Ljumma höstvindar på Malta

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Koppla av på Malta under två sköna veckor. Besök i världsarvet Valletta och medeltida Mdina kryddas med kurser i matlagning och maltesiska

Under hela två veckor gör vi en djupdykning i Maltas romantiska tidlöshet och lär oss mer om landets fascinerande historia och kultur. Här får vi inte bara uppleva några av världens äldsta och mest imponerande kulturhistoriska skatter, utan även lära känna malteserna lite närmare: Med en lätt språkintroduktion ger vi oss i kast med det helt unika maltesiska språket. Vi lär oss mer om det maltesiska köket när vi lagar en trerätters maltesisk meny under kunnig vägledning av en skicklig chefskock.

På den lokala marknaden testar vi våra nyförvärvade kunskaper i maltesiska och vi ger oss på vandringar i den vackra naturen. Olivlundar och livliga fiskelägen, undervattensgrottor och vackra stränder, det azurblå Medelhavet och ruiner äldre än pyramiderna, korsriddare och pampiga fästningar, förhistoriska klipptempel och imponerande katedraler … På Malta finns verkligen allt och lite till!

Vi bor på trevliga Qawra Palace Hotel och halvpension ingår i priset.

Klicka på kartan för att se den i större format
  • Typ Rundresor

  • Reseledare Svensk

  • Visum Nej

  • Vaccination Nej

  • Valuta Euro

Dagsprogram 15 dagar
Dag 1
Flyg Stockholm – Malta. Ankomst och avkoppling
Dag 2
Stadsrundtur i den UNESCO-skyddade staden Valletta med Johanneskatedralen (St John) och Stormästarpalatset
Dag 3
Blå grottan, väderkvarnar och fiskebyn Marsaxlokk
Dag 4
Lokalt maltesiskt konsthantverk, vinprovning på Meridiana vingård och staden Mdina
Dag 5
Byn Safi, med besök hos biodlare och honungsprovning, produktion av fårost och lätt ”ftira”-lunch. Besök i församlingskyrka eller typiskt maltesiskt ”townhouse”
Dag 6
Språklektion – lär dig maltesiska till husbehov
Dag 7
Besök på en lokal marknad i Birkirkara
Dag 8
Äventyr på egen hand eller cykeltur (extrautflykt)
Dag 9
Äventyr på egen hand
Dag 10
Vandring i Majistral naturreservat
Dag 11
Besök på bageri i Rabat, maltesiska specialiteter och besök i Buskett Gardens
Dag 12
Besök i byarna Kirkop och Mqabba, stenhuggarverkstad och stenbrott. Besök på en lokal ”band club” och det gamla sjukhuset
Dag 13
”Det maltesiska köket” – en djupdykning i matkulturen
Dag 14
Templen i Tarxien och stadsrundtur i den historiska staden Vittoriosa
Dag 15
Flyg till Stockholm

Hotell

Qawra Palace Hotel

Qawra Palace Hotel är officiellt sett ett 4-stjärnigt hotell, men vi har valt att kalla det 3-plus för att inte göra våra gäster besvikna. Det här trevliga familjeägda hotellet ligger vid Qawras strandpromenad. Hotellet har en trevlig restaurang och från utomhuskafeét har man enastående utsikt över Salina Bay Hotellet har både en egen bar, pizzeria, utomhus- och inomhuspool, bastu, jacuzzi och mycket mer.  Det centrala läget i ett av Maltas mest populära områden vid St. Paul’s Bay och Bugibba bjuder på restauranger, vinbarer och butiker bara ett stenkast från hotellet.  Med andra ord: Vi lovar att du får en underbar vecka på den gyllene ön Malta.

Hotellet består av 392 rum på 8 våningar. Hotellet har fyra rumstyper: rum med obegränsad havsutsikt, rum med begränsad havsutsikt, rum som vetter mot gården (Inland view) med utsikt över palmer och en minigolfbana, samt familjerum med plats till fyra personer som också vetter mot gården. Vi bor i dubbelrum i kategorin Inland view. Alla rum har balkong, eget badrum, luftkonditionering, tv, hårtork och minikylskåp. Det finns vattenkokare och koppar på rummet. Kaffe, mjölk etc. kan köpas i hotellets lilla matbutik. Du kan få Wi-Fi och värdeförvaringsskåp på rummet mot en mindre avgift. 

Läs mer på hotellets hemsida (dock inte helt uppdaterad efter hotellets renovering): http://www.qawrapalacemalta.com/

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Vi reserverar oss för eventuella ändringar i det planerade programmet. Själva programinnehållet kommer inte att ändras, men utflykternas ordningsföljd kan variera pga. öppettider, väder och vind etc.
Dag 1
Flyg Stockholm – Malta. Ankomst och avkoppling

Öriket Malta består av tre bebodda öar, Malta, Gozo och Comino, men Comino har färre invånare än du kan räkna till på dina fem fingrar. Även om Malta är ett modernt europeiskt land har man lyckats behålla en känsla av romantisk tidlöshet – och det beror inte bara på de nära banden till riddarhistorien. Ute på landsbygden blandas italiensk arkitektur med engelska röda postlådor och telefonhytter. Maltas vackra huvudstad Valletta grundades på 1500-talet och har nyligen fått nya byggnader designade av den berömda italienska arkitekten Renzo Piano, bland annat parlamentet och ett friluftsauditorium som byggts ovanpå ruinerna av stadens gamla operahus. Framför allt på Gozo kan man fortfarande stöta på häst och vagn på landsvägarna, och de många och mäktiga romersk-katolska kyrkorna tornar upp sig över småbyarna.

Stämningen förstärks av att hela öriket badar i ett gyllene ljus året runt, vilket beror både på reflektionerna från det ständigt närvarande Medelhavet och de karakteristiska gula kalkstenshusen som finns över hela öriket.

Malteserna själva är ett varmt, gästvänligt och humoristiskt folk. Kanske är det landets historia som före detta brittisk koloni som har resulterat i maltesernas kombination av britternas hövlighet och svarta humor och det sydländska temperamentet. Språket låter arabiskt, men är uppblandat med italienska, franska och engelska ord. Maten har en siciliansk och orientalisk prägel, som i en härlig förening blandas med lokala ingredienser som kanin och honung.

Öriket bär en tydlig prägel av sin historia – lägg t.ex. märke till de små lokala fiskebåtarna vars förar är smyckade med målade ögon som ska skydda mot ”onda ögon”, dvs. förbannelser. Det här är en tradition som går ända tillbaka till den feniciska kulturen från cirka 1 000 f. Kr.

Efter ankomsten till flygplatsen på huvudön Malta kör vi till vårt hotell. På kvällen äter vi middag på hotellet och det fortsätter vi även med följande dagar.

Dag 2
Stadsrundtur i den UNESCO-skyddade staden Valletta med Johanneskatedralen (St John) och Stormästarpalatset
Välkommen till Valletta

Maltas huvudstad Valletta är en av de få bebodda städerna i världen där den ursprungliga stadsplaneringen fortfarande är helt bevarad. Riddarna från Johanniterorden grundade Valletta 1566, och på bara fem år byggdes här fästningar, kyrkor, ordenshus och 2 000 privatbostäder. Valletta står med på UNESCO:s världsarvslista och hör med sina 320 historiska monument till ett av världens mest historiskt koncentrerade områden.

I dag är staden huvudsäte för regeringen och det är enkelt att gå på upptäcktsfärd i staden: det myllrar av charmiga gränder och torg samt butiksfasader som påminner om butiker i 1930-talets England.

Vi går runt till fots och börjar med ett besök i Upper Barracca Gardens, som anlades mitt i stadens försvarsanläggning 1661 för att fungera som rekreations- och exercisområde för riddarna. Från denna park har vi en fantastisk utsikt över Grand Harbour, Vittoriosa och Senglea.

Därefter besöker vi Johanneskatedralen (St. John’s Cathedral), som byggdes 1573–1578 som ordenskyrka för riddarorden. Riddarna har genom åren skänkt många gåvor till katedralen i form av silver, marmor, guld och konstverk, och katedralen är därför otroligt rikt utsmyckad: varje vägg och pelare är vackert ornamenterad och dekorerad och det maltesiska korset och vapenskölden syns överallt i kyrkan. Golvet är en lång färgsprakande mosaik av svarta, blå, röda, rosa och gula marmorgravstenar, som var och en berättar sin historia om en riddares liv och leverne. Takvalvet är täckt av målningar gjorda av Mattia Preti, som skildrar händelser från Johannes Döparens liv. I kyrkan hänger också Caravaggios världsberömda målning ”Johannes Döparens halshuggning”. Vi ser naturligtvis också detta mästerverk som nästan suger in sina åskådare i tavlan.

Malteserna är katoliker och det är viktigt att vara ordentligt klädd när du besöker en kyrka. Shorts, korta klänningar eller ärmlösa blusar är inte tillåtet.

Vår stadsrundtur fortsätter sedan till Stormästarpalatset, som byggdes på 1500-talet, då som högkvarter för Johanniterordens stormästare. Därnäst var byggnaden huvudsäte för de engelska guvernörerna under den brittiska kolonitiden (1814–1964) och i dag fungerar den som parlamentsbyggnad och presidentbostad.

 

Dag 3
Blå grottan, väderkvarnar och fiskebyn Marsaxlokk
Den fantastiska Blå Grottan

Efter frukosten ger vi oss ut på nya upplevelser. Vi kör till den lilla fiskebyn Wied iz-Zurrieq. Här finner vi Blå grottan (som egentligen inte är en grotta utan flera) – en av Maltas mest imponerande och speciella sevärdheter. Grottornas läge tillsammans med solljuset och havet skapar en otroligt vacker syn av speglingar och reflektioner i alla nyanser av blått. Om vädret tillåter kan vi åka in i grottan med vår båt (ingår inte i priset), men det kräver att havet är någorlunda lugnt.

I Zurrieq hittar vi även väderkvarnarna Tas-Salib och Ta’ Qaret. I princip alla väderkvarnar i Malta byggdes av Johanniterorden under perioden från 1600-talet till 1800-talet.

Därefter fortsätter turen till fiskebyn Marsaxlokk som har bevarat sin maltesiska prägel. Gamla hus ligger längs stadens hamnfront och en flotta av färgglada fiskebåtar, luzzu, guppar i hamnen. Den dagliga marknaden vid hamnen säljer mest souvenirer, men är fortfarande en spännande upplevelse. Här i Marsaxlokk låg den turkiska flottan för ankar under den stora belägringen 1565, och även Napoleons här landsteg i den här byn under Frankrikes invasion 1798. Den lugna hamnen har varit skådeplats för flera internationella händelser sedan dess, bland annat 1989 då Mikhail Gorbatjov och George Bush den äldre möttes här.

Dag 4
Lokalt maltesiskt konsthantverk, vinprovning på Meridiana vingård och staden Mdina
Maltas första huvudstad, Mdina

Vi inleder dagen med att se närmare på traditionellt maltesiskt konsthantverk i Ta’ Qali Crafts Village och besöker sedan Meridiana vingård. Här får vi chansen att smaka några av de goda maltesiska viner som produceras på gården. Både på Malta och Gozo görs det fantastiska viner som mestadels konsumeras lokalt eftersom man inte producerar tillräckligt mycket för att kunna exportera det.

Därefter besöker vi medeltidsstaden Mdina och ger oss ut på en promenad genom de lugna gatorna. Staden ligger på en 213 meter hög platå, och från stadens bastioner har vi en fantastisk utsikt över nästan hela ön. Människor har bott i det här området sedan bronsåldern. Fenicierna grundade en handelsplats här 1 000 f.Kr., romarna byggde här och araberna gav staden dess nuvarande namn, som på arabiska betyder befäst stad. Man byggde en vallgrav och en stor mur som skulle separera staden från resten av landet.

Mdina var Maltas första huvudstad och har av tradition varit den stad där Maltas aristokrati och allra rikaste familjer har byggt sina palats. Stadens imponerande kyrka heter Pauluskatedralen (St. Paul’s) och är tillägnad aposteln Paulus. Enligt sägnen var det just här som Paulus döpte den romerska ståthållaren Publius år 60.

Dag 5
Byn Safi, med besök hos biodlare och honungsprovning, produktion av fårost och lätt ”ftira”-lunch. Besök i församlingskyrka eller typiskt maltesiskt ”townhouse”
Vi smakar på den världsberömda maltesiska honungen

I dag ska vi få en smak av Malta – vi ska nämligen besöka en biodlare. Malta är världsberömt för sin fina och mycket kryddiga honung som finns i många olika sorter och framställs av öarnas många vilda blommor. De mest berömda honungsvarianterna görs på vild timjan, citrusfrukter och johannesbrödträd. Den maltesiska honungen är inte bara känd för sin mycket kryddiga smak, utan sägs också ha hälsobringande egenskaper och används med fördel mot förkylningar och hosta. I Malta finns det faktiskt en särskild honungsbiart som bara förekommer här och ingen annanstans. Detta bi skiljer sig från andra honungsbin i Medelhavsområdet: det är lite mindre, är mörkt i färgen och saknar de karakteristiska gula ränderna. Det har dessutom stor motståndskraft mot sjukdomar. Detta bi är också mer aktivt än de flesta andra honungsbiarter och mer aggressivt. Hos biodlaren får vi smaka på de olika honungssorterna och blir kanske även bjudna på Mqaret, de typiska maltesiska dadelkakorna, och mjöd som ju också görs på honung.

Vi fortsätter att utforska de lokala råvarorna och ska nu få se hur ”gbejna”, den så uppskattade lilla maltesiska runda fårosten tillverkas. Fårosten ingår ofta som fast beståndsdel i en typisk maltesisk sandwich-lunch med det särskilda platta brödet ”ftira”. Det får vi också prova här när vi blir bjudna på en lätt ”ftira”-lunch. 

Vi avslutar dagen med att besöka antingen en församlingskyrka eller ett typiskt maltesiskt ”townhouse”. Dessa ”stadshus” är mycket intressanta och ett framträdande inslag i gatubilden. Det är normalt relativt små hus som ligger på rad över gatunivå, med träbalkonger i många färger – ofta grönt, rött, vitt och ljusblått. Fasaderna brukar ofta vara dekorerade med dörrnummer och en keramikplatta som avbildar ett helgon eller Jungfru Maria. 

Dag 6
Språklektion – lär dig maltesiska till husbehov
Du kan testa dina nyförvärvade kunskaper i maltesiska på marknaden

I dag har vi inte så många aktiviteter på programmet, men under en och en halv timme krävs det totalt fokus från vår sida: vi ska nämligen få stifta närmare bekantskap med det mycket fascinerande maltesiska språket. Vår lärare kommer till oss på hotellet och ska lära oss några vanliga ord så att vi lättare kan beställa mat, fråga om vägen och inte minst klara oss bland lokalinvånarna. Undervisningen är först i dag, så att vi ska ha haft chansen att fundera lite och kan passa på att ställa alla de där frågorna som vi kanske nu har hunnit samla på oss. Det maltesiska språket är unikt eftersom det är världens enda semitiska språk som utgår från det latinska alfabetet.

Eftersom det inte står något annat på programmet i dag, kan det kanske vara läge att öva de nyförvärvade kunskaperna i maltesiska direkt efter språklektionen? En sak är säkert: malteserna kommer att bli mycket imponerade över en utlänning som ger sig på att säga några få ord på maltesiska eftersom de är väl medvetna om att deras språk inte hör till världens lättaste.

Dag 7
Besök på en lokal marknad i Birkirkara

Om du inte lyckades öva på maltesiskan i går, kommer du att få alla chanser i dag i stället: vi ska nämligen besöka den livliga marknaden i staden Birkirkara. Kanske kan vi också lära oss ännu mer av lokalinvånarna här. På marknaden tar vi oss en titt på de lokala varorna och besöker sedan även församlingskyrkan. Marknaden hålls bara på onsdagar och fredagar och ibland måste vi därför flytta denna utflykt till en annan dag.   

Dag 8
Äventyr på egen hand eller cykeltur (extrautflykt)
Cykeltur till Golden Bay

Den här dagen ägnar vi åt upplevelser på egen hand och här finns det en rad olika möjligheter. Du kan t.ex. besöka Maltas tredje ö, Comino, som är mest känd för Blå lagunen. Du kan även ge dig ut på en längre hamnrundtur, utforska Valletta ytterligare eller åka till Sliema och bara njuta av livet.

För den som vill finns det också möjlighet att känna vinden i håret och doften av naturen när vi upplever Maltas fantastiska landskap på cykel. Cykelturen som vi har valt ut bjuder på några av Maltas allra vackraste landskap och svårighetsgraden kan klassificeras som enkel till medelsvår, med några få backar. Sammanlagt cyklar vi ungefär 12–18 kilometer och turen tar cirka tre timmar. Cykelhjälm finns att låna och det delas ut en flaska vatten per person. Cykelturen börjar vid Dingli-klipporna och avslutas i Golden Bay. 

Dag 9
Äventyr på egen hand
Besök Sliema på egen hand

Den här dagen ägnar vi åt upplevelser på egen hand. Om vädret tillåter finns det många sandstränder att besöka på ön. Ghajn Tuffieha, Golden Sands, Ghadira Bay och Paradise Bay är några av de mest populära. Du kan också åka till den större staden Sliema, som ursprungligen var ett litet fiskeläge, men i dag är en av Vallettas finaste förorter. Här kan du njuta av en fantastisk utsikt över Vallettas gamla stadsdel och ett rikt kafé- och butiksliv med bra shoppingmöjligheter längs hamnpromenaden och i hamnen. 

Vi kan också rekommendera dig att åka på Gozo-busstur enligt hop-on-hop-off-konceptet till ön Gozo (ingår ej). Passagerarna hämtas vid eller i närheten av hotellet cirka kl. 8 på morgonen. Bussen kör sedan till färjeterminalen och överfarten tar cirka en halvtimme. I Gozo väntar hop-on-hop-off-bussen och du kommer att kunna hoppa av och på vid alla större sevärdheter på ön. Entrébiljetter ingår inte, men kan köpas vid de olika sevärdheterna. Reseledaren hjälper gärna till med råd och vägledning. 

Dag 10
Vandring i Majistral naturreservat
Vandring i natursköna Majistral naturreservat

I dag ska vi ge oss ut på en vandringstur i Maltas första naturreservat, Majistral. Vandringen tar cirka tre och en halv timme och en stor del av tiden kommer vi att gå längs kusten på små grusstigar och i kuperad natur med vacker utsikt över Medelhavet. Vi har med oss en guide som kan berätta om floran och faunan och under vår vandring ser vi gamla ruiner, ett rikt fågelliv och gamla stengärden. Beroende på årstiden kan marken vara täckt av vilda blommor. På Malta finns det inte så många skyddade eller obebodda ställen där man som här kan höra fågelsång, lyssna till havets brus eller bara njuta av stillheten långt borta från stadens larm och bilväsen. Terrängen kan vara ganska stenig och dammig, så praktiska skor och kläder rekommenderas.

Dag 11
Besök på bageri i Rabat, maltesiska specialiteter och besök i Buskett Gardens
De romantiska Buskett Gardens

Gott bröd är en av hörnstenarna i det maltesiska köket, så i dag ska vi besöka ett traditionellt bageri. Vi åker till staden Rabat, som är en av Maltas äldsta städer, och besöker det berömda St. Paul’s-bageriet. När vi kommer in i bageriet möts vi av doften av det goda maltesiska brödet, själva essensen av Malta. Förr i tiden tog de maltesiska husmödrarna ofta med sig sina egna hemlagade pastarätter till bagaren för att tillaga dem i bagarens enorma ugn, eftersom man menade att det gav maten ännu mer smak. Brödet är inte bara fantastiskt gott, utan också otroligt billigt!

Därefter beger vi oss till den prisbelönta gården Diar Il Bniet i Dingli. Här finns det både en restaurang och en butik där man kan köpa alla tänkbara maltesiska specialiteter av högsta kvalitet, t.ex. marmelad, olivolja, ostar, viner och andra delikatesser. Därefter besöker vi de romantiska Buskett Gardens, som en gång i tiden var Johanniterordens jaktmarker.

Under dagen får vi en introduktion till några av Maltas specialiteter och varken brödet eller delikatesserna från gården är inkluderade. Men med rätt väder och stämning är Buskett Gardens den perfekta platsen för en mysig liten picknick, där du kan avnjuta av dina nyinköpta varor: kanske lite nybakat bröd från bagaren och delikatesser från gårdshuset tillsammans med ett glas vin. 

Dag 12
Besök i byarna Kirkop och Mqabba, stenhuggarverkstad och stenbrott. Besök på en lokal ”band club” och det gamla sjukhuset
Traditionella maltesiska pastizzi

I dag besöker vi två mycket gamla traditionella byar, där livet till viss del har stått stilla. Här spelar historia, tradition och religion en ännu större roll än i andra maltesiska städer och byar. I Kirkop inleder vi med ett besök hos den lokala stenhuggaren som visar oss hur hans arbete går till. Vi får själva möjlighet att göra några små miniatyrornament och kommer även att kunna köpa souvenirer. Vi ser också ett stenbrott och går därefter en promenad på cirka en halvtimme till nästa by, Mqabba. Här besöker vi medlemmarna i en lokal ”band club”, som bjuder in oss på kaffe och te och de traditionella maltesiska pastizzi, smördegspaket med fyllning av ricottaost eller ärtmos. Dessa föreningar och deras musik spelar en mycket viktig roll för det maltesiska samhället, och varje stad och by har minst en sådan förening som är starkt kopplad till stadens eller byns identitet. Det är ofta mycket rivalitet mellan städerna och föreningarna, särskilt under de många ”festas”, alltså lokala fester, som brukar hållas. En festa är stadens egen fest, där stadens helgon firas med mängder med festivitas och processioner, och en tung staty av stadens helgon bärs runt genom gatorna, under ackompanjemang av band club-musik. I ett land med hängivna katoliker firas förstås jul och påsk också med stil och liknande festligheter. 

Vi avslutar dagens besök på det gamla sjukhuset, där en medlem från stadsdelsrådet träffar oss och berättar om staden och sjukhuset. 

Dag 13
”Det maltesiska köket” – en djupdykning i matkulturen
Matlagning på Malta

I dag kommer chefskocken Joseph Baldacchino att berätta och undervisa om det maltesiska köket. Under dagen håller vi till uppe på taket till ett hotell i hamnstaden Sliema, med utsikt över hamnen i Marsamxett. Han inleder med ett litet föredrag om maltesisk mat. Här får vi veta mer om vilka örter och kryddor som brukar användas och en allmän bakgrund om det maltesiska kökets rika traditioner. Det har inte bara har sin egen tydliga prägel, utan också starka influenser från det italienska och brittiska köket. Därefter får vi själva på oss förklädena och ger oss i kast med att laga till en trerättersmeny under kökschefens kunniga vägledning. Här får vi lära oss en hel del bra tips och trick och blir garanterat lite klokare på maltesisk mat.

Av hygienmässiga skäl äter vi inte den mat som vi själva har lagat, utan får i stället några små smakprov av kökschefens mat, som självklart omfattar samma rätter som vi själva har lagat. 

Resten av dagen ägnar vi åt egna äventyr. Den som inte känner för att följa med tillbaka till hotellet kan passa på att åka på en hamnrundtur från Sliema (ingår inte), där man bland annat ser den stora naturliga hamnen Grand Harbour. Från vattnet ser man Vallettas imponerande fästning utifrån och passerar de många små fiskebåtarna – även kallade luzzu – med de vackra ögonen som målats på fören. Här passerar man också några av de vackra klipp- och sandstränderna och ser kupolerna från de många kyrkorna. Man kan också välja att stanna kvar i Sliema och njuta av det rika kafé- och butikslivet eller gå en tur längs hamnpromenaden.

Dag 14
Templen i Tarxien och stadsrundtur i den historiska staden Vittoriosa
Templen i Tarxien

Templen i Tarxien (uttalas Tarsheen) hör till Maltas allra viktigaste förhistoriska lämningar. Detta megalitiska byggnadsverk grävdes ut först 1914 och anses kunna dateras till någon gång mellan 3 600 och 2 500 f.Kr. De fyra sammanbundna templen är byggda av massiva stenblock (megaliter), som är dekorerade med spiralmönster och djurreliefer av tjurar, getter och grisar. Vid utgrävningen av det första templet fann man en fertilitetssymbol i form av en stor bredhöftad kvinnostaty.

Efter detta spännande besök ger vi oss ut på en stadsvandring i Vittoriosa, en av de tre historiska städerna Vittoriosa, Cospicua och Senglea. Det kan vara lite förvirrande när man hör lokalinvånarna prata om de tre städerna eftersom de, förutom sina latinska namn, även har maltesiska namn: Birgu, Bormla och Isla. Det var i fiskebyn Vittoriosa (Birgu) som johanniterriddarna först slog sig ner när de kom till Malta 1530, innan de flyttade till Valletta. Riddarna reparerade och byggde ut de uråldriga fästningarna i Valletta och här lyckades de stå emot det turkiska angreppet under den stora belägringen 1565. Under andra världskriget bombades de tre städerna dagligen under åren 1941 och 1942, med stor förödelse som resultat. Nuförtiden utgör de tre städerna ett enda, stort samhälle som framför allt livnär sig på fartygsbyggnad.

Vittoriosa är en liten och väldigt trevlig stad som endast är 800 meter lång och 400 meter bred på det bredaste stället. Som om namnförvirringen inte räckte redan är alla gatuskyltar i staden på maltesiska, men man delar endast ut turistkartor på engelska. Rätt så charmigt, eller hur? 

Dag 15
Flyg till Stockholm

Prisinformation

Tillägg för enkelrum
2.998,-
Priset inkluderar
  • Svensk reseledare
  • Flyg Stockholm – Malta t/r
  • Utflykter och entréer enligt program
  • Språklektion i maltesiska
  • Maltesisk matlagningskurs
  • Boende på hotell i delat dubbelrum i kategorin ”Inland View” (Qawra Palace) / ”Pool View” (Il-Palazzin Hotel)
  • Halvpension (frukost och middag).
  • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
  • Avbeställningsskydd vid sjukdom 6 % av priset
  • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
  • Tillköp av cykeltur, inklusive transport, lån av cykelhjälm och en flaska vatten per person. Beställs och betalas i Malta (Genomförs om det är minst 15 personer. Beräkna ca 35 euro per person)
  • Rumsuppgradering på hotellet
  • Tillägg för enkelrum
  • Dricks etc. till chaufför (beräkna ca 10 euro)
  • Drycker
  • Personliga förnödenheter
  • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
  • Allt som ej nämns under "Priset inkluderar"

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resdagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Vill du veta mer om Malta?

Följ då med reseledare Niels Lauridsen i hans reseblogg från Malta

http://www.albatros.se/upptack/reseblogg-fran-malta

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 3 out of 5 by from Liten ö med trafikkaos men fina forntidslämningar En trevlig 2-veckorsresa i lagom tempo med imponerande kyrkor och intressant historia med verkligt gamla lämningar av människor och en nära millennielång tid med Johanniterriddarna men med en förfärande tät biltrafik. Småcharmigt hotell med sina pikanta små brister.
Date published: 2018-03-27
Rated 4 out of 5 by from Vackert och intressant resmål Fantastisk ö med en underbar natur och full av historiska platser och byggnader. Fina små städer med charmiga gränder vid sidan av de stora stråken.
Date published: 2018-01-10
Rated 4 out of 5 by from Intensiv och intressanta två veckor Vår reseledare var Eva Bendz
Date published: 2017-12-10
Rated 4 out of 5 by from Härliga två veckor på underbara Malta! Bra blandning av fritid och utflykter och tillägg av aktiviteter som vår svenska guide Eva ordnande på eget initiativ. Lokala guiderna var tyvärr något dåligt pålästa. Eva gjorde ett mycket bra jobb för att göra vår resa innehållsrik.
Date published: 2017-12-07
Rated 4 out of 5 by from Reklamen för resan motsvarade inte verkligheten. Gruppen var alldeles för stor (45 personer). Trångt på vissa utflyktsmål och därmed mer opersonligt trots färdledarens goda insatser
Date published: 2017-12-04
Rated 3 out of 5 by from Ljumma höstvindar på Malta För stor grupp, 45 personer. Dagsprogrammet verkar inte vara kontrollerat, en del aktiviteter fungerade inte eller saknades. Det hade varit bättre med ett mer koncentrerat program fokuserat på geografiska områden. En del aktiviteter kan tas bort, t ex besök på en av marknaderna, besök i ett bageri, stenbrott. Hotellrummet var bra men maten var för mycket inspirerad av England. Saknade maltesiskt bröd och lokal mat. Ljudnivån i restaurangen var förfärlig. Hörde knappt vad bordsgrannen sa. Reseledaren var mycket påhittig vad gällde extra aktiviteter.
Date published: 2017-12-04
Rated 3 out of 5 by from Malta tål inte två veckor! Programmet kunde ha komprimerats till att gälla en vecka. Boende , service, reseledare var bra, men Malta (kalkstensön) har inte vare sig natur eller sevärdheter för två veckors turism. De flesta jag talade med i resegruppen tyckte detsamma.
Date published: 2017-12-04
Rated 4 out of 5 by from En fin resa med omväxlande program De flesta utflykter fungerade alldeles utmärkt, bussen kom i tid och chauffören körde lugnt och säkert i den tidvis besvärliga trafiken. Blå Grottan var en härlig upplevelse, liksom rundtur på Gozo och besöken i Mdina och i byn Mqabba. Valletta gav mersmak, var där flera gånger. Vi lärde oss otroligt mycket om Malta dels genom utflyktsprogrammet men också genom de extra arrangemang som vår reseledare ordnade åt oss. Gruppen var dock väl stor, vilket hade negativ påverkan på vissa utflyktsmål, några mål kändes inte genomtänkta. Till exempel, vad var meningen att göra i Buskett Garden, bageribesöket gav ingenting (en kall ugn, plastförpackat bröd), honungsprovning fick vi inte (bara anonyma burkar att köpa).
Date published: 2017-12-04
  • y_2024, m_4, d_25, h_8
  • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.42
  • cp_1, bvpage1
  • co_hasreviews, tv_3, tr_15
  • loc_sv_SE, sid_MTRTR03, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
  • clientName_albatros-travel

Liknande resor