Vårkänslor i Kroatien

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Lär dig mer om kroatisk gastronomi, språk och historia under 2 sköna veckor i idylliska Tisno

Upplev Dalmatiens vackra kuststräcka med idylliska byar och fantastiska landskap under 2 sköna vårveckor på 4-stjärnigt hotell.

Vi vandrar och cyklar runt i den vackra naturen, besöker de medeltida kuststäderna Trogir, Zadar och Vodice och den som vill kan boka våra extrautflykter till Split, nationalparken Krka och en kryssning till Kornati nationalpark.

Dessutom vankas besök hos lokala producenter av vin, skinka och ost, och ger vi oss själva i kast med att laga kroatisk mat. 

Under hela vistelsen bor vi på det familjeägda Hotel Borovnik, som ligger perfekt placerat mellan de två största städerna i Dalmatien, Split och Zadar.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Kroatisk kuna

Dagsprogram 15 dagar
Dag 1
Flyg Stockholm – Split, Kroatien. Stadsrundtur i Trogir och ankomst till hotellet i Tisno. Välkomstmiddag
Dag 2
Tisno. Stadsrundtur och introduktion till Kroatien och kroatiska
Dag 3
Tisno – Betina – Murter – Tisno. Cykelutflykt till Murter och Betina med besök på fartygsmuseum
Dag 4
Tisno – Zadar – Tisno. Utflykt till Zadar med Havets orgel och gamla stan
Dag 5
Tisno. Tid på egen hand eller möjlighet för kryssning till nationalparken Kornati med lunch
Dag 6
Tisno – Jezera – Tisno. Matlagningskurs och vandring till den lilla orten Jezera
Dag 7
Tisno. Tid på egen hand eller möjlighet för utflykt till Etnoland och Krka Nationalpark
Dag 8
Tisno. Avkoppling och möjlighet för vandring
Dag 9
Tisno. Tid på egen hand eller möjlighet för heldagsutflykt till Primosten och Split med Diocletianus palats och middag på lokal restaurang
Dag 10
Tisno – Vodice – Tisno. Vodice och Kroatiens största insjö, Vrana
Dag 11
Tisno. Avkoppling i Tisno med boccia-turnering och grillning
Dag 12
Tisno – Sibenik – Krabanj. Utflykt till Sibenik, Krabanj och vingårdsbesök
Dag 13
Tisno - Pag - Tisno. Salt- och ostproduktion på ön Pag
Dag 14
Tisno. Tid på egen hand och avskedsmiddag
Dag 15
Tisno – Split – Stockholm. Hemresa

Hotell

Hotel Borovnik

 • Hotel Borovnik från ovan
 • Det ingår halvpension på Hotel Borovnik
 • Poolen på Hotel Borovnik
 • Poolen på Hotel Borovnik
 • Antal rum: 63
 • Ligger i centrum av Tisno
 • Dygnsöppen reception
 • Huvudrestaurang och grill/pizzeria
 • Aperitif och isbar
 • 1 utomhuspool
 • Avstånd till busshållplats: 100 meter

Hotel Borovnik ligger på den mysiga lilla ön Murter mitt emellan de två stärsta städerna i Dalmatien, Split och Zadar. Hotellet består av en ny och en äldre huvudbyggnad och har en restaurang med utomhusterrass, en pizzeria och en bar samt ett inbjudande utomhuspoolområde, där man kan slappna av.
Alla rum har luftkonditionering, satellit-tv och eget badrum.

Det finns möjlighet att uppgradera till superior rum. Superior rummen är 25m2, i jämförelse med standardrummen på 15-17m2. Läs mer under prisinformation.

Rummen
Alla rummen har satellit-tv, luftkonditionering, hårtork, badkar eller dusch. 

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Split, Kroatien. Stadsrundtur i Trogir och ankomst till hotellet i Tisno. Välkomstmiddag Ca 120 km
Gamla stan i Trogir

När vi har landat i Split fortsätter vi till grannorten Trogir som har runt 13 000 invånare. Staden ligger på en liten ö mellan fastlandet och ön Čiovo. Broar på bägge sider förbinder fastlandet med öarna. Trogirs historia har anor som går mer än 2 000 år tillbaka i tiden till det illyriska kungariket och sedan dess har bland annat romarna och venedigborna satt deras avtryck på stadens kultur och historia, precis som i resten av Dalmatien.

Trogir är omgivet av en solid stadsmur och hittar man en rad vackra kyrkor, palats, torn och bostäder – som alla är utmärkta representanter för forntida byggnadskonst. Staden erbjuder med andra ord en uppsjö av tinnar och torn, pelare och kupoler från renässansen, barocken och den gotiska perioden.

Mitt på eftermiddagen fortsätter vi norrut till vårt trevliga hotell vid staden Tisno, där vi ska tillbringa de kommande två veckorna. Efter att vi har checkat in på våra rum välkomnas vi av hotellpersonalen och njuter av en god middag tillsammans.

Dag 2
Tisno. Stadsrundtur och introduktion till Kroatien och kroatiska
Hotel Borovnik från ovan

Tisno är faktiskt två mindre städer som delas upp av det smala sundet mellan fastlandet och ön Murter. Vårt hotell ligger centralt och bildar ram för våra upplevelser på både ö och fastland. 

Efter en frukost har det blivit dags att bekanta sig med Tisno. I den lilla staden som har både matbutik, kiosker och ett par caféer och restauranger som har öppet året runt, går livet sin stilla gång den största delen av året. Under säsongen, som sträcker sig från juni – september, invaderas ön av solhungrande turister, men vi har det mesta för oss själva. Vi tittar närmare på den lokala kyrkan och tar en sväng förbi stadens fina badstrand, som ligger endast 5 minuter från vårt hotell. 

Under eftermiddagen ska vi ta plats i skolbänken och lära oss mer om Kroatiens historia samt inte minst språket. Kroatiska är en del av den sydslaviska språkfamiljen, som talas i Bulgarien, Nordmakedonien, Bosnien och Slovenien. Alfabetet är latinskt, men har några underfundigheter som stammar från den kroatiske lingvisten och författaren Ljudevit Gaj, som stod bakom det kroatiska alfabetet på 1830-talet. Vi lär oss hur de mest användbara orden uttalas och under kvällen kan man kanske själv beställa sin mat i hotellets restaurang. På kroatiska så klart...!

Dag 3
Tisno – Betina – Murter – Tisno. Cykelutflykt till Murter och Betina med besök på fartygsmuseum
Ön Murter har varit bebodd sedan antiken

Ön Murter har varit bebott sedan antiken och ön har många små historiska pärlor. I dag ska vi cykla runt och bekanta oss med den vackra ön. Vi får våra cyklar på morgonen vid vårt hotell och beger oss i samlad trupp till grannorten Betina. Den 4 kilometer långa cykelturen går längs det azurblå havet på cykelväg.

Betina i dag är inte mycket mer än en trevlig hamn och ett par små caféer, men var på 1700-talet centrum för träskeppsbygge i Adriatiska havet.  Den stolta traditionen upprätthålls fortfarande och vi ska besöka det lilla lokalmuseet där vi lär oss mer om orten maritima historia.

Vi fortsätter härifrån till närliggande Gradina, där öns äldsta bosättning är under utgrävning. Illyriska stammar har bott här sedan 200-talet f. Kr. och övertogs sedan av romarna, och det är en av de största bosättningarna i området. Här har man hittat några av de mest imponerande gravskatterna i hela Kroatien, som i dag ställs ut i det arkeologiska museet i Zadar.

Vi tar en liten promenad i det natursköna området innan vi fortsätter vår färd mot öns huvudstad, Murter. I Murter bor ca 2 000 invånare året runt och det finns möjlighet att äta lunch här (ingår inte i resans pris) på en av stadens många trevliga restauranger. Man kan också välja att gå på upptäcktsfärd i gamla stan eller bara koppla av med en kopp kaffe i lustbåtshamnen. Vi återvänder till hotellet under eftermiddagen.

Dag 4
Tisno – Zadar – Tisno. Utflykt till Zadar med Havets orgel och gamla stan Ca 165 km
Sankt Donatuskyrkan i Zadar

Efter frukost på hotellet beger vi oss i buss till staden Zadar som med 75 000 nästan känns som en storstad...! Staden som är en av Kroatiens äldsta grundades redan under 800-talet och har under de senaste 3000 åren haft en otal härskare: Det romerska riket, det bysantinska riket, stadsstaten Venedig, turkarna, Kroatiens tidiga kungar, Österrike, och sist, men inte minst Italien, som faktiskt härskade här till slutet av andra världskriget innan Zadar blev en del av Jugoslavien.

Under inbördeskriget på 1990-talet bombades staden av den jugoslaviska armén, men har sedan dess byggts upp igen och den gamla stadsdelen är idag mer eller mindre intakt. 

Vi tar en titt på stadens imponerande arkitektur, som än i dag vittnar om romarnas imponerande stadsplanering.  Vi ser den rustika stadsmuren med sina imponerande stadsportar, St. Donat-kyrkan som stammar från år 810 och idag är stadens symbol på det unika historiska arvet. Kyrkan stammar från tiden f.Kr och är byggd av  sandfärgade dalmatiska stenar. St. Donat har inte använts som kyrka sedan 1796, men kyrkans fantastiska akustik gör att den ofta används till klassiska konserter. Vid sidan om kyrkan hittar vi dessutom det romerska Colosseum (Forum), som grundades av kejsare Augustus. 

Dessutom ska vi till stadens samlingspunkt, hamnpromenaden Riva, där den kroatiske arkitekten Nikola Basic år 2005 byggde en havsorgel med 7 stentrappor som går ner i Adriatiska havet. När havets vågor träffar stentrapporna, pressas luft upp igenom olika kanaler och därigenom skapas vackra klanger från 35 orgelpipor. På stentrappan kan man njuta av det vackra Adriatiska havet och ljudet från orgeln. 2006 vann Nikola Basic European Prize for Urban Public Space.

Resten av dagen är öronmärkt till upplevelser på egen hand i den trevliga staden. Det livliga shoppingstråket Kalelarga bjuder på många kaffe- och glassbarer och de historiskt intresserade kan ett besök på det arkeologiska museet rekommenderas.   Museet som har funnits sedan 1832, har en av Kroatiens största samlingar av arkeologiska fynd, bland annat från Gradina på vår ö Murter.

Under eftermiddagen beger vi oss tillbaka till Tisno, där resten av kvällen är på egen hand.

Dag 5
Tisno. Tid på egen hand eller möjlighet för kryssning till nationalparken Kornati med lunch
Poolen på Hotel Borovnik

Dagen ägnas åt upplevelser på egen hand om man inte har lust att följa med på båttur till nationalparken Kornati (utflykten ingår inte i resans pris och ska bokas separat).

I farvattnet söder om Tisno ligger ett område som består av 89 öar, holmar och skär, som 1980 blev nationalpark och uppkallades efter den största ön, Kornat, som är 25 km lång. Själva nationalparken täcker över 220 km2 och har hela 238 km kuststräcka. Det är förbjudet att fiska i Kornati, eftersom man vill bevara det rika djurlivet. För under havets yta gömmer sig 350 växter, 300 fiskar och underjordiska grottor. Och man har tur kan till och med få syn på leksna delfiner.

De många öarna ligger som pärlor på rad och är en sann fröjd för ögat. Dramatiska klippformationer reser sig från havets yta och speglar från havets yta och förbi det spektakulära kristallklara vattnet. Vi kryssar förbi den högsta punkten på 180 m och ser närmare på alla laguner, öar och skär. Det serveras lunch ombord på båten.

Vi är tillbaka på hotellet sent under eftermiddagen och resten av dagen är på egen hand.

Dag 6
Tisno – Jezera – Tisno. Matlagningskurs och vandring till den lilla orten Jezera
Kroatisk burek - degknyten med köttfärsfyllning

Ingen semester utan god mat och i dag ska vi ge oss i kast med det kroatiska köket.

Vi besöker stadens lokala marknad och en matbutik om det skulle behövas. Hotellets kock och övrig personal hjälper till när vi gör vårt bästa för att laga kroatisk mat.

Under eftermiddagen tar vi en promenad till byn Jezera, som ligger ca 1½ kilometer från Tisno. Vi går genom skogen och utmed den vackra kuststräckan på en nyanlagd stig till den mysiga hamnstaden. Här kan ta en titt på livet i hamnen, dricka en kopp kaffe eller smaka på stadens goda glass. Den som är pigg i benen kan gå tillbaka till hotellet via öns största kyrka, Vår Fru Caravaggios kyrka, som tronar vackert på öns högsta punkt. Alternativt kan man gå tillbaka längs med vattnet eller ta lokalbussen.

Dag 7
Tisno. Tid på egen hand eller möjlighet för utflykt till Etnoland och Krka Nationalpark Ca 100 km
Följ med på utflykt till Krka nationalpark

Dagens extrautflykt går till en av Kroatiens mest framstående museer, det etnografiska museet, Etnoland, som styrs av makarna Lokas (utflykten ingår inte i resans pris och ska bokas separat). Området är återuppbyggt som en exakt kopia av  Josko Lokas morföräldrars barndomshem, och med makarnas levande beskrivning av livet på landet i Dalmatien under förra århundradet får vi en helt unik resa tillbaka i tiden. Vi äter lunch i de trevliga omgivningarna innan vi fortsätter till närliggande Krka nationalpark.

Krka har varit nationalpark sedan 1985 – och skapades först och främst för att beskydda områdets mer än 800 olika växter, varav en del är endemiska. Krka nationalpark är även hemvist för mer än 200 olika slags fåglar samt en rad paddor, kräldjur och fisk. Stigar och broar för genom frodig växtlighet till det spektakulära Krka-fallet, där en rad mindre vattenfall flyter ner i en vattenfallssjö och tillsammans utför ett fall på 242 meter.

Efter några riktigt fina naturupplevelser lämnar vi nationalparken med en båt som tar oss till den lilla staden Skradin, där vår buss väntar på oss. Vi är tillbaka på hotellet sent under eftermiddagen.

Dag 8
Tisno. Avkoppling och möjlighet för vandring
Kristallklart vatten i Kroatien

Vi kan behöva en dag utan några större aktiviteter, så i dag har vi tid till improvisation. Till frukosten kan man göra i ordning en matlåda man kan ta med sig om man vill ta en promenad på ön eller fastlandet. Det går lokalbussar precis utanför hotellet, så den som har lust kan ge sig ut på äventyr längre bort.  

Det finns även möjlighet att ge sig ut på en utflykt till en av de närliggande stränderna eller hyra en liten båt och segla runt ön och njuta av den vackra naturen från vattnet.  

Reseledaren och hotellpersonalen hjälper gärna till med förslag till aktiviteter. 
Den som vill kan prova på några av de trevliga restaurangerna som ligger i och runt Tisno.

Dag 9
Tisno. Tid på egen hand eller möjlighet för heldagsutflykt till Primosten och Split med Diocletianus palats och middag på lokal restaurang Ca 240 km
Mysiga Primosten

I dag kan man välja att njuta av hotellets många faciliteter eller följa med på vår extrautflykt till huvudstaden i Dalmatien, Split (utflykten ingår inte i resans pris och ska bokas separat).

På väg mot Split stannar vi vid den lilla mysiga hamnorten Primosten. Den gamla stadsdelen var ursprungligen placerad på en liten ö, men blev landfast på 1800-talet i samband med att man byggde en damm. Primosten är en sann liten pärla med spännande arkitektur och vackra badstränder. Vi går på upptäcktsfärd i de gamla stadsdelen innan vi fortsätter mot dagens huvudmål, Split.

Split som ligger vackert vid Adriatiska havet är Dalmatiens största stad. Under historiens gång har Split varit under bysantinsk, venetiansk och österrikisk-ungersk kontroll, innan staden efter första världskriget blev en del av det kungarike som senare blev Jugoslavien. Det sägs att Splits första invånare var den romerske kejsaren Diocletianus, som byggde sin enorma borg här vid Adriatiska havets kust omkring 300 e. Kr. 

När kejsaren abdikerade drog han sig tillbaka till sitt 30 000 m² stora palats. Ruinerna efter palatset ligger utspridda över den gamla stadsdelen som närmast är inbyggd i den historiska byggnaden. Palatset var omgivet av två meter tjocka och 20 meter höga murar, som stadig är fint bevarade flera ställen. Mursystemet har ingångspartier från alla fyra världshörn: Genom järnporten västerut genom den gyllene porten i norr, silverporten i öst och bronsporten söderut. Bronsporten låg en gång parallellt med Adriatiska havet, men det var länge innan stadens nuvarande hamnpromenaden anlades. 

Inne i palatset ser vi peristylet, som var förgården till kejsarens privata gemak, samt vestibulen, Jupiter-templet och St Domnius-katedralen. Efter palatsbesöket tar vi en promenad genom staden som det också kommer att finnas tid att utforska lite mer på egen hand. På hamnpromenaden Riva passerar man mörka och dystra källare som tidigare var kejsarens kyliga lägenheter. Promenaden är flankerad av palmer och caféer och de säljer konsthantverk, böcker och vykort med mera. 

Sent på eftermiddagen samlas vi återigen och beger oss mot en lokal restaurang, där vi äter en god middag. Vi återvänder till vårt hotell sent på kvällen.

Dag 10
Tisno – Vodice – Tisno. Vodice och Kroatiens största insjö, Vrana Ca 80 km
Kroatiens största insjö, Vrana

Vi sover länge och beger oss först under förmiddagen till Vodice, ett mindre område ca 15 kilometer från Tisno. Vodice ligger vackert och har ett trevligt hamnområde med massor av små caféer och trevliga restauranger.

Vi tar in den lokala stämningen och om man har lust bör man prova stadens specialitet, fikonmarmelad. Marmelad som produceras i området, är känt över hela Kroatien och smakar inte bara fantastiskt, utan ska även vara bra för blodtrycket och andra problem.

Efter lunch (ingår inte priset) fortsätter vi till naturområdet vid Vrana-sjön. Detta helt speciella område drar varje år till sig jättestora kolonier flyttfåglar och i vinterperioden förväntas upp emot 100 000 fåglar på ett litet område.

Vegetationen och de stora sumparealer erbjuder ideella förhållanden för särskilt hägrar och skarvar som lever gott av de många paddorna och fiskarna i området. Vi går en tur i området innan vi sent under eftermiddagen återvänder vi till Tisno.

Dag 11
Tisno. Avkoppling i Tisno med boccia-turnering och grillning
Tid till grillning

Efter ett par intensiva dagar har vi behov för att spela och koppla av tillsammans, så i dag finns det möjlighet för att delta i olika aktiviteter på hotellet.

På hotellets stora gemensamma ytor finns det möjlighet att slå sig ner och spela kort eller olika brädspel.  Annars kan man koppla av vid hotellets pool eller i bastun, som kommer att vara tillgängliga i dag

Den som vill kan ägna sig åt utomhusaktiviteter, t.ex. en lokal boccia-tävling som arrangeras på de nyanlagda banorna i utkanten av Tisno. Kanske vi kan få någon av de lokala invånarna att vara med…? 

Den som inte har hunnit avsluta sitt bridgespel eller bara vill ta ett glas i baren, kan göra det efter middagen, som i dag serveras som barbecue på en strand i närheten. Om det bliver dåligt väder flyttar middagen in till hotellets restaurang.

Dag 12
Tisno – Sibenik – Krabanj. Utflykt till Sibenik, Krabanj och vingårdsbesök ca. 70 km
Sibenik har 45 000 invånare

I dag ska vi besöka orten Sibenik och ön Krabanj, som är känd för sin produktion av badsvampar.

Huvudorten i provinsen som Tisno också är en del av, heter Sibenik. Orten med sina 45 000 invånare försörjde sig tidigare mestadels av tung industri, och hamnen var en av de viktigaste och mest använda längs hela Adriatiska kusten. I dag stadens till sig massor av turister i högsäsongen och kan bland annat bjuda på det imponerande St. Nicolas-fästningen, som 2017 kom på UNESCO:s kulturarvslista.

Vi ska bekanta oss med det vackra byggnadsverket som ursprungligen hade byggts av  venetianska byggherrar med den berömde arkitekten Hieronymus di Santa Michaela i spetsen. Det färdiga fortet stod klart i slutet av 1500-talet och är än idag imponerade att skåda. Efteråt tar vi en promenad i stadens centrala del och här finns det möjlighet att äta lunch (ingår inte i utflyktspriset).

Hamnen i Sibenik är fortfarande mycket aktiv och det är även härifrån vi fortsätter vår färd med en liten lokal färja som tar oss till den närmaste ön. Krabanj. Båtturen tar inte mer än 5-10 minuter och tar oss från fastlandet till den lilla rofyllda ön, vars högsta punkt bara är 1,5 meter över havsytan. Ön är speciellt känd för sin produktion av badsvampar, och vi besöker lokalmuseet för att lära oss mer om det här speciella yrket.

Sent under eftermiddagen återvänder vi till Sibenik, där vi ska provsmaka det lokala vinet som produceras i området. Kroatiskt vin tillhör inte de mest kända i världen, men kvalitén är hög och de lokala druvorna håller sakta men säkert på att få fotfäste även utanför Kroatien. Vi lär oss mer om hur vinet producera och ska naturligtvis provsmaka vinerna.

Vi återvänder till hotellet sent under eftermiddagen.

Dag 13
Tisno - Pag - Tisno. Salt- och ostproduktion på ön Pag Ca. 240 km

Det kroatiska köket är känt för sina goda skinkor, ostar och oliver. Inga av dessa härliga ingredienser hade dock varit möjligt att producera utan salt. För att få en inblick i saltproduktionen som skett här i mer än 1500 år beger vi oss till ön Pag, Kroatiens femte största ö. Här bor omkring 10 000 fastboende som lever på turism, lantbruk och fiske. Ön binds samman med fastlandet via bron Paski Most, som under en kort period under Balkankriget var den enda öppna gränsen mellan den södra och den norra delen av Kroatien. 

Naturen ändrar sig dramatiskt när vi kommer över från fastlandet. Det karga, vita klipporna påminner nästan om ett månlandskap och man har svårt att föreställa sig att något annat än salt kan odlas i dessa miljöer. Inget kan dock vara mer fel – förutom saltproduktionen är ön Pag nämligen berömd för sin produktion av fårkött och ost. 

Vi åker vi längs med vattnet, där saltmärkerna sträcker sig så långt ögat når. Efter en liten stund blir vegetationen kraftigare och får börjar dyka upp. Vi besöker en lokal ostproducent där vi lär oss mer om själva produktionen av fårost. Självklart ska vi även smaka på de goda varorna. Vi kikar också närmare på öns huvudstad, som lustigt nog också heter Pag. Här finns det möjlighet att äta lunch (inte inkluderat) och gå runt på egen hand, innan vi på eftermiddagen åker tillbaka till vårt hotell.

Dag 14
Tisno. Tid på egen hand och avskedsmiddag
På vingårdsbesök

Den sista dagen i Tisno är öronmärkt till shopping, ta ett sista dopp i poolen, bada på stranden eller ta en promenad i området. Vi ses under eftermiddagen och beger oss till kvällens avskedsmiddag, som serveras på den trevliga gårdsrestaurangen Roca.

Roca ligger på fastlandet ca 20 km från Tisno och har under flera generationer specialiserat sig på produktion av olivolja, vin och prosciutto-skinka. Omgivna olivlundar och vinodlingar äter vi husmanskost i vackra omgivningar.

Vi återvänder till hotellet sent under kvällen.

Dag 15
Tisno – Split – Stockholm. Hemresa

Det har blivit dags att ta farväl av Tisno. Efter frukost åker vi mot Split där vårt flyg väntar på oss.

Extrautflykt med tre utflykter

Vi har samlat 3 spännande utflykter, som bjuder på allt från seglats i Adriatiska havet och oöverträffade naturupplevelser, till besök i spännande städer längs kusten. Det hela givetvis kryddat med god mat.

För en komplett beskrivning se under dagsprogrammet.

 • Primosten och Split med Diocletianus Palats och middag på lokal restaurang: 998:- kr per person
 • Etnoland och Krka Nationalpark: 1 298:- kr per person
 • Kryssning till nationalparken Kornati med lunch: 898:- kr per person

Utflykterna kan köpas separat eller tillsammans i ett paket (pris: 2.998:- kr per person)

(Tillköpspaketet genomförs vid minst 15 deltagare)

Utflyktspaketet ska bokas hemifrån senast 45 dagar före avresa.

Smaklig måltid!

Prisinformation

Enkelrum

2 798:- kr

Uppgradering av rummen

Superior rum (25m2): 998:- kr

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare 
 • Flyg Stockholm – Split t/r
 • Boende på 4-stjärniga Hotel Borovnik i delat dubbelrum
 • Utflykter, entréer och transport enligt program
 • Halvpension
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Tillägg för enkelrum 
 • Dricks till lokalguider, chaufför m.fl. (räkna ca 25 € per person)
 • Övriga måltider och drycker
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift: 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
 • Allt som inte är nämnt under "Priset inkluderar"

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Vandringar och cykeltur

På dagar där vi vandrar eller cyklar kan det hända att vi måste byta rutt pga. väder och vind. Det är möjligt att korta ner rutten eller bege sig hemåt tidigare om vill det. Vårt tempo anpassas naturligtvis till terrängen.

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resedagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 20 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Hotellet

Vi har valt att bo på ett bra mellanklasshotell som vi använts oss av under många år. Det fyrstjärniga hotellet är trevligt och personalen gör sitt bästa för att vi ska känna oss hemma. De inkluderade middagarna serveras på hotellet, som lagar kroatisk, vällagad husmanskost. Maten serveras som buffé.

Packa gärna

Det är en god idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till utflykter, samt en strandhandduk om du ska ta ett dopp i vattnet. Stränderna är stenstränder och det kan finnas sjöborrar, så ta gärna på badskor. Om du inte har tagit med hemifrån, kan du köpa på plats till bra priser.

Vi rekommenderar att ta med en jacka och långa byxor till svalare temperaturer på kvällarna, bra vandringsskor och ett paraply och/eller regnjacka om det skulle bli dåligt väder.

Resan inte lämplig vid gångbesvär

Eftersom en stor del av utflykterna på den här resan genomförs till fots, är det viktigt att alla resedeltagare kan gå utan hjälp.

Valuta

Det avräknas i kontanter eller med kreditkort på hotellet vid hemresa. Det finns möjlighet att ta ut kontanter i bankomater, bland annat i Split, men vi rekommenderar att du har med dig kontanter/kroatiska kuna redan hemifrån.

Mera om Kroatien

Här kan du lära dig mer om Kroatien:
https://www.albatros.se/resmal/europa/kroatien

Handen på hjärtat

Information

Vi besöker Kroatien under lågsäsongen, så vissa restauranger och butiker är delvis eller helt stängda. Å andra sidan slipper vi stå i kö när vi besöker olika sevärdheter. 

Vädret kan ombytligt, men övervägande solsken 15 – 20 grader.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor