Ljumma höstvindar på Sicilien

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Lär dig mer om siciliansk matlagning, språk, kultur och historia på trevliga Hotel Ariston i Taormina

Att göra Sicilien rättvisa i ord är nästan en omöjlighet. När solens strålar målar pittoreska Taormina i gryningens färger ger Etna ifrån sig en vulkanisk suck som stiger högt på himlen. Här har stora dramer skapats – från homeriska epos om glupska odjur till den nervkittlande Gudfadern-triologin.

På den här livsnjutarresan till Sicilien bor vi på Hotel Ariston i Taormina. Vi fyller våra ljuvliga dagar här med siciliansk matlagning, sköna vandringar och tid att njuta av livet. Naturligtvis ingår en rad utflykter i priset, bl.a. till Savoca där de berömda Gudfadern-filmerna spelades in.

Dessutom botaniserar vi på den lokala marknaden och skickar ut smaklökarna på en resa när vi gör vår egen limoncello och vi äter en härlig lunch på en mysig familjerestaurang ute på landet.

För dig som vill uppleva lite mer har vi tagit fram en rad extra utflykter, bl.a. till Tempeldalen i Agrigento, vulkanen Etna och Syrakusa.

Och en sak vågar vi med säkerhet lova – vädret är betydligt bättre än hemma!

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Långtids­semester

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro

Dagsprogram 15 dagar
Dag 1
Flyg Stockholm – Catania. Vidare mot Taormina
Dag 2
Stadsvandring i Taormina
Dag 3
Utflykt till Giardini-Naxos, Savoca och Forza d’ Agoro
Dag 4
Utflykt till barockstaden Catania
Dag 5
Marknadsdag och introduktion till italienska
Dag 6
Vandring till Castelmola
Dag 7
Dag på egen hand
Dag 8
Möjlighet för utflykt till vulkanen Etna (extrautflykt)
Dag 9
Vi lagar siciliansk lunch
Dag 10
Möjlighet för utflykt till antikens Syrakusa(extrautflykt)
Dag 11
Utflykt längs Etna till Randazzo och typisk siciliansk lunch
Dag 12
Möjlighet till utflykt till Piazza Armerina och Tempeldalen i Agrigento (extrautflykt)
Dag 13
Vandring med picknick
Dag 14
Dag på egen hand
Dag 15
Hemresa från Catania

Hotell

Hotel Ariston

Hotel Ariston är mycket vackert beläget i Taormina, vid foten av klippan där den antika teatern ligger och med en fantastisk utsikt över havet. Hotellet är perfekt beläget för våra upplevelser i området och för att njuta av staden Taormina. Staden Taormina är mycket vacker och det finns något att se vart man än går. Ovanför oss välver sig bergen och man kan se den grek-romerska teatern. Butiker, caféer och restauranger väntar bara 5 minuters promenad bort och stranden ligger 5 minuter bort med linbanan.

Hotellet bjuder på en bergig trädgård med blommor och palmer. Interiören är ljus och trevlig med en öppen lobby utsmyckad med skinande marmor och enstaka spotlights. Rummen är förhållandevis enkla men de är ljusa och rymliga.

Trädgården är fantastisk när solen skiner. Här hittar man tre terrasser med solstolar och parasoller samt en pool som kan användas när vädret tillåter. Hotellet har en pianobar som håller öppet flera dagar i veckan och som är en populär samlingspunkt. En gång i veckan arrangeras en siciliansk afton med folkmusik.

Rummen på Ariston varierar i storlek, det finns flera rumstyper att välja mellan och du kan bland annat beställa havsutsikt och balkong.

Hotel Ariston har 152 rum och byggdes 1970/1995. Hotellet har fem våningar och har renoverats löpande. Det förekommer nivåskillnader på hotellet och generellt ska man vara normalt gående för att få fullt utbyte av Taormina. Det finns totalt fyra hissar på hotellet.

Transferbussen stannar ca 100 meter från hotellet och bagaget transporteras härifrån till hotellet. Ariston ligger i ett hotellområde med begränsad lokaltrafik. Både frukost och middag serveras i form av buffé. Det finns tillgång till internet mot betalning, men det är inte lika snabb internetförbindelse som man är van vid hemifrån (specialpris för en månad ca 30 euro (augusti 2014).

Rummen är stora moderna dubbelrum med badrum/toalett, luftkonditionering, tv, och säkerhetsbox.

Hotellets adress:
Via Bagnoli Croce 168,
Taormina
Telefon +39-0942 61 90

Rumstyper på Hotel Ariston

Typ 1 – Standard dubbelrum
Inkluderat i resans pris. Standarddubbelrum för två personer, utan uteplats. Utsikt mot bergssidan. Alla rum är inredda med bad/dusch, toalett, telefon, satellit-tv och minibar.

Typ 2 – Dubbelrum med balkong/terrass
Standarddubbelrum med balkong/terrass. Utsikt mot bergssidan. Alla rum har badrum med dusch och toalett, telefon, satellit-tv och minibar.

Typ 3 – Dubbelrum med havsutsikt
Dubbelrum med havsutsikt för två personer, utan uteplats. Alla rum har badrum med dusch och toalett, telefon, satellit-tv och minibar.

Typ SC – Dubbelrum i hotellets sidflygel med balkong/terrass
Stort dubbelrum som ligger i en sidflygel ca 50 meter från hotellets huvudbyggnad. Rummen har balkon/terrass och utsikt mot palmer/cypresser. Från vissa rum kan man skymta havet. Alla rum har badrum med dusch, toalett, telefon, satellit-tv och minibar.

Typ 4 – Dubbelrum med balkong/terrass och havsutsikt
Dubbelrum för två personer med balkong/terrass och havsutsikt. Alla rum har badrum med dusch och toalett, telefon, satellit-tv och minibar.

Typ 5 – Superior dubbelrum med balkong/terrass och havsutsikt
Nyinrett superior dubbelrum för två personer med balkong/terrass. Alla rum har badrum med dusch och toalett, telefon, satellit-tv och minibar. Skillnaden på typ 4 och 5 är minimal. Rummen har nyare inredning - även prisskillnaden är minimal.

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram Obs. Ordningsföljden av utflykterna kan variera

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Catania. Vidare mot Taormina
Taormina

Vi flyger till Siciliens östkust och landar i provinshuvudstaden Catania. Från Catania har man en fantastisk utsikt över den berömda vulkanen Etna med den konstanta rökpelaren som stiger upp ur kratern. Vi åker längs motorvägen ”La Zagara”, som betyder citronblomman. Motorvägen sträcker sig norrut längs kusten och tar oss förbi odlingar där blodapelsiner och citroner lyser som stjärnor i den mörkgröna växtligheten.

 

Dag 2
Stadsvandring i Taormina
Amfiteatern vid Taormina

Idag stiftar vi till fots bekantskap med den lilla mysiga staden som ska vara vårt hem under den kommande månaden. Först besöker vi stadens park, Giardina Trevelyan som vid sekelskiftet (1900) var den engelska Lady Florence Trevelyans privata trädgård. Parken innehåller idag många exempel på medelhavsflora, en samling märkliga lusthus och ett litet café. Färden fortsätter sedan genom smågatorna till Teatro Greco, den vackra grek-romerska teatern som idag används till bland annat filmföreställningar i samband med Taorminas årliga filmfestival. Från teatern har man en vidunderlig utsikt över vulkanen Etna.

Från gågatan går turen vidare mot det mycket vackra torget Piazza IX Aprile. Härifrån har man den klassiska utsikten över Naxos och Etna i horisonten. Platsens namn härstammar från det tal en katolsk präst höll här den 9 april 1860, en månad och två dagar före Garibaldi gick i land med sina styrkor vid Marsala. I talet uppfordrades Taorminas befolkning att stötta Garibaldi och rörelsen för ett samlat Italien.

Domkyrkan på Piazza Duomo är tillägnad San Nicolò och härstammar från 1100-talet. Kyrkan byggdes dock nästan helt om under bland annat 14- och 1500-talet. På torget framför kyrkan står en barockfontän med den symbol för Taormina som också finns på stadsvapnet. Den föreställer en Minotaurus – en mytologisk figur med grekiskt ursprung som är till hälften människa och till hälften tjur. Det är också härifrån namnet Taormina kommer.

Under vår lilla introduktionsrunda i staden ska vi smaka på den lokala specialiteten Cannolo Siciliano som är friterade degrör fyllda med ricottakräm och annat gott. Det är sött och smaskigt, precis som alla sicilianska bakverk.

Härifrån styr vi kosan tillbaka till Taormina med linbanan och dagens äventyr har nått sitt slut.

Dag 3
Utflykt till Giardini-Naxos, Savoca och Forza d’ Agoro
Giardini-Naxos

Idag beger vi oss först ner till bukten som vi ser från Taormina till den lilla staden Giardini-Naxos. Det var här de första grekerna landsteg då de på 800-talet f. Kr kom för att kolonisera Syditalien. Vi stannar till på den vackra lavaudden Capo Schisò som skjuter ut i havet och idag är en del av hamnen. Härifrån har vi en vacker utsikt över vårt hem, Taormina.

Vi styr kosan norrut längs kusten mot Messina till en av de små bergsstäderna, Savoca. Förutom att vara känd från filmen ”Gudfadern” är Savoca berömt för sina mumier från Kapucinerorden. Kapucinerna var en självständig del av Franciskanerorden som ville återgå till ordens fattigdom och asketiska leverne. Det sätt som ordensbröderna visade upp de döda på skulle påminna om livets förgänglighet och människans obetydlighet i relation till det eviga livet. I kryptan i Savoca ser vi flera fint smyckade mumier som balsamerats och iklätts vackra kläder innan de på ett smått bisarrt vis hängts upp på väggen hos nunnorna.

Efter det lätt makabra besöket gör vi ett stopp på den legendariska Bar Vitelli som spelade en viktig roll i ”Gudfadern”. Här lagade den legendariska Maria ”granita” i många år, en tradition som än idag lever vidare. Den uppfriskande granitan är en citronglass som tillverkas av socker, vatten och färskpressad citronjuice. I samband med inspelningen av filmen blev Maria erbjuden en mindre roll, men hon hade inte tid, hon skulle ju servera filmteamet. Det var av naturliga skäl ingen som visste hur stor filmen skulle bli och Maria kom många gånger att ångra att hon tackade nej till rollen.

Vi fortsätter till Forza d’Agro, en liten mysig stad som ligger på en av klipporna med vackra vyer över havet. Även här har man spelat in till de Gudfadern-filmerna. Det var nämligen här som Michael Corleone gift sig i den första filmen.

Vi återvänder till hotellet och är tillbaka under eftermiddagen.

Dag 4
Utflykt till barockstaden Catania
Catania

I dag kan du följa med till den fascinerande provinshuvudstaden Catania. Staden har flertalet gånger drabbats av naturens hänsynslösa krafter i form av lavaströmmar och jordbävning. Det kan man tydligt se i östkustens typiska barockarkitektur som vittnar om återuppbyggnaden efter den stora jordbävningen 1698. De senaste åren har staden restaurerats och det är verkligen ett sant estetiskt nöje att komma på besök. På torget framför domkyrkan, Piazza del Duomo, ser vi stadens symbol - den lilla elefantstatyn med obelisken på ryggen. Här står stadens ordspråk: Melior di Cinere Surgo – Vackrare ur askan återuppstår jag.

Här bland tutande bilar och knattrande mopeder märker man hur det sjuder av liv och energi. Cataniabornas livsglädje kan man inte ta miste på och om man går på fiskmarknaden får man ett smakprov på den sicilianska folksjälen från dess mest intensiva sida: En kakofoni av vespor, lastbilar och fiskhandlare i kombination med de obligatoriska metallpersiennerna framför butikerna utgör kulissen för vardagslivet här.

Tillsammans med reseledaren börjar vi besöket med en gemensam stadsvandring innan det är dags för lunch och till sist tid till att på egen hand uppleva staden. Vår stadsvandring tar oss också till den fantastiska matmarknaden. Det är här det vattnas i munnen: Nyfångad fisk av alla de slag är uppdukade för att möta sitt öde i köket. Likt troféer står svärdfiskhuvudena på rad i fiskhandlarnas bodar, ett tecken på att det är just här du får den färskaste fisken. En fiskhandlare med blodfläckar på förklädet slår med ett lätt slag på de åttaarmade bläckfiskarna, vars snabba färgskifte vittnar om att de precis har lämnat Medelhavets trygga famn.

Catania är även komponisten Vincenzo Bellinis stad. I Teatro Bellini går en Bellini-festival av stapeln varje år och då kan man uppleva några av hans största operor, bl.a. Norma, Sömngångerskan och Puritanerna, som odödliggjordes av självaste Maria Callas, vars Norma beundras än i dag.

Den som inte vill följa med på vår utflykt till Catania kan stanna i Taormina och njuta av dagen på egen hand.

Dag 5
Marknadsdag och introduktion till italienska
Härliga Taormina

Vi börjar morgonen med en timmes introduktion till det italienska språket och lär oss några glosor som kan vara bra att kunna under vår vistelse. Sedan går vi tillsammans till marknaden i Taormina, där vi bekantar oss med livet i den lilla orten. Dessutom är det en bra plats om man vill prova på att använda sig av morgonens glosor. Efter besöket på marknaden kan man följa med reseledaren på en avslappnad och oformell promenad genom staden och naturligtvis stannar vi till på ett café eller en bar så att den som vill kan köpa sig något att dricka. 

På eftermiddagen har det återigen blivit dags att lära sig några italienska glosor för de som har lust. Och vi lovar att alla får möjlighet att använda sig av det man har lärt sig, för just i dag förstår personalen i baren, restaurangen och i receptionen ENDAST italienska, när de talar med oss i gruppen som har deltagit i undervisningen.

Dag 6
Vandring till Castelmola
På besök i Castelmola

I dag vandrar vi upp till staden Castelmola. Vi kommer först förbi Madonna della Rocca, och därifrån går vi längs den gamla åsnestigen upp till Castelmola, som ligger ovanför Taormina på hela 529 meters höjd. Den lilla staden har endast 1 000 invånare. Eftersom Castelmola ligger ovanför det rika och välbesökta Taormina har staden utvecklat sig på ett helt annat vis än andra bergsstäder i området och staden står i skarp kontrast till Savoca. Här hittar vi mest souvenirbutiker, barer och restauranger – men staden bjuder också på en enastående utsikt över Taormina, Etna och det vackra havet.

Mittemot stadens torg ligger resterna av en medeltida borg som byggdes om på 1500-talet. Idag är platsen omgjord till en liten minneslund över stadens fallna söner i de två världskrigen. Efter promenaden från parkeringsplatsen upp till den lilla staden har vi förtjänat en liten förfriskning! På stadens bästa bar, Bar Turissi, smakar vi på det lokala mandelvinet som framställs genom att tillsätta mandlar till det klassiska Marsalavinet. I butikerna finns gott om mandelviner, många av dem är billiga och gjorda på socker och smakessens, men de riktiga och något dyrare vinerna är fantastiska. Mandelvin avnjutes bäst kallt och med lite citronskal! På Bar Turrisi använder man sig av ett gammalt familjerecept från 1919 och baren i sig är en sevärdhet då den är utsmyckad med en del märkliga föremål. Inget för de känsliga!

Den som är pigg i benen kan gå ner igen till Taormina längs den gamla åsnestigen, annars kan man ta lokalbussen ner till hotellet. Den som inte orkar gå, kan även på egen hand ta bussen upp till Castelmola och möta gruppen här, istället för att gå.

Dessutom ska vi skala väldoftande sicilianska citroner. Vi ska nämligen göra vår egen citronlikör, limoncello, av de fantastiska, gula citronerna som pryder landskapet på ön. Citronskalen ska sedan dra några dagar i brännvin som är gjord på sicilianska druvrester, så att alla goda eteriska oljor dras ut. Resultatet provsmakas senare under vår vistelse.

Dag 7
Dag på egen hand
Dag 8
Möjlighet för utflykt till vulkanen Etna (extrautflykt)
Vulkanen Etna

På morgonen sätter vi kurs mot den ständigt rykande vulkanen Etna som reser sig 3 330 meter över havet. Vid foten av vulkanen tar vi oss längs mindre vägar genom frodiga områden och byar där olivlundar, vin-, citron- och apelsinodlingar och andra fruktodlingar av kiwi och fikonkaktusar njuter av näringen som finns i den vulkaniska jorden. Här på sluttningarna, med en hissnande utsikt över Medelhavet och en vulkan i bakgrunden, har hundratusentals sicilianare valt att leva tillsammans med sin oroliga granne Etna.

Ovanför staden Zafferana Etnea, som nästan förstördes av en lavaström vid ett utbrott 1992, åker vi in i ett fascinerande lavalandskap. Detta bär spår av flera olika vulkanutbrott, och du kan följa olika lavaflödens envisa strävan att ta sig ner från berget. Vi kommer upp över trädgränsen, och här har även den minsta växtligheten gett upp. Resten av stigningen uppåt består av karga lavafält.

Vi stannar vid Rifugio Sapienza cirka 2 000 meter över havet, där det stora utbrottet i juli 2001 ägde rum. Här reser sig ett par av kratrarna från tidigare utbrott, och man kan föreställa sig hur mäktiga naturens krafter är när de släpper lös.

Beroende på hur vintern har varit kan det fortfarande ligga snö och man kan åka både längdskidor och utförs här. För dem som är intresserade finns det möjlighet att köpa biljett till linbanan och de små terränggående fordonen som, beroende av snön, tar med besökare upp till ca 3 000 meters höjd. Resan mot toppen är som att åka genom ett månlandskap, och man kan ibland höra vulkanen ”vråla” och verkligen känna dess styrka. Utflykten kräver bekväma skor och varma kläder. (Priset på biljetten är 65 euro – januari 2017).

Om du vill vara kvar på höjden 2 000 meter över havet finns möjligheten att gå en promenad längs kraterkanterna på berget Monte San Silvestro, ta en promenad uppför vulkanen eller njuta av en espresso eller en lättare lunch i den värmande solen. Sedan åker vi tillbaka till hotellet där vi är framme under eftermiddagen.

Utflykten bokas och betalas på plats hos reseledaren. Beroende på väder och vind kan det hända att det blir en annan dag än planerat. Den här utflykten är inte en del av utflyktspaketet. Eventuella utgifter för linbana och jeep betalas på plats, se ovanför.

Dag 9
Vi lagar siciliansk lunch

I dag ska vi lära oss mer om siciliansk mat. Under förmiddagen förbereder vi några rätter till dagens lunch tillsammans med hotellets kockar. Vi får möjlighet att prova på att laga siciliansk pasta ”i maccaruni” som man säger i Messina; vilket är det som italienare och vi andra kallar ”maccheroni” eller makaroner. Vi blandar, knådar, formar och skrattar under tiden vi lär oss den här matlagningskonsten av hotellets kock. Vi lär oss rulla de små underverken och får några andra småtips till det italienska köket. Och under tiden som vi koncentrerar oss på att göra pasta, så står de i köket ovanpå och gör tomatsås med stekta auberginer. Så dagens lunch består av vår egen pasta med den klassiska såsen ”a la Norma”, som har fått sitt namn från Bellinis opera med samma namn.

I dag har vi med andra ord bytt ut dagens middag med lunch.

På kvällen kan de som har lust följa med reseledaren till en gemensam middag på en av stadens restauranger. Man kan naturligtvis även välja att gå ut och äta på egen hand. Det finns mängder med trevliga restauranger att välja mellan. Varför inte prova den lilla mysiga Trattoria Malvasia, som ligger vid Catania-porten? Här lagar de härliga rustika sicilianska rätter. Om du tycker om vin kan du prova på Trattoria Tiramisù, som har en mycket bra vinmeny med sicilianska viner i alla prisklasser. Annars kommer reseledaren gärna med några bra rekommendationer.

Dag 10
Möjlighet för utflykt till antikens Syrakusa(extrautflykt)
Utflykt till Syrakusa

Idag ska vi ta oss tillbaka flera tusen år till den tiden när Sicilien för första gången var Europas centrum. Syrakusa bjuder på en rik historia bestående av greker, tyranner, rivaliseringen med Aten och Karthago och det Puniska kriget. Här finner vi unika lämningar efter en av de största grekiska kolonierna i världen. Detta var en av antikens ledande städer, både kulturellt och politiskt och berömda storheter som Archimedes och Platon har vandrat på Syrakusas gator. På ön Ortygia ser vi ruinerna efter det antika Apollon-templet och Syrakusas vackra katedral i barockstil där Santa Lucias helgonbild förvaras. Santa Lucia föddes i staden och är naturligtvis stadens skyddshelgon.  Minnet av henne firas den 13 december med en stor procession. Vi kommer också att besöka den mytomspunna Aretusakällan.

Vid de arkeologiska utgrävningarna i Neapolis känner vi igen historiens vingslag. Här finns Hierons stora offeraltare och några av de största grekiska teatrarna. Romarna har efterlämnat en amfiteater, och vi får höra en del om teaterns funktion. Vi kommer också att ta oss tid att besöka det en gång så fruktade stenbrottet Latomierna, som idag kallas för Paradisdalen. Här ska vi titta in i Dionysos öra, en grotta som har en väldigt spännande historia.

Efter en spännande dag lämnar vi Syrakusa och åker över den frodiga Simeto-slätten tillbaka mot Catania och vårt sköna Taormina.

Pris 45 EUR – Spara pengar och boka utflykten hemifrån med vårt utflyktspaket. Annars kan den även bokas och betalas på plats. Entré till det arkeologiska området betalas på plats, 13,50 EUR.

Dag 11
Utflykt längs Etna till Randazzo och typisk siciliansk lunch
Mängder med frukt och grönt på marknaden

Vi rör oss från kusten in i landet och kan se Etna i fjärran. Vi reser parallellt med Etnas sluttningar och åker förbi odlingar med persikor, mandlar, citroner och inte minst vinrankor. Vi åker förbi Piedemonte Etneo, som ligger vid foten av Etna. Vi stannar i den lilla staden Linguaglossa för att smaka de lokala mandelkakorna innan vi åker vidare till Randazzo.

Vi gör en liten rundvandring i Randazzo och ser den vackra kyrkan som är byggd i lava från vulkanen. Staden har sluppit nådigt undan trots att den flera gånger hotats av lavaströmmar i samband med utbrott, och man lever i perfekt harmoni med den stora jätten i bakgrunden som med sin lava säkrar frodiga odlingar i området.

Efter vår lilla promenad blir det dags att utforska staden som har både ett litet museum med stråkinstrument från medeltiden och ett litet siciliansk dockteatermuseum.

Om du är glad för mat och vin så kan du lämpligen besöka charmiga Pippo som äger vin- och matbutiken Il Buongustaio. Här kan du fylla på med sicilianska matspecialiteter och kanske några flaskor vin. Han har allt från läckra sylter, pistagenötter, korvar, ostar och inte minst det största utbudet av sicilianska viner i området.

Vi kör genom den frodiga Alcantaradalen och nu är det dags för lunch. Lunchen blir ett möte med den sicilianska gastronomin. Vi ger oss ut på landet till Umberto och hans familj. Det är här som sicilianarna firar allt från bröllop till konfirmationer, och här har familjen med nonna (mormor) Sara huserat sedan 1984. Umberto driver restaurangen och han har lovat att vi ska få smaka allsköns specialiteter – kom hungrig!

Dag 12
Möjlighet till utflykt till Piazza Armerina och Tempeldalen i Agrigento (extrautflykt)
På besök i Piazza Armerina

Idag förflyttar vi oss in till mitten av ön. Vi åker genom de stora jordbruksområdena som romarna grundade. Sicilien kallades lämpligt nog för Romarrikets kornbod. Staden Piazza Armerina var bara en sömnig stad på 1950-talet, men när man hittade ruinerna av en romersk villa från 300-talet kom staden med på världskartan. Idag är staden en av höjdpunkterna på vår resa genom Siciliens många historiska och kulturella sevärdheter. Villan tros ha tillhört en kejsare som dragit sig tillbaka, och vad som man först trodde var en liten jaktstuga visade sig vara ett hus på över 3 000 m². Villan hade de mest underbara golvmosaiker, väggarna pryddes med mosaiker som visar imponerande jaktscener, mytologiska figurer, vackra porträtt, och inte minst de berömda ”flickorna i bikini”. Och villan var dessutom inredd med rinnande vatten och golvvärme. Du får en verklig känsla av hur livet för kejsare var för nästan  2 000 år sedan.

Nu beger vi oss vidare till Agrigento och den berömda Tempeldalen. Här får vi uppleva flera av Medelhavets bäst bevarade tempelruiner. Det imponerande tempelområdet finns med på UNESCO:s världsarvslista, och vi förstår varför när vi ser de enorma kolosserna och får höra om stadens fascinerande historia. Under Agrigentos storhetstid, som varade i 100 år, tyckte människorna här mer om konst och kultur än krig. Trots att staden hade gått med i en pakt med staden Syrakusa, kunde de inte hjälpa Agrigento när Karthago beslutade sig för att förstöra staden 406 f.Kr.

Sedan återvänder vi till vårt hotell.

(Utflykten ingår inte i resans pris, utan är en del av utflyktspaketet som bokas separat. Läs mer längre ner i programmet.)

Dag 13
Vandring med picknick

Vid lunchtid träffas vi till en härlig avslutningspicknick i stadens park (om vädret tillåter). Reseledarna dukar upp till en trevlig picknick så att vi tillsammans kan njuta av utsikten över den vackra bukten i Giardini-Naxos och inte minst till vulkanen Etna med sin vita rök som stiger upp ur kratern. Ta med din egen dricka till picknicken. Och förresten, det kanske är nu som vis ska provsmaka vår hemlagade limoncello?

Dag 14
Dag på egen hand
Dag 15
Hemresa från Catania

Vi lämnar hotellet och tar oss ut till Catania flygplats. Härifrån är det dags att bege sig hem mot Sverige igen.

Utflyktspaket

Boka vårt utflyktspaket senast 45 dagar före avresa och spara 50 kr. Priset för de 2 utflykterna är 1.200:- kr. om man bokar dem hemifrån (OBS: Priserna inkluderar inte entréer). Om du bokar utflykterna på plats, är priserna per utflykt: 

 • Syrakusa 53 euro (600:- kr.)
 • Agrigento och Piazza Armerina 60 euro (650:- kr.)

Vi förbehåller oss rätten att endast genomföra extrautflykter med tillräckligt stort antal deltagare. 

Prisinformation

Tillägg för enkelrum

4400 kr (typ 2 mycket begränsat antal)

Tillägg för uppgradering av rum
 • Typ 1 – Standard dubbelrum ingår i resans pris
 • Typ 2 – Dubbelrum med balkong/terrass 560 kr per person
 • Typ 3 – Dubbelrum med havsutsikt 560 kr per person
 • Typ SC – Dubbelrum i hotellets sidflygel ”Santa Catarina” med balkong/terrass (utsikten varierar allt efter vilket rum man har) 900 kr per person med 2 personer
 • Typ 4 – Dubbelrum med balkong/terrass och havsutsikt  2 100 kr per person
 • Typ 5 – Superior dubbelrum med balkong/terrass och havsutsikt 2 350 kr per person
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm - Catania t/r
 • Transport till och från flygplatsen
 • Stadsrundtur i Taormina
 • Utflykt till Randazzo och typisk siciliansk lunch
 • Utflykt till Savoca och Castelmola
 • Utflykt till Catania
 • Boende på Hotel Ariston i delat dubbelrum
 • Halvpension på hotellet (frukost och middag, utom en dag då vi byter ut middag mot lunch
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd på grund av sjukdom, 7 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring eller komplement till hemförsäkringen
 • Tillägg för enkelrum
 • Tillägg för balkong och havsutsikt
 • Utflykt till Syrakusa (bokas som en del av ett samlat utflyktspaket hemifrån eller separat på plats)
 • Utflykt till Agrigento och Piazza Armerina (bokas som en del av ett samlat utflyktspaket hemifrån eller separat på plats)
 • Utflykt till vulkanen Etna, bokas på plats (pris 42 EUR)
 • Eventuella extra arrangemang
 • Hotellskatter som betalas direkt till hotellet (3,5€ per natt. Hotellet kan dock endast kräva betalning för max 10 nätter). Taormina kommun arbetar för att eventuellt ta bort turistskatten utanför högsäsong och därför är det möjligt att denna summa inte kommer att tas ut.
 • Dricks till chaufförer och lokalguide (räkna ca 6 EUR)
 • Dricks till hotellets personal (räkna ca 10 EUR)
 • Entréer till muséer: Piazza Armerina 14 €, Tempeldalen i Agrigento 13,50 € och Syrakusas arkeologiska område 13,50 €
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

Det är en god idé att ta med en liten ryggsäck eller väska på dagsturer/utflykter och resdagar då du kanske inte ser ditt bagage igen förrän på kvällen. Det är inte nödvändigt att ta med handduk.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 24 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Måltider

Resans pris inkluderar halvpension bestående av frukost och middag som serveras i hotellets restaurang. Maten på hotellet är utmärkt och serveras i form av en omfattande och varierad buffé. Restaurangen är inte stor nog för att alla ska kunna äta samtidigt - vi kommer därför att äta på olika tider så att alla får plats.

Väder

I november  har Syditalien ungefär samma temperaturer som Skandinavien har i juni-juli med en medeltemperatur på 19-22 grader. I november bjuder Taormina på hela 138 soltimmar – i jämförelse med Stockholm som har 54 soltimmar i november. Det händer naturligtvis att det regnar på Sicilien, men regnet faller oftast som korta, kraftiga byar. Vi rekommenderar att man packar kläder efter lager på lager-principen så man är förberedd på både ljumma solskensdagar, regnbyar och de kyligare kvällstimmarna.

Flygresan

Vi reser helt biljettlöst, därför behöver du bara ditt pass för att checka in. Du ska också ta med dig den reseplan "Your trip" som vi skickar ut till dig.

Bagage hos flygbolaget

Det är tillåtet att ta med sig 20 kg bagage i en resväska och dessutom ett handbagage per person på max. 10 kg. Max storlek 55 cm x 40 cm x 23 cm.

Program

Av praktiska skäl händer det att vi måste ändra lite i programmet. Därför kan de beskrivna utflykterna komma att flyttas till andra dagar än vad som står i programmet. Slutliga datum kommer att upplysas vid ankomst.

De extrautflykter som beskrivs i programmet genomförs vid minst 15 deltagare.

Mer om Italien

Här kan du läsa mer om Italien: www.albatros-travel.se/resmal/europa/italien
Läs bland annat om klimat och väder, tidsskillnad, dricks och se om du behöver visum.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor