Siciliens klassiker

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Charmiga byar, antika tempel, apelsinlundar och vulkanen Etna

Sicilianarna säger: ”Ge oss en vecka av ditt liv, så ska vi ge dig 3 000 år av historia!" – Och Albatros har sett till att du har 8 dagar!

I Agrigento och Syrakusa möter vi det gamla Grekland när vi strosar i den storslagna Tempeldalen, och i Piazza Armerina tar de förtrollande mosaikerna oss tillbaka till romarriket. Vi strosar genom Palermos livliga gator och andas in den bysantiska kulturen i Cefalù .

Vi färdas från vackra kuster med kristallklart vatten till Etnas svarta lava. Under resans gång vakar den ständigt pyrande vulkanen Etna över oss, och från kratrarna kan man blicka ut över knotiga olivlundar, vinfält och det turkosblå Medelhavet.

Välkommen till sköna, själfulla Sicilien!

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm - Catania. Stadsrundtur i Syrakusa
Dag 2 Syrakusa - Caltagirone - Agrigento. Besök i keramikstaden Caltagirone
Dag 3 Agrigento - Palermo. Promenad i huvudstaden Palermo
Dag 4 Palermo på egen hand - Cefalú - Enna
Dag 5 Enna- Piazza Armerina - Giardini Naxos
Dag 6 Vulkanen Etna och Taormina
Dag 7 Taormina. Tid på egen hand.
Dag 8 Hemresa

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
13 498:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm - Catania. Stadsrundtur i Syrakusa
Syrakusa

Vi flyger från Stockholm på morgonen och börjar vår resa med en stadsrundtur i Syrakusa. Vi färdas flera tusen år tillbaka i historien till då Sicilien var Europas centrum. Syrakusa är en stad som bjuder en rik historia om grekerna, tyrannerna, rivaliteten med Aten och Kartago samt om de Puniska krigen. Här hittar vi fantastiska lämningar från den största grekiska kolonien i världen. Gamla, berömda greker som Arkimedes och Platon har båda spenderat tid här. Syrakusa överglänste grekernas hemland både politiskt och kulturellt i fråga om makt och storlek.

I dagens stadscentrum på ön Ortygia ser vi resterna av det antika Apollontemplet och Syrakusas vackra katedral i barockstil, där Santa Lucia fick sin helgonstatus. Santa Lucia föddes i här och är därför stadens skyddshelgon och firas den 13:e december under festliga omständigheter. Vi ser även den vackra Arethusakällan.
 
Vid de arkeologiska utgrävningarna i Neapolis märker man på allvar historien och kan förnimma den storhet som kolonin hade. Här hittar vi Hierons stora altare och en av de största grekiska teatrarna. Romarna har även efterlämnat en amfiteater och vi får reda på lite mer om teaterns funktion. Naturligtvis finns det också tid för ett besök i det en gång så fruktade stenbrottet Latomierne som idag kallas Paradisdalen. Här ser vi in Dionysos öra: en grotta med en väldigt spännande historia.

Vi checkar in på vårt hotell i Syrakusa och njuter en gemensam middag

Dag 2
Syrakusa - Caltagirone - Agrigento. Besök i keramikstaden Caltagirone
Tempeldalen i Agrigento

Vi lämnar Syrakusa och kör mot en av de andra spännande grekiska kolonierna: Agrigento. 
Resan går genom Caltagirone som är känd för sin produktion av traditionell, dekorerade keramik. Hela staden präglas av keramik och överallt finner man spår av detta vackra hantverk. I staden ser vi den imponerande stora trappan som sträcker sig upp genom staden till kyrkan Santa Maria del Monte. Varje trappsteg är dekorerat med vackra keramikfriser och inget steg är det andra likt. Stadens historia som keramik-ort sträcker sig ända tillbaka till grekernas härskarperiod på ön och utvecklades vidare under araber och spanjorer.

Här avslutar vi dagen med att besöka Agrigentos berömda Tempeldal. Här vandrar vi genom några av Medelhavets bäst bevarade tempelruiner. Det imponerande templet är med på UNESCO:s världsarvslista. Vi förstår genast varför när vi kommer nära de vackra kolosserna och lyssnar till den spännande historien. Under Agrigentos storhetstid, som varade i över 100 år, tänkte invånarna mer på konst och kultur än på krig. Trots att staden hade ingått ett förbund med staden Syrakusa lyckades den inte hjälpa Agrigento när Karthago beslöt att förstöra staden år 406 f.Kr.

Sedan fortsätter vi till hotellet i Agrigento i tid för incheckning och middag på hotellet.

Dagens körsträcka är 220 kilometer.

Dag 3
Agrigento - Palermo. Promenad i huvudstaden Palermo

Vi beger vi oss norrut; det är dags att besöka Siciliens livliga huvudstad Palermo. Staden är mycket levande och intensiv och det är inte svårt att föreställa sig att Palermo under de normandiska kungarna under medeltiden var en av Europas ledande kulturstäder. Här möttes öst och väst; Europa och Afrika. Staden är starkt influerad av sammansmältningen av de två kulturerna; normander och araber, som till påvens förtret arbetade tillsammans och skapade vackra byggnader i fred och harmoni. Palermo har dock idag inte riktigt kommit upp till samma nivå som under svunnen storhetstid och lider fortfarande av bristen på ekonomisk utveckling i Syditalien. Men staden är full av optimism och är på väg att resa sig ur askan efter en problematisk ekonomisk tid.

Väl framme i staden checkar vi in på hotellet och upplever lite av Palermo till fots. Vår rundtur i den ganska kaotiska storstaden bjuder på ett spännande besök i den stora, imponerande katedralen, där Normandiska kungar ligger begravda, och ett besök i den lilla klostergården vid San Givovanni degli Eremiti, som med sina orientaliska kupoler och fruktträd ligger som in liten oas mitt i storstaden.Här hittar du små gatukök där sicilianska specialiteter som som pane cca’ meusa: bröd med friterad mjälte och lunga serveras med citron och kanske lite riven ost. Eller den välsmakande panelle; friterade kikärt-snacks som du inte kan lämna Palermo utan att ha smakat. Kanske hamnar vi på den gamla fiskmarknaden A'vucchiria där det finns allsköns typer av gatumat, små tavernor av dubiös karaktär såsom Taverna Azzurra, som lämpligen kan fresta med ett glas sött vin: Sangue Siciliano eller Zibibbo till endast 1 €. Promenaden är på cirka 4 km. 
Middagen i dag är på egen hand, men du har möjlighet att följa med reseledaren på en gemensam middag, om du vill äta något typiskt sicilianskt. (Avtalas kvällen innan).


Dagens körsträcka är 135 km.

Dag 4
Palermo på egen hand - Cefalú - Enna

På morgonen har du några timmar att utforska Palermo på egen hand. Alternativt kan du ta en promenad med reseledaren och kanske ta en titt på en av de många små marknaderna i staden.

Vid lunchtid kör vi österut längs motorvägen till vår destination Cefalú. Vi besöker stadens medeltida katedral, som är dekorerad med några av Italiens vackraste bysantinska mosaiker. Katedralen byggdes på 1100-talet av kung Roger II av Normandie. Det är en unik blandning av kristen och islamisk arkitektur. Vi promenerar genom de smala gamla gatorna i Cefalú och tittar på staden. Vi fortsätter mot den centrala delen av ön och på väg förbi de jordbruksområden som redan är etablerade av romarna. Vid den tiden byttes namn på Sicilien till "romerska riket".

Vi anländer i närheten av staden Enna som ligger på toppen av en av många klippor och här övernattar vi.

Dagens körsträcka är 185 km.

Dag 5
Enna- Piazza Armerina - Giardini Naxos

Dagen inleds med en av de största sevärdheterna på centrala Sicilien.

Fram till 1950-talet var Piazza Armerina en sömnig landsby, men då upptäcktes ruinerna av en romersk villa från 300-talet där och byn placerades på världskartan. Idag är platsen en av höjdpunkterna i resan genom den sicilianska historien. Villan tros ha tillhört en pensionerad kejsare. När utgrävningen började troddes det vara en liten jaktstuga, men det fanns en villa på över 3 000 kvadratmeter. Golven var prydda med underbara mosaiker, väggmålningar av jaktmålningar, mytologiska figurer, vackra porträtt och berömda "bikiniflickor". Huset hade också rinnande vatten och golvvärme. Det är inte svårt att föreställa sig hur kejsaren levde för 2000 år sedan.

Vi sätter kursen ut mot östkusten på Siclien och kommer upp på motorvägen ”La Zagara” som betyder ”citronblomman”. Motorvägen sträcker sig från Catania till Messina längs kusten och går genom odlingar där blodapelsiner och citroner lyser upp de mörkgröna trädkronorna. Längs med vägen har vi en vacker utsikt mot den legendariska vulkanen Etna och på avstånd kan vi skymta Italiens fastland med Kalabrien som syns genom dimman.

Vi fortsätter vår resa till vårt sista hotell i Giardini Naxos, strax nedanför staden Taormina. Vi kommer att tillbringa de kommande tre nätter på hotellet. Naxos var den första bosättningen av grekerna på Sicilien. Den vackra staden har en härlig strandpromenad med en mysig atmosfär.

Dagens körsträckning är 180 km.

Dag 6
Vulkanen Etna och Taormina
Etna - kraterkanten

På morgonen beger vi oss till den ständigt rykande vulkanen Etna som ståtar på 3330 meter ö.h. Vid foten av vulkanen reser vi längs mindre vägar genom lummiga byar där olivlundar, vinodlingar, citron- och apelsinlundar och andra exotiska växter såsom kiwi och fikonkaktus drar nytta av den vulkaniska jorden. Här på slänterna, med fantastisk utsikt över Medelhavet och en vulkan i bakgrunden, har hundratusentals sicilianare valt att bosätta sig.

Precis ovanför staden Zafferana Etnea som nästan drabbades av lava från vulkanen Etnas utbrott år 1992, kör vi genom ett spännande lavalandskap. Här ser man tydliga spår av de olika vulkanutbrott som inträffat och du kan följa lavaströmmarnas färd nerför berget. Vi kommer upp ovanför trädgränsen, och här måste även den kraftiga etnabusken ge upp. Resten av resan upp går igenom karga lavamarker. 

Vi stannar vid Refugio Sapienza cirka 2000 meter över havet, där ett större utbrott ägde rum i juli 2001. Här finns ett par kratrar från tidigare utbrott, och man kan föreställa sig hur mäktiga naturens krafter är när de släpps lösa. För särskilt intresserade finns möjlighet att köpa biljetter till linbanan och de små off-road bussar som tar besökare upp till ca 3000 meter höjd ö.h. Resan upp till toppen är som att röra sig genom ett månlandskap och du kan ibland höra vulkanen "ryta" och verkligen känna dess krafter.Utflykten kräver bra vandringsskor och varma kläder (priset för biljetten är 67 euro – juli 2021).). 

Vill du vara kvar på 2000 meters höjd finns det goda möjligheter att ta promenader längs kraterkanterna på Monte San Silvestro. Ta en rask promenad uppför vulkanen eller njut av en espresso eller en lätt lunch i solen. 

Efter besöket vid Etna går resan vidare till den lilla byn Taormina som ligger med en fantastisk utsikt. Härifrån kan du se till Kalabrien på fastlandet med vackra vyer över Etna. Staden grundades redan år 358 f.Kr., och romarna använde senare kolonin till dåtidens pensionärsresor; nämligen som reträttpostering för romarrikets veteransoldater. Från mitten av 1800-talet blev Taormina en lekplats för Europas societet. Idag kan du njuta av den vackra stadens huvudgata och de härliga piazzorna från vars kaféer man kan se och bli sedd. Och inte minst, finns det möjlighet att besöka den vackra grekisk-romerska teatern som fortfarande används för både konserter, operor och filmfestivaler. Staden är både levande och charmerande och det finns goda möjligheter att ta en promenad eller njuta av en drink på någon av de många små mysiga barer medan man förförs av den romantiska staden charm.

På eftermiddagen återvänder vi till vårt hotell. Middagen intas på egen hand; till exempel på en av de många härliga restauranger längs vattnet. Tycker du om fisk så rekommenderar vi att du tillsammans med reseledaren besöker en av de många härliga restaurangerna. Reseledaren tar emot beställning dagen innan. 

Dagens körsträckning är 70 km.

Dag 7
Taormina. Tid på egen hand.
Utsikt över Taormina

Idag är en ledig dag för egna äventur och upplevelser. Kanske går turen med lokalbuss tillbaka till det härliga Taormina, eller med buss eller tåg till provinshuvudstaden Catania eller Messina lite längre norrut.

Det är också tänkbart att du efter en vecka runt på Sicilien bara behöver en avkopplande dag vid havet och det är inte omöjligt att den vackra badstranden vid hotellet lockar till ett dopp och kanske en lunch i solen.

Middagen är på egen hand. Om det finns intresse går vi ut tillsammans och äter. 

Dag 8
Hemresa

Efter frukost har det blivit dags att ta farväl av Sicilien och bege sig hemåt igen. 

 

Prisinformation

Resans pris

Från 13 498:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
3 400:–
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Catania med mellanlandning
 • Utflykter och transport enligt program, dock inte entréer
 • Boende på hotell i delat dubbelrum
 • Frukost alla dagar och 4 middagar
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd vid sjukdom 6% av priset
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Entréer till sevärdheter, räkna med ca 55 euro (tidigare var det gratis entré på statliga muséer för seniorer, men detta upphörde den 1/7/2014)
 • Eventuella extra arrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Dricks, t.ex. till chaufför, lokalguider, serveringspersonal (räkna med ca 15 euro)
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
 • Allt som inte nämns under "Priset inkluderar"

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Hotell

Vi kommer att bo på bra mellanklasshotell. Vi använder oss primärt av följande hotell (ändringar kan förekomma, i sådana fall försöker vi så vitt som möjligt att informera om detta före avresa):

Grand Hotel Villa Politi, Syrakusa

Delle Valle, Agrigento

Politeama Palace Hotel, Palermo

Hotel Federico II, Enna

Hotel Sporting Baia, Giardini Naxos

Klimat och kläder

Under våren och hösten kan det vara kyligt på Sicilien under morgon- och kvällstimmarna och regnskurar kan förekomma. Packa därför en tröja och en lätt jacka inför resan. Italienarna är inte särskilt formella när det gäller aftonklädsel på restauranger o. dyl. Kom ihåg att ta med ett par skor som är bra att gå i till promenader i naturen och stadsvandringar.

Det finns ofta möjlighet för att ta ett dopp i pool eller i havet och det är därför en bra idé att ta med badkläder. Kom ihåg att ta med en liten handduk om du är sugen på att bada, då badmöjligheterna ofta uppstår när vi befinner oss ”mellan hotell”.

Deltagarantal

Resan genomförs med minst 24 deltagare. Vi förbehåller oss rätten att ställa in resan om detta antal inte uppnås. Detta sker i så fall senast 4-6 veckor före avresedatum. I enlighet med ”lag (1992:1672) om paketresor” är Albatros Travel som researrangör endast skyldiga att återbetala resans pris och kunden har i sådana fall inget krav på ersättning utöver återbetalning av resans pris.

Bagage

Man får ta med 1 styck bagage per person på flyget. Max 20 kg + handbagage (max 8 kg på max. 115 cm totalt (50 cm x 40 cm x 25 cm).

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resdagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen.

På hög höjd

Besöket vid Etna sker på upp till 2 000 meters höjd vilket kan innebära en risk för höjdsjuka, s.k. AMS (Acute Mountain Sickness).

Vi har planerat våra utflykter med god tid till acklimatisera oss. Dock kan det förekomma att vissa resenärer känner av symtom som huvudvärk, minskad aptit och sömnlöshet. Detta går oftast snabbt över. Prata med din reseledare om hur du mår innan det blir allvarligt. Värre symtom inkluderar trötthet, svår huvudvärk, yrsel och kräkningar. Den tunna och torra bergsluften kan också leda till uttorkning, så se till att dricka mycket vatten.

Mer om Italien

Här kan du läsa mer om Italien:

http://www.albatros-travel.se/resmal/europa/italien

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 5 out of 5 by from En trevlig och givande resa Att resan blev så trevlig berodde, förutom på reseprogrammet, i hög grad på den duktiga och trevliga reseledaren Anna. Hon är värd allt beröm. Ska jag peka på något, som kan förbättras, så är det att inträdesbiljetter på en del ställen borde kunna köpas i förväg för att undvika köande, t ex vid palatset i Palermo. Ev skulle en del sådana biljetter kunna läggas in i reskostnaden. 10 eller 20 euro mer i resans pris torde inte påverka intresset för resan. Köande (ibland rörigt) är dock irriterande. Resan är mycket "späckad". Det blir nästan svårt att hinna smälta allt. Samtidigt kan jag inte peka på något, som skulle kunna tas bort
Date published: 2016-05-07
Rated 3 out of 5 by from Mest positiva upplevelser men allt var inte bra Besökte en del intressanta platser - men alltför långa och tröttande bussturer..(vilket jag i för sig visste innan) Hotellen var som regel bra men maten som ingick var fantasilös och motsvarade inte alls mina förväntningar på det berömda italienska köket. Kostnaden för den sista gemensamma middagen (som ju inte ingick i programmet) kom för de flesta som en stor negativ överraskning. Reseledaren borda i förväg ha antytt vilken kostnad man kunde förvänta sig vilket då fått mig att avstå. Kul att besöka Syrakusa som ju har ett historiskt intresse för de flesta. Övriga besökta platser var OK. Besöken i Cefalu och Taormina var mycket bra (fina städer där jag inte skulle haft något emot att övernatta i) Reseledaren var engagerad får klart godkänt.
Date published: 2016-05-21
Rated 4 out of 5 by from Intressant och informativt Det var en intressant och informativ resa mycket på grund vår fantastiska guide Johanna. det var hon som gjorde resan. det var väldigt mycket bussåkande och man kunde ha hoppat över vissa besök/stopp och det kunde kunde ibland kännas lite "stressigt". exempelvis det sista dagarna hade kunnat var lite mer egen tid för bad och avkoppling. Hotellstandaren var väldigt varierande och har med tur får man ett bra rum vilket inte känns helt ok att slumpen ska avgöra standarden. frukosten på hotellet i Agriagente var obefintlig och under all kritik och middagarna kändes långt under italiensk standard. det kunde vara tydligare att samtliga inträden på besöken inte var inkluderade.
Date published: 2019-05-04
Rated 3 out of 5 by from Ett bra sätt att se rätt mycket av Sicilien. Resan får, med lite tvekan, sägas vara prisvärd. Vi fick se rätt mycket av Sicilien och fick även rätt mycket information om ön. Syrakusa är en favorit. En trevlig stad och hotellet vi bodde på där var verkligen annorlunda - byggt i/på ett gammalt stenbrott. Det hotellet och hotellet vid Tempeldalen var bra, även om vi generellt fick intrycket av att fyra stjärnor inte betyder detsamma på Sicilien som på andra platser. En planeringsmiss måste ha inträffat när det gäller Palermo. Vi kom dit en söndag då allt stänger tidigt, fick stressa igenom guidningen och hamnade sedan på ett hotell väl långt från centrala delarna av stan. Inte bra med tanke på att vi kom till hotellet tidig eftermiddag, allt var stängt och det inte fanns något att göra på hotellet (som saknade pool) eller i omgivningarna. En miss var också hotellet i Enna. Palatslikt, men det låg långt från staden när man ska gå, poolen var stängd och personalen drog ner intrycket av hotellet rejält. Reseledaren var däremot trevlig även om hon romantiserade verkligheten en del och emellanåt gav fel faktauppgifter (dock inget av större betydelse). Trevligaste inslagen var att vi fick smaka på smått och gott som ska vara speciellt för Sicilien.
Date published: 2017-05-21
Rated 5 out of 5 by from Mycket att se och mycket att uppleva Väldigt trevligt sällskap. Påläst och kunnig reseledare med strålande humör. Allt fungerade utmärkt. Fantastisk natur, pysande och vrålande Etna, fantastisk mosaik i romersk villa, vackra grekiska tempel och båttur till Stromboli med solsken och pysande vulkan. Kunde inte ha varit bättre.
Date published: 2016-06-19
Rated 5 out of 5 by from Ett överraskande intressant Sicilien Vår rundtur för att besöka de stora, väl utvalda sevärdheterna på Sicilien, innebar långa bussresor och övernattning på många hotell (5 st). Nu blev detta ganska lätt att "genomlida", eftersom vi hade en så initierad och mångkunnig guide. Tiden på bussen rann dock iväg, när han berättade - nästan utan avbrott - om allt från mytologi, grekernas kolonisation och andra svunna epoker, kultur, socialt och politiskt liv till maffian. Välplanerade uppehåll för toalettbesök och luncher. Tråkigt att vi p g a vädret inte fick se de Lipariska öarna. Betyget på de i resan inkluderade måltiderna blir lågt - tråkig och enahanda mat. Inträdena för de olika sevärdheterna var inte inkluderade, trots att de i princip var obligatoriska.
Date published: 2018-05-06
Rated 5 out of 5 by from Mycket nöjd med resan Utmärkt kunnig och omtänksam guide. Hon var glad och "såg" alla deltagare. Chauffören säker förare, körde lugnt o säkert. Även han mycket hjälpsam och uppmärksam mot alla resenärer o glad.
Date published: 2016-05-22
Rated 5 out of 5 by from En fantastisk resa med många upplevelser. En "vacker" resa, sett mycket av underbara Sicilien. Vilken reseledare!! Anna var helt fantastisk, vilken tjej! Guytono våran busschaufför körde oss perfekt.
Date published: 2016-05-21
 • y_2022, m_1, d_24, h_20
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.20
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_3, tr_42
 • loc_sv_SE, sid_ITRTR10, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor