Big Five-safari, Rovos Rail och Kapstaden

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Safari i ett av Sydafrikas bästa Big Five-områden, exklusiv tågresa med världens lyxigaste tåg och sköna dagar i vackra Kapstaden

Från Albatros egen Ranger Camp ger vi oss ut på storslagna safarier i Entabeni Game Reserve – ett av få reservat i Sydafrika som kan bjuda på de berömda Big Five: elefant, noshörning, buffel, lejon och leopard.

Sedan väntar tre dagar på Rovos Rail, som med klassisk elegans tar oss med på en resa tillbaka i tiden. Gör en historisk djupdykning i Sydafrikas spännande förflutna, men framförallt - njut av förstklassig mat och underbara viner med det böljande landskapet som ständig följeslagare på vår femstjärniga resa.

Nu har vi kommit fram till Kapstaden där vi bland annat ska på utflykt till den anrika vingården Stellenbosch och Kaphalvön.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Safari, Tågresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Ja

 • Valuta Sydafrikanska rand

Dagsprogram 13 dagar
Dag 1
Avresa från Stockholm
Dag 2
Ankomst till Johannesburg, stadsrundtur i Pretoria, vidare till Ranger Camp
Dag 3–5
Ranger Camp. Safariupplevelser
Dag 6
Ranger Camp – Pretoria. Ombordstigning på Rovos Rail
Dag 7
Rovos Rail. Pretoria – gruvstaden Kimberley
Dag 8
Matjiesfontain. Stadsrundtur och vidare till Kapstaden
Dag 9
Kapstaden. Upplevelser på egen hand
Dag 10
Kapstaden. Utflykt till Kaphalvön
Dag 11
Kapstaden. Utflykt till vindistriktet och Stellenbosch. Avskedsmiddag i Kapstaden
Dag 12
Kapstaden. Förmiddag på egen hand och hemresa
Dag 13
Hemkomst

Hotell

Honeyguide Ranger Camp

Honeyguide Ranger Camp ligger i det privatägda Entabeni viltreservat som är en del av det UNESCO-skyddade Waterberg-reservatet.

Ranger Camp tillhör Albatros och består av 15 bungalower i canvas. Bungalowerna ligger på ett trädäck och man bor bekvämt med badrum och dusch under öppen himmel. Här finns en dubbelsäng eller två enkelsängar (standardtält), stol och skrivbord, skåp och safaristolar på terrassen. Vi har strävat efter att skapa en skön safaristämning nära viltet utan onödig lyx – även om det finns en härlig pool.

Namnet Ranger Camp, kommer från platsens historia som träningsskola för rangers. När de skulle i praktik i ett Big Five-safariområde bodde de lite avsides i förhållande till safarigästerna. Det här området har många vilda djur med en stor del av savannens vilt i och runt campen, som inte är inhägnad.

Efter solnedgången kommer en flock impalor ofta för att tillbringa natten i campen, för att få vara i fred för lejonen. Lejonen kan som alla reservatets djur gå igenom campen, men det finns hela tiden rangers i lägret.

Ranger Camp består av: 
11 standardtält
2 familjetält 
2 deluxe familjetält 

Från och med 2020 har vi 2 nya deluxe familjetält, som är extra stora med separat rum till barnen. Uppgraderingen kostar 1400 kr per person på resor med 4-5 nätter och 2000 kr på resor med 7 nätter på Ranger Camp. 

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
57 998:–
Stockholm
54 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Avresa från Stockholm
Under eftermiddagen tar vi plats på flyget och sätter kurs mot äventyrliga Sydafrika.
Dag 2
Ankomst till Johannesburg, stadsrundtur i Pretoria, vidare till Ranger Camp

Efter ankomsten till Johannesburg kör vi norrut mot Pretoria, Sydafrikas huvudstad. Här ska vi ge oss ut på en liten stadsrundtur i den intensiva sydafrikanska storstaden. Vi stannar bland annat till vid Union Building, där den sydafrikanska regeringen har sitt säte och varifrån man har en storslagen utsikt över staden. Den 285 meter långa byggnaden blev färdig 1913 och byggnadens två flyglar skulle symbolisera landets två befolkningsgrupper: engelsmännen och boerna. Den svarta delen av befolkningen skulle uppenbarligen inte representeras i regeringsbyggnadens symbolik. (Besöket i Pretoria beror på vår tid för flygets ankomst. På vissa avgångar kör vi endast igenom Pretoria utan ett stop).

Vi äter lunch (ingår inte i resans pris) antingen före eller efter besöket vid Union Building och sedan har vi tre timmars bussfärd framför oss genom det vidsträckta landskapet. 

Vi förflyttar oss norrut från Sydafrikas rikaste provins, Gauteng, till landets fattigaste provins, Limpopo. Området är präglat av lantbruk och vi passerar enorma vete-, majs-, solros- och jordnötsodlingar. Här och var dyker små byar och städer upp som för tankarna till Vilda västern.

Längre norrut reser sig den vackra, rödglödande Waterberg-bergskedjan framför oss. Här ligger Entabeni viltreservat. Entabeni betyder "platsen vid berget" och när man väl har sett Entabeniberget som höjer sig över området som en imponerande stenmonolit förstår man varför.

Vi kommer fram till vår camp i Entabeni, Albatros egen Honeyguide Ranger Camp. Den trevliga campen ligger mitt i naturen och består av 13 nyrenoverade rum inredda i kanvastält på trädäck. Vi inkvarteras i de bekväma tälten och äter på campens restaurang.

Dag 3–5
Ranger Camp. Safariupplevelser

Under de kommande dagarna stannar vi på vår camp och ger oss ut på två safarier varje dag. Vi varierar upplevelserna från dag till dag och möjligheterna är många i Entabeni.

Vi skiftar mellan safari vid foten av Entabeni-massivet i det våta låglandet och safari på höglandet där vi upplever en helt annan natur och helt andra viltarter.

Det finns inte mycket som kan mäta sig med de kryddiga morgondofterna och den speciella glöden över bushen under en morgonsafari. Det är kyligt och vi möter djuren vid vattenhålen och floden, där de stillar törsten. Här brukar vara väldigt rofyllt när nattens jakt och allmänna uppståndelse har lagt sig, och impala, zebra och antilop ger sig ut på savannen, där de kan äta sitt gräs tämligen ostört. De vilda djuren vilar oftast under dagens varma timmar.

Under årens lopp har de vilda djuren vant sig vid bilar och besökare och därför är det ganska vanligt att elefanter, giraffer och olika antiloper betar nära safaribilarna. Det är inte heller helt ovanligt att en flock lejon spärrar färdvägen. Vi färdas i öppna, terränggående bilar. Att befinna sig bara några meter från en gigantisk elefant, för att inte tala om ett lejon eller en noshörning, utan ett skyddande stängsel, inger stor respekt. Reservatet har så många täta skogsområden och otillgängliga berg att de vilda djuren har massor av gömställen och områden där de får vara helt ostörda – och safarin görs helt på djurens egna villkor.

En tur i en öppen jeep under de tidiga morgontimmarna eller efter mörkrets inbrott kan vara ett kyligt nöje. Det finns filtar i jeeparna, men en tjock, vindtät vinterjacka, fleece och mössa och vantar rekommenderas också.

Under en av dessa dagar ca runt mitt på dagen kommer vi att lämna Ranger Camp för att vista den privata Indikator dammen. Indikator dammen ligger precis utanför  naturreservatet Entabeni och är till exklusiv användning av Honeyguide Ranger Camps gäster endast. Det tar cirka 15-20 minuter längs reservatets gräns att köra dit. Denna oas är rovdjursfri och här finns busksvin, buskbock, kudu, duiker och civet samt många andra fågelarter.

Medan vår personal förbereder en traditionell braai kommer det att finnas möjlighet att koppla av runt dammen. "Braai" kommer från ordet "braden" (stek på nederländska) till braaivleis (som är afrikaans för grillat kött) och sedan till verbet braai som betyder "att grilla" och är en avgörande del av det sydafrikanska livet. Även om det finns stor debatt om skillnaden mellan en braai och en BBQ, är en sak säker att braai handlar om mer än bara mat och är snarare en del av det sydafrikanska kulturarvet. .

Själva dammen mäter cirka 400 x 100 meter och är fylld med bas, braxen, karp och havskatt. Så oavsett om du är en ivrig fiskare eller en amatör är du välkommen att prova lyckan. (Fiskespön tillhandahålls och vi har en strikt catch and release policy)

För den mer äventyrliga finns möjlighet att ta en av kanoterna ut på dammen eller så kan man välja att koppla av vid baren. Efter lunch finns det tid att utforska området via vår naturstig som består av antingen en timmes eller 30 minuters promenad.

Efteråt är det dags att bege sig tillbaka till lägret när vi lämnar Indikator dammen, vi tar en alternativ väg och går tillbaka till reservatet och tar oss tillbaka till lägret via en eftermiddagssafari och kommer tillbaka till lägret i tid för middag.

Dag 6
Ranger Camp – Pretoria. Ombordstigning på Rovos Rail

Efter en tidig frukost kör vi mot Pretoria. När vi kommer fram till tågstationen Capital Park Station går vi ombord på exklusiva ”Pride of Africa”.

Att gå ombord på Rovos Rail är som att stiga in i en tidsmaskin till 1800-talet. I stationshusets väntsal välkomnas vi med ett glas champagne, en livréklädd betjänt öppnar dörren, i bakgrunden hörs tonerna från en stråkkvartett. Att resa med Pride of Africa är att färdas med god stil i sakta mak – tåget kör aldrig fortare än 60 kilometer i timmen.

Samtliga vagnar är gamla tågvagnar som har restaurerats på så vis att det ursprungliga utseendet bevarats medan komfort och säkerhet lever upp till dagens höga standard. Ordet kupé räcker inte längre till – på tåget finns nämligen bara dubbelsviter i gammal engelsk-edvardiansk stil med blankpolerade träpaneler, dubbelsängar och – förstås privat badrum. Samtliga sviter är utrustade med en välfylld minibar efter passagerarnas tycke och smak – detta är förstås inkluderat i priset.

Att resa i Afrika med tåg är verkligen ett steg tillbaka i tiden och en chans att uppleva kontinenten från ett unikt perspektiv.
Var medveten om att järnvägsinfrastrukturen i Afrika inte alltid är i de bästa förhållandena. Därför kan mindre förseningar och förändringar i Rovos Rail-programmet ibland inträffa.
I sådana fall kommer vi att arbeta för att säkerställa minimal olägenhet och i många fall förbättras upplevelsen.

Dag 7
Rovos Rail. Pretoria – gruvstaden Kimberley

Vårt tåg kommer fram till den lilla gruvstaden Kimberley sjuder fortfarande av Sydafrikas dramatiska historia, som verkligen tog fart när Erasmus Jacobs hittade en underlig sten i sitt område 1866. Stenen visade sig vara en diamant på hela 21.25 karat eller 4,75 gram. Några år senare, 1871, hittades en ännu större diamant på 83,50 karat (16,78 gram), och den stora "diamantruschen" började. Från när och fjärran kom diamantjägare och bosatte sig runt den lilla kullen där det uppenbarligen fanns diamanter. Kullen blev till slut ett stort hål i marken med ett djup av 240 meter, och som slutligen stängdes 1914 efter att ha levererat tre ton diamanter. Det fanns flera gruvhål som kom till, men de flesta är helt tömda idag. Britterna fick snabbt inlemmat gruvan i deras Kapprovins, vilket boerna inte var nöjda med. De tyckte å sin sida att gruvan borde höra till Oranjefristaten. Trots att britterna sedan länge hade avskaffat slaveriet, var man inte sena med att införa restriktiva regler för de svarta gruvarbetarna som inte längre fick resa fritt. Om man inte skötte sig kunde man få spöstraff, men uppenbarligen räknades det inte som slaveri enligt dåtidens sett att se på det.

I Kimberley ser vi den första ursprungliga diamantgruvan som är känd som ”det stora hålet” och det tillhörande gruvmuséet och bekantar oss med den trevliga staden. 

Åter på Rovos Rail äter vi middag i tågets restaurangvagn och sedan kopplar vi av i våra bekväma suiter. 

Dag 8
Matjiesfontain. Stadsrundtur och vidare till Kapstaden

Vårt sista stopp under tågresan är den enastående historiska staden Matjiesfontein. Den etablerades under den senaste hälften av 1800-talet och 100 år senare restaurerades hela staden som ett historiskt monument över kolonialtiden. Här kan man uppleva ett friluftsmuseum där alla hus och funktioner är intakta och ligger som de alltid har gjort.

 

Dag 9
Kapstaden. Upplevelser på egen hand
Vackra vingårdar i Stellenbosch

Vi kommer förmodligen fram till Kapstaden kl 10, då vi ska ta farväl av personalen på Rovos Rail och fortsätta till vårt hotell där vi ska bo de kommande dagarna. Var medveten om att det kan förekomma förseningar med tåget. (Notera att på vissa avgångar ankommer vi först kl 15 till Kapstaden)

Om vi ankommer på förmiddagen har ni resten av dagen att upplevela Kapstaden på egen hand. Varför inte ta dig upp till det berömda Taffelberget, Kapstadens berömda landmärke? I så fall är det en god idé att åka hit på morgonen när luften är klar och utsikten som allra bäst. Du kan även besöka legendariska Robben Island där Nelson Mandela satt fängslad i 18 år.  Här kan du följa med på en rundvisning där släktingar till tidigare fångar berättar det förgångna på ön.

Rundvisningen är på engelska.

Du kan även besöka den färgstarka marknaden Greenmarket, där du kan köpa allt mellan himmel och jord, bland annat konst av lokala konstnärer. Avrunda dagen med vackra Victoria & Alfred Waterfront där du kan botanisera bland restauranger och butiker.

 

Dag 10
Kapstaden. Utflykt till Kaphalvön

Efter frukost åker vi genom pittoreska små byar längs höga smala klippväggar med det dånande havet under oss. Vid Hout Bay ska vi åka på en kort båttur genom de kraftiga bränningarna ut till Duiker Island där tusentals sydafrikanska pälssälar håller till. Vi kommer mycket nära sälkolonin och vi ser dem ligga på klipporna och tumla runt i vattnet runt båten. Därefter åker vi genom de små städerna Constantia Nek och Fish Hoek till Simon’s Town där vi besöker en pingvinkoloni.

Efter ytterligare en kort åktur kommer vi fram till Godahoppsuddens naturreservat, ett område på hela 7680 hektar. Reservatet på Sydafrikas sydspets är hemvist för ett flertal antiloparter, dessutom finns det zebror, strutsar, babianer och ett flertal andra djurarter.

Vi går den korta promenaden ut till spetsen på halvön - Cape Point - och njuter av den fantastiska utsikten över de två stora världshaven, Atlanten och Indiska oceanen. Vi avnjuter lunchen på en lokal restaurang innan vi återvänder till vårt hotell.

Kvällen är fri till upplevelser på egen hand. Reseledaren arrangerar gärna en gemensam middag för dem som har lust.

Dag 11
Kapstaden. Utflykt till vindistriktet och Stellenbosch. Avskedsmiddag i Kapstaden
På besök i Kapstaden

Efter frukost ska vi besöka Sydafrikas berömda vindistrikt cirka en timme från Kapstaden. Och kanske du känner igen Stellenbosch, Sydafrikas nästäldsta stad, från vinetiketter? Det är också det en vacker gammal stad med vita vingårdar, gröna fält och fantastiskt vackra berg. Staden grundades 1679 och vinframställningen är nästan lika gammal. Vi besöker en vingård och smakar på rariteterna. Vi äter lunch tillsammans på en av de vackra vita vingårdarna. Eftersom det är vår sista kväll, samlas vi till en gemensam avskedsmiddag i Kapstaden.

 

Dag 12
Kapstaden. Förmiddag på egen hand och hemresa
Dagen kan ägnas åt att göra de sista inköpen innan vi på eftermiddagen ska säga farväl till Kapstaden och Sydafrika för denna gång och flyga hemåt.
Dag 13
Hemkomst

Rovos Rail

Att gå ombord på Rovos Rail är som att stiga in i en tidsmaskin till 1800-talet. I stationshusets väntsal välkomnas vi med ett glas champagne, en livréklädd betjänt öppnar dörren, i bakgrunden hörs tonerna från en stråkkvartett. Att resa med Pride of Africa är att färdas med god stil i sakta mak – tåget kör aldrig fortare än 60 kilometer i timmen.

Samtliga vagnar är gamla tågvagnar som har restaurerats på så vis att det ursprungliga utseendet bevarats medan komfort och säkerhet lever upp till dagens höga standard. Ordet kupé räcker inte längre till – på tåget finns nämligen bara dubbelsviter i gammal engelsk-edwardiansk stil med blankpolerade träpaneler, dubbelsängar och – förstås privat badrum.

Ombord på tåget finns också en specialbyggd utsiktsvagn med panoramalounge där man har fri utsikt över det afrikanska landskapet. Dessutom finns två trevliga salongsvagnar – en för rökare och en för icke-rökare. Servicen ombord är förstklassig och du kommer känna dig väl omhändertagen oavsett var ombord du befinner dig!

Under dagarna gäller prydlig men avslappnad klädsel. Under kvällarna gäller mer formell klädsel på Pride of Africa: kavaj och slips för männen och en fin kjol eller klänning för kvinnorna. Denna klädkod bör respekteras.

Helpension är inkluderad under hela tågresan och gäller även för drycker i tågets gourmetrestaurang. De båda restaurangvagnarna är över 70 år gamla och har blivit varsamt restaurerade för att behålla den fina klassiska stilen intakt. Här serveras à la carte-frukost samt 3-rätters luncher och middagar med tillhörande, förstklassiga sydafrikanska viner.

Läs mer om Rovos Rail här www.rovos.com

Royal suiter

Royal-suiterna är på totalt 16 m2 och fyller en halv vagn. De har egen lounge och badrum med viktorianskt badkar och separat dusch. De rymliga och eleganta sviterna ger dig möjligheten att vara helt privat och du får en bekväm resa med största möjliga lyx och standard. Sviterna är utrustade med ett skrivbord och personligt säkerhets-/kassaskåp. Det finns också en välfylld minibar med drycker efter egna önskemål. Därutöver är det room-service dygnet runt.

Deluxe suiter

Deluxe-suiterna (11 m2) är också beräknade för två resenärer, antingen med dubbel- eller tvåbäddsrum. Där finns en lounge och badrum med dusch. De rymliga sviterna ger er möjligheten att vara helt privat och ni får en bekväm resa med mycket hög standard. Sviterna är utrustade med ett skrivbord och personligt säkerhets-/kassaskåp. Det finns också en välfylld minibar med drycker efter egna önskemål. Därutöver är det room-service dygnet runt.

Pullman eller Pullman Gold-suiter

Pullman eller Pullman Gold-suiter är cirka 7 m2. De är utrustade antingen med en bekväm soffa som förvandlas till en dubbel-eller twingsäng på kvällen, eller en fast dubbel- eller twin-säng som kan användas som soffa under dagen med kuddar i ryggen. Vi kan inte garantera Pullman eller Pullman Gold, det beror på vilket tågsätt vi kör med. Sviterna har eget badrum med dusch. De rymliga sviterna ger dig möjligheten att vara privat och du får en bekväm resa med hög standard. Sviterna är utrustade med ett skrivbord och personligt säkerhets-/kassaskåp. Det finns inte minibar. Room-service är tillgängligt dygnet runt.

Prisinformation

Resans pris

Från 54 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg

Tillägg för deluxe-suite:

 • 11 998 kr per person (i 2024)
 • 10 998 kr per person (i 2025)

Tillägg för enkelrum/-suite (Pullman): 19 998 kr 
Tillägg för enkelrum/-suite (Deluxe): 32 998 kr 

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Johannesburg och Kapstaden – Stockholm* med mellanlandniing/ar
 • Informationsmöten med reseledaren
 • Safarier och utflykter enligt program
 • Boende i delad dubbel-suite (Pullman) ombord på Rovos Rail
 • Boende på hotell i Kapstaden i delat dubbelrum
 • Boende på Honeyguide Ranger Camp i delat dubbelrum
 • Helpension och alla drycker ombord på Rovos Rail
 • All övernattning är i delat dubbelrum/-kupé
 • Frukost dag 3-12
 • Lunch dag 3-8 och 10 & 11
 • Middag dag 2-8 och 11
 • Skatter och avgifter

* Avresa Göteborg och Köpenhamn möjligt på förfrågan mot ett tillägg på 948 kr

Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring 7% av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/ komplement till hemförsäkring
 • Dricks till lokalguider och chaufförer (cirka 1000 ZAR sammanlagt)
 • Övriga måltider och drycker
 • Eventuella extra arrangemang
 • Personliga förnödenheter
 • Tillägg för enkelrum/-kupé
 • Avresa Göteborg och Köpenhamn 948 kr (på förfrågan)
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
 • Allt som inte nämns under “Priset inkluderar”
Albatros öppet köp

Observera att denna resan inte omfattas av Albatros öppet köp. Avbeställning sker därför efter Albatros allmänna bestämmelser.

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Säkerhet

Av säkerhetsskäl får barn under 6 år inte delta på safarier. Dessutom är det inte tillåtet att ta med barn under 16 år på vandringssafari.

Klimat

Den sydafrikanska vintern är i motsats till den svenska vintern från juni till augusti. Då kan nätterna vara relativt kalla.  Detta kan även vara fallet i maj och september, men däremot är perioden oktober till mars normalt sett förhållandevis varm, även på nätterna, utan att det känns tryckande. En typisk sydafrikansk vinterdag kan jämföras med en svensk vårdag med sol och temperaturer som kan smyga sig över 20-graders-strecket. Däremot förekommer frost på vissa ställen. Resten av året är det ganska varmt, och norrut kan temperaturen mycket väl stiga över 30 grader. Regnskurar förekommer året runt, norrut är det flest under de varma månaderna och söderut är det flest under de kalla månaderna. Generellt sett är vädret i Sydafrika milt och behagligt hela året. Extrema väderförhållanden är sällsynta, men kan förekomma.

Klädsel

Oömma, lättvättade fritidskläder passar bra under dagsturerna. En jacka och varm tröja kan ibland behövas tidiga morgnar och kyliga kvällar.

Ombord på Rovos Rail rekommenderas fritidskläder dagtid, men ombyte på kvällen till finklädsel. Män bär kavaj och slips, kvinnor klänning eller kjol. Vänligen respektera detta.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resedagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan.

Anslutning med inrikesflyg

Om du bokar anslutningstransport, rekommenderar vi att du har minst 2,5 timmar mellan byte av anslutning och flygresan med oss. Boka gärna en ombokningsbar biljett, så att du kan boka om vid en eventuell tidtabelländring/flygförsening.

Mer om Sydafrika

Här kan du läsa mer om Sydafrika: www.albatros.se/resmal/afrika/sydafrika
Läs bland annat om klimat och väder, tidsskillnad, dricks och se om du behöver visum.
Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Förläng din resa

Storstadssemester i Kapstaden

Typ Reseförlängning
Längd 5 dagar
Pris Från 6 498:–
5 dagar med kultur, shopping, gastronomi och vacker natur i Kapstaden

Vacker, kulturell och full av liv. Så enkelt kan man beskriva Kapstaden. Med Atlanten som granne, det 1 000 meter höga Taffelberget och den vackra Kaphalvön vinner Kapstaden över de flesta storstäder när det kommer till skönhet. Utöver detta finns det dessutom massor av historiska sevärdheter, fantastisk shopping, härlig mat, goda viner och storslagna stränder.

Bilder
Klicka på bilderna för att förstora dem
Hotell

Du kan välja mellan två hotell:

Southern Sun Cape Sun
Hotell Cape Sun ligger i hjärtat av Kapstaden, och här är det enkelt att ta sig till stadens många sevärdheter. Hotellet har 368 rum, alla med privat badrum, aircondition och gratis Wi-Fi (500 MB per dag). När du inte besöker någon av Kapstadens många sevärdheter kan du ta ett dopp i inomhuspoolen, besöka träningsrummet eller beställa en behandling på spaavdelningen. Hotellet har en egen restaurang och bar.

Läs mer på www.tsogosun.com/southern-sun-cape-sun

Pris i 2024
6 498:- per person i delat dubbelrum på Southern Sun Cape Sun
10 998:- per person i enkelrum på Southern Sun Cape Sun

Pris i 2025
7 498:- per person i delat dubbelrum på Southern Sun Cape Sun
10 998:- per person i enkelrum på Southern Sun Cape Sun

The Cullinan
Hotellet ligger en kort promenad från ingången till Waterfront, vilket är centrum för Kapstadens turistcenter. Det 4-stjärniga hotellet erbjuder professionell service och luxuös inredning i ett område som är rikt på kulturarv. Hotellet har naturligtvis de faciliteter man kan förvänta sig av ett Tsogo Sun-hotell, inkl. restaurang, bar och utomhuspool.

Läs mer på www.tsogosun.com/the-cullinan

Tillägg för uppgradering av hotell
+ 4 000:- per person i delat dubbelrum på The Cullinan
+ 6 500:- per person i enkelrum på The Cullinan

Utflykter
I Kapstaden kan du följa med på en rad olika utflykter. Se beskrivningar och priser här: Utflykter i Kapstaden

Priset inkluderar
 • Transport till och från hotellet vid ankomst och avresa
 • 4 nätter på hotell i delat dubbelrum
 • Frukost dagligen
Bokning

Reseförlängningen ska beställas i förbindelse med beställning av själva resan eller senast 75 dagar innan avresa. Vi rekommenderar att du beställer din förlängning i så god tid som möjligt, då vi inte kan garantera lediga platser på hotell och flyg på alla avresedatum. Notera vänligen att priset på förlängningen kan variera på grund av utbud och efterfrågan.

Reseförlängningen är på egen hand utan svensk reseledare och där är därför inget krav om deltagarantal för genomförande.

Lyx vid Victoriafallen

Typ Reseförlängning
Längd 5 dagar
Pris Från 12 998:–
5 dagars avkoppling i exklusiva omgivningar vid ett av världens vackraste vattenfall

Med en höjd på 100 meter, en bredd på två kilometer och tät, omslutande regnskog är Victoriafallen en imponerande plats att avsluta din resa på.  På bantuspråk kallas vattenfallen ”mosi-oa-tunya” (den dundrande röken’) och vattenmolnet som bildas är ofta synligt på fyra mils avstånd.

Bilder
Klicka på bilderna för att förstora dem
Hotell

I de här fantastiska omgivningarna kan du välja mellan två hotell:

The Explorers Village

Härligt 3-stjärnig lodge med med pooler, restaurang och bar. Boendet har utsikt över den afrikanska bushen och ett vattenhål som besöks av elefanter och bufflar. Lodgen ligger bara 400meter från Victoria Falls National Park.
Läs mer på : www.shearwatervictoriafalls.com

Pris i 2024
12 998 SEK per person i delat dubbelrum i The Explorers Village vid Victoriafallen
15 498 SEK per person i enkelrum i The Explorers Village vid Victoriafallen

Pris i 2025
12 998 SEK per person i delat dubbelrum i The Explorers Village vid Victoriafallen
15 898 SEK per person i enkelrum i The Explorers Village vid Victoriafallen

Victoria Falls Hotel
Underbart 5-stjärnigt hotell som andas kolonialhistorisk atmosfär. Här finns alla tänkbara faciliteter, inklusive flera gourmetrestauranger i toppklass. Vattenfallen ligger på 10 minuters gångavstånd från hotellet och man kan både se och höra vattenfallen från hotellområdet.

Läs mer på www.africansunhotels.com/hotels/1/the-victoria-falls-hotel

Tillägg för uppgradering av hotell i 2024
+ 5 000:– per person i delat dubbelrum på Victoria Falls Hotel
+ 12 500:– i enkelrum på Victoria Falls Hotel

Tillägg för uppgradering av hotell i 2025
+ 7 000:– per person i delat dubbelrum på Victoria Falls Hotel
+ 14 100:– i enkelrum på Victoria Falls Hotel

Priset inkluderar
 • Flyg Kapstaden – Victoria Falls t/r
 • Transport i förbindelse med förlängning
 • 3 nätter på hotell vid Victoriafallen i delat dubbelrum (inkl. frukost)
 • 1 natt på hotell i Kapstaden i delat dubbelrum
 • Båtutflykt i solnedgången på Zambezi-floden
 • Vandring omkring vattenfallen
Priset inkluderar inte
 • Diverse visa som ska betalas vid inresa om du har svenskt pass. Om du inte har svenskt pass är det ditt eget ansvar att ta reda på vilka regler som gäller för just dig.

Vid Victoriafallen kan du delta i en rad olika utflykter. Läs mer om beskrivningar och priser här: Utflykter vid Victoriafallen

Bokning

Reseförlängningen ska beställas i förbindelse med beställning av själva resan eller senast 75 dagar innan avresa. Vi rekommenderar att du beställer din förlängning i så god tid som möjligt, då vi inte kan garantera lediga platser på hotell och flyg på alla avresedatum. Notera vänligen att priset på förlängningen kan variera på grund av utbud och efterfrågan.

Reseförlängningen är på egen hand utan svensk reseledare och där är därför inget krav om deltagarantal för genomförande.

Koppla av på Mauritius

Typ Reseförlängning
Längd 6 dagar
Pris Från 17 998:–
Njut av palmstränder, avkoppling och riktigt god mat mitt i Indiska oceanen.

Här kan du koppla av vid poolen eller stranden under 4 sköna dagar. Om du vill vara lite mer aktiv finns det en mängd möjligheter att utforska ön eller ge sig ut på utflykter.

Dag 1 Övernattning i Johannesburg eller Kapstaden
Dag 2 Johannesburg/Kapstaden – Mauritius, transfer till hotellet
Dag 3-6 Avkoppling på Mauritius
Dag 7 Flyg Mauritius – Johannesburg (på morgonen). Hotellrum finns att tillgå i Johannesburg. Flyg Johannesburg – Skandinavien (på kvällen)

Bilder
Klicka på bilderna för att förstora dem
Hotell

På den här förlängningen kan du välja mellan tre hotell:

Casuarina Hotel
Det 3-stjärniga hotellet ligger på öns nordvästra sida med utsikt över lagunen vid den världsberömda kritvita sandstranden, Trou aux Biches. Det är 5 km till den livliga staden Grand Bay och 18 km till huvudstaden Port Louis. Halvpension ingår i priset för vistelsen.
Läs mer om hotellet på:
http://hotel-casuarina.com/mauritius/

Pris per person i 2024
17 998:– per person i delat dubbelrum på Hotel Casuarina
24 996:– per person i enkelrum på Hotel Casuarina

Pris per person i 2025
19 998:– per person i delat dubbelrum på Hotel Casuarina
26 496:– per person i enkelrum på Hotel Casuarina

Sofitel Mauritius l'Impérial Resort & Spa
Detta 5-stjärniga lyxhotell som ligger på västkusten erbju0der det lilla extra. Det finns flera restauranger och spa på hotellet, som ligger vid stranden omgivet av en stor tropisk trädgård.
Halvpension ingår i priset för vistelsen.
Läs mer om hotellet på:
https://sofitel.accorhotels.com/gb/hotel-1144-sofitel-mauritius-l-imperial-resort-spa/index.shtml

Tillägg för uppgradering av hotell i 2024
+ 3 500:– per person i delat dubbelrum på Sofitel Mauritius l'Impérial Resort & Spa
+ 9 498:– i enkelrum på Sofitel Mauritius l’Imperial Resort & Spa

Tillägg för uppgradering av hotell i 2025
+ 6 000:– per person i delat dubbelrum på Sofitel Mauritius l'Impérial Resort & Spa
+ 13 998:– i enkelrum på Sofitel Mauritius l’Imperial Resort & Spa

Priset inkluderar
 • Flyg Johannesburg/Kapstaden – Mauritius t/r
 • Transport mellan flygplats och hotell
 • 1 övernattning på hotell i Johannesburg eller Kapstaden
 • Tillgång till hotellrum i Johannesburg på hemresedagen
 • 5 nätter på Casuarina Hotel/Laguna Beach/Sofitel Mauritius Imperial
Bokning

Reseförlängningen ska beställas i förbindelse med beställning av själva resan eller senast 75 dagar innan avresa. Vi rekommenderar att du beställer din förlängning i så god tid som möjligt, då vi inte kan garantera lediga platser på hotell och flyg på alla avresedatum. Notera vänligen att priset på förlängningen kan variera på grund av utbud och efterfrågan.

Reseförlängningen är på egen hand utan svensk reseledare och där är därför inget krav om deltagarantal för genomförande.

Rated 4 out of 5 by from Safari 10/10, Rovos Rail 6/10, Kapstaden 7/10 Safarin var resans höjdpunkt! Vår ranger guide var lysande och vi såg massor av vilda djur på nära håll. Rovos Rail var måttligt kul p.g.a. massor med problem med tåg o spår som medförde att inga utflykter kunde genomföras. Dagsutflykterna i Kapstaden var jättebra och vår reseledare var trevlig och informativ.
Date published: 2024-04-11
Rated 5 out of 5 by from En fantastisk upplevelse En helt fantastisk naturupplevelse! Så många intryck! Vår guide Anja var mycket duktig och vi hade skickliga bilförare. Att resa med Rovos Rail var som att kliva in i 20-talet. Elegans och lyx. En oförglömlig upplevelse!
Date published: 2024-04-09
Rated 5 out of 5 by from En fantastisk upplevelseresa En härlig resa i 3 kapitel, 1. det häftiga boendet rangen med alla djurupplevelser 2. tågresan med Rovos Rail med lyx och flärd 3. Cap halvön med Capetown och Cape of Good Hope. Vårt tillägg med Victoria fallen var också fantastiskt. Allt detta under guidning av vår fantastiska reseledare Jimmy.
Date published: 2023-12-06
Rated 5 out of 5 by from Spännande resa med varierat innehåll En fantastisk resa med Jimmy Wallenholt som färdledare! Så spännande möte med ett Afrika som var okänt för oss. Att komma djuren nära och se att det skapas förutsättningar för att de ska kunna finnas kvar var så bra att få se. Tågresan var ett annorlunda och underbart sätt att ta in landet + att njuta av all god mat och dryck. Är väldigt glad över att fira min födelsedag på tåget. Roligt och så generöst, en verkligt minnesvärd dag! Avslutningsmiddagen på Gold var pricken över i. En jättetrevlig grupp. Alla bidrog. Att stämningen i gruppen blev så skön var mycket tack vara Jimmys sätt att leda. Han ser alla och delar med dig av kunskap, erfarenhet och också personliga reflektioner. Jätteproffsig!
Date published: 2023-11-30
Rated 5 out of 5 by from En innehållsrik resa med många fina upplevelser, Ett bra upplägg i tre kapitel som vår reseledare Jimmy sade. Safari, Rovos Rail och Kapstaden. Trevlig resa med bra reseledare som var bra, kunnig och kul.
Date published: 2023-11-29
Rated 5 out of 5 by from Toppenresa! Bra upplägg och bästa resledaren! Det var en toppenresa, bra upplägg med 3 olika etapper! Vår resledare Jimmy Wallenholt är otroligt duktig, kunnig, påläst, rolig och hade bra pli på alla resenärer. Alla kom i tid till alla aktiviteter! Han berättade så bra och intressant om landet, människorna, natur och miljö. Honom vill vi åka med nästa gång också! De enda dåliga var mikrofonen på bussen! Tack för resan äventyret och upplevelsen, Jimmy, Albatros och medresenärerna!
Date published: 2023-11-27
Rated 4 out of 5 by from En fantastisk resa. En fantastisk resa med en otroligt bra reseledare. Ett minne för livet.
Date published: 2022-11-27
Rated 5 out of 5 by from Oförglömlig En resa men tre olika upplevelser.Safari tåg och Storstad.Bra resesällskap 18 personer Fantastiska matupplevelsen på Rovos Rail.Alla höll sig friska under resan. Vi blev så väl omhändertagna av vår fantastiskt kunniga och trevliga guide Ricky. Planerar redan nästa resa med Albatross.Tiden gick så fort. Att se vilda djur i sitt rätta element fantastiskt!
Date published: 2022-11-24
 • y_2024, m_6, d_16, h_7
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.42
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_3, tr_101
 • loc_sv_SE, sid_ZARTR03, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor