Transsylvaniens kulturskatter

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Djupa skogar, dramatiska berg och världsarvslistade medeltida städer med borgar och slott

I Transsylvaniens vackra landskap mellan Karpaternas höga toppar duggar de historiska Unesco-upplevelserna tätt. Det tyska kulturarvet kan i allra högsta grad märkas genom de otroligt välbevarade fästningarna, städer och kyrkor från medeltiden.

Vi besöker bland annat den tidigare europeisk kulturhuvudstad Sibiu och ”Karpaternas pärla” - det överdådiga kungaslottet Peles i Sinaia. Andra höjdpunkter är Sighisoara, födelseort för en viss prins Vlad III – även känd som Greve Dracula, samt den enorma parlamentsbyggnaden i Bukarest och de imponerande saltgruvorna i Turda. I huvudstaden charmas vi av arvet som Österns Paris, och strosar längs med butiker och caféer i staden som nu även präglas av socialismens arkitektur. 

Vi bor på centralt belägna hotell under hela resan och färdas i bekväma bussar.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta RON

Dagsprogram 8 dagar
Dag 1
Stockholm – Bukarest. Stadsrundtur i Bukarest och välkomstmiddag
Dag 2
Bukarest – Sibiu. Parlamentspalatset och ankomst till Sibiu
Dag 3
Sibiu – Hamba – Sibiel - Sibiu. Stadsvandring och tid på egen hand. Möjlighet att köpa till utflykt till biodling och middag i lokal by
Dag 4
Sibiu – Alba Iulia – Turda – Sighisoara. Det habsburgska citadellet och saltgruvan vid Turda
Dag 5
Sighisoara. Stadsrundtur i Sighisoara och möjlighet att köpa till utflykt till vingård inkl. vinprovning och tre rätters middag
Dag 6
Sighisoara – Saschiz - Viscri – Brasov. Besök på keramikverkstad och lantidyll i Viscri
Dag 7
Brasov – Bran - Brasov. Draculas slott i Barn inklusive lunch, stadsrundtur i Brasov
Dag 8
Brasov – Sinaia - Bukarest . Peles-slottet och hemresa

Bilder

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
14 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Stockholm – Bukarest. Stadsrundtur i Bukarest och välkomstmiddag Ca. 30 km
Velkommen til Bukarest!

Vi sätter kurs mot Rumänien och huvudstaden Bukarest, som under mellankrigstiden var känt som Österns Paris tack vare sin eleganta, franskinspirerade arkitektur. Andra världskrigets bombningar 1940 och jordbävningen 1977 gjorde sitt för att förstöra de vackra 1800-talsbyggnaderna, som ersattes av nyare arkitektur från Sovjettiden. 
Bukarest är med sina två miljoner invånare Rumäniens största stad. Den var huvudstad för Valakiet fram till 1862, då Valakiet och Moldavien ingick ett förbund som senare skulle utmynna i kungariket Rumänien. Det var i Bukarest som några av striderna under revolutionen 1989 utkämpades, något som fortfarande syns i form av skotthål i husväggarna. 

Vi passerar Huset av den fria pressen där de flesta tidningarna har sitt högkvarter. Huset är ett skolexempel på den något bombastiska byggnadsstilen socialistisk realism. Vidare till Triumfbågen som byggdes efter den parisiska förlagan till minnet av år 1918, då Transsylvanien införlivades i riket. Vi passerar Segertorget som är ett av stadens centrala torg. Här ligger bland annat regeringsbyggnaden, inte att förväxla med Ceausescus gigantiska parlamentspalats. Vi kör även runt Revolutionstorget där vi hittar flera viktiga byggnader: det gamla kungapalatset som idag rymmer Nationalmuseet för konst, universitetsbiblioteket, konserthallen Ateneum och den gamla Centralkommittén för att bara nämna några. 

En del av bussresan färdas vi längs Segerboulevarden som har varit stadens mest fashionabla gata sedan man för cirka 300 år sedan anlade träbrädor på den, så att den gick att färdas på när andra vägar var rena rama lerpölarna. På den tiden hade många adliga familjer sina hus här, men idag är det namn som Gucci, Armani och Rolex som pryder fasadväggarna. 

Vi kommer fram till hotellet först på kvällen, där vi äter en välförtjänt middag.

Dag 2
Bukarest – Sibiu. Parlamentspalatset och ankomst till Sibiu Ca. 300 km

På förmiddagen ska vi se närmare på det otroligt stora Parlamentspalatset, som är världen näst största administrativa byggnad efter Pentagon. För att få plats till bygget, revs en stor del av Bukarests gamla stadsdel, vilket bland annat gick ut över 22 kyrkor, sex synagogor och runt 30 000 invånare. Ceausescus monumentala byggnadsprojekt påbörjades 1984 och stod nästan färdigt 1989 då han blev avsatt.

Byggnaden är enorma 340 000 m2, fördelade på 12 våningar och 1100 rum. Planen var att byggnaden skulle husera parlamentet såväl som andra regeringsorgan och Ceausescus privata bostad. Byggnaden skulle också visa fram Rumäniens naturresurser så byggnadsmaterialen är övervägande inhemska – bland annat menar man att omkring en miljon kubikmeter transsylvanisk marmor har använts. 

Det är möjligt att äta lunch i Bukarest (ej inkluderat i resans pris), innan vi fortsätter mot den vackra staden Sibiu, en av de viktigaste städerna i Rumänien. Sibiu bor det cirka 150 000 personer och trots sin modesta storlek är staden ett av Rumäniens kulturella flaggskepp. Staden utnämndes till europeisk kulturhuvudstad år 2007. Här finns tre teatrar, en filharmoniorkester och en hel del bra museer och festivaler. De kulturella inslagen är inget nytt. Både Franz Liszt och Johan Strauss har uppehållit sig i staden och Rumäniens första skola, sjukhus och apotek byggdes i Sibiu för flera hundra år sedan.

När vi anländer till Sibiu checkar vi in på vårt hotell och njuter av en god middag på hotellet, där vi ska bo i två nätter.

Dag 3
Sibiu – Hamba – Sibiel - Sibiu. Stadsvandring och tid på egen hand. Möjlighet att köpa till utflykt till biodling och middag i lokal by Ca. 65 km

Vi ger oss ut på stadsvandring i den medeltida staden som grundades av tyska inflyttare i slutet av 1100-talet. De transsylvaniska saxarna som de kallades var en blandad grupp tysktalande invandrare som kom till området i flera omgångar på 1100- och 1200-talen. Inbjudan kom från de ungerska härskarna som ville kolonisera Transsylvanien och göra det till ett slags buffertzon mot invasioner. Invandrarna lyckades bevara sitt kulturella arv utan att assimileras. Bland annat talade, och talar de fortfarande, tyska, och fram till andra världskriget utgjorde de en tysk minoritet i Rumänien. Efter andra världskriget blev de flesta utvisade eller emigrerade, bland annat till Österrike, Tyskland och USA. 

Vi inleder utflykten på Stortorget som med sina 93 gånger 143 meter utan tvekan lever upp till sitt namn. Här ligger en del viktiga byggnader som bland annat Bruckenthalmuseet som har en av landets finaste konstsamlingar från 1500-1600-talet, den katolska kyrkan och rådhustornet som är ett av de överlevande borgtornen från stadsmurarna. Vi fortsätter till en annan viktig plats, nämligen Lilla torg. På vägen passerar vi under Lögnarnas bro som sägs ha fått sitt namn efter de köpmän som förr i tiden använde alla tänkbara knep för att mångla ut sina varor.

Resten av dagen kan du utforska Sibiu på egen hand. För den som är intresserad finns det möjlighet att köpa till en utflykt till en lokal biodling, där vi får höra mer om de många produkter som kan framställas av bl.a. bivax. Utflykten innehåller också en mycket speciell kvällsmåltid. Middagen ska nämligen intas i den närliggande byn Sibiel och här ska vi smaka på några av Rumäniens specialiteter, inklusive den lokala brandyn. Efter middagen kör vi tillbaka till hotellet och får en god natts sömn. (Besök hos biodlare och efterföljande middag i Sibiel ingår inte i resans pris och måste beställas separat.)

Dag 4
Sibiu – Alba Iulia – Turda – Sighisoara. Det habsburgska citadellet och saltgruvan vid Turda Ca. 265 km

Idag kör vi västerut till Alba Iulia. Denna historiska plats bildar ram om den rumänska unionen som grundades via sammanflätningen av Rumänien och Transsylvanien år 1599 och sedan återigen år 1918. 

Alba Iulia har vart känt längre än så och var framför allt viktigt under romarkriget då staden var huvudstad för övriga Dacia och senare provinshuvudstad i Dacien och ett av romarrikets mest betydelsefulla områden. Här hittar vi den vackra stadskärnan, citadellet med den ortodoxa katedralen och den romersk-katolska katedralen som är den äldsta idag existerande kyrkan i Rumänien. Citadellet, som ursprungligen uppfördes på 1200-talet, är rikt smyckat med sniderier och figurer i barockstil. Citadellet framstår idag som habsburgarna färdigställde det under första halvan av 1700-talet. 

Utflykten fortsätter till Turda eller närmare bestämt området imponerande gruvor varifrån vilka man har utvunnit salt ända sedan 1200-talet. Idag ligger produktionen nere och de stora underjordiska gångsystemen har omvandlats till ett fascinerande museum. Vi tar oss ner under marken och får lära oss hur det gick till när man grävde ut saltet.

Vi äter också en lokal lunch vid gruvorna, innan vi efter några spännande upplevelser fortsätter mot Sighisoara, dit vi kommer fram på kvällen.

Dag 5
Sighisoara. Stadsrundtur i Sighisoara och möjlighet att köpa till utflykt till vingård inkl. vinprovning och tre rätters middag Ca. 80km

Ordet pittoresk räcker nästan inte när man ska beskriva Sighisoara, som är en otroligt välbevarad medeltidsstad med små hus som skevt lutar sig mot varandra längs med slingrande, stenlagda gator. 

Vi tar oss till kyrkan på backen som ligger i änden av en lång trappe. På kyrkogårdens gravsten kan man fortfarande se många tyska namn. Sighisoara var traditionellt en hantverksby och självaste Vlad III, med öknamnen Dracula och Tepes (spetsaren) är född i ett hus i stadens nu UNESCO-skyddade citadell – vilket även är en av de platser vi ska besöka under dagens stadsvandring. Sighisoaras citadell, den gamla staden omgiven av en stadsmur, rymmer också klocktornet som vi ska besöka. Tornet var från starten ett rådhus som byggdes 1280, och innanför de mer än två meter tjocka murarna finns stadens berömda klocka från 1600-talet med 80-centimeter höga träfigurer som långsamt roterar.

Efter vår stadsvandring är tiden avsatt till upplevelser på egen hand, om man inte har lust att delta i vår tillköpsutflykt till en av områdets allra bästa vingårdar.

På eftermiddagen tar vi bussen 40 km norrut till de stora vinodlingarna i området lite söder om Targu Mures. Rumänien har producerat vin mycket längre än traditionella vinländer som Frankrike och Italien. Arkeologiska fynd tyder på att vin producerades i området i över 6000 år, och än idag är landet en av de största vinproducenterna i Europa. Det produceras både rött och vitt vin med såväl internationella som lokala druvor. Vi besöker ett av områdets bästa vinhus, där vi får en rundvisning och naturligtvis också möjlighet att smaka de himmelska dropparna. Efter rundvisningen äter vi en utsökt middag på vingården. Vi är tillbaka i Sighisoara senare på kvällen. (Besök på vingård och efterföljande middag ingår inte i resans pris och måste beställas separat.)

Dag 6
Sighisoara – Saschiz - Viscri – Brasov. Besök på keramikverkstad och lantidyll i Viscri Ca. 145 km
Kung Charles hus i Viscri

Det har blivit dags att säga farväl till Sighisoara och vi beger oss nu i sydostlig riktning genom Transsylvaniens hjärta. Vi kör genom de många mindre städerna, och i en av dem gör vi ett uppehåll för att se närmare på ett av områdets mest berömda yrken, nämligen keramikerns. Sedan 1700-talet har det här producerats keramik av högsta kvalitet åt olika makthavare, och idag har produktionen återupptagits tack vare stöd från interantionella organisationer.

Efter några trevliga och annorlunda upplevelser går resan vidare ut ur staden och genom de vackra landskapen till byn Viscri, där tiden verkar ha stått still. Här ligger en annan av saxarnas befästa kyrkor, som UNESCO har med på listan över världens kulturarv. Den tidigare tyska majoriteten av befolkningen har nu minskat till 15-20 personer och romer utgör nu majoriteten i den lilla byn. En person har relativt nyligen flyttat till Viscri och det är ingen mindre än den nyblivne Kung Charles som år 2006 köpte ett hus lite utanför staden. Han blev kär i området 1998 och köpte ett lätt igenkännligt blått hus i stan 2006. Huset har sju sovrum, ingen radio och ingen tv - kanske till och med en kung kan koppla av här. När kung Charles tillbringar tid i området tar han sig tid att prata med lokalbefolkningen och njuter av promenader i den vackra landsbygden. I en dokumentär om Karpaterna säger han "It is the last corner of Europe where you see complete sustainability and true resilience." Och det är precis den känslan man sitter kvar med efter ett besök här i byn. 

Senare på eftermiddagen fortsätter vi mot Brasov, staden mitt i hjärtat av Transsylvanien, vid foten av Karpaterna. Brasov grundades av teutoniska riddare, en militärorder, som 1211 blev inviterade av den ungerska kungen för att kolonisera och försvara den sydöstliga delen av Transsylvanien, Burzenland. Då orden visade sig bli lite för mäktiga utvisades de 1225, men kolonisterna blev kvar.

Efter att ha inkvarterats oss på vårt trevliga hotell i Poiana Brasov äter vi middag.

Dag 7
Brasov – Bran - Brasov. Draculas slott i Barn inklusive lunch, stadsrundtur i Brasov Ca. 80km
"Draculas slot" i Bran

Vi börjar dagen med en stadsvandring i Brasov. Brasov, vars gamla tyska namn är Kronstadt, har en mycket välbevarad medeltidsstadskärna, och en del av stadsmuren med dess tillhörande torn är restaurerad. På stadens centrala torg, Piata Sfatului, tar vi en tur förbi Brasovs svarta kyrka. Den gotiska kyrkan är egentligen mer grå än svart, men namnet härstammar från 1689 då en stor brand ödelagde och svärtade en del av kyrkan. I kyrkan finns en stor orgel byggd av den berömda berlinaren Buchholz, och man menar att det är en av hans sista orglar som än idag står kvar i sin ursprungliga form. 

Det finns tid att gå runt lite på egen hand i den vackra staden, innan vi på eftermiddagen åker till det närliggande Bran. Slottet i Bran kallas för Draculas slott, och i Bram Stokers roman bor Greve Dracula på ett slott, på en kulle med en djup flodklyfta nedanför, i Transsylvanien. Beskrivelsen passar perfekt på Branslottet och det är inte osannolikt att Stoker låtit sig inspireras av just detta slott. Vad gäller den äkta Dracula – Vlad III, är den långt ifrån bevisat att han hade någon som helst förbindelse med Branslottet. Vissa källor hävdar dock att han här hölls fången i två månader efter order av den ungerska kungen Matei Corvin. Myt eller ej, slottet lever upp till alla förväntningar om ett äventyrligt medelåldersslott med sina torn och tinnar. 

Det uppfördes i slutet av 1300-talet och fungerade senare som gränsport till bergspasset mellan Valakiet och Transsylvanien. I 1920, efter Rumäniens enande, blev slottet ett kungligt residens. Därefter följde en period av kommunism, varför kungafamiljen blev landsförvisad. Ättlingar till den tidigare kungafamiljen har nu åter fått tillgång till slottet som efter en omfattande restaurering har gjorts till museum.

Vi äter middag i drottning Maries vackert inredda salong som ligger i slottets trädgård. Det är en speciell upplevelse att äta i dessa imponerande och historiska omgivningar. Vi återvänder till Brasov sent på kvällen.

Dag 8
Brasov – Sinaia - Bukarest . Peles-slottet och hemresa Ca. 200km
De smukke Karpater

Vi styr nu kosan mot Karpaternas pärla, Sinaia, som ligger i en dal omgiven av tallar. Sinaia var hem åt Rumäniens första kung, Karol I, som även lät uppföra sommarslottet Peles. Vi får en rundtur på slottet, som dock stod klart först 1914 – några få månader före kungens död. Då hade bygget varit i gång i 39 år. Man förstår tidsåtgången när man ser de utsmyckade rummen med sina smyckade tak, förgyllningar och tusentals detaljer. Pelesslottet är en av utflyktens absoluta höjdpunkter och inte minst de gyllene verken av den österrikiske konstnären Gustav Klimt gör intryck. Det var även ett av de första slotten med värme och rinnande vatten. 

Efter lite tid på egen hand  beger vi oss mot flygplatsen och åker hem till Stockholm

Besøg på vingård og hos lokal honningproducent inkl to middage

På denna resa har vi valt att erbjuda ett tilläggspaket med två spännande utflykter.

Den första utflykten inkluderar ett besök hos en lokal honungsproducent, samt en mycket lokal middag i den lilla bergsbyn Sibiel.

Den andra utflykten går till en av Rumäniens bästa vingårdar, där vi ska smaka på de lokala dropparna, samt äta en utsökt middag i de vackra omgivningarna.

Läs mer om de två utflykterna i programmet.

(De två utflykterna säljs endast tillsammans och genomförs med minst 10 deltagare och måste bokas senast 60 dagar innan avresa.)

Pris pr person 1 098,-

Prisinformation

Resans pris

Från 14 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
2 598:–
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare 
 • Flyg Stockholm – Bukarest t/r med mellanlandning
 • Inkvartering på tre- och fyrstjärniga hotell i delat dubbelrum
 • Utflykter, entréer och transport enligt program
 • Frukost varje dag, lunch dag 4 och 6, samt middag dag 1-2 och 6-7
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 7% av resans pris 
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Tillägg för enkelrum 
 • Tillköpsutflykter
 • Dricks till lokalguider, chaufförer med mera (räkna med cirka 30 euro per person)
 • Övriga måltider och drycker 
 • Personliga förnödenheter 
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resdagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 20 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Hotell och WiFi

Hotellen vi använder oss av under resans gång är moderna och av god standard (3-4 stjärniga). Trådlöst internet finns tillgängligt utan kostnad på samtliga hotell.

Bankomater

Det finns bankomater överallt i Rumänien.

Läs mer om Rumänien

Här kan du läsa mer om din spännande destination:
www.albatros-travel.se/resmal/europa/rumanien

Handen på hjärtat

Transport på resan

Vi färdas i bekväma bussar, men vägnät och övrig infrastruktur i Transsylvanien är inte på samma nivå, så det tar tid att ta sig runt i landet. 

Krimininalitet

Det förekommer i princip ingen kriminalitet i Bukarest och Transsylvanien.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 4 out of 5 by from Spännande resa med tills nu okända platser Historisk exposé genom ett okänt Rumänien. Vår fantastiska reseledare Lina gjorde att resan kommer att ge avtryck lång tid framöver.
Date published: 2024-05-10
Rated 4 out of 5 by from Till stora delar mycket bra. En mycket bra och kunnig reseledare.
Date published: 2024-05-09
Rated 3 out of 5 by from de mindre städerna i Transsylvanien var resans höjdpunkter Hotellen var av skiftande kvalitet och maten likaså. Vår rumänske guide var fantastisk.
Date published: 2023-09-27
Rated 5 out of 5 by from Spännande resa Mycket bra reseledare, bra hotell och många fina upplevelser
Date published: 2023-09-25
Rated 4 out of 5 by from En i allt väsentligt intressant och trevlig resa Besök på många intressanta platser under ledning av kunniga guider. Mycket bra hotell. Enda minus var två långa bussresor på grund av dåliga vägar som skapade långa köer.
Date published: 2023-09-24
Rated 4 out of 5 by from Härlig upplevelse Bra guider och chaufför
Date published: 2023-09-21
Rated 4 out of 5 by from Resa med härlig kultur! ´Mycket bra reseledare och härliga kulturupplevelser. "vinprovningen" och saltgruvan var besvikelser och flygresan och flygbolaget, Austrian Airlines, var rena katastrofen.
Date published: 2023-07-22
Rated 4 out of 5 by from Välplanerad och intressant resa. En intressant resa med mycket historia.
Date published: 2023-05-14
 • y_2024, m_6, d_17, h_7
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.42
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_13
 • loc_sv_SE, sid_RORTR10, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor