Siciliens klassiker

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Följ med på en resa Sicilien runt! Charmiga städer, antika tempel, citruslundar och Etna – den evigt rykande vulkanen

Sicilianarna säger: ”Ge oss en vecka av ditt liv, så ska vi ge dig 3 000 år av historia!" – Och Albatros har sett till att du har 8 dagar!

I Agrigento möter vi det gamla Grekland när vi strosar i den storslagna tempeldalen och i Piazza Armerina tar de förtrollande mosaikerna oss tillbaka till Romarriket. Palermo och Cefalù andas bysantinsk och arabisk kultur – så det är inte konstigt att flera av de platser vi besöker finns med på UNESCO:s världsarvslista!

Den ständigt pyrande vulkanen Etna, vakar över oss på resan och från kratrarna kan man blicka ut över knotiga olivlundar, vinfält och det turkosblå Medelhavet. Färden tar oss från vackra kuststräckor med citruslundar till Etnas svarta lava och den soldränkta bergplatå där barockjuvelen Noto vilar. Vi besöker den charmerande kustorten Giardini-Naxos, upplever pulserande Palermo som är huvudort på ön och smakar de berömda mandelkakorna i medeltidspärlan Erice.

Välkommen till sköna, själfulla Sicilien!

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro

Dagsprogram
Dag 1 Avresa från Köpenhamn till Catania. Boende i Giardini Naxos vid Taormina
Dag 2 Vulkanen Etna och Taormina
Dag 3 Alcantara-dalen, Nebrodi-bergen och Cefalù
Dag 4 Palermo och domkyrkan i Monreale
Dag 5 Segesta, Erice och Selinunte
Dag 6 Agrigento och Piazza Armerina
Dag 7 Caltagirone och den vackra barockstaden Noto
Dag 8 Syrakusa. Hemresa på kvällen

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Avresa från Köpenhamn till Catania. Boende i Giardini Naxos vid Taormina

Från Köpenhamn flyger vi till Siciliens östkust och landar i provinshuvudstaden Catania under kvällen. Härifrån har man en fantastisk utsikt över den berömda vulkanen Etna med den konstanta rökpelaren som stiger upp ur kratern.  Vi åker längs motorvägen ”La Zagara”, som betyder citronblomman. Motorvägen sträcker sig norrut längs kusten och tar oss förbi odlingar där blodapelsiner och citroner lyser som stjärnor i den mörkgröna växtligheten.

Vi kommer fram till vårt första hotell i staden Giardini Naxos vid foten av den trevliga staden Taormina, där vi ska bo under de första nätterna. Naxos var den första grekiska kolonin på Sicilien och den vackra strandorten bjuder på en härlig strandpromenad med härlig avslappnad stämning. Vi äter en sen middag vid ankomsten till hotellet.

Dag 2
Vulkanen Etna och Taormina
Etnas vulkankrater

På morgonen sätter vi kurs mot den ständigt rykande vulkanen Etna som reser sig 3 330 meter över havet. Vid foten av vulkanen tar vi oss längs mindre vägar genom frodiga områden och byar där olivlundar, vin-, citron- och apelsinodlingar och andra fruktodlingar av kiwi och fikonkaktusar njuter av näringen som finns i den vulkaniska jorden. Här på sluttningarna, med en hissnande utsikt över Medelhavet och en vulkan i bakgrunden, har hundratusentals sicilianare valt att leva tillsammans med sin oroliga granne Etna.

Ovanför staden Zafferana Etnea, som nästan förstördes av en lavaström vid ett utbrott 1992, åker vi in i ett fascinerande lavalandskap. Detta bär spår av flera olika vulkanutbrott, och du kan följa olika lavaflödens envisa strävan att ta sig ner från berget. Vi kommer upp över trädgränsen, och här har även den minsta växtligheten gett upp. Resten av stigningen uppåt består av karga lavafält.

Vi stannar vid Rifugio Sapienza cirka 2 000 meter över havet, där det stora utbrottet i juli 2001 ägde rum. Här reser sig ett par av kratrarna från tidigare utbrott, och man kan föreställa sig hur mäktiga naturens krafter är när de släpper lös. För dem som är intresserade finns det möjlighet att köpa biljett till linbanan och de små terränggående fordonen som tar med besökare upp till ca 3 000 meters höjd. Resan mot toppen är som att åka genom ett månlandskap, och man kan ibland höra vulkanen ”vråla” och verkligen känna dess styrka. Utflykten kräver bekväma skor och varma kläder. (Priset på biljetten är 65 euro – nov. 2013).

Om du vill vara kvar på höjden 2 000 meter över havet finns möjligheten att gå en promenad längs kraterkanterna på berget Monte San Silvestro, ta en promenad uppför vulkanen eller njuta av en espresso eller en lättare lunch i den värmande solen. Sedan åker vi tillbaka till hotellet där vi är framme under eftermiddagen.

Efter besöket på Etna fortsätter vi dagens utflyktsprogram i den lilla staden Taormina, som ligger med en fantastisk utsikt över vulkanen och Kalabrien på fastlandet.

Taormina grundades redan 358 f.Kr. och romarna använde staden som rekreationsort för veteransoldater. Under mitten av 1800-talet var Taormina lekplats för Europas societet. Idag kan vi njuta av den vackra stadens huvudgata och de pittoreska torgen med mysiga kaféer. Och du har också den fantastiska möjligheten att besöka den historiska grekisk-romerska amfiteatern som fortfarande används till konserter, operor och en filmfestival.

Taormina är en levande och charmerande liten stad som lockar till trevliga promenader och med små trevliga barer där man kan njuta en god drink i romantiska omgivningar. Sent på eftermiddagen återvänder vi till vårt hotell där vi avnjuter kvällens middag.

Dag 3
Alcantara-dalen, Nebrodi-bergen och Cefalù
Siciliansk vinodling

Vi rör oss från kusten in i landet och kan se Etna i fjärran. Vi styr färden mot den frodiga Alcantara-dalen.

Vid den vackra klyftan Gole di Alcantara har floden genom årtusenden har skurit sig fram genom lager av lava. Vulkanens lava har gjort jorden i området näringsrik och bördig och platsen är känd för sina fantastiska frukter och grönsaker. Vi stannar till och ser närmare på de otroligt vackra lavaformationerna som naturen skapat genom tiderna.

Vi fortsätter vår resa parallellt med Etnas sluttningar och åker förbi odlingar med persikor, mandlar, citroner och inte minst vinrankor. Färden går vidare upp i de vackra Nebrodi-bergen där vi kör förbi fåraherdar, betande nötboskap och små bergsorter. Temperaturen sjunker en smula när vi kommer upp i bergen. Vi kommer fram till den lilla staden Montalbano Elicona som är vackert belägen långt från allfartsvägarna. Under vår paus i den lilla bergsorten känner vi oss som förflyttade flera årtionden tillbaka i tiden och vi märker tydligt hur stora avstånden egentligen är mellan kustens populära semesterorter och de avlägsna bergsstäderna. Montalbano finns på listan över Italiens vackraste byar ”I Borghi più Belli d´Italia” tillsammans med Cefalù som vi ska besöka senare idag.

Vi passerar bergen och kommer ut på Siciliens nordkust. Här har vi möjlighet att äta en lätt lunch vid vattnet. Härifrån kan vi se öarna Lipari och Vulcano som ör en del av De Lipariska Öarna. Med lite tur skymtar vi den aktiva vulkanön Stromboli i fjärran. På väg mot huvudstaden Palermo stannar vi till den medeltida småstaden Cefalù. Vi kommer till stadens medeltida katedral som är byggd i normandisk stil och interiören är dekorerad med några av Italiens vackraste bysantinska mosaiker. Katedralen byggdes på 1100-talet under Kung Roger II:s styre, och katedralen är unik är en blandning av kristen och arabisk arkitektur. Vi tar en promenad på Cefalùs ålderdomliga, smala gator innan vi fortsätter till Palermo. Väl framme i den sicilianska huvudstaden checkar vi in på vårt hotell och äter middag.

Dag 4
Palermo och domkyrkan i Monreale
Katedralen i Palermo

Dagen är avsatt till att uppleva Siciliens fantastiska huvudstad Palermo. Staden är mycket livlig och pulserande, och det är inte svårt att föreställa sig att staden på medeltiden under de normandiska kungarna, var en av Europas ledande kulturstäder. Här möttes öst och väst, Europa och Afrika. Staden är starkt influerad av det historiska samgåendet mellan normandernas och arabernas kultur. Till den dåtida påvens förtrytelse arbetade de olika trossamfunden tillsammans och producerade byggnader som stod för harmoni och enighet. Palermo är idag en stad som inte har nått sin fulla potential och lider stundtals av den bristande ekonomiska utvecklingen som finns i Syditalien. Men i Palermo sjuder optimismen och staden är på väg att resa sig efter en svår ekonomisk tid.

Vår rundtur i den livliga storstaden bjuder på spännande besök i den imponerande katedralen där Normandiska kungar är begravda, och vi besöker också den lilla kyrkan San Giovanni degli Eremiti. Med sina orientaliska kupoler och träd ligger den som en liten oas mitt i staden.

Vi lämnar Palermos myller bakom oss och styr kosan mot Monreale som ligger med en fantastisk utsikt över Palermo-bukten. Staden är känd för den enastående normandska Kung Vilhem II:s Katedral som byggdes som en maktdemonstration av kungen och som rymmer världens största mosaikarbeten. På kyrkans väggar och i taket kan man beundra scener från Gamla och Nya Testamentet – en upplevelse som verkligen kan ta andan ur konstintresserade!

Vi övernattar i Palermo ännu en natt, men först ska vi äta middag på hotellet.

Dag 5
Segesta, Erice och Selinunte

Idag reser vi vidare genom ett av Siciliens viktigaste vinområden: Belice-dalen. Sicilien spås en lysande framtid på den internationella vinmarknaden då antalet kvalitetsviner från området ökat markant på senare tid.

Ruinerna av den antika staden Segesta reser sig som ett fatamorgana mitt ute i den sköna naturen och vi stannar till vid det vackra men ödsligt belägna templet i dorisk stil.

Ute vid Siciliens västkust åker vi uppför det stora Monte San Giuliano där vi hittar den trevliga staden Erice. Staden, som är känd för sina mandelkakor, vackert utsmyckade trädgårdar och sin gamla borg bjuder på en fantastisk utsikt över landskapet. Vi får tid att äta lunch på egen hand i staden och möjlighet att köpa med oss några av de fantastiska mandelkakorna från något av stadens små bagerier.

Färden fortsätter längs ett kustlandskap fyllt med väderkvarnar som förser saltbassänger med vatten. Här utvinner man det vita guldet, saltet, som genom årtusendena varit en viktig handelsvara och som än idag framställs direkt vid havet. Vi fortsätter söderut till Selinunte, en av de grekiska kolonier som satt sin prägel på öns historia. Här får man ett intryck av hur en grekisk handelsort kunde se ut förr i tiden. Precis som Pompeji förstördes staden – dock inte av flytande lava utan av människor. Det var närheten till rivalerna i Karthago som tog livet av staden och idag kan vi beskåda ruinerna av den antika staden Selinus utspridda mellan olivträden medan historien om stadens öde levandegör den på nytt för ett ögonblick.

Vi övernattar i Selinunte och äter middag på hotellet.

Dag 6
Agrigento och Piazza Armerina
Ruinerna vid Agrigento

Nu beger vi oss vidare till Agrigento och den berömda Tempeldalen. Här får vi uppleva flera av Medelhavets bäst bevarade tempelruiner. Det imponerande tempelområdet finns med på UNESCO:s Världsarvslista, och vi förstår varför när vi ser de enorma kolosserna och får höra om stadens fascinerande historia. Under Agrigentos storhetstid som varade i 100 år, tyckte människorna här mer om konst och kultur än krig. Trots att staden hade gått med i en pakt med staden Syrakusa, kunde de inte hjälpa Agrigento när Karthago beslutade sig för att ödelägga staden 406 f.Kr.

Vi fortsätter in i landet igen och åker genom de stora jordbruksområdena som romarna grundade. Sicilien kallades lämpligt nog för Romarrikets kornbod. Staden Piazza Armerina var bara en sömnig stad på 1950-talet, men när man hittade ruinerna av en romersk villa från 300-talet kom staden med på världskartan. Idag är staden en av höjdpunkterna på vår resa genom Siciliens många historiska och kulturella sevärdheter. Villan tros ha tillhört en kejsare som dragit sig tillbaka, och vad som man först trodde var en liten jaktstuga visade sig vara ett hus på över 3 000 m². Villan hade de mest underbara golvmosaiker, väggarna pryddes med mosaiker som visar imponerande jaktscener, mytologiska figurer, vackra porträtt, och inte minst de berömda ”flickorna i bikini”. Och villan var dessutom inredd med rinnande vatten och golvvärme. Du får en verklig känsla av hur livet för kejsare var för nästan 2 000 år sedan.

Vi övernattar och äter middag i Piazza Armerina.

Dag 7
Caltagirone och den vackra barockstaden Noto

Idag går vår sicilianska rundresa vidare till Caltagirone som är känt för sin produktion av traditionell dekorerad keramik. Hela staden är präglad av hantverket och vi upplever bland annat den vackra trappan som sträcker sig genom staden upp till kyrkan Santa Maria del Monte. Varje trappsteg är dekorerat med vackra keramikfriser och inget steg är det andra likt. Stadens historia som keramikort sträcker sig ända tillbaka till grekernas härskarperiod på ön och utvecklades vidare under araber och spanjorer.

På en bergplatå dekorerad med oliv- och mandelträd tronar Noto över Asinaro-dalens citruslundar. Noto är en liten barockjuvel, en överdådigt vacker stad, som resultat av den tragiska jordbävningen 1693. Skalvet förstörde en stor del av västra Sicilien men i Noto valde man helt enkelt att flytta staden och anlägga den på nytt i den sena barockstil som var så populär på Sicilien vid tidspunkten. Man valde en lämplig plats till den nya staden, en plats som kunde rymma en enkel, linjär stadsplan med vägar som korsade varandra vinkelrätt med breda parallellgator i enlighet med det nya, barocka tankesättet. Det viktigaste gatorna ligger i öst-västlig riktning på så vis att de alltid kan bada i solsken. Just solen spelar en viktig roll här i Noto då stadens hus är byggda i den lokala, porösa sandstenen. Med tiden har stenen förlorat sin bjärta vithet till förmån för en fantastisk patina som får alla fasader i byn att stråla i en härlig gyllenröd färg i eftermiddagssolen.

Vi fortsätter från Noto till Syrakusa där vi övernattar.

Dag 8
Syrakusa. Hemresa på kvällen

Idag ska vi ta oss tillbaka flera tusen år till den tiden när Sicilien för första gången var Europas centrum. Syrakusa bjuder på en rik historia bestående av greker, tyranner, rivaliseringen med Aten och Karthago och det Puniska kriget. Här finner vi unika lämningar efter en av de största grekiska kolonierna i världen. Detta var en av antikens ledande städer, både kulturellt och politiskt och berömda storheter som Archimedes och Platon har vandrat på Syrakusas gator. På ön Ortygia ser vi ruinerna efter det antika Apollon-templet och Syrakusas vackra katedral i barockstil där Santa Lucias helgonbild förvaras. Santa Lucia föddes i staden och är naturligtvis stadens skyddshelgon.  Minnet av henne firas den 13 december med en stor procession. Vi kommer också att besöka den mytomspunna Aretusakällan.

Vid de arkeologiska utgrävningarna i Neapolis känner vi igen historiens vingslag. Här finns Hierons stora offeraltare och några av de största grekiska teatrarna. Romarna har efterlämnat en amfiteater, och vi får höra en del om teaterns funktion. Vi kommer också att ta oss tid att besöka det en gång så fruktade stenbrottet Latomierna, som idag kallas för Paradisdalen. Här ska vi titta in i Dionysos öra, en grotta som har en väldigt spännande historia.

Efter en spännande dag lämnar vi Syrakusa och åker över den frodiga Simeto-slätten tillbaka mot Catania där vi avrundar vår händelserika resa.

På kvällen flyger vi hemåt igen från Catania.

Prisinformation

Tillägg för enkelrum

2 550 kr

Enkelrummen är typiska enkelrum och mindre än dubbelrummen.

Priset inkluderar
• Svensk reseledare
• Flyg Köpenhamn – Catania med Norwegian t/r
• Utflykter och transport enl. program, dock ej entréavgifter (gratis för personer över 65 år)
• Boende på bra hotell i delat dubbelrum (tillägg för enkelrum)
• Halvpension bestående av frukost och middag
• Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
• Avbeställningsskydd på grund av sjukdom, 6 % av resans pris
• Gouda Reseförsäkring eller komplement till hemförsäkringen
• Dricks till chaufförer och lokalguider (beräkna 20 euro per person)
• Eventuella extra arrangemang
•Entréer till museer (från och med 1 juli 2014 är det inte längre gratis inträde på statliga museer för pensionärer)
•Enkelrumstillägg
• Personliga förnödenheter
• Administrationsavgift: 150 kr.
• Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Deltagarantal

Resan genomförs med minst 25 deltagare. Vi förbehåller oss rätten att ställa in resan om detta antal inte uppnås. Detta sker i så fall senast 4-6 veckor före avresedatum. I enlighet med ”lag (1992:1672) om paketresor” är Albatros Travel som researrangör endast skyldiga att återbetala resans pris och kunden har i sådana fall inget krav på ersättning utöver återbetalning av resans pris.

Hotell

Vi kommer att bo på bra mellanklasshotell. Halvpension ingår på samtliga hotell och består av en utmärkt italiensk frukost och middag som serveras i hotellets restaurang. Vi använder oss primärt av följande hotell (ändringar kan förekomma, i sådana fall försöker vi så vitt som möjligt att informera om detta före avresa):

Hotel Sporting Baia, Giardini Naxos
Hotel Astoria Palace, Palermo
Grand Hotel Selinunte, Selinunte
Parkhotel Paradiso, Piazza Armerina*
Grand Hotel Villa Politi, Syrakusa

* Piazza Armerina är en liten ort på Mellansicilien som inte skulle lockat några turister om det inte vore för de berömda mosaikerna. Därför kan servicen på stadens hotell verka en smula ”rustik” och man ska kanske inte räkna med att få sin drink serverad i ”rätt” glas, men detta kan ju också ha sin charm.

Bagage hos flygbolaget

Det är tillåtet att ta med sig 20 kg bagage i en resväska och dessutom ett handbagage per person på max. 8 kg. Max storlek 50 cm x 40 cm x 25 cm.

Väder

Under våren och hösten kan det vara kyligt på Sicilien under morgon- och kvällstimmarna och regnbyar kan förekomma. Packa därför en tröja och en lätt jacka inför resan. Italienarna är inte särskilt formella när det gäller aftonklädsel på restauranger o. dyl. Kom ihåg att ta med ett par skor som är bra att gå i till promenader i naturen och stadsvandringar.

Det finns ofta möjlighet för att ta ett dopp i pool eller i havet och det är därför en bra idé att ta med badkläder. Kom ihåg att ta med en liten handduk om du är sugen på att bada, då badmöjligheterna ofta uppstår när vi befinner oss ”mellan hotell”.

Bagage

Det är en god idé att ta med en liten ryggsäck eller väska på dagsturer/utflykter och resedagar då du kanske inte ser ditt bagage igen förrän på kvällen. Det är inte nödvändigt att ta med handduk.

Höjder

Besöket vid Etna sker på upp till 2 000 meters höjd vilket kan innebära en risk för höjdsjuka, s.k. AMS (Acute Mountain Sickness).

Vi har planerat våra utflykter med god tid till acklimatisera oss. Dock kan det förekomma att vissa resenärer känner av symtom som huvudvärk, minskad aptit och sömnlöshet. Detta går oftast snabbt över. Se dock till att informera din reseledare om hur du mår innan det blir allvarligt. Värre symtom inkluderar trötthet, svår huvudvärk, yrsel och kräkningar. Den tunna och torra bergsluften kan också leda till uttorkning, så se till att dricka mycket vatten.

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 5 out of 5 by from En trevlig och givande resa Att resan blev så trevlig berodde, förutom på reseprogrammet, i hög grad på den duktiga och trevliga reseledaren Anna. Hon är värd allt beröm. Ska jag peka på något, som kan förbättras, så är det att inträdesbiljetter på en del ställen borde kunna köpas i förväg för att undvika köande, t ex vid palatset i Palermo. Ev skulle en del sådana biljetter kunna läggas in i reskostnaden. 10 eller 20 euro mer i resans pris torde inte påverka intresset för resan. Köande (ibland rörigt) är dock irriterande. Resan är mycket "späckad". Det blir nästan svårt att hinna smälta allt. Samtidigt kan jag inte peka på något, som skulle kunna tas bort
Date published: 2016-05-07
Rated 3 out of 5 by from Mest positiva upplevelser men allt var inte bra Besökte en del intressanta platser - men alltför långa och tröttande bussturer..(vilket jag i för sig visste innan) Hotellen var som regel bra men maten som ingick var fantasilös och motsvarade inte alls mina förväntningar på det berömda italienska köket. Kostnaden för den sista gemensamma middagen (som ju inte ingick i programmet) kom för de flesta som en stor negativ överraskning. Reseledaren borda i förväg ha antytt vilken kostnad man kunde förvänta sig vilket då fått mig att avstå. Kul att besöka Syrakusa som ju har ett historiskt intresse för de flesta. Övriga besökta platser var OK. Besöken i Cefalu och Taormina var mycket bra (fina städer där jag inte skulle haft något emot att övernatta i) Reseledaren var engagerad får klart godkänt.
Date published: 2016-05-21
Rated 4 out of 5 by from Intressant och informativt Det var en intressant och informativ resa mycket på grund vår fantastiska guide Johanna. det var hon som gjorde resan. det var väldigt mycket bussåkande och man kunde ha hoppat över vissa besök/stopp och det kunde kunde ibland kännas lite "stressigt". exempelvis det sista dagarna hade kunnat var lite mer egen tid för bad och avkoppling. Hotellstandaren var väldigt varierande och har med tur får man ett bra rum vilket inte känns helt ok att slumpen ska avgöra standarden. frukosten på hotellet i Agriagente var obefintlig och under all kritik och middagarna kändes långt under italiensk standard. det kunde vara tydligare att samtliga inträden på besöken inte var inkluderade.
Date published: 2019-05-04
Rated 3 out of 5 by from Ett bra sätt att se rätt mycket av Sicilien. Resan får, med lite tvekan, sägas vara prisvärd. Vi fick se rätt mycket av Sicilien och fick även rätt mycket information om ön. Syrakusa är en favorit. En trevlig stad och hotellet vi bodde på där var verkligen annorlunda - byggt i/på ett gammalt stenbrott. Det hotellet och hotellet vid Tempeldalen var bra, även om vi generellt fick intrycket av att fyra stjärnor inte betyder detsamma på Sicilien som på andra platser. En planeringsmiss måste ha inträffat när det gäller Palermo. Vi kom dit en söndag då allt stänger tidigt, fick stressa igenom guidningen och hamnade sedan på ett hotell väl långt från centrala delarna av stan. Inte bra med tanke på att vi kom till hotellet tidig eftermiddag, allt var stängt och det inte fanns något att göra på hotellet (som saknade pool) eller i omgivningarna. En miss var också hotellet i Enna. Palatslikt, men det låg långt från staden när man ska gå, poolen var stängd och personalen drog ner intrycket av hotellet rejält. Reseledaren var däremot trevlig även om hon romantiserade verkligheten en del och emellanåt gav fel faktauppgifter (dock inget av större betydelse). Trevligaste inslagen var att vi fick smaka på smått och gott som ska vara speciellt för Sicilien.
Date published: 2017-05-21
Rated 5 out of 5 by from Mycket att se och mycket att uppleva Väldigt trevligt sällskap. Påläst och kunnig reseledare med strålande humör. Allt fungerade utmärkt. Fantastisk natur, pysande och vrålande Etna, fantastisk mosaik i romersk villa, vackra grekiska tempel och båttur till Stromboli med solsken och pysande vulkan. Kunde inte ha varit bättre.
Date published: 2016-06-19
Rated 5 out of 5 by from Ett överraskande intressant Sicilien Vår rundtur för att besöka de stora, väl utvalda sevärdheterna på Sicilien, innebar långa bussresor och övernattning på många hotell (5 st). Nu blev detta ganska lätt att "genomlida", eftersom vi hade en så initierad och mångkunnig guide. Tiden på bussen rann dock iväg, när han berättade - nästan utan avbrott - om allt från mytologi, grekernas kolonisation och andra svunna epoker, kultur, socialt och politiskt liv till maffian. Välplanerade uppehåll för toalettbesök och luncher. Tråkigt att vi p g a vädret inte fick se de Lipariska öarna. Betyget på de i resan inkluderade måltiderna blir lågt - tråkig och enahanda mat. Inträdena för de olika sevärdheterna var inte inkluderade, trots att de i princip var obligatoriska.
Date published: 2018-05-06
Rated 5 out of 5 by from Mycket nöjd med resan Utmärkt kunnig och omtänksam guide. Hon var glad och "såg" alla deltagare. Chauffören säker förare, körde lugnt o säkert. Även han mycket hjälpsam och uppmärksam mot alla resenärer o glad.
Date published: 2016-05-22
Rated 5 out of 5 by from En fantastisk resa med många upplevelser. En "vacker" resa, sett mycket av underbara Sicilien. Vilken reseledare!! Anna var helt fantastisk, vilken tjej! Guytono våran busschaufför körde oss perfekt.
Date published: 2016-05-21
 • y_2020, m_7, d_4, h_15
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.10
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_3, tr_42
 • loc_sv_SE, sid_ITRTR10, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor

ITRTR10ASE