Puccini-festival

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Njut av två fantastiska Puccini-operor under den berömda festivalen i Torre del Lago och utflykter till San Gimignano och Lucca.

Det är en unik upplevelse att höra opera vid Torre del Lago. Här vid den vackra sjön mellan Lucca och havet, förälskade sig Puccini i naturen och fågellivet och precis här skrev han några av sina främsta operor. Vi ska njuta av två operor under bar himmel i sällskap med italienska operafantaster.

Utöver dessa två fantastiska kvällar ska vi på utflykt runt i det vackra Toscana. Vi kommer till Puccinis födelsesstad Lucca och vi ska också besöka staden med tornen, San Gimignano, där vi på en vingård ska smaka på deras utsökta viner under en lätt lunch.

Vi bor i det trevliga Montecatini Terme på ett trevligt hotell och för de som har lust finns också möjlighet att besöka närliggande Florens med lokaltåg.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Operaresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro

Dagsprogram 5 dagar
Dag 1
Avresa Stockholm och ankomst till Italien
Dag 2
Bologna - Montecatini Terme, Lucca och operan Turandot
Dag 3
Fridag i Montecatini Terme eller frivillig tur till Firenze (Florens) eller Pistoia och operan Madame Butterfly
Dag 4
San Gimignano med vingårdsbesök
Dag 5
Bologna och hemresa

Hotell

Italy - Ambasciatori Palace

Vi bor på att 4-stjärnigt hotell mitt i Montecatini Terme. Hotellets läge gör att man från hotellets takterass har en flott utsikt över Montecatini Terme och den högt belägna Montecatini Alto. Hotellet har 9 våningar och är vackert inrett.

Den vackra takterassen är perfekt för att koppla av en stund eller ta ett dopp i poolen en varm dag.
Eller kanske ta en drink.

Hotellet ligger längs med en av stadens eleganta avenyer, nära stadens kurortsbad, parken och tågstationen.
Rummen är välinredda med de faciliteter man kan förvänta av ett fyrstjärnigt hotell. Rummen har klimatkontroll, plattskärms-TV, minibar, säkerhetsbox (ev. avgift), trägolv, telefon, hotellet har gratis wifi och hiss. Alla rum är på ca 20 m2 och har naturligtvis bad och toalett.

Operaforestillingerne slutter ofte omkring midnat, og de gæster, som måtte ønske at tage en drink i byen efter forestillingen, kan vælge at tage en taxa tilbage til hotellet på egen hånd (pris ca.30 €).

Hotel Ambasciatori Palace
Viale IV Novembre, 12
51016 Montecatini Terme PT

info@ambasciatoripalace.it
Tel. +39 0572 74900

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
10 998:–
Stockholm
La Boheme och Turandot
10 698:–
Stockholm
Turandot och Madame Butterfly
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
11 498:–
Köpenhamn
La Boheme och Turandot
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
10 498:–
Stockholm
Fullbokad
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
10 498:–
Stockholm
Fullbokad
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Avresa Stockholm och ankomst till Italien

Vi flyger från Stockholm till Bologna. Vårt flyg landar tidigt på kvällen och efter ankomst kör vi direkt till vårt hotell där vi ska bo första natten, som ligger strax utanför Bologna. Vi äter middag på hotellet och kanske blir det tid att njuta av ett glas vin i baren.

Dag 2
Bologna - Montecatini Terme, Lucca och operan Turandot

Redan på morgonen är det dags att sätta kurs mot det platta låglandet i Emilia-Romagna-regionen. Vi kör över bergskedjan Appenninerna, som sträcker sig ned genom Italien och vi beger oss söderut mot Toscana. När vi passerar toppen, blickar vi ut över det toscanska landskapet som stolt uppenbarar sig framför bussen.

Vi passerar Mugello, som är känt för att vara hemstad för Ferraris egen träningsbana. Här kan bilentusiaster ibland höra en rasande Formel 1-bil på avstånd. Vi blickar ut över Toscana och kör ut mot kusten och kommer förbi Prato och Pistoia innan vi anländer till kurorten Montecatini Terme som ska bli vårt hem för de kommande nätterna.

Kurorten är känd för sina helande källor helt tillbaka till romartiden. Men först då habsburgarna i slutet av 1700-talet under Leopold, Storhertigen av Toscana, grävde nya kanaler säkrade man att det mineralrika varma vattnet fördes till så kallade termer som skulle göra staden till en samlingsplats för de som ville se och bli sedda. Således återfann man det mesta av Europas kungahus, furstar och annat gott folk i staden. Det uppfördes en lång rad eleganta byggnader och hotell, och staden var centrum för alla typer av kurortsresenärer och bytte namn från Bagni di Montecatini till det finare Montecatini Terme.

En ny era började då kändisar och adelsfolk kom till staden. Genom tiderna har den uppmärksamme besökaren kunnat upptäcka kompositörer som Puccini och Verdi, men också Rossini, Mahler, Strauss och Pietro Mascagni promenerade genom staden. Inte många städer kan stoltsera med att de har haft besök av allt från Audrey Hepburn och Marie Curie till Clark Gable och Spencer Tracey.

Staden består av två delar: Montecatini Terme ligger vid foten av det lilla berget, eller kanske mer korrekt kullen, där man på 250 meters höjd hittar Montecatini Alto som vi också får tid att besöka.

Vi checker in på hotellet och strax går vi på en liten rundvandring i kurortens två stadsdelar. Vi börjar vid Teatro Kursaal, platsen som under stadens guldålder var centrum och kanske lade grunden till stadens rika och festliga liv. Här fanns teater biograf, dansetablissemang, restauranger och casino. Först då detta center stängde, förlorade staden en del av sin tidigare attraktion hos dåtidens jetset och de fann nya betesmarker. Idag kan man blott ana den tid då Montecatini Terme var på allas läppar.

Från stadens huvudgata Corso Matteotti kommer vi till den förhållandevis moderna kyrkan Santa Maria Assunta från 1950-talet som är byggd ovanpå en äldre kyrka från 1800-talet. Under turen runt i staden har vi givetvis tid att ta en espresso som riktiga italienare gör, nämligen stående. En liten kopp med ett koncentrat av hela rostade kaffebönor, pressade med precision och serverad med italiensk elegans. Här får man en stående espresso för ungefär en euro och så är dagen igång. Har man lust på något sött så kanske en läcker italiensk glass lockar desto mer. VI ska nog se till att allas luster och laster blir tillfedsställda.

Framme vid Via Verdi, uppkallad efter kompositören Giuseppe Verdi, är vi framme vid stadens vackra rådhus och entrén till ”Il Parco delle Terme”, en stor parkanläggning med stadens stolthet, de nio kurbad som fortfarande används. Sedan går turen upp på toppen. Med den lilla röda linbanan, en så kallad funikular, från 1898, åker vi i sakta mak upp till toppen som ligger 299 m.ö.h. Här uppenbarar sig stadsdelen Montecatini Alto med sina smala gator och gränder, där butiker och inte minst caféer och restauranger ligger välplacerade. Efter en förmiddag till fots passar det kanske med ett glas vin och en tidig lunch på toppen.

Vi möts vid hotellet kl 13, för avresa mot den vackra staden Lucca, staden som för många resande i Toscana är en favorit, och den stad där Giacomo Puccini växte upp. Lucca är en charmerande och levande liten medelåldersstad omgiven av en 14 kilometer lång och 12 meter hög ringmur från 1500-talet. Och de vackra pilformade bastionerna är planterade med kanske det mest igenkännbara av alla italienska träd – det vackra pinjeträdet. Från ringmurens topp kan man blicka ner över den helt oförstörda renässanspärlan och glädjas åt att den inte har förstörts av moderna byggnader. I centrum ligger Piazza Napoleone med Ammanatis vackra Palazzo della Prefettura från 1578. Inte långt därifrån ligger domkyrkan San Martino med sin vackra men asymmetriska fasad. Här finner man Il Volto Santo, ett litet träkrucifix som sägs vara skuret med hjälp av ängeln Nicodemus, efter att han närvarade vid Jesus korsfästning. Ja, det finns mängder av historier i Lucca. Vi tillbringar ett par timmar i staden och kanske har du lust att besöka stadsmuren eller en av de många vackra kyrkor eller Puccinis födelsehem som också ligger här.

Efter besöket i Lucca kör vi till hotellet där det kommer att finnas tid att koppla av och byta kläder. Ut på eftermiddagen åker vi mot Torre del Lago, där vår första operaföreställning väntar. Vi kommer fram i god tid och går ut för att hitta något gott att äta innan aftonens föreställning börjar. Det är vår erfarenhet att det är bäst att ge sig ut själv för att hitta det man har lust att äta en varm sommarkväll. Och på så sätt kan man komma i form för kvällens föreställning. Kanske lockar en pizza direkt ur en glödhet stenugn tillsammans med ett glas kallt vitt vin? Eller kanske en lätt carpaccio på nötkött, ruccola och parmesan? Annars kan man slå sig ned på en vinbar och låta sig frestas av ett par glas vin ackompanjerade av små rätter som till slut blir en hel måltid. Valet är helt och hållet ditt.

Att höra opera i Torre del Lago är en speciell upplevelse. Med den stora sjön som bakgrundstapet befinner vi oss på en av de platser där kompositören Puccini älskade att komponera. Puccini anlände hit 1891 och förälskade sig i naturen och fågellivet. Här älskade han att tillbringa tiden med lokala jägare och fiskare och ibland också helt för sig själv. Med intäkterna från operorna Manon Lescaut och La Bohème, kunde han köpa sig ett gammalt vakttorn vid sjöns strand och här bodde han fram till 1924. Det var här i det nyrenoverade huset som tonerna av Tosca och Madame Butterfly sattes på papper och kan kunde sitta i timmar och dagar med en av de berömda toscanska cigarrerna i mungipan, en penna vid sin sida medan hans välvårdade händer dansade över de svarta och vita tangenterna.

Det är en unik upplevelse att vara på denna friluftsteater. Vi befinner oss vid den stora sjön Lago di Massaciuccoli, som ligger mellan Lucca och havet. När sommarsolen har gått ner fylls arenan med operaintresserade besökare. Med sjön som bakgrund och den mörka natthimlens stjärnor som strålkastare i mörkret, har teatern varit scen för några av världens största operastjärnor som Montserrat Caballé, Placido Domingo, Katia Ricciarelli och Luciano Pavarotti, alla har sjungit här. Festivalen attraherar operakännare och det betyder också att stämningen här är mer som i en riktig opera, i förhållande till den ibland kanske mer folkliga stämningen i Verona. Här klar sig åskådarna lite mer elegant. Ja, en opera vid Torre del Lago är verkligen en oförglömlig upplevelse.

Vi sätter oss tillrätta vid sjön och känner den härliga aftonbrisen som sänder en nästan svalkande smekning över åskadarna i den italienska sommarkvällen. I bakgrunden sjunger cikadorna i kapp med ett par violiner och en altfiol som stäms i orkesterdiket, och alla väntar vi med spänning på att dirigentens taktpinne ska inleda festen.

I kväll ska vi uppleva operaföreställningen Turandot. Giacomo Puccinis sista opera är imponerande. Här kan vi njuta av mäktiga körscener och inte minst några av operavärldens mest kända arier.
 
Handlingen utspelar sig i Beijing, där friare står i kö för att vinna prinsessan Turandots hjärta. För att få hennes hand ska de svara rätt på Turandots tre gåtor – om de svarar fel, ska de halshuggas.  När prins Calaf befinner sig i Beijing under avrättningen av prinsen av Persien får han se den gudomligt vackra prinsessan Turandot och blir förälskad i henne. Turandot förklarar varför hon har infört lagen om gåtorna: hon vill hämnas sin föregångare prinsessan Lao-Ling som blivit bortförd av en främling under ett pågående krig. Prins Calaf antar Turandots utmaning och svarar rätt på de tre gåtorna, varefter Turandot förtvivlat ber sin far om att få slippa gifta sig med den okände prinsen. Calaf vill inte äkta prinsessan mot hennes vilja och ger henne därför en motgåta. Om Turandot kan avslöja hans namn vid gryningen ska hon bli befriad från sin ed och han ska självmant gå i döden. Prinsessan lyckas inte avslöja hans namn och prinsen och prinsessan får varandra till sist.
 
Vår svenska Birgit Nilsson var legendarisk som den grymma prinsessan Turandot. Under sin karriär sjöng hon rollen mer än 300 gånger och hade mot slutet av 1970-talet världsrekordet flera gånger om när det gällde antal Turandotföreställningar. Birgit menade att Turandot var nästintill livsfarlig för stämman och att hon därför fick använda en speciell sångteknik för just den här rollen. Det var under en galakväll för att fira La Scalas 370:e säsong, i december 1958, som Birgit Nilsson slog igen som Turandot. Hon var den första utländska sångerska som någonsin fått öppna en säsong på det italienska operahuset. Birgit ansåg själv att det var en av de största händelserna i hennes liv.

Efter föreställningen går turen direkt till vårt hotell och en god natts sömn.

Dag 3
Fridag i Montecatini Terme eller frivillig tur till Firenze (Florens) eller Pistoia och operan Madame Butterfly

Idag finns det tid och möjlighet att ta en avkopplande dag i Montecatini Terme. Kanske tar du ett uppfriskande dopp i hotellets pool, eller låter ögon och kreditkort frestas av butikerna på huvudgatan, eller så kan du tillsammans med reseledaren ta lokaltåget till til en af de nærliggende byer Pistoia eller Florens för ett lite informellt besök. Tåget tar en timme och kostar ca. 6 euro enkel väg.

Staden Florens (Firenze på italienska) skrev in sig i världshistorien för mer än tusen år som vallfärdsort för handelsfolk, konstnärer och äventyrare på jakt efter inspiration. Här kan man besöka några av de vackra kyrkorna, låta sig förföras av de berömda muséerna som Uffizi-galleriet på Piazza Signoria, som visar några av de världsberömda konstnärer som har satt Florens på konstens världskarta. Michelangelo, Giotto, Botticelli, Leonardo da Vinci, Perugino och Raphael. Alla finns representerade här som anses vara Italiens främsta museum för bildkonst. Gå en tur genom de mysiga gatorna, gå över den kanske mest fotogena bron i världen, Ponte Vecchio, som sträcker sig över floden Arno, vilken sakta glider ut mot det Tyrrenska havet. Sätt dig på en skuggig plats i den toscanska sommarvärmen och ladda batterierna med glass, kaffe eller en lätt lunch, och njut av ljuden i Florens ackompanjerade av plaskande fontäner och eleganta italienare som passerar i lugnt tempo. Tidigt på eftermiddagen åker vi tillbaka till hotellet för att byta om till kvällens operaföreställning.

Innan vi kör till Torre del Lago så kommer det finnas möjlighet att äta på egen hand i Montecatini Terme, kanske kommer reseledaren att ordna en gemensam middag på hotellet eller ute i staden. Men det finns gott om alternativ. Sedan beger vi oss återigen till Torre del Lago där vi sätter oss ner för att njuta ännu en opera i vackra omgivningar.

Idag ska vi höra operan Madame Butterfly. Omkring 1900-talet började föreställningen om Fjärran Östern att fascinera och attrahera den europeiska kultureliten. Detta gällde även Giacomo Puccini som 1901, efter att ha sett David Belascos teaterföreställning Madame Butterfly, blev inspirerad av den olyckliga kärlekshistorien som utspelar sig i Japan. Efter att ha gjort grundlig research i den japanska musiktraditionen, började han komponera sin opera Madame Butterfly.

Puccinis klassiska tragedi handlar om den 15-årige geishan Cho-Cho-San, som förälskar sig i den engelska löjtnanten Pinkerton. Emot sin familjs vilja och ära byter hon namn till Butterfly och gifter sig med den utstationerade löjtnanten. Löjtnanten reser tillbaka till England och Madame Butterfly väntar tålmodigt på hans utlovade återkomst. Efter tre år kommer han så till slut tillbaka, men med en ny hustru. Den unga geishan orkar inte med detta – hon ser till att sonen de har fått tillsammans ges till Pinkerton och den nya hustrun – och avslutar sedan sitt liv med orden: ”Den som inte kan leva sitt med hedern i behåll, måste dö hederligt.”

Vi kör hem till hotellet efter två magiska dagar med opera i det fria och nu väntar sängen igen.

Dag 4
San Gimignano med vingårdsbesök
San Gimignano

Efter frukost är det dags att bege sig till staden med tornen, San Gimignano. Byns placering på pilgrimsvägen Via Francigena (vägen från frankernas land), som gick från Canterbury hela vägen till Rom, gjorde staden till handelscentrum på medeltiden, något som bringade stor rikedom till den lilla staden. Staden var redan då  känd för sin produktion av det härliga och sammetslena vitvinet Vernaccia di San Gimignano, och de ädla dropparna kan avnjutas än idag. Men de är också kända för en fantastisk Chianti Colle Senesi och underbara viner gjorda på druvan Sangiovese.

Innan vi besöker själva staden, ska vi ut på en liten vandringstur (1,5 kilometer) på en del av den gamla pilgrimsvägen upp till den magnifika vingården Fattoria di Fugnano, som Albatros har arbetat med i många år, en magnifik plats som många väljer att återvända till på våra vingårdssemestrar

Vingården har nämligen ett fantastiskt läge med den vackraste utsikten över det böljande landskapet och de berömda tornen i San Gimignano. Gården drivs av tre driftiga kvinnor som berättar om livet på vingården och omgivningarna och vi ska naturligtvis smaka på gårdens viner: det berömda vita Vernaccia, deras Chianti Colli Senesi och minst deras Supertoscaner, ett fatlagrat Sangoviese som de flesta förälskar sig i.

Samtidigt med vinprovningen äter vi en enklare picknick-lunch och det finns möjlighet att köpa med sig lite gott vin hem. Efter besöket går vi tillbaka till bussen – nu går turen lite lättare, kanske beror det på att vi åker nerför, kanske beror det på att vinet var så gott!

Det finns också tid att besöka San Gimignanos centrum. Det är nästan som att gå direkt in i medeltiden. Det är härligt att vandra omkring och ta emot alla intryck i de svala, skuggiga gatorna, besöka den vackra kyrkan, tortyrmuséet eller bara äta en glass i solen på torget. Vi kommer hem sent på eftermiddagen innan vi ska äta en avskedsmiddag tillsammans på hotellet.

Dag 5
Bologna och hemresa

Efter frukost har det blivit dags att lämna Toscana och återigen resa över bergskammen till Bologna och efter en resa med många upplevelser går turen så småningom tillbaka till Sverige.

Bologna är känd för regionens fantastiska mat och staden kallas ”la Grassa”, den fete. Det är härifrån vi får pasta bolognese, som korrekt heter pasta al ragú, och den stora mortadella-korven. Det är också här i regionen man trollar fram små tortellini, den oumbärliga parmesanosten, parmaskinkan, balsam-vinägern och inte minst tagliatelli-pastan. Regonen är och förblir Italiens matrum och i Bologna märker man närvaron av alla dessa sköna härligheter när man går runt bland de många butikerna i centrum.

Vi går en liten tur runt i stadskärnan, ser de vackra piazzorna och inte minst Bolognas Två Torn som är lika sneda som det i Pisa, eller mer. Efter en liten informell tur runt i staden är det dags att äta lunch på egen hand och kanske en lokal specialitet lockar? Kanske ett besök i delikatessbutiken Tamburini som ligger på Via Caprarie som under lunchtid serverar små varma rätter. Och ett litet tips är butiken Gilberto på andra sidan gatan som sedan 1905 har försett staden med goda matvaror – prova deras egenproducerade balsamvinäger, vi rekommenderar den 8-åriga, som säljs till rimliga priser. En endra droppe skickar smaklökarna på himmelsfärd.

Efter några härliga timmar i Bologna är det dags att åka till flygplatsen och återvända till Stockholm efter några underbara och upplevelserika dagar i Italien.

Uppgradering av sittplatser till operan

I resans pris ingår det platser i sektor 4. Du har möjlighet att köpa platser i sektor 2 mot tillägg. Vi har valt dessa sektorer som de mest prisvärda och kan dessvärre inte erbjuda fler sektorer.

Vi rekommenderar kraftigt att du väljer kategori när du beställer resan. Senaste tidpunkt för att ändra kategori är vid slutbetalning för resan, vanligtvis 75 dagar före avresa. Vi köp av resa närmare avresetidpunkt dock senast 30 dagar före avresa.

Sektor 4: Inkluderat
Sektor 2: 725:–

Prisinformation

Resans pris

Från 10 698:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
1 400:–
Uppgradering av sittplatser till operan

Sektor 4: Inkluderat
Sektor 2: 725:–

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Bologna t/r med mellanlandning
 • Utflykter enl. Program
 • Biljetter till operan. Inkluderat i sektor 4 (Kat. 4)
 • Inkvartering på hotell i delat dubbelrum
 • Frukost, en middag samt picknicklunch och vinprovning i San Gimignano
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar ej
 • Avbeställningsförsäkring 7 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/ komplement till hemförsäkring
 • Tillägg för enkelrum
 • Utflykt med tåget till Florens – du köper själv tågbiljett på stationen
 • Tillägg för bättre kategori sittplatser på operan. Sektor 2: 725 kr per föreställning, måste beställas hemifrån vid beställlning av resan (kat.2)
 • Personliga förnödenheter
 • Personlig dricks. T.ex till chaufför (räkna med 7€)
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
 • Allt som inte är nämnt under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Upplysningar om resan

Operaföreställningen

Puccini-festivalen äger rum i juli och augusti månad och är en sommarfestival. Därför är vädret varmt och behagligt och passar en opera under bar himmel. Festivalen ligger under italienarnas sommarmånad och attraherar därför lokala italienare i första hand. Klädseln på operan är därför något mer formell än operan i Verona.

Operan skriver att ”vi rekommenderar elegant klädsel på teatern” – vilket betyder inga shorts, sandaler eller ärmlösa tröjor. Vi menar inte nödvändigtvis kostym och slips för herrarna, men ett par fina byxor och en skjorta passar utmärkt. Naturligtvis ska man klä sig för tillfället men tänk också på att föreställningen är lång och det kan vara en god idé att ta med en tröja, eftersom vi sitter nära vattnet.

Det är viktigt att vara på plats i god tid, innan föreställningen börjar. Det går att köpa dryck i baren under pauserna.

Vid dåligt väder ställs föreställningen aldrig in i förväg. The Puccini Festival Foundation förbehåller sig rätten att skjuta upp starten i upp till 90 minuter efter planlagd start. Biljetter återbetalas endast om föreställningen ställs in innan en enda ton har spelats. Således återbetalas biljetterna inte om föreställningen har börjat. Om operan mot förväntning blir inställd innan den har börjat, ge biljetterna till reseledaren så försöker vi ordna med återbetalning, så att vi kan återföra biljettpriset till våra kunder. Det blir ingen ytterligare återbetalning.

Albatros Travel vill göra er uppmärksamma på dessa regler. Albatros kommer endast att kompensera för operabiljetten enligt ovanstående regler, samt om strejker, sjukdom eller annat som förhindrar att föreställningen går av stapeln.

Handen på hjärtat

Information

Det har inte varit möjligt att ordna direktflyg till varken Bologna eller Pisa till förnuftiga priser eftersom vi reser mitt i sommarsäsongen. Vi försöker alltid att hitta det rimligaste priset för våra kunder. Därför flyger vi med Lufthansa med mellanlandning. Flygningen tar sammanlagt en-två timmar längre men priset var så fördelaktigt att vi inte tvekade över vårt val.


Operafestivalen ligger i den italienska högsommaren. Och det är varmt i Toscana. Vissa år mer varmt än andra. Det gör att det oftast är varmt och skönt på kvällen på operan. Men det kan också innebära att det vissa år kan vara riktigt bra gammaldags varmt på dagarna. Vi har försökt göra ett program där vi inte har för mycket på programmet för att passa vädret. Det finns en vandring i San Gimignano till och från vingården, och under de varma åren kan en solhatt eller till och med ett litet hopfällbart paraply vara en bra idé att ta med. Lyckligtvis går vi också in i skuggorna. Men med väder mellan 26-36 grader kan det vara svårt att förutsäga hur det kommer att bli. 

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 5 out of 5 by from Fantastisk, musik, kulturupplevelser Det var en rolig och utmanande resa. Fantastiska operaupplevelser. Långa dagar ned späckat program. Mycket bra reseledare, kunnig, omhändertagande, förutseende. Hon hade de bästa egenskaper man kan vänta sig av en reseledare.
Date published: 2022-08-12
Rated 3 out of 5 by from för varmt men var ju inte något Albatros kunde rå över kunnig och servicemindid
Date published: 2022-08-04
Rated 1 out of 5 by from Härlig resa - men hemresan förstörde allt Allting bra - hemresan kaotisk och bedrövlig p g a Albatros ignorerat inställt flight
Date published: 2022-08-03
Rated 4 out of 5 by from En intressant resa med en mycket kunnig och intresserad guide Reseledaren Sofia var jättebra
Date published: 2022-08-02
Rated 3 out of 5 by from Katastrof Intensiv o bra resa men hemresan var en katastrof. M
Date published: 2022-08-02
Rated 5 out of 5 by from En intressant resa och bra planerad Jag kan bara berömma vår reseledare med alla kunskaper och glatt humör. Hon bjöd verkligen på sig själv.
Date published: 2022-08-02
Rated 5 out of 5 by from Härlig resa, fantastisk omtänksam och kunnig reseledare Resan var väldigt innehållsrik. Reseledaren var oerhört kunnig och omtänksam. Operaföreställningarna under de varma italienska himlen var magiska. Jag kan bara varmt rekommendera resan.
Date published: 2022-08-02
Rated 4 out of 5 by from Puccini på topp! Strålande Operaresa med mycket trevliga medresenärer! Reseledare Sofia visade sig besitta utomordentliga kunskaper från de gamla etruskerns fram till vår tid som hon så finessrikt delade med sig av. Vi blev mycket imponerade av hennes serviceinriktade hjälpsamhet och planering. Valet av hotell var alldeles utmärkt. Besöket i Lucca var väldigt bra med en strålande kunnig lokal guide.
Date published: 2022-08-02
 • y_2023, m_3, d_26, h_22
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.34
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_15
 • loc_sv_SE, sid_ITROP60, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor