Sagolika Andalusien med Málaga, Sevilla och Granada

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Levande historia, heta tapas och storslagna städer

Andalusien är Spaniens hjärta med vacker natur, spännande historia och färgrik kultur. I Sevilla – staden där Bizets Carmen såg dagens ljus – flanerar vi genom gamla stan och blickar upp mot katedralens berömda klocktorn. I Picassos hemstad Málaga ser vi den stora marknadshallen som sjuder av allsköns frukt och grönt. Vi utforskar den mysiga kustorten Nerja, och uppe i bergen ligger de ”vita byarna” och här ska vi besöka den lilla orten Frigiliana. I vackra Ronda tappar vi andan över den makalösa utsikten från 1700-tals-bron som balanserar på Tajoravinens smalaste och högsta punkt.

Om du vill uppleva brittisk kultur utanför Andalusiens kust kan du boka en extra utflykt till Gibraltar.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro

Dagsprogram 8 dagar
Dag 1
Flyg Stockholm - Málaga - La Cala de Mijas
Dag 2
Utflykt till de små byarna Competá, Frigiliana och kustorten Nerja
Dag 3
Utflykt till Málaga. Stadsvandring, Malaga-museet och Málaga-vin
Dag 4
Utflykt till vackert belägna Ronda
Dag 5
Utflykt till Sevilla med stadsrundtur, stadsvandring i den historiska stadsdelen och lite tid på egen hand
Dag 6
Utflykt till Granada
Dag 7
Dag på egen hand eller utflykt till Gibraltar (tillköp)
Dag 8
Flyg Málaga - Stockholm

Hotell

VIK GRAN HOTEL COSTA DEL SOL

Det 4-stjärniga (lokalt betyg) VIK Gran Hotel Costa del Sol har ett härligt läge med god havsutsikt i den gamla fiskebyn La Cala di Mijas. La Cala di Mijas består av gamla smala gator med typiska låga rader av hus som ligger nära vattnet. Runt fiskeläget har en härlig stadsdel med butiker, vinbarer, caféer och restauranger vuxit fram de senaste åren. Hotellet ligger i den yttersta raden precis vid havet och en liten flod som rinner ut i havet. Hotellet har en liten trädgård med pool, solstolar och en liten strandbar där du kan njuta av solen. Strax utanför hotellet börjar det 6 km. lång trädgångsbro som leder till Calahonda, som är en del av det stora projektet "Strandstigar längs kusten". Inte långt från hotellet hittar du också stadens lilla park där lokalbefolkningen roar sig under dagen.
Inte långt från hotellet hittar du stadskärnan varifrån det är möjligt att ta lokalbussen till både Fuengirola, Malaga eller Marbella.
På hotellet finns restaurang, bar, trädgård, solterrass, trådlöst internet (Wi-Fi), hiss och reception. Rummen är moderna och ljusa, cirka 24 m2 stora.

I priset ingår standardrum med balkong och utsikt över staden och havet/laminatgolv, enkelsängar eller dubbelsäng, badrum och toalett, TV, telefon, trådlöst internet (wifi), centralvärme/central luftkonditionering, kassaskåp (extra avgift), möblerad balkong (2 stolar och bord), utsikt över staden och havet.
I priset för resan ingår halvpension (frukostbuffé och middag).

 

Rumstyper:
Typ 1: Dubbelrum med balkong och utsikt över staden och havet. Ingår i resans pris.
Typ 2: Enkelrum med balkong, utsikt över staden och havet.

Kontakt:
VIK Hotel Gran Costa del Sol
C. Butibamba, 9, 29649 La Cala de Mijas, Málaga, Spanien
Telefon: +34 952 58 77 10

Hotellets webbplats:
https://www.granhotelcostadelsol.com/en/
(Albatros Travel ansvarar inte för innehållet eller underhållet av någon extern webbplats).

 

Bilder

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
8 998:–
Stockholm
Fullbokad
8 998:–
Stockholm
Fullbokad
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm - Málaga - La Cala de Mijas
Stranden i Torremolinos

Vi kommer fram till Málagas flygplats där vår reseledare tar emot oss och kör till vårt hotel som ligger i La Cala de Mijas, en gammal fiskar landsbygd. Idag erbjuder Cala de Mijas bra restauranger, caféer och butiker. Hotellet har direkt tillgång till strandpromenaden och stranden.

Vi njuter middagen på hotellet. De följande dagarna är det gemensamma utflykter och de erfarna reseledarna ordnar också andra saker att göra, så du har många underbara minnen att ta med hem. Naturligtvis är det upp till dig hur mycket du vill delta i det gemensamma programmet. På semester är allt frivilligt.
 

Dag 2
Utflykt till de små byarna Competá, Frigiliana och kustorten Nerja
Kustorten Nerja
Inte långt från kusten mot Málaga hittar man den vackra bergskedjan La Axarquía – känt för »De vita byarna«. Här lever man av lantbruk och att förflytta sig upp hit från kustområdet är som att komma in i en annan värld. Området har varit bebott av romarna och inte minst morerna som bodde här för 400 år sedan. Först körer vi till den lilla orten Frigiliana som nuförtiden är kulturmärkt. Den moriska stadsdelen har genomgått en varsam restaurering. På vår resa genom det här backiga och gröna landskapet möter vi de typiska vita gårdarna. Här hittar vi avokadoträd, vinodlingar och olivträd. De många små byarna har olika inslag av arabisk arkitektur, och man hittar spår efter den moriska tiden i form av t.ex. minareter eller den runda kyrkogården i Sayalonga.
Staden Cómpeta är känd för sin produktion av ljusa malagaviner. Vi har tid att ta en promenad i den lilla staden. På vår vandring genom de här små orterna i bergen upplever vi hur vardagslivet levs här. Ibland går en herde med en flock getter över vägen eller så är en bonde på väg med ett par oxar till en närliggande åker.  En sak är säker: Här kommer vi nära det lokala och lantliga livet.

Efter detta beger vi oss ner till den trevliga lilla kuststaden Nerja. Staden har – trots de senare årens växtvärk utmed kusten bara blygsamma 15 000 invånare och kan stoltsera med ett underbart läge vid havet, vid foten av bergskedjan Sierra de Almijara.
 
I Nerja, som grundades för över 3 000 år sedan, har man hittat romerska lämningar. Den gamla stadsdelen byggdes av morer, och präglas av vitkalkade hus, smala gator och grönskande innergårdar. I centrum hittar vi Balcón de Europa (Europas balkong) som är en rund utsiktsterrass byggd på en hög klippavsats. Platsen var tidigare en fästning och utgjorde en viktig försvarspost i kampen mot sjörövare. Vi tar en liten promenad i staden och hinner äta en lätt lunch.
Dag 3
Utflykt till Málaga. Stadsvandring, Malaga-museet och Málaga-vin
Det berömda Malagavinet
Vi börjar våra andalusiska upplevelser med att besöka regionens näst största stad, Malaga. Staden har 567 000 invånare och ligger i centrum av Costa del Sol. Malaga är en smältdegel av olika folkslag. Fenicierna kom från havet och grundlade Malaca, som de kallade staden. Härifrån skeppade man ut fisk, silke, fikon, russin och mandlar. Senare under det arabiska herradömet förvandlades Malaga till en av de mest betydelsefulla städerna i regionen. Då spanjorerna fann Amerika blev Málaga, tillsammans med Sevilla och Cádiz, centrum för handeln mellan kolonierna och blev således ett av Spaniens viktigaste handelscentrum. Därefter var det textil – och järnindustrin som höll handeln igång, framtill slutet av 1800-talet, då dessa industrier upplevde nedgångstider, tills turismen gjorde sitt intåg och satte Costa del Sol på Europakartan.
 
Vårt besök i Malaga börjar med en liten promenad genom denna fascinerande storstad. Vi ser den stora marknadshallen med färska frukter och grönsaker som lockar med sina mångfacetterade färger. Här ligger färsk fisk från det generösa Medelhavet och doften av kryddor får det att vattnas i munnen. I det gamla tullhuset besöker vi det intressanta Museo Málaga, som efter 18 års ombyggnad och 40 miljoner euro äntligen kunde öppna 2016. Med sina 15 000 m2 är museet det största statligt ägda museet i Andalusien. Här kan vi följa med på en resa från stenåldern till 2000-talet genom museets 15 000 föremål. Kanske vårt besök ger mersmak? I så fall kan du naturligtvis komma tillbaka igen.
 
Vi tar en paus i närheten av en taverna där man kan få en tapaslunch innan vi fortsätter genom den smala gränderna. Vårt slutmål är en de små, intima bodegorna där vi tar ett glas av det lokala Málagavinet. Här serverar man vinet direkt från tunnorna och stämningen är hög så här före lunchtid och siesta – ja faktiskt den största delen av dagen.
 
Sedan har vi lite tid på egen hand innan vi åker hem till hotellet på eftermiddagen. Du kan besöka den vackra katedralen som saknar ett torn och därför kallas ”La Manquita”, den enarmade kvinnan, eller besöka den moriska fästningen Alcazaba på egen hand. Den imponerande byggnaden bestod tidigare av 100 torn och moskéer. Alcazaba kalllas även för "Málagas Alhambra” och när man har sett det förstår man varför.  Den här introduktionen till Málaga ger säkert mersmak och många kommer förmodligen återvända till staden på egen hand.
Dag 4
Utflykt till vackert belägna Ronda
Vackra Ronda

Ronda ligger på två stycken 100 meter höga klippväggar i ett vilt klippmassiv och bergslandskap en bit från kusten. Klippväggarna delas upp i två delar av den djupa Tajoravinen. Här ligger Spaniens äldsta tjurfäktningsarena som byggdes 1875. Den består av två våningsplan och här hade bland annat Ernest Hemingway sin loge.

Puente Nuevo-bron, en annan av Rondas sevärdheter, förbinder de två stadsdelarna. Det tog 42 år att bygga bron, som ligger på Tajoravinens högsta och smalaste punkt. Bron byggdes på 1700-talet och härifrån har man en fantastisk utsikt över klyftan 90 meter ner. Katedralen Santa María Mayor är också väl värd ett besök. Kyrkan var från början en moské, och den gamla minareten är idag ombyggd till klocktorn. Inne i kyrkan kan man se att barockaltar och apsis byggdes med domkyrkan i Málaga som förbild.

(Avståndet till Ronda är 100 km, körtid cirka 1,45 timme enkel resa.)

 

Dag 5
Utflykt till Sevilla med stadsrundtur, stadsvandring i den historiska stadsdelen och lite tid på egen hand
Gyllene tornet i Sevilla

På morgonen åker vi till Andalusiens huvudstad, Sevilla. Staden är ett litet paradis på jorden där små mysiga torg med palmer och tusentals färger blandas med livsglädje och passion.

Katedralens klocktorn, La Giralda, symboliserar stadens brokiga förflutna och är ett bevis på dåtidens tolerans – ett klocktorn i morisk stil som en hyllning till kristendomen. Här har all världens folkslag gjort nedslag: visigoter, romare och araber och alla har lämnat sina avtryck. Under 1500-talet var Sevilla Spaniens viktigaste hamn och det var här fartygen från Nya världen lade till med guld och andra rikedomar. Allt registrerades vid Torre del Oro, Gyllene tornet, och staden berikades dessutom med handelsfolk, navigatörer, konstnärer och poeter. Sevilla var den rikaste staden i hela landet, och än i dag lever uttrycket ”Madrid är Spaniens huvudstad, men Sevilla är världens huvudstad.”

Det var här i Sevilla som de mytomspunna Carmen och Don José kom till. De två romerska kejsarna Trajanus och Hadrian föddes i staden. Den berömde spanske konstnären Velázquez, som mycket passande kallades ”El Sevillano” kommer också härifrån.

Vi inleder besöket med en panoramasightseeing i staden. Vi kommer åka förbi några av de stora sevärdheterna, operan, den vackra tjurfäktararenan, tobaksfabriken där Carmen satt och rullade cigarrer och området där man höll världsutställningen EXPO 1992. Sedan är det tid att gå en tur i Sevillas historiska stadsdel. Vi besöker det legendariska judiska kvarteret Barrio Santa Cruz, som är känt från bland annat operorna Barberaren i Sevilla och inte minst Bizets fantastiska Carmen. I det pittoreska kvarteret får vi en glimt av det ”autentiska Spanien” med små finurliga gränder, herrskapsbostäder, innergårdar med doftande blommor och svalkande springvatten, vitrappade gamla byggnader, tapasbarer och en gripande atmosfär som tar oss tillbaka till en svunnen era.

Om du har lust kan du besöka stadens berömda katedral som inte bara är världens tredje största kyrka, utan även världens största gotiska kyrka. Det är en makalös byggnad med fantastiska dimensioner. Här finns inte mindre än 30 kapell och en minnessten för Christoffer Columbus som hade Spanien som bas för sin berömda resa 1492. Du kan även beskåda Spaniens mest fantastiska altartavla, belagd med guld. Sedan har det blivit dags för lunch på egen hand.

Vi är tillbaka i Torremolinos under sen eftermiddag och även om det är en bit att köra så är det en utflykt som är väl värd alla vedermödorna.

(Avståndet till Sevilla är 221 km, vilket tar ca 2 timmar och 45 minuter att köra, enkel resa).

Dag 6
Utflykt till Granada
Du kan se fram emot en härlig dag i Granada

Granada är en av Spaniens vackraste städer, och platsen där den arabiska och kristna kulturen möts. Det är också här man hittar det världsberömda Alhambra. Detta fantastiska palats, som UNESCO har utnämnt till världskulturarv, är en absolut höjdpunkt på resan. Alhambra, som anses för att vara ett av världens vackraste monument, är ett komplex av palats, fästningar och furstebostäder och ligger majestätiskt med de snöklädda Sierra Nevada bergen i bakgrunden. Alhambra byggdes av olika arabiska härskare och kanske har det tidigare ökenfolket dristigt försökt att utforska skönheten i det väntade eviga paradiset genom att skapa ett paradis på jorden. De olika härskarna försökte överträffa varandras byggnadsverk och oavsett var man befinner sig bidrar vacker marmor, porlande vatten och vackra palats till en sagolik stämning. Granada blev islams sista bastion på den Iberiska halvön till dess att kungaparet Ferdinand och Isabella skickade ut de sista araberna ur landet 1492. Kort tid efter ändrade kungaparet världshistorien då de skickade Christofer Columbus på upptäcktsresa. En färd som ändrade Spaniens och Sydamerikas framtid drastiskt. Staden har massor att bjuda på utöver Alhambra, och är väl värd ett besök.

Det har tyvärr blivit nästan omöjligt att få biljetter till Alhambra. Svartabörs-hajar och andra ljusskygga typer köper biljetter och säljer vidare till orimliga överpriser. Detta kan och vill vi inte stötta och därför kan vi inte garantera att vi får biljetter till Alhambara på alla våra avgångar. Ibland får vi inte biljetter till Nasrid-palatset med Lejongården, ibland får vi ”bara” biljetter till trädgårdarna och Generalife, som i sig är en fantastisk upplevelse och minst lika intressanta, men ibland är det omöjligt att få biljetter överhuvudtaget. På de avgångarna väljer vi att se de områden av Alhambra som inte kräver biljetter och även det är ett intressant besök. Dessutom får man med tid i själva staden Granada. Som plåster på såren lägger vi pengarna på en härlig lunch uppe vid Alhambra istället.

Efter vistelsen vid Alhambra rör vi oss mot Granada på små mysiga gränder. Vi passerar bland annat en gitarrtillverkning och andra småbutiker, och helt plötsligt står vi mitt i den härliga staden Granada. Vi tar en promenad genom centrum. Den som vill kan besöka Capilla Real, det kungliga kapellet där drottning Isabella och kung Ferdinand ligger begravda, eller den majestätiska katedralen som är ett mästerverk inom spansk klassisk arkitektur. Staden har många trevliga platser och små butiker, t ex den gamla sidenmarknaden som erbjuder allehanda varor. Efter besöket i Granada återvänder vi till hotellet.

(Avståndet till Granada och Alhambra 145 km, vilket tar ca 2 timmar att köra, enkelresa.)

Dag 7
Dag på egen hand eller utflykt till Gibraltar (tillköp)
Utsikt över Gibraltar

Idag kan du följa med på en utflykt till den sista kolonin på det europeiska fastlandet, nämligen den engelska kronkolonin Gibraltar. Vi kör söderut längs kusten till gränsstaden La Línea. Här ligger den lilla halvön där engelsmännen haft makten i över 300 år. Gibraltars läge vid sundet mellan Europa och Afrika fick stor betydelse under andra världskriget och tiden därefter.

Att vara på Gibraltar är lite som att komma till England för en stund, även om vädret onekligen är något bättre. Tullfria butiker, pubar och ”fish and chips”-butiker ligger sida vid sida. Gibraltar är också ett av Europas viktigaste ställen för flyttfåglar. Och det sägs att även de gamla grekiska gudarna har varit på Gibraltar. Det är en helt speciell känsla att befinna sig på engelsk mark som på en plats som geografiskt sett borde ha varit spansk.

Halvöns kännetecken, den stora kalkstensklippan ”The Rock”, är enligt legenden den ene av Herkules pelare, som bildades när den grekiska hjälten klöv ett berg i två delar. Uppe på klippan kan man se de välkända Gibraltar-aporna. Även om klippön fortfarande är ett diskussionsämne mellan Spanien och Storbritannien, förblir Gibraltar brittiskt så länge aporna befolkar ön. Vi ser lite närmare på kolonin innan vi beger oss hemåt igen.

Avståndet till Gibraltar 126 km, vilket tar ca 1 tim. 45 min. att köra (enkel resa).

Utflykten till Gibraltar kostar 630 kr per person och ska bokas och betalas senast 45 dagar före avresa.

Dag 8
Flyg Málaga - Stockholm

Efter frukost beger vi oss under förmiddagen till flygplatsen i Málaga för att resa hem igen.

Utflykt till Gibraltar

Vi kör söderut längs kusten till gränsstaden La Línea. Här ligger den lilla halvön där engelsmännen haft makten i över 300 år. Gibraltars läge vid sundet mellan Europa och Afrika fick stor betydelse under andra världskriget och tiden därefter. Att vara på Gibraltar är lite som att komma till England för en stund, även om vädret onekligen är något bättre. Tullfria butiker, pubar och ”fish and chips”-butiker ligger sida vid sida. Gibraltar är också ett av Europas viktigaste ställen för flyttfåglar. Och det sägs att även de gamla grekiska gudarna har varit på Gibraltar.

Den engelska kronkolonin Gibraltar

Halvöns kännetecken, den stora kalkstensklippan ”The Rock”, är enligt legenden den ene av Herkules pelare, som bildades när den grekiska hjälten klöv ett berg i två delar. Uppe på klippan kan man se de välkända Gibraltar-aporna. Även om klippön fortfarande är ett diskussionsämne mellan Spanien och Storbritannien, förblir Gibraltar brittiskt så länge aporna befolkar ön. Vi ser lite närmare på kolonin innan vi beger oss hemåt igen. Avståndet till Gibraltar 126 km, vilket tar ca 1 tim. 45 min. att köra (enkel resa).

Genomförs vid minst 15 deltagare och kan bokas och betalas hemifrån senast 45 dagar före avresa till priset av 630,- kr. Utflykten kan även bokas på destinationen, i mån av plats, till priset av 58 EUR

Prisinformation

Tillägg för enkelrum
2 100:–
Rumstyper

Typ 1: Dubbelrum med balkong med utsikt över staden och delvis havsutsikt. Ingår i resans pris.

Typ 2: Enkeltrum med balkong med utsikt över staden och delvis havsutsikt. - tillägg 2100 SEK

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm - Málaga t/r
 • Transport till och från flygplatsen i Málaga
 • Utflykter och transport enligt program
 • Boende på trevligt 4-stjärnigt hotell i delat dubbelrum huvudbyggnaden eller bungalow
 • Halvpension på hotellet (frukost/middag)
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extra arrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Utflykt till Gibraltar (utflykten genomförs vid minst 15 deltagare och bokas och betalas hemifrån
 • Dricks till chaufförer och lokalguide (räkna med ca 6 euro)
 • Personliga förnödenheter
 • Allt som inte nämns under Priset inkluderar

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Måltider

Måltiderna intas i hotellets restaurang. I resan ingår frukost och middag (halvpension).

Väder

Andalusien har flest antal soltimmar i hela Europa. I november, januari och februari bjuder Solkusten på hela 170 soltimmar jämfört med 54-75 soltimmar i Paris och 43-54 timmar i Köpenhamn per månad. Genomsnittlig dagstemperatur ligger på 20 grader i november, vilket motsvarar Sverige i augusti. Det kan självklart regna även i Andalusien, men nederbörden är oftast kort och kraftig.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 24 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resedagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan.

Läs mer om Spanien

Här kan du läsa mer om din spännande destination:

www.albatros.se/resmal/europa/spanien

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 5 out of 5 by from Fin introduktion till Andalusien Bättre väder en väntat, en trevlig grupp människor, alla tider och utflykter fungerade perfekt med transporter och tider samt trevliga och bra lokalguider, ett trevligt hotell och FRAMFÖRALLT: vår reseledare Anna! Hon var mycket kunnig och trevlig, ständigt på rätt ställe i rätt tid och med ett vänligt leende. Man behövde aldrig fundera om man hade en fråga, hon var på ett magiskt sätt hela tiden tillgänglig för oss alla och fick alla i gruppen att känna att just vi var viktigast. Med glädje, humor, kunskaper och olika påhitt och överraskningar fick hon oss verkligen att stortrivas. Henne ska ni vara rädda om på Albatros!
Date published: 2017-03-23
Rated 5 out of 5 by from En trevlig och upplevelsefull resa Vi är mycket nöjda med resan,mycket beroende på vår synnerligen trevliga och duktiga reseledare. Utflykterna var mycket bra och allt fungerade perfekt med bussar och guider. Alla tider hölls. Bussförarna körde lugnt och fint och var trevliga. Det var ett mättat program och ibland lite ont om tid för lunch. Kanske borde man lägga in en ledig dag utan program mitt i veckan. Hotellets frukost var utmärkt. Middagen däremot var i vårt tycke .dålig. Rummen och städningen fungerade bra men vi saknade att det inte ingick Wi-Fi. Informationen som vi fick före resan var utmärkt. Mannen som vi hade kontakt med vid bokningen var mycket trevlig och hjälpsam på alla sätt. Det vill vi verkligen poängtera. Sa
Date published: 2017-03-20
Rated 5 out of 5 by from En skön kulturupplevelse Det var en spännande resa och vår reseledare var Viktor som tog oss runt till spännande och historiska platser i Andalusien. Viktor är kunnig och gav en bra historisk tillbakablick och förklarade sammanhangen på ett otroligt bra sätt. Vi var alltid väl förberedda och hans berättelser gjorde att man vill läsa och forska vidare och lära sig mer och komma tillbaka. Viktor tog också väl hand om alla deltagare och visste pericis när vi behövde ett biologiskt stopp eller en fika. Ska vi resa igen vill vi ha Viktor som resledare.
Date published: 2017-03-19
Rated 4 out of 5 by from Börja våren i södra Spanien Resan var intressant men en smula stressig. Jag har ett långsamt tempo och fick skynda mig för att hinna klä mig och äta och sitta i bussen någon gång mellan 07.30 och 09.30. Reseledaren, Erika, var rar och medkännande. Hon höll vänligt reda på oss alla, tappade inte bort någon eller tappade fattningen. Guiden på Alhambra, Mercedes, var lysande. Det var lätt att hitta lunchrestauranger och rimlig väntetid innan maten kom in. Den "lediga tiden", 1 - 2 timmar, inföll oftast efter lunchen och innan bussen gick hem och sammanföll med siestan då affärerna utom turistshopparna var stängda för siesta!
Date published: 2017-03-22
Rated 4 out of 5 by from En trevlig resa med många intressanta upplevelser Resan uppfyllde gott och väl våra förväntningar. Reseledaren var fantastiskt härlig, bjöd på sig själv, var omtänksam, engagerad, närvarande och förmedlade massor av information. Det blev en intensiv vecka med utflykter varje dag. Vid resa i slutet januari/början februari kan det vara kallt på vissa resmål. Skönt att ha varma kläder, vantar, halsduk ..... Sympatiska medresenärer vilket ledde till trevlig kvällssamvaro t ex vid middag och efteråt i hotellets bar. Vi kommer att göra fler resor med Albatros
Date published: 2018-02-11
Rated 5 out of 5 by from Jättebra. Allt fungerade perfekt. Reseledaren var outstanding bra. Hen delade med sig inte bara av intressant information om resmålen utan även av sig själv på ett väldigt professionellt och trevligt sätt. Kommentar till fotona: Fantastisk vyer, intressanta besöksmål, pittoreska byar, bra underhållning på hotellet, enorm droppstensgrotta med suggestiv ljusbelysning, aporna uppfyllde alla förväntningar.
Date published: 2022-06-07
Rated 5 out of 5 by from Utmärkt resa till Andalusien Mycket bra program, trevlig och givande resa med Victor som utmärkt ledare. Victors organisations förmåga och kunskaper väl rekompenserade det svikande vädret.
Date published: 2017-03-20
Rated 5 out of 5 by from En trevlig resa med fina upplevelser. En fantastisk omväxlande och prisvärd resa som jag varmt rekommenderar. Vår reseledare hade stora kunskaper och gjorde historien bakom varje resmål intressant.
Date published: 2017-03-27
 • y_2023, m_2, d_6, h_22
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.34
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_4, tr_120
 • loc_sv_SE, sid_ESRTR06, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor