Toscana – kultur, vin och vandring

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Pilgrimsvandra i Toscana - möt nya vänner och njut av ljumma vårvindar

Singelresa

Njut av sköna dagar i Toscana: Lätta vandringar genom böljande landskap, provsmaka pecorino i Pienza, ta ett glas av den rubinröda Brunellon i mysiga Montalcino. Gå längs Toscanas vinfält och doppa fötterna i det vulkaniska vattnet i Bagno Vignoni. Vi ger oss ut på en cykelutflykt och den som vill kan duka upp till picknick i det gröna med lite bröd, ost och skinka, omgiven av olivlundar och vinrankor. Dessutom väntar besök i medeltidspärlan Siena och staden med tornen, San Gimignano.

Utgångspunkten för vår resa är en av Toscanas klassiska kurorter, Chianciano Terme, där vi bor på ett trevligt familjeägt hotell.

Vandringarna på en här resan är inte längre än att de flesta kan vara med och vi har gott om tid på oss. De längre sträckorna färdas vi bekvämt i buss.

Resan är en del av konceptet "Res ensam tillsammans med andra". Det betyder bland annat att det inte finns något enkelrumstillägg och att alla resedeltagare reser på egen hand.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor, Res ensam tillsammans med andra

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro

Dagsprogram 7 dagar
Dag 1
Avresa till Rom – Chianciano Terme. Stadsvandring
Dag 2
Medeltidsstaden Siena och vandring på Via Francigena
Dag 3
Cykla genom Toscana till Montepulciano
Dag 4
Den vackra renässansstaden Pienza, vandring till San Quirico d’Orcia och vinorten Montalcino
Dag 5
Pilgrimsvandring, vinprovning och charmiga San Gimignano
Dag 6
Pastakurs (tillköp) och avkoppling på egen hand med kurbad eller utflykter på egen hand
Dag 7
Hemresa

Hotell

3-stjärnigt hotell som Hotel Sole & Esperia

Hotellet ligger i den gamla kurorten Chianciano Terme, dit italienare har vallfärdat i flera århundraden för att få kurbehandlingar. I grönskande omgivningar, i en liten park centralt i Chianciano Terme ligger till exempel ett av Albatros stamhotell, Hotel Sole och annexet Esperia i lugna omgivningar nära huvudgatan och vid den lilla kurparken.  Hotellet har 105 lugna och trevliga rum i klassisk italiensk hotellstil. Alla rum har platt-TV, luftkonditionering, värdeförvaringsskåp, minibar och hårtork. Längst upp på hotellet hittar man en  solterrass med utsikt över det toskanska landskapet. Här kan man till och med ta en dusch om man vill svalka sig när det är varmt. Hotellet serverar halvpension som består av italiensk frukost och  middag med italiensk husmanskost, precis som det serveras i en italiensk familj.
 
Hotel Sole e Esperia
Address: Via delle Rose, 40, 53042 Chianciano Terme SI, Italy
Phone: +39 0578 60194

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
11 498:–
Stockholm
Fullbokad
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Ordningsföljden i dagsprogrammet kan variera beroende på vilken avgång du reser.
Dag 1
Avresa till Rom – Chianciano Terme. Stadsvandring
Vinrankor så långt ögat når i Chianciano Terme

Vi flyger till Rom och tar sedan bussen genom regionen Lazio och kör norrut in i vackra Toscana mot vårt hotell. Vi ska bo i den gamla kurorten Chianciano Terme. Staden har sedan romarrikets tid varit ett centrum för kurbadsanstalter.  Och än idag strömmar folk till de många termorterna i området och njuter av de härliga omgivningarna. Innan vi kommer fram till vårt hotell tar vi en paus, och den som vill kan ta något att äta eller en kopp kaffe. 

Vi checkar in på vårt trevliga hotell och under eftermiddagen tar reseledaren med oss på en stadsvandring. Vi får tid på egen hand så du kan koppla av, kanske med ett glas vin före middagen

Vi äter våra middagar på hotellet, som serverar vällagad traditionell italiensk mat som serveras vid borden.

Dag 2
Medeltidsstaden Siena och vandring på Via Francigena
Utsikt över Siena

I dag ska vi besöka en av Italiens vackraste kulturstäder, fantastiska Siena. Här får man verkligen en känsla för det historiska arvet från Italiens storhetstid. Siena är i sig själv ett konstverk. Vi ger oss ut på stadsvandring och stannar till vid det imponerande snäckskalsformade torget Piazza del Campo, som en gång i tiden var stadens marknadsplats. Det är här det berömda hästkapplöpet mellan de olika stadsdelarna går av stapeln; Il Palio.

Siena ligger på pilgrimsvägen mot Rom, vilket har bidragit till att säkra stadens rikedom. Det var även här Italiens äldsta bank, Banca di Siena, grundades. Siena konkurrerade under många århundraden med Florens om makten över bankväsendet och handeln med tyger, där bägge städer hade stora intressen. Redan under medeltiden kunde stadens bankfolk låna ut pengar till Europas kungar och furstar.

Piazzan domineras av rådhuset som byggdes i slutet av 1200-talet. Vi går igenom smala gränder, förbi senmedeltida palats och patricierhus och beundrar domkyrkan, som av många anses vara Italiens vackraste. Domkyrkans randiga yttre i svart och vit marmor stammar från 1200-talet och en del av ornamentering på fasaden har skapats av den berömda konstnären Giovanni Pisano. Här hittar man också Spedale S. Maria della Scala, som ursprungligen grundades som härbärge för pilgrimerna från pilgrimsvägen Francigena redan på 900- talet, och senare blev det ett av Europas första sjukhus.

Efter vår vandringstur är det dags för lunch på egen hand och eventuellt ett besök i den vackra domkyrkan från 1200-talet eller på stadens konstmuseum (entré 12 euro, februari 2016) med bländade utsikt över staden. Du kan även slå dig ner på ett av de många caféerna på Piazza del Campo och bara njuta av folklivet på det vackra torget.

I dag skal vi gå på Via Francigena, vilket betyder vägen från Frankernas land. Det var ursprungligen den väg som förde pilgrimerna från Canterbury i England till Rom och vidare till Jerusalem. 1994 utsåg Europarådet Via Francigena till Kulturväg det finns många pilgrimer som väljer att vandra här även om den inte är lika känd som Jakobsleden i norra Spanien.

Det är något helt speciellt att gå Pilgrimsvägen. Här får man ro i själen och kan sända tankarna till de tusentals andra som har vandrat här sedan 900-talet.

Vi börjar vår vandring i San Quirico d’Orcia som också är en av de små byarna på Pilgrimsvägen. Härifrån ska vi vandra till Bagno Vignoni, där vi kan se hur de varma källorna bubblar upp ur marken vid Kvarnarnas dal. Återigen går vi på den gamla Pilgrimsvägen, den här gången på trevlig grusvägar med enastående utsikt över den lilla kurorten Bagno Vignoni, som ligger längst upp på en kulle. I Bagno Vignoni har vi tid att se mer av de gamla kvarnarna i dalen, där det vulkaniska vattnet har strömmat ner över klipporna i många årtusenden. Den som har trötta fötter kan passa på att doppa dem i det varma vattnet! (Dagens vandring är ca 6 km.)

Sent på eftermiddagen är vi tillbaka i Chianciano Terme, där vi äter middag.

Dag 3
Cykla genom Toscana till Montepulciano
På cykel genom Toscana

I dag ska vi uppleva Toscanas fantastiska landskap på cykel. Känn vinden i håret, dofterna från naturen och bli en del av landskapet i ditt eget tempo! Du kan välja att följa med reseledaren till Montepulciano eller ge dig ut på egen hand.

Reseledaren hjälper gärna till med att hitta en sträcka som passar just dig. Du kan besöka Montepulciano (cirka 18 kilometer sammanlagt), där du kan njuta av ett glas vin till en njutbar lunch på torget. Eller kanske du hellre vill köpa lite bröd, ost, skinka och något att dricka, och duka upp till picknick i det gröna, omgiven av olivlundar och vinrankor?

En annan möjlighet är att köra till den världsberömda utsikten vid de vackra cypresserna vid La Foce, som ligger nära staden.  Att cykla är verkligen ett underbart sätt att komma nära naturen!

Vägen är ofta kuperad, men glöm inte: När man har cyklat uppför en backe, så kan man ju rulla nerför backen igen lite senare! Så cykelturen till Montepulciano är sammanlagt 18 km, 9 upp och 9 ned – så 9 km är ju  ”gratis”..! Och vi har hela dagen på oss.

Vid första ögonkast kan landskapet se ”svårare” ut än vad det är. Men de sträckor som vi föreslår är inte längre än att du kan promenera med cykeln delar av turen (12-18 km på en dag). Cyklarna har sex växlar och handbroms. Om du önskar cykelhjälm ska du ta med en hemifrån. Om vädret sätter käppar i hjulet för en cykeltur kan reseledaren komma med andra förslag på aktiviteter i området.

Dag 4
Den vackra renässansstaden Pienza, vandring till San Quirico d’Orcia och vinorten Montalcino
Pienzas berömda ostar

Vi startar dagen med att besök i den lilla staden Pienza, som ursprungligen var en mindre by där påve Pius II (1405-1464) föddes. Byn är en liten pärla och UNESCO har alldeles nyligen tagit med den på Världsarvslistan. Pienzas fantastiska centrum uppfördes under påven Pius den II:s tid som fick arkitekten Bernardo Rossellini att uppföra den perfekta renässansstaden.

Utsikten över landskapet är fantastisk och det är en njutning att se över det typiska toskanska landskapet med de frodiga, böljande vinodlingarna och de mörkgröna cypresserna. Staden är också känd för den goda lagrade fårosten, pecorino. Här kan man få den i alla dess former, från den milda till den längst lagrade med pepparkorn eller chili.

I dag ska vi ge oss ut på vandring från renässansstaden Pienza mot medeltidsstaden San Quirico d’Orcia. Vi går genom den UNESCO-skyddade dalen, Val d’Orcia.  Vi går i ett av de mest fotograferade landskapen i Italien, och vår vandring tar oss med på grusvägar som tar oss nedåt, utmed fält med fantastisk utsikt över den världsarvsskyddade dalen. Långt borta i fjärran kan vi se den gamla vulkanen, Monte Amiata, och halvvägs på vår ca 6 km långa vandring möter vi det vackra kapellet, Capella di Vitaleta. Det pittoreska kapellet som har förevigats av många, är omgivet av mörkgröna cypresser, som närmast liknar trofasta soldater som skyddar det ensamma kapellet, som tillbringar i sitt liv i ensamt majestät mitt i det toskanska landskapet. 

Nu fortsätter vi till staden Montalcino, där de producerar det världsberömda vinet Brunello di Montalcino. Här finns det möjlighet att besöka den lokala enotecan som ligger inne i stadens stora borg, och eventuellt provsmaka ett av de lokala vinerna, bland annat den rubinröda Brunellon, som tillverkas av Toscanas mest kända druva, Sangiovese. Sedan har det blivit dags för lunch och tid på egen hand i den mysiga staden.

På eftermiddagen är vi tillbaka i Chianciano Terme, där vi kan ta en kopp kaffe på ett av caféerna, ta en promenad i gamla stan eller bara koppla av och njuta av livet.

I dag är middagen på egen hand. Vi rekommenderar den trevliga, lilla restaurangen Il Buco. Här kan man äta gott till förmånliga priser och i fönstret kan man se att Michelinguiden har rekommenderat restaurangen under många år.

Dag 5
Pilgrimsvandring, vinprovning och charmiga San Gimignano
Utsikt från Fattoria di Fugnano

Dagens program bjuder på staden med tornen, San Gimignano. Stadens placering på pilgrimsvägen Via Francigena, förvandlade den till handelscentrum under medeltiden, vilket gjorde staden mycket förmögen. Staden var redan på den tiden känd för sitt sammetsmjuka vita vin, Vernaccia di San Gimignano, som man än i dag kan njuta av.

Innan vi besöker själva staden tar vi en liten promenad (4½ kilometer) från Pancole på en del av den gamla pilgrimsvägen upp till den praktfulla vingården Fattoria di Fugnano, som Albatros har samarbetat med under många år. Vi passerar bland annat den vackra lilla kyrkan Cellole innan vi kommer fram till den härliga vingården.  Många av våra resenärer väljer att komma tillbaka hit år efter år och det finns det en anledning till! Vingården har nämligen en underbar utsikt över det böljande landskapet och de berömda tornen i San Gimignano. Gården drivs av tre driftiga kvinnor som gärna berättar mer om gården och vinerna. Naturligtvis ska vi provsmaka gårdens viner: det berömda vita vinet Vernaccia, deras Chianti Colli Senesi och inte minst deras främsta vin som är lagrad på fat, en Sangiovese – som de flesta förälskar sig i.

Vi njuter även av en lättare picknick-lunch och den som vill kan köpa med sig lite vin hem.  Efter besöket går vi till bussen – och visst känns det lite lättare att gå nerförsbacke – och med lite vin inombords så går vi kanske med ännu lättare steg..!

Vi ska naturligtvis även besöka själva staden San Gimignano. Här känns det som att vandra rakt in i medeltiden. Det är underbart att strosa runt och bara insupa miljön; de svala, skuggiga gatorna, besöka den vackra kyrkan, eller bara ta en glass på torget.

När vi under eftermiddagen är tillbaka på hotellet är det dags för avskedsmiddag här.

Dag 6
Pastakurs (tillköp) och avkoppling på egen hand med kurbad eller utflykter på egen hand
Prova på att laga pasta!

I dag börjar vi dagen med att lära oss lite mer om italiensk mat. Vår reseledare börjar med en introduktion till italiensk mat och sedan har du möjlighet att delta i hotellets lilla pastakurs. Under ett par timmar lär vi oss att laga den lokala pastaformen pici, som är traditionell för Toscana, och vi gör naturligtvis en sås som passar till. Sedan unnar vi oss att njuta av vår hemlagade pastalunch med ett glas vin. (Pris:8 €)

Resten av dagen har vi tid till äventyr på egen hand. 

Chianciano Terme har under många årtusenden varit en kurort och än i dag lever staden först och främst av dem som söker sig till de hälsogivande källor som staden kan stoltsera med. Särskilt känt är vattnet, som sägs bota leverproblem och andra sjukdomar.

Men de varma källorna kan även bjuda på klassiska spa-upplevelser för kropp och själ. Om man verkligen vill unna sig något helt speciellt kan man välja det fantastiska spacentret Parco Acqua Santa.

Här i det moderna kurbadet Terme Sensoriali kan man för 38 euro (lördag/söndag 45 euro – priser från februari 2016) få tillgång till de läckra poolerna, aromaterapi-rum, lermasker, den tropiska duschen, isbad, bubbelbad och tre olika slags bastu. Det här är ett fantastiskt sätt att skämma bort sig själv och njuta i sköna omgivningar.

Om man hellre vill prova på utomhusbad kan man besöka Terme Theia, här sitter man utomhus i varma bad och kan njuta av naturen. Man kan med lätthet tillbringa ett par timmar här! Pris 11€ för 4 timmar (16 € lördag/söndag – priser från februari 2016). Ta med badskor hemifrån eller köp dem här på plats till en billig peng.

Den som vill kan hyra en cykel och ge sig ut på ännu ett cykeläventyr eller ta lokalbussen till Chiusi och tåget till Florens.

Vi äter middag på hotellet.

Dag 7
Hemresa

Idag åker vi ut till flygplatsen i Rom och efter en upplevelsespäckad resa ska vi återvända vi hem igen.

Prisinformation

OBS:

Av tekniska skäl står ovan ”delat dubbelrum”, men på denna resan bor du själv i enkelrum.

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Rom t/r
 • Utflykter och transport enligt program
 • Cykelhyra (en dag)
 • Boende på hotell i enkelrum
 • Frukost (dag 2-7)  och 5 middagar
 • Picknicklunch med vinprovning i San Gimignano
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd vid sjukdom, 7 % av resans pris
 • Reseförsäkring eller komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extra arrangemang
 • Dricks, till exempel till chaufför (räkna med ca 6 euro)
 • Personlig förnödenheter
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning) 
 • Allt som inte nämns under "Priset inkluderar"

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Transfer från flygplatsen till hotellet

Från flygplatsen Fiumicino i Rom till hotellet tar det cirka två timmar att köra (200 km).

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resdagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 24 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Vingård

Fattoria di Fugnano, San Gimignano:

www.fattoriadifugnano.com

Dagsprogrammet

Dagsprogrammets ordningsföljd kan variera beroende på vilken avgång du reser. Dock är innehållet det samma.

Läs mer om Italien

Här kan du läsa mer om ditt spännande resmål:

www.albatros-travel.se/resmal/europa/italien

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 4 out of 5 by from En fin resa med härlig natur och intressant kultur Resan blev vad den utlovat: vandringar och resor genom härlig natur i vårlig skrud, intressant kultur, förmedlad av en erfaren och kunnig reseledare. Konceptet singelresa är utmärkt när man av en eller annan anledning inte reser med en partner/reskamrat.
Date published: 2024-04-15
Rated 5 out of 5 by from Härlig resa Underbar resa med så många upplevelser. Trevlig och bra reseledare, mycket trevlig grupp.
Date published: 2024-04-15
Rated 4 out of 5 by from Härlig möta våren I vackra Toscana Omväxlande resa med vandringar,cykeltur,besöka flera medeltida städer,En vingård. Skönt ha egen buss att transporteras i till de olika målen. En bra reseledare som berättade målande om städernas historia under tiden vi förflyttade oss. Vi blev en sammansvetsade grupp för detta var en resa där alla skulle resa ensamma.Mycket skratt. Ålder 60-83
Date published: 2024-04-14
Rated 5 out of 5 by from En härlig resa med mycket vacker natur. Reseledare var faktiskt bra kunnig och omhändertagande
Date published: 2024-04-14
Rated 5 out of 5 by from en resa värd sitt pris En mycket intressant resa med många olika inslag; kulturlandskap, mat och vin, historia, sociala möten, vandringar och möjlighet till egna upplevelser. Tempot var högt - kanske skulle en dag kunna läggas på egna initiativ. Vår reseledare Anna Maria var toppen - hon får det absolut högsta betyget (sex stjärnor), hjälpsam, omtänksam, såg var och en, följde upp dagen, var mycket kunnig, förberedde oss inför varje besök samt sammanfattade dagens upplevelser.
Date published: 2024-04-14
Rated 4 out of 5 by from Ett vackert landskap med kunnig guide Vackra Toscana med engagerad och kunnig guide.
Date published: 2024-04-14
Rated 5 out of 5 by from Resan överträffade mina förväntningar! Underbart landskap, med vandring som passade de flesta i gruppen. Vår reseledare var fantastisk, lätt att lyssna på och ett tålamod som en ängel.
Date published: 2024-04-14
Rated 5 out of 5 by from Prisvärd resa! Ok hotell. Bra och kunnig reseledare. Varierat och mycket bra innehåll. Bästa gruppen 🤩
Date published: 2024-04-14
 • y_2024, m_7, d_12, h_7
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.42
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_16, tr_172
 • loc_sv_SE, sid_ITRTR38, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor