Uganda – möten med de dimhöljda bergens gorillor

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Möten med bergsgorillor och schimpanser i Ugandas täta regnskogar. Resan bjuder även på klassisk safari, Nilens källa och Victoriasjön

Ingenting kan förbereda dig på mötet med bergsgorillorna i Ugandas regnskogar. Deras själfulla ögon, mänskliga ansiktsuttryck och milda väsen är en upplevelse med ett stänk av magi. Att på en och samma resa dessutom få möta människans närmast levande släkting, schimpansen, är något som är få förunnat.
 
Naturupplevelserna på den här resan är inte mindre storslagna. Från den dimhöljda regnskogen i Bwindi Impenetrable Forest på över tusen meters höjd, till de vackra kratersjöarna i Queen Elizabeth National Park och den mäktiga Victoriasjön. För visst har Uganda allt som ett safariland ska ha: höga berg, milsvida savanner, tät regnskog, stora floder och djupblå sjöar.
 
Följ med på en helt unik resa som tar dig till landet som Winston Churchill kallade ”Afrikas pärla”.
Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor, Safari

 • Reseledare Svensk

 • Visum Ja

 • Vaccination Ja

 • Valuta US dollar

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm - Entebbe, Uganda
Dag 2 Till Kibale nationalpark och vandring i Bigodi Swamp
Dag 3 Schimpanstracking Queen Elizabeth National Park och båttur
Dag 4 Klassisk safari i Queen Elisabeth Nationalpark
Dag 5 Safari på väg till Bwindi Impenetrable Forest National Park
Dag 6 Gorillatracking i Bwindi Impenetrable Forest Nationalpark
Dag 7 Till Lake Mburo Nationalpark med safari
Dag 8 Safari och vidare till Entebbe
Dag 9 Utflykt till Nilens källor och Victoriasjön. Hemresa från Entebbe
Dag 10 Hemkomst

Hotell

Engagi Lodge

Engagi Lodge i Bwindi Impenetrable Forest National Park är en modern lodge i ett förtrollande område med fantastisk utsikt över trädtopparna på den ”ogenomträngliga” regnskogen uppe i bergen. Lodgen försöker sätta minsta möjliga avtryck på naturen och har byggts med eukaluptusträ och sten från lokalområdet och lokal arbetskraft. Taket är gjort av bananbladsfiber från lokala lantbrukare.  Elektriciteten kommer från solceller.
Huvudbyggnaden är uppdelad i ett barområde, vardagsrum och en stor veranda med utsikt över  regnskogen Bwindi. De erfarna kockarna lagar fantastisk mat i köket, även vegetariskt. Lodgen består av 8 bungalows som döljer sig bakom löv. Varje bungalow har antingen en dubbelsäng eller två enkelsängar och ett badrum. Alla bungalows har en privat veranda, där man ta en kopp kaffe eller te från omgivningarna och njuta av den fantastiska utsikten över regnskogen.

Den som vill kan ta en promenad från lodgen ned till floden och uppleva fågellivet och faunan i Uganda. Det finns dessutom en teodling på området som man kan titta närmare på.
Det är gratis wi-fi på alla gemensamma ytor.
 

Primate Lodge

Vi ska bo djupt inne i den frodiga låglandsregnskogen på Primate Lodge i Kibale Rainforest National Park. Lodgen har 7 bungalows som ligger lite undangömda inne i regnskogen, långt bort från dagens moderna liv. Här sprider sig en djup ro och känslan av att leva i naturen. Bungalowerna är byggda i afrikansk stil med antingen två enkelsängar eller en dubbelsäng, ett badrum samt veranda, där du kan njuta av ditt morgonkaffe, omgiven av den magiska regnskogen.

I restaurangen serveras både internationell och lokal mat med ett stort leende från den vänliga personalen. Vid siden av restaurangen ligger baren och ett lounge-område med behagliga stolar och soffor. Här kan man njuta av eftermiddagskaffet eller ta en drink före middagen och här finns gott om möjligheter för att se rödsvansade apor eller höra schimpansernas vrål. På kvällen sitter vi ofta runt brasan, medan ljuden från den afrikanska regnskogen intar den mörka natten. Sinnena skärps när man höra hur en skogselefant knäcker en gren i närheten.

Primate Lodge är väldigt involverad i att bevara av natur och kultur. Lodgen är byggd av lokala material, och strömmen genereras från solceller. Vi försöker minimera vårt avtryck på naturen och ingenting förutom våra fotavtryck får lämnas kvar. Lodgen stöttar och involverar lokala familjer i omgivningarna genom att köpa det de odlar och genom att stötta försäljningen av deras fina souvenirer. Samtidigt är det flera från lokalsamhället som är anställda på lodgen.
 
Det är gratis wi-fi på alla gemensamma ytor.
 

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
57 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm - Entebbe, Uganda

Efter ankomsten till flygplatsen i Entebbe körs vi den korta sträckan till vårt trevliga hotell som är beläget i en vacker tropisk trädgård.

 

Dag 2
Till Kibale nationalpark och vandring i Bigodi Swamp
Bigodi Swamp

Efter en god natts sömn och en god frukost kör vi på bra vägar mot västra Uganda nära gränsen till DR Congo. Här finns landets mest berömda nationalparker och många ikoniska djur. Längs vägen kan vi njuta av den grönskande och kuperade terrängen och vi passerar bland annat kaffe-, te- och sockerrörsplantager samt många små familjelantbruk, där framför allt bananplantorna imponerar. Innan vi når dagens destination äter vi lunch på en bra restaurang i staden Fort Portal. Den ligger vid foten av sågtandsformade Ruwenzoribergen, som även kallas för månbergen, som merparten av tiden är inhöljda i moln som ibland skingras och avslöjar de snöklädda topparna. Bergskedjans högsta punkt, Mount Stanley, är 5 110 meter hög vilket gör den till Afrikas tredje högsta punkt. Därefter kör vi den sista sträckan in i Kibale Forest National Park längs små grusvägar. Här inkvarteras vi på vår camp mitt i regnskogen.
 
På eftermiddagen ska vi ge oss ut på en promenad i Nigodi-träsket på gränsen till nationalparken och regnskogen. Bigodi är en bra utgångspunkt för att se de mindre aparterna som Kibale Forest är känt för, förutom det stora schimpansbeståndet. Dessutom är de ofta lättare att se vid träsket på grund av att det är mer öppet. Bigodi är även den perfekta utgångspunkten för den som vill se några av områdets alldeles speciella fåglar, varav den stora blå turacon och gråpapegojan förmodligen är de mest eftertraktade.
 
Nationalparken Kibale Forest ligger i direkt anslutning till nationalparken Queen Elizabeths norra del, som vi ska besöka härnäst. Denna består huvudsakligen av regnskog som hög och tät står helt orörd i stora delar av parken. Skogens mest kända invånare är onekligen schimpanserna som det finns nästan 1 500 av här. En stor grupp på cirka 70 medlemmar har studerats under många och är vana vid att det kommer in människor till dem. Schimpanserna kan besökas tillsammans med lokala specialguider, samma personer som har vant schimpanserna vid människan. Tillsammans med nationalparkerna Mahale Mountains och Gombe Stream i Tanzania är Kibale förmodligen den plats där man har störst möjlighet att hitta schimpanserna, närmare bestämt 90 procents chans. I Kibale finns det hela tio andra aparter vilket gör parken till en av världens bästa för ändamålet. Kibalaskogen rymmer även en del andra stora djur som t ex leopard och buffel samt den lilla skogselefanten med de runda öronen och betarna närmare snabeln. Dessa syns sällan till i den täta skogen, men det gör däremot alla vackra fjärilar. Den som är botanikintresserad har kommit till ett äkta paradis eftersom skogen bjuder på en överväldigande variation av stora och spektakulära träd med 250 arter varav de gigantiska fikonträden är speciellt imponerande och lockar till sig många fåglar och apor (bland annat schimpanser) när fikonen är mogna. Framför allt i de öppna områdena finns det många färgsprakande blommor och uppe bland träden återfinns bland annat orkidéer.

Dag 3
Schimpanstracking Queen Elizabeth National Park och båttur
Människans närmaste släkting, schimpansen

Denna morgon är det dags för oss att ge oss ut på schimpanstracking och avlägga ett besök hos våra närbesläktade vänner.
 
Endast några få procent skiljer människans arvsmassa från schimpansens. Det gör den till vår närmaste, idag levande släkting, tätt följ av Afrikas andra människoapa, gorillan. Schimpansen är faktiskt närmare besläktad med människan än med gorillan. Schimpansen är den mest temperamentsfulla av de två aporna, kanske för att den är mer lik människan! Det finns två olika schimpansarter, den vanliga schimpansen samt dvärgschimpansen som även kallas för bonobo. Sistnämnda lever i Centralafrika söder om Kongofloden i väldigt svårtillgängliga områden. Den vanligare schimpansen är mer utbredd norr om Kongofloden, nämligen från den västra delen av Tanzania och Uganda över Centralafrika och hela vägen till Västafrika. Det är denna art vi ska uppsöka i Kibales regnskog, och vi kommer att få vara med om en enastående och väldigt rörande upplevelse.
 
Det är dyrt med schimpanstracking och ännu dyrare med gorillatracking. De höga priserna beror inte bara om regeln och utbud och efterfrågan. Det är även en ytterst tålamodskrävande aktivitet och dyr uppgift att vänja de vilda människoaporna vid vår närvaro bland dem, eftersom de är väldigt rädda av sig. Chansen att man skulle stöta på en schimpans eller en gorilla i naturen är inte speciellt hög, om de inte har genomgått en lång tillvänjningsprocess. Denna process kräver att lokala experter från parkerna uppsöker samma familjegrupp varje dag året runt varav den första tiden går ut på att man uppehåller sig nära flocken utan att man ser den. När experterna har tillbringat en lång tid med att bara finnas där och bland annat prata med aporna kan de långsamt skapa ögonkontakt och senare fysisk kontakt. Det är inte förrän djuren är helt trygga med detta som det går att ta med sig enskilda främmande individer in till flocken. När detta väl börjar fungera kan man sälja utflykter till schimpansflocken, en tur per dag, med 6-8 personer och med maximalt en timmes uppehåll tillsammans med aporna. Tidshorisonten för hela tillvänjningsprocessen är mellan två och tre år för en enskild familjeflock. Över tid, i takt med den ökande efterfrågan, ökar antalet invanda flockar. Detta ökar i sin tur behovet av att passa på tjuvskyttar.
 
Zoologen Jane Godalls banbrytande forskningsarbete, bland annat under hennes 50 år i Gombe Stream nationalpark i Tanzania, banade väg för den kunskap som krävs för att kunna uppehålla sig i en schimpansflock utan att nämnvärt störa deras vardag. Senare har hennes och hennes medarbetares arbete på Jane Goodall Institute bidragit till kunskaper om och förmågan att skydda de utrotningshotade vilda schimpanserna i andra länder, samt till naturbevaringsarbete.
 
Vi flyttar runt på schimpanstracking och promenad i Bigoditräsket beroende på totalt antal gäster i området och vår egen och andra gruppers antal.
 
Mitt på dagen kör vi till nationalparken Queen Elizabeth som ligger söder om Kibale Forest nationalpark. Turen går genom fantastiska kultur- och naturlandskap där vi bland annat ser tydliga spår av tidigare vulkanisk aktivitet i området, bland annat i form av vackra kratersjöar. Under dagens lopp når vi fram till vår vackert belägna lodge vid Kazingakanalen. Här ska vi ge oss ut på en spektakulär båtsafari på eftermiddagen. Detta är en av parkens absoluta höjdpunkter eftersom det här finns massor av flodhästar och krokodiler vid kanalbredden. Hit kommer även elefanter och bufflar för att dricka och bada. Fågellivet är minst lika imponerande med massor av skarvar, hägrar, ibisar, storkar, pelikaner, flyttfåglar och kungsfiskare runt den fiskrika kanalen.
 

Dag 4
Klassisk safari i Queen Elisabeth Nationalpark
Elefanter lever i flock

Vi tillbringar hela dagen i nationalparkens norra del som är rik på vilt. Både på morgonen och eftermiddagen ger vi oss ut på safari i våra fyrhjulsdrivna fordon, på så kallade game drives, i vårt sökande efter parkens vilda djur. Mitt på dagen kan vi slappna av vid lodgen och bland annat njuta av den imponerande utsikten.
 
Queen Elizabeth nationalpark är uppkallad efter den brittiska drottningen, och är förmodligen Ugandas mest varierande nationalpark var gäller både landskap och vegetation. Dessutom rymmer den ovanligt många olika arter av kräldjur och fåglar, varav det finns över imponerande 550 arter av sistnämnda. Parken gränsar i väster mot DR Congos samt Lake Edward som är förbunden med Lake George i öster via Kazingakanalen. Denna breda kanal som slingrar sig fram genom parken utgör tillsammans med sjöarna en permanent vattenresurs som därmed understödjer att parken kan ha ett stort och varierat bestånd av storvilt och massor av fåglar. På nationalparkens savann finns det många antiloper, framför allt den lokalt vanliga Uganda-koben och den stora vattenbocken. Här finns även ett rikligt bestånd av lejon, leoparder, hyenor och det stora vildsvinet med det föga smickrande svenska namnet jätteskogssvin. Överallt finns det elefanter och på Kazingakanalens södra sida händer det att den mindre skogselefanten dyker upp. Dessa tillhör egentligen de stora Kongoskogarna i Centralafrika men är ibland synliga i skogarna lite längre norrut. I Kyambura-ravinen när Kazingakanalen finns det ett litet schimpansbestånd som kan besökas med specialtillstånd och i sällskap av guide, men sannolikheten för att faktiskt se aporna är större i Kibale Forrest. En molnfri dag och när molnen runt toppen av Ruwenzori-bergen skingras har vi en vacker utsikt över de över 5 kilometer höga och snöklädda topparna, framför allt från den norra delen av parken vid Lake Edward.
 
 

Dag 5
Safari på väg till Bwindi Impenetrable Forest National Park
Antiloper på savannen

Efter frukost styr vi kosan söderut mot bergsregnskogarna i den legendariska nationalparken Bwindi Impenetrable Forest. Längs vägen gör en lång game drive i Queen Elizabeths södra Ishasha-sektor som även den är en djurrik del av parken. Området är framför allt känt för att vara en av de få platser där lejon klättrar i träd. Här finns även många andra stora djur varav det vanligaste är den vackra topiantilopen. Här äter vi dessutom vår medhavda matsäck på en attraktivt belägen picknickplats innan vi kör den sista sträckan på grusvägar i den kuperade terrängen uppe i skogen. I skymningen har vi kommit fram till den plats där vi ska bo de närmaste dagarna, nämligen den vackert belägna lodgen som har en fantastisk utsikt över bergen och trädkronorna i den täta regnskogen.

 

Dag 6
Gorillatracking i Bwindi Impenetrable Forest Nationalpark
Möten gorillafamiljer

Idag ska vi uppleva det som enligt många anses vara höjdpunkten på en safari i Uganda. Efter frukost på hotellet kör vi den korta sträckan till nationalparkens ingång. Här får vi en grundlig briefing i morgonens och förmiddagens promenad upp till de lugna jättarna. Precis som för schimpanserna kan man besöka gorillaflockar som består av gigantiska ledarhanar, så kallade silverbacks (silverryggar). De kan uppnå en höjd på nästan två meter och en vikt på imponerande 220 kg. Vid en gorillatracking i Rwandas och Ugandas västra högland besöker man den långpälsade bergsgorillan medan den något mindre och mer korthåriga låglandsgorillan lever västerut i Centralafrikas regnskogar. De växtätande gorillorna har, trots sin storlek, ett lugnare beteende än schimpanserna. De flesta som har besökt gorillorna kan vittna om att det är en stor och känslosam upplevelse att sitta mitt i en gorillaflock och blicka in i deras stora bruna ögon. Även om reglerna säger att man inte får gå närmare gorillorna än 7 meter är det faktiskt så att gorillorna själva inte känner till reglerna och ännu mindre vet vad en meter är!
 
Pionjären för arbetet med bergsgorillorna var Dian Fossey som bokstavligt talat vigde sitt låg åt gorillorna i Rwandas nationalpark Volcanoes. Här ligger hon begravd bredvid den unge gorillahannen Digit, som hon knöt nära band till. I den betagande men bistra filmen De dimhöljda bergens gorillor är berättelsen filmatiserad med Sigourney Weaver i huvudrollen. Dian Fosseys ibland kontroversiella metoder har däremot bidragit till att det idag finns över 1 000 av de sällsynta bergsgorillorna jämfört med cirka 600 under de mest kritiska åren på 1980-talet. Även om bergsgorillan är ett av världens mest sällsynta djur och den mest sällsynta bland människoaporna, är det den enda av människoaporna som växer i antal.
 
Över hälften av alla bergsgorillor lever i Bwindis bergsregnskog medan övriga håller sig runt vulkanerna på gränsen mellan Rwanda, DR Kongo och Uganda där Dian Fossey levde och arbetade. De lever i familjegrupper som vanligtvis leds av en enda vuxen hane, silverryggen, och dessutom kan ha en eller flera unga hanar, svartryggar, samt upp till 10-12 honor och ett antal ungar. Gorillaflocken rör sig över ett större territorium i jakt på färsk växtföda. De bygger ett rede i vegetationen där de tillbringar natten, och gör ett nytt rede varje kväll. Redena är en viktig indikation på var gorillaflocken befinner sig när de lokala experterna ska spåra flocken på morgonen inför en gorillatracking.
 
På eftermiddagen är det dags att koppla av och låta intrycken från morgonens och förmiddagens stora upplevelse sjunka in. Det går inte att säga exakt när vi är tillbaka på vår lodge eftersom det beror på vilken grupp bergsgorillor vi har fått tillstånd att besöka samt hur långt upp i bergen de har rört sig. Om vi är tillbaka på lodgen mitt på dagen och har ork kvar i kroppen kan den som vill köpa till en utflykt till det lokala Batwa/pygmésamhället. De flyttades ut från skogen när den omvandlades till nationalpark och bor nu i lite ovana omgivningar i en lite mer öppen miljö.
 
Nationalparken Bwindi Impenetrable Forest med den ogenomträngliga skogen ligger på cirka 1 100-2 400 meters höjd på gränsen till DR Kongo. Helt ogenomtränglig är den däremot inte, och även om den är väldigt tät och har branta sluttningar, är det just här man kan besöka familjer av de imponerande stora bergsgorillorna. Eftersom efterfrågan på gorillatracking är hög är antalet invanda familjeflockar på tillväxt. Det finns idag tio flockar i Brindi som det dagligen går att besöka i en timme. Även om det inte ges full garanti för att hitta gorillorna har vi alla möjligheter att träffa dem eftersom de befinner sig under noga övervakning och erfarna spejare skickas i förväg. Bwindiskogen rymmer även många andra djur, framför allt apor, fåglar och fjärilar. Dessa kan tyvärr vara svåra att få syn på i den mörka skogen. Bwindi betyder för övrigt mörk på lokalspråk. Skogen är den enda platsen där bergsgorillorna lever tillsammans med schimpanser, men även om sistnämnda ofta hörs tydligt är de inte invanda och syns nästan aldrig till. Skogen har även ett litet elefantbestånd som även det syns till väldigt sällan. Bwindi är ett riktigt paradis för alla botaniker och har cirka 85 olika orkidéarter, 105 ormbunkar och 300 trädsorter, bland annat stora mahognyträd.
 

Dag 7
Till Lake Mburo Nationalpark med safari
Zebror i Lake Mburo National Park

Resan går nu tillbaka österut och Entebbe, men innan vi når så långt ska vi besöka lilla vidunderliga nationalparken Lake Mburo. Längs vägen äter vi våra medhavda lunchpaket i staden Mbarara. Kanske finns det tid över för en kort game drive i solnedgången i parken innan det är dags att äta middag och sova på vår vackert belägna lodge.
 
Den som vill ta en båttur på Lake Mburo istället för inplanerade game drive. En mörker-gamedrive kan också anordnas för att leta efter nattaktiva djur. Information om game drive och båttur ges på plats och aktiviteterna ska betalas separat eftersom de inte ingår i resans pris. Självklart finns reseledaren behjälplig med att anordna de här aktiviteterna om det finns intresse för det.
 
Lake Mburo nationalpark är centralt belägen mitt mellan Ugandas berömda västliga nationalparker och huvudstaden Kampala samt Entebbe med den internationella flygplatsen vid Victoriasjön. Förutom dess viktiga placering bjuder den relativt lilla parken på en vacker och kuperad natur med skogssavann och enskilda fotogena klippartier, samt inte minst på sjön som är en viktig livskälla och har gett parken dess namn. Detta är en av de få platser i Uganda där det går att se zebror medan de graciösa impalabockarna, de charmiga vårtsvinen och de stora bufflarna är relativt vanliga. Här är det imponerande fågellivet ovanligt iögonfallande med den fantastiska afrikanska flodörnen som framför allt finns runt sjön mitt i parken, i sällskap av bland annat flodhästar och krokodiler. Bland rovdjuren är den fläckiga hyenan och leoparden överst i näringskedjan, men båda kan vara svåra att hitta bland de många akacieträden i området.
 

Dag 8
Safari och vidare till Entebbe
Boskap på väg

Det är dags för resans sista game drive som görs på den skogsklädda savannen i nationalparken runt Lake Mburo. När vi lämnar parken har vi goda chanser att se lokalinvånare driva runt sin Ankole-boskar i området. Djuren är inte vilda men inte desto mindre en imponerande syn. De har många olika färger men framför allt deras enorma horn gör att de är ett populärt bildmotiv för turisterna. Kom ihåg att man inte bör fotografera boskapsfösarna utan ett väldigt tydligt tillstånd och eventuellt mot betalning.
 
På väg mot Entebbe korsar vi ekvatorn och detta är tydligt utmärkt. Sent på dagen inkvarteras vi på samma trevliga hotell som på resans första natt.
 

Dag 9
Utflykt till Nilens källor och Victoriasjön. Hemresa från Entebbe
Nilens källa

På resans sista dag i vackra och lummiga Uganda ska vi ge oss ut på en heldagsutflykt österut, med riktning mot Kenyas gräns. Vi följer den gigantiska Victoriasjöns norra sida. Med en yta på nästan 69 000 km2 utgör sjön cirka en femtedel av Sveriges yta. Det gör den till världens näststörsta färskvattensjö efter Lake Superior på gränsen mellan Canada och USA. Vårt utflyktsmål är staden Jinja som ligger vid Nilens utlopp från Victoriasjön. Detta var den första plats som utropades som Nilens källa. John Hanning Speeke var den första vita människan som nådde Victoriasjön år 1858, men det var inte förrän vid nästa expedition år 1862 som han hittade Nilens (Vita Nilen) utlopp vid sjöns norra bredd. Denna fick sedermera landet Nilens källa. Senare har det debatterats livligt om vilken källa med inlopp till Victoriasjön som var den mest avlägset belägna. Ämnet diskuteras fortfarande men överlag anses det vara små tillopp till Kagera River från antingen Rwanda eller Burundi.
 
När vi har sett Nilens utlopp från sjön och utforskat Jinja ska vi bege oss till en trevlig avskedslunch. Denna serveras i fantastiska omgivningar eftersom vi ska ge oss ut på en kort båttur till Nilens mitt, närmare bestämt till en liten ö nedströms från Jinja. Ön är omgiven av våldsamt brusande vattenmassor som på flera platser bildar små vattenfall. Den lilla ön ingår i ett fridlyst reservat och har en härlig lodge med en väldigt bra restaurang där vi ska avnjuta vår lunch.
 
Efter lunch finns det gott om tid att bara njuta av de spektakulära omgivningarna samt inta en trevlig kopp kaffe eller te bryggt på lokala råvaror innan vi återvänder till Entebbe. Längs vägen passerar vi Ugandas kuperade och hektiska huvudstad Kampala som är landets allra största stad med över 1,5 miljoner invånare. Staden har en imponerande skyline efter afrikanska förhållanden. Under kvällen tar vårt äventyr i Uganda slut och vi kommer fram till Entebbes internationella flygplats för att stiga ombord på flyget hem igen.
 

Dag 10
Hemkomst

Prisinformation

Resans pris

Från 57 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
6 498:–
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm - Entebbe,  t/r med mellanlandning
 • Transport och utflykter enligt program
 • Boende på bra hotell/lodger/camps i delat dubbelrum
 • Helpension
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extra arrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Drycker
 • Dricks till chaufförer, lokalguider, hotellpersonal och bärare (räkna med cirka 12 USD per person och dag)
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift per faktura utgår med 150 kronor (bortfaller vid online-bokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”
Visum

Det råder visumskyldighet i Uganda. Du kan söka visum på www.visas.immigration.go.ug. Det kostar 50 USD. Du kan se en vägledning om hur du ansöker om visum på www.albatros.se/praktisk/uganda-visumvagledning

 

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

OBS!

Våra safariguider gör allt för att vi ska se så många djur som möjligt på våra game drives. Eftersom det handlar om vilda djur kan vi dock inte ge några garantier.

 

Vaccination

Det krävs att man är vaccinerad mot Gula Febern för att man ska få resa in i Uganda. 
Dokumentationen från vaccineringen ska visas vid inresan till Uganda, och den ska även bifogas med den elektroniska visumansökan. 

 

Tips inför packningen

Det kan komma regn året runt i Uganda, framför allt i regnskogarna i väst. Därför rekommenderar vi lätta regnkläder eller en tunn regncape. Ta gärna med en liten ryggsäck eller väska till gorilla- och schimpans-trackingen, safarier och för resdagar. Väskan kan även användas som handbagage på flygresorna.

 

Bagage

Angående resväska rekommenderar vi att man tar med mjuka resväskor (softcase) och inte hårda (hardcase) då dessa är lättare att packa i fordonet vi använder oss av för att köra runt.

Sol, klimat och klädsel

Resan äger rum runt ekvatorn där solen har mycket att säga till om. Ta därför med solskyddscreme med hög solskyddsfaktor.

 

Deltagaantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

 

Handen på hjärtat

Fysisk form

Promenaden till gorillorna kan ofta vara lång. Dessutom görs den i tät skog på branta och ibland hala sluttningar samt i fuktig värme. Därför är det viktigt att du är i god form och klarar av värme. Om problem uppstår längs vägen kan man för en tilläggsavgift på cirka 500 USD beställa en African Helicopter. Detta innebär att en grupp på cirka åtta personer tillkallas och bär den nödställda personen upp till gorillorna på en primitiv bår – och sedan hela vägen ner igen. Du ska absolut inte planera för den här typen av assistans eftersom den endast är baserad på oförutsedda problem eller en direkt akutsituation.

 

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 4 out of 5 by from Mixed feelings Spännande upplevelser, oförglömligt möte med Gorillorna. Alldeles för tunt beträffande information och möjligheter till att veta mer om Uganda. Varning för mycket regn i oktober och mars. Långa respass.
Date published: 2019-10-26
 • y_2020, m_8, d_3, h_15
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.10
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_1
 • loc_sv_SE, sid_UGRTR01, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor

21UGRTR01ASE1110