Montenegro för alla sinnen

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Hörde jag äventyr? Mellan Balkans högsta bergstoppar och Adriatiska havets vackraste kuststräcka gömmer sig kulturskatter, enastående natur och slående historia

Namnet Montenegro betyder de svarta bergen, och förutom de höga topparna som skapar landets profil, är landet som helhet välsignat med en natur vars like inte finns på många andra platser.

Det lilla landet på Balkanhalvön har dock mycket annat att bjuda på, och på denna resa har vi lagt in en mängd intressanta besök, men också tid att koppla av på vårt fina hotell Carine Park 4*, som är vår utgångspunkt för merparten av vår vistelse.

Det nybyggda hotellet ligger vackert placerat vid Kotorbuktens brädd och skapar den perfekta ramen för utflykter till resten av landet. Vi ska bland annat stifta bekantskap med den relativt obemärkta huvudstaden Podgorica, där det moderna och nutida Montenegro syns tydligt. Vi reser långt tillbaka i historien, när vi besöker kungastaden Cetinje och de många vackra, gamla kuststäderna vid Adriatiska havet, Budva, Kotor och Herceg Novi, och vi givetvis också ut på en tur på Balkans största insjö, Skadarsko Jezero, och ta en enkel vandring i den imponerande nationalparken Lovcen.

Övriga dagar har vi tid att komma ner i tempo och njuta av livet på vårt fina hotell. Det finns också gott om möjligheter att ge sig ut på fler äventyr och köpa till några intressanta utflykter till det berömda Ostrog-klostret, hugget direkt ur klippan, följa med till grannlandet Kroatien och det sägenomspunna Dubrovnik eller ta en båttur på den imponerande Kotorbukten.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta EUR

Dagsprogram 9 dagar
Dag 1
Stockholm - Podgorica – Herceg Novi – Bijela. Stadsrundtur och ankomst till vårt hotell
Dag 2
Bijela – Perast – Kotor – Tivat - Bijela. Kotorbugten incl Perast og byvandring i Kotor og Tivat
Dag 3
Bijela. Tid på egen hand eller tillköpsutflykt till Niksic och Ostrog-klostret
Dag 4
Bijela – Cetinje - Lovcen National Park– Bijela. Besök i kungastad och nationalpark
Dag 5
Bijela. Tid på egen hand eller tillköpsutflykt till Dubrovnik inklusive båttur till Cavtat, Kroatien
Dag 6
Bijela - Budva – Virpazar – Bijela. Stadsvandring i Budva och båttur på sjön Skhoder
Dag 7
Bijela. Tid på egen hand eller tillköpsutflykt till Den Blå Grottan och ön Mamula.
Dag 8
Bijela – Podgorica. Stadsrundtur, tid på egen hand och avskedsmiddag
Dag 9
Hemresa

Hotell

Carine Hotel Park

 • 252 rum
 • Dygnsöppen reception
 • 2 restauranger
 • Pool-bar
 • Hiss
 • Privat strand
 • Egen balkong
 • En utomhuspool och en uppvärmd inomhuspool
 • Wellness-center
 • 550 m till närmaste snabbköp
 • 500 m till närmaste busshållplats

Vackert beläget vid Adriatiska Havet och den trevliga lilla byn Bijela ligger vårt 4-stjärniga Carine Hotel Park. Hotellet byggdes 2016 och här finns såväl inomhus- som utomhuspool, samt ett wellness-center.

Hotellet har egen strand och erbjuder också goda vandringsmöjligheter i kringliggande skogar och kustområden.

Vi bor på rum med Mountain View men det går att uppgradera till Sea View mot extra betalning. Alla rum har egen balking.

Samtliga rum är utrustade med alla moderna förnödenheter, som kabel-TV, gratis wi-fi, med mera, och med sitt vackra läge intill stranden och skogen är hotellet den perfekta ramen för vår vistelse i Montenegro.

Läs mer på: https://carinehotels.me/en/carine-hotel-park/

Avresedatum

Klicka på "Boka" för att se lediga rum
Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
13 998:–
Stockholm
13 998:–
Stockholm
Endast få platser kvar
Klicka på ett datum för att se tillhörande program
Klicka på "Boka" för att se lediga rum

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Stockholm - Podgorica – Herceg Novi – Bijela. Stadsrundtur och ankomst till vårt hotell Körsträcka 120km

Vi flyger från Stockholm och kör vid ankomst till Podgorica västerut mot vårt hotell i Bileja, som utgör ramen för de kommande dagarna i Montenegro. Vi kör via Lepetane, vilket betyder att vi ska med den lilla färjan, som kör mellan Kamenari och Lepetane. Färjan är den enda reguljära färjan i Montenegro, som på 20 minuter tar oss över till den andra sidan av den vackra Kotorbukten.

På den andra sidan kikar vi förbi huvudorten Herceg Novi vid mynningen av Kotorbukten. Denna charmiga stad har både en rik historia och en mängd vackra byggnader och trevliga platser. Vi stannar vid huvudtorget, Trg Herceg Stjepana, som sjuder av liv. Här finns en mängd trevliga kaféer och butiker, samt ett imponerande klocktorn från 1700-talet.

Vi kör därefter till vårt trevliga hotell, som ligger i en mindre by vid kusten bara 15 km utanför staden. Efter att vi har fått våra rum, äter vi en god middag på hotellet.

Middag ingår.

Dag 2
Bijela – Perast – Kotor – Tivat - Bijela. Kotorbugten incl Perast og byvandring i Kotor og Tivat Körsträcka 75km

Efter frukost kör vi mot Kotor. Turen är i sig en av resans största upplevelser!
Kotorviken, Europas sydligaste fjordsystem, är just här vackrare än på någon annan plats och vi stannar längs vägen för att njuta av den storslagna naturen. Vi stannar bland annat vid Perast där vi har en vacker utsikt över den vackra kyrkan Gospa som är byggd på en liten ö mitt ute i fjorden.
 
Staden är vackert belägen i Kotorbukten, där den ligger omringad av kalkstensberg. Kotors gamla stadsdel, stadens försvarsfästningar och den inre delen av Kotor-viken upptogs år 1979 på UNESCOs världsarvslista. När vi står mitt i staden är det lätt att förstå varför. Den gamla stadsdelen stammar från 1400-1500-talen och är ett unikt exempel på medeltida stadsplanering. De kullerstens- och marmorbelagda gatorna bildar en labyrint som då och då bryts av med vackra torg. Vid ett av torgen ligger stadens landmärke, Sankt Tryphon-kyrkan som började byggas i slutet av 1000-talet.

Utspridda över staden hittar vi mindre kyrkor, trevliga caféer och bra restauranger. Under vår rundtur i Kotor fördjupar vi oss i stadens historia och tittar närmare på de många medeltida byggnadsverken. Staden har många trevliga butiker och restauranger, som lockar med goda luncherbjudanden. 

Först på eftermiddagen är det dags att lämna Kotor och vi beger oss nu mot staden Tivat, som har haft en fantastisk blomstringstid de senaste åren. Historiskt har Tivat framför allt fungerat som flottbas för makthavare genom tiderna. Det nuvarande hamnområdet grundades under det habsburgska riket 1889, men det finns inte mycket kvar från den tiden. I dag går området under namnet Porte Montenegro och här finns gott om exklusiva lägenheter, restauranger, med mera. Några enstaka äldre byggnader pryder den imponerande hamnfronten, som under högsäsong fylls till bristningsgränsen med jättestora yachter. Vi ser närmare på den centrala delen av staden och kanske blir det också tid för en eftermiddagsfika, om någon skulle ha lust till det (ingår inte i resans pris).

Vi återvänder med färjan från Lepetani till Kamenari och vi kommer tillbaka till hotellet sent på eftermiddagen.

Frukost och middag ingår.

Dag 3
Bijela. Tid på egen hand eller tillköpsutflykt till Niksic och Ostrog-klostret Körsträcka 210km

Dagen är avsatt för upplevelser på egen hand, om man inte föredrar att delta på tillköpsutflykten till Montenegros näst största stad, Niksic, och det närliggande klostret Ostrog.

Niksic är hemvist för landets största bryggeri, Nikšićko, och här finns en del utbildningsinstitutioner som ger staden en väldigt ungdomlig prägel. Vi svänger förbi stadens marknad där man hittar det mesta i form av lokala produkter, och vi passerar även den trevliga stadskärnan, innan vi kör vidare till vår lunchrestaurang, där vi äter en god lunch.

Vi fortsätter till en av Montenegros främsta sevärdheter, Ostrog-klostret. Klostret är inhugget i klippsidan och har en fantastisk utsikt över Bjelopaclicis-högslätten, och har under flera århundraden lockat till sig tusentals nyfikna besökare. Det går inte att köra hela vägen upp till klostret, och inför de sista kilometrarna uppför berget byter vi till mindre fordon. Troende såväl som nyfikna turister har genom alla tider vallfärdat till Ostrog-klostret. 

Under andra världskriget tog till och med en lokal milis sin tillflykt till klostret. Jugoslaviska partisaner lyckades dock locka ut gruppen genom att lova dem fri lejd, bara för att istället avrätta dem. Den 18 oktober varje år hyllas de avrättade med en särskild ceremoni i klostret.
 
Efter några intressanta upplevelser återvänder vi till vårt hotell, där middagen ingår.

Frukost och middag ingår.

Dag 4
Bijela – Cetinje - Lovcen National Park– Bijela. Besök i kungastad och nationalpark Körsträcka 120km

Vi kör mot kungastaden Cetinje, som är en av de vackraste och historiskt mest betydelsefulla städerna i Montenegro.
Staden, som ligger vid foten av Lovcen-berget, grundades i slutet av 1400-talet och har varit landets huvudstad sedan 1878. Den montenegrinska kungafamiljen har satt sin tydliga prägel på staden och dess många vackra byggnader. 

Vi besöker kung Nikolas palats som idag har ombildats till museum. Kung Nikolas regerade i landet mellan 1860- och 1918 och är en av de viktigaste personerna i landets senare historia. Det lilla museet ger en god inblick i landets omskakande historia och bjuder dessutom på en trevlig trädgård som grundades år 1870.

Därefter finns det tid att själv gå på upptäcktsfärd i denna lilla stad, som bjuder på många trevliga butiker och restauranger.

Vi fortsätter därefter mot den närliggande Lovcen National Park, där den tidigare regenten Peter Njegos II ligger begravd. Och vilket gravmonument! På toppen av en bergstopp på 1660 m höjd är det uppfört ett mausoleum, som inte bara bjuder på en vacker utsikt över området utan också är världens högst belägna mausoleum!

Lovcen National Park kännetecknas också av ett mycket omväxlande landskap, som bland annat innehåller något som i folkmun kallas ”Stenhavet”. I parken finns också vilda djur, till exempel vildsvin, björn och varg, samt en rik flora.

Efter några underbara upplevelser i naturen har det blivit dags att styra kosan hemåt och vi tar givetvis den vackra kungsvägen ner till kusten. Vägen har hela 25 hårnålskurvor och bjuder på många vackra utsiktsplatser på vägen. Vi kommer tillbaka till hotellet sent på eftermiddagen.

Frukost och middag ingår.

Dag 5
Bijela. Tid på egen hand eller tillköpsutflykt till Dubrovnik inklusive båttur till Cavtat, Kroatien Körsträcka 120km

I dag går det att koppla av på vårt hotell, om man inte föredrar att delta på tillköpsutflykten till grannlandet Kroatien, närmare bestämt den vackra kuststaden Dubrovnik.

Dubrovnik är legendarisk för sin skönhet och elegans. Åsynen av Stradun, den marmorbelagda huvudgatan och de många barockpalatsen samt stadsmuren fortsätter att imponera på alla besökare som kommer till Adriatiska havets vackraste stad. Dubrovniks historia går hela vägen tillbaka till 600-talet där de första husen uppfördes och den första stadsmuren byggdes på 800-talet. 

I slutet av 1100-talet hade Dubrovnik etablerat sig som en viktig handelsstad som fungerade som förbindelseled mellan Balkan och Medelhavet. År 1205 hamnade Dubrovnik under venetianskt styre. 1358 bröt staden sig loss från venetianerna och republiken Ragusa grundades. På 1400-talet sträckte Ragusa sig längs havet från Ston till Cavtat. Dubrovnik hade sin egen handelsflotta med förbindelser till Egypten, Mellanöstern, Sicilien, Frankrike, Spanien och Istanbul. År 1808 fick dock republiken sin dödsstöt när Napoleons marscherade in i staden. Mellan 1815 och 1918 ingick Dubrovnik i det österrikiska-ungerska riket för att därefter bli en del av kungadömet som senare skulle bli Jugoslavien. 

Dubrovnik känns på många sätt fortfarande som en självständig republik som frigjort sig från övriga Kroatien, både fysiskt och historiskt. Ingången till staden går genom stadsporten Pile från 1537. På medeltiden stängdes staden varje kväll och nycklarna gavs till stadens härskare. Innanför muren hittar vi Stradun, stadens gamla handelsgata som sträcker sig hela vägen ner till den gamla marknadsplatsen Luza. Överallt i staden finns gamla kyrkor och palats och vi stiftar naturligtvis bekantskap med dessa under vår stadsvandring, då vi även besöker det imponerande franciskanerklostret.

På eftermiddagen har det blivit dags att lämna den vackra staden och vad är bättre än att göra det med båt som så många gjort före oss! Med avresa från den gamla historiska hamnen stävar vi ut och beger oss mot den närliggande kuststaden Cavtat. En båttur på cirka 45 minuter.

Cavtat var tidigare en del av republiken Ragusa. I dag är det en charmig kuststad, med en underbar atmosfär, där det är riktigt trevligt att ta en kopp kaffe eller ett glas vin på någon av stadens kaféer, innan vi återvänder till Montenegro.

Frukost och middag ingår.

Dag 6
Bijela - Budva – Virpazar – Bijela. Stadsvandring i Budva och båttur på sjön Skhoder Körsträcka 150km
Gamla stan i Budva

Efter frukost fortsätter vi till Budva som är huvudstad på Budva-rivieran i Dalmatiens sydligaste del. Budva grundades för 2 500 år sedan vilket gör den till Adriatiska havskustens äldsta stad. Den gamla stadsdelen ligger på en tung omgiven av venetianska stadsmurar. I slutet av tungan ligger stadens gamla fästning. Vi strosar runt i den historiska, bilfria stadsdelen och stiftas bekantskap med torg, kullerstensgator, kyrkor och själva fästningen. Det finns också tid att äta en lätt lunch, som dock inte ingår i resans pris. 

Vi lämnar nu den montenegrinska kusten och beger oss mot den lilla staden Virpazar vid Skadar-sjöns brädd.
Sjön är Balkans största och täcker en yta på över 450 kvadratkilometer. Området omvandlades till nationalpark år 1983 och kan idag bjuda på ett rikt fisk- och fågelliv och kan som enda plats i Europa stoltsera med en liten pelikankoloni. 

Vi ger oss ut med båt på sjön och kommer nära fågellivet och naturen. Efter båtturen är det tid att promenera runt lite i Virpazar.
På eftermiddagen återvänder vi till vårt trevliga hotell.

Frukost och middag ingår.

Dag 7
Bijela. Tid på egen hand eller tillköpsutflykt till Den Blå Grottan och ön Mamula.

I dag kan vi njuta av hotellets faciliteter för sista gången, om man inte hellre deltar på tillköpsutflykten, som i dag sker med båt! Båtturen varar cirka 4 timmar.

Vi blir hämtade vid vårt hotell och stävar ut i den imponerande bukten och rundar snart halvön Lustica, som skiljer Kotorbukten från Adriatiska havet. Här präglas kustlinjen av sköna stränder och vild natur; och vi börjar med att besöka den imponerande Blå Grottan. Om vädret tillåter så tar vi båten in i själva grottan och beundrar de vackra formationerna.

Härifrån fortsätter vi till den närliggande stranden Zanjic, som lockar med kristallklart vatten och en kritvit sandstrand. Det går att ta ett dopp, lite beroende på vädret.

Senare kastar vi ankar vid ön Mamula, som tidigare fungerade som försvarsverk för Kotorbukten och den närliggande Herceg Novi. På ön finns också ett gammalt fort, uppfört år 1853 av den habsburgske generalen Lazar Mamula, som också gett namn till ön.

Efter några trevliga timmar till sjöss återvänder vi till vårt hotell, där vi alla möts på kvällen och njuter en god middag.

Frukost och middag ingår.

Dag 8
Bijela – Podgorica. Stadsrundtur, tid på egen hand och avskedsmiddag Körsträcka 100km
Podgorica

Efter frukost har det blivit dags att ta farväl av vårt hotell och bege oss till Montenegros säte för regeringen, Podgorica.

Titograd var fram till 1993 Montenegros huvudstad, en titel som idag har lämnats över till Cetinje. Med sina cirka 200 000 invånare är staden landets absolut största och bjuder bland annat på vackra parker, stora boulevarder och att hav av trevliga caféer och restauranger. Ända sedan 1990-talet har staden dessutom fått uppleva en enorm byggboom med uppförandet av många offentliga byggnader och butiksområden.

Dagens stadsrundtur inleds med ett besök vid stadens landmärke, nämligen Återuppståndelsekyrkan, som stod färdig år 2003. Den serbisk-ortodoxa katedralen är byggd i modern stil och skiljer sig väsentligt från övriga kyrkobyggnationer från senare tid, och framför allt de politiska motiven i några av de vackra freskerna skapade stor uppståndelse vid invigningen. Inte minst bilden på Tito, Engells och Marx som brinner i helvetet skakade om stora delar av befolkningen rejält. 

I stadens gamla del hittar vi det ursprungliga landmärket, Sahat Kula. Klocktornet uppfördes under det osmanska styret och kan härledas hela vägen tillbaka till år 1667. Tornet överlevde på ett mirakulöst sätt andra världskrigets bombningar och är ett av få osmanska byggnadsverk kvar i huvudstaden.

Efter några spännande montenegrinska upplevelser finns det tid på egen hand, innan vi möts på kvällen för en gemensam avskedsmiddag.

Frukost och middag ingår.

Dag 9
Hemresa

Vi ska för sista gången njuta av hotellets fina frukostbuffé, innan vi beger oss mot flygplatsen där vårt flyg väntar.

Tillköpspaket med tre spännande utflykter

Om man vill ha fler upplevelser än avkoppling på vårt hotell är det möjligt att köpa till ett spännande utflyktspaket till några av områdets övriga intressanta attraktioner.

På dag 4 beger vi oss således på utflykt till Montenegros näst största stad Niksic, med mängder av provinsiell charm alldeles intill landets största religiösa attraktion, det imponerande Ostrog kloster. Byggt in i klippväggen med en fantastisk utsikt över slätten Bjelopavlicis, har klostret i århundraden attraherat tusentals intresserade. I utflykten ingår en lokal lunch.

Dag 6 är det möjligt att besöka grannlandet Kroatien, när vi kör mot den mycket omtyckta kuststaden Dubrovnik, som med sina vackra palats och imponerande gamla stadskärna är ett måste för alla besökare. Här finns det tid att se närmare på staden, men vi har också inkluderat en liten båttur till den närliggande byn Cavtat.

Dubrovnik

Den tredje tillköpsutflykten på dag 8 äger också rum på vattnet och bjuder på en båttur till halvön Lustica och den mäktiga Blå Grottan, sköna sandstränder, samt en gammal befästning på ön Mamula.

OBS: De olika utflykterna kan också beställas var och en för sig.

(Utflyktspaketet måste beställas och betalas hemifrån senast 45 dagar före avresa, och genomförs vid minst 15 deltagare. Vi förbehåller oss rätten att endast genomföra extrautflykter vid tillräckligt antal anmälda.)

Totalt pris SEK1,998 per person

Pris per utflykt:

 • Utflykt till Niksic och Ostrog SEK898 per person
 • Utflykt till Dubrovnik SEK898 per person
 • Utflykt med båt till Den Blå grottan m.m. SEK298 per person
Mamula

Prisinformation

Resans pris

Från 13 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
1 898:–
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Podgorica t/r med mellanlandning
 • 1 overnatning i delt dobbeltværelse på 4 stjernet hotel i Podgorica
 • 7 overnatninger i delt dobbeltværelse på Hotel Carine Park, Bijela 4*
 • Utflykter och transport se program
 • Halvpension. Frukost dagligen och middag dag 1–8
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Tillägg för enkelrum 
 • Övriga måltider och drycker 
 • Tillköpsutflykter 
 • Dricks till lokalguider, chaufförer med mera (räkna med 40 euros per person) 
 • Personliga förnödenheter 
 • Administrationsavgift per faktura utgår med 150 kronor (bortfaller vid onlinebokning) 
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Lämpar sig inte för personer med rörelsehinder

Eftersom många av utflykterna företas till fots behöver resdeltagarna kunna röra sig utan hjälp.

Besök i ortodoxa kyrkor

I ryskortodoxa kyrkor täcker kvinnor alltid håret med en sjal. Det kan därför vara bra att ta med en. Män behöver inte bära huvudbonad i kyrkorna.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor