Lyxkryssning från Köpenhamn till Skottland till UNIKT PRIS!

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Upplev den natursköna Nordatlanten på en fantastisk resa med det nya expeditionsfartyget Ocean Albatros! En härlig blandning av kultur natur och historia väntar

Följ med på ett oförglömligt äventyr i vikingarna kölvatten på norra Atlanten!

Vi färdas ombord det toppmoderna expeditionsfartyget Ocean Albatros och kryssar behagligt fram på det böljande havet medan våra kunniga föredragshållare berättar om forna tiders sjöfarare.

Vår resa börjar i Köpenhamn och vi sätter därefter kurs mot ljusets stad, det vackra Skagen. Här ska vi bland annat besöka Skagens Konstmuseum och lära känna några av de ikoniska konstnärerna från området. Vi ska också ta en tur till Grenen och med den klassiska traktorbussen Sandormen uppleva där Skagerrak och Kattegatt möts.

Därefter sätter vi kurs mot Haugesund, vikingakonungen Harald I:s hemstad, som har både en fascinerande historia och ett intressant vardagsliv.

Under hela resan njuter vi av Ocean Albatros moderna faciliteter och komfort, mycket annorlunda vikingarnas förhållanden, endast rutten är densamma. Vårt mål är de mytomspunna ögrupperna Shetland och Orkney, som utmärker sig med sina fascinerande landskap och vikingahistoria.

Efter att ha utforskat dessa fjärran och isolerade öar, styr vi kosan mot det skotska fastlandet. I hamnstaden Aberdeen mönstrar vi av och efter en innehållsrik rundtur, beger vi oss, på hjul, vidare söderut i Skottland. Två underbara dagar längs landsdelens östra sida står på menyn, och det hela kulminerar i den historiska och storslagna huvudstaden Edinburgh.

Vår svenska reseledare finns med på hela resan.

Var beredd på ett riktigt våräventyr med en mängd kulturpärlor, fantastiska naturscenerier och djupa historiska rötter. Allt i en trevlig miljö ombord på vårt nybyggda fartyg och på klassiska skotska hotell!

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor, Kryssningar

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta USD, DKK, NOK, GBP

Dagsprogram 8 dagar
Dag 1
Ombordstigning i Köpenhamn. Avresa och första middag ombord
Dag 2
Skagen, Danmark. Ljusets stad – Danmarks nordligaste punkt
Dag 3
Haugesund, Norge. Sillstaden Haugesund, Norges vikingafödelseplats och det färgglada rådhuset
Dag 4
Shetlandsöarna med hamnen och fiskeläget Lerwick. Möjlighet till utflykt till Clickimin Broch
Dag 5
Orkneyöarna med historiska Kirkwall. Möjlighet till utflykt till Orkneys sevärdheter
Dag 6
Ankomst till Aberdeen, stadsrundtur med Sjöfartsmuseet, historiska St. Andrews och övernattning i Dundee
Dag 7
Från Dundee mot den skotska huvudstaden Edinburgh. Stadsrundtur i Edinburgh och tid att utforska staden
Dag 8
Edinburgh och återresa till Köpenhamn

Ocean Albatros

Det revolutionerande och eleganta fartyget Ocean Albatros har alla fördelar med ett litet expeditionsfartyg i kombination med den stabilitet och komfort som finns på större kryssningsfartyg. Det finns plats för upp till 189 passagerare ombord och den genomarbetade designen skapar en intim atmosfär tillsammans med fantastisk personlig service från fartygets personal. Det är lätt att ta sig runt ombord och du slipper stora människosamlingar och köer. På Ocean Albatros kombineras komforten från större fartyg med modern lyx och bekvämlighet.

Klicka på bilderna för att se dem i större format

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
27 998:–
Köpenhamn
Fullbokad
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Ombordstigning i Köpenhamn. Avresa och första middag ombord

Från hamnen i Köpenhamn går vi ombord på vårt fina fartyg och inkvarteras i våra respektive hytter. Det arrangeras en obligatorisk säkerhetsövning innan vi sent på eftermiddagen stävar ut i Öresund. Medan vi njuter av vår första läckra middag, har vi Kronborg på babord sida.
Expeditionsteamet informerar löpande om alla möjligheter som finns på fartyget och står dessutom för en rad föredrag och informationsmöten ombord.

Vikingarna, som koloniserade stora delar av norra Atlanten, kom huvudsakligen från Norge. Med sina snabba skepp kunde de tillryggalägga 120 kilometer på ett dygn och därmed göra blixtangrepp på kuststäderna i norr.

Under 700- och 800-talen etablerade de även faktiska bosättningar i det nordatlantiska området och vi kommer att färdas i deras kölvatten på denna spännande sjöresa norrut.

Middag ombord på fartyget.

Dag 2
Skagen, Danmark. Ljusets stad – Danmarks nordligaste punkt

Vi lägger till i Skagens fiskarhamn och kan härifrån påbörja vårt äventyr bland de karakteristiskt gula husen, ett fantastiskt solljus och vita sandstränder. Här finns det atmosfär, havsluft och måsar omkring oss.

Som första punkt på dagordningen står en tur till Grenen, där vi färdas i den klassiska traktorbussen Sandormen och ser hur Skagerrak och Kattegatt möts i böljande vågor. En klassisk tur till ett speciellt naturfenomen som lockar de flesta som besöker Skagen.

Landskapet omkring Grenen är ett fredat naturreservat och har ett rikt djurliv: här solar sig sälarna och kopplar av på stranden mitt bland alla turister, och här kan man också observera en mängd olika fågelarter.

Efter att ha upplevt toppen på Danmark kör vi till staden Skagen. Här går vi en promenad med fokus på stadens historia, de hårdföra fiskarna och nutidens turism. Vi passerar bland annat Skagens konstmuseum som har en permanent samling verk skapade av Skagenmålarna, som P.S. Krøyer, Holger Drachmann och Laurits Tuxen, med flera. De världsberömda målarna skapade under 1800-talet verk av internationellt format här i konstnärskolonin som primärt bestod av skandinaviska målare. Museet innehåller målningar, skulpturer, teckningar och separatutställningar av de många målarna som bodde i och besökte Skagen under åren 1870–1930.

Därefter är det tid på egen hand, och vi kan njuta av livet vid gästhamnen, besöka Anchers Hus, Drachmanns Hus eller bara gå på upptäcktsfärd i vackra Skagen (entréavgifter för egen räkning). En sen lunch kan med fördel njutas ombord när vi lämnar den vackra hamnstaden.

Helpension ombord.

Dag 3
Haugesund, Norge. Sillstaden Haugesund, Norges vikingafödelseplats och det färgglada rådhuset

Boplatsen för den förste norske vikingakungen Harald Hårfagre ligger mellan Bergen och Stavanger i sydvästra Norge. Här, bland mängder av små öar och fjordar, lägger vi till och kan uppleva den gamla staden vid Kamsundet. Själva sundet, som skyddade de passerande skeppen, var också källa till ett massivt sillfiske vilket var stadens tillväxtmotor.

Sillstaden bjuder också på det distinkta rosa rådhuset från 1931. Sjöfartens och skeppsbyggandets historia märks tydligt och manifesterade Haugesund som Norges fjärde största sjöfartsstad redan 1913. Sjövägen gav också många invånare möjlighet att se sig omkring i världen, och många kaptener och sjöfolk har knutit sin första knop och mätt sin första sjömil här i området. Man kan lugnt fortsätta att kalla Norge för en stolt sjöfartsnation då tusentals norrmän fortfarande befinner sig till sjöss varje dag.

Enligt de isländska sagorna Orkneyinga och Heimskringla berättas det om Harald, den första vikingakungen som ledde militära expeditioner till Hebriderna. Här jagade han oliktänkande och motståndare till kungen som flytt från Norge till de små öarna för att ägna sig åt sjöröveri. Dessa expeditioner fortsatte till Skottlands fastland, på samma sätt som vår resa.

Helpension ombord.

Dag 4
Shetlandsöarna med hamnen och fiskeläget Lerwick. Möjlighet till utflykt till Clickimin Broch

Denna morgon får vi Shetlandsöarna i sikte. 

Efter att vi rundat Noss och den större grannön Bressay, anlöper vi Lerwick på Shetlandsöarnas ”Main land”. Öriket Shetland består av fler än 100 öar och skär och endast 15 av dem bebos året runt. Öarna utgör den nordligaste delen av det brittiska kungariket ca. 300 km norr om det skotska fastlandet. Detta viktiga läge i norra Atlanten har genom tiderna fört många sjöfarare till öarna, och det skandinaviska arvet lyser igenom i såväl dialekter och folklore som i ortsnamn. Öarnas berömda får uppgår till hela 330 000. Därefter kommer gräsänder, lunnefåglar och lommar så de 24 000 mänskliga invånarna kan vid en jämförelse anses fåtaliga.

Dagens utflykt är en kort busstur ut på huvudön. Här ska vi bland annat njuta utsikten över den charmiga byn Scalloway och Scalloway Castle – och besöka Clickimin Broch, som är ett enastående exempel på arkitekturen från brons- och järnåldern. I Lerwick har vi lite tid på egen hand, då det är möjligt att se närmare på Fort Charlotte, byggt år 1665. Här kan vi njuta den fina utsikten över den gamla stadsdelen och hamnen från fortets skyddsmur, innan vi på eftermiddagen går ombord på vårt fartyg och sätter kurs mot Färöarna.

(Dagens utflykt till Clickimin Broch på Shetland är en del av utflyktspaketet och ej inkluderat i resans pris. Läs mer under prisinformation.)

Vi avslutar med att ta oss långsamt förbi den lilla ön Noss, där branta stränder bebos av en imponerande mängd fåglar, som just nu på våren sjuder ön av aktivitet. Framför allt havssulor och tärnor är mycket talrika men här ses också skarvar, lunnefåglar, lommar, alkor och gräsänder.

Helpension ombord.

Dag 5
Orkneyöarna med historiska Kirkwall. Möjlighet till utflykt till Orkneys sevärdheter

Under natten har vi tagit oss ut i farvattnet mellan de Yttre och de Inre Hebriderna, och vi kommer fram till staden Kirkwall på de vindpinade Orkneyöarna utanför det skotska fastlandet. Orkney är fornnordiska för ”säl-öarna” och precis som de andra nordatlantiska öarna har Orkney en rik vikingahistoria.

Men historien går ännu längre tillbaka till en av de äldsta europeiska civilisationerna. Skara Brae, norra Europas Pompeji, låg gömd i nästan 5000 år, innan en väldigt storm avslöjade den urgamla bebyggelsen.

De 10 enrumsbostäderna är klara att flytta in i, fullt möblerade och med full sanitet – allt utfört i sten. Området finns med på UNESCO:s lista över världens kulturarv tillsammans med flera andra förhistoriska kulturminnen på Orkney.

Efter ankomst till Kirkwall är det möjligt att med buss besöka forntida boplatser, stenformationer och fiskelägen. Bussturen är en fantastisk möjlighet att få såväl en historisk som kulturell överblick över öarna. Utflykten inkluderar stopp vid Ring of Brodgar (en mer än 5000 år gammal ceremoniell stencirkel), Stromness by och flottbasen Scapa Flow.
(Dagens utflykt till Orkneys sevärdheter är en del av utflyktspaketet och ej inkluderat i resans pris. Läs mer under prisinformation).

I Kirkwall är det bland annat möjligt att besöka den imponerande St. Magnus katedral samt de pittoreska ruinerna från Bishop’s och Earl’s Palace, innan vi på kvällen ger oss i väg söderut mot det skotska fastlandet.

Helpension ombord.

Dag 6
Ankomst till Aberdeen, stadsrundtur med Sjöfartsmuseet, historiska St. Andrews och övernattning i Dundee

Under natten har kaptenen fört fartyget ner mot landets östra kust och vi anlöper Skottlands tredje största stad, Aberdeen, på morgonen. Efter frukost ombord är det dags att ta avsked av fartyget och dess besättning, innan turen går vidare med buss till Aberdeens Sjöfartsmuseum.

Vi kör längs den sceniska kuststräckan i det tidigare Kingdom of Fife på vår väg mot Edinburgh. Vi kör vidare söderut och under resan känner vi golfhistoriens vingslag, när vi gör ett besök på den berömda golfstaden St. Andrews.

Golfsportens ursprung kan inte helt fastslås men det är säkert att den moderna golfsportens utbredning och utveckling härstammar från Skottland. Den första golfklubben grundades 1744 och här utfärdades ett antal gemensamma regler som fram till dess hade varierat mellan olika platser. Dessa regler vidareutvecklades senare av golfklubben The Society of St. Andrews Golfers, som grundades 1754 och som 1834 fick lov att kalla sig Royal and Ancient Golf Club of St. Andrews.

Klubben skapade en viss auktoritet och blev efterhand den man vände sig till vid regeltolkningar och tvister. Sedan dess är klubben det regelstiftande organet för golfsporten i hela världen med undantag för Nordamerika.
Förutom en rik golfhistoria, ett golfmuseum och nio golfbanor bjuder St. Andrews också på Skottlands äldsta universitet från 1413, samt slottsruinen St. Andrews. Ruinen ligger på kanten av en vindpinad udde, vars sluttning leder ner till stranden Castle Sands med utsikt över Nordsjön.
Vi avslutar dagen i Dundee, där vi checkar in på vårt hotell och äter en gemensam middag. För den som vill utforska staden, kan vi nämna Victoria & Alberts Museums filial i Dundee som utflyktsmål, en intressant byggnad som ritats av den japanske topparkitekten Kengo Kuma och utanför museet hittar man det berömda fartyget RRS Discovery, känd från Captain Robert Falcon Scotts expedition till Antarktis.

Vi övernattar på hotell i Dundee. 

Dagens körsträcka ca. 150 km., med en körtid på ca. 3½ timme sammantaget.

Frukost på fartyget. Lunch på egen hand under turen. Gemensam middag på hotellet i Dundee.

Dag 7
Från Dundee mot den skotska huvudstaden Edinburgh. Stadsrundtur i Edinburgh och tid att utforska staden

Efter frukost på hotellet fortsätter vi vår resa i det skotska. Vi sätter kurs mot Edinburgh men gör ett par stopp under vägen.

Efter ankomst till Edinburgh ska vi ut på en spännande stadsrundtur, och vi får en överblick över stadens historia och några av stadens historiska sevärdheter. Vi kommer bland annat förbi de UNESCO-fredade stadsdelarna Old Town och den nyklassiska New Town.

I den gamla stadsdelen Old Town besöker vi Edinburgh Castle som ligger på toppen av en av de sju kullarna som dominerar stadsbilden. Varje dag klockan 13, utom på söndagar, avfyras en av slottets kanoner. Denna tradition var ursprungligen en service till sjömännen i hamnen i Leith, så de kunde ställa skeppets klocka när de återvände från sina resor. Trots både GPS och satellitkontrollerade urverk så fortsätter man seden än i dag, och om det är någon som förskräcks av smällen så måste det vara en besökare eftersom lokalbefolkningen inte bryr sig alls.

En annan av stadens kända kullar är den slocknade vulkanen Arthur’s Seat. Enligt den skotske författaren Sir Walter Scott, som bland annat skrev riddarromanen Ivanhoe, är detta den bästa platsen att beundra både soluppgång och solnedgång. Med Arthur’s Seat är Edinburgh den enda europeiska staden som kan skryta med en slocknad vulkan mitt i staden.

Vi tar oss genom New Town, som trots namnet är mer än 200 år gammal.
Stadsdelen ritades av den unge arkitekten James Craig, och den symmetriska strukturen kom därefter att starkt påverka europeisk stadsplanering.

Senare på eftermiddagen anländer vi till vårt hotell, som ligger förhållandevis centralt i Edinburgh. Vi har anlänt till storstaden och efter många dagar på kryssning är middagen nu på egen hand, så man har möjlighet att själv upptäcka det skotska köket.
 
Dagens körsträcka ca. 110 km., med en körtid på ca. 2 timmar.

Frukost på hotellet. Lunch på egen hand under turen. Middag på egen hand i Edinburgh.

Dag 8
Edinburgh och återresa till Köpenhamn

Efter frukost på hotellet och lite tid på egen hand, går turen till flygplatsen där vi tar flyget tillbaka till Köpenhamn.

Frukost på hotellet. Lunch för egen räkning på flygplatsen eller ombord på flyget.

Utflyktspaket

Vi har tagit fram ett utflyktspaket med turer som är typiska för de platser vi besöker. Paketet måste köpas hemifrån och inkluderar utflykter i/till:

Dag 4: Shetland: utflykt med besök vid järnåldersboplatsen Clickimin Broch, en av öns mest intressanta sevärdheter, Clickimin Broch är en mycket välbevarad fästning med god utsikt ut mot havet. Vi går på upptäcktsfärd i områdets vackra återuppbyggda stenhus och murar, några av dem hela 5 meter höga.

Dag 5: Utflykt till Orkney. Bussturen är en fantastisk möjlighet att få en historisk såväl som kulturell överblick över öarna. Utflykten inkluderar stopp vid Ring of Brodgar (en mer än 5000 år gammal ceremoniell stencirkel), Stromness by och flottbasen Scapa Flow.

Utflykterna leds av den svenska reseledaren samt lokala engelsktalande guider.

Vi förbehåller oss rätten att endast genomföra extrautflykter vid tillräckligt antal anmälda.

Pris per person 1.598,-

Prisinformation

Tillägg för enkelhytt
 • Tillägg för Kat. D: 20 998 kr
 • Tillägg för Kat C: 27 298 kr
 • Tillägg för Kat. E: 23 998 kr
 • Tillägg för Kat G: 3 698 kr
 • Tillägg för Kat F: 9 698 kr
Tillägg för uppgradering av hytt

Läs mer om hyttyperna under Praktiska upplysningar

 • Pris för Kat. C: 3 498 per pers.
 • Pris för Kat. E: 1 848 per pers.
 • Pris för Kat. B: 8 798 per pers.
 • Pris för Kat. A: 13 398 per pers.
3-personershytter

30% rabatt för 3:e person i extra bädd i C-hytt (bäddsoffa/utdragssäng).

Barnrabatt 2–15 år

40 % av grundpriset vid minst 2 betalande vuxna i samma hytt (endast möjligt i kategori C och G) Max. 3 pers. varav 1 barn i utdragssäng. Fartyget är inte anpassat för barn och saknar faciliteter som barnsäng och barnstol. Det kan själv tas med för egen räkning.

Kontakta oss, om ni önskar resa med barn.

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare under hela resan
 • Skandinavisktalande och engelsktalande expeditionsteam ombord
 • Flyg Edinburgh-Köpenhamn
 • Transport och vissa utflykter samt Zodiac-turer under kryssningen enl. program
 • 6 dagars / 5 nätters kryssning med Ocean Albatros i delad utsides dubbelhytt (kategori D) med bad/toalett
 • 2 nätter på bra hotell (delat dubbelrum) i Dundee och Edinburgh
 • Hamnnära utflykter i besöksstäderna med expeditionsguider
 • Informationsmöten och föredrag med expeditionsteamet
 • Helpension under hele kryssningen, frukost på hotell i Skottland
 • Gemensamt middag på hotell i Dundee (dag 6)
 • Kaffe och te samt eftermiddagssnacks på fartyget
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd vid sjukdom, 7%
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Enkelhyttstillägg 
 • Ev. måltider före och efter kryssningen utöver det beskrivna i Köpenhamn och Skottland
 • Ev. extra utflykter och arrangemang
 • Drycker förutom kaffe och te dygnet runt samt juice och liknande till frukost
 • Dricks till fartygspersonal, lokala guider och liknande – vi rekommenderar ca. USD 14 per person och dag
 • Dricks till chaufför och lokala guider i land (räkna med ca. 10 GBP totalt)
 • Utgifter till medicin och andra personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift per faktura 130 kr (bortfaller vid beställning online)
 • Särskilt utflyktspaket
 • Allt som inte nämns under "Priset inkluderar"

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Om hytter och sviter

Det finns totalt 95 passagerarhytter och -sviter ombord på fartyget. Det finns utvändiga hytter, balkonghytter och sviter med havsutsikt. Hytterna har två enkelsängar eller en dubbelsäng. Dessutom finns det ett fåtal enkel- och trebäddshytter ombord. Alla hytter har eget bad och egen toalett och individuell temperaturreglering. Det finns också hårtork och tv.

Premiumsviten 45 m2 – Kat. PS 
Den största av alla hytter ombord på Ocean Albatros är Premiumsviten. Det är en svit med två rum med dubbelsäng (eller två enkelsängar), soffgrupp, bord och stol samt balkong och rymligt badrum. Beläget på däck 4. Denna kategori finns på förfrågan. Vänligen vänd er till Albatros Travel för pris.

Juniorsvit, 42 m2 - Kategori A
De 4 juniorsviterna ombord på Ocean Albatros har en fantastisk utsikt tack vare läget på övre hyttdäck, däck 7. Sviterna har en dubbelsäng eller två enkelsängar, bäddsoffa, sällskapsyta, rymligt badrum samt egen balkong. Sviterna är för max 3 personer. Beläget på däck 7.

B Balkongsvit 35/28 m2 – Kat. B 
Ocean Albatros har 6 balkongsviter ombord belägna på däck 4 och däck 6. Sviterna har dubbelsäng eller två enkelsängar samt badrum och privat balkong. Balkongsviterna är för 2 personer.

Balkonghytt, ca. 24 m2 - Kategori C
Detta är den vanligaste hyttkategorin på fartyget och ligger på däck 4 och 6. Balkonghytterna har dubbelsäng eller två enkelsängar, badrum och egen balkong. Hälften av hytterna har en bäddsoffa vilket gör det möjligt för ett barn att bo i hytten. Önskar man att boka två hytter med dörr mellan kan detta efterfrågas för denna kategori.

Standardhytt med fönsterglugg, ca. 22 m2 - Kategori D
Standardhytterna på Ocean Albatros. Hytterna är perfekta för dem som önskar en trevlig bas. Standardhytterna har två enkelsängar, fönsterglugg och badrum. Hytterna ligger på däck 3 och 4. 

Standardhytt med fransk balkong 16 m2 – Kat. E
Standardhytterna med fransk balkong ligger alla högt upp på fartyget, på däck 7. Hytterna har dubbelsäng och fönster från golv till tak.

Trepersonershytt med fönsterglugg 22 m2 – Kat. F
Standard trepersonershytt på Ocean Albatros. Hytterna är perfekta för de som önskar en bekväm bas för upp till 3 personer. Standardhytterna har samtliga 2 enkelsängar, en bäddsoffa, fönsterglugg och badrum. Belägna på däck 3.

Standard enkelhytt med fönsterglugg 18 m2 – Kat. G
Standard enkelhytter ligger på däck 3. De ligger intill fartygets ’mud room’ (fartygets groventré) med smidig tillgång till Zodiac-plattformarna från vilka man går av och på fartyget.

Hotell och måltider i Skottland

Hotellen i Skottland är ofta inte så stora som de stora, internationella hotellkedjorna med fasta standarder och professionell personal. Vanligtvis är hotellen små och servicen kan vara av varierande karaktär och ett rum är inte lik ett annat. I gengäld är de charmiga och full av lokal atmosfär och personlighet – samt är en del av upplevelsen av det äkta Skottland.

Vänligen notera att på vissa hotell i Skottland är dubbelsängarna mindre än vad vi är vana vid, så kallade grand-lits. Vill du ha lite mer plats i sängen kan du vid beställningen önska twin beds, så försöker vi ordna ett rum med två sängar (kan tyvärr ej garanteras).

Den inkluderade måltiden på resans dag 6 intas på hotellet. Vi har en lång dag med ett späckat program, så det är bekvämt att äta på hotellet.

Observera att middagen på hotellet är hotellmat och det bör inte förväntas vara en av resans höjdpunkter. I Edinburgh bor vi centralt och det finns möjlighet att gå ut och hitta restauranger i staden.

Elektricitet

Ombord på fartyget: Strömstyrkan ombord är 220V.

Under resan i Skottland: Svenska elapparater kan normalt användas i Storbritannien med hjälp av en adapter (kan köpas i både Sverige och Storbritannien). Ofta går det på vissa hotell att använda kontakten i badrummet, avsett för rakapparater. Vår rekommendation är dock att man har med sig en adapter på resan.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 50 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4–6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangör inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Om gruppens antal blir färre än 16 personer, är det möjligt att resan genomförs med engelsktalande expeditionsguider och lokala guider i Skottland.

Vädret i Nordatlanten

Resan äger rum på våren, med förväntade temperaturer på 12 grader i Skottland. Vädret kan vara mycket skiftande. Ena ögonblicket är det strålande sol och lugnt vatten och i nästa ögonblick är det höga vågor med regn och slask i luften. 

Vind- och väderförhållanden

Väder-, vind- och strömförhållanden kan innebära att det görs justeringar/ändringar i program och resväg.

Kryssningskoncept på mindre fartyg

Detta är en exklusiv resa som skiljer sig en del från traditionella kryssningar. De relativt få deltagarna innebär att resan får karaktär av gruppresa, då alla kan delta i landstigningar, besök på forskningsstationer, utflykter, föredrag och valsafari samtidigt.

Resan är förhållandevis komfortabel och utan obligatoriska strapatser eller speciella krav på deltagarna. Men det förutsätts att man är rask och mobil (smidig). Man bör vara uppmärksam på att resan skiljer sig från vanliga turistresor i det att vi inte har samma möjligheter att planlägga resan i detalj. Vissa element är oförutsägbara, och resvägen bestäms i stor utsträckning av vind, väder och strömförhållanden.

Expeditionsledaren lägger upp resrutt och dagsprogram under resan i samråd med kaptenen, och säkrar därmed ett största möjliga utbyte av resan mot bakgrund av de aktuella förhållandena. Om vi exempelvis kommer nära en grupp valar, kan dagsprogrammet komma att ändras på plats.

En viktig del av resan är kryssning och landstigningar i gummibåtar, så kallade Zodiac, som transporterar oss in till land i vissa hamnar. Fartyget har en utvändig trappa/stege (lejdare, varifrån vi har tillgång till gummibåtarna, som har en kraftig motor. Fartyget tar sig så nära som möjligt och därefter kliver vi ombord i gummibåtarna för att gå i land eller kryssa runt i. Det är relativt enkelt för alla med full rörlighet men kan vara ett problem för rörelsehindrade. Det står var och en fritt att stanna ombord på fartyget som har ett litet bibliotek. När vi använder ordet expedition eller kryssning på mindre fartyg, ska det tas bokstavligt.

Resan omfattas av Albatros Travels allmänna bestämmelser, vilka deltagarna förväntas känna till.

Vem kan delta?

För att delta på resan måste du vara fullt rörlig och kunna färdas i kuperad terräng utan hjälp, och dessutom ska du vilja uppleva naturen på dess egna villkor. Personer under 18 år måste resa i sällskap av och bo med målsman över 18 år.

Pass och passupplysningar till Albatros Travel

På grund av de skärpta säkerhetsreglerna vid flygresor kan flygbolaget kräva att få se ditt pass. Dessutom kräver rederiet att samtliga gäster i förväg har angett sina passuppgifter (passnummer och förfallodag, födelseort och födelseplats). Vi ber därför att du skickar med en passkopia till Albatros direkt efter en eventuell resebokning. I samband med incheckning på fartyget överlämnas pass eller annan giltig bild-legitimation och förvaras fram till kryssningens slut. 

Ditt pass måste vara giltigt minst 6 månader efter hemresedatum från resmålet. Det här kravet gäller för alla våra resor, även om ett enskilt land kräver kortare giltighet. Som researrangör har vi ett giltighetskrav på 6 månader för att undvika situationer där ett lands giltighetskrav kan ha ändrats mellan bokningen av resan och avresan.

Ej lämplig för dem med rörelsehinder

Fartyget är dessvärre inte anpassat för personer med rörelsehinder som inte kan röra sig på egen hand. Det är framför allt av säkerhetsmässiga skäl, då rederiet kräver att alla ska kunna förflytta sig från en båt till en annan utan hjälp av personal eller medpassagerare. Av säkerhetsmässiga skäl får rullstolar och rullatorer inte heller medföras ombord på fartyget då alla gångar måste ha fri passage.

Tips till packlistan

En sjöresa i Nordatlanten under våren kräver relativt stor variation i klädseln.

Ta med kläder som kan kombineras, till exempel en långärmad ylletröja innerst, en sweater eller fleecetröja som mellanlager samt en vatten- och vindtät jacka ytterst. På benen är det bra med tätt vävda fritidsbyxor. Ett långt underställ eller långkalsonger samt lätta regnbyxor till Zodiac-färder blir man också glad över.

Ett par kraftiga, profilerade och halksäkra kängor är bra ombord och perfekta för promenader i land. Ombord på Ocean Albatros finns det gott om gummistövlar att låna. De är praktiska när man ska gå iland från gummibåtarna. På denna kryssning används fartyget exklusivt för Albatros Expeditions, och det är därför ingen ”dress code” ombord. Praktiska reskläder är därför det enda som behövs, även under de festliga kvällar som vi givetvis anordnar.

Det är en riktigt bra idé att ha med en kikare. Egen handduk behöver man inte ta med.

Sjösjukemedel

Sjösjukeplåster verkar helt eller delvis för de flesta. Sjösjukepiller är ett alternativ. Kom ihåg att sjösjukemedel kan ha en lugnande effekt.

Särskilda hälsovillkor

Enligt rederiets regler är du förpliktad att informera Albatros om eventuell sjukdom, handikapp, graviditet eller andra omständigheter som kan ha betydelse för ditt välbefinnande eller hälsotillstånd under kryssningen. 

are och internationella gäster ombord

Vi vill göra dig uppmärksam på att det utöver skandinaviska gäster också finns internationella gäster med på kryssningen. Därför består vårt expeditionsteam av både skandinaviska och engelsktalande expeditionsguider som arbetar med alla gästerna. Föredrag och informationsmöten kommer som utgångspunkt hållas på engelska. När vi går i land i grupper kommer det om möjligt tas hänsyn till nationalitet och språk.

Dricks

Enligt internationell standard i servicebranschen är det kutym att lämna dricks till fartygets personal vid slutet av resan. All dricks delas bland samtliga i besättningen. Det rekommenderade beloppet är 14 USD per person och dag och kommer automatiskt att läggas till din räkning via ditt cruise card.

Fartygets besättning

Utöver Albatros expeditionsteam finns två besättningsteam ombord, som arbetar tillsammans för att göra din resa till en helt unik upplevelse. Skeppets kapten, styrmän och matroser har ansvaret för drift och navigation samt sköter arbetet på däck. Intendenten och hotellstaben har ansvar för hytterna, sviterna och maten och de gör sitt yttersta för att tillmötesgå dina behov ombord, och se till att du har en behaglig resa. Bägge besättningsteam är engelsktalande.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor