Borta med vinden

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

En charmerande rundresa genom USA:s sydstater. Med jazziga New Orleans, countrystaden Nashville och Elvis hemstad Memphis

USA:s sydstater

Vi lever och andas sydstatsromantik på den här resan till den amerikanska södern där kärlekshistorien om Scarlett O´Hara och Rhett Butler utspelade sig. Och om du gillar jazz, blues och country lovar vi att den går rakt in i hjärtat.

Här väntar söderns höjdpunkter som på ett pärlband: Jazziga New Orleans, Elvis Graceland och Nashville där Jill Johnsons veranda spelats in. Vi går i Martin Luther Kings fotspår, tar dig med till epokens grandiosa egendomar och kan nästan höra Louis Armstrongs trumpet.

Det finns även chans att uppleva en riktig jazzbrunch och en båttur med traditionell hjulångare på Mississippifloden!

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Ja

 • Vaccination Nej

 • Valuta US dollar

Dagsprogram
Dag 1 Avresa till Atlanta
Dag 2 Atlanta. Stadsrundtur
Dag 3 Atlanta – Montgomery - Birminghamn. Stadsrundtur i Montgomery och Hank Williams barndomshem
Dag 4 Birmingham – Lynchburg – Nashville. Jack Daniels whiskydestilleri
Dag 5 Nashville. Stadsrundtur och Country Music Hall of Fame
Dag 6 Nashville – Memphis. Stadsrundtur i Memphis och Sun Studios
Dag 7 Memphis. Graceland och tid på egen hand
Dag 8 Memphis – Clarksdale – Natchez. Delta Blues museet och Natchez
Dag 9 Natchez – Oak Alley-plantagen – New Orleans
Dag 10 New Orleans. Stadsvandring i French Quarter, möjlighet till jazzbrunch och båttur på Mississippi
Dag 11 New Orleans. Dag på egen hand
Dag 12 New Orleans. Hemresa
Dag 13 Hemkomst

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Klicka på "Boka" för att se lediga rum
Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
32 998:–
Stockholm
30 998:–
Stockholm
30 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program
Klicka på "Boka" för att se lediga rum

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Avresa till Atlanta
Atlanta är delstaten Georgias största stad

Vi flyger till Atlanta, huvudstaden i Georgia. Under några dagar ska vi insupa sydstatsstämningen här i Martin Luther Kings födelsestad och platsen där den legendariska boken och filmen Borta med vinden utspelar sig. Det bor ca fem miljoner människor i Atlanta när man räknar med de enorma förortsområden som sprider ut sig från centrum. Ändå framstår Atlanta som en vacker stad med många grönskande träd och vackra hus.

Centrala Atlanta har några av USA:s högsta skyskrapor, men i de äldre stadsdelarna finns fortfarande pittoreska låga hus, målade i vackra färger. I ett riktigt typiskt sydstatshus med veranda och vitmålat staket satt Margaret Mitchell under 1920-talet och skrev sydstatsromanen nummer ett, Borta med vinden. Kärlekshistorien mellan Scarlett O’Hara och Rhett Butler utspelar sig bland annat i Atlanta under och efter inbördeskriget. När boken släpptes 1936 blev den en enorm framgång. Romanen filmades 1939 och hade premiär i Atlantas Loew’s Grand Theater, som tyvärr inte längre finns kvar.

Indianerna kallade området där Atlanta ligger idag för ”Stående Persikoträden” och det odlas fortfarande persikor här i The Peach State (Persikostaten) som Georgia ibland kallas. Indianerna tvingades bort från området då järnvägen, Western and Atlantic Railroad, anlades för att underlätta handeln i mellanvästern. Vid järnvägens slutstation började en stad att växa fram och Atlanta grundades 1837. Resten är historia, som amerikanarna brukar säga.

Dag 2
Atlanta. Stadsrundtur
Martin Luther Kings hem i Atlanta, Georgia

”I have a dream…” Vi börjar med en stadsrundtur som bland annat tar oss till Auburn-kvarteret där Martin Luther King jr. föddes. Här ligger hans hus och kyrkan han predikade i. De ligger på gångavstånd från varandra och idag är området en slags nationalpark där man har byggt ett museum för att hedra Dr. King. 

Vi kör vidare till Centennial Olympic Park, en park som anlades i samband med OS 1996. Här har du lite tid att utforska parken på egen hand. Runt parken ligger många av stadens sevärdheter, bland annat kongresscentret, Philips Arena, Georgia Aquarium, Coca Cola-museet och CNN-centret där man kan se hur nyheter blir till TV. 
Vi fortsätter mot Jonesboro och ser stadens gamla järnvägsstation. Här finns ett museum för allt som har med Borta med vinden att göra. Romanen på olika språk, kopior av skådespelarnas dräkter från filmen, Margaret Mitchells porslin och privata samlingar av Borta med vinden-souvenirer. Slaget om Jonesboro under det amerikanska inbördeskriget resulterade i stora förluster för sydstaterna och nederlaget var också orsaken till att Atlanta hamnade i nordstaternas händer. 

Vi besöker även Stately Oaks som med sina grekiska pelare representerar byggstilen innan inbördeskriget, Antebellum, vilket kommer från Ante (före) och Bellum (krig). Huset är närmast taget ur Margaret Mitchells fantasi och ligger i Clayton County som hon besökte som ung. 

Dag 3
Atlanta – Montgomery - Birminghamn. Stadsrundtur i Montgomery och Hank Williams barndomshem (ca 400 km)
Hank Williams Montgomery

Idag lämnar vi Atlanta och kör sydvästerut mot delstaten Alabama. På väg mot Birmingham stannar vi till i Montgomery. Här ger vi oss ut på en orienterande stadsrundtur och tar vägarna förbi Hank Williams barndomshem som idag fungerar som museum (entré ej inkl.). Sångaren och musikern Hank Williams är upphovsman till ett flertal kända sånger, bland annat ”Your Cheatin’ Heart”, I’m So Lonesome I Could Die” och ”Hey Good Lookin’”, men dog tyvärr redan som 29-åring 1953. Hank började redan som ung pojke att spela gitarr och det sägs att han spelade gitarr på verandan på sommaren, och på vintern kröp han ner under verandan så att han kunde sitta nära den öppna spisen som låg på andra sidan husväggen. På museet kan vi bland annat se hans gitarrer och kostymer, samt hans ljusblå Cadillac.

Montgomerys mest välkända medborgare måste dock ändå vara Rosa Parks, vars monument på den plats där hon blev gripen berättar om bussbojkotten i Montgomery, som kom att bli startskottet för den amerikanska medborgarrättsrörelsen. 

Vi ankommer till hotellet i Birmingham på eftermiddagen och checkar in. 

Dag 4
Birmingham – Lynchburg – Nashville. Jack Daniels whiskydestilleri Ca 350 km
Rundvisning på Jack Daniel's destilleriet i Lynchburg, Tennessee

Vi börjar dagen i Birmingham, där vi fortsätter temat om de svartas rättigheter och villkor i delstaten Alabama. Just Birmingham var på många sett ett epicentrum för Civili Rights Movement som bland annat leddes av Martin Luther King Jr. Vi besöker även det nyöppnade Birmingham Civil Rights National Monument (2017). Från Birmingham reser vi vidare till den lilla staden Lynchburg, som skulle leva i obemärkthet om det inte vore för ett företag i staden: Jack Daniels destilleri. Underligt nog är staden Lynchburg torrlagd, så vi kan tyvärr inte få smaka på de gyllene dropparna. Vi kommer ändå att göra en rundtur i det legendariska destilleriet, så vi kommer åtminstone att känna doften från den bärnstensgula spritdrycken. Vi fortsätter till Nashville, Country & Western-musikens hemort, och checkar in på hotellet.

Dag 5
Nashville. Stadsrundtur och Country Music Hall of Fame
Country Music Hall of Fame i Nashville, Tennessee
Det finns ingen annan plats i världen där du kan njuta lika mycket av countrymusik, dess historia och stora personligheter. Det hela började på 1920-talet med ett radioprogram, Barn Dance, som spelade livemusik. Det var starten på dagens kommersiella country & western-genre i musikbranschen.

Vi tar en stadsrundtur längs Music Row där flera musikstudior och Country Music Hall of Fame ligger. Här kan du se rariteter som Johnny Cashs gitarr och Patsy Clines cocktailklänning.

Resten av dagen är på egen hand.
Dag 6
Nashville – Memphis. Stadsrundtur i Memphis och Sun Studios Ca 340 km
Det legendariska Sun Studios i Memphis, Tennessee

Efter en tidig frukost åker vi till Memphis för att möta en annan musikalisk ikon: Elvis Presley. Idag upplever vi Memphis på en stadsrundtur. Musiken, som är den blues, soul och R&B som var Elvis varumärke, är utan tvekan även Memphis största varumärke och vi ska bekanta oss med Sun Studios, som var Elvis skivbolag och som även hade andra kända musiker under sina vingar, som t.ex. B.B. King, Ike Turner, Johnny Cash och Roy Orbinson, för att bara nämna några. Vi får även se Lorraine Motel utifrån. Det var här på balkongen på rum nummer 306 som Martin Luther King blev ihjälskjuten från ett närliggande hus. Idag är motellet ombyggt till museum för medborgarrättsrörelsen.

Framåt kvällen tar vi oss till vårt hotell och checkar in, och resten av kvällen disponeras på egen hand. Memphis är inte bara känt för sin musikhistoria, men har även en annan specialitet, nämligen spare ribs (revbensspjäll)! Det är en delikatess som bör avnjutas på plats i Memphis och reseledaren kommer gärna med förslag på trevliga ställen.

Dag 7
Memphis. Graceland och tid på egen hand
Elvis Presleys hem i Graceland i Memphis, Tennessee

Idag ska vi besöka Elvis hem, Graceland, som efter ”The Kings” död har blivit en kombination av museum och mausoleum. Elvis är begravd i trädgården bredvid en liten fontän som står vid poolen. Elvis köpte huset redan som 22-åring 1957, och bodde där fram till sin allt för tidiga död den 16 augusti 1977. Idag tycker nog många som besöker Graceland att inredningen är i stilen ”70-tals kitsch”, men det var högsta mode på den tiden Elvis bodde där. Ett av de mest kända rummen på Graceland är djungelrummet. Där finns till exempel en mörkgrön heltäckningsmatta, fullt av gröna växter och ett soffbord som ser ut att komma från Amazonas regnskog. På Graceland visas också Elvis oräkneliga guld- och platinaskivor. Vi kommer också att få se flera av hans berömda scenkostymer som han bar under den sista delen av sin karriär när han uppträdde med sina spektakulära shower i Las Vegas.

Kvällen i Memphis är på egen hand och du har nu chansen att besöka någon av stadens många bluesbarer där kommande stjärnor på musikhimlen spelar varje kväll. 

Dag 8
Memphis – Clarksdale – Natchez. Delta Blues museet och Natchez Ca 480 km

Vi lämnar Memphis och staten Tennessee och sätter kursen mot Clarksdalen i staten Mississippi. Vi kör bredvid floden med samma namn och kommer efter ett par timmar fram till Clarksdale där det står Blues på schemat! Vi besöker Delta Blues museet som är tillägnat musikstilen som uppstod runt Mississippideltat och omkring New Orleans. 

Vi besöker också den kända ”Devils Crossroad”-skylten, där Robert Johnson enligt en myt sålde sin själ till djävulen. Johnson var en sann mästare i stilen Delta Blues som vi kommer att höra mer om under dagen. Efter besöket fortsätter vi till Natchez, dit vi ankommer sent om eftermiddagen. Staden, som ligger precis vid Mississippi, är uppkallad efter Natchez-folket som bodde i området när fransmännen anlände. 

Vi checkar in på vårt hotell och kvällen disponeras på egen hand. 

Dag 9
Natchez – Oak Alley-plantagen – New Orleans Ca 320 km
Varför inte ta spårvagnen i New Orleans?

Vi lämnar Vicksburg och kör längs Mississippi till Saint James Parish, där vi besöker den tidigare sockerrörsplantagen Oak Alley. Plantagen hette ursprungligen  Bon Séjour, men fick sitt nuvarande namn efter den fantastiska allén som leder upp till huset. Här står tre hundra år gamla ekträd på rad och bildar närmast en tunnel där grenarna möts över vägen. Huset, som är från 1830-talet, är restaurerat och framstår nästan som i sin storhetstid innan det amerikanska inbördeskriget fick många plantageägare att gå i konkurs.

Vi får chansen att beundra huset och ta en promenad i den vackra trädgården innan det är dags att återvända till bussen och fortsätta till New Orleans. Staden har inte helt fått bort spåren efter förödelsen som uppkom efter orkanen Katrinas härjningar 2005. Minnena av de enorma vattenmassorna som dödade ca 1 700 människor och gjorde 80 procent av staden obeboelig har satt sina spår i staden och dess invånare. Men människorna här är starka och stadens gamla motto, ”Laissez les bons temps rouler,” Let the good times roll, lever vidare. Vi checkar in på vårt hotell och resten av dagen är på egen hand.

I New Orleans kan du äta gott, höra bra musik och festa. Jazzen föddes här i staden och lever i bästa välmåga på många olika spelställen. På en promenad nerför Bourbon Street är det svårt att inte låta sig fångas in av någon av barerna. Under den stora karnevalen Mardi Gras går huvudparaden här och hela centrum blir till en enda jättelik festplats.

Dag 10
New Orleans. Stadsvandring i French Quarter, möjlighet till jazzbrunch och båttur på Mississippi
Mississippi-floden vid New Orleans, Louisiana

New Orleans grundades av franska kolonisatörer år 1718 som Nouvelle Orléans. 1763 övergick staden till spanskt styre fram till 1803, då det såldes till amerikanerna. Blandningen av olika nationaliteter har gjort New Orleans till något helt enastående. Vi ska gå på en promenad runt i kvarteret French Quarter som tack och lov till större delen skonades från orkanen Katrinas framfart. De gamla mysiga pastellfärgade byggnaderna med sina utsirade järnsmidesbalkonger och slingerväxter är det man förknippar med New Orleans charm. Kulturen här är en blandning av kreolsk kultur som har sina rötter i Frankrike och influenser från Spanien, Italien, Västindien och Afrika. Allt blandat i en etnisk mix som gör stadens atmosfär väldigt speciell. Ett exempel på detta är användandet av voodoo, som har utvecklats ur blandningen av afrikansk stamreligion och katolicism. 

Som en extra utflykt idag har man möjlighet att följa med på jazzbrunch och åka ut på den breda Mississippifloden med en traditionell hjulångare. Mississippifloden börjar vid Itascasjön i Minnesota och ringlar sig sedan söderut genom större delen av USA, innan den rinner ut i Mexikanska golfen och New Orleans. En regndroppe som faller i sjön Itasca kommer att nå den Mexikanska golfen efter ungefär 90 dagar. New Orleans läge mellan Mississippifloden och sjön Pontchartrain i träskområdet vid den Mexikanska golfen gör att den inte som i andra städer i USA talar om downtown och uptown. Här talar man istället om lakeside och riverside. New Orleans ligger lågt, och staden har därför alltid löpt risk för översvämningar. Detta har medfört att man byggt vallar runt staden. 

Resten av dagen är på egen hand i New Orleans. 

(Dagens utflykt är inte inkluderad i resans pris. Se separat information nedan.)

Dag 11
New Orleans. Dag på egen hand
Musik i New Orleans

Det finns många sevärdheter i New Orleans, till exempel den stora stadsparken (City Park) med små laguner, kyrkogården St Louis Cemetery No 1 eller New Orleans Museum of Art. Den största sevärdheten är egentligen att bara att gå runt på de vackra gatorna. Passa på att handla souvenirer på French Market, njut av en god café au lait på ett café eller ta en svalkande dryck på någon bar. Gatumusikanterna gör atmosfären levande och du kan insupa den avslappnade atmosfären här i Big Easy, som staden också kallas.

 

Dag 12
New Orleans. Hemresa Ca 654 km

Idag påbörjar vi resan hemåt. Beroende av tidspunkt för hemresan blir det mer eller mindre tid för egna äventyr i ”The Big Easy” innan vi tar oss ut till flygplatsen i New Orleans.

Dag 13
Hemkomst

Utflykt

Endast för Albatros gäster har vi tagit fram en utflykt i New Orleans som leds av vår svenska reseledare.
Utflykten ska bokas hemifrån senast 45 dagar före avresa och inkluderar:

Jazzbrunch och båttur på Mississippi – halvdagsutflykt med trevlig jazzbrunch efterföljt av en båttur med ångfartyget "Natchez" på Mississippifloden.

Pris: 998 kr per person

Prisinformation

Resans pris

Från 30 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
10 998:–
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm - Atlanta och New Orleans – Stockholm med mellanlandning (det kan förekomma 2 mellanlandningar på hemresan)
 • Utflykter och entréer enligt dagsprogram
 • Boende i delat dubbelrum (tillägg för enkelrum)
 • Frukost alla dagar
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring 6% av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • ESTA-avgift, ca 14 USD
 • Anslutningsflyg
 • Dricks (beräkna ca 75 USD per resedeltagare till lokalguider, chauförer etc.)
 • Tillköpsutflykt med Jazzbrunch och båttur på Mississippi (998 kr)
 • Eventuella extra arrangemang
 • Personliga förnödenheter
 • Tillägg för enkelrum
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
 • Allt som inte är nämnt under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

Om du vill låsa din resväska ska du använda ett TSA-lås. Bagaget kontrolleras av The Transportation Security Administration på flyget från och till USA. De har en huvudnyckel som kan öppna alla TSA-lås. Om du har låst väskan med ett annat lås förbehåller de sig rätten att bryta upp låset. Detta gäller även inbyggda lås i väskan. TSA-lås kan köpas i de flesta väskbutiker och finns både som hänglås och väskrem.

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resedagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 20 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

 

Anslutning med inrikesflyg

Om du bokar anslutningstransport, rekommenderar vi att du har minst 2,5 timmar mellan byte av anslutning och flygresan med oss. Boka gärna en ombokningsbar biljett, så att du kan boka om vid en eventuell tidtabelländring/flygförsening.

Mer om USA

Här kan du läsa mer om USA:

www.albatros.se/resmal/nordamerika/usa

Läs bland annat om klimat och väder, tidsskillnad, dricks och se om du behöver visum.

Extra rengöring av hotell och bussar

Extra rengöring av hotell och bussar

Albatros prioriterar våra gästers trivsel och trygghet på resan högt och vi är i nära kontakt med våra samarbetspartner i USA för att säkra rengöring av bussar och hotell lever upp till gällande regler. 
Bussarna vi använder oss av blir dagligen desinficerade av chaufförerna och hotellen har tagit fram extra stränga regler om rengöring. Hotellen kontrolleras löpande av våra samarbetspartner på plats. Incheckning genomförs kontaktlöst och rummen blir rengjorda och desinficerade extra noggrant och det säkras att ingen har tillträde till rummen efter rengöring innan en gäst checkar in. Det finns handsprit på flera ställen på alla hotell. 

Före avresa

Pass

Passet ska vara giltigt i minst 6 månader från hemresedatum. Barn – oavsett ålder – ska ha eget pass. Det är inte tillräckligt att de står i föräldrarnas pass. Skicka en kopia av ditt pass till Albatros Travel senast 14 dagar efter din resebokning. Tänk på att namnet på biljetten ska stå exakt som det står i passet. Om inte namnet på biljetten är stavat exakt likadant som i ditt pass kan du bli nekad inresa i USA och då måste du själva stå för din egen hemresa.

I USA råder inte visumplikt för svenska medborgare eller övriga EU-medborgare vid vistelser upp till 90 dagar, men du ska fylla i tullhandlingar ombord på flyget. Vid inresa får du automatiskt 90 dagars vistelse om du har en giltig returbiljett.

ESTA

Senast 72 timmar före avresa ska du ansöka om inresetillstånd till USA.

Det gör du genom att klicka här:  https://esta.cbp.dhs.gov 

Här får du ett preliminärt inresetillstånd och ett nummer som du ska printa ut eller skriva upp och ha med dig under hela resan, eftersom flygplatsmyndigheterna i Sverige och USA kan kräva att få se det. Det kostar ett mindre belopp, ca. 14 dollar, som du betalar med kreditkort. Inresetillståndet gäller i två år eller till ditt pass utlöper om detta sker inom två år.

Krav om visum om du har besökt Irak, Iran, Syrien och Sudan

Om du som svensk medborgare har rest till Irak, Iran, Syrien eller Sudan efter den 1 mars 2011, kan du inte längre resa in i USA på ESTA-godkännande. Du ska istället ansöka om visum hos den amerikanska ambassaden i Stockholm. Detsamma gäller medborgare med dubbelt medborgarskap i antingen Irak, Iran, Syrien eller Sudan.

Du kan läsa mer på den amerikanska ambassadens hemsida https://se.usembassy.gov/ 

Elektronisk utrustning/mobila enheter

Viktig information om din flygresa

Vänligen uppmärksamma att amerikanska myndigheter har infört strängare säkerhetskrav vid flygresor till USA. Alla mobila enheter som man tar med i handbagaget på flyget (mobiltelefoner, surfplattor, Ipad, bärbar dator etc.) ska ha fullt uppladdat batteri, så att man vid en kontroll i säkerhetskontrollen kan sätta på sin telefon etc.

Om din mobila enhet inte är uppladdad eller kan startas är det inte tillåtet att ta med den på flyget, utan man måste lämna den i säkerhetskontrollen och man är heller inte garanterad en plats på flyget längre.

 

 

Handen på hjärtat

Information

USAs sydstater är en sann smältdegel av musikinnovation och många genrer har sitt ursprung här. Den här resan är arrangerad för att ge en inblick i söderns charm och har även fokus på områdets musikaliska influenser med både jazz, blues, country och inte minst Elvis.

Man behöver inte vara musikintresserad för att få utbyte av resan, men det finns en överhängande risk för att du är det när du kommer hem igen…! 

Turistbussarna i USA är vanligtvis bekväma. Däremot finns det oftast endast en ingång längst fram i bussen. Dessutom finns varken mugghållare eller förvaringsfack på stolsryggarna. Ta gärna med en bra ryggsäck för personliga ägodelar vid utflykter och under bussresan.

Den amerikanska frukostkulturen är förhållandevis enkel jämfört med den skandinaviska. Frukosten på de flesta standardhotell i USA består av Continental breakfast vilket brukar innebära kaffe/te, juice och toast med smör och marmelad. Det är inte heller ovanligt att frukosten serveras på papperstallrikar, eftersom det är många som gärna tar med sig frukosten och äter den på språng.

Den amerikanska drickskulturen kan framför allt av oss skandinaver ses som ett irritationsmoment. För att du som resenär ska besväras så lite som möjligt brukar reseledaren ofta erbjuda sig att samla in dricks från hela gruppen, fördelad över de olika programpunkterna på resan. Du kan läsa mer om dricks och hur Albatros förhåller sig till det här: www.albatros.se/praktisk/ingar-dricks-i-resans-pris 

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 5 out of 5 by from En härlig resa med många fina upplevelser. Helt fantastisk resa i musikens tecken. Bästa resan jag någonsin gjort. Duktig och kunnig reseledare. Överraskningar efter vägen. Bra flyt. Hann mycket utan stress. Georgia Aquarium i Atlanta var helt outstanding. Väldigt bra countryunderhållning med middag i Nashville. Mycket bra levande musik även i Memphis och New Orleans. Enda nackdelarna för min del var att jag gärna haft lite längre tid på Graceland (men jag tror de flesta tyckte det räckte med tre timmar) och så hade jag gärna haft möjlighet att uppleva gospel i kyrka vilket inte ingått. Annars var allting super! Min andra resa med Albatros, även den förra; Västra USA, var väldigt bra och prisvärd :)
Date published: 2015-11-17
Rated 5 out of 5 by from En resa med många olika upplevelser Resan var välplanerad och genomtänkt. Namnet borta med vinden kanske inte är helt rätt eftersom merparten av resan var musikupplevelser. Inför varje besöksmål fick vi mycket info och även mycket musik spelades i bussen så att vi var förberedda och i rätt stämning. Reseledaren var påläst och kunnig. Var det frågor som hon inte visste på rak arm så tog hon reda på det. Mycket bra. Det blev en sammanhållen grupp som fungerade bra, alla pratade med alla och ingen behövde känna sig utanför om man inte själv ville. Så här någon vecka efter hemkomst kan jag inte påminna mig något som var så negativt att det är värt att nämna.
Date published: 2015-11-25
Rated 5 out of 5 by from Pilgrimsresa för rock'n'roll älskare Ja resan var fantastisk, men som framgår av min rubrik är ju namnet " Borta med Vinden" både gammalmodig och missvisande, en film somvisades på 30 talet? Ni skulle få mycket mer yngre resenärer om titel ändrades. Min son som är 47 skulle utan vidare nappa på detta. Nu var medelåldern 70 plus. Och vi är ju snart borta, orkar inte. Guiden, var förutom själva resan, den stora behållningen, vilken kille!!!! Han kunde verkligen berätta storyn om, Martin Luter King, om alla country blues och rock legender. För övrigt var hotellen väldigt bra. Med vänlig hälsning Kerstin och Nils Erik Eriksson Trollhättan
Date published: 2015-11-23
Rated 4 out of 5 by from Nostalgi Elisabeth ( Lisa) skötte sitt jobb alldeles utmärkt . Bra både att informera och komplettera med musik när vi satt i bussen! Dessutom en bra röst som hördes. Det jag saknade var kanske en namnlista på deltagarna. Alltid kul att titta på och lättare komma ihåg allas namn. Busschauffören var ok , men kunde ha " städat " bussen under våra stopp. Nu blev det lite smutsigt tycker jag på slutet av resan. Det räcker inte med en soppåse längst fram! Atlanta var inte något att "ha" Tråkig stad. Inte roligt med hotellet med avstängda hissar och ingen frukost på hotellet. Helt ok för övrigt , dock kan man skippa båtresan med hjulångaren i New Orleans' gav inte mycket.
Date published: 2017-05-11
Rated 5 out of 5 by from En fantastisk resa med många minnesvärda upplevelser Ett bra upplägg på resan som tog oss igenom 5 delstater med många stopp och besök på många intressanta platser såsom Graceland, Martin Luther King Jr´s minnescenter, Sun Studios och Oak Alley Plantation. Härlig musik i Nashville, Memphis och New Orleans. Vår reseledare var suverän, med en bred kunskap om inbördeskriget, Medborgarrättsrörelsen och inte minst Elvis the "King". Reseledarens kunskaper och sättet att han förmedlade det på, satte guldkant på resan.
Date published: 2019-09-24
Rated 4 out of 5 by from En lärorik och trevlig resa Resans röda tråd var från boken, Borta med vinden, som jag och min fru kände till men inte läst eller sett filmen. Vi fick en lektion om den Amerikanska södern som man bara har hört lite flyktigt om men nu förstår man vilket elände mm indianer och den svarta befolkningen fick uppleva samt även vita då inbördeskriget svepte fram över amerikanska södern. Så fick vi vidare lära oss om hur musiken, Bluesen blev stor genom Elvis Presley och hans kompisar, Vår reseledare var som en öppen bok och informerade oss mycket bra genom hela resan speciellt mycket om Elvis som var hans King.
Date published: 2019-09-22
Rated 5 out of 5 by from En fantasisk resa med mycket kultur och musik En upplevelse rik resa med en mycket kunnig och engagerad reseledare,blandad med mycket privata uplevser och fakta.Hotellens standard på frukosten var mycket blandad och förvånansvärt servared på engångsartiklar och bestick i plats vilket inte gjorde saken bättre.Dessutom verkade inte hollet i Montgomery vara bereda att ta emot en grupp gäster och serverade därför en minimal frukost och lång väntetid på maten kvällen innan.Nashville var en liten besvikelse då det inte spelades mycket country musik alls för att kallas countrys mecka det var mest högljud rock på de flesta ställen.
Date published: 2018-06-11
Rated 4 out of 5 by from Lärorik och intressant resa Resan var intressant och lärorik med ett varierat innehåll. Musikupplevelser, amerikansk historia och en innehållsrik berättelse om dagens USA. Vår reseledare var väldigt påläst och berättade om dessa saker och annat intressant om USA. Hotellen var genomgående bra eller väldigt bra förutom det första och det sista hotellet. Dessa bör bytas ut och speciellt då frukosten var undermålig på dessa hotell. Vi missade flyget från London till Atlanta då vi anlände försent. Ni bör ha mer tidsutrymme mellan flygen. London Heathrow bör också undvikas eftersom UK inte är med i Schengen. Långa väntetider och en extra passkontroll som fördröjer byte av flyg. Slutligen tycker vi att resan var välplanerad trots långa bussresor.
Date published: 2016-05-01
 • y_2021, m_1, d_27, h_17
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.13
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_2, tr_120
 • loc_sv_SE, sid_USRTR02, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor

22USRTR02QSE1004