Road trip genom sydstaterna Texas & Louisiana

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Upplev en magisk resa ’on the road’ genom Texas och Louisiana, från JFK:s minnesmärke i Dallas till New Orleans svängiga jazz.

Dricks till lokala chaufförer och lokalguider ingår! Kliv in i en värld av äventyr och musik på vår oförglömliga resa genom Texas och Louisiana. Mellan glittrande skyskrapor i Dallas går vi i JFK:s fotspår och i Austin stiftar vi bekantskap med fantastiska livemusik-scener. Med tonerna i bagaget reser vi till San Antonio, där historien om The Alamo väcks till liv, innan vi utforskar NASA:s rymdcenter i Houston.

Vi styr därefter kosan mot Louisiana, världsberömd för sina enorma deltan, kryddiga cajun-mat, jazz och nykokta flodkräftor. I Lafayette upptäcker vi kulturarv och smakfulla traditioner när vi besöker Tabasco-fabriken och ser lite närmare på de lokala alligatorerna.

Vi når till slut fram till en av resans absoluta höjdpunkter – New Orleans. Här förförs vi av spå-madamer, jonglerare och jazzens rytmer på de färgrika gatorna. Vi ska givetvis ta en promenad runt i staden, och om du har lust kan du delta i en jazzkryssning med middag på den mäktiga Mississippi och få en autentisk upplevelse av denna legendariska stad.

Det är en resa med en skön blandning historia, kultur och musik, som lämnar behagliga avtryck i din själ. Så packa väskan och färdas med vår svenska reseledare genom hjärtat av USA:s sydstatscharm.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Ja

 • Vaccination Nej

 • Valuta USD

Dagsprogram 10 dagar
Dag 1
Avresa från Sverige, ankomst till Dallas, Texas
Dag 2
Dallas – Austin. Stadsrundtur i Dallas med JFK-minnesmärket och ’kofösning’ på äkta Texas-manér (ca. 250 km)
Dag 3
Austin och San Antonio. Stadsrundtur i ‘världens’ huvudstad i livemusk och viktorianska hem i San Antonio (ca. 130 km)
Dag 4
San Antonio – Houston. The Alamo och båttur vid San Antonio River Walk (ca. 320 km)
Dag 5
Houston – Lafayette. NASA Space Center Houston och Louisianas flodkräftsområde (ca. 380 km)
Dag 6
Lafayette – Houma. Katedralen i Lafayette, friluftsmuseet Vermillionville, besök hos Tabasco och alligatorfarm (ca. 190 km)
Dag 7
Houma – New Orleans. Räkhuvudstaden Houma, träsktur och upplevelser i New Orleans med reseledaren (ca. 100 km)
Dag 8
New Orleans. Besök på kyrkogården och möjligt plantagebesök samt jazzkryssning med middag på Mississippi (tillköp)
Dag 9–10
New Orleans och hemresa

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
32 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Avresa från Sverige, ankomst till Dallas, Texas

Vi landar på flygplatsen i Dallas som ligger i den norra delen av staten Texas. Staden grundades 1841, då John Neely Bryan, en advokat från Tennessee, etablerade en handelsstation vid Trinity-flodens kant. 1846 blev Dallas officiellt utnämnd till stad och den blev snabbt en knutpunkt för handel i regionen. Under 1800-talet upplevde Dallas en betydande växt och utveckling. Den blev ett viktigt centrum för bomull, olja och boskap, och spelade också en nyckelroll i skapandet av det transkontinentala järnvägsnätet.

Det var dock först i november 1963 som Dallas hamnade på den internationella världskartan på president John F. Kennedy mördades i staden.

Den sorgliga händelsen har sedan dess spelat en roll i stadens historia och har också studerats av både forskare och lekmän runt om i världen.

Efter ankomsten checkar vi in på vårt hotell i förstaden Grapevine och resten av kvällen är på egen hand.

Dag 2
Dallas – Austin. Stadsrundtur i Dallas med JFK-minnesmärket och ’kofösning’ på äkta Texas-manér (ca. 250 km)

I dag ska vi på stadsrundtur i Dallas, som givetvis inkluderar ett besök vid JFK Memorial. Detta minnesmärke är till minne av president John F. Kennedy som mördades i staden i november 1963.

Minnesmärket ligger på Dealey Plaza, platsen för attentatet, och består av en enkel, rektangulär granitplatta med orden ”John F. Kennedy” och ”1917–1963”.

Försök därefter föreställa dig att du färdas tillbaka till den tid då orden Vilda Västern hade en bokstavlig betydelse. Vi ska nämligen uppleva ”Fort Worth Herd Experience”, som ligger i hjärtat av Fort Worth i Dallas västra del. Två gånger om dagen driver en handfull duktiga ’cowhands’ en hjord majestätisk boskap av rasen Texas longhorn genom gatorna, och ljuden från klövarna påminner om den tid då Fort Worth var ett välbesökt centrum för boskapshandel. Det är inte bara storslaget – det är också en levande historieuppvisning.

Vi beger oss vidare till Austin som går under det fina smeknamnet ”Live Music Capital of the World” – världens huvudstad i livemusik, en officiell slogan sedan 1991, då det visade sig att Austin har fler spelplatser med livemusik per invånare än någon annan stad i USA. Här kan man gå genom staden och lyssna till några av de fler än 1900 band och solister som bor i och omkring Austin. Här finns allt från Blues till rock, country till jazz, pop till salsa, och på 250 små spelställen kan man nästan dagligen höra live-uppträdanden. På kvällen kan du gå på en musikpromenad tillsammans med reseledaren. Och vem vet, kanske får vi lyssna till den nästa Janis Joplin, Stevie Ray Vaughan eller Willie Nelson, som alla hade sitt genombrott här i Austin, Texas.

Övernattning i Austin.

Dag 3
Austin och San Antonio. Stadsrundtur i ‘världens’ huvudstad i livemusk och viktorianska hem i San Antonio (ca. 130 km)

Vi går upp i Austin och ger oss iväg. Vi ska ut på en orienterande stadsrundtur med en tvättäkta musiker och sångare, en singersongwriter, som ger oss en inblick i stadens rika musikhistoria – och har vi tur får vi också lyssna till ett nummer.

Efter att vi stiftat bekantskap med de främsta sevärdheterna, styr vi kosan söderut till San Antonio. Vi ska först till San Antonio Missions Nationalhistoriska Park, där fyra av stadens fem spanska missionsstationer ligger (den sista sparar vi till i morgon): Concepción, San José, San Juan och Espada. De grundades på 1700-talet och finns idag på UNESCO:s lista över världskulturarv. Vi går en tur i området och hinner kanske inte med alla fyra missionsstationer, men vi lär oss om de historiska kyrkobyggnaderna, den amerikanska historien och vi njuter av de vackra stigarna som avspeglar områdets kultur- och naturarv.

Därefter besöker vi El Mercado, som är den historiska marknadsplatsen, där man alltid kan göra ett bra köp när det gäller lokalt konsthantverk, och den viktorianska stadsdelen där vi beundrar arkitekturen från en svunnen tid.

På kvällen kan du ta en promenad på River Walk längs floden tillsammans med reseledaren. Här finns massor av matställen att välja mellan, och du bestämmer helt och hållet själv om du vill ha skaldjur, en stor Texas-stek eller något helt annat.

Övernattning i San Antonio.

Dag 4
San Antonio – Houston. The Alamo och båttur vid San Antonio River Walk (ca. 320 km)

Remember the Alamo? Den gamla missionsstationen i San Antonio, känd som The Alamo är idag ett av USA:s mest uppskattade nationalmonument, vilket handlar om amerikansk självförståelse och kampen för nationens tillblivelse. Den beskriver historien om 150–160 tappra män som höll stånd i 12 dagar mot en överväldigande mexikansk styrka, medan de bombades i dagar för att till sist ge upp inför övermakten vars general Santa Anna lät avrätta de sista överlevande. Det skulle visa sig vara en pyrrhusseger för mexikanarna, som också decimerades medan deras brutala beteende skapade stridsropet ”Kom ihåg Alamo!”, vilket genljöd över hela USA medan frivilliga anslöt sig till Texas-armén.

Några månader senare led mexikanarna det slutliga nederlaget vid San Jacinto, där Santa Anna tillfångatogs och var tvungen att ge upp drömmen om att hålla fast Texas som en del av Mexiko. Folk hade under tiden glömt att Texas var en del av Mexiko och att det fanns ett fredsavtal mellan Mexiko och USA. 10 år senare etablerades den nuvarande mycket omtalade gränsen och Mexiko halverades samt USA:s område utökades avsevärt. Dagens besök vid nationalmonumentet Alamo är en resa genom historien.

Därefter ska vi ut på en avkopplande båttur på floden innan vår resa går vidare mot USA:s fjärde största stad, Houston. Staden är uppkallad efter General Sam Houston, som 1836 vann slaget vid San Jacinto, vilket resulterade i Texas självständighet från Mexiko.

Övernattning i Houston.

Dag 5
Houston – Lafayette. NASA Space Center Houston och Louisianas flodkräftsområde (ca. 380 km)

“Houston, we have a problem”. Denna mening är kanske det första man tänker på när man hör orden Houston och rymdfärder. Meningen yttrades aldrig på det viset utan är en produkt av manusförfattare i Hollywood, vilket vår reseledare kan berätta med om när vi besöker Lyndon B. Johnson Space Center. Rymdcentret grundades 1951 och har sedan dess haft ansvaret för design, utveckling och drift av bemannade rymdfärder under NASA.

Den 20 juli 1969 var världens ögon riktade mot Houston och rymdcentret när Neil Armstrong rapporterade från månen: ”Houston, the Eagle has landed” (Houston, Örnen har landat). Ett par timmar därefter klev Armstrong ner för stegen och satte sin fot på månen och sa: ”Ett litet steg för människan, men ett stort steg för mänskligheten”.

Även om man kanske inte vet så mycket om hur rymdfärder fungerar, får du en stor upplevelse när vi besöker Space Center Houston och kommer lite närmare den historiska händelsen och nutidens rymdvetenskap

Efter det högteknologiska besöket reser vi mot staten Louisana och kör genom området där flodkräftorna – de äkta – kommer från. Flodkräftan som är en viktig ingrediens i cajun-köket, en matlagningstradition, kommer från Louisana och är känd för sin karakteristiska smak och starka kryddor. Flodkräftorna kokas och serveras typiskt i en kryddad buljong eller används i rätter som ”Crawfish étouffée” – en gryträtt som serveras med ris, bisque (en tjock soppa gjord på flodkräftor) och flodkräftor kokta med grönsaker och kryddor, serverade med kokt potatis och majs.

Här i Louisiana kryddas ofta maten med en kryddblandning som kallas ”kreolska kryddor”, som vanligtvis innehåller paprika, cayennepeppar, vitlökspulver och lökpulver. Det kan du säkert få smaka på en lokal restaurang när vi kommer fram till Lafayette, där vi också övernattar.

Dag 6
Lafayette – Houma. Katedralen i Lafayette, friluftsmuseet Vermillionville, besök hos Tabasco och alligatorfarm (ca. 190 km)

Vi börjar dagen med att besöka den katolska katedralen i Lafayette från 1920-talet och därefter tar vi en till friluftsmuseet Vermillionville, som har en samling byggnader från 1765 till 1890. Här får vi en inblick i livet genom historien i sydstaterna.

Sedan färdas vi söderut en bit mot Avery Island, där vi får smaka på en viktig ingrediens i cajun-köket. Här ligger nämligen den historiska Tabasco-fabriken, som sedan 1868 har levererat starka såser som säljs över hela världen.

Efter en provsmakning sätter vi kurs på en av de otaliga alligatorfarmerna i området som producerar kött till lokala snabbköp. Kanske blir det ännu en provsmakning.

Vi har nu kommit fram till staden Houma, uppkallad efter stammen med samma namn. Här övernattar vi innan vi i morgon sätter kursen mot jazzens huvudstad, New Orleans.

Övernattning i Houma.

Dag 7
Houma – New Orleans. Räkhuvudstaden Houma, träsktur och upplevelser i New Orleans med reseledaren (ca. 100 km)

Vi vaknar i Houma som är känd som inget mindre än världens räkhuvudstad. Staden är centrum för fiske- och räkindustri, så vi kör först förbi hamnen för att se de karakteristiska räkbåtarna, som många kanske känner igen från filmen ”Forrest Gump”.

Sedan ska vi ut med båt en tur i träskmarken, medan vi kikar efter alligatorer. Håll händerna intill kroppen och ögonen på skaft och upplev Louisianas bayou, som är så kännetecknande för sydstaterna.

Därefter sätter vi kurs mot resans slutmål: New Orleans. Här vid Mississippi-flodens mynning och inloppet från världshaven har New Orleans spelat en enorm roll för USA:s sammanhållning och utveckling, vilket president Thomas Jefferson snabbt insåg.

Även om Napoleon hade stora ambitioner i Amerika gick det inte så bra i Karibien. Därför beslutade Jefferson att sända sin vän James Monroe till Frankrike för att köpa staden 1803. Men Monroe kom hem med hela Franska Louisiana, över en miljon kvadratkilometer, köpt för 15 miljoner dollar.

Engelsmännen tyckte inte att amerikanarna förtjänade mer här i världen och trakasserade amerikanska fartyg och sjömän, innan det blev för mycket för den nya presidenten James Madison som helt enkelt förklarade krig mot England 1812. Det blev ett krig om New Orleans, som amerikanarna mirakulöst vann tack vare en rådig taktiker vid namn Andrew Jackson, men den historien hoppar vi denna gång.

Vi går på upptäcktsfärd till fots genom de trevliga gatorna och på kvällen kan du på egen hand bege dig ut i stadens musikliv.

Övernattning i New Orleans.

Dag 8
New Orleans. Besök på kyrkogården och möjligt plantagebesök samt jazzkryssning med middag på Mississippi (tillköp)

New Orleans grundades av franska kolonisatörer 1718 som Nouvelle Orléans, men blandningen av olika nationaliteters inflytande har gjort New Orleans till något helt unikt.

Vi ska på promenad i stadsdelen French Quarter, som nästan helt skonades från Katrina – gudskelov, för de fina, gamla pastellfärgade byggnaderna utsökta gjutjärnsbalkonger och blomsterrankor är själva sinnebilden av New Orleans charm. Den kreolska blandningskulturen och olika etniska ursprung från Frankrike, Spanien, Italien, Karibien och Afrika skapar en säregen kulturell mix. Ett exempel är utövandet av vodoo som har utvecklats som en blandning av afrikanska naturreligioner och katolicism.

Vi börjar dagen med en stadsrundtur till en lokal kyrkogård. På grund av jordens höga fukthalt begravs de lokala invånarna ovan jord och det är en stor upplevelse att gå en tur på kyrkogården och se alla vackra sarkofager och mausoleer.

Därefter är det möjligt att följa med på en utflykt till plantagen Destrehan, där vi får en inblick i det ohyggliga utnyttjandet av slavar förr och ser det i dag fridfulla området och huvudbyggnaden. På kvällen kan du följa med på en båttur på Mississippi där vi ska lyssna på jazz och äta en trevlig middag.

Mississippifloden har sitt ursprung ända uppe i Lake Itasca i Minnesota och har slingrat sig söderut genom det mesta av USA, innan den rinner ut den Mexikanska Golfen vid New Orleans. En regndroppe som faller i Lake Itasca är ungefär 90 dagar innan den når den Mexikanska Golfen. Läget mellan Mississippifloden och Pontchartrain-sjön i träskområdet ut mot den Mexikanska Golen gör, att när man i andra amerikanska städer talar om downtown och uptown, talar man i New Orleans om lakeside och riverside. New Orleans ligger lågt och har alltid varit sårbar för översvämningar även efter att vallar har byggts runt staden.

(Dagens utflykt till plantagen Destrehan och jazzkryssningen med middag ingår inte i resans pris och måste beställas hemifrån. Mer information längre ner i programmet.)

Övernattning i New Orleans.

Dag 9–10
New Orleans och hemresa

Vi har tid på egen hand innan det är dags att sätta kurs mot flygplatsen, där flyget till Sverige väntar. Vi landar på Arlanda följande dag med väskan full av fantastiska minnen.

Utflykt

Enkom för Albatros gäster har vi tagit fram ett utflyktspaket i New Orleans vilket leds av vår svenska reseledare. Utflykten måste köpas hemifrån senast 45 dagar före avresa och inkluderar:

 • Besök på plantagen Destrehan, där grundstenen till huvudbyggnaden lades 1787.
 • Jazzmiddag och båttur på Mississippi – ett kvällsarrangemang med trevlig middag, ackompanjerat av jazzmusik, ombord på ångfartyget Natchez på floden Mississippi.

Pris:  1 398 kr per person

Prisinformation

Resans pris

Från 32 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
9 498:–
Prisen inkluderer
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm - Dallas/Ft. Worth och New Orleans - Stockholm med mellanlandning
 • Utflykter enl. program
 • Dricks till chauffören (värde 300 kr per person)
 • Dricks till lokala guider (ca. 10 USD per person)
 • Inkvartering på turistklasshotell i delat dubbelrum
 • Frukost dagligen. Var uppmärksam på att frukost vissa dagar kan vara begränsad
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar ej
 • Avbeställningsskydd vid sjukdom, 7%
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkringen
 • Avgift för ESTA eller visum till USA (ESTA, ca. 21 USD) Läs mer här
 • Eventuella extra arrangemang
 • Enkelrumstillägg
 • Utflykt med plantagebesök och jazzkryssning med middag (1398 kr per person)
 • Drycker
 • Övriga måltider
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift 130 kr per faktura (bortfaller vid beställning online)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Extra rengöring av hotell och bussar

Extra rengöring av hotell och bussar

Albatros prioriterar våra gästers trivsel och trygghet på resan högt och vi är i nära kontakt med våra samarbetspartner i USA för att säkra rengöring av bussar och hotell lever upp till gällande regler. 

Bussarna vi använder oss av blir dagligen desinficerade av chaufförerna och hotellen har tagit fram extra stränga regler om rengöring. Hotellen kontrolleras löpande av våra samarbetspartner på plats. Incheckning genomförs kontaktlöst och rummen blir rengjorda och desinficerade extra noggrant och det säkras att ingen har tillträde till rummen efter rengöring innan en gäst checkar in. Det finns handsprit på flera ställen på alla hotell. 

Information om resan

Bussresa

Resans upplägg går ut på att skapa så många upplevelser som möjligt både i naturparker och storstäder. Det innebär att vi vissa dagar kör längre sträckor. Vi stannar flera gånger längs vägen och njuter av de vackra naturscenerna. Det är både unikt och spännande att få uppleva USA on the road.

Bagage

Om du vill låsa din resväska behöver du ett så kallat TSA-lås. Bagaget kontrolleras av Transportation Security Administration på flyget till och från USA, och de har en universalnyckel som kan öppna TSA-lås. Om du har låst din resväska med ett annat lås förbehåller de sig rätten att bryta upp låset. Detta väller även inbyggda lås på resväskan. TSA-lås kan köpas i de flesta väskbutiker och finns både som hänglås och koffertrem.

Ta gärna med en mindre ryggsäck eller väska för dagsutflykter och resdagar, eftersom du oftast inte har tillgång till ditt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med handduk.

 

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 20 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Klimat och klädsel

Du kan se vädret på ditt resmål hemifrån på ex. smhi.se. Tänk på att temperaturen kan skifta ganska mycket mellan de olika platserna på resan. I praktiken innebär det att du kan uppleva minusgrader och snö på förmiddagen i exempelvis Bryce Canyon nationalpark för att sedan stå i + 20°C i Las Vegas.

Framförallt mellan januari och mars kan temperaturen sjunka och vi rekommenderar att du tar med dig varma kläder.

Wi-fi och internet på hotellen i USA

Många av våra hotell har gratis Wi-fi eller internet via nätverkskabel på rummen. Detta ingår i servicen precis som teve.

Anslutning och kvalitet kan dock vara något ostadigt. Några av hotellen erbjuder gratis Wi-fi på rummen medan andra erbjuder gratis internet på gemensamma ytor (fråga gärna efter Wi-fi eller internet när du checkar in på hotellet eller fråga din reseledare). Ibland kan det löna sig att utnyttja servicen på de gemensamma ytorna eftersom anslutningen är bättre där än på rummen. Signalstyrkan beror ofta på var ditt rum är placerat i förhållande till närmaste Wi-fi-router.

Enskilda hotell kräver en avgift för användning av Wi-fi eller internet via nätverkskabel på rummet. Här är kvaliteten oftast bättre.

Det finns även möjlighet utnyttja gratis Wi-fi på allmänna platser som Starbucks, som oftast finns på nära avstånd i de större städerna.

Mer om USA

Här kan du läsa mer om USA:

www.albatros-travel.se/resmal/nordamerika/usa

Läs bland annat om klimat och väder, tidsskillnad, dricks och se om du behöver visum.

Före avresa

Pass

Passet ska vara giltigt i minst 6 månader från hemresedatum. Barn – oavsett ålder – ska ha eget pass. Det är inte tillräckligt att de står i föräldrarnas pass. Skicka en kopia av ditt pass till Albatros Travel senast 14 dagar efter din resebokning. Tänk på att namnet på biljetten ska stå exakt som det står i passet. Om inte namnet på biljetten är stavat exakt likadant som i ditt pass kan du bli nekad inresa i USA och då måste du själva stå för din egen hemresa.

I USA råder inte visumplikt för svenska medborgare eller övriga EU-medborgare vid vistelser upp till 90 dagar, men du ska fylla i tullhandlingar ombord på flyget. Vid inresa får du automatiskt 90 dagars vistelse om du har en giltig returbiljett.

ESTA - inresetillstånd till USA

Senast 72 timmar före avresa ska du ansöka om inresetillstånd till USA.

Det gör du genom att klicka här:  https://esta.cbp.dhs.gov

Här får du ett preliminärt inresetillstånd och ett nummer som du ska printa ut eller skriva upp och ha med dig under hela resan, eftersom flygplatsmyndigheterna i Sverige och USA kan kräva att få se det. Det kostar ett mindre belopp, ca 21 dollar, som du betalar med kreditkort. Inresetillståndet gäller i två år eller till ditt pass utlöper om detta sker inom två år.

Krav om visum om du har besökt Irak, Iran, Syrien och Sudan

Om du som svensk medborgare har rest till Irak, Iran, Syrien eller Sudan efter den 1 mars 2011, kan du inte längre resa in i USA på ESTA-godkännande. Du ska istället ansöka om visum hos den amerikanska ambassaden i Stockholm. Detsamma gäller medborgare med dubbelt medborgarskap i antingen Irak, Iran, Syrien eller Sudan.

Du kan läsa mer på den amerikanska ambassadens hemsida https://se.usembassy.gov/

Elektronisk utrustning/mobila enheter i handbagaget

Säkerhetskrav vid flygresor till USA

Vänligen uppmärksamma att amerikanska myndigheter har infört strängare säkerhetskrav vid flygresor till USA. Alla mobila enheter som man tar med i handbagaget på flyget (mobiltelefoner, surfplattor, Ipad, bärbar dator etc.) ska ha fullt uppladdat batteri, så att man vid en kontroll i säkerhetskontrollen kan sätta på sin telefon etc.

Om din mobila enhet inte är uppladdad eller kan sättas på är det inte tillåtet att ta med den på flyget, utan man måste lämna den i säkerhetskontrollen och man är heller inte garanterad en plats på flyget längre.

Handen på hjärtat

Information

De bussar som används i Kanada och USA ser annorlunda ut jämfört med de vi är vana vid från Europa och kanske känns de igen från film och TV. En så kallad amerikansk turistbuss har en annorlunda design och liknar något vi hade för 20 år sedan. Alla de bussar vi använder är naturligtvis funktionella, godkända, besiktigade och säkra. Bussarna har oftast endast en ingång längst fram i bussen och ingen bakdörr som våra bussar hemma. Dessutom finns det ofta varken mugghållare eller nät bak på sätena. Det är därför en bra idé att ha med en rygga som kan användas till ägodelar under utflykter och under resan i bussen.

Den amerikanska frukostkulturen är relativt enkel jämfört med den skandinaviska. Frukosten på de flesta standardhotell i USA är så kallas ”Continental breakfast”, vilket vanligtvis innebär kaffe/te, juice och rostat bröd med smör och marmelad. Det är inte ovanligt att man på hotell i USA endast har frukostservice med engångsartiklar, eftersom många använder den som ”to go”-lösning.

Den amerikanska kulturen med dricks kan, framför allt av oss skandinaver, upplevas som ett irritationsmoment För att du som resande ska besväras så lite som möjligt har vi valt att inkludera dricks till lokala guider och chaufförer i resans pris. Det förväntas dock av städpersonalen på hotellen att man lägger 1–2 USD per person och natt på sängen innan man lämnar hotellet.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor