Costa neoRiviera

Costa Cruises är ett italienskt rederi som har fört med sig något av det bästa Italien har att erbjuda ombord.

De två huvudrestaurangerna på Costa neoRiviera (och som för övrigt serverar både buffé och à la carte) sätter en ära i att tillaga läckra italienska rätter och servera nybakat bröd. Och förutom att magen får sitt lystmäte finns det ett stort nöjesutbud: Du kan se en musikal/show, titta i butikerna, lyssna på ett föredrag, hoppa i poolen eller köpa en välgörande behandling i fartygets spaavdelning. Och med sex barer och lounger finns det alla möjligheter till en drink i solnedgången.

Du kan läsa mer om fartyget på rederiets hemsida: http://www.costacruise.com/dk/costa_neoriviera.html 

Hur är hytterna?

Det finns olika hyttkategorier med allt från trevliga, rymliga interna hytter till pampiga sviter med egen balkong. Gemensamt för alla är att de har egen dusch och toalett och god förvarings- och sittplats, enkelsäng eller dubbelsäng, luftkonditionering, hårtork och tv. Om du vill boka en svit ombeds du att kontakta Albatros Travel för prisinformation och tillgänglighet.

I de flesta hytterna ombord på Costa neoRiviera finns det idag även Nespresso-maskiner.

Premiumhytterna är de bästa hytterna inom kategorin med tanke på fartygets belägenhet. Här ingår kontinental frukost som serveras i hytten (kan beställas en dag i förväg), gratis service i din hytt (24-timmars roomservice) och möjligheten att själv bestämma när du ska äta i restaurangen.

Hur är fartyget och vem får mest ut av upplevelsen?

Fartygets interiör och färger går i naturfärgat trä med möbler i rött och blått. Det är designat med den italienska rivieran, Cote d’Azur och Amalfi-kusten som inspiration, vilket kanske inte är helt lätt att se med blotta ögat. Om du tycker om att flyta med och är destinationsorienterad men inte är i något större behov av ett uppstyrt aktivitetsprogram som de på de större fartygen är internationella neoRiviera ett välkommet avbrott. Ett intressant alternativ för kryssningsgäster som vill resa med ett lugnare fartyg med längre hamnstopp.

Särskilda villkor

Rederiet vill upplysa om att det finns vissa regler för att få delta i en kryssning. Enligt rederiets regler är du förpliktad att informera Albatros om eventuell sjukdom eller handikapp, graviditet eller andra omständigheter som kan ha betydelse för ditt välbefinnande eller hälsotillstånd under kryssningen.

Råder åldersgräns på kryssningen?

Personer under 21 år måste resa i sällskap av målsman över 21 år. Man måste vara minst 18 år för att få köpa alkohol eller spela i casinot.

Barn ombord

Barn är välkomna ombord på Costas fartyg och det finns speciella barnprogram och aktiviteter för barn och unga. Vänligen notera att spädbarn måste ha fyllt 6 månader på avfärdsdatum för att få följa med rederiet. Om du är gravid får du inte resa med fartyget från och med vecka 24 och framåt. Emellertid är det få spädbarn som reser med Costas-fartygen på grund av ruttupplägget och att ingen rabatt ges till barn som första eller andra person i en hytt.

Går det att beställa specialkost?

Vid lunch och middag ombord serveras vegetariska rätter och rätter med lågt kaloriinnehåll. Dessutom går det att beställa specialkost.

Ska man ta med sig egna handdukar?

Du behöver inte ta med handduk.

Ombordstigning på fartyget

En gemensam transport från flygplatsen/hotellet till fartyget anordnas alltid, men vänligen notera att ni måste vara ombord senast 2 timmar före avgång. Räkna med en viss väntetid vid ombordstigning. Ha pass och biljetter/dokument lättillgängliga. Incheckningsprocedurerna är väldigt grundliga men bidrar till att göra landstigningen i de olika hamnarna smidig och enkel. Det finns inga matställen i hamnterminalen men restaurangerna ombord brukar vara öppna och serverar lunch timmarna runt avgångstid. Det är förbjudet att ta med egen alkohol ombord på fartyget. Drycker inköpta vid landstigningar ska lämnas över vid ombordstigning och delas sedan ut sista kvällen ombord på fartyget. Ha gärna en flaska vatten tillhands i terminalen.

Drycker ombord

Isvatten, kaffe och te i samband med måltid är inkluderat i resans pris. Övriga drycker betalar du själv för, En flaska vin kostar från cirka 20 euro och uppåt och öl (flaska eller fat) kostar cirka 3-4 euro och alkoholhaltiga drycker kostar runt 4-8 euro styck. Sent på eftermiddagen serveras dagens drink, som lever upp till förväntningarna om hur en exotisk drink bör vara. Pris: 3-4 euro. Läsk och mineralvatten kostar cirka 2-3 euro per flaska. 15 procent dricks läggs automatiskt på dryckernas pris. Dricksen delas sedan ut till vinkypare och bartenders ombord.

Det finns dryckespaket med vin och öl i samband med måltider samt paket som ger tillgång till de flesta dryckerna på barer, restauranger och diskotek (under öppettider). Dessa beställs ombord och lönar sig att köpa redan från början, så att ni får full valuta för pengarna.

Rökning ombord

Rökning är tillåten ute på däck i markerade områden. Rökreglerna kan ändras med kort varsel och vi ber därför våra gäster att respektera anslag och skyltar ombord.

Elektricitet

Uttagen i hytterna består av 110/220 v. Ta eventuellt med en adapter.

Telefon, internet och e-post

Var uppmärksam på att det kan vara dyrt att ringa från din egen mobiltelefon, och att extra kostnader i samband med samtal och datakonsumtion från utlandet kan förekomma. Kontakta eventuellt din operatör före avresa för att få mer information om avgifter med mera.

Det går att koppla upp sig på fartygets internetcaféer. Priset för internettjänst hittar du på fartygets internetcaféer.

Vilken valuta gäller ombord på båten?

Samtliga priser ombord anges i euro. Kryssningens första dag upprättar du ett ”onboard credit”-konto som ger dig möjlighet att kvittera för allt du köper ombord. Vi rekommenderar att du upprättar kontot med ett kreditkort, men du kan även använda resecheckar eller kontanter. American Express, Visa och Mastercard/Eurocard är godkända betalkort. Om du väljer att skapa ett konto med kontanter eller resecheckar ska du betala en depositionsavgift på cirka 75 euro per hytt per dag. Kryssningens sista dag får du en räkning på alla inköp på kontot. Om kontot upprättats med kreditkort och du inte har något att invända dras beloppet automatiskt på ditt kort. Om du vill betala din räkning med kontanter kan du göra det i receptionen ombord.

Vad betalar man extra för ombord?

Drycker, eventuella utflykter på land, maten i specialrestauranger (tillägg på 10-30 euro per person) och annan personlig konsumtion som exempelvis skönhetsvård, tvätt och rengöring av kläder samt telefonsamtal, internetanvändning med mera.

Förvaring av värdesaker

Varje hytt har en säkerhetsbox. Vänligen notera att rederiet och Albatros Travel inte ansvarar för värdesaker som lämnas i boxarna, i hytten eller på andra platser ombord.

Vilket språk talar man ombord?

Huvudspråk är engelska och all information över högtalare, informationsmöten och underhållning sker på engelska. Det finns varierande nationaliteter ombord och all information brukar utgå på franska, tyska, spanska och italienska. Det låter kanske lite komplicerat, men är till för att alla som vistas ombord på fartyget ska förstå.

Service och underhållning ombord

Nöjesutbudet ombord är mindre än på de stora fartygen där fler vistas ombord samtidigt. Den som är van vid uppstyrda tjänster och program från de nordamerikanska rederierna ska förbereda sig på en härlig medelhavsmentalitet på Costas fartyg. Lägg även förväntningarna därefter. Teatern ger föreställningar varje kväll, men inte i samma internationella klass som på de större fartygen.

Mat ombord

På Costas kryssningsfartyg råder fri sittning vid frukost och lunch. Det innebär att ni själva väljer bord och tidpunkt under restaurangernas öppettider. På kvällen är det fast placering som gäller. Det innebär att ni äter på samma restaurang och sitter vid samma bord varje kväll. Fartygen har en tidig sittning och en sen sittning. Albatros Travel bokar den sena sittningen till alla våra gäster eftersom vi av erfarenhet vet att de flesta brukar föredra att äta vid den senare tiden. Om enskilda gäster önskar en tidig sittning anordnas detta ombord vid ankomsten till fartyget. Vår svenska reseledare finns givetvis behjälplig med att flytta från sen till tidig sittning.

Menyerna är tydligt inspirerade av rederiets italienska ursprung, och pastarätterna är tillagade med en stor portion kärlek. Menyns specialiteter är märkta med en liten fjäril, och brukar vara väldigt spännande. Restaurangerna serverar både buffé och à la carte. Vänligen notera att buffédelen brukar stänga strax före à la carte-delen. Och medelhavsprägeln visar sig även i frukost- och kaffeserveringen, som aldrig startar före klockan 07.00.

Kryssningens reseledare

Under en kryssning har reseledaren inte samma funktion som under en vanlig resa under vilken gruppen tillbringar större delen av tiden tillsammans. Under den här typen av resa kan man välja att vara tillsammans med övriga gruppmedlemmar samtidigt som man kan tillbringa tid på egen hand både på båten och på land.

Reseledarens roll är att hjälpa till med alla praktikaliteter som inresor, transfer till och från flygplatsen, ombordstigning samt översättning till svenska och information om utbudet ombord och på land. Dessutom deltar reseledaren i de utflykter som beskrivs i dagsprogrammet. Reseledaren deltar i alla gemensamma utflykter och aktiviteter, och finns givetvis alltid till hand för frågor och samtal.

Under en kryssning deltar gruppen på lika fot med övriga gäster ombord och reseledaren kan omöjligt finnas till hands överallt. Vänd dig gärna till fartygsreceptionen som gärna hjälper till och svarar på frågor från fartygets övriga passagerare.

Vad ska man packa?

Merparten av kvällarna ombord är det snygg och informell klädsel som gäller. För herrar gäller långbyxor och skjorta eller t-shirt med krage. Damerna klär sig gärna i sommarklänning, kjol, byxa och skjorta/blus.

Festkläder kan tas med av de som vill delta i fartygens mer formella galakvällar. För herrarna gäller då kavaj och slips eller smoking och för damerna eleganta kläder eller långklänning. Under en veckas kryssning svidar gästerna om till feststass 1 till 2 kvällar ombord. Det här gäller på samtliga rederier som Albatros samarbetar med. Dagens klädsel hittas i fartygstidningen. De som inte vill klä upp sig för mycket har alltid möjlighet att besöka buffén som inte kräver någon formell klädsel.

Jeans, shorts och t-shirt accepteras inte i restaurangerna efter kl. 17.30 och det är inte tillåtet att vistas i restaurangerna i badkläder.

Om du reser på sommaren rekommenderas lätta bomullskläder, men en tröja eller tunn jacka kan också vara bra att ha till hands, inte minst eftersom det ofta är svalt inomhus på grund av luftkonditioneringen. Vid resor till kallare delar av världen ska du komma ihåg att ta med varma kläder. Bekväma skor rekommenderas till landstigningarna, och glöm inte att ta med joggingskor och träningskläder om du planerar att utnyttja sportutrymmena ombord. Tvätteriet ombord tar emot dina kläder mot betalning, och rena kläder levereras nästa dag. Det finns pool ombord så glöm inte badkläderna.