Spanien och Marocko i morernas fotspår

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Upplev storslagna byggnadsverk och enastående vacker natur på en rundresa i Morernas Rike.

Beundransvärd arkitektur, äventyrligt stadsliv och betagande landskap står på programmet när vi besöker grannländerna Spanien och Marocko. Södra Andalusien och norra Afrika är fysiskt åtskilda av Medelhavet, men historiskt såväl som kulturellt tätt förbundna. Hela området var under muslimskt styre i nästan 800 år, men från början av 1500-talet då maktbalansen ändrades, regerade Spanien och Portugal från handelsstationer längs den afrikanska kusten.

På denna resa följer vi i morernas och iberernas fotspår från Andalusien i norr och hela vägen till södra Marocko.

Vi börjar i den sydspanska kuststaden Málaga, som har mängder av intressant historia och inte minst en vacker gammal stadskärna med shoppinggator och en fin hamn.

Från Málaga åker vi på äventyr till Andalusiens många imponerande städer, som Granada och Córdoba, och går på upptäcktsfärd i det enastående moriska byggnadsverket Alhambra.

Vi ska givetvis inte hoppa över den brittiska kolonin Gibraltar, där morerna för första gången, år 711, gick i land på den iberiska halvön.

Med färja fortsätter vi vår färd till Marocko. Här ska vi uppleva de gamla handelsstäderna Tanger, Casablanca och Marrakech med sin Tusen-och-en-natts-atmosfär och imponerande moskéer och dessutom besöka den tidigare portugisiska kolonin Essaouira, som lockar med allt gott från havet och flygande getter!

Vi har inkluderat halvpension, och under hela resan bor vi på bra 3- och 4-stjärniga hotell.

Vi reser runt med moderna bussar och färjor – och vi ska såklart resa med Afrikas enda höghastighetståg mellan Tanger och Casablanca.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro

Dagsprogram 10 dagar
Dag 1
Flyg Stockholm – Málaga. Ankomst och kort stadsvandrin
Dag 2
Málaga – Granada – Alhambra – Málaga. Stadsvandring och Alhambra-palatset
Dag 3
Málaga – Córdoba – Málaga. Tid på egen hand eller tillköpsutflykt till det tidigare moriska kalifatet Córdoba
Dag 4
Málaga – Gibraltar – Algeciras – Tanger. Den engelska kolonin och färja till Marocko
Dag 5
Tanger – Casablanca. Stadsrundtur och snabbtåg till Casablanca
Dag 6
Casablanca - Essaouira. Stadsrundtur inkl. Hassan II moské och mot kuststaden Essaouir
Dag 7
Essaouira. Stadsvandring och tid på egen hand
Dag 8
Essaouira - Marrakech. Lokalt kooperativ, flygande getter och stadsrundtur i Marrakech inkl. Bahia-palatset och Djemaa El Fna-torget
Dag 9
Marrakech. Tid på egen hand eller tillköpsutflykt till Atlasbergen
Dag 10
Marrakech - Stockholm. Hemresa

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
24 998:–
Stockholm
22 998:–
Stockholm
22 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Málaga. Ankomst och kort stadsvandrin

Vi flyger från Stockholm och landar i Andalusiens näst största stad Málaga mitt på
eftermiddagen. Staden har 560.000 invånare och är centrum för området Costa del Sol.

Vårt besök i Málaga börjar med en liten promenad genom den fascinerande storstaden.
På vår stadsvandring ser vi bl.a. den vackra katedralen som saknar ett torn, och därför kallas ”La Manquita” – den enarmade kvinnan. Från flera platser kan vi också se upp mot det moriska fästningverket Alcazaba, som ligger på en kulle mitt i staden. Det imponerande byggnadsverket bestod tidigare av över 100 torn och moskéer och inrymmer fortfarande små trevliga innegårdar och vackra trädgårdar.

Kvällen är avsatt till upplevelser på egen hand och reseledaren hjälper givetvis till med rekommendationer på bra restauranger, m.m. På en del avgångar är det senare ankomst och då kommer stadsvandringen i Malaga att bli av kortare varighet.

Dag 2
Málaga – Granada – Alhambra – Málaga. Stadsvandring och Alhambra-palatset Körsträcka ca. 260km

Granada är en av Spaniens vackraste städer och platsen där den arabiska och den kristna kulturen möts. Det är också här som det världsberömda Alhambra-palatset ligger. Detta fantastiska byggnadsverk, som finns på UNESCO’s världsarvslista, är dagens höjdpunkt.
Alhambra, som anses vara ett av världens vackraste monument, består av flera palats, fästningar och furstebostäder och ligger majestätiskt med de snöklädda Sierra Nevada-bergen i bakgrunden. Alhambra byggdes och byggdes ut av flera olika arabiska härskare, och kanske har det forna ökenfolket försökt att djärvt utmana skönheten i det väntande eviga paradiset genom att skapa ett liknande paradis på jorden.

De arabiska härskarna försökte att överträffa varandras byggnadskonst, och vart man än beger sig, är det vacker utsirad marmor, rinnande vatten och vackra palatsbyggnader som bidrar till att skapa en genuin äventyrsstämning. Alhambra är en plats som verkligen kan mäta sig i harmoni och skönhet med de ”himmelska ängderna”.

En bit högre upp på berget ligger sultanens sommarslott, Generalife, vars trädgårdar om möjligt är ännu vackrare än Alhambras. Höga cypresser visar vägen till det lilla slottet, där apelsinträd, timjanbuskar, lavendelplantor, rosor, lagerblad och liljor utsöndrar magiska dofter. Häruppe står tiden nästan stilla.

Granada blev islams sista bastion på den iberiska halvön, innan kungaparet Ferdinand och Isabella sände de sista araberna ut ur landet 1492. Kort tid därefter ändrade kungaparet världshistorien då de sände ut Christofer Columbus på upptäcktsresa. En resa som drastiskt skulle påverka Spaniens framtid.

Innan vi besöker Alhambra har vi tillsammans med reseledaren tid att se lite närmare på den trevliga staden Granada. Vi går en tur i centrum och om du har lust kan du besöka Capilla Real, det kungliga kapellet, där drottning Isabella och kund Ferdinand ligger begravna, eller den majestätiska katedralen som är ett mästerverk inom klassisk spansk arkitektur.

Staden har många härliga torg och mysiga butiker och på den gamla sidenmarknaden hittar du alla möjliga varor. Efter besöket i Alhambra vänder vi tillbaka till hotellet.

Dag 3
Málaga – Córdoba – Málaga. Tid på egen hand eller tillköpsutflykt till det tidigare moriska kalifatet Córdoba Körsträcka ca. 310km

Idag är det möjligt att på egen hand upptäcka Málaga, om man inte vill följa med på en spännande tillköpsutflykt till Córdoba.

Vi lämnar Málaga på morgonen och kör direkt till provinshuvudstaden Córdoba. En körtur på strax under 2 timmar. Córdoba var morernas huvudstad i det stora kalifatet med samma namn och en gång till och med Europas största stad.

Ett av de mest imponerande byggnadsverken från morernas tid hittar man här i Córdoba, nämligen moskén La Mezquita, som finns på UNESCO’s lista över världskulturarv och är ett veritabelt arkitektoniskt mästerverk.

Då den uppfördes var det endast moskén i Mekka som var större, och när man står mitt inne i det spännande rummet, kan man inte undgå att beundra den närmast ändlösa mängden av pelare som smyckar byggnaden.

Den kallas också Domkyrko-moskéen, då man år 1523 byggde en katolsk domkyrka mitt inne i själva moskéen. Det är i sin helhet ett mycket vackert och komplext monument över en mycket viktig tid i Andalusiens historia.

Utanför ligger den vackra gården Patio de los Naranjos, Apelsin-gården, som också är en fröjd för ögat. Att gå förbi de små vitkalkade husen på de slingrande gatorna skapar en mycket speciell stämning.

Här upplever man verkligen miljön som den var under morernas tid och det är fantastiskt att se alla innergårdar och gårdar, elegant smyckade med blommor. Här finns också vackra judiska kvarter med en av de få kvarvarande synagogorna i Spanien.

Vi kommer tillbaka till Malaga sent på eftermiddagen och resten av kvällen är avsatt till upplevelser på egen hand.

(Utflykten ingår ej i resans pris och måste beställas separat. Läs mer under tillköpsutflykter.)

Dag 4
Málaga – Gibraltar – Algeciras – Tanger. Den engelska kolonin och färja till Marocko Kösträcka ca. 180km

Det har blivit dags att säga farväl till Andalusien, och efter frukost kör vi söderut mot gränsstaden La Linea. Här ligger den lilla halvön som engelsmännen har styrt över i mer än 300 år. Gibraltars läge vid sundet mellan Europa och Afrika fick stor betydelse under andra världskriget och därefter.
Områdets historia går dock mycket längre tillbaka. Det var här, år 711, som morerna gick i land ledda av Ṭāriq ibn Ziyād, vilket blev startskottet för nästan 800 års muslimsk dominans i Andalusien. Stadens berömda borg uppfördes först av morerna på 1100-talet, och det finns flera myter om denna konstruktion.

Enligt en legend är halvöns kännetecken, den stora kalkstensklippan The Rock, den ena av Herkules pelare, som skapades då den grekiske hjälten klöv ett berg i två delar.

Uppe på själva klippan möter man de kända gibraltaraporna, och även om den steniga halvön fortfarande är en källa till diskussion mellan Spanien och Storbitannien, sägs det att Gibraltar förblir brittisk så länge aporna befolkar området. Vi måste påpeka att ingen utflykt till klippan ingår i resans program, men om tiden tillåter är det möjligt för er som kan vara intresserade att köpa utflykten på plats. Eftersom vi måste fortsätta med buss och färja efter stoppet vid Gibraltar, är det nödvändigt att först kolla med din reseledare om tiden tillåter denna extra utflykt.

Vi ser lite närmare på kolonien, innan vi beger oss mot Algeciras, där färjan till Marocko väntar. Färjeöverfarten tar endast ca. 1,5 timme och vid ankomst till Marocko åker vi direkt till vårt hotell, där vi avnjuter en god middag.

Dag 5
Tanger – Casablanca. Stadsrundtur och snabbtåg till Casablanca Körsträcka ca. 340km (snabbtåg)

Tanger är en av de stora viktiga medelhavsstäderna. Stagen ligger där två världshav och två kontinenter möts. Tangers placering har genom historien gjort den eftertraktad, och romare, araber och européer har alla kontrollerat staden i perioder, innan den överläts till Marocko år 1956.

Under första hälten av 1900-talet var Tanger en internationell stad, uppdelad i olika zoner, ungefär som Berlin under det kalla kriget.

Frankrike, Spanien, England, Portugal, Sverige, Holland, Belgien, Italien och USA hade var sin del av staden. Under stadens internationella period fungerade Tanger som en magnet för konstnärer, flyktingar, folk i exil och på det hela taget marginaliserade människor från hela Europa sökte lyckan i det mycket liberala Tanger.

Denna tendens fortsatte efter den internationella perioden då många amerikanska beat-författare bodde i Tanger i slutet på 1950-talet. På 60-talet var det många europeiska rockmusiker som lät sig inspireras av Tanger, bl.a. tillbringade Rolling Stones långa perioder i staden.


På dagens tur i Tanger ska vi se både den gamla och den nya delen av staden. I den gamla delen ser vi Grand Socco, som ligger vid ingången till medinan.

Medinan är Tangers främsta attraktion, en labyrint av smala gator, små torg och caféer, alltsammans beläget innanför den gamla portugisiska muren. Vi kikar också förbi den nyare delen av staden, där vi bl.a. besöker Place de Paris och Boulevard Pasteur, där man tydligt kan förnimma stadens tidigare storhetstid.

På eftermiddagen är det dags att lämna hamnstaden Tanger och bege oss söderut mot Casablanca. Från stadens moderna tågstation avgår Afrikas första och enda snabbtåg, som på drygt två timmar tillryggalägger ett avstånd på cirka 350 km.

Vid ankomst till kuststaden Casablanca kör vi till vårt hotell, där vi äter en god middag. Casblanca är Marockos ekonomiska och kulturella centrum och landets mest moderna stad i mer än en betydelse. En stad som Humphrey Bogart och Ingrid Bergman gav ett evigt romantiskt skimmer i filmen som bär stadens namn.

Dag 6
Casablanca - Essaouira. Stadsrundtur inkl. Hassan II moské och mot kuststaden Essaouir Körsträcka ca. 370km

Efter frukost ska vi på stadsrundtur i Casablanca, som på bara 150 år har vuxit från ett par tusen invånare till knappt fyra miljoner idag. Många inflyttade fransmän bidrog till befolkningsökningen under det franska protektoratet som varade fram till mitten av 1900-talet.

Vi stiftar närmare bekantskap med stadens stora prestigeprojekt: Mohamed V-torget och Hassan II-moskén. Den 210 meter höga minareten, som ligger alldeles intill Atlanten är världens högsta, och moskén, med plats för 25.000 besökare inomhus och ytterligare 80.000 utomhus, är bland de största i världen. Hassan II-moskén skulle ha stått klar för invigning på Hassan II’s 60-årsdag 1989, men byggnaden blev först klar 1993. Även om arkitekterna har inspirerats av den gamla klippmoskén i Jerusalem, så har byggnadsverket flera moderna kännetecken.

En laserstråle i toppen av minareten pekar på kvällen mot Mekka, och moskén är utrustad med golvvärme och elektriska dörrar. Vid speciella tillfällen förs det skjutbara taket åt sidan, så man kan be under bar himmel. Byggnaden är också designad är motstå jordskalv. Väl inne i den kolossala moskén är det bland annat hallens storlek och den detaljerade utsmyckningen och träsniderierna som imponerar.

Det har blivit dags att ta farväl av Casablanca och sätta kurs mot Atlanten och den charmiga lilla kuststaden Essaouira, som betyder ”litet fort” på arabiska. Essaouira var tidigare känd under det portugisiska namnet Mogador, efter öarna ute vid kusten. Staden erövrades nämligen av portugiserna för cirka 500 år sedan och de byggde fästningen Castelo Real de Mogador. Efter flera års krig med lokala befolkninsggrupper lämnade portugiserna staden år 1541, och Marockos dåvarande sultan, Mohammed ben Abdallah, flyttade sin huvudstad till Essaouira.

Sultanen bjöd in olika hantverkare och handelsmän till staden som medverkade till att staden byggdes upp på nytt. Sultanen uppförde bl.a. stadens fästning La Scala, utvidgade stadsmurarna och hamnen, som blev den viktigaste i landet.

I början av 1900-talet ändrades mycket. Fransmännen beslöt att satsa på Casablanca som på denna tidpunkt upplevde en befolkningsboom, och då hamnen i Casablanca också byggdes ut, så föll Essaouira så småningom i glömska. Men på 1970-talet så blomstrade staden på nytt, denna gången var det hippies som återupptäckte staden och de stora stjärnorna hittade också hit, bland andra musikerna Leonard Cohen och Jimi Hendrix

Idag är Essaouira känt för sin konstnärskoloni och sin Gnaua-musik, som har inspirerat musiker som Peter Gabriel och Rolling Stones. Dessutom spelades filmen Othello av Orson Welles in i Essaouira.

Vi anländer till Essaouira i slutet av dagen och avslutar med middag på vårt hotell.

Dag 7
Essaouira. Stadsvandring och tid på egen hand

Essaouira har idag ca. 60.000 invånare från olika befolkningsgrupper. Det är berbertalande grupper från söder, arabisktalande grupper från norr och ättlingar till afrikanska slavar från bl.a. Sudan och Senegal. Staden har idag också fått plats på UNSECO’s världsarvslista p.g.a. stadens arkitektur, medinan och inte minst den unika och vackert bevarade fästningsanläggningen.

Vid ankomsten tar vi en tur runt i staden. Essaouira är en blandning av nytt och traditionellt, men mycket lugnare och storleksmässigt mindre än exempelvis den mer kända och hektiska semesterorten Agadir. Den gamla stadsdelen är bilfri och de små snirkliga gatorna leder ner till stadens medina där det går att handla allt från lokalt hantverk till doftande kryddor. I hamnen ligger små fiskebåtar vid kajen och längre söderut finns den nästan 10 km långa stranden som ligger skyddad av Mogador-öarna.

Resten av dagen är till för upplevelser på egen hand i den mysiga kuststaden och reseledaren är självklart behjälplig med bra tips om du vill prova dig fram på några av de många mysiga lokala restaurangerna i stan.

Dag 8
Essaouira - Marrakech. Lokalt kooperativ, flygande getter och stadsrundtur i Marrakech inkl. Bahia-palatset och Djemaa El Fna-torget Körsträcka ca. 190km

Efter frukost beger vi oss mot Marrakech. Under vägen stannar vi vid ett kooperativ, där lokala kvinnor har skapat en produktion av frukterna från det lokala argan-trädet som bara växer i denna delen av världen.

Vi fortsätter vår färd österut och passerar flera samlingar av arganträd som ofta attraherar lokala getter. Om vi har tur kan vi se hur de smidiga getterna hoppar runt på de sällsynta träden. Det finns också folk som försöker slå mynt av och tjäna pengar på detta fenomen.

Vid ankomst till Marrakech ska vi ut på en stadsrundtur i denna fascinerande stad. Vi börjar vid stadens främsta kännetecken – Koutoubia-tornet – den vackra minareten på Marrakech’s största moské, och Bahia-palatset, som byggdes i slutet av 1800-talet och ligger vackert omgärdat av väldoftande blomsterträdgårdar.

Härifrån går vi på upptäcktsfärd i medinan och de många soukerna, där väldoftande kryddor och marockanskt konsthantverk frestar, bland annat läderprodukter, kopparvaror och vackra berbermattor. Här arbetar konsthantverkarna efter urgamla metoder och det är fascinerande att följa deras arbete i små, lokala verkstäder.

Vi avslutar på det livliga, centrala torget Djemaa el Fna, stadens nerv. På dagen är torget fullt av allt från bodar med färskpressad juice till ormtjusare och gatusäljare som försöker locka turister till att bli förevigade med dresserade apor. Det är på alla sätt och vis en dålig idé!
På kvällen intas torget av fantasifulla historieberättare, magiska trollkonstnärer, jonglörer, dansare och väldoftande matbodar. Vi suger i oss stämningar och intryck innan vi kör till vårt hotell och njuter en god middag.

Dag 9
Marrakech. Tid på egen hand eller tillköpsutflykt till Atlasbergen Körsträcka ca. 100km

Idag finns det möjlighet att koppla av på egen hand, om man inte har lust på ytterligare äventyr och vill följa med på utflykt till de närliggande och mycket vackra Atlasbergen. (Utflykten ingår inte i resans pris och måste beställas separat. Läs mer under tillköpsutflykter.)

Vi lämnar Marrakech tidigt på förmiddagen och det dröjer inte länge innan konturerna av de imponerande Atlasbergen skymtar i horisonten. Atlasbergen befolkas primärt av berber, som fördrevs hit först av araber och senare av fransmän, och de har i hög grad har lyckats bevara sitt språk och sin kultur i bergkedjans mest ogästvänliga områden. 

Vi gör ett stopp hos en berberfamilj och får höra mer om livet på landet. Vi kör så långt in i dalen som möjligt och äter en lokal lunch vid floden längs vägen, samt går en liten tur i de vackra omgivningarna. Sent på eftermiddagen kommer vi tillbaka till Marrakech.

På kvällen samlas vi allesammans och njuter en gemensam middag.

Dag 10
Marrakech - Stockholm. Hemresa

Det är dags att säga hejdå till Marocko och vända näsan hemåt. Efter frukost beger vi oss till flygplatsen där vårt flyg väntar.

Avgången den 15. oktober från Marrakech kommer avgå först snet på kvällen, därav ankommer vi till Sverige på dag 11.

Tillköpsutflykt till Córdobaa

För de äventyrslystna finns det möjlighet att delta i en tillköpsutflykt till Córdoba.

Vi lämnar Málaga på morgonen och beger oss i buss mot provinshuvudstaden Córdoba.

Córdoba var under morernas styre huvudstad i det stora kalifatet med samma namn, och en gång till och med Europas största stad. En av de mest imponerande byggnaderna från morernas tid hittar man här i Córdoba, nämligen moskén La Mezquita, med på UNESCO’s världsarvslista, ett veritabelt arkitektoniskt mästerverk. När den byggdes, var det endast moskén i Mekka som var större och när man står mitt inne i det spännande rummet, kan man inte undgå att beundra den närmast ändlösa mängden av pelare som smyckar byggnadsverket. Den kallas också Domkyrko-Moskéen, eftersom det byggdes en katolsk domkyrka inne i själva moskén, år 1523. Det är verkligen ett vackert och komplext monument över en mycket viktig tid i Andalusiens historia.

Utanför ligger den vackra gården Patio de los Naranjos, Apelsin-gården, som också är en fröjd för ögat. Att passera de små vitkalkade husen på de slingrande gatorna skapar också en mycket speciell stämning. Här upplever man miljön som den var under morernas tid och det är fantastiskt att se alla innergårdar och gårdar, elegant smyckade med blommor. Här finns också vackra judiska kvarter med en av de få kvarvarande synagogorna i Spanien.

Vi kommer tillbaka till Málaga sent på eftermiddagen och resten av kvällen är avsatt till upplevelser på egen hand.

Utflykten ska köpas hemifrån senast 45 dagar före avresa och genomföras med minst 15 deltagare.

Priset inkluderar:

 • Transport Málaga - Córdoba t/r
 • Entré till La Mezquita
 • Lokal lunch
 • Engelsktalande lokalguide
 • Svensk reseledare

Pris: 1.898 kr pr. person

Tillköpsutflykt till Atlasbergen

För de äventyrslystna finns det möjlighet att delta i en tillköpsutflykt till Ourika-dalen vid foten av Atlasbergen.

Vi lämnar Marrakech tidigt på förmiddagen och det dröjer inte länge innan konturerna av de imponerande Atlasbergen skymtar i horisonten. Atlasbergen befolkas primärt av berber, som fördrevs hit först av araber och senare av fransmän, och de har i hög grad har lyckats bevara sitt språk och sin kultur i bergkedjans mest ogästvänliga områden. Vi gör ett stopp hos en berberfamilj och får höra mer om livet på landet.

Vi kör så långt in i dalen som möjligt och äter en lokal lunch vid floden längs vägen, samt går en liten tur i de vackra omgivningarna. Sent på eftermiddagen kommer vi tillbaka till Marrakech.

Utflykten ska köpas hemifrån senast 45 dagar före avresa och genomföras med minst 15 deltagare.

Priset inkluderar:

 • Transport Marrakech – Ourika-dalen t/r
 • Besök hos lokal berberfamilj
 • Lokal lunch
 • Engelsktalande lokalguide
 • Svensk reseledare

Pris: 698 kr pr. person

Prisinformation

Resans pris

Från 22 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum

4.698,-

Priset inkluderar
 • Flyg Stockholm – Málaga och Marrakech – Stockholm med mellanlanding
 • Svensk reseledare
 • Utflykter, entréer och transporter enl. program
 • 9 nätter på bra hotell i delat dubbelrum
 • Frukost dagligen
 • Lunch dag 6 och 8
 • Middag dag 4-9
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring 7% av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/ komplement till hemförsäkring
 • Tillköpsutflykter till Córdoba (dag 3) och Ourika-dalen (dag 9)
 • Drycker
 • Tillägg för enkelrum
 • Personliga förnödenheter
 • Dricks till lokalguider och chaufförer (ca 50 EUR per person)
 • Administrationsavgift på 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
 • Allt som inte nämns under Priset inkluderar

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 20 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Färja Algeciras – Tanger Med

Der är det tyskägda bolaget FRS, som ansvarar för transporten mellan Spanien och Marocko. Överfarten tar cirka 1,5 timme och ombord kan man underhålla sig själv i fartygets restaurang eller taxfreeshop, om man inte föredrar att koppla av i något av sittområdena. Bagage ska själv fraktas till och från färjan.

Läs mer om färjeöverfarten här: https://www.frs.es/en/plan-your-trip/our-routes/algeciras-tangier-med-line

Snabbtåg Tanger – Casablanca

Med en topphastighet på drygt 300km/h är snabbtåget mellan Tanger och Casablanca det absolut snabbaste transportmedlet mellan de två städerna. Snabbtågen har varit verksamma sedan 2018 och vi reser i 2:a klass, som består av öppna kupéer med säten i grupper om 4. Det finns naturligtvis både toalett och café/bar ombord på samtliga tåg. Snabbtåget följer normalt den officiella tidtabellen. Det kan dock hända att tåget är fullbokat eller att det dras in för officiellt bruk. Om så är fallet åker vi istället buss till Casablanca.

Ej lämpat för rörelsehindrade

En stor del av utflykterna på denna resa sker till fots och det förväntas att resedeltagarna är mobila och kan ta sig fram utan hjälp.

Pass och visum

Ditt pass måste vara giltigt i minst 6 månader räknat från hemresedatum. Danska/norska/svenska medborgare kan fritt uppehålla sig i Marocko som turister i upp till 3 månader utan visum. Om du inte är dansk/norsk/svensk medborgare ombedes du kontakta Marockos ambassad i Sverige för information om eventuellt visum https://www.embassypages.com/marocko-ambassad-stockholm-sverige 
Ansvar och ev. kostnad är resenärens egen.

Vaccinationer och hälsa

Om det ska tas särskilda hälsomässiga hänsyn under resan, måste researrangören underrättas om detta vid resans beställning. Före resan måste du försäkra dig om att du är vaccinerad mot difteri, hepatit A och stelkramp. Du kan exempelvis gå in på https://www.vaccin.se/resevaccin/ och se vad som rekommenderas. Du kan också rådgöra med din läkare eller vaccinationsklinik.

Valuta

Valutan i Marocko är marockanska dirham (MAD). I augusti 2022 (valuta.se) motsvarade 1 SEK = 0.99 MAD, och 1 euro = 10.55 MAD. Användning av elektroniska betalkort/kreditkort blir mer och mer utbrett i Marocko men på många platser tar man endast emot kontanter. Det finns bankomater i alla stora städer. De flesta stora butiker / hotell / restauranger tar också emot betalkort /kreditkort. Vi rekommenderar att man har med lite kontanter antingen i USD eller EUR. De större bankerna i Marocko växlar också in svenska kronor.

Handen på hjärtat

Information

På denna resa har vi valt att prioritera läget i de städer där vi har flera övernattningar. Det betyder att vi i såväl Málaga som Marrakech, har valt bra 3- och 4-stjärniga hotell som ligger nära många attraktioner, framför högre standard på hotell som ligger långt från allfarvägarna.

Besök i Gibraltar

Besök i Gibraltar

Att passera gränsen mellan Spanien och Gibraltar kan vara mycket besvärligt i vissa fall. 
Bussen och allt bagage genomsöks noggrant, vilket kan ta lång tid.
Istället för att sitta och vänta har vi valt att vi ska gå över gränsen till fots för att minska tidsspillet.
Vår buss med vårt bagage stannar på den spanska delen av gränsen, medan vi själva korsar gränsen till fots, och tar/hittar en lokalbuss på andra sidan.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 5 out of 5 by from Spännande och intressant resa! En spännande resa, med en mycket kunnig och trevlig reseledare! Det enda smolket i bägaren var middagen och frukosten på hotellet i Casablanca. Rummen var helt OK, men matserveringen var under all kritik: Mer som utfordring av ett stort antal grisar. Rörigt och brist på det mesta. Man kunde också tänka sig att öka Spanien med en dag och minska Marocko med en.
Date published: 2023-12-05
Rated 4 out of 5 by from Bra balans mellan guidade sevärdheter och egen tid, men tråkig mat Överlag var vi nöjda med resan. Det blev många upplevelser på kort tid och resorna mellan dem kändes aldrig för långa då bussar, färja och tåg var bekväma. Det fanns också en bra balans mellan guidade sevärdheter och egen tid för att insupa atmosfären. Den spektakulära moskékyrkan i Cordoba och den magnifika Hassan II-moskén i Casablanca hör till de främsta minnena. Av de marockanska städerna var Tanger och Essaouira trevligast medan Casablanca och Marrakesh var lite för bullriga och förorenade för vår smak. Allra sämst tyckte vi om maten. Att besöka ett så gastronomiskt framträdande land som Marocko och bjudas på tre buffémiddagar och tre franskinfluerade middagar kan inte få annat än underkänt och vi borde egentligen ha avstått helt från gruppmiddagarna och utforskat det marockanska köket på egen hand.
Date published: 2023-11-28
Rated 4 out of 5 by from Spanien Marocko —————————-
Date published: 2023-11-19
Rated 5 out of 5 by from Trevlig och lärorik resa med gott resesällskap Spännande resa med bra guide
Date published: 2023-11-16
Rated 4 out of 5 by from Fin historisk resa Hade önskat fler dagar i Spanien. Långa bussresor
Date published: 2023-11-16
Rated 4 out of 5 by from Spanienoch Marocko i morernas fotspår Skulle velat ha mer tid i Spanien än i Marocko.
Date published: 2023-11-15
Rated 5 out of 5 by from Fina upplevelser Reseledare mycket kunnig
Date published: 2023-11-15
Rated 4 out of 5 by from En mycket intressant och spännande resa För mig en mycket intressant resa, som öppnade nya perspektiv och vidgade mina vyer om Marocko, som jag inte kände till innan. Vi fick se helt olika landskapstyper och kunde under besöken i de gamla stadsdelarna föreställa oss, hur livet var för många århundraden. Utsmyckningar, ornament, symboler kändes igen från Andalusien.
Date published: 2023-04-13
 • y_2024, m_6, d_20, h_6
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.42
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_38
 • loc_sv_SE, sid_ESRTR17, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor