Trandans vid Hornborgasjön

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Årets säkraste vårtecken – upplev trandansen vid Hornborgasjön

Bussresa

Var med när tranorna dansar in våren vid Hornborgasjön och njut av det vackra landskapet som andas Astrid Lindgrens sagor och mystik. 

Hornborgasjön är en av Nordeuropas viktigaste fågelsjöar och en av de få platser där man kan uppleva flera tusen av de långbenta tranorna samtidigt – med lite tur upp till 20 000 – och här finns även Sveriges största skrattmåskoloni. 

Under resans gång besöker vi också Varnhems klosterkyrka, en vacker kyrka med tillhörande klosterruiner som präglas av historia och kultur. Det spelade också en avgörande roll Jan Guillous trilogi om tempelriddaren Arn utspelade sig. Resan bjuder på klassisk svensk natur, fantastiska tranor och är en perfekt avstickare i vardagen för att uppleva något helt annat. Välkomna!

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Bussresa

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Svensk krone

Dagsprogram 2 dagar
Dag 1
Stockholm – Varnhem Kirke – Billingen, Västergötland
Dag 2
Trandans vid Hornborgasjön

Hotell

Hotel Scandic Billingen

Det vackra Hotell Billingen är Skövdes äldsta hotell och drivs av Scandic. Det välskötta och k-märkta huset byggdes 1888 och har 124 rum. Hotellet renoverades 2014.
Hotellet ligger centralt i Skövde endast 200 meter från tågstationen och har bar, restaurang och ett litet gym. Det finns gratis wi-fi på hotellet.

Rummen innehåller allt det man kan förvänta sig av ett standardhotell; ett trevligt badrum med dusch eller badkar, hårtork, TV, wi-fi, parkettgolv, ett litet skrivbord och en bekväm säng.

Scandic Billingen
Trädgårdsgatan 10
54130 Skövde
+46 500 745000

Bussresa

Vi vet att bussresor är en populär resform. Du ska bara ta plats och det enda du ska göra är att ha semester. Albatros kunniga reseledare ser till att upplevelserna kommer till dig i bästa Albatros-stil. Det enda du ska göra är att luta dig tillbaka och njuta av resan i lugn och ro. Semestern börjar helt enkelt när du går ombord på bussen. 

Hur är bussarna?

Vi färdas i moderna bussar som är 4-stjärniga och som lever upp till de Europeiska Miljönormerna Euro 6.

Alla bussar har:

Justerbara säten, fotstöd, bord/klappbord, klimatanläggning, minikök, "nöd-toalett, hatthyllor, läslampor, musikanläggning, TV, och 220v-uttag. Alla bussarna är rökfria.

Platsreservation

På bussresor med Albatros har du möjlighet att välja din favoritplats redan vid bokning.

Var vill du sitta i bussen? Vänligen kontakta Albatros för platsreservation.

Rad 1,2,7,8 och 9 kostar 100 kr att reservera för hela resan. 
Rad 3 till 6 och 10 till 14 kostar 75 kr att reservera för hela resan.

Om du inte vill reservera en plats får du din fasta plats vid ombordstigning.
Vänligen uppmärksamma att platsresverationen inte gäller i eventuella transferbusser.

Här kan du se platsöversikt i bussen: https://documents.albatros-travel.com/se/BUS_52PAX_ABCD-seating_SE.jpg

Se upphämtningsplatser och tider under "Inför din resa".

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Klicka på "Boka" för att se lediga rum
Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
2 398:–
2 398:–
2 398:–
2 398:–
Klicka på ett datum för att se tillhörande program
Klicka på "Boka" för att se lediga rum

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Stockholm – Varnhem Kirke – Billingen, Västergötland
Den magnifika Varnhem-kyrkan och tillhörande klosterruiner

Vår resa börjar i Stockholm och fortsätter sedan söderut mot Varnhems klosterkyrka och dess tillhörande klosterruiner. Varnhem klosterkyrka ligger vid foten av berget Billingen mitt i Västergötland. För länge sedan var det ett andligt, politiskt, kulturellt och ekonomiskt centrum. Klostrets välbevarade omgivning var den slutliga viloplatsen för fyra svenska medeltida kungar och grundaren av Stockholm, Birger Jarl. Kyrkan är från 1100-talet och därmed nästan 1000 år gammal. Dess historia är fortfarande väldigt påtaglig, speciellt när man promenerar under kyrkans romansk-gotiska valv, där munkarnas böner och sånger en gång i tiden uppmuntrade till reflektion. Området spelar också en avgörande roll i den svenska författaren Jan Guillous trilogi om tempelriddaren Arn Magnusson. Kaffe med läckra kakor eller smörgåsar säljs i kaféet bredvid kyrkan. Vi kör vidare till vårt hotell i Skövde, där middagen väntar.

Dag 2
Trandans vid Hornborgasjön
Tranedans ved Hornborgasjön

Efter en tidig frukost kör vi mot Hornborgasjön, där tranorna väntar. Anledningen till att tranorna alltid återvänder till sjön grundar sig i en gammal tradition. Man har för länge sedan vid Hornborgasjön framställt snaps utav potatis som odlades av lokala bönder. På den tiden var skörden av potatis mer manuell än vad den är idag, och därför fanns det alltid potatis över på platsen, och det listade tranorna ut. År för år har antalet tranor ökat. På 1980-talet, på de bästa dagarna, kunde man se mellan 5000 och 6000 fåglar och idag har antalet mer än fyrdubblats. Det beror på ett flertal faktorer, men en av de viktigaste är en intensiv och målinriktad matning av tranorna.

Vi ska uppleva tranorna på nära håll och i stora antal. De fodras och integrerar, och en helt unik upplevelse är när deras hormonerna rasar och fåglarna nästan dansar. Det finns också möjlighet att uppleva andra fåglar, speciellt änder, och med lite tur kommer en fiskgjuse förbi. Vi kör runt i området och upplever en fantastisk utsikt över den vackra Hornborgasjön, och vi ser också platsens besökscentrum. Vi har tagit en lunchsmörgås med och efter att ha tillbringat tid i ett magiskt sällskap med tusentals tranor, återvänder vi hem igen.

Prisinformation

Resans pris

Från 2 398:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
548:–
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare 
 • Buss Stockholm – Varnhem kyrka – Hornborgasjön, Skara – Billingen – Stockholm
 • Utflykter enligt program 
 • Frukost dag 2 
 • Middag dag 1 
 • Lunch – picknick, dag 2 
 • Boende på hotell i delat dubbelrum 
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Eventuella extra utflykter och arrangemang
 • Tillägg för enkelrum 
 • Drycker
 • Dricks till lokalguider och chaufförer
 • Lunch dag 1 
 • Personliga förnödenheter 
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Väder och vind

På den här resan vistas vi en del utomhus och eftersom vi inte bestämmer över vind och väder rekommenderar vi att man tar med regnkläder. Det finns inte bord och bänkar överallt och vi riskerar att behöva sitta på trästammar och liknande. Därför kan det vara en god idé att ta med en vattentät knäkudde eller liknande att sitta på.

Fysisk form

Vi ska inte ut på några långa vandringar. Platserna vi besöker kan upplevas på kort gångavstånd från bussen. Det är dock en förutsättning att man kan gå utan att behöva hjälp och att man är i allmänt god fysisk form.

Bagage

Det är en god idé att ta med en mindre väska till utflykter och resdagar där man för det mesta inte ser sitt bagage förrän på kvällen. Det är inte nödvändigt att ta med handduk.

Uppsamlingsplatser

Uppsamlingsplatser

Ange uppsamlingsplats i kommentarsfältet på din resebokning.

Stockholm Cityteminalen kl. 08:00

Västerås Busstation kl. 09:30

Örebro Busstation kl. 10:45

Hemkomstplatser och -tider

Örebro Busstation kl. ca. 16:15 

Västerås Busstation kl. ca. 17:30

Stockholm Cityteminalen kl. ca. 19:00

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 5 out of 5 by from Trevligt och intressant Det var trevligt och intressant. Maten på hotellet var utmärkt
Date published: 2023-04-09
Rated 4 out of 5 by from Mycket bra upplevelve Bra guide och chaufför. Upplägget och planeringen bra. Tyvärr var hotellet inkl rum och mat mycket dåligt. Skulle inte rekommendera resan till en vän om inte hotellet byts ut.
Date published: 2023-04-04
Rated 5 out of 5 by from Roligt och intressant med vädret som extra plus Resan hade två delar - besök av Varnhems klosterkyrka på lördag och besök till Hornborgasjön för att se trandansen på söndag. Båda delarna var mycket bra, också beroende på vår guide, Lena, som var mycket rolig och påläst. Vädret var mycket vackert, vilket speciellt för trandansen gjorde upplevelsen ändå bättre.
Date published: 2023-04-03
Rated 4 out of 5 by from Sverige som bäst för den som gillar historia, djur och natur. Jätte fin resa med mycket intryck. Vi hade tur med vädret också. Sverige har mycket att erbjuda i form av historia, kultur, djur och natur. Man behöver inte flänga runt jordklotet för att finna intressanta upplevelser.
Date published: 2023-04-03
Rated 4 out of 5 by from Trevlig resa med bra innehåll Bra resa med kunnig och erfaren reseledare. Chauffören också bra Vi fick tillräckligt med tid för olika sevärdheter. Hotell och hotellmiddag resp frukost jättebra. Det enda negativa på resan var rasten där vi skule handla vår lunch, dyrt och dåligt.
Date published: 2023-04-03
Rated 5 out of 5 by from Härlig resa Det var roligt och lärorikt. Kul att höra reseledarens berättelser och information.
Date published: 2023-04-03
Rated 4 out of 5 by from Trevlig resa. Trevlig kort resa över två vardagar. Guiden berättade bra och lärorikt. Bra hotell. Vädret var tyvärr inte det bästa, men annars bra.
Date published: 2023-04-02
Rated 5 out of 5 by from En trevlig resa Det var en trevlig resa med en väldigt påläst reseledare. Trots två dagar med snöoväder fick vi uppleva trandansen, naturum och Varnhems klosterkyrka och ruiner.
Date published: 2023-04-01
 • y_2023, m_12, d_10, h_8
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.37
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_11, tr_54
 • loc_sv_SE, sid_SEBUS01, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor