Vårkänslor i Sorrento

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Låt dig förföras av vackra Sorrento i vårskrud - med utflykter till Pompeji och Neapel och gott om tid att njuta av livet

Efter en lång vinter låter vi årets första solstrålar värma upp oss på Sorrento-halvön – med vackra vyer över citronträd, grågröna olivlundar och majestätiska klippor.

Här njuter vi av utsikten över Vesuvius, Neapel och de bildsköna öarna Ischia och Procida. Vi bor på Hotel Parco del Sole som ligger strax utanför Sorrentos stadskärna. Alla rummen har egen balkong eller terrass och med hotellets shuttlebuss tar vi oss enkelt in till den mysiga staden.

I resans pris ingår utflykter till Pompeji och Neapel. Och när vi nu är Italiens ska vi naturligtvis lära oss baka pizza och vi blandar till vår egen limoncello. Om du har lust att uppleva ännu mer kan du boka extra utflykter till bl.a. Capri och Villa San Michele, den spektakulära Amalfikusten och vulkanen Vesuvius.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Långtids­semester

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro

Dagsprogram 15 dagar
Dag 1
Flyg Stockholm – Neapel. Vidare mot Sorrento
Dag 2
Stadsrundtur i Sorrento
Dag 3
Äventyr på egen hand
Dag 4
Utflykt till Neapel
Dag 5
Möjlighet för utflykt till grekiska tempel i Paestum, Salerno och buffelmozzarella (utflyktspaket)
Dag 6
Citroner och olivolja. Vi gör vår egen limoncello
Dag 7
Möjlighet för utflykt till Capri och Axel Munthes Villa San Michele
Dag 8
Avkoppling på egen hand
Dag 9
Möjlighet för utflykt till pastastaden Gragnano, vulkanen Vesuvius och jordbruksbesök
Dag 10
Vandring i omgivningarna runt Sorrento. Vi bakar vår egen pizza
Dag 11
Utflykt till Pompeji
Dag 12
Möjlighet för utflykt till Amalfikusten och Ravello (utflyktspaket)
Dag 13–14
Upplevelser på egen hand
Dag 15
Hemresa

Hotell

Hotel Parco del Sole

Hotellet Parco del Sole är officiellt ett 4-stjärnigt hotell, men vi väljer att kalla det 3+, för att inte göra någon besviken.  Hotellet renoverar löpande och är den perfekta platsen för en längre vistelse i Sorrento. Hotellet ligger i en härlig trädgård med vackra citron- och apelsinträd, och det är underbart att njuta av livet här på en solskensdag. Alla hotellets rum har balkong/terrass. Rummen har utsikt till den vackra parkliknande trädgården och omgivningarna.

Hotel Parco del Sole är ett familjeägt hotell som ligger i ett bostadsområde utanför Sorrento, i den lilla stadsdelen Sant Agnello. Här är det nära till butiker och restauranger och endast 200 meter från den lilla järnvägen som kör till de små byarna längs med kusten och hela vägen till Neapel. Från hotellet är det ca 1,5 kilometer till Sorrento, och hotellet bjuder på gratis shuttlebuss direkt till staden. Med andra ord hotellet är ett bra alternativ för dig som vill låta benen vila.

Hotellet har 140 rum som ligger i grönskande omgivningar. I hotellets restaurang serveras maten som buffé. Här finns även en bar där man kan ta en aperitif före maten. Den som blir danssugen kan ta en svängom till hotellets livemusik ett par gånger i veckan. Det är gratis wifi på hotellet. Hotellet har en pool, men den är inte alltid öppen.

Rummen är trevliga, moderna dubbelrum med badrum, luftkonditionering, hårtork, satellit-tv och värdeförvaringsskåp.

Adress:

Hotel Parco del Sole
Via Dei Gerani 1
Sant¹Agnello
80065
ITALIEN

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Neapel. Vidare mot Sorrento
Marinan i Sorrento

Vårt italienska äventyr börjar med att vi sätter oss på planet som tar oss till Neapel.  Härifrån tar vi bussen till vårt hotell strax utanför Sorrento.

Vi bor på Hotel Parco del Sole som är ett familjeägt hotell i ett bostadsområde utanför Sorrento. Hotellet är nyrenoverat och ligger i en härlig trädgård med vackra citron- och apelsinträd och det är underbart att njuta av livet här på en solskensdag. Här är det nära till butiker och restauranger och endast 200 meter från den lilla järnvägen som kör till de små byarna längs med kusten och hela vägen till Neapel. Från hotellet är det ca 1,5 kilometer till Sorrento, och hotellet bjuder på gratis shuttlebuss direkt till staden. Med andra ord hotellet är ett bra alternativ för dig som vill låta benen vila. Hotellet har en pool, men den är inte alltid öppen. På hotellet äter vi både frukost och middagsbuffé som serveras i hotellets restaurang. I hotellets trevliga bar spelas levande musik under flera kvällar i veckan, så den som vill kan ta sig en svängom!

Resan börjar med en liten introduktion till det italienska språket. Man kan nämligen komma riktigt långt med "Buon giorno", "Grazie" och kanske "Arrividerci".

Vi äter middag på vårt trevliga hotell.

Dag 2
Stadsrundtur i Sorrento
Den lokala limoncellon

Idag ska vi börja vårt äventyr med en liten morgontur i mysiga Sorrento. Staden är bland annat känd från sången "Torna Surriento", som sjöngs av den världsberömda tenoren Enrico Caruso, och som också bodde i staden under en period. Redan under romartiden var Sorrento en populär turistort då de båda kejsarna Augustus och Marcus Aurelius besökt platsen. Lokalbefolkningen hävdar att stadens namn kommer från Homeros mytiska värld där sirenerna försökte förföra Odysseus från klippan. Under senare århundraden har Sorrento besökts av intellektuella giganter som Byron, Goethe, Stendhal, Nietzsche och Ibsen under vintermånaderna, och många av de gamla fina hotellen från den tiden finns i dag kvar i staden.

Vi ser de viktigaste platserna i staden och vi ska naturligtvis också smaka på några av stadens specialiteter - den lokala glassen som man väldigt snabbt blir beroende av, och även på den berömda citronlikören limoncello. Den tillverkas av citronskalen från områdets många citroner. Sorrento och Amalfikusten har under alla tider varit känt för sina stora citroner, och här i staden tillverkar man massor av produkter som innehåller citron, allt från härlig limoncello-likör till choklad, tvål och glass. Även den lokala keramiken är ofta dekorerad med citroner och apelsiner.

Dag 3
Äventyr på egen hand
Låt dig väl smaka...!

Dagen är öronmärkt till upplevelser på egen hand. Njut av en god italiensk kaffe på en av de mysiga caféerna eller gå på upptäcktsfärd i härliga Sorrento.

Dag 4
Utflykt till Neapel
Neapel med Vesuvius i kulissen

Idag ska vi över på den andra sidan Neapelbukten till Kampaniens huvudstad Neapel. Efter en panoramasightseeing i staden förflyttar vi oss till fots medan vi får lära oss en del om charmiga Neapel och se några av de mest berömda sevärdheterna. Vi passerar bland annat San Carlo Operan och det kungliga palatset. Napolitanare är färgstarka och levande, och staden har en intensiv atmosfär. Vi kanske kommer att få syn på fladdrande tvätt där den hänger på linor mellan husen på de små gatorna vid centrum! Vi kommer också att ha tid för att gå en liten promenad i den historiska stadskärnan (sammanlagt blir det cirka 4 kilometers vandring i Neapel).

De som har lust kan också välja att besöka Neapels berömda museum där man kan se många av fynden från Pompeji (entré ingår inte).

Vi är tillbaka vid vårt hotell under eftermiddagen.

Dag 5
Möjlighet för utflykt till grekiska tempel i Paestum, Salerno och buffelmozzarella (utflyktspaket)
Grekiskt tempel i Paestum

Idag åker vi via Castellamare du Stabia och vidare söderut till hamnstaden Salerno. Söder om Salerno finns de berömda grekiska templen i Paestum. Grekerna bosatte sig i området runt år 600 f.Kr, och de kallade staden Poseidonia. Här uppförde de fantastiska tempel, och staden fick sitt namn Paestum först när romarna erövrade den år 273 f.Kr. Sedan övergavs området på grund av malaria, och det var först under mitten av 1700-talet som man återupptäckte templen.

På vägen tillbaka från Paestum besöker vi en producent av buffelmozzarella och gör ett stopp i Salerno. Här kan man passa på att besöka den gamla domkyrkan eller bara njuta av en god kopp kaffe innan vi beger oss tillbaka til vårt hotell. Spara pengar och boka den här utflykten hemifrån med vårt utflyktspaket. Om du bokar utflykten på plats kostar den 48 € - läs mer längre ner i programmet.

Dag 6
Citroner och olivolja. Vi gör vår egen limoncello
De berömda citronerna

I dag ska vi bekanta oss med några av de grödor som området är så känt för, nämligen de fantastiska Sorrento-citroner, som har fått en IGT-klassifikation precis som ett vin kan få. De två dominerande typerna Ovale di Sorrento och Limone di Massa, odlas på ett speciellt sätt som vi kan se över hela området, och som vi stiftar bekantskap med under vår stadsrundtur. Men i dag ska vi själva ta fram vår egen limoncello, som vi hinner smaka på innan vi ska åka hem igen.  

Från hotellet ger vi oss ut på en liten vandring i backarna. Efter ca 2 km kommer vi till famijen Garguglios berömda produktion av olivolja. Famijen gör en av de främsta olivoljorna i hela området och vi lär oss mer om tillverkningen och olivträden. Olivskörden sträcker sig från oktober till januari, så vi kommer smaka på årets nyproducerade gröna guld. Den som vill kan naturligtvis köpa några metallburkar olivolja att ta med sig hem. Sedan vandrar vi i sakta mak hem till hotelle igen.

Dag 7
Möjlighet för utflykt till Capri och Axel Munthes Villa San Michele
Romantiska Capri

I dag finns det möjligt att följa med på en båttur till Neapelbukten. Bakom oss har vi en magnifik utsikt över Neapel med Vesuvius i bakgrunden, och framför oss ser vi den spektakulära ön Capri resa sig ur havet.

Capri har under åren besökts av allt från romerska kejsare till författare, berömda filmstjärnor och det internationella jet-setet. Det har skrivits och sjungits mycket om den lilla ön Capri, och vi förstår varför redan när vi är framme och lägger till vid Marina Grande. Vår tur går upp till den lilla staden Anacapri på 270 meters höjd. Där finner vi Villa San Michele, en fantastisk villa byggd av den svenske läkaren och författaren Axel Munthe. Vid 72 års ålder gav Axel Munthe ut boken "Boken om San Michele" (1929), som omedelbart blev en världssuccé. Villan, byggd ovanpå ruinerna av en romersk villa, är imponerande och har en fantastisk trädgård med terrasser. Här kan du njuta av en oförglömlig utsikt över ön, Sorrento-halvön och Vesuvius.

I Capri stad kommer vi att ha lite tid på oss för att se närmare på de eleganta butikerna, hotellen och restaurangerna som kantar de slingrande gatorna. Vi tar en plats i solen på ett av de mysiga kaféerna vid Piazza Umberto om vädergudarna står oss bi. Torget pryds av en liten vit kyrka, och härifrån kan vi iaktta stadslivet. Det kommer också att finnas tid att beundra de färgrika trädgårdarna och njuta av den fantastiska utsikten över klipporna "I Faraglioni" och småbåtshamnen.

Om man vill ta sig tid och har krafter över så kan man ta en promenad till gamla kejserliga villan Villa Jovis, som tillhörde kejsaren Tiberius. Man måste kunna ta sig fram obehindrat till fots, och promenaden tar cirka en timme i vardera riktningen. Man kan också välja att följa med de lokala fiskarna på en båttur till "Grotta Azurra", den världsberömda blå grottan.

Under eftermiddagen går vi ombord på båten igen och åker tillbaka till Sorrento där vårt hotell väntar.

Utflykten till Capri bokas och betalas på plats. Pris: 90 EUR (motsvarar 1050 kr).

Dag 8
Avkoppling på egen hand
Dags för en paus

Hotellet ligger nära järnvägen Cirumvesuviana, som lätt och elegant kan ta dig till en av de små kustbyarna i omgivningarna, t.ex. Vico Equense, som man lätt kan utforska till fots.

Dag 9
Möjlighet för utflykt till pastastaden Gragnano, vulkanen Vesuvius och jordbruksbesök
Castellammare

Efter frukost är det dags att följa med på en utflykt till Sorrento-halvön runt Castellammare di Stabia och Vesuvius.

Vi kör till den lilla orten Gragnano, som ligger söder om vulkanen Vesuvius. Staden kallas ”Cittá della Pasta” – pastastaden – och är en symbol på Italiens mest stabila industri, nämligen pastaproduktionen. Här har man genom 500 år producerat förstklassig pasta och på 1800-talet fanns det 140 större eller mindre pastafabrikanter i staden. Här ska vi besöka en fabrik som framställer denna härliga italienska specialitet, som har smugit sig in i allvärldens kök. Vi hör mer om framställningsprocessen och lite om de olika pastasorterna, och vilka typer av pasta som passar bra med vilka såser. Det är verkligen en konst att göra god italiensk pasta! Och efter det här besöket kan vi för all framtid känna igen bra pasta med blotta ögat!

Sedan förflyttar vi oss upp i bergen runt Sorrento. Det är här många av de grönsaker och blommor odlas som man kan hitta på de lokala marknaderna.  Vi stannar till vid ett litet lantbruk som även har en  restaurang. Förutom att producera olivolja har gården även ett litet jordbruk med allt från djur; gäss, kastanjer och hästar, till färska grönsaker. Vi slår oss ned i restaurangen och får ett litet smakprov på ett lokalt vin och områdets specialiteter.

Sedan beger vi oss till den berömda vulkanen Vesuvius som sträcker sig mot himlen i fjärran. VVesuvius utbrott för nästan 2 000 år sedan förstörde städerna Pompeji och Herculaneum. Invånarna i området lever i skuggan av den aktiva vulkanen som är vackert belägen vid Neapelbukten. Vi kommer att ta oss upp på toppen av den 1 200 meter höga vulkanen. Man måste ta sig fram till fots den sista biten till kraterkanten (ca 20 minuter till fots) och väl framme kan man se ner i den imponerande kratern. Den här utflykten kräver att man kan ta sig fram obehindrat till fots, och att man orkar gå den sista sträckan fram till kraterkanten.

Om vädergudarna inte är på vår sida utgår utflykten till Vesuvius till fördel för ett spännande besök vid Solfatara-kratern som ligger väster om Neapels stadskärna.

Sedan beger vi oss till hotellet, där vi är tillbaka under eftermiddagen.

(Utflykten kostar 62 euro. Du kan spara pengar genom att boka utflykten hemifrån, som en del av utflyktspaketet. Annars bokar och betalar man den på plats – läs mer senare i programmet.)

Dag 10
Vandring i omgivningarna runt Sorrento. Vi bakar vår egen pizza

I dag tar vi bussen till en av de små orterna söder om  Sorrento. Härifrån vandrar vi bland citronplantager och olivträd på leder, småvägar och kanske genom ett par små byar innan vi kommer fram till hotell där vi ska baka vår egen pizza. Det är en konst att baka pizza och det får vi verkligen en känsla för när vi själva har fingrarna i degen.

Neapel anses ha de bästa italienska pizzorna så man kan verkligen säga att vi är i hjärtat av pizzaland. Och det är stor skillnad på pizza i Italien och de pizzorna som vi får hemma. Alla kan förmodligen inte baka pizza  samtidigt, så det blir tid att vila fötterna en stund medan vi väntar på att det blir vår tur. Sedan går bussen tillbaka till centrum av Sorrento centrum eller hotellet.

Dag 11
Utflykt till Pompeji
Pompeji

Idag ska vi besöka den legendariska staden Pompeji, där vi beger oss flera tusen år tillbaka i tiden. Staden begravdes under ett tjockt lager av aska och pimpsten, under våldsamma vulkanutbrott 79 e.Kr. Askregnen varade i tre dygn, och stadens cirka 15 000 invånare flydde hals över huvud för att försöka komma i säkerhet. Händelsen har målande beskrivits av Plinuis den yngre i två brev till Tacitus, som han paradoxalt nog avslutade med orden: "Allt detta är inte värdigt att gå till historien, och du bör inte läsa detta i syfte att skriva om det (...) ". Trots detta så har berättelsen om Pompejis öde överlevt till denna dag, och det är en fascinerande historia som än i dag förstummar sin publik, nästan 2 000 år senare. Fram till 1748 stod tiden stilla i Pompeji, men sedan väcktes staden ur sin törnrosasömn.

Utgrävningarna pågår fortfarande, och man känner sig verkligen förflyttad till en annan tidsålder när man strosar runt på stadens gator. Under vår promenad ser vi att man redan för nästan 2 000 år sedan hade rinnande vatten i husen, avloppssystem, fantastiska väggmålningar, patricierhus, bagerier, tempel, badhus (termer) och en lokal bar. Som genom ett trollslag avstannade allt liv i staden, och med hjälp av vår fantasi väcks staden åter till liv. Efter lunch på egen hand kommer det att finnas tid så att man kan se ännu lite mer av Pompeji, innan vi åker tilbaka till Sorrento och vårt hotell. Från vårt hotell kan vi under den sena kvällen se silhuetten av den fascinerande vulkanen som slumrar i närheten av storstaden Neapel.

Dag 12
Möjlighet för utflykt till Amalfikusten och Ravello (utflyktspaket)
Vackra Amalfikusten

Vi börjar dagen med en tur till den andra sidan av Sorrentohalvön. Den sydliga sluttningen anses av många vara Italiens, ja kanske världens vackraste och mest spektakulära kuststräcka. Här reser sig Amalfikustens frodiga gröna berg rätt upp ur havet, och det finns ett pärlband av mysiga små städer som Positano, Amalfi och Scala. Alla med en fantastisk utsikt över Medelhavet. De charmiga och pittoreska husen ser nästan ut att vara fastklistrade på klipporna, och arkitekturen är präglad av de främmande folkslag som har invaderat området genom tiderna. Den största staden Amalfi var en av de fyra italienska sjörepublikerna, och staden har varit en viktig del i den italienska historien. I dag är området ett exklusivt och attraktivt resmål. Vi går på en promenad och ser närmare på den trevliga staden med den vackra kyrkan.

Vi har gott om tid att njuta av härliga Amalfi innan turen går vidare upp på berget och till dagens nästa destination som är den lilla staden Ravello. Staden, som häver sig 350 meter över Medelhavet med den mest förtrollande utsikt, hade sin storhetstid redan för 1000 år sedan. En grupp adelsmän flydde hit efter att ha varit i strid med dogen av Amalfi - härifrån var det fortfarande möjligt att driva handel havsvägen. Staden blev efterhand allt mer inflytelserik men förstördes under 1100-talet av republiken Pisa varpå man den förlorade sin status som ekonomiskt maktcentrum och sjöfartsrepublik. I dag kommer man främst hit för att se de berömda villorna Villa Rufolo eller Villa Cimbone som ligger med fantastiska utsikter över havet. Det sägs också att kompositörerna Wagner och Grieg sökte inspiration till sina verk här och man menar att delar av Wagners Parsifal komponerades i Ravello, bland de många exotiska blommorna i den vackra gamla trädgården.

Under Ravellos storhetstid bodde över 25 000 människor i staden, att jämföra med 2 500 idag. Dock är staden, och inte minst dess parker väl värd ett besök. Vi ser en av de de finaste parkerna och har tid med en kopp kaffe innan färden går tillbaka över bergen till Sorrento.

Spara pengar och boka den här utflykten hemifrån med vårt utflyktspaket. Om du bokar utflykten på plats kostar den 56 € - läs mer längre ner i programmet.

Dag 13–14
Upplevelser på egen hand
En av världens vackraste kuststräckor – Amalfikusten

Dagen ägnas åt egna äventyr i närområdet. Du kan till exempel resa till Neapel och utforska staden på egen hand, eller passa på att fånga lite mer av den stämningen i Sorrento.

 

Dag 15
Hemresa

Vi beger oss till flygplatsen med en mängd härliga upplevelser i bagaget.

Utflyktspaket

Spara 90 kr och boka hela utflyktspaketet hemifrån till 1220 kr.

Pris vid bokning av utflykterna på plats:

• Paestum och Gragnano 700 kr (65 €)

• Amalfikusten med Amalfi och Salerno 610 kr (56 €)

Bokning av de separata utflykterna i Italien endast möjligt i mån av plats. Utflykterna genomförs vid minst 20 deltagare.

Utflykten till Capri och Vesuvius ingår inte utflyktspaketet, utan bokas på plats. 

Prisinformation

Tillägg för uppgradering av rumskategori
Uppgradering av dubbelrum med poolutsikt: 440 kr per person.
Tillägg för enkelrum
3 900 :-
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Neapel  t/r med mellanlandning
 • Transport till och från flygplatsen i Neapel
 • Stadsrundtur i Sorrento
 • Utflykt till Neapel
 • Utflykt till Pompeji
 • Boende på bra hotell i delat dubbelrum
 • Halvpension på hotellet (frukost och middag)
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring 6% av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Tillägg för enkelrum
 • Utflykt till Capri (bokas och betalas på plats)
 • Utflykt till Amalfikysten och Ravello (bokas som en del av ett samlat utflyktspaket hemifrån eller på plats)
 • Utflykt till pastastaden Gragnano, Vesuv og landbrugsbesøg (købes som del af samlet udflugtspakke hjemmefra eller enkeltvis på stedet)
 • Utflykt till Paestum (købes som del af samlet udflugtspakke hjemmefra eller enkeltvis på stedet)
 • Eventuelle ekstra arrangementer
 • Drikkepenge til chauffører og lokalguide (beregn ca. € 6,-)
 • Entréer til museer: Pompeji € 13, arkæologisk museum i Napoli € 7 (den italienske ordning med gratis adgang for seniorer på statslige museer er ophørt pr. 1/7/2014)
 • Personlige fornødenheder
 • Ekspeditionsgebyr pr. faktura kr. 130,- (bortfalder ved online-bestilling)
 • Alt ikke nævnt under "Prisen inkluderer"

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Måltider

I priset ingår halvpension som består av frukost och middag som serveras i hotellets restaurang.

Reseledare

Under vistelsen finns en reseledare från Albatros på plats. Reseledaren kommer under resans gång att stå för olika gemensamma arrangemang, hålla föredrag och naturligtvis leda utflykterna i programmet. Reseledarens roll är dock något annorlunda än på en vanlig rundresa med Albatros. Det betyder att reseledaren endast finns på plats vissa dagar och arrangerar extra utflykter, föredrag etc. Reseledaren är med andra ord resedeltagarnas kontaktperson på resan om det skulle uppstå behov för hjälp och de säkrar att vistelsen blir så bra som möjligt och att du reser hem igen med en mängd fina upplevelser i bagaget.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 24 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Program

Av praktiska skäl kan det hända att vi måste ändra lite i programmet och genomföra utflykterna på andra dagar än angett. Slutgiltiga datum för utflykterna upplyses vid ankomst.

De beskrivna extrautflykterna genomförs endast vid min. 15 deltagare.

 

Viktig information angående ankomsten till Fiumicino flygplats

Vid ankomst till Fiumicino flygplats är det viktigt att du går åt rätt håll när du ska hämta ditt bagage. När man ankommer med SAS och Norwegian, ska man följa den BLÅA markeringen i golvet och gå ner till HÖGER, annars hamnar i fel terminal.

Om man är osäker är det bättre att fråga en gång för ofta, istället för att gå fel. Det kan nämligen vara besvärligt att gå tillbaka igen, eftersom man först ska ut ur terminalen och så in igenom kontrollen igen för att få sitt bagage.

Mer om Italien

Här kan du läsa mer om Italien:

www.albatros-travel.se/resmal/europa/italien

 

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor