Rundresa i Nordnorge – med Lofoten och Nordkap

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Äventyret väntar norr om polcirkeln: upplev Lofotens vackra landskap, besök Tromsö och se ut över Norra Ishavet i midnattssolens sken från Nordkap.

Nordnorge är detsamma som vidsträckta öde landskap, charmiga fiskebyar och massor av ljus – särskilt under sommarmånaderna då solen är uppe dygnet runt. På vår rundresa i Nordnorge reser vi genom karg och fascinerande natur med samernas och fiskesamhällenas urgamla kultur som följeslagare. Vi kommer tätt inpå ögruppen Lofotens spetsiga klippformationer och små fiskebyar och vi kan om och om igen njuta av den grönklädda klippkusten som möter ett iskallt, blått hav. Ännu längre norrut besöker vi valarnas hemvist Vesterålen, där flera naturupplevelser väntar, och du har möjlighet att köpa till en valsafari med båt, där vi håller utkik efter enorma kaskelotvalar och andra havsdjur. Vi får några storstadsupplevelser i det otroligt vackert belägna Tromsö, inan vi fortsätter till Nordkap - Europas nordligaste punkt.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta NOK

Dagsprogram 7 dagar
Dag 1
Flyg Stockholm – Evenes och vidare till Lofoten
Dag 2
Utflykt ut i Lofotens natur med besök i fiskarby, Å, Ramberg Strand och Stamsund
Dag 3
Lofoten – Vesterålen – Andenes genom magiska landskap. Möjlighet till valsafari (tillköp)
Dag 4
Andenes. Båttur längs ”Valvägen” till Gryllefjord och porten till Arktis: Tromsö
Dag 5
Tromsö – Alta. Egna äventyr i Tromsö, fjordtur, arktisk natur i Finnmarken och Alta
Dag 6
Alta – Magerøya - Honningsvåg. Alta museum, genom arktiska landskap och mot Nordkapön Magerøya.
Dag 7
Honningsvåg - Alta. Längs Finnmarkens fjorder, runda fjäll och hemresa från Alta flygplats

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
19 998:–
Stockholm
Fullbokad
21 998:–
Stockholm
22 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Evenes och vidare till Lofoten

Från flygplatsen kör vi mot vårt hotell som ligger i Lofotens ”huvudstad” Svolvær. Det liknar inte en helt vanlig åktur när vi kör genom Lofotens unika och djupt fascinerande landskap, där nästan majestätisk elegans blandas med vild och otämjd natur. Det pockar på uppmärksamheten och bjuder på många fotomöjligheter att det är en bra idé att ta med det stora minneskortet (eller en extra rulle film för den som använder filmrullar) med på resan. Vi stannar vid några av de vackraste platserna och har god tid att njuta av det hisnande landskapet

Vi stannar naturligtvis också  vid Svolvær, Lofotens huvudstad. Svolvær har cirka 4.750 invånare och ligger på ön Austvågøya i skärgården längs Vestfjorden. Orten var redan på 1800-talet en del av Vågan kommun, men det omfattande torskfisket i området gjorde Svolvær till en viktig fiskeort och den var en självständig kommun från 1918 fram till 1964. Idag är den administrativt centrum och återigen en viktig del av Vågans kommun i Nordland fylke.

Vi fortsätter nu mot vårt hotell där vi ska tillbringa de första två nätterna. Hotellet ligger vackert placerat vid vattnet i den lilla fiskebyn Mortsund.
Här har vi Lofotens imponerande natur precis utanför fönstret. På kvällen äter vi middag på hotellet.

(På enstaka avgångar bor vi på hotell av motsvarande kategori i antingen Svolvær eller Leknes. Slutlig hotellista skickas ut tillsammans med avresedokumenten)

Dag 2
Utflykt ut i Lofotens natur med besök i fiskarby, Å, Ramberg Strand och Stamsund

Idag ska vi uppleva mer av Lofotens vilda natur och små, pittoreska fiskebyar.

Vi stannar först i Reine, en idyllisk fiskeby med hisnande omgivningar. Det traditionella fiskeläget ligger i en spektakulär fjord omgiven av Lofotens höga fjäll och det blå ishavet.

Därefter kör vi till Å – världens ände – där ser vi ser de pittoreska ”rorbuerna”. Rorbuer är små stugor som förr i tiden användes som övernattningsstugor av fiskare som tidigt på året kom från hela Norge för att delta i det stora torskfisket. Idag är de flesta inredda till semesterstugor. I Å finns också ett torskmuseum. Den största exportvaran från Lofoten är torkad fisk eller lutfisk: torsk som har torkats i 2-4 månader. Lutfisken är en delikatess i Sydeuropa där den kallas bacalao och är också en näringsrik rätt i stora delar av Afrika.
VI besöker också Ramberg Strand, vackert beläget vid Jusnesvika. Omgivet av grönt gräs, blått hav och majestätiska berg är Ramberg Strand en fantastisk upplevelse. Vi fortsätter till staden Stamsund och njuter synen av de skyddade vikarna, de vita sandstränderna och stora, gröna ängar och fält. Landskapet, det speciella ljuset och fisket har lockat konstnärer från såväl Norge som många andra länder i århundraden.
Vi äter middag tillsammans på hotellet.

Dag 3
Lofoten – Vesterålen – Andenes genom magiska landskap. Möjlighet till valsafari (tillköp)

Idag kör vi till Vesterålen-öarna norr om Lofoten. Vi får ännu en dag med storslagen natur och 1200 meter höga bergstoppar som speglar sig i havet. Men bergstopparna är inte det enda värt att lägga märke till. Vi befinner oss nära kontinentalsockeln som gör havsområdet särskilt intressant för valar. En stor koncentration av plankton och småfisk gör att det om sommaren är stor chans att se kaskelotvalar. Människor från hela världen kommer till dessa avlägsna öar och det är det närmaste vi kan komma en valgaranti (det finns valar i området året runt).

Vid ankomst till Andenes kan du åka på valsafari. Det kan inte ges någon garanti, men om vi har tur så kommer vi att få syn på valar. Valsafarin tar cirka 2-4 timmar och är en tillköpsutflykt. Om man inte vill följa med på valsafari är det tid på egen hand och man kan se närmare på fiskeläget Andenes med sin märkliga fyr.

Dag 4
Andenes. Båttur längs ”Valvägen” till Gryllefjord och porten till Arktis: Tromsö

Idag ska vi åka båt till Gryllefjord. Vi tar färjan och korsar fjorden, också känd som ”Valvägen”. Med lite tur kan vi från färjan se några av de fridsamma jättarna komma upp för att hämta luft.

Tack vare Golfströmmen som passerar ute i det Norska Havet är somrarna här oftast milda. Det är därför inte ovanligt att kunna ligga på stranden och sola även om vi befinner oss 500 km norr om polcirkeln!

Vi fortsätter vidare till Tromsö, där vi åker på en panoramatur och upplever staden som ligger vackert beläget på ön Tromsøya, omgivet av majestätiska fjäll, fjorder och en fantastisk skärgård. Arkeologer har hittat bevis på liv i Tromsö redan för 9.000 år sedan, men fram till 1794 då Tromsö blev en köping var orten en vanlig fiskeby. Vi tar en tur runt i staden som också kallas porten till Arktis, eftersom staden redan 1820 var utgångspunkt för flera arktiska expeditioner mot Nordpolen och hamn för leveranser och för jägare till Svalbard som bl.a. jagade isbjörn. Således inleddes också ett rikt handelsliv. Roald Amundsen och Fridtjof Nansen besökte ofta Tromsö i samband med sina expeditioner. Tromsö blev vid övergången till 1900-talet också döpt till Nordens Paris. Genom en ökad handel med bland andra Frankrike fick staden mer kontakt med omvärlden och kunde faktiskt börja kalla sig en stad. Det fanns stora ambitioner om att bli mer urban, helt i linje med tidsandan. Bland annat byggdes ett torg, innan det fanns torghandel i staden, och det byggdes ett sjukhus, innan det fanns en enda läkare.

På kvällen äter vi middag på hotellet.

Dag 5
Tromsö – Alta. Egna äventyr i Tromsö, fjordtur, arktisk natur i Finnmarken och Alta

Efter frukost är det tid att utforska Tromsö på egen hand.

Senare ger vi oss av på en mycket vacker resdag till Alta. Vi börjar med två korta båtturer på fjorderna i norr, först mellan Breivikeidet till Svensby och därefter från Lyngseidet till Olderdalen. Efter att ha passerat Kvænangsfjell med en fantastisk utsikt över kusten, fortsätter vi mot hjärtat av det arktiska området Finnmark, Norges nordligaste region. Det blir en längre resa tvärs över norra Norge.

Alta är den största staden i Norges nordligaste fylke och själva staden ligger norr om polcirkeln i ena änden av Altafjorden som präglas av skog och stora berg. Staden kallas inte utan anledning för Norrskensstaden eftersom chanserna att se norrsken på vintern är mycket goda. Norrskenet har också gett inspiration till den kända Norrskenskatedralen, som stod färdig 2013, och som nu präglar Altas centrum med sin vackra och särpräglade arkitektur. Alta är en modern men lugn stad med 20.000 invånare som bor mer eller mindre avskilt på den 70:e nordliga breddgraden omgivna av arktisk tundra och fjäll.

Efter ankomsten till Alta har vi resten av dagen på egen hand.

Dag 6
Alta – Magerøya - Honningsvåg. Alta museum, genom arktiska landskap och mot Nordkapön Magerøya.

Alta är känt för sina många hällristningar vilka vi idag upplever i det fria. Vi besöker Alta Museum som ligger i det vackra naturområdet Hjemmeluft, ca. 5 km väster om Alta centrum. Själva muséet innehåller olika utställningar, bland annat en utställning om hällristningarna som är mellan 2.000 och 7.000 år gamla. Hällristningarna är fulla av olästa gåtor men ger en inblick i stenålderslivet. Utställningen ”Spår i Berg” berättar inte bara om figurerna själva utan också om hur de gjordes och om landskapet som de skapades i, och om berget som de gjordes på. Sammanlagt finns cirka 6.000 ristningar fördelade på fler än 100 områden. Här visas fem lösa block med äkta ristningar, varav ett är ett löst block med nygjorda ristningar så att besökare kan röra vid och känna på figurerna. Utställningen har många bilder på hällristningar och målningar från hela Altafjorden. Strax utanför muséet ligger ett av Altas fem klippkonstområden, som 1985 upptogs på UNESCO:s världsarvslista.

Vid Olderfjord möter vi Porsangerfjorden som vi följer den sista biten till Nordkapön Magerøya. Den når vi via en lång tunnel under vatten. Huvudort på Magerøya, Honningsvåg, är en typisk nordnorsk fiskeort med många fiskebåtar och småindustri. Staden, idag förbunden med fastlandet, är en av Finnmarks största fiskeorter med cirka 2.900 innevånare. Antalet små fiskenäringar längs kusten har minskat genom åren, men i gengäld har den stora fiskeindustrin vuxit, med bland annat fisk från de ryska trålarna. Vårt hotell ligger i Kamøyvær, som ligger i riktning mot Nordkapplatån.

Resan har varit lång men belöningen är rik, så snart vi når vårt mål: Nordkap. Vi räknar med att komma fram till vårt hotell på eftermiddagen. Efter att vi fått våra rum och ätit en god middag på hotellet, åker vi på en kvällstur till utkanten av Nordkap och en av resans höjdpunkter.

Turen går genom ett tundralikt landskap, längre och längre norrut, tills vi når Europas nordligaste punkt. Själva Nordkapklippan höjer sig 309 meter lodrätt rakt upp över Nordatlanten, och positionen är 71° 10’ 21”. Från mitten av maj till slutet av juli kan man här uppleva midnattssolen på kanten av Ishavets stora ocean. I närheten ligger halvön Knivskjellodden, vars spets faktiskt når en halv kilometer längre norrut än Nordkap, men Nordkap ses ändå som den nordligaste punkten i Europa. Den engelske upptäcktsresanden Richard Chancellor kallade klippan The North Cape år 1553. Han hamnade här på jakt efter nordostpassagen till Kina.

När vi kommer fram till Nordkapplatån med sin karakteristiska jordglob, är det dags att njuta av utsikten över Ishavet och storheten i den karga naturen. Vi tar också vägen förbi besökscentret Nordkaphallen som är uthugget ur berget. Här kan man bland annat se en film om årets gång på Nordkap och se ut över naturen genom de stora panoramafönstren. Det går också att köpa och skicka vykort med Nordkap-stämpel. Efter midnatt går turen genom den ljusa natten tillbaka till hotellet.

Dag 7
Honningsvåg - Alta. Längs Finnmarkens fjorder, runda fjäll och hemresa från Alta flygplats
Alta är känt för sina många hällristningar

Efter frukost kör vi tillbaka till fastlander längs Porsangerfjorden mot Olderfjord. Från Olderfjord går vägen ner över det karga Sennalandets höga berg, där flera samiska familjer har sina sommarboplatser, och härifrån vidare till Alta.

Vi befinner oss fortfarande i Finnmark, den nordligaste regionen i Norge. Finnmark är vidsträckta vidder, tundraliknande områden, där renarna betar under sommarmånaderna, tillsammans med de mjukare, rundade bergen som inte kan  mäta sig i höjd med bergen längre söderut. Det är samernas land, ett nomadfolk som kom till de arktiska områdena i början av vår tideräkning och följde renarna på deras vandring. Samerna lever inte längre som nomader utan är idag fast bosatta och ett par hundra familjer lever idag av renskötsel.
Vi åker till flygplatsen i Alta och flyger hem till Stockholm med en mellanlandning på vägen.

Valsafari i Andenes

Kom närmare inpå valarna än du kunde föreställa dig. De fördelaktiga förhållanden i havet utanför Andenes gör att stora mängder valar dagligen besöker området. Det är helt fantastiskt att uppleva de stora, mjuka jättarna på relativt nära håll – en upplevelse du inte vill gå miste om. På sommaren ser man framförallt de stora kaskelotvalarna. Det är också möjligt att se andra sorters valar samt en del havsfågel, och med jämna mellanrum ser man också grupper av delfiner i området. Utflykten varar cirka 2-4 timmar och priset inkluderar transport och båttur.

Pris: 1.798 kr per person

OBS: Vi kan aldrig garantera att vi kommer att se valar, men lokal statistik säger att det är hela 95% chans att få syn på dem denna tid på året.

Prisinformation

Resans pris

Från 21 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
4 198:–
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Evenes och Alta – Stockholm med mellanlandning
 • 6 nätter i delat dubbelrum (enkelrum mot tillägg)
 • Buss- och färjetransport enligt program
 • Entré till Nordkaphallen
 • Entré till Alta Museum
 • Frukost varje dag
 • 4 middagar (dag 1,2, 4 og 6)
 • Skatter och avgifter
Ingår ej i priset
 • Avbeställningsskydd, 7% av resans pris
 • Gouda reseförsäkring, komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extra arrangemang (t.ex. valsafari)
 • Personliga förnödenheter
 • Måltider utöver de beskrivna
 • Drycker
 • Tillägg för enkelrum
 • Personlig dricks till lokalguider och chaufförer
 • Administrativ avgift per faktura utgår med 130 kr (bortfaller vid online-bokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Upplysningar om resan

Deltagerantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 20 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Bagage och packning

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller liten väska för dagsturer, utflykter och resdagar då du ofta inte ser ditt bagage förrän på kvällen. Du behöver inte ta med egen handduk.

En resa till Nordnorge kräver en relativt stor variation på kläder. Under sommarmånaderna, dvs. Juni, juli och augusti, kan man på land förvänta sig temperaturer mellan 5-15 grader. Ta med kläder som kan kombineras och tänk lager på lager, till exempel en långärmad ulltröja/tshirt underst, en tröja eller fleece som mellanlager och en vind- och vattentät jacka som ytterlager. På benen är täta fritidsbyxor lämpliga, liksom ett par vatten- och vindtäta överdragsbyxor.

Gå igenom vad du har innan du går ut och köper nytt. Det finns absolut inget krav eller några förväntningar på att kläder eller utrustning ska vara det senaste eller trendigaste.

Väder

Vi har valt att resa på de tidpunkter då Norge är somrigt och förhoppningsvis allra mest soligt med långa, ljusa nätter och blomstrande natur. Vi kan dock inte lova någonting när det gäller temperatur eller nederbörd utan rekommenderar alltid att packa för skiftande väder. Liksom hemma är det inte onormalt med lite nederbörd under sommaren.

Fysisk form

Det är inga ansträngande vandringar på resan. De platser vi besöker kan upplevas på nära avstånd till bussen. Men det är en förutsättning att man är i någorlunda fysisk form och kan röra sig på egen hand.

Måltider

De kvällsmåltider som är en del av resans program är oftast i form av en trerätters middag. Man tycker mycket om fisk i Norge, så var beredd på att det kan ingå i måltiderna.

Midnattssol

Midnattssol är ett naturfenomen som förekommer söder om den södra polcirkeln (eller arktiska cirkeln) samt norr om den norra polcirkeln. Jorden roterar kring en axel som lutar i förhållande till solen och under sommarmånaderna ”pekar” Nordpolen mot solen. Det är därför som solen inte går ner på fler veckor norr om polcirkeln. Gäller också norra Finland, norra Sverige, Nordnorge, m.fl.

På Svalbard går solen inte ner mellan den 20 april och den 22 augusti och är den plats i Norge som har midnattssol under längst tid. För resten av Norge gäller, Nordkap: 14 maj – 29 juli, Tromsö: 20 maj – 22 juli och på Lofoten: 28 maj – 14 juli.

Wi-Fi och internet på hotellen i Norge

Flera av våra hotell har idah gratis wi-fi eller internet på rummen som en del av deras service till kunderna på samma sätt som TV. Uppkopplingen och kvaliteteten kan dock vara ojämn. Några hotell har gratis wi-fi på rummen medan andra erbjuder gratis internet på de flesta gemensamma utrymmena. Det kan ibland vara bättre att använda sig av wi-fi i de gemensamma utrymmena, med bättre uppkoppling än att bli frustrerad av en svag uppkoppling på rummet. Det beror ofta på var ditt rum är placerat i förhållande till router o.dyl. Reseledaren eller hotellets reception kan ge dig mer information.

Vissa hotell tar fortfarande betalt för wi-fi eller en fast uppkoppling på rummet. Oftast är kvaliteten då något bättre. Det går också att njuta resan och semestern offline.

Wi-Fi på bussar i Norge

Man kan inte räkna med det finns wi-fi på turistbussarna i Norge, det är fortfarande en relativt sällsynt service.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 5 out of 5 by from Fina upplevelser men en tröttsam bussresa Brist på logistik i restidsplaneringen, alldeles för långa bussturer utan stopp för näringsintag, färjetid som inte var rätt. Inkvartering för busschaufför bristfällig för nattvila och för resenärernas säkerhet.
Date published: 2024-06-30
Rated 4 out of 5 by from Vacker natur. Vacker natur.
Date published: 2024-06-15
Rated 4 out of 5 by from Sagolikt vackra vyer och många fina upplevelser Reseledaren var mycket kunnig, påläst och engagerad
Date published: 2024-06-15
Rated 4 out of 5 by from En spännande resa med fantastiska naturupplevelser Bra ordnad resa med många stopp och bensträckare då vi hade en hel del långa resdagar.
Date published: 2024-06-15
Rated 5 out of 5 by from En härlig resa i Nordnorge Det var en intressant och lärorik resa. Reseledare var Anna Skoogh.
Date published: 2024-06-12
Rated 5 out of 5 by from Långa avstånd, hänförande vyer Resans upplägg ger en inblick i hur långa avstånden blir längs Norges kust. Att vägarna gick så nära havet bidrog till att vi fick se mycket av mötet mellan land och hav. Många timmar på buss var helt ok då detta gav tillfälla att se mycket, samt få information om det vi såg av reseledarens berättelser. Anna är bra..
Date published: 2024-06-12
Rated 4 out of 5 by from Intensiva dagar i vacker miljö Bra reseledare, god komfort på bussen, vilket behövs med så många mil
Date published: 2023-08-28
Rated 5 out of 5 by from Fina naturupplevelser En lång bussresa, men vi fick uppleva många fina vyer och naturupplevelser. Vår reseledare var toppen.
Date published: 2023-08-27
 • y_2024, m_7, d_12, h_7
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.42
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_3, tr_19
 • loc_sv_SE, sid_NORTR10, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor