Sorrento och syditalienska härligheter

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Upplev storstaden Neapel, det gamla Pompeji och den sköna Amalfikusten

På den här resan till Kampanien i södra Italien har vi vår bas på ett litet mysigt hotell mitt i centrum i kustorten Sorrento. Staden ligger vackert vid Medelhavet med en bländande utsikt över Neapelbukten och Vesuvius karaktäristiska konturer i fjärran.

Vi utforskar både själva Sorrento och de många andra höjdpunkterna som regionen bjuder på – bl.a. ruinstaden Pompeji, som dränktes i vulkanen Vesuvius aska för 2000 år sedan. Vi gör en utflykt till pizzans hemort Neapel, ger oss ut på upptäcktsfärd med båt längs den berömda Amalfikusten. Vi besöker världens största kungaslott La Reggia i Caserta, och de som vill kan boka en extrautflykt till Capri. 

Säger man Italien tänker man självklart på mat, och vin. Därför kommer vi göra ett besök på en trevlig vingård vid foten av Vesuvius, där vi får smaka på ägarens specialiteter. 

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro

Dagsprogram
Dag 1 Avresa till Neapel. Neapelbukten, Sorrentohalvön och Sorrento
Dag 2 Utflykt till Pompeji, besök på vingård och vulkanen Vesuvius
Dag 3 Lokala upplevelser i bergen vid Sorrento inkl. gårdsbesök med lokala delikatesser 
Dag 4 Neapels höjdpunkter
Dag 5 Den vackra Amalfikusten med utflykt till Amalfi och Positano 
Dag 6 Caserta och Italiens Versailles – kungaslottet La Reggia. 
Dag 7 Extrautflykt – den romantiska ön Capri. Villa San Michele, tid på egen hand i stan
Dag 8 Hemresa från Neapel

Hotell

Hotel Astoria

Vi har valt att bo centralt i Sorrento på det trevliga och familjeägda Hotel Astoria som länge varit populärt bland skandinaviska resenärer. Hotellet är beläget mitt i det lugna Sorrento på behörigt avstånd från trafikbuller.
Vi äter frukost och middag på hotellet. Brukligt i Italien är kontinental frukost bestående av bröd, marmelad, pålägg, kaffe och te.

På kvällen väljer man vanligtvis mellan förrätter som pasta eller soppa, och huvudrätter med kött eller fisk. Maten är god och portionerna rikliga, en slags italiensk husmanskost.
Hotellet har värdeförvaringsbox, TV och hårtork på rummen.

Läs mer på hotellets hemsidan: www.hotelastoriasorrento.com.

Hotellet har sammanlagt 43 rum, 3 våningar och en liten hiss. Rum och balkonger kan ha olika storlekar. Alla rummen har en dubbelsäng eller två enkelsängar, hårtork, värdeförvaringsskåp och kaklade golv. Hotellet har begränsad luftkonditionering och värme. Värme/luftkonditionering finns beroende på säsong och väder, och gratis wi-fi finns på allmänna ytor på Astoria. Hotellets bar har livemusik en gång i veckan och det finns möjlighet att se film.

Hotel Astoria
Via Santa Maria delle Grazie 24
80067 Sorrento (NA) - Sorrento Coast – Italy
Tlf. +39 081 8074030
Fax +39 081 5324842

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
13 298:–
Stockholm
12 998:–
Stockholm
Endast få platser kvar
13 298:–
Stockholm
13 498:–
Stockholm
13 498:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Avresa till Neapel. Neapelbukten, Sorrentohalvön och Sorrento
Marinan i Sorrento

Vårt italienska äventyr börjar på morgonen när vi flyger till Neapel. Från flygplatsen reser vi söderut genom det vackra landskapet till vårt härliga hotell som naturligtvis ligger mitt i staden i den exklusiva kustorten Sorrento. Från bussen ser vi den vackra Neapelbukten och inte minst den betagande Sorrentohalvön där vi möts av ett fantastiskt landskap av kullar och dalar, höga berg och ståtliga villor. Blomstrande apelsin-och citronträd, vinrankor och olivträd dekorerar de vackra terrasserna som vackert ligger ut mot det djupblå medelhavet. Här överväldigas man av dofterna från blommorna och de vackra utsikterna. 

Det var romarna som först upptäckte Sorrento, och under 1800-talet återupptäckte engelsmännen på allvar denna charmiga stad som snabbt blev ett centrum för intellektuella från hela Europa. Här bodde och arbetade bland annat Nietzsche och dramatikern Ibsen, och under årtionden var staden ett exklusivt turistmål. Denna status har Sorrento bevarat fram till i dag, och stadens skönhet och härliga atmosfär lockar fortfarande många resenärer.

Vi bor mitt i centrala Sorrento på det trevliga hotell Astoria. Hotellet har varit känt bland skandinaviska resenärer i många år, och hotellet är ett perfekt utgångsläge för våra upplevelser i området. Bussen kan inte köra hela vägen fram i den förhållandevis trafikfria stadskärnan, så vi får gå den sista biten till hotellet. Bagaget får vi dock hjälp med. Beroende på ankomsttid har vi tid att se oss om i området runt hotellet innan vi äter vår första middag. 

Dag 2
Utflykt till Pompeji, besök på vingård och vulkanen Vesuvius
Pompeji

Idag ska vi besöka den legendariska staden Pompeji, där vi beger oss flera tusen år tillbaka i tiden. Staden begravdes under ett tjockt lager av aska och pimpsten under våldsamma vulkanutbrott 79 e.Kr. Askregnen varade i tre dygn, och stadens cirka 15 000 invånare flydde hals över huvud för att försöka komma i säkerhet. Händelsen har målande beskrivits av Plinuis den yngre i två brev till Tacitus, som han paradoxalt nog avslutade med orden: "Allt detta är inte värdigt att gå till historien, och du bör inte läsa detta i syfte att skriva om det (...) ". Trots detta så har berättelsen om Pompejis öde överlevt till denna dag, och det är en fascinerande historia som än i dag förstummar sin publik, nästan 2 000 år senare. Fram till 1748 stod tiden stilla i Pompeji, men sedan väcktes staden ur sin törnrosasömn.

Utgrävningarna pågår fortfarande, och man känner sig verkligen förflyttad till en annan tidsålder när man strosar runt på stadens gator. Under vår promenad ser vi att man redan för nästan 2 000 år sedan hade rinnande vatten i husen, avloppssystem, fantastiska väggmålningar, patricierhus, bagerier, tempel, badhus (termer) och en lokal bar. Som genom ett trollslag avstannade allt liv i staden, och med hjälp av vår fantasi väcks staden åter till liv (entré 15 € inkluderat). 

Efter att ha vandrat längs antikens gator är det dags att besöka en lokal vingård vid foten av vulkanen. Nu är det dags för lunch och vi ska få smaka på de lokala specialiteterna såsom bruschetta, provolone, salami och skinka. Vi befinner oss i området där Italiens bästa pasta görs, och självklart ska vi smaka på den lokala pastan ”paccheri”, som serveras i en tomatsås gjord på färska tomater. Vi smakar även på gårdens vin, bland annat det vita Falanghina och vin från Vesuvius gjort på den lokala druvan Lacryma Christi, Kristi tårar. 

På eftermiddagen ska vi se närmare på vulkanen Vesuvius, som sträcker sig mot himlen i fjärran. Vesuvius berömda utbrott för snart 2 000 år sedan förstörde bland annat städerna Pompeji och Herculanum. Invånarna i området lever i skuggan av den levande vulkanen som ligger vackert vid Neapelbukten. Vårt besök går till toppen av den över 1 200 meter höga vulkanen där man kan se ner i den imponerande kratern. Den sista vägen upp till kanten bestiger vi till fots (cirka 20 minuters vandring). Utflykten förutsätter att man kan gå på egen hand så att man kan gå de sista höjdmetrarna upp till kratern (entré till Vesuvius nationalpark 10 € inkluderat). 

Efter en upplevelserik dag äter vi middag på kvällen.

Dag 3
Lokala upplevelser i bergen vid Sorrento inkl. gårdsbesök med lokala delikatesser 
Fika på Italienska

Idag ska vi upptäcka vår egen stad lite mer. På morgonen går vi en liten tur genom staden och ser några av de vackra vyerna samt den vackra katedralen på huvudgatan. 

Staden är bland annat känd från sången "Torna Surriento", som sjöngs av den världsberömda tenoren Enrico Caruso, och som också bodde i staden under en period. Redan under romartiden var Sorrento en populär turistort då de båda kejsarna Augustus och Marcus Aurelius besökt platsen. Lokalbefolkningen hävdar att stadens namn kommer från Homeros mytiska värld där sirenerna försökte förföra Odysseus från klippan. 
Under senare århundraden har Sorrento besökts av intellektuella giganter som Byron, Goethe, Stendhal, Nietzsche och Ibsen under vintermånaderna, och många av de gamla fina hotellen från den tiden finns i dag kvar i staden.

Vi ska även på en halvdagsutflykt i närområdet då vi utforskar den vackra naturen omkring Sorrentohalvön. Vi börjar med att åka till några av de små platserna i bergen vid Sorrento, som Massa Lubrense, Termini och Sant’Agata. Vi kommer göra ett par stopp längs med vägen, innan vi kommer fram till en liten lokal gård som ligger ovanför Sorrento. Här njuter vi av en lätt lunch bestående av lokala specialiteter. Vi smakar på deras eget vin och hemmagjorda ost. Och vem vet, kanske får vi några fler specialiteter från området? Sedan går resan vidare till Sorrento där vi njuter av eftermiddagen, kanske vill du upptäcka lite mer av Sorrento. 

Eftermiddagen är avsatt för egna äventyr i Sorrento. Staden har en avslappnad atmosfär, och du kan sätta dig och njuta av den imponerande utsikter mot Neapel. Områdets förtrollande skönhet och vackra färger gör att vardagen därhemma känns långt borta. Gå en promenad i den gamla stadsdelen, besök Piazza Tasso eller den gamla klosterträdgården och det lokala museet. Staden har många härliga restauranger och barer, och charmiga små butiker som säljer kläder, lädervaror och handgjorda skor till bra priser. 

Vi är tillbaka på hotellet på eftermiddagen. 

Dag 4
Neapels höjdpunkter
En kunglig utsikt

Idag ska vi tillbringa dagen i storstaden Neapel. Staden är ofta förbisedd och har tidigare haft ett dåligt rykte. Idag har staden blommat ut och är på syditaliensk sätt en levande stad fylld av liv. Här upplever vi en härlig blandning av ropande gatuförsäljare, brummande scootrar och italiensk musik från lägenheterna där tvätten hänger på tork mellan husen.

De gamla spanska kvarteren har fortfarande den charm som man kopplar till Neapel, och man kan nästan föreställa sig hur Sophia Loren elegant strosade mellan gatorna. Några känner kanske igen platser och namn från filmer och från den italienska författaren Elena Ferrantes bokserie ”Min fantastiska väninna”.
Vi får lära oss mer om den charmiga storstaden och ser några av de mest kända och vackra platserna. Vi passerar San Carlo-operan och kommer fram till en av stadens arkitektoniska juveler, det kungliga palatset Palazzo Reale, vilket dominerar det stora torget Piazza del Plebiscito. Det stora kungliga palatset var blott ett av den Bourbonska kungafamiljens fyra residenser. Här möts vi av tjusiga trappor, vackra salar och mängder av historia. Man förnimmer den makt och ställning kungarna i kungariket Neapel och senare kungariket Bägge Sicilierna (Neapel och Sicilien) hade från 1735 och fram till Italiens enande 1861. (Entré inkluderad 6 euro).
.
Vi ska även besöka också Neapels spännande arkeologiska nationalmuseum där man kan se många fynd från Pompeji. Här finns även den berömda Alexander-mosaiken, som föreställer Alexander den Store krigandes mot perserkungen 333 f.Kr i slaget vid Issos. Mosaiken är en golvmosaik som grävdes ut från Pompeji och nu är en av museets höjdpunkter (entré 15 € är inkluderad).

Neapel är känt för sin pasta, och Sophia Loren sa en gång angående hennes berömda former att ”allt du kan se skyller jag på spagettin”. Men vi ska även tacka staden för pizzan, som ju kommer härifrån. Här ska pizzan vara enkel, ofta bara med tomat, mozzarella och basilika. Eller allra helst ännu enklare med endast tomat och vitlök, en så kallad Marinara. Den bör bakas i en vedeldad ugn och max i 90 sekunder. Till lunch kan det därför vara på sin plats att testa en av de lokala pizzeriorna.

Efter en dag i Neapel vänder vi tillbaka längs med kusten till vårt hotell där vi äter middag tillsammans.

Dag 5
Den vackra Amalfikusten med utflykt till Amalfi och Positano 
Kusten vid Sorrento

Från hotellet tar vi trapporna ner till hamnen där båten väntar på oss. Vi sätter oss tillrätta och färdas över det blå havet till den sydliga sluttningen, som anses av många vara Italiens, ja kanske världens vackraste och mest spektakulära kuststräcka. Här reser sig Amalfikustens frodiga gröna berg rätt upp ur havet, och det är här berömda Amalfi och vackra Positano ligger som ett pärlband med en fantastisk utsikt över Medelhavet. De charmiga och pittoreska husen ser nästan ut att vara fastklistrade på klipporna, och arkitekturen är präglad av de främmande folkslag som har invaderat området genom tiderna. 

Vi åker först till staden Positano, den färgglada och vackra staden som ligger klistrad på bergsväggen. För att ta sig runt i staden krävs ett par pigga ben eftersom det är gott om trappor, men staden kan även avnjutas från kusten. 

Efter ett par timmar åker vi vidare till närliggande Amalfi, som var en av de fyra italienska sjörepublikerna, och staden har varit en viktig del i den italienska historien. Härifrån har handeln varit viktig i över 1 000 år. Amalfi handlade med korn, vin, salt och slavar på sin storhetstid då man hade runt 80 000 invånare. Idag kan man gå på upptäcktsfärd i de små slingrande labyrintgatorna och få sig en uppfattning om forna tiders storhetstid.  
I dag är Amalfi ett exklusivt och attraktivt resmål likt Sorrento. Vi går på en promenad och ser närmare på den trevliga staden med den vackra kyrkan.

Idag är middagen på egen hand och på kvällen kan du till exempel utforska någon av Sorrentos många trevliga restauranger. Är du sugen på pasta eller risotto med skaldjur finns det många trevliga restauranger nere vid hamnen. Vill du lyxa till det med en riktigt god middag kanske du ska gå till restaurang Il Boco, som har en stjärna i Michelinguiden (på Il Buco kan du äta en 5-rätters middag från 85 €). 

Dag 6
Caserta och Italiens Versailles – kungaslottet La Reggia. 

Italien som ett land existerade inte förrän 1870, och det området som vi reser runt i hörde till det stora kungariket Bägge Sicilien. Geografiskt sett bestod detta rike av den nedersta halvan av Italien samt Sicilien. Detta kungarike regerades under mitten på 1700-talet av kung Carlo Borbone, som var son till den franska kungen Ludvig den 14:e sonson, Philip, som på 1700-talet blev spansk kung. 1734 blev Carlo Borbone (som han heter på Italienska) kung av både Neapel och Sicilien, och de två områdena kallades för Bägge Sicilien. Kung Carlo hade även titeln kung av Jerusalem, som härstammade från den tidigare härskaren av södra Italien och Sicilien, Fredrik II, som 1229 blev kung av Jerusalem. Han hade förmodligen höga tankar om sig själv eftersom han valde att bygga världens största kungliga palats, La Reggia, som ligger 25 kilometer från Neapel. Byggandet började 1752, och blev klart först 1774. Då hade Carlo blivit till Carlos på spanska, då han 1759 blev kung av Spanien (till 1788). Ja, historia finns det så det räcker och blir över i Caserta och i Neapel. 
Slottet liknas ofta vid det franska slottet Versailles. La Reggia är en enorm byggnad med en längd på nästan 250 meter, och här finns 1200 rum fördelat på hela 253 000 m2. Detta kan ge även den mest ihärdiga städaren rysningar bara man tänker på det! Det är ett helt spektakulärt palats, som även har fått en plats på UNESCO:s världsarvslista. Här fanns en 200 meter lång sjö, där man kunde öva på sjöslag. Den filmintresserade känner kanske igen platsen från kända filmer som ”Star Wars”, ”Mission Impossible” och ”Änglar och demoner”. Här har självaste Sophia Loren spelat in film, nämligen "Madame Sans Gêne” från 1962. 

Vi besöker det fantastiska slottet och här historier som riktigt får oss att känna historiens vingslag, detsamma gäller för när vi går genom det enorma slottet och de vackra trädgårdarna. Här kan vi se det stora vattenfallet "Cascade di Diana", som forsar ut från de skogsklädda bergen och faller 75 meter rakt ner innan vattnet fortsätter genom flera små vattenfall i det fantastiska landskapet (entré 17 € inkluderat).

I dag äter vi middag på en lokal restaurang som ligger nära hotellet. Vi ska prova några av de lokala rätterna med grillade grönsaker, salami, ost och naturligtvis den härliga pizzan som ju kommer härifrån. 

 

Dag 7
Extrautflykt – den romantiska ön Capri. Villa San Michele, tid på egen hand i stan
Vy över Positano

På morgonen promenerar vi ner till hamnen för att hoppa på en katamaranbåtarna som ska ta oss till Capri. Bakom oss har vi en magnifik utsikt över Neapel med Vesuvius i bakgrunden, och framför oss ser vi den spektakulära ön Capri resa sig ur havet. Capri har under åren besökts av allt från romerska kejsare till författare, berömda filmstjärnor och det internationella jet-setet. Det har skrivits och sjungits mycket om den lilla ön Capri, och vi förstår varför redan när vi är framme och lägger till vid Marina Grande. 

Vår tur går upp till den lilla staden Anacapri på 270 meters höjd. Där finner vi Villa San Michele, en fantastisk villa byggd av den svenske läkaren och författaren Axel Munthe. Vid 72 års ålder gav Axel Munthe ut boken "Boken om San Michele" (1929), som omedelbart blev en världssuccé. Villan, byggd ovanpå ruinerna av en romersk villa, är imponerande och har en fantastisk trädgård med terrasser. Här kan du njuta av en oförglömlig utsikt över ön, Sorrento-halvön och Vesuvius. Vi besöker även den botaniska trädgården Agustus trädgård, där man har en helt fantastisk utsikt över Capri. 

I Capri stad kommer vi att ha lite tid på oss för att se närmare på de eleganta butikerna, hotellen och restaurangerna som kantar de slingrande gatorna. 

Vi tar en plats i solen på ett av de mysiga kaféerna vid Piazza Umberto om vädergudarna står oss bi. Torget pryds av en liten vit kyrka, och härifrån kan vi iaktta stadslivet. Det kommer också att finnas tid att beundra de färgrika trädgårdarna och njuta av den fantastiska utsikten över klipporna "I Faraglioni" och småbåtshamnen.
Om man vill ta sig tid och har krafter över så kan man ta en promenad till gamla kejserliga villan Villa Jovis, som tillhörde kejsaren Tiberius. Man måste kunna ta sig fram obehindrat till fots, och promenaden tar cirka en timme i vardera riktningen. Man kan också välja att följa med de lokala fiskarna på en båttur till "Grotta Azurra", den världsberömda blå grottan.

På eftermiddagen efter en härlig dag på Capri går vi ombord på båten igen och åker tillbaka till Sorrento där vårt hotell och en middag tillsammans väntar.
Utflykten beställs hemifrån. Pris 1000 kr. 

Om man inte vill delta på utflykten till Capri har man en härlig dag på egen hand i Sorrento. 

Dag 8
Hemresa från Neapel

Vi säger farväl till Sorrento och åker till Neapel, där vi tar flyget hem till Sverige.

Utflykt till den romantiska ön Capri

På morgonen promenerar vi ner till hamnen för att hoppa på en katamaranbåtarna som ska ta oss till Capri, där vi lägger till vid Marina Grande. Vår tur går upp till den lilla staden Anacapri på 270 meters höjd. Där finner vi Villa San Michele, en fantastisk villa byggd av den svenske läkaren och författaren Axel Munthe. Vid 72 års ålder gav Axel Munthe ut boken "Boken om San Michele" (1929), som omedelbart blev en världssuccé. Villan, byggd ovanpå ruinerna av en romersk villa, är imponerande och har en fantastisk trädgård med terrasser. Här kan du njuta av en oförglömlig utsikt över ön, Sorrento-halvön och Vesuvius. Vi besöker även den botaniska trädgården Agustus trädgård, där man har en helt fantastisk utsikt över Capri. 

I Capri stad kommer vi att ha lite tid på oss för att se närmare på de eleganta butikerna, hotellen och restaurangerna som kantar de slingrande gatorna. Vi tar en plats i solen på ett av de mysiga kaféerna vid Piazza Umberto om vädergudarna står oss bi. Torget pryds av en liten vit kyrka, och härifrån kan vi iaktta stadslivet. Det kommer också att finnas tid att beundra de färgrika trädgårdarna och njuta av den fantastiska utsikten över klipporna "I Faraglioni" och småbåtshamnen.

Om man vill ta sig tid och har krafter över så kan man ta en promenad till gamla kejserliga villan Villa Jovis, som tillhörde kejsaren Tiberius. Man måste kunna ta sig fram obehindrat till fots, och promenaden tar cirka en timme i vardera riktningen. Man kan också välja att följa med de lokala fiskarna på en båttur till "Grotta Azurra", den världsberömda blå grottan.

På eftermiddagen efter en härlig dag på Capri går vi ombord på båten igen och åker tillbaka till Sorrento där vårt hotell och en middag tillsammans väntar.

Utflykten bokas hemifrån senast 45 dagar före avresa och genomförs vid minst 25 deltagare. 

Pris: 1000 kr/person

Capri

Prisinformation

Resans pris

Från 12 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
2 800:–
Om enkelrum

Begränsat antal platser.

Enkelrummen är typiska enkelrum och mindre än dubbelrummen.

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm - Neapel  t/r med mellanlandning
 • Utflykter och transport enligt program, entréer enligt program (värde 65 €)
 • Båt till Amalfi och Positano
 • Boende i delat dubbelrum
 • Frukost, 6 x middag + 1 lätt lunch med vinprovning och 1 enkel lunch)
 • Lokalguide där det behövs
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring 6% av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Dricks till chaufförer (beräkna ca 6 EUR)
 • Eventuella extra arrangemang
 • Personliga förnödenheter
 • Tillköpsutflykt till Capri 1000 kr (beställs och betalas hemifrån senast 45 dagar innan avresa)
 • Tillägg för enkelrum
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
 • Allt som inte nämns under "Priset inkluderar"

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Om halvpension på den här resan

På den här resan ingår halvpension i priset (två luncher och sex middagar) och vi äter frukost på hotellet. Middagarna (dag 1-4 och 6-7) serveras på hotellet eller en restaurang i närheten av hotellet. Middagen dag 6 serveras på en lokal restaurang inom gångavstånd från hotellet. På dag 2 och dag 3 är det lunch inkluderat. 
Som på så många andra ställen i Italien består frukosten av bl.a. bröd, marmelad, pålägg, kaffe och te. På kvällen väljer man oftast mellan förrätter, som t.ex. pasta eller soppa och huvudrätter med kött eller fisk. Maten är god och riklig och kan jämföras med italiensk husmanskost. 

Klimat och klädsel

Under vår och höst kan det vara kyligt på morgnar och kvällar, och det kan också förekomma regnskurar. Vi rekommenderar att man tar med sig en varmare jacka/tröja samt någon regnjacka. När det gäller klädsel på kvällarna till middagen är det inte speciellt formellt, även om man bör byta om till middagen. Vi rekommenderar också att man tar med sig ett par sköna och bekväma skor till promenaderna.

Bagage

På flyget är det tillåtet att ta med ett styck bagage per person. Maximalt 20 kilo plus handbagage (handbagage: maxvikt 8 kg. Handbagagets storlek får maximalt vara 115 cm totalt (50 cm x 40 cm x 25 centimeter).

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 20 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Läs mer om Italien

Här kan du läsa mer om Italien:

www.albatros-travel.se/resmal/europa/italien

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 4 out of 5 by from En fantastisk resa rik på historia och kultur Reseinnehållet var fullspäckat, kanske lite i mesta laget. Vi hade också tur med medresenärerna, där många var glada och trevliga. Med vädret hade vi lite för mycket tur. Sol varenda dag och 33 grader i skuggan! Då blev det lite jobbigt att knata upp till Vesuvius topp! Men väl där fick man en Grappa som belöning! Mäktigt att stå vid kraterranden och insupa den vackra omgivningen och ett glas grappa! Vi förflyttade oss mellan 7 och 10 km om dan, ganska mycket, vilket borde ha framgått lite bättre. Sämst av allt var att flyget gick till Rom när det finns en stor flygplats i Neapel. Den enkla smaklösa maten på hotellet var också ett stort minus.
Date published: 2017-06-20
Rated 3 out of 5 by from Många upplevelser i vacker miljö men med viss logistikbrist En eloge till reseledare Monica som trots grasserande magsjuka i gruppen höll ihop det hela väl. Kunnig, informativ och alltid tjänstvillig. Onödigt att inträden skulle lösas i samband med besöken (med köbildning som följd) i stället för att gruppbiljett var löst vid ankomst. Vissa dagar litet för mycket program inpressat med resultat att vi tex egentligen inte hann se något av Neapel Kanske litet mer egentid, varför inte en 9:e helt fri dag innan hemresa?. Med tanke på resans namn borde också boendet ha varit i Sorrento som ju dessutom har så mycket mer att erbjuda än Piano där inte heller hotellet var jättebra med starkt varierande standard på rummen.
Date published: 2019-05-02
Rated 4 out of 5 by from En riktigt bra resa! En mycket bra upplagd resa med en guide som var som ett uppslagsverk (påläst och oerhört kunnig). Vi var 27 personer på denna resa och det var precis lagom antal för att man skall kunna stå tillräckligt nära för att höra guiden (det är ju stökigt och trångt på många platser!). Bussresorna på utflykterna utefter kusten kändes väldigt långa då trafiken är otroligt tät och parkeringarna rent hopplösa! Hotellet var väl valt och låg mycket bra,personalen var mycket serviceminded. Det som inte kändes bra var hemresan (vet att det var Norwegians fel!) att lämna hotellet kl 01:30 på natten är inte vad man önskar i vår ålder och bussresan 4tim till flygplatsen därefter är ingen hit!
Date published: 2016-06-09
Rated 4 out of 5 by from En fin resa med utmärkt guide och sisådär hotell. Det var ett bra program med fina natur- och kulturupplevelser. Vår guide var jättebra, lugn och väl påläst. Vissa dagsprogram verkade vara planerade utan hänsyn till den täta trafiken, vilket gjorde en del programpunkter för korta. Hotellrummet såg fint ut, men luftkonditioneringen fungerade dåligt, sängen var väldigt hård och den långa hårda svårhanterliga kudden gjorde det svårt att sova. Frukosten var helt OK, men middagarna oväntat tråkiga. Rikligt med mat, men ingen finess över maträtterna. Vissa var ok medan andra var ganska usla. Buffén var bättre än den övriga maten. Husets vita vin var i det närmaste odrickbart och vi är inte kräsna.
Date published: 2019-05-03
Rated 5 out of 5 by from Många upplevelser i härliga omgivningar! Vi fick ut fantastiskt mycket på en veckas semester till vackra Sorrento och dess omgivningar! Vår guide/reseledare var toppen och kunnig och fanns till hands för de som behövde lite extra också! Vår resegrupp gjorde resan ännu mer innehållsrik med bara trevliga människor. Hotellet var mysigt med balkong/altan och låg superbra mitt i stan men lugnt från trafiken. Duktiga busschaufförer på alla bussturer och bra blandning av utflykter med en tilläggstur för de som ville. Det här vara min andra tur med Albatros, den förra var lika bra! Tack!
Date published: 2016-10-06
Rated 4 out of 5 by from En naturskön resa i en del av det vackra Italien Väl sammansatt program med höjdpunkter på Capri och Villa san Michele, Amalfi och Vesuvius som dessutom gav oss djupare insikter genom reseledarens gedigna kunskaper. På grund av resor på slingrande vägar blev dagarna ganska långa. Tag med kontanter eftersom man hellre tar kontant betalning istf kort. Det går åt en del kontanter för det som inte ingår i resans pris. Det vore bra om man bakade in så mycket som möjligt i utgångspriset, ex.vis dricks till busschaufförer, hotellpersonal etc.
Date published: 2016-06-15
Rated 5 out of 5 by from En önskeresa som var över all förväntan. En välorganiserad resa mycket tack vare den ypperliga reseledaren som genom sina genuina kunskaper som hon förmedlade med "glimten i ögat" blev också en resa som ökade mina kunskaper om Italien. Hon hade en fantastisk förmåga att få alla att känna sig närvarande, även hotellpersonalen och chaufförerna så vi blev ett team som tog väl hand om varandra.
Date published: 2016-09-27
Rated 5 out of 5 by from En mycket trevlig resa men mycket krävande Jag är 88 år och hade inte valt resan om jag vetat hur mycket fotvandring den innebar. Tack vare vår fantastiske reseledare Elisabet Eriksson kunde jag genomföra den så att den blev ett mycket positivt minne. Elisabet hade tålamod med mig och likaså de övriga resenärerna.. Var rädd om Elisabet. En bättre reseledare hittar ni aldrig. Allt var välplanerat, alla tider hölls. Elisabet var alltid tillgänglig .Dessutom var hon alltid glad. Jag kommer inte att ställa uppi någon så strapatsfylld resa mer, Men tack vare Elisabet har jag den i ett glatt minne.
Date published: 2016-10-12
 • y_2022, m_1, d_24, h_20
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.20
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_6, tr_244
 • loc_sv_SE, sid_ITRTR06, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor