Big Five-safari i Krugerparken

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

På tu man hand med elefanter, lejon och bufflar - med en heldagsutflykt på Panoramarutten

Karen Blixen slog läger mitt bland alla vilda djur på savannen, och Albatros går i hennes fotspår med våra Honeyguide Camps i Krugerparken. Här kan du se elefanter beta bara 15 centimeter från din tältduk, få syn på en leopard från restaurangen och resten av Big Five bara ett stenkast längre bort. 

Vi ger oss ut på safari i öppna jeepar och arrangerar bushwalks för de modiga, och när du kommer tillbaka till lodgen väntar utsökta måltider som garanterat får det att vattnas i munnen.

Här bor vi bekvämt i 60 kvadratmeter stora safaritält med egna badrum och privata terrasser. När vi inte är ute på safari kan du koppla av i baren och restaurangen, eller svalka dig i poolen. 
 

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor, Safari

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Ja

 • Valuta Sydafrikanska rand

Dagsprogram 10 dagar
Dag 1–2
Avresa till Johannesburg. Genom Mpumalangaprovinsen till Manyeleti viltreservat i Kruger
Dag 3
Safariupplevelser i Manyeleti viltreservat
Dag 4
Panoramarutten – storslagen utsikt vid God’s Window och över Blyde River Canyon
Dag 5–6
Safarifyllda dagar i Manyeletireservatet. Besök på landsbygden.
Dag 7
Besök på rehabiliteringscenter för vilda djur
Dag 8
Safari och avkoppling i Manyeletireservatet
Dag 9
Manyeletireservatet – Johannesburg. Hemresa
Dag 10
Hemkomst

Hotell

Khoka Moya Camp

Honeyguide Khoka Moya-camp är helt i Albatros regi och består av 15 nyrenoverade safaritält, delvis uppbyggda i kanvas men med murande fundament och med egna badrum. Safaritälten består av stora, fina och avskilda rum med både täckt terrass och utomhusterrass. Läs mer om Khoka Moya på den engelska hemsidan: www.honeyguidecamp.com

Albatros copywriter Teresa Rørbye har tillbringat en vecka på Khoka Moya. Här kan du läsa mer om livet på campen: www.albatros.se/upptack/khoka-moya-safari-som-det-ska-vara

Honeyguide Khoka Moya Camp får utmärkelse
Gästerna på Honeyguide Khoka Moya Camp har under 2014 varit så glada för campen att den har blivit utnämnd till en av de bästa i hela Sydafrika.

Många av gästerna på Honeyguide Khoka Moya Camp skriver efter besöket om hur de upplevde campen på www.tripadvisor.se. Under 2014 har campen fått så många fina omdömen att den har vunnit TripAdvisors så kallade Certificate of Excellence.  Den här utmärkelsen delas endast ut till hotell, lodger och liknande som gästerna bedömer som mycket bra på TripAdvisors skala.

Läs alla omdömen på Khoka Moya Camp på http://www.tripadvisor.se/Hotel_Review-g471852-d471930-Reviews-Honeyguide_Tented_Safari_Camps-Manyeleti_Game_Reserve_Kruger_National_Park.html

 

Avresedatum

Klicka på "Boka" för att se lediga rum
Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
23 998:–
Stockholm, Köpenhamn, Göteborg
Fullbokad
23 998:–
Stockholm, Köpenhamn, Göteborg
Fullbokad
23 998:–
Stockholm, Köpenhamn, Göteborg
Fullbokad
24 998:–
Stockholm, Köpenhamn, Göteborg
Fullbokad
23 998:–
Stockholm, Köpenhamn, Göteborg
Fullbokad
27 998:–
Stockholm, Köpenhamn, Göteborg
Avresa från Göteborg/Köpenhamn: tillägg från 998:–
29 998:–
Stockholm, Köpenhamn, Göteborg
Avresa från Göteborg/Köpenhamn: tillägg från 998:–
28 998:–
Stockholm, Köpenhamn, Göteborg
Avresa från Göteborg/Köpenhamn: tillägg från 998:–
30 998:–
Stockholm, Köpenhamn, Göteborg
Avresa från Göteborg/Köpenhamn: tillägg från 998:–
Klicka på ett datum för att se tillhörande program
Klicka på "Boka" för att se lediga rum

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1–2
Avresa till Johannesburg. Genom Mpumalangaprovinsen till Manyeleti viltreservat i Kruger
Safaritält på Khoka Moya

Sydafrika och stora safariupplevelser väntar! Vi flyger sent på eftermiddagen till Johannesburg med mellanlandning/ar undervägs och ankommer nästa morgon.

Efter frukost på flyget landar vi i Johannesburg under förmiddagen. Vi möts av en engelsktalande guide på flygplatsen. Det tar 7-8 timmar att köra till campen. Härifrån kör vi österut genom den vackra sydafrikanska Mpumalangaprovinsen, där man upplever det ena storslagna landskapet efter det andra. Vi kör in i landet genom Dullstroom, som är ett av landets berömda öring-områden och stannar till för att äta lunch (inte inkl.).

Under dagen avverkar vi en bra bit på kartan i vår buss innan vi slutligen når fram till vårt mål, Albatros egen safaricamp, Khoka Moya. Det är här vi ska tillbringa de kommande dagarna. Du kan redan nu se fram emot den första natten i på vår safari, där nattens okända ljud vaggar dig i sömn.

Khoka Moya drivs av Albatros Travel och består av 15 safaritält som är delvis uppförda i canvas, med murade fundament och egna badrum. Safaritälten består av stora, trevliga rum med privat terrass. Läs mer om Khoka Moya på den engelska hemsidan: http://www.honeyguidecamp.com/index.php?ID=9458

Dag 3
Safariupplevelser i Manyeleti viltreservat
På tu man hand med de vilda djuren

Den här dagen upplever vi essensen av en äkta afrikansk safari när vi kör ut på upptäcktsfärd i Manyeletireservatet. Reservatet ligger i Mpumalanga-provinsen i ett område som ofta går under namnet Greater Kruger nationalpark. Ordet Manyeleti betyder på shangaan ”Stjärnornas plats” och det är verkligen värt att vända blicken mot himlavalvet när mörkret faller på, oavsett om man är ute efter romantiska stjärnstunder eller är intresserad av astronomi. 

Manyeleti utgör en liten del av Kruger nationalpark, som i sin tid inhägnades av det vita minoritetsstyret. I dag har man tagit ner alla stängsel och de vilda djuren kan röra sig fritt. Vägarna är fortfarande inte alltid förbundna med varandra och därför är Manyeleti ett av de mest fridfyllda och orörda områdena i Kruger. Manyeleti-området grundades 1963 och under apartheid-perioden var det huvudsakligen avsedd för den afrikanska lokalbefolkningen, vilket betydde att det inte kom så många besökare. Därför är det än idag ett relativt vilt och orört område.

Hit kommer i stort sett endast resenärer från områdets tre små lodges och camps som kan hysa upp till 100 personer – vilket ger rätt exklusiva safariförhållanden där man inte behöver köra i kortege, vilket man ibland upplever i större parker. 

Kruger och Manyeleti ligger relativt lågt och är därför en helårsdestination med rätt varma och torra vintrar. Under 2013 upplevde man i området långa perioder med 30 till 37 graders värme, vilket dock är ganska ovanligt. Efter sommarregnen blir vegetationen väldigt tät i maj-juni tills den långa torrperioden torkar upp det mesta igen. I själva Manyeleti finns det två stora uppdämda sjöar med krokodiler, flodhästar, ett enastående fågelliv och många djur som kommer för att släcka törsten under den torra årstiden.

Reseledaren kommer att tillsammans med lodgens erfarna och kunniga personal följa med ut på olika safarier i bil eller till fots. Vi delas upp i mindre grupper som passar till bilarna och då turas personalen om att följa med i de olika fordonen. 

Under de kommande dagarna kommer vi att ge oss ut på både morgon- och eftermiddagssafarier, samt på vandringstur er i de vackra omgivningarna. En så kallad morgonsafari börjar ofta tidigt på morgonen, redan vid soluppgång. Det är inte mycket som kan mäta sig med den alldeles speciella glöden över savannen under en morgonsafari. Det är svalt nu; vi möter viltet vid floderna, där djuren släcker törsten - allt andas lugn och ro nu när nattens jakt är över.

Erfarenhetsmässigt brukar vi redan efter den första safarin ha sett en hel del av Afrikas kända savannliv, bland annat lejon, noshörningar, gnuer, eland, kudu, vårtsvin, giraffer och impalor som vi kan se.

Under regnperioden är naturen som vackrast, men djuren kan vara svåra att se. Under torrperioden är naturen knapp så vacker, men det är lättare att få syn på de vilda djuren. Det finns inga garantier för vad vi ser, när eller var och det är precis det som bidrar till att safari är en så spännande och annor lunda upplevelse. När vi återvänder till vår lodge väntar en stor, välförtjänt frukostbuffé på oss.

En eftermiddagssafari startar på eftermiddagen när solen står lågt på himlen och de varma färgerna har övertagit landskapet. Vi tar en paus och njuter av den afrikanska solnedgången med en kall drink, innan billyktorna tänds till nattsafari. Det är något av en uppenbarelse för alla sinnena när plötsligt det södra halvklotets bländande stjärnhimmel tänds. Nattens tusentals främmande ljud hörs och doften av Afrikas röda jord och savann smyger sig in i näsborrarna. Safari på kvällen och natten är helt annorlunda än på morgonen. Det känns som man är i en annan värld. När strålkastarens ljuskägla söker sig över buskagen, lyser hundratals stora och små ögon – och allt precis intill oss. Någonting prasslar precis i närheten; är det en flock gnuer eller har de hungriga lejonen inlett nattens jakt?

Safarifordonen är öppna, terränggående fordon och det kommer ofta att vara nervpirrande när man befinner sig endast några få meter från en gigantisk elefant, för att inte tala om lejon eller noshörningar, utan något skyddande stängsel emellan; men rovdjuren förknippar inte formen av en bil och passagerare med mat – som tur är.

Det kan för övrigt vara ett ganska kyligt nöje att ge sig ut på safari, särskilt efter mörkrets inbrott eller tidigt på morgonen. Man kan därför behöva en tjock, vindtät vinterjacka och gärna även en mössa.

I dag är en eftermiddagssafari inkluderad i resans pris. Du kan välja att koppla av på campen under resten av dagen eller följa med på fler safariturer.

 

Dag 4
Panoramarutten – storslagen utsikt vid God’s Window och över Blyde River Canyon
Blyde River Canyon

Efter frukost kör vi från campen till provisen Mpumalanga – platsen där solen går upp. Vi åker på snirkliga vägar längs den så kallade Panoramarutten. Det bergiga området bjuder på det ena storslagna naturscenariot efter det andra: Vid God´s Window upplever man en av världens vackraste utkiksplatser (om vädret tillåter) och Bourke´s Luck Potholes - ett enastående klipplandskap, där våldsamma flodvirvlar har borrat djupa, cylinderformade hålor i de släta klipporna. Slutligen stannar vi vid Blyde River Canyon, som tål att jämföras med Grand Canyon, även om det är i mindre skala, och vi besöker också Three Rondavels. Det är mycket vackert i området och om vi kan hinna med mer gör vi det gärna. Programmet styrs också lite av såväl väder och vind, som av deltagarnas lust till att vandra runt i de vackra omgivningarna.

I dessa berg förekommer ofta tät morgondimma, som lättar uppåt dagen, vilket vi försöker ta med i beräkningen när dagsprogrammet fastställs på plats.

Lunch ingår inte i resans pris. Vi räknar med att återvända till Khoka Moya sent på eftermiddagen.

Tänk på att ordningsföljden i dagsprogrammet kan variera. Panoramarutten är vackrast i klart väder och därför byter vi om på ordningsföljden i dagsprogrammet om det krävs för att få bästa möjliga upplevelse.

 

Dag 5–6
Safarifyllda dagar i Manyeletireservatet. Besök på landsbygden.
Även lejon måste ta det lugnt ibland!

De kommande dagarna går i safarins tecken och när det är som varmast mitt på dagen finns det möjlighet att koppla av vid poolen eller studera det spännande fågellivet vid campen.

Efter en morgonsafari och efterföljande frukost besöker vi Welverdiend, en ort i området som Albatros har ingått ett projektsamarbete med för att säkra att deras sätt att leva tar hänsyn till miljö och natur.  I det lilla samhället får vi en inblick i hur vardagen ser ut, besöker skolan, får smaka på lokala specialiteter och möter kanske till och med ortens överhuvud.

Du får dessutom möjlighet att följa med på en vandring i omgivningarna. Vi utforskar naturen till fots i sällskap med en erfaren spårletare (tracker) och en beväpnad ranger. Under vår vandring kan du njuta av de små nyanserna i naturen, bland annat det enastående fågellivet omkring floder och vattenhål eller de mindre djuren som lever i omkring buskar, snår och stenar.

Dag 7
Besök på rehabiliteringscenter för vilda djur
Albatros' Big Five Camp i Kruger

Samlivet mellan naturens vilda djur och människans civilisation är inte alltid harmoniskt. Som tur är finns det riktigt många som kämpar för att bevara Afrikas vilda djur och informera om hur man gör detta bäst möjligt. Tyvärr har man än idag inte kunnat stoppa krypskyttet helt, även om man har hunnit riktigt långt under de senaste tio åren.

Vi räknar med att börja dagens program under förmiddagen. Ordningsföljden på programpunkterna kan variera. Dagen bjuder på ett besök i rehabiliteringscentret Moholoholo, som huvudsakligen vårdar och rehabiliterar skadade vilda djur och fåglar.  Vi får en rundvisning och lär oss mer om arbetet på centret. Läs gärna mer om centret på deras hemsida: http://www.moholoholo.co.za/

Under vår utflykt äter vi lunch på en restaurang i området eller på ett café i den närliggande staden Hoedspuit (lunch inte inkluderad).

Dag 8
Safari och avkoppling i Manyeletireservatet
Runt elden på Khoka Moya
Den här dagen kan man följa med på safari i Manyeleti eller kanske bara koppla av i campens härliga omgivningar.
Dag 9
Manyeletireservatet – Johannesburg. Hemresa

Vi ska tyvärr ta farväl av Khoka Moya och Manyeletireservatet och åker tillbaka till Johannesburg. Joburg, som den kallas i dagligt tal, är Sydafrikas största stad med över miljoner invånare. Den påminner om en amerikansk storstad med höghus i stadens affärscentrum, som långsamt flyter ut i små låga förortskvarter. Johannesburg är dessutom centrum för världens diamant- och guldhandel. Vi stannar för lunch påvägen till Johannesburg.

Vi stannar till för att äta lunch på en restaurang på vägen till flygplatsen och är framme under eftermiddagen.

Dag 10
Hemkomst

 

Flyg till Manyeleti

Du kan välja att flyga direkt till våra två camps Khoka Moya och Mantobeni i Manyeleti viltreservat. Flygturen är ett alternativ till den ganska långa bussturen från Johannesburg.

Vid ankomst till Johannesburg möter representanter från flygbolaget Federal Airlines dig, och tar dig med till flygbolagets egen terminal på flygplatsen. Härifrån flyger du till Khoka Moyas egen landningsbana i Manyeleti viltreservat, som är en del av Greater Kruger National Park. En safaribil väntar här på dig och tar dig med på resans första minisafari – till campen.

På resans sista dag kan du ta en sovmorgon och njuta av en tidig lunch innan färden går mot landningsbanan och du flyger tillbaka till  Johannesburg. Här står Federal Airlines återigen klara för att hjälpa dig till den internationella avgångshallen. Härifrån flyger du hem igen.

Pris: 

4 500 kr per person (enkel resa), vuxen
9 000 kr per person tur/retur, vuxen

3 500 kr per person (enkel resa), barn
7 000 kr per person tur/retur, barn

1 400 kr per person (enkel resa), spädbarn
2 800 kr per person tur/retur, spädbarn

OBS: Det är möjligt att flyget landar på mer än ett ställe under resan. Biljetten för inrikesflyget med Federal Air från Johannesburg till Manyeleti kan inte återbetalas (non-refundable).

Särskilda krav till bagage:
Du får ta med ett incheckat bagage och ett handbagage på flyget. Eftersom det är ett mindre flyg ställs särskilda krav till bagaget:

 • Väskor ska ha mjuka (inte hårda) sidor, t.ex. en sportväska. Den ena sidan av väskan ska också vara platt för att samtidigt följa reglerna för Johannesburgs flygplats (läs mer under Praktiskt information)
 • Den maximalt tillåtna vikten för incheckat bagage är 20 kg
 • Den maximalt tillåtna vikten för handbagage är 5 kg (1 handbagage)
 • Bagagestorlek: 40 cm (bredd) x 30 cm (höjd) x 60 cm (längd).
 • Om du behöver packa om ditt bagage kan du köpa en väska med mjuka sidor i Federal Airlines lounge. En väska kostar 200 rand.
 • Läs mer om bagagereglerna på den här sidan: https://www.fedair.com/about-us/baggage

Prisinformation

Resans pris

Från 27 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
6 998:–
Tillägg för enkelrum

2024: 6 998:-

Barnpris (för barn under 12 år)
 • 2023:
  från 14 998:-
   
 • 15-01-2024,
  05-02-2024,
  04-03-2024:
  18 998:-
   
 • 01-04-2024:
  20 998:-

Gäller för max 2 barn som reser tillsammans med två vuxna

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm* - Johannesburg t/r med mellanlandning/ar
 • Lokala guider och ranger
 • Safarier och utflykter enligt program (4 safarier och 1 vandringstur)
 • Boende i dubbelrum som delas av två personer
 • Alla måltider utom lunch dag 2 och 9, samt under de dagar då vi har utflykter till Panoramarutten och Moholoholo 
 • Ett glas champagne-sundowner
 • Skatter och avgifter

* Möjligt att resa från Göteborg och Köpenhamn i mån av lediga platser på flyget, mot en extra avgift från 948 kr

Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring vid sjukdom 7% av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring 
 • Drycker
 • Övriga måltider
 • Dricks (beräkna ca. 800 rand per person)
 • Personliga förnödenheter
 • Eventuella extra arrangemang: (extra safaritur med bil à 500 rand, 2024 - 550 rand)
 • Avresa Göteborg och Köpenhamn 998 kr (på förfrågan)
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
 • Allt som inte nämnts under ”Priset inkluderar"
Safarivandringar

Av säkerhetsskäl är det inte tillåtet för barn under 18 år att följa med på safarivandringarna.

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Fakta om resan

Detta är inte en strapatsrik resa, men vi förväntar oss att deltagarna är aktiva människor som tycker om att komma ut i naturen.

Vädret i Manyeleti och Kruger

Manyeleti och Kruger har ett varmt, subtropiskt klimat. Den största delen av året är dagarna varma med temperaturer på upp till 25 grader och därför kan du resa hit året runt. De olika årstiderna präglar safariupplevelserna på sitt sätt. 

Under vinterperioden (maj-augusti) är landskapet öppet, eftersom buskar och träd är kala och gräset är lågt. Det är lätt att få syn på djuren och de söker sig till floder och vattenhål. Speciellt under morgon- och kvällstimmarna råder hektisk aktivitet. På vintern kan nätterna bli kalla, så kom ihåg at packa varma kläder – mössa, vantar och jacka – så att du kan hålla värmen under morgon- och kvällssafarierna.

Sommaren (november-mars) är regnperiod. Floder och vattenhål fylls med vatten, och träd, buskar och gräs växer och blir frodiga. Den täta vegetationen kan göra det lite svårare att se djurlivet som å andra sidan nu bjuder på ett myller av ungar och flyttfåglar. Under regnperioden kan det bli upp till 30 grader.

Malaria

I Sydafrika förekommer malaria i Kruger nationalpark. Kontakta din läkare/vaccinationsmottagning för mer information och rådgivning.

OBS: Malariamyggorna sticks först på kvällen efter mörkrets inbrott.

Golf

Det finns flera framstående golfbanor i området, men den bästa är definitivt Hans Merensky Golf Club som ligger 160 km från lodgen. Här finns en bana som håller internationell standard med alla tänkbara faciliteter och ibland träffar man även på vilda djur. En spännande och ovanlig plats att spela golf. Du kan även hyra golfutrustning här.

Bagage

För resande till och från Johannesburg flygplats har det införts nya regler för bagage per den 25 mars 2019.

Det är endast tillåtet med bagage som har en plan sida som ett minimum. Väskor med rund eller oregelbunden form är inte tillåtna. Bagage får heller inte ha långa band eller utstickande handtag. Sådana är största orsaken till driftstörningar i bagagehanteringen och kan orsaka stopp, med försenad på- och avlastning som följd, och därmed förseningar för flygbolag och passagerare. 

Om möjligt ta bort band och stroppar. Passagerare med bagage som inte uppfyller kraven med remmar eller handtag, kommer att kunna få inplastning av sitt bagage vid speciella platser på flygplatsen. 

Barnvagnar, golfbags och andra stora bagage är undantagna från den nya regeln, och går som ”stort” bagage, med speciell hantering

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Betalning på campen

Vi vill vänligen uppmärksamma att vid  betalning av sluträkningen för t.ex dryck eller annat kan man betala med sydafrikanska rand eller följande kreditkort (Visa, MasterCard och Diners). Campen tar inte emot amerikanska dollar eller euro.

Ta gärna med leksaker eller begagnade kläder i din resväska

Albatros Khoka Moya Camp har ett nära samarbeta med byn Welverdiend, där många av campens medarbetare kommer ifrån. Albatros har flera gånger donerat pengar till Welverdiend, vi stöttar den löpande och skickar återanvändningsbara saker till byn.

Om du har lite kläder eller leksaker som du kan tänka dig att skänka – och plats i resväskan – får du gärna ta med det. Just nu arbetar vi för att starta en liten butik där man second hand-varorna kan säljas till fördelaktiga priser av och till invånarna. På det sättet kan alla tillgodoses och samtliga pengar går naturligtvis till byn.

Mer om Sydafrika

Vill du veta mer om klimat och väder, tidsskillnad, dricks och se om du behöver visum, så hittar du mer information här: www.albatros.se/resmal/afrika/sydafrika
Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Förläng din resa

Badsemester på Sun City Resort

Typ Reseförlängning
Längd 6 dagar
Pris Från 7 998:–
Njut av 4 dagars avkoppling på semesterparadiset Sun City Resort!

Efter några dagars safari kör vi till barnens paradis, Sun City Resort. Här kan du lata dig vid poolen, åka till Valley of the Waves – den underbara vattenparken med stora vågor och häftiga vattenrutschbanor – spela golf eller gå långa promenader i den vackra naturen. Du kan också få skönhetsbehandlingar eller åka på ännu mer safari.

Bilder
Klicka på bilderna för att förstora dem
Hotell

Du kan välja mellan två hotell:

Sun City Resort – Cabanas
Hotel Cabanas i Sun City Resort är ett trevligt och barnvänligt hotell. Här finns 24 standardrum med utsikt mot sjön, 120 standardrum, 32 familjerum med utsikt mot sjön, 201 familjerum och 3 rullstolsanpassade rum. Familjerum har en dubbelsäng samt en utfällbar bäddsoffa, lämplig för 2 vuxna och 2 mindre barn. Rummen är mindre, men moderna och praktiskt inredda. Alla rum har dusch. Man kan gå till det mesta från Cabanas, men det finns också gratis shuttle-bussar som kör runt på resorten.

Pris per person:
7 998:- SEK per person i delat dubbelrum på Cabanas
12 998:- SEK per person i enkelrum på Cabanas

Barnpris:
5 998:- SEK per person (gäller för max 2 barn under 12 år i sällskap av 2 vuxna)

Läs mer på https://www.suninternational.com/sun-city/


Sun City Resort – The Palace
The Palace är ett sofistikerat 5-stjärnigt hotell som har omdefinierat afrikansk lyx och elegans. Ingången till The Palace slår an tonen med sina intrikat målade tak, mosaikkonstverk och stoppade möbler. Samtliga lyxiga rum på hotellet ligger i gröna trädgårdar och har handgjorda möbler. Hotellet har två utomhuspooler och en privat gångbro till Valley of Waves.

Pris per person:
14 998:- SEK per person i delat dubbelrum på The Palace
25 998:- SEK per person i enkelrum på The Palace

Barnpris:
7 998:- SEK per person (gäller för max 2 barn under 12 år i sällskap av 2 vuxna)

Läs mer på https://www.suninternational.com/palace/

Priset inkluderar
 • Transport till och från hotellet vid ankomst och avresa
 • 1 natt på hotell i Johannesburg i delat dubbelrum
 • 4 nätter på hotell i delat dubbelrum
 • Frukost dagligen
Bokning

Reseförlängningen ska bokas tillsammans med din resa eller senast 75 dagar före avresa. Vi rekommenderar att du bokar din reseförlängning i så god tid som möjligt eftersom vi inte kan garantera lediga platser på hotell och flyg på alla avresedatum. Priset på reseförlängningen kan variera beroende på utbud och efterfrågan.

Storstadssemester i Kapstaden

Typ Reseförlängning
Längd 5 dagar
Pris Från 8 998:–
5 dagar med kultur, shopping, gastronomi och vacker natur i Kapstaden

Vacker, kulturell och full av liv. Så enkelt kan man beskriva Kapstaden. Med Atlanten som granne, det 1 000 meter höga Taffelberget och den vackra Kaphalvön vinner Kapstaden över de flesta storstäder när det kommer till skönhet. Utöver detta finns det dessutom massor av historiska sevärdheter, fantastisk shopping, härlig mat, goda viner och storslagna stränder.

Bilder
Klicka på bilderna för att förstora dem
Hotell

Du kan välja mellan två hotell:

Southern Sun Cape Sun
Hotell Cape Sun ligger i hjärtat av Kapstaden, och här är det enkelt att ta sig till stadens många sevärdheter. Hotellet har 368 rum, alla med privat badrum, aircondition och gratis Wi-Fi (500 MB per dag). När du inte besöker någon av Kapstadens många sevärdheter kan du ta ett dopp i inomhuspoolen, besöka träningsrummet eller beställa en behandling på spaavdelningen. Hotellet har en egen restaurang och bar.

Läs mer på https://www.southernsun.com/southern-sun-cape-sun

Pris
8 998:- per person i delat dubbelrum på Southern Sun Cape Sun
14 998:- per person i enkelrum på Southern Sun Cape Sun

The Cullinan
Hotellet ligger en kort promenad från ingången till Waterfront, vilket är centrum för Kapstadens turistcenter. Det fem-stjärniga hotellet erbjuder professionell service och luxuös inredning i ett område som är rikt på kulturarv. Hotellet har naturligtvis de faciliteter man kan förvänta sig av ett Tsogo Sun-hotell, inkl. restaurang, bar och utomhuspool.

Läs mer på https://www.southernsun.com/the-cullinan

Tillägg för uppgradering av hotell
+ 1 500:– per person i delat dubbelrum på The Cullinan
+ 2 500:– per person i enkelrum på The Cullinan

Utflykter
I Kapstaden kan du följa med på en rad olika utflykter. Se beskrivningar och priser här: Utflykter i Kapstaden

Priset inkluderar
 • Transport till och från hotellet vid ankomst och avresa
 • Inrikesflyg
 • 4 nätter på hotell i delat dubbelrum
 • Frukost dagligen
Bokning

Reseförlängning ska beställas i samband med beställning av själva resan eller absolut senast 75 dagar före avresa. Vi rekommenderar att du beställer din förlängning i så god tid som möjligt, då vi inte kan garantera att det finns lediga platser på hotell och flyg på alla avresedatum. Vänligen notera att priset på förlängningen kan variera beroende på utbud och efterfrågan.

Lyx vid Victoriafallen

Typ Reseförlängning
Längd 5 dagar
Pris Från 12 998:–
5 dagars avkoppling i exklusiva omgivningar vid ett av världens vackraste vattenfall

Med en höjd på 100 meter, en bredd på två kilometer och tät, omslutande regnskog är Victoriafallen en imponerande plats att avsluta din resa på.  På bantuspråk kallas vattenfallen ”mosi-oa-tunya” (den dundrande röken’) och vattenmolnet som bildas är ofta synligt på fyra mils avstånd.

Bilder
Klicka på bilderna för att förstora dem
Hotell

I de här fantastiska omgivningarna kan du välja mellan två hotell:

The Explorers Village

Härligt 3-stjärnig lodge med med pooler, restaurang och bar. Boendet har utsikt över den afrikanska bushen och ett vattenhål som besöks av elefanter och bufflar. Lodgen ligger bara 400meter från Victoria Falls National Park.
Läs mer på : www.shearwatervictoriafalls.com

Pris
12 998 SEK per person i delat dubbelrum i The Explorers Village vid Victoriafallen
15 498 SEK per person i enkelrum i The Explorers Village vid Victoriafallen
 

Victoria Falls Hotel
Underbart 5-stjärnigt hotell som andas kolonialhistorisk atmosfär. Här finns alla tänkbara faciliteter, inklusive flera gourmetrestauranger i toppklass. Vattenfallen ligger på 10 minuters gångavstånd från hotellet och man kan både se och höra vattenfallen från hotellområdet.

Läs mer på www.africansunhotels.com/hotels/1/the-victoria-falls-hotel

Tillägg för uppgradering av hotell
+ 5 000:– per person i delat dubbelrum på Victoria Falls Hotel
+ 12 500:– i enkelrum på Victoria Falls Hotel

Priset inkluderar
 • Flyg Johannesburg – Victoriafallen t/r
 • 3 nätter på hotell vid Victoriafallen i delat dubbelrum (inkl. frukost)
 • 1 natt på hotell i Johannesburg i delat dubbelrum
 • Båtutflykt i solnedgången på Zambezi-floden
 • Vandring omkring vattenfallen
Priset inkluderar inte
 • Diverse visa som ska betalas vid inresa om du har svenskt pass. Om du inte har svenskt pass är det ditt eget ansvar att ta reda på vilka regler som gäller för just dig.
Bokning

Reseförlängningen ska bokas tillsammans med din resa eller senast 75 dagar före avresa. Vi rekommenderar att du bokar din reseförlängning i så god tid som möjligt eftersom vi inte kan garantera lediga platser på hotell och flyg på alla avresedatum. Priset på reseförlängningen kan variera beroende på utbud och efterfrågan.

Koppla av på Mauritius

Typ Reseförlängning
Längd 6 dagar
Pris 17 998:–
Njut av palmstränder, avkoppling och riktigt god mat mitt i Indiska oceanen.

Här kan du koppla av vid poolen eller stranden under 4 sköna dagar. Om du vill vara lite mer aktiv finns det en mängd möjligheter att utforska ön eller ge sig ut på utflykter.

Dag 1 Övernattning i Johannesburg eller Kapstaden
Dag 2 Johannesburg/Kapstaden – Mauritius, transfer till hotellet
Dag 3-6 Avkoppling på Mauritius
Dag 7 Flyg Mauritius – Johannesburg (på morgonen). Hotellrum finns att tillgå i Johannesburg. Flyg Johannesburg – Skandinavien (på kvällen)

Bilder
Klicka på bilderna för att förstora dem
Hotell

På den här förlängningen kan du välja mellan tre hotell:

Casuarina Hotel
Det 3-stjärniga hotellet ligger på öns nordvästra sida med utsikt över lagunen vid den världsberömda kritvita sandstranden, Trou aux Biches. Det är 5 km till den livliga staden Grand Bay och 18 km till huvudstaden Port Louis. Halvpension ingår i priset för vistelsen.
Läs mer om hotellet på:
http://hotel-casuarina.com/mauritius/

Pris per person
17 998:– per person i delat dubbelrum på Hotel Casuarina
24 996:– per person i enkelrum på Hotel Casuarina

Sofitel Mauritius l'Impérial Resort & Spa
Detta 5-stjärniga lyxhotell som ligger på västkusten erbju0der det lilla extra. Det finns flera restauranger och spa på hotellet, som ligger vid stranden omgivet av en stor tropisk trädgård.
Halvpension ingår i priset för vistelsen.
Läs mer om hotellet på:
https://sofitel.accorhotels.com/gb/hotel-1144-sofitel-mauritius-l-imperial-resort-spa/index.shtml

Tillägg för uppgradering av hotell
+ 3 500:– per person i delat dubbelrum på Sofitel Mauritius l'Impérial Resort & Spa
+ 9 498:– i enkelrum på Sofitel Mauritius l’Imperial Resort & Spa

Priset inkluderar
 • Flyg Johannesburg/Kapstaden – Mauritius t/r
 • Transport mellan flygplats och hotell
 • 1 övernattning på hotell i Johannesburg eller Kapstaden
 • Tillgång till hotellrum i Johannesburg på hemresedagen
 • 5 nätter på Casuarina Hotel/Laguna Beach/Sofitel Mauritius Imperial
Bokning

Reseförlängningen ska bokas tillsammans med din resa eller senast 75 dagar före avresa. Vi rekommenderar att du bokar din reseförlängning i så god tid som möjligt eftersom vi inte kan garantera lediga platser på hotell och flyg på alla avresedatum. Priset på reseförlängningen kan variera beroende på utbud och efterfrågan.

Rated 5 out of 5 by from En oförglömlig upplevelse för oss! Bokning och betalning av resan gick mycket smidigt. Webbsidan är innehållsrik och ger värdefull information om resmålet. Även värdefullt att ni ett par veckor före avresedatum skickade ut ett mejl med bra-att-veta. Albatros personal var mycket tillmötesgående gällande alla mina frågor både före och efter bokningen. Jag skulle resa med ett tioårigt barn och hade en hel del funderingar. Vår svenska reseledare var mycket erfaren och gjorde sitt jobb på ett förtjänstfullt sätt. Hon var trevlig, tillmötesgående, hade en behaglig röst och berättade inspirerande. Safariturer och utflykter var mycket välplanerade och vi kan inte komma på något mer som vi skulle önska att få ut av resan. Vår guide på safariturerna var även han mycket erfaren och delade gärna med sig av sina kunskaper på ett trevligt och humoristiskt sätt. Mitt resesällskap och jag var inställda på att tillbringa några timmar på lodgen under tiden bushwalken ägde rum, eftersom han var för ung för att delta. Till vår stora förvåning arrangerades en "minibushwalk", för oss och en rörelsehindrad person, då vi transporterades med jeep för att få lära oss mer om växter, spår, spillning och pyttesmå djur. På lodgen serverades fantastiskt god mat av strålande personal. Det var städat och snyggt överallt. Om något inte fungerade som det skulle ordnades det så fort det bara gick. Det enda som skulle kunna förbättras var någon typ av kommunikationsmöjlighet från tälten till den personal som höll uppsikt efter mörkrets inbrott och vi av säkerhetsskäl inte fick vistas utomhus. Det fanns ett signalhorn för extrema nödlägen, så det saknades inte, men jag tänker specifikt på ett tillfälle när vi gärna skulle ha haft möjlighet att prata med någon.
Date published: 2023-09-22
Rated 5 out of 5 by from Spännande safari i bekväm miljö. Härlig resa med chans att se många fina djur på nära håll.
Date published: 2023-09-21
Rated 4 out of 5 by from Fina dagar i september Bra mat , personal och kunnig reseledare samt guide
Date published: 2023-09-21
Rated 4 out of 5 by from En spännande resa med många upplevelser men väldigt dåligt flyg. Flyget var väldigt dåligt. Lång väntetider och inga platser ihop. Fick sitta på olika rader. På ett flyg fanns våra platser inte med. Dålig mat. På ett flyg bara veg mat som inte gick att äta. Anlita inte air france el KLM. Varnar nu folk för dessa flygbolag. Men allting annat var bra. Saknade booma kring elden innan middagen. Guiden var inte den bästa vi haft. En av de sämre. Men jättetrevlig personal på khoka Moyà.
Date published: 2023-04-23
Rated 4 out of 5 by from EN UNDERBAR RESA Fantastisk resa att få uppleva alla djuren i sin naturliga miljö. Det är andra gången jag gör denna denna resa och jag gör nog om den igen om jag får en möjlighet till det. Det negativa är dom långa väntetiderna när man byter flygplan.
Date published: 2023-04-19
Rated 5 out of 5 by from Härliga upplevelser, sevärdheter och turistledare Spännande safaris, bra anekdoter från reseledaren Daniel, fina faciliteter.
Date published: 2023-04-13
Rated 5 out of 5 by from Fantastisk upplevelse! Khoka Moya är ett underbart ställe att bo på! Servicen, maten, tälten med alla ljud utanför! Safariturena var alltid lika spännande, vad skulle vi få se för något denna gången! Åker gärna tillbaka!
Date published: 2023-04-13
Rated 5 out of 5 by from Fantastiska upplevelser Det var en otroligt, fantastisk resa med mycket god mat och en suverän guide. Kunde inte vara bättre, från det vi kom fram till sista kvällen. Toppen toppen. Rekommenderas starkt.
Date published: 2023-03-23
 • y_2023, m_9, d_29, h_4
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.35
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_9, tr_309
 • loc_sv_SE, sid_ZARTR11, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor