Vårstämning i Katalonien

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Romerska Tarragona och vin i Priorat

Välkommen till charmiga Katalonien där vi ska bo direkt vid havet i Cambrils på vackra Costa Dorada. Här njuter vi den avkopplande atmosfären och den vackra kusten i två hela veckor med en lång rad oförglömliga upplevelser.

Vi ska besöka vinområdet Priorat, känd för sin enastående vinproduktion. Vi besöker en lokal vingård och smakar på de goda vinerna. I närliggande Siruana njuter vi av den fantastiska utsikten över det vackra landskapet. Vi besöker den lilla medeltida staden Montblanc och det imponerande klostret Poblet, som är en av Kataloniens mest unika och historiska platser.

En av höjdpunkterna på vår resa är besöket i Tarragona, en stad rik på historia och kultur. Vi utforskar de imponerande romerska lämningarna, bland annat den berömda akvedukten och amfiteatern. Det finns också tid att besöka några av stadens museer och den lokala marknaden, där vi upplever en genuin katalansk atmosfär.

Vi ska också njuta en picknick tillsammans och smaka på några av de lokala specialiteterna. Och vi ska givetvis ha en liten lektion i det lokala språket katalanska, för att komma lite närmare den lokala kulturen.

Det är möjligt att köpa till en utflykt till den underbara staden Barcelona, som bjuder på ett överflöd av sevärdheter, shopping och kulinariska upplevelser. Det går också att köpa till en tur till Ebro-deltat, där vi ska ut på en liten båttur och besöka en lokal risproducent.

Slutligen är det också möjligt att beställa en tur till det charmiga Reus, där vi upplever en fantastisk arkitektur, besöker ett ”Vermouth-museum” och stiftar bekantskap med den spanska versionen av Vermouth.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta EUR

Dagsprogram 15 dagar
Dag 1
Ankomst till Barcelona och transfer till Cambrils
Dag 2
Vandring i Cambrils och Salou – vi utforskar närområdet till fots
Dag 3
Matlagning och katalanska i Cambrils
Dag 4
Härlig fridag för egna äventyr
Dag 5
Upplev det romerska Tarragona i all sin prakt
Dag 6
Marknadsdag i Salou
Dag 7
Möjlighet till båttur i Ebro-deltat - en resa genom risodlingarna
Dag 8
Njut av en fridag
Dag 9
Priorat med vinprovning i Escaladei och vackra vyer i Siruana
Dag 10
Möjlig utflykt till Barcelona med Parc Güell
Dag 11
Möjlig utflykt till Reus - en underbar dag med arkitektur och Gaudí-inspiration
Dag 12
Picknick vid stranden
Dag 13
Klostret Poblet och den medeltida staden Montblanc
Dag 14
Fridag för egna upplevelser
Dag 15
Buss till Barcelona. Hemresa

Hotell

Hotel Best Maritim

Detta livliga och trevliga hotell bjuder på många möjligheter att njuta den spanska solen från balkongen, poolen och läget vid stranden. Det finns ett stort poolområde och möjlighet att njuta en solrik dag på solterrasserna på hotellet. Best Maritim Cambrils är ett stort strandhotell med hela 472 rum som ligger mellan Cambrils och Salou. En kort promenad är allt som skiljer Best Maritim från Cap de Sant Pere-stranden med gyllene sand.

Albatros tar inte upp så mycket plats men våra resor äger rum utanför högsäsongen då hotellet normalt är lugnare och mindre belagt.

Hotellets restaurang är stor med buffé både morgon och kväll. Buffén är stor och varierad, med allt från typiska spanska lokala rätter med ris som till exempel paella till mer internationellt präglade rätter. Vi har inkluderat en ¼ liter vatten och en ¼ vin till middagen.

Rummen är moderna och har de faciliteter man förväntar av ett internationellt hotell med 4*. Det är gratis WiFi på hotellet, säkerhetsbox och kylskåp på rummen. Fitnessavdelning. Spa mot betalning.

Vi har två rumstyper.

Typ 1: Rum på utsidan av hotellet som vetter mot grannbyggnaderna (22–22 m avstånd). Hotellet ligger vinkelrätt mot stranden och från vissa rum kan man skymta havet. Dessa rum ingår i grundpriset.

Typ 2: Rum mot poolen och hotellets centrum. Mot tillägg kan man köpa till ett rum med utsikt mot hotellets poolområde, restaurang, etc. Dessa rum har sned havsutsikt och poolutsikt. Det är lite mer aktivitet och ljud under dagen. Tillägg se under prisinformation.

Hotel Best Maritim Cambrils
Avda. Diputación, 172-174
43850 Cambrils

Avresedatum

Klicka på "Boka" för att se lediga rum
Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
14 998:–
Köpenhamn
Endast få platser kvar, Hotel Best Maritim
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
14 998:–
Stockholm
Endast få platser kvar, Hotel Best Maritim
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
13 998:–
Stockholm
Fullbokad
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
13 998:–
Stockholm
Fullbokad
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
13 998:–
Stockholm
Fullbokad
Klicka på ett datum för att se tillhörande program
Klicka på "Boka" för att se lediga rum

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Ankomst till Barcelona och transfer till Cambrils
Hotel Best Maritim

Välkommen till Katalonien! Vi börjar vår resa med att flyga från Köpenhamn till Barcelona, där vårt äventyr börjar. Vi möter resten av gruppen och vår reseledare vid ankomsten. Därefter tar vi bussen från Barcelona till den charmiga lilla kuststaden Cambrils.

Efter ankomst till Cambrils blir vi inkvarterade på vårt fina hotell, som ligger vid kusten mellan Cambrils och Salou, och vårt hem i två veckor. Här ska vi njuta av den avkopplande atmosfären, det fantastiska läget vid havet och alla de bekvämligheter som det stora hotellet kan erbjuda.

Senare på kvällen samlas vi för vår första middag på hotellet, där det serveras en stor och varierad buffé. Efter middagen finns det tid att koppla av och vänja oss vid vår nya miljö. Det går också att utforska området kring hotellet och ta en liten promenad längs stranden.

Hotellets bar erbjuder underhållning flera kvällar i veckan för den som är sugen på en drink och musik och kanske lite dans.

Dag 2
Vandring i Cambrils och Salou – vi utforskar närområdet till fots

I dag tar vi oss in till centrum av Cambrils. De morgonpigga går med reseledaren in till centrum (ca. 5 km). Annars kan man ta lokalbussen som stannar framför hotellet och sedan möta gruppen inne vid hamnen.

Cambrils är en populär destination för både turister och lokalbefolkning, som vill ha en avkopplande semester vid Medelhavet. Staden kombinerar det bästa av världar med sin lugna atmosfär och sitt rika kulturella arv. Den vackra hamnen är en central del av Cambrils identitet och här hittar man färgrika fiskebåtar och fritidsbåtar som tillsammans skapar en pittoresk scen. Hamnen spelar också en roll i stadens kulinariska upplevelser, känd för sina fina fiskrestauranger som serverar läckra fisk- och skaldjursrätter. Cambrils är också känd för sina underbara stränder och en lång kuststräcka med mjuk, gyllene sand och Medelhavets klarblå vatten.

Vi går en tur tillsammans i stadens centrum på charmiga gator och torg, där man kan promenera runt och njuta den trevliga atmosfären. Här finns butiker, kaféer och restauranger, som bjuder på allt från lokala specialiteter till internationella rätter. Cambrils har också ett rikt historiskt arv. Den gamla stadsdelen är värd ett besök med en välbevarad arkitektur, kullerstensgator och historiska byggnader. Här finns också museer som berättar om områdets historia och kultur.

Efter promenaden kan man antingen äta en trevlig lunch vid havet eller själv ta sig tillbaka till hotellet, med den smidiga lokalbussen eller med en trevlig vandring längs havet.

Dag 3
Matlagning och katalanska i Cambrils

I dag väntar en spännande dag med fokus på gastronomi och språk. Vi ska lära oss att laga en typisk spansk rätt, som till exempel gazpacho, en kall och fräsch tomatsoppa. Det är en rätt som är enkel att laga hemma, så du kan fortsätta att njuta den autentiska spanska smaken efter att du kommit hem.

En av hotellets kockar guidar oss genom processen med att laga en lokal rätt. Vi lär oss om de traditionella rätterna och de viktigaste ingredienserna. Vi uppmuntras till att delta och få lite erfarenhet med att förbereda och tillaga ingredienserna tillsammans. När vår rätt är färdig kan vi smaka på den och njuta det spanska kökets fräscha smak. Vi kan inte på förhand säga vilken rätt vi kommer att laga. Men detta är en perfekt möjlighet att få höra lite mer om den lokala matkulturen och utbyta matlagningstips och -historier med övriga deltagare.

Efter vår lilla matlagningsintroduktion fortsätter vi med en introduktion till det katalanska språket. Katalanska är det officiella språket i Katalonien och det är också utbrett i Valencia, Balearerna och Andorra. Katalanska är ett romanskt språk och nära besläktat med språk som spanska, franska och italienska.

En av de främsta skillnaderna mellan katalanska och kastilianska (spanska) är uttalet. Det är också skillnad i ordförrådet mellan de båda språken. Katalanska har också bevarat flera gamla ord och uttryck, från latinet och andra språk, som inte finns i modern spanska. Ett annat viktigt särdrag hos det katalanska språket är den starka anknytningen till katalansk kultur och identitet. Språket har alltid varit en viktig del av den katalanska nationalistiska rörelsen och spelar en viktig roll i att upprätthålla den katalanska kulturen och självstyret.

Vår reseledare lär oss några av de mest användbara fraserna och ger oss några enkla ord som vi kan använda under vår tid i området. Denna lilla enkla introduktion till det katalanska språket ger oss möjlighet att komma närmare de lokala invånare som vi träffar under vår vistelse.

Dag 4
Härlig fridag för egna äventyr

I dag har vi tid för en fridag som kan användas till att njuta av livet i området eller koppla av vid hotellets pool eller på stranden.

Dag 5
Upplev det romerska Tarragona i all sin prakt

Vi inleder dagen med en magisk resa tillbaka i tiden, när vi besöker den imponerande romerska akvedukten i Tarragona. Den en gång så viktiga romerska vattenvägen är i dag nästan omringad av moderna asfalterade trafikleder som går in mot staden. Med ett konstant porlande strömmade det livgivande vattnet in till staden under romartiden. I dag är det ljudet avlöst av ett ändlöst buller från lastbilar som fraktar varor in mot centrum. Ljudet av det porlande vattnet har ersatts av en ny typ av energi som kan symbolisera vår eviga strävan efter utveckling och förändring.

Akvedukten står som ett mästerligt arkitektoniskt under och en symbol på det antika Roms förmåga att skapa fantastiska städer, och den tar andan ur oss med sina majestätiska valv och historiska betydelse. Med varje steg vi tar över de gamla stenarna går vi också i fotspåren av en svunnen tid. Det är nästan som att färdas genom en historisk portal som förbinder vår nutid med mänsklighetens långa historia.

Vi fortsätter vår utforskning av det romerska Tarragona med att besöka den berömda romerska cirkusen, där vi föreställer oss de spännande tävlingslopp som hölls här under antiken. Inne i centrala Tarragona, besöker vi Museo Castellarnau, där vi kan se några av stadens arkeologiska fynd från det gamla Tarragona. Vi besöker också den imponerande amfiteatern, som vittnar om det romerska inflytandet på Tarragona. Här träder vi in i den historiska arenan och kan lätt föreställa oss de intensiva gladiatorspelen som ägde rum här.

Efter våra upptäckter tar vi en välförtjänt paus och smakar på en förfriskande Vermouth. Vi låter den kryddiga och aromatiska smaken dansa på våra tungor och upplever den sanna essensen av den lokala specialiteten som kanske blir en ny och välkommen reskamrat på färden.

Efter vår förfriskning har vi tid att på egen hand ytterligare utforska Tarragona. Det är möjligt att besöka Casa Canals, ett vackert historiskt hem, som tar besökaren tillbaka till en era av elegans och sofistikation. Vi beundrar de vackra detaljerna i detta pampiga hus och låter oss förföras av den unika atmosfären. Man kan därefter gå genom de pittoreska gatorna, besöka lokala butiker och kanske köpa små spanska specialiteter med hem. Eller så kan man välja att sätta sig på ett trevligt kafé och njuta av den trevliga atmosfären som kännetecknar staden.

Lite senare börjar vi vår resa hem till vår bas i Cambrils.

Dag 6
Marknadsdag i Salou

Måndag är marknadsdag i Salou, och vi tar en kort promenad på cirka 1½ km till den lokala marknaden. Marknaden är full av livliga bodar som erbjuder en mängd varor. Här hittar man allt från skor, strumpor, tyg och husgeråd, till läckra oliver, korvar och många andra lokala specialiteter.

Vi strosar runt bland bodarna och skärskådar det spännande urvalet av varor. Kanske hittar vi bra erbjudande på skor eller kanske faller vi för några färgstarka tyger. Det är också möjligt att uppgradera köket med en ny gryta eller stekpanna. Och om du behöver ett nytt skärp eller ett par strumpor har du stor chans att hitta det här.

Efter att vi kikat runt och avklarat våra inköp sätter vi oss på ett trevligt lokalt kafé. Här kan vi njuta en välförtjänt kopp cortado eller någon annan spansk kaffedryck.

Därefter kan man gå runt i Salou på egen hand. Staden bjuder på en mängd attraktioner, shoppingmöjligheter och matställen. Man kan antingen gå tillbaka till hotellet och koppla av, eller fortsätta att utforska Salous charmiga gator och kanske njuta ett par extra timmar i denna vackra kuststad.

Dag 7
Möjlighet till båttur i Ebro-deltat - en resa genom risodlingarna

I dag erbjuder vi en spännande frivillig utflykt som går att köpa till hemifrån. Vi beger oss till Ebro-deltat, ett naturskönt område känd för sin rika biologiska mångfald och odling av ris. En fantastisk möjlighet att utforska denna unika region.

Vi kör först mot havet med en underbar utsikt under vägen. Deltat är en viktig livsmiljö för flera fågelarter och det är inte ovanligt att se olika fåglar i området. Vi har möjlighet att observera några av dessa arter och lära oss mer om deras livsstil och migration.

Ebro-floden har stor betydelse för landet, och spelar en viktig roll i bevattningen av lantbruksområden och bidrar till Spaniens ekonomi. Floden är hemmiljö för ett flertal fågel- och fiskarter. I området omkring Ebro-deltat finns ett unikt ekosystem som har stor betydelse för fågelmigration och fågelliv. Besöket i Ebro-deltat ger oss möjlighet att utforska denna fascinerande flod och dess betydelse för Spanien. Vi får chansen att uppleva den storslagna naturen, och lär oss mer om flodens roll i landets ekonomi och kan njuta den unika biologiska mångfalden som finns i området.

Vi kliver ombord på en liten båt och tar oss ut mot mynningen av Ebro-floden, Spaniens längsta flod på hela 910 kilometer. Den har sitt ursprung i de Kantabriska Bergen i norra Spanien och löper genom flera regioner, bland annat Aragonien, Rioja och Katalonien innan den når sitt delta vid Medelhavet. Flodturen varar cirka en timme och med lite tur ser vi fiskare eller fåglar som håller till i vassen längs stränderna. Vem älskar inte en tur på vattnet?

Ebro-deltat täcker ett område på cirka 20 000 hektar med risodlingar och är känd för sin risproduktion. Det är här som några av de finaste risvarianterna odlas. På vår tur tillbaka passerar vi de låga risodlingarna som sträcker sig så långt ögat kan nå. Vi besöker en lokal risproducent och får en inblick i odlingsprocessen och betydelsen av denna gröda i området. Vi lär oss om olika rissorter, bland annat Bomba, Carnaroli och Marisma, och får inblick i deras unika egenskaper. Det är svårt att inte fascineras av det vackra landskapet och den viktiga roll som risproduktionen spelar för den lokala ekonomin och kulturen.

Spanjorerna har en lång tradition av att använda ris som en viktig ingrediens i sin matlagning. En av de mest kända rätterna är paella, som har blivit symbol för spansk kultur och gastronomi och en stolthet för spanjorerna. Paella är en läcker risrätt, som ofta innehåller en kombination av skaldjur, kött, grönsaker och kryddor. Den tillreds i en speciell paellapanna, som ger rätten en karakteristisk, fyllig och aromatisk smak och konsistens. Paellan förknippas ofta med Valencia-regionen, där den har sitt ursprung, men den njuts och lagas i hela Spanien med lokala variationer.

Priset för utflykten är 700 SEK och den beställs hemifrån (minst 24 deltagare för att turen ska genomföras).

Dag 8
Njut av en fridag

Dagen i dag är för egna äventyr. Gå en tur in till Salou eller Cambrils och kika i butiker, eller ha en trevlig och avkopplande dag på vårt fina hotell.

Dag 9
Priorat med vinprovning i Escaladei och vackra vyer i Siruana

Utflykten börjar med en tur till Escaladei, som ligger i vinområdet i Priorat i inlandet. Staden är känd för sitt imponerande kloster, med en rik historia ända tillbaka till 1100-talet. Klostret grundades av kartusianermunkar och spelade en viktig roll i utvecklingen av vinproduktionen i området. Kartusianerorden är känd för sin strikta asketiska livsstil, med en hög grad av isolering, tystnad och bön. Varje munk bor i en eremitliknande cell och använder merparten av tiden till personlig reflektion, meditation och bön.

Vi ankomsten till Escaladei besöker vi en av de lokala vinproducenterna som ligger intill klostret. Här får vi en unik möjlighet att lära oss om vinproduktionen i Priorat och upptäcka hemligheterna bakom områdets erkända viner. Vinproducenten delar med sig av sin expertis och berättar om vinstockar, odlingstekniker, skörd och vinframställning i Priorat.

Under besöket får vi möjlighet att smaka på olika viner som produceras i området. Priorat är känt för sina kraftiga, fylliga rödviner som primärt görs på druvor som Grenache (Garnatxa) och Carignan (Cariñena). Vi får möjlighet att njuta de komplexa aromerna och smaknyanserna som är typiska för Priorat-vinerna.

Efter Escaladei fortsätter vi utflykten till den charmiga byn Siruana, känd för sina spektakulära omgivningar och fantastiska vyer. Den ligger på en klippa och bjuder på en otroligt vacker panoramautsikt över det kringliggande landskapet, bland annat vackra vinodlingar och bergen i Priorat-området.

Vi har tid att utforska Siruana och njuta den enastående utsikten. Byn har smala gator och en autentisk medelhavsarkitektur, som skapar en unik atmosfär. Du har också möjlighet att köpa lokala specialiteter och souvenirer eller bara koppla av på någon av de pittoreska kaféerna och njuta av stunden.

Dag 10
Möjlig utflykt till Barcelona med Parc Güell
Vackra vyer över Barcelona

I dag är det möjligt att följa med till Kataloniens huvudstad, Barcelona. Den populära storstaden är för många ett trevligt återseende och för dem som aldrig varit här tidigare, något att se fram emot. Staden är full av liv och alla sinnen aktiveras när man besöker den evigt sköna staden.

Dagens utflykt börjar vid det centrala torget Plaza Catalunya, där några av stadens stora gator möts, bland annat den berömda La Rambla, eller Ramblan som vi kallar den på svenska. Ramblan är stadens mest kända boulevard med mycket liv, flanörer, turister och träd på den cirka 1,2 kilometer långa gatan. Man har inte varit i Barcelona utan att tillbringa ett par spännande timmar på La Rambla.

Vi lämnar den stora gatan för en stund och tar till vänster in mot Barcelonas romerska historia. Vi ser en del av vägen som ursprungligen ledde till den romerska staden Barcino. Vägen kantas av gravstenar enligt romersk tradition. Vi korsar Ramblan igen på väg till den stora marknaden, La Boqueria, där färger, dofter och en flerstämmig kör av erbjudanden från stånden uppenbarar sig. Här finns allt mellan himmel och jord från alla delar av kostcirkeln – från lufttorkad skinka, färska grönsaker och kryddor till färsk fisk, ost och diverse spanska specialiteter. Statistiken säger att det nog slinker ner en del ätbara souvenirer med hem i bagaget från detta tempel av läckerheter.

Från marknaden går vi till Plaza Pi i den gamla delen av staden, där man hittar den vackra gotiska kyrkan Santa Maria del Pi, med stora och färgrika vackra rosettfönster. Kyrkan omnämns i den engelska författaren och journalisten George Orwells ”Hyllning till Katalonien”, som är hans personliga berättelse om det spanska inbördeskriget i vilket han själv deltog.

Vi fortsätter genom några av den gamla stadsdelens gator tillbaka till Ramblan för att gå den sista biten mot det 60 meter höga Kolumbus-monumentet. Därefter är det dags för Gaudís ofärdiga och monumentala katedral, La Sagrada Familia, som i dag är en symbol som vi förknippar Barcelona med. Katedralen började byggas på 1880-talet och väntas vara klar någon gång under 2020-talet. Byggandet har överlevt en lång rad byggherrar, som en efter annan har gått i pension, efter att ha utfört sin del av arbetet med Gaudís originalritningar och planer. Vi ser lite närmare på kyrkan utifrån, innan vi fortsätter till Gaudís Parc Güell.

Den stora Parc Güell är också ett av Antoni Gaudís mästerverk. Den 20 hektar stora parken är en av Barcelonas största attraktioner och blev aldrig färdig, eftersom Barcelona hamnade i ekonomisk kris och byggandet stoppades.

Vi har tid på egen hand, innan vi återvänder till Cambrils och middagen på vårt hotell. 

(Dagens samlade körsträcka 200 km. – 3 timmar)

Priset för utflykten är 850 SEK och den beställs hemifrån (minst 24 deltagare för att turen ska genomföras).

Dag 11
Möjlig utflykt till Reus - en underbar dag med arkitektur och Gaudí-inspiration

Vi börjar vår dag med en spännande tur till staden Reus, känd för sin vackra modernistiska arkitektur och för att vara födelseplats för en av världens mest unika arkitekter, Antoni Gaudí. Vi njuter en behaglig promenad genom stadens gator och upptäcker imponerande byggnader som vittnar om stadens arkitektoniska rikedom.

Modernismen, också känd som Art Nouveau, var en konst- och arkitekturrörelse som uppstod i slutet av 1800-talet och blomstrade i början av 1900-talet. Modernismen i Reus var nära förknippad med den ekonomiska och industriella utvecklingen som ägde rum i staden under denna period. Många lokala handelsmän som blev rika på handel och industri, önskade att uttrycka sin framgång och status genom arkitektur. De ville skapa innovativa och unika byggnader som kombinerade konstnärliga element med moderna tekniker.

Den modernistiska byggnadsstilen i Reus har flera karakteristiska drag. Först och främst är det stort fokus på detaljer och dekorativa element. Byggnaderna pryds ofta av vackra keramikplattor, färgrik glasmosaik, gjutjärnsutsmyckningar och skulpturala detaljer som tillsammans skapar en känsla av elegans och överflöd. Ett annat karakteristiskt drag hos modernismen i Reus är användandet av organiska former och kurvor. Byggnadernas fasader och interiörer formas ofta som böljande linjer, blomstermotiv och abstrakta former, som skapar en dynamisk och flytande estetik. Detta speglar modernismens önskan om att bryta med traditionella geometriska former och skapa mer naturliga och organiska strukturer.

Några av de mest anmärkningsvärda exemplen på modernistisk arkitektur i Reus är Casa Navàs, stadens rådhus Casa Rull och Casa Gasull. Dessa byggnader är kända för sina imponerande fasadutsmyckningar, sin unika design och innovativa användning av material. Modernismen i Reus var dock inte begränsad till offentliga och privata byggnader utan avspeglades också i stadens infrastruktur och offentliga rum. Det finns vackra parker och torg anlagda i modernistisk still som erbjuder en behaglig atmosfär att gå runt i och njuta av stadens arkitektur. Att utforska modernismen i Reus är som att ta en resa tillbaka i tiden och beundra den kreativa och innovativa ådran som präglade denna epok.

Efter vår lilla rundtur i centrum av Reus är det möjligt att på egen hand besöka Casa Navàs som är öppen för allmänheten (entré ca. 12€). Casa Navàs ritades av Lluís Domènech i Montaner, en av de mest berömda modernistiska arkitekterna i Katalonien. Huset är en riktig pärla och presenterar de karakteristiska modernistiska elementen som kännetecknar denna era.

Efter vårt arkitektoniska äventyr fortsätter vi våra upplevelser med att besöka ”Vermouth-museet” i Reus. Här har en barägare skapat den största samlingen av olika vermouth-flaskor och affischer från en svunnen tid. Vi introduceras till den stolta traditionen av Vermouth-produktion och lär oss om de olika smakvarianterna och produktionsprocessen. VI bjuds på ett gott glas av husets egen vermouth och njuter av den trevliga atmosfären.

Sambandet mellan Vermouth och staden Reus i Katalonien ligger djupt rotat i historia och tradition. Vermouth är en aromatisk och kryddad vinbaserad dryck, som ofta njuts som en aperitif före måltider. Den har sitt ursprung i Italien och producerades ursprungligen som ett medicinskt elixir. I mitten av 1800-talet upplevde Reus en period med ekonomisk tillväxt och industriell boom. Staden var känd för sin vinproduktion och handel, och det var i denna period som Vermouth introducerades till området. Reus blev centrum för produktion och distribution av Vermouth och drycken blev snabbt populär bland lokalbefolkningen.

Det är flera faktorer som bidrog till vermouths popularitet i Katalonien. För det första var vermouth relativt billig och tillgänglig jämfört med andra lyxdrycker på marknaden. Det gjorde det till en favorit bland arbetarklassen och bidrog till dess utbredning i Katalonien. Dessutom så ansågs den ha medicinska egenskaper och användes som ett medel för att förbättra matsmältningen och lindra olika åkommor. Denna aspekt appellerade till folk och gjorde drycken till en del av katalansk kultur och tradition.

Reus blev snabbt känd som vermouthens huvudstad i Katalonien och staden blev hemort för flera Vermouth-producenter och destillerier. Den katalanska vermouthen skiljer sig litegrann från den italienska versionen. Den katalanska vermouthen görs vanligtvis med en högre andel aromatiska örter och kryddor som ger drycken dess karakteristiska smak.

Vermouth är fortfarande mycket populär i Katalonien, och Reus är fortsatt centrum för Vermouth-produktionen. Staden är hemort för flera traditionella destillerier och familjeägda verksamheter som har bevarat de gamla recepten och produktionsteknikerna.

Vi återvänder till hotellet efter lunch och några riktigt goda upplevelser i Reus.

Det kostar 20€ för att delta i utflykten – betalning och beställning görs hos reseledaren på plats (minst 24 deltagare för att genomföra turen).

Dag 12
Picknick vid stranden

I dag är det dags för en gemensam picknick där vi samlas och njuter av lokala specialiteter tillsammans. Vi ser till att du får ett urval läckra spanska delikatesser att smaka på och njuta av. Du får möjlighet att prova olika ostar, skinkor, oliver, bröd och andra regionala specialiteter, som avspeglar den unika gastronomin i området. Du tar själv med det du vill dricka till picknicken. Kanske har du hittat ditt favoritvin i Priorat? Eller kanske lockar en god lokal öl eller läsk? Det är ett utmärkt tillfälle att koppla av, njuta av naturen och dela goda ögonblick och upplevelser med reskamraterna.

Dag 13
Klostret Poblet och den medeltida staden Montblanc

Vi ska ut på en spännande halvdagstur in i landet, till den charmiga staden Montblanc och klostret Poblet som båda är fulla av historia och kulturell betydelse.

Vi börjar dagen med att besöka klostret Poblet, som ligger i en pittoresk dal omgiven av berg. Detta cistercienserkloster som grundades på 1100-talet är en pärla av gotisk arkitektur. Vi utforskar klostret och dess omgivning och lär oss om klostrets historia, dess roll under medeltiden och dess religiösa betydelse.

Vi ser den imponerande klosterkyrkan, prydd av väggmålningar och religiösa symboler och vi passerar de anmärkningsvärda klostergångarna och biblioteket. Efter en tur på klostret har vi fått fascinerande historier oss till livs och insikt i klostrets dagliga liv och betydelse för munkorden.

Därefter kör vi till den vackra medeltida staden Montblanc, omgärdad av en välbevarad stadsmur. Vi går en tur genom stadens kullerstensgator och insuper den autentiska atmosfären. Montblanc är känd för sin historiska betydelse och vackra arkitektur. Vi beundrar de gamla stadsportarna, stadens torg och imponerande kyrkor som vittnar om dess historia. En speciell attraktion i Montblanc är den legendariska berättelsen om Sankt Göran och draken. Här kan vi se de vackra utsmyckningarna och monumenten som hyllar denna historia, bland annat det imponerande tornet som symboliserar kampen mellan hjälten och draken.

Efter vårt besök i Montblanc återvänder vi till hotellet där vi kan koppla av under resten av dagen.

Dag 14
Fridag för egna upplevelser

En härlig dag för de sista inköpen och kanske en trevlig lunch vid havet.

Dag 15
Buss till Barcelona. Hemresa

I dag ska vi köra mot Barcelona för att flyga hem, efter två fantastiska veckor i Cambrils. Under vår vistelse har vi mött nya människor, upplevt spännande platser och lärt oss en hel massa om Cambrils, Katalonien och Barcelona.

Extra utflykter:

Vi rekommenderar att tillköpsutflykterna beställs och betalas hemifrån:

Båttur i Ebro-deltat – en resa genom risodlingar

Priset för utflykten är 700 SEK och beställs hemifrån (minst 24 deltagare för att genomföra turen)

Utflykt till Barcelona med Parc Güell

Priset för utflykten är 850 SEK och beställs hemifrån (minst 24 deltagare för att genomföra turen).

Extra utflykter ska helst bokas hemifrån. Om det finns plats i bussen, är det möjligt att boka och betala resan kontant i euro på plats.

Prisinformation

Resans pris

Från 14 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
4 200:–
Om enkelrum

Begränsat antal

Tillägg för uppgradering
 • Dubbelrum, typ 2: 800 SEK per person
 • Enkelrum, typ 2: 1600 SEK per person
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Köpenhamn – Barcelona t/r 
 • Utflykter och transporter enl. program
 • Inkvartering på hotell i dubbelrum
 • Halvpension (frukostbuffé varje dag och 14 middagar)
 • Vinprovning i Priorat
 • Museikort i Tarragona
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring 7% av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extra arrangemang och utflykter enligt nedan
 • Enkelrumstillägg
 • Personlig dricks, exempelvis till chaufför (räkna med ca. 12 euro)
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift per faktura 150 kr (bortfaller vid beställning online) 
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Handen på hjärtat

Information

Tillköpsutflykterna kan komma att äga rum med deltagare från exempelvis Norge eller Danmark. Det gör att vi kan fylla en buss samt också beakta miljöpåverkan.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor