Peru – Inkarikets skatter

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Enastående naturscenerier och kulturell mångfald i det forna Inkarikets högborg, Peru.

Max. 24 deltagare

En episk resa som tar sin början i kolonialpärlan Lima, går vidare mot det fantastiska djurlivet vid Ballestasöarna för att fortsätta genom öknen till oasen Huacachina och vidare mot de häpnadsväckande Nazcalinjerna innan vi åker mot kondorens rike, Anderna.

Vi besöker unik indiankultur på Taquile och flytande vassöar i Titicacasjön innan vi går ombord på en av världens högst belägna järnvägslinjer. Tågrutten med anor från 1920-talet tar oss från Puno, vid Titicacasjöns strand, över Andernas högplatå vidare genom inkarikets heliga dal till Cusco. I Cusco besöker vi inkaruiner och det magiska underverket, Machu Picchu.

Albatros rundresa “Peru – Inkarikets skatter” är ett äventyr där vidunderliga landskap och möten med färgstarka kulturer kommer att överträffa dina förväntningar!

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Norsk/svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Ja

 • Valuta Nuevo Sol

Dagsprogram 17 dagar
Dag 1
Flyg: Sverige – Peru
Dag 2
Lima stadsrundtur: Huaca Pucllana, koloniala stadskärnan inkl. Plaza San Martín, Plaza de Armas och San Francisco-kyrkan
Dag 3
Ballestasöarna (båttur), piscoprovning, oasen Huacachina och Nazca
Dag 4
Flygtur över Nazcalinjerna (tillval) och mumier från före inkaperioden
Dag 5
Resa längs Stilla Havet: Chala – Arequipa
Dag 6
Arequipa stadsrundtur: koloniala stadskärnan med Plaza de Armas, Jesuitkyrkan och Santa Catalina klostret
Dag 7
Arequipa – Colcadalen (Chivay): Bland lamadjur, vulkaner och stäpp
Dag 8
Colcadalen: Kondorer och Cabanaconde
Dag 9
Colcadalen – Puno via Chullpas de Sillustani: Längs Andernas högplatå mot Titicacasjön
Dag 10
Titicacasjön: Uros flytande vassöar och Taquile
Dag 11
Tågresa: Puno – Cusco
Dag 12
Cusco rundtur: Qoricancha, Sacsaywaman, Qenqo och lokal marknad
Dag 13
Inkarikets heliga dal: Pisac och Ollantaytambo
Dag 14
Machu Picchu – “Den glömda staden”
Dag 15
Moray, Maras och Cusco
Dag 16
Hemresa: Cusco – Lima - Sverige
Dag 17
Hemkomst

Hotell

Våra hotell

Här kan du se de hotell som våra gäster på resan bor på. Vänligen uppmärksamma att hotelländringar kan förekomma. I så fall kommer hotellet hålla samma eller högre standard.

Casa Andina Miraflores Centro

 • 58 rum
 • 0 km till centrum (Miraflores-stadsdelen)
 • Dygnsöppen reception
 • Restaurang
 • Hiss
 • Wi-fi (gratis)

Väldigt trevligt hotell med centralt läge i stadsdel Miraflores i Lima. Här finns gott om restauranger, barer och butiker. Hotellet har frukostrestaurang, och det finns gratis wi-fi överallt på hotellet. 

Rum 
Ljusa rum med en dubbelsäng eller två enkelsängar. Alla rum har TV, värdeförvaringsskåp och luftkonditionering. Det är gratis wi-fi på rummet.  

Du kan läsa mer om hotellet här: 
https://www.casa-andina.com/en/destinations/miraflores/standard-miraflores-centro/ 

Hotel Emancipador

 • 65 rum
 • Receptionen öppen dygnet runt
 • Restaurang
 • Wi-fi (gratis)

Hotellet har både swimmingpool och restaurang, och det är gratis wi-fi överallt på hotellet. Alla rum har egen altan/terrass.

Rum
Ljusa rum med en dubbelsäng eller två enkelsängar. Alla rum har TV, säkerhetsbox och luftkonditionering. Det är gratis wi-fi på rummet.

Du kan läsa mer om hotellet här: http://hotelemancipador.com/Instalaciones.php

Casa Andina Standard Nasca

 • 60 rum
 • Receptionen öppen dygnet runt
 • Restaurang
 • Terrass
 • Wi-fi (gratis)

Hotellet har både utomhus swimmingpool och egen restaurang, och det är gratis wi-fi överallt på hotellet.

Rum
Ljusa rum med en dubbelsäng eller två enkelsängar. Alla rum har TV, säkerhetsbox och luftkonditionering. Det är gratis wi-fi på rummet.

Du kan läsa mer om hotellet här:
https://www.casa-andina.com/es/destinos/nasca/hoteles/casa-andina-standard-nasca

Puerto Inka Hotel

 • 38 rum
 • Reception öppen dygnet runt
 • Swimmingpool
 • Restaurang

Hotellet ligger alldeles vid havet och har egen restaurang med havsutsikt samt en liten utomhus swimmingpool.

Rum
Rum med en dubbelsäng eller två enkelsängar och säkerhetsbox.

Du kan läsa mer om hotellet här: http://www.puertoinka.com.pe/eng/

La Hacienda Plaza de Armas

 • 28 rum
 • Receptionen öppen dygnet runt
 • Restaurang
 • Hiss

Centralt beläget hotell vid det vackra torget Puno med panoramautsikt över domkyrkan och den historiska stadskärnan. Här finns ett stort urval restauranger, barer och butiker. Hotellet har egen restaurang.

Rum
Ljusa rum med en dubbelsäng eller två enkelsängar. Alla rum har TV, säkerhetsbox och luftkonditionering.

Du kan läsa mer om hotellet här: https://www.hhp.com.pe/hotel-hacienda-plaza-armas-puno/

Sol Natura

 • 26 rum
 • 0 km till centrum
 • Dygnsöppen reception
 • Restaurang
 • Wi-fi (gratis)

Litet, charmigt hotell med perfekt läge i centrum av Ollantaytambo – det är 200 meter till stadens centrala torg, där det finns gott om restauranger och caféer. Hotellet har en fantastisk utsikt mot Veronica-bergen med snötäckta toppar. Dessutom är tågstationen på gångavstånd (3 minuter), så det är lätt när man ska ta tåget till Machu Picchu. Det finns en frukostrestaurang och gratis wi-fi överallt på hotellet. 

Rum
Trevliga rum med dubbelsäng, TV, värdeförvaringsskåp och hårtork. 
Du kan läsa mer om hotellet här:
https://sol-natura.hotelvallesagrado.com/en/

Bilder

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
56 998:–
Stockholm
Endast få platser kvar
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg: Sverige – Peru

Vi flyger till Lima, huvudstad i Peru. Vid ankomst tar Albatros reseledare emot för vidare transport till hotellet i den populära stadsdelen Miraflores.
Övernattning i Lima.

Dag 2
Lima stadsrundtur: Huaca Pucllana, koloniala stadskärnan inkl. Plaza San Martín, Plaza de Armas och San Francisco-kyrkan
San Francisco-kyrkan i Lima

Efter frukost väntar stadsrundtur i metropolen Lima eller “Kungarnas stad” som staden kallas eftersom Lima var huvudstad i det mäktiga vicekungadömet Peru under den spanska kolonialtiden. Spanska kronan betraktade Lima som centrum i den “Nya Världen” tack vare sina rika guld- och silvertillgångar.   

Dagens tur börjar med att vi passerar helgedomen Huaca Pucllana (200-700 e.Kr.), beläget mitt i Miraflores, där vi får fin översikt av lämningarna från bussen. Därefter fortsätter turen mot centrum av staden för att utforska Limas vackra koloniala stadskärna, klassat som världskulturarv av UNESCO. Här besöker vi Plaza de Armas (huvudtorg) där dagens Lima grundades år 1535 på initiativ av spanske erövraren Francisco Pizarro. Härifrån prommenerar vi genom världskulturarven i de koloniala stadsdelarna tills vi når fram till basilikan tillika konventet San Francisco som byggdes på initiativ av Franciskanerordern och stod klart i slutet av 1600-talet. San Francisco räknas som en av de viktigaste koloniala arven och idag är det därför ett museum med bl.a. katakomber och ett bibliotek som betraktas som ett av världens vackraste.

 Från Lima reser vi direkt söderut mot Paracas i regionen Ica, en resa på ca. 4 timmar längs kusten där ökendyner övergår till sandstränder. Stilla Havsöknen räknas som en förlängning på Atacamaöknen - världens torraste plats.

 Övernattning i Paracas.

Dag 3
Ballestasöarna (båttur), piscoprovning, oasen Huacachina och Nazca

Tidig morgontur till naturparadiset Ballestasöarna: den biologiska mångfalden på Ballestasöarna är en mäktig attraktion för den djurintresserade. Sjölejon, delfiner, pingviner, sulor, tärnor, pelikaner med flera arter väntar på turen ut till öarna.

 Vid soluppgång tar vi oss ner till kajen i fiskesamhället Paracas för vidare båtfärd till Ballestasöarna. Från båten, på väg ut till öarna, kommer vi få bra överblick av en jättelik avbild av en figur i den kustnära öknen kallad, “El Candelabro de Paracas” motsv. “Paracas-Ljusstaken”. Geoglyfen för tankarna oavkortat till Nazcalinjerna där den ståtar utmed kusten på Paracas-halvön.

Väl ute vid Ballestas åker vi runt arkipelagen då öarna är del av ett marint reservat, och man får inte gå iland på öarna. Detta för att skydda djuren och dess habitat.

Skådespelet mellan alla arterna är som taget ur en naturfilm.

Därefter fortsätter turen österut mot huvudstaden Ica i regionen med samma namn. Här besöker vi en vingård tillika destilleri av druvbrännvinet Pisco. I Peru är Pisco nationaldryck och här får vi en historisk tillbakablick samt provsmaka några olika sorter.

Regionen Ica har ett historiskt förflutet inom jordbruket med odling av diverse grödor, däribland vindruvor som spanjorerna förde med sig till Peru under 1500-talet. Idag räknas Ica vara den region i Peru där mest vin och Pisco produceras. Pisco är likt Cognac en brandy, dvs framställd med druvan som huvudingrediens. Pisco Sour heter Perus paraddrink som blandas på pisco, limejuice, sockerlag, is och äggvita toppat med angostura. (Lunch på vingården).

 På eftermiddagen reser vi vidare mot lagunen Huacachina. Inbäddad mellan enorma sanddynor ligger “Oasis de América” –“Amerikas Oas” som Huacachina kallas då den är den enda i sitt slag i hela Amerika. Vi stannar till och beundrar den smaragdgröna lagunen som också lockar ett stort antal fåglar.

Dagens slutetapp går söderut mot staden Nazca som ligger i nära anslutning till de världsberömda Nazcalinjerna. Under resan kommer vi att stanna till vid ett utsiktstorn där man kan få en glimt över några av Nazcalinjerna.

Övernattning i Nazca.   

Dag 4
Flygtur över Nazcalinjerna (tillval) och mumier från före inkaperioden

På förmiddagens program står bl.a. de mytomspunna Nazcalinjerna. De av UNESCO världsarvslistade geoglyferna (avbildningar av geometriska figurer) tros ha skapats under Nazcakulturen för omkring 2000 år sedan.

Efter utcheckning från hotellet, åker vi till flygfältet i Nazca för att få en introduktion innan vi erbjuds en flygtur över Nazcalinjerna. Flygturen i mindre propellerplan tar ca 30 minuter och är ett måste för att få en överblick över världsarvet. Notera att detta är ett tillval, som beställs och betalas efter ankomst till Peru.

 Att avbildningarna (kolibri, astronaut, apa m.fl.) fortfarande är kvar efter alla år, beror med all säkerhet på det torra klimatet.

Trots manga års forskning, går teorierna isär om hur Nazcalinjerna, som bara kan överblickas från luften, kunde skapas för omkring 2000 år sedan.

Varför skapades dessa geometriska jättefigurer? En teori tyder på att det kunde varit en astronomisk kalender medan en annan antyder att det var ett bevattningssystem.

I vilket fall som helst är Nazcalinjerna utan tvivel en av arkeologins största gåtor.  

Tillbaka på marken, beger vi oss mot nästa plats som också är en väl bevarad sevärdhet: Mumierna på Chauchilla begravningsplats.

Chauchilla, som ligger ca. 30 km söder om Nazca, anses vara en av hela Latinamerikas bäst bevarade förkoloniala begravningsplatser. Detta är också den enda platsen i Peru där mumierna återfinns i sina naturliga gravar. Det är emellertid oklart från vilken kultur mumierna, textil– och keramikfynden härstammar, även om forskare tror att det rör sig om antingen Nazca– eller Huarikulturen som härskade i området 200 f.Kr. t.o.m. 900 e.Kr.

Vi får en guidad rundvandring bland gravarna/mumierna, textil– och keramikföremålen.

På eftermiddagen reser vi åter söderut mot kustorten Chala och vårt hotell Puerto Inka. Vid ankomst kan man med fördel ta en promenad i solnedgången runt de arkeologiska lämningarna från före inkaperioden. De arkeologiska fynden ligger i nära anslutning till hotellet.

Övernattning i Chala.

Dag 5
Resa längs Stilla Havet: Chala – Arequipa

Hela dagen reser vi söderut, mot Arequipa, Perus näst största stad.

Avresan sker tidig morgon från Hotel Puerto Inka i Chala.   

Merparten av resan går längs Stilla Havets kust på den panamerikanska motorvägen som sträcker sig från norr till söder genom hela amerikanska kontinenten, precis som namnet antyder. Landskapet blir mer varierat ju längre söderut man kommer. Vi stannar flera gånger under vägen bl.a. för lunch.
Framme i Arequipa avnjuter vi en middag.

Övernattning i Arequipa

Dag 6
Arequipa stadsrundtur: koloniala stadskärnan med Plaza de Armas, Jesuitkyrkan och Santa Catalina klostret

Arequipa, beläget på drygt 2300 m.ö.h. vid foten av de högresta vulkanerna Misti, Chachani och Pichu Pichu, är Perus andra största stad med ca 1,3 miljoner invånare. Vulkanerna har haft stort inflytande på Arequipa både ur ett mytologiskt perspektiv samt för dess uppförande då i princip hela den koloniala stadskärnan är uppbygd på den vita vulkanstenen sillar. Att denna vackra stad, grundad 1540, brukar kallas “Den vita staden” får därmed sin särskilda innebörd. UNESCO utnämnde den koloniala stadskärnan till världsarv år 2000.   
 
På morgonen tar vi en stadsrundtur runt det koloniala Arequipa. Huvudtorget Plaza de Armas är sannolikt det vackraste i Peru med sin vita symmetriska arkitektur, fontänen och den ståtliga katedralen. Under rundturen kommer vi även att ströva omkring i de koloniala gränderna fram till jesuitkyrkan Compañía de Jesús, vars fasad är byggt i barockstil.

Förmiddagens stadsrundtur avrundas med höjdpunkten, klostret Santa Catalina.   
 
Med sina små torg, gränder och trädgårdar kan Santa Catalina (1580) betraktas som en liten stad för sig, mitt i centrala Arequipa. Eftersom det endast var kvinnor och aristokratins döttrar som hade tillträde till klostret, får vi passande nog en kvinnlig guide under rundvandringen inne i klostret.
Eftermiddag på egen hand.

Övernattning i Arequipa.

Dag 7
Arequipa – Colcadalen (Chivay): Bland lamadjur, vulkaner och stäpp

Idag fortsätter vi mot tätorten Chivay som ligger i den djupa Colcadalen. Resan tar oss genom ändlösa slätter över naturreservat kantat av snöklädda vulkaner högt uppe i Anderna. Hjordar av andinska kameldjur som alpackor och lamadjur betar sida vid sida precis som vikunjan, vars ull rankas som världens mest exklusiva tack vare sin fina fiber. Många menar säkert att kombinationen av Anderna, slätter och lamadjur är synonymt med Sydamerika.

Vi kommer bl.a. att stanna vid Patapampa som är resans högsta punkt (4910 m.ö.h.) för att blicka ut över vulkanlandskapet innan vi åker ner till Chivay som ligger på drygt 3600 m.ö.h..
 
Lunch vid ankomst till hotellet i Chivay.

Eftermiddagen på egen hand där ett tips kan vara att ta ett varmt bad i de heta källorna strax utanför denna småstad. En avkopplande avslutning på en mycket innehållsrik dag.
 
Övernattning i Chivay.

Dag 8
Colcadalen: Kondorer och Cabanaconde

I gryningen ger vi oss av för att vidare utforska den mäktiga Colcadalen som kännetecknas av ett vidunderligt landskap med små byar kantat av oändliga odlingsterraser. Den slingrande Colcafloden skär genom Colcadalen som blir allt djupare för varje kilometer vi åker. Så småningom övergår dalen till en kanjon där Kondoren, Andernas fanbärare, har sina nästen. “Cruz del Cóndor” (motsv. “Kondorens kors”) är dagens huvudattraktion. Härifrån har vi stor chans att på nära håll, skåda den imponerande kondoren när de likt drakar svävar uppför kanjonens bergväggar.

Efter vårt besök på “Kondorens kors” tar vi sikte på en kortare vandring i det fina närområdet innan vi åker till den pittoreska byn Cabanaconde. Vi äter lunch i byn och betraktar torget innan vi så sakteliga åker tillbaka mot Chivay igen.
 
Övernattning i Chivay.

Dag 9
Colcadalen – Puno via Chullpas de Sillustani: Längs Andernas högplatå mot Titicacasjön

Mellan snötäckta bergstoppar breder ett kargt landskap ut sig med inslag av sjöar och mindre bosättningar.
Idag kommer vi färdas genom naturreservatet Salinas/Aguda Blanca innan vi når El Altiplano andino, d.v.s. Andernas högplatå. Platån är främst ett större slättland på ca 3800 m.ö.h. och sträcker sig från Peru till Bolivia, norra Chile och Argentina.

Innan vi når staden Puno vid Titicacasjöns strand, kommer vi att besöka Chullpas de Sillustani. Här reser sig ståtliga gravtorn (=chullpas på Quechua) på en kulle med hänförande utsikt över den intilliggande lagunen Umayo. Dessa runda gravtorn byggdes som ett sorts mausoleum för de högre samhällsskikten under civilisationerna Colla, Tiahuanaco och Inka. Området är därför klassat som en av de mest högtstående på hela kontinenten.

Från Chullpas de Sillustani gör vi även ett besök på en mindre farm där vi bekantar oss med grödor såsom quinoa och olika potatisvarianter. Både quinoa och potatis härstammar för övrigt från Andernas högland. Potatisen har odlats här sedan 7000 år tillbaka.
 
Övernattning i Puno.

Dag 10
Titicacasjön: Uros flytande vassöar och Taquile

Idag får vi uppleva en minnesvärd båttur på världens högst belägna segelbara sjö, Titicaca på över 3800 m.ö.h..

Med sina 8300 km2 är sjön ungefär 1,5 gång större än Vänern och utgör ett viktigt ekosystem för hela regionen. Via ett bilateralt gränsavtal från 1932 är Titicaca delat mellan Peru (56%) och Bolivia (44%).
 
Vi kommer att tillbringa hela dagen på Titicaca och lämnar hotellet efter frukost. Vårt första stop blir de flytande vassöarna Uros, där vi stiger iland på en av öarna för att hälsa på en familj tillhörande Urosfolket. De redogör för hur de bygger sina hem, underhåller sina vassöar och hur de lever ute på öarna under minst sagt exceptionella förhållanden.  
 
Efter ett innehållsrikt utbyte med våra värdar på Urosöarna går vår båttur vidare mot ön Taquile. Till skillnad från Urosfolket som pratar aymara, pratar öborna på Taquile språket quechua. Taquile är en större ö med kuperad terräng. Vyerna är enastående!

När vi gått iland på Taquile kommer vi vandra längs ön och betrakta landskapet. Därefter får vi en lunch i form av antingen stekt nyfångad forell eller omelett i en mysig miljö.

Vi kommer också få en musik- och dansuppvisning samt en genomgång av det mest säregna som kännetecknar Taquile, stickning. På Taquile är det männen som stickar och dess gamla tradition har UNESCO utnämnt som immateriellt världskulturarv.

Senare återvänder vi till vårt hotell i Puno.
 
Övernattning i Puno.

Dag 11
Tågresa: Puno – Cusco

Vi fortsätter att upptäcka Anderna. Idag reser vi på en av världens absolut högsta och mest ansedda tågrutter; en oförglömlig tågresa på närmare 11 timmar som tar oss över högplatån och därefter in genom det böljande inkarikets heliga dal innan vi når slutmålet Cusco.

En vagn med glastak längst bak i tåget ger möjlighet att beskåda fantastiska naturscenerier. Ombord anordnas traditionell musik, dans och andra lokala företeelser. En tre-rätters lunch serveras medan vi njuter av denna fantatiska resa. Tåget stannar bl.a. vid La Raya-massivet, vilket ligger halvvägs på sträckan och utgör början till inkarikets heliga dal. I La Raya (4335 m.ö.h.) kan man ta en bensträckare och beundra glaciärerna innan vi reser vidare längs Vilcanotafloden.  

 Ankomst till Cusco tidig kväll.

Övernattning i Cusco.

Dag 12
Cusco rundtur: Qoricancha, Sacsaywaman, Qenqo och lokal marknad

Fascinerande Cusco kallas ofta för “La ciudad imperial” (motsv. “Imperiestaden”) av lokalbefolkningen eftersom staden var kulturellt och religiöst centrum i det mäktiga inkariket. Ur ett historiskt perspektiv är Cusco Sydamerikas motsvarighet till Europas Rom. Idag är stora delar av staden byggd på ruinerna av imperiets forna huvudstad även om många mer eller mindre intakta lämningar från inkaimperiets tider finns att besöka utanför stadskärnan.

Innerstaden är klassat som världsarv av UNESCO, och idag blandas gammalt och nytt med charm i Cusco (3400 m.ö.h.). Numera är staden en pulserande medelstor stad med en befolkning som uppgår till drygt 400 000 invånare och givet sitt historiska arv från både inka- och kolonialtiden lever många på besöksnäringen. Detta vid sidan av gruvdrift, jordbruk och Alpacka-industrin.
 
Efter frukost åker vi på rundtur där vi får se intressanta inkalämningar. Vänligen notera att ordningen på besöken kan variera.

 Utöver det centralt belägna soltemplet, Qoricancha och marknaden San Pedro, kommer vi också besöka helgedomarna Sacsaywaman och Qenqo som är belägna utanför Cusco:
 
- Qoricancha (Soltemplet) / Santo Domingo-klostret: Inkarikets viktigaste tempel var soltemplet i centrala Cusco. Här får vi en guidad rundvandring genom de makalösa stenkonstruktionerna. Vid spanjorernas intåg i Cusco raserades de flesta tempel och andra religiösa byggnader till förmån för deras främsta uppdrag som var att införa katolicismen. Klostret Santo Domingo är ett klart exempel på detta då det byggdes mitt på soltemplet. Spanjorerna var dock kloka nog att bevara de stabila grunderna som vittnar om inkafolkets byggnadskonst.

Qoricancha är det i särklass viktigaste museet i Cusco.

- San Pedro marknad: Ingen annan plats kan bättre sammanfatta det lokala livet som en marknad. Här sker möten, handel av lokala produkter, folk som äter något på väg till jobbet… Att besöka en marknad är därför en attraktion.

- Sacsaywaman: Tempel och försvarsanläggning. Enorma stenblock utgör fundament till tre jättelika murar lagda i zig-zag form. 120 ton (!) sägs det största av stenblocken väga. Sacsaywaman ligger på en höjd ovanför Cusco där man får fin panoramavy över staden.

- Qenqo: Plats varifrån man tillbad de viktigaste gudarna såsom sol-, mån- och bergsguden samt moder jord. Qenco betyder labyrint på quechua som anknyter till de naturliga gångar likt labyrinter som finns i berghällarna. Mycket mystik kring Qenqo finns än idag, men forskning tyder på att det handlat om en plats för balsamering av samhällets högst ställda personer.

Rundturen avslutas vid lunchtid på Cuscos huvudtorg, Plaza de Armas.
Eftermiddagen är fri att utforska Cusco på egen hand.

Övernattning i Cusco.

Dag 13
Inkarikets heliga dal: Pisac och Ollantaytambo
Inkaruinerna i Ollantaytambo

Avresa mot inkarikets heliga dal sker efter frukost. Vi reser i ca. en timme i nordostlig riktning innan vi kommer till silverstaden Písac. Därifrån fortsätter vi direkt mot Písacs arkeologiska plats, vars terasseringar troligen var de mest framstående i hela inkariket. I anslutning till terasseringarna ligger bl.a. en gravplats uthugget i en klippavsats, vaktposteringar samt diverse tempel. Eftersom inkafolket ansåg att ju närmare man kom himlen och solen, desto mer helig var platsen. Därför förlades de flesta tempelformationer på högre höjder och Písacs arkeologiska plats är därför inget undantag.

Vi åker ner från berget och fortsätter turen genom den bördiga dalen; längs Urubambafloden mot Ollantaytambo. På vägen stannar vi till för en lunch hos en privat familj. Marsvin anses vara en delikatess i hela regionen Anderna. Här ges tillfälle att prova.
 
Vi når dagens slutdestination Ollantaytambo under eftermiddagen. Denna pittoreska stad var ett administrativt centrum och var strategiskt välplacerad i utposten av dalen så att inkafolket kunde kontrollera in- och utförsel av varor och människor. I Ollantaytambo verkar tiden stått stilla varvid epitetet “levande inkaby” i mångt och mycket är befogat.  
 
Eftermiddag för egen utforskning av Ollantaytambo.
 
Övernattning i Ollataytambo.

Dag 14
Machu Picchu – “Den glömda staden”
Soluppgång över Machu Picchu

Vi har nått programmets stora höjdpunkt: underverket Machu Picchu.

Äventyret inleds med tidig frukost för att därefter ta tåget till byn Aguas Calientes vid Machu Picchus fot. Inga andra transportmedel än tåg går till Aguas Calientes p.g.a. den oländiga terrängen. Alltså, nu väntar åter en spektakulär tågresa som tar oss längs Urubambafloden och omkringliggande frodiga natur. Väl i Aguas Calientes har vi kommit till Amazonas höglänta regnskog kantat av höga klippformationer.

 Från Aguas Calientes, eller Machu Picchu-byn som den också kallas, åker vi uppför ett berg med minibuss på serpentinväg innan vi når entrén till mytomspunna Machu Picchu.

Machu Picchu blev 2007 klassat som ett av de sju nya underverken i världen. Inkastaden kallas för “Den gömda staden” tack vare att de spanska erövrarna (conquistadores) aldrig kom hit. När du kommer in och blickar över de majestätiska ruinerna på den höga höjden förstår du varför. Tät vegetation och otillgänglig miljö på över 400 meter ovanför Urubambaflodens dalgång har bidragit till att Machu Pichu kunnat bevarats så väl sedan 1400-talet då staden uppfördes på initiativ av den 9:e inkan Pachacútec.

 Amerikanske arkeologen Hiram Bingham upptäckte ruinerna av en slump 1911.
 
Vi får en guidad rundvandring under ca två timmar för att sedan ha tid att njuta av legendariska Machu Picchu och dess vidunderliga omgivningar på egen hand.
 
På eftermiddagen äter vi en lunch innan vi tar tåget tillbaka till gemytliga Ollantaytambo.
Lunch ingår inte.
 
Övernattning i Ollantaytambo.

Dag 15
Moray, Maras och Cusco

Vi lämnar Ollantaytambo efter frukost och beger oss av riktning mot Moray, Maras och slutligen Cusco.
Moray som är första hållpunkt på dagens program ligger ca 2 timmars resa från Ollataytambo. När komplexet upptäcktes på 1930-talet gick meningarna isär gällande Morays syfte. Terasseringarna är spiralformade vilket gör att det liknar en romersk amfiteater. Enligt forskarna tror man sig idag veta att det handlat om ett lantbrukslaboratorium där olika grödor testades på olika terraser under inkatiden. Anpassning blev ett ledord varvid relationen sol och höjd blev en viktig parameter på de olika grödorna som testades. Vi strövar runt i det vackra området innan vi åker vidare mot Salineras de Maras.

I Maras återfinns närmare 3000 saltdammar. Här rinner varmt och extremt salt vatten ut ur det intilliggande berget sedan tusentals år. Vattnet leds sedan ut i saltdammar där saltet torkar och ett gourmetsalt framställs. Salt har framställts i Maras sedan långt innan inkatiden.

Vi vandrar runt och får en detaljerad förklaring vid saltdammarna. Här rekommenderas att köpa salt av de lokala försäljarna.
 
Vidare färd mot Cusco där en avkopplande eftermiddag väntar på egen hand. Hör gärna av er till er reseledare för tips!
 
Övernattning i Cusco.
 

Dag 16
Hemresa: Cusco – Lima - Sverige

Egentid fram till att vi får transfer till flygplatsen i Cusco för återresa till Lima innan hemresa mot Sverige.

Dag 17
Hemkomst

Prisinformation

Resans pris

Från 56 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
8 298:–
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Lima t/r med mellanlandning
 • Flyg Cusco – Lima
 • Utflykter enligt program
 • Boende på bra hotell i delat dubbelrum
 • Frukost alla dagar
 • Lunch dag 3, 8, 10, 11 och 13
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd vid sjukdom, 7%
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkringen
 • Eventuella extra arrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Vid flygning via USA krävs ESTA (USD 21,- per person)
 • Övriga måltider (räkna med 150-200 kr/dag)
 • Drycker
 • Dricks till lokalguider, chaufförer och bagagebärare (räkna med cirka 120 USD)
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
 • Allt som inte nämns under “Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Vad ska jag packa?

Vi rekommenderar att man tar med kläder som kan tas på i lager på lager. Temperaturerna kan variera från den ena platsen till den andra, eller bara under loppet dagen. På Titicacasjön är det kallt på morgonen och kvällen och det kan ibland till och med vara bra med vantar.

Ta gärna med

 • Mindre ryggsäck eller väska till utflykter
 • Bra vandringsskor
 • Sandaler/praktiska skor (till exempel sportsandaler)
 • Vindjacka och tröja eftersom det kan bli lite kyligt på kvällarna när vi är uppe på hög höjd
 • Regnjacka
 • Insektsmedel till besök på Machu Picchu
 • Solkräm (mycket hög faktor), solhatt och solglasögon (solen är väldigt stark på Titicacasjön)
 • Sommarkläder (bomull) till dagarna i Lima och på Machu Picchu
 • Kikare
 • Handsprit

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Fysisk form och höjdsjuka

För att kunna delta på den här rundresan ska du kunna gå själv och vara i genomsnittligt god fysisk form. Om du har problem med hjärta eller lungor bör du inte delta.

När du vistas på mer än 2 500 meters höjd finns det en risk att du drabbas av höjdsjuka.

Symptomen på höjdsjuka är huvudvärk, yrsel och andnöd. Om dina symptom fortsätter eller blir värre bör du omgående se till att komma ner på lägre höjd. Det är viktigt att man dricker mycket vatten varje dag när man befinner sig på hög höjd. Det finns medicin mot höjdsjuka som man kan ta preventivt. Vi rekommenderar att du pratar med din läkare om det.

Platserna vi besöker på rundresan ligger på följande höjder:

Lima: 0 m.
Heliga dalen: 2 900 m.
Machu Picchu: 2 400 m.
Cusco: 3 400 m.
Titicacasjön: 3 800 m.

Mer om Peru

Här kan du läsa mer om Peru: www.albatros.se/resmal/sydamerika/peru

Läs bland annat om klimat och väder, tidsskillnad, dricks och om du behöver visum eller måste vaccineras.

Handen på hjärtat

information

De peruanska myndigheterna inför ständigt åtgärder för att skydda ruinerna vid Machu Picchu. Det kan innebära att delar av ruinerna stängs av för besökare med kort varsel eller att det inte är tillåtet att röra sig fritt i komplexet. Vi rekommenderar att du alltid följer myndigheternas och vår reseledares instruktioner.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 5 out of 5 by from En spännande och otroligt intressant resa med alla upplevelser En helt fantastisk resa med en toppen guide, Lena Edman. Mycket kunnig som sagt bra på alla sätt. Sedan våra inhemska guider på plats, de ’ brann’ för sin sak, ville vi skulle få ta del av deras kultur och ALLT.
Date published: 2024-02-20
Rated 5 out of 5 by from Rekommenderar denna resa. Upplevelser långt över förväntan. Mycket kunnig och hjälpsam reseledare, Lena. Ser framemot nästa resa med Albatros.
Date published: 2024-02-19
Rated 5 out of 5 by from Peru-Inkarikets skatter Spännande och intressant resa med omväxlande program, ypperligt ledd av underbar, kunnig och rolig reseledare Lena. Spara lite utrymme i resväskan inför hemresa även om du inte tänkt handla något och även om du innan tänker att du inte behöver någon alpackaull tröja schal pläd.....Fina besök hos Urosfolket och Taquileön. Flygturen över Nazca linjer och geoglyfer, Tågresa Puno-Cusco och kondorer i Colcadalen var höjdpunkter. Sedan Machu Picchu som grande finale. Relativt krävande resa då du vistas flera dagar på hög höjd och färdas genom flera av Perus klimatzoner men det är också detta som gör resan så fantastisk.
Date published: 2024-02-19
Rated 5 out of 5 by from Härlig resa med fina upplevelser! Spännande, krävande med många minnesvärda upplevelser. Kunnig, inspirerande och serviceinriktad guide. Lång,krävande hemresa, hade varit bättre med övernattning i Lima istället för Cusco inför hemresa!
Date published: 2023-10-28
Rated 5 out of 5 by from Mycket bra resa Spännande och lärorikresa. Super duktig och kunnig reseledare Christian som får full pott för upplägg av resan och information.
Date published: 2023-10-27
Rated 5 out of 5 by from En bra upplagd resa med mycket att se. Reseledaren var kunnig, engagerad och omhändertagande. Dessutom var han rolig.
Date published: 2022-10-30
Rated 5 out of 5 by from En lärorik och upplevelsefylld resa En resa som bjuder på stor omväxling av såväl naturupplevelser, historia och information om samhället i Peru och Latinamerika. Naturens skiftningar från kustnära ökenlandskap till högplatåer på upp emot 5000 meters höjd samt förändringen mot regnskogens början vid Machu Picchu var fascinerande. Likaså att se och höra om Inkafolkets historia. Men inte minst vår fantastiskt kunniga och serviceinriktade reseledare som verkligen kunde ge oss en initierad bild av Peru och Latinamerikas samhällsstruktur.
Date published: 2022-10-24
Rated 5 out of 5 by from En omfattande resa med många olika natur- och kulturupplevelser Det var en fascinerande resa genom många olika typer av landskap. Vår reseledare var fantastiskt kunnig och trevlig.
Date published: 2022-10-22
 • y_2024, m_5, d_23, h_5
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.42
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_13
 • loc_sv_SE, sid_PERTR13, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor