Drömkryssning genom Panamakanalen

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Från Florida till Latinamerikas natur och stämningsfulla kolonialtidsstäder med Coral Princess

Miami – Fort Lauderdale - Cartagena – Panamakanalen – Fuerte Amador - Puntarenas – San Juan del Sur – Cabo San Lucas – San Francisco

Den här resan tar dig med till en av mänsklighetens största bedrifter; den 80 kilometer långa Panamakanalen.
Äventyret börjar på med en övernattning i Miami. Här ger vi oss ut på stadsrundtur och sedan stävar vi ut till sex olika länder och ett tekniskt underverk på vår väg till San Francisco i Kalifornien.  Om du bokar vårt utflyktspaket väntar en rad spännande utflykter i charmiga Cartagena och Granada, Panama City och museet för Panamakanalen, samt en rundtur i Costa Ricas frodiga natur.

Vi kryssar med bekvämna Coral Princess som bjuder på allsköns bekvämligheter under vår upplevelserika odyssé.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Kryssningar

 • Reseledare Skandinavisk

 • Visum Ja

 • Vaccination Ja

 • Valuta Panamansk balboa, amerikansk dollar, mexikansk peso, costarikansk colon, guatemalansk quetzal, colombiansk peso

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm – Miami, Florida, USA
Dag 2 Miami. Stadsrundtur. Ombordstigning och vidare till Fort Lauderdale
Dag 3–4 Gott om tid för avkoppling och nöjen till havs
Dag 5 Cartagena, Colombia. Möjlighet till stadsvandring i den gamla UNESCO-bevarade stadsdelen inkl. San Felipe-fästningen
Dag 6 Kryssning på Panamakanalen
Dag 7 Fuerte Amador, Panama. Möjlighet för utflykt till Panama City och slussarna vid Miraflores
Dag 8 Till havs
Dag 9 Puntarenas, Costa Rica. Möjlighet för utflykt till kaffeplantage
Dag 10 San Juan del Sur, Nicaragua. Möjlighet till utflykt med stadsrundtur i kolonialstaden Granada
Dag 11–13 Till havs
Dag 14 Cabo San Lucas, Mexiko. Tid på egen hand på Mexikos riviera
Dag 15–16 Till havs
Dag 17 San Francisco, USA. Stadsrundtur i vackra San Francisco och hemresa
Dag 18 Hemkomst

Coral Princess

Coral Princess är ett lyxigt resmål i sig där vi varje morgon vaknar upp till nya horisonter. Njut av utsikten från en av de cirka 700 lyxhytterna med balkong. Skäm bort dig själv med en varm sten-massage i det berömda Lotus Spa, ät utsökt mat i en formel eller en avslappnad miljö och upplev en oförglömlig kryssning. Läs mer om skeppet och annan praktisk information här.
Klicka på bilderna för att se dem i större format

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
33 998:–
Stockholm
Fullbokad
36 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Miami, Florida, USA

Vi flyger till Miami och kör sedan till vårt hotell som ligger vid Miami Beach.

Dag 2
Miami. Stadsrundtur. Ombordstigning och vidare till Fort Lauderdale Avfärd kl. 16.00
Njut av livet ombord på Coral Princess

Idag ger vi oss ut på stadsrundtur i Miami där vi bland annat ser vackra art-deco-byggnader och strandpromenaden Ocean Drive. Här rör sig både turister och lokala förmågor längs den långa strandpromenaden och dess många caféer och restauranger. Sedan beger vi oss till hamnen i Fort Lauderdale där vårt fartyg ligger för ankar. Under eftermiddagen stävar vi ut från Fort Lauderdale.

Dag 3–4
Gott om tid för avkoppling och nöjen till havs
Det finns tid för både aktiviteter och avkoppling ombord

Det bästa sättet att påbörja en kryssning är att tillbringa de första dagarna ute på öppna havet. Medan vi rör oss mot Karibiska havet kan du slappna av på däck i en solstol och njuta av utsikten, läsa en god bok eller ta del av de många aktiviteterna ombord. Här finns flera olika matställen att välja mellan och flera olika barer, bland annat en vinbar där du kan avnjuta ett gott glas vin eller en svalkande cocktail. Ombord finns även ett trevligt bibliotek med olika brädspel, en teater, ett kasino, gym och ett spa där du kan skämma bort dig själv med olika behandlingar (bokas och betalas direkt ombord på fartyget). Reseledaren informerar löpande om alla möjligheter ombord på fartyget och står för ett antal gemensamma arrangemang och informationsmöten för Albatrosgruppen.

Dag 5
Cartagena, Colombia. Möjlighet till stadsvandring i den gamla UNESCO-bevarade stadsdelen inkl. San Felipe-fästningen Ankomst kl. 07.00, avfärd kl. 15.00
På besök i Cartagena, Colombia

I dag lägger vi till i Cartagena på Colombias nordkust. Cartagena grundades av spanjorerna 1533 och staden hade en viktig strategisk roll då guld och andra skatter skulle fraktas till Spanien. På grund av detta var staden mycket eftertraktad av pirater och andra länder och därför såg spanjorerna behovet att förstärka säkerheten med flera fästningar och en rejäl stadsmur. Cartagena är en av de äldsta, vackraste och mest välbevarade av städerna som de spanska kolonisatörerna anlade i Syd- och Mellanamerika. 1984 listades fästningen, stadsmuren och den historiska stadsdelen på UNESCO:s världsarvslista. 

Dagens Albatrosutflykt är en stadsvandring i buss och till fots i Cartagena. Vi startar vår rundtur med ett stopp vid det rödaktiga militärfortet San Felipe de Barajas, en av de bäst bevarade fästningarna i Latinamerika. Fästningen började byggas 1536 och förstärktes och byggdes ut flera gånger under de kommande århundrandena. Vi går runt på fästningen och njuter av den vackra utsikten över Cartagenas olika stadsdelar. Cartagena var en stad där det var frestande att råna och stjäla eftersom det var här de spanska kolonisterna skickade guld, silver och ädelstenar hem till Spanien. Fästningen låg strategiskt bra till där den både skyddade staden mot anfall från land och piratanfall från vattnet. 

Härifrån åker vi till den historiska stadsdelen där vi ska ge oss ut på en stadsvandring. I de små, smala gränderna ser vi vackra, välbevarade kolonialbyggnader: privata hem med träbalkonger sida vid sida med de stora officiella byggnaderna som huserar den omfattande spanska administrationen. Det finns gott om tid att kika på de många byggnaderna från kolonialtiden och insupa atmosfären på gatorna och de vackra platserna i staden. Vi går förbi den stora katedralen som 1577 ersatte en enklare kyrka som var byggd av halm. Katedralen byggdes med inspiration från basilisker i Andalusien och Kanarieöarna. Längs med vår väg ser vi också statyn av den infödda India Catalina, som stolt blickar ut över världen endast iförd ett höftskynke och fjäderutsmyckning. India Catalina blev bortförd av spanjorerna för att lära sig att prata spanska eftersom hon skulle fungera som översättare för kolonisatörerna under deras fortsatta erövring av Colombia. Vi går i ett lugnt tempo i den tropiska temperaturen och pausar på trevliga caféer så vi kan pausa och kylas ner lite grann. 

(Stadsrundturen i Cartagena ingår inte i resans pris. Utflyktspaketet kan bokas separat – läs mer efter dagsprogrammet).

Dag 6
Kryssning på Panamakanalen Kl. 06:00-16:30
Panamakanalen

Idag får vi uppleva en av resans absoluta höjdpunkter när vi åker genom Panamakanalen, som invigdes 1914. Det ambitiösa projektet med att förbinda de två världshaven ställde ingenjörerna inför en ytterst krävande uppgift – för att inte tala om den ekonomiska och politiska utmaningen med hela projektet. Idén om att anlägga en kanal går hela vägen tillbaka till när den spanske erövraren Balboa 1513 upptäckte Panamas Stillahavskust. I och med detta började handelsmän och regeringar att fantisera om en passage som skulle låta fartyg ta sig från Atlanten till Stilla havet utan att behöva färdas den 20 000 kilometer långa och farofyllda sträckan runt Sydamerikas spets. Det var många som förespråkade projektet, bland dessa Benjamin Franklin och filosofen Goethe.

Det franska företaget La Societé Internationale du Canal Interocéanique påbörjade byggnationen 1880, och de kommande två årtiondena präglades av konstanta ingenjörmässiga utmaningar, ett otal jordbävningar och utbrott av malaria och gula febern, som tog livet av nästan 22 000 arbetare(!) Fransmännen beslutade sig för att sälja rättigheterna till projektet till den amerikanska regeringen under president Theodore Rosevelt. Priset var 40 miljoner dollar. När amerikanerna övertog byggprojektet 1904 stod de inför den största fördämningen och de största slussarna och järmportarna som någonsin skådats vid den här tidpunkten.

Miljöutmaningarna var också enorma. En aldrig sinande ström av personer från många olika länder arbetade med det stora byggprojektet, och många omkom längs vägen. Den 15 augusti 1914 invigdes Panamakanalen och fartyget SS Ancon seglade som första fartyg genom det människoskapade underverket. Kanalen har fortfarande stor betydelse för skeppsfarten och världshandeln, och tillhör helt och hållet Panama. Till följd av moderna handels- och containerfartyg som hela tiden blir allt större, arbetar man idag för att utvidga Panamakanalen och slussarna så att större fartyg än normalstorleken på 32,3 meters bredd ska kunna ta sig genom kanalen.

Dag 7
Fuerte Amador, Panama. Möjlighet för utflykt till Panama City och slussarna vid Miraflores Ankomst klockan 07.00, avfärd kl. 18.00
Gamla stan i Panama City

Idag lägger vi till i Panama vid kustområdet Fuerte Amador. Hamnen ligger rakt utanför Panama City i området Balboa.

Och det är just Panama City vi ska besöka idag på dagens Albatros utflykt. Vi börjar med att köra in i hjärtat av huvudstaden till gamla stan. Här ser vi de största sevärdheterna innan vi fortsätter till den mäktiga kanalen. Vi ser vi Panamakanalmuseet och lär oss mer om det gick till att bygga Panamakanalen. Sist, men inte minst ser vi Miraflores-slussarna innan vi återvänder till vårt fartyg.

(Dagens utflykt ingår inte i priset för resan. Utflyktspaketet kan bokas separat - läs mer efter dagsprogrammet)
Obs. för att komma i land här använder vi oss av så kallade ”tender boats”, mindre båtar som tar oss in till hamnen. 

Dag 8
Till havs

Vi har kommit in i Stilla havet och njuter av ännu en dag på havet medan vi närmar oss Costa Rica, som är spanska för ”den rika kusten”.

Dag 9
Puntarenas, Costa Rica. Möjlighet för utflykt till kaffeplantage Ankomst kl. 07.00, avfärd kl. 19:00
Costa Rica

Idag kommer vi fram till Costa Rica och går i land i staden Puntaneras i provinsen med samma namn. Staden breder ut sig längs en cirka tio kilometer lång landtunga som går rakt ut i Stilla havet. På 1800-talet var staden Costa Ricas viktigaste hamn. Härifrån skeppades kaffe, frukt och andra jordbruksprodukter ut från provinsen till olika destinationer längs den amerikanska kontinentens västkust. Puntarenas har en härligt avslappnad stämning och en trevlig hamnpromenad. Området runt staden präglas av en storslagen natur med vattenfall, floder, regnskogar och vita paradisstränder.

Idag ska vi uppleva en av Costa Ricas mest kända produkter; kaffe! Kaffet är en viktig del av Costa Ricas historia, och vi lär oss mer om detta på dagens Albatrosutflykt då vi besöker kaffeplantagen Espiritu Santo. Här får vi veta mer om plantagens historia, läge och produktion samt mer om den viktiga bönan. Utflykten inkluderar bland annat ett besök i ett traditionellt hus, där vi får höra om hur kaffet användes och varför lokalbefolkningen fortfarande använder ”chorreador", trots att kaffemaskinen uppfanns för länge sedan. 

Självklart ska vi även vara med på en kaffeprovsmakning, där vi tydligt känner de olika aromerna och smakerna.  

(Dagens utflykt är inte inkluderad i priset för resan. Utflyktspaketet kan bokas separat - läs mer efter dagsprogrammet.)
 

Dag 10
San Juan del Sur, Nicaragua. Möjlighet till utflykt med stadsrundtur i kolonialstaden Granada Ankomst kl. 07.00, avfärd kl. 18.00
San Juan del Sur

San del Sur är en pärla på Nicaraguas stillahavskust. De primitiva victorianska husen, den höga Kristus statyn på en närliggande kulle och den konstanta tillströmningen av unga backpackers bidrar till att göra den en gång så sömniga fiskebyn till en plats för fantastiska möjligheter och upplevelser. Staden har inte förlorat sin avslappnade charm, vilken en gång lockade de första resenärerna. San Juan del Sur har en spännande historia och staden upptäcktes av sjömannen Andres Niño 1523, då han förgäves försökte hitta sjövägen från Stillahavsområdet till Karibien. Staden förblev en liten fiskeby fram till 1850-talet, då den blev den sista mellanstationen för amerikanarna som reste landsvägen mot väst till Karlifornien via Karibien. Senare använde amerikanaren William Walker San Juan del Sur som bas för att invardera Nicaragua, där han senare, om än kort, blev president. På 1970-talet var området fäste för rebellen Comandante Cero som stred mot Somoza-familjens mångåriga diktaturstyre i Nicaragua. Idag är han för övrigt minister i den sittande nicaraguanska regeringen. 

Dagens Albatros-utflykt börjar med att vi tar oss iland och sedan kör genom det frodiga nicaraguanska landskapet. Det är som att resa tillbaka i tiden och det märks kanske tydligast när vi kommer fram till den pittoreska kolonialstaden Granada, som ligger i skuggan av den höga Mombacho-vulkanen. Granada grundades 1524 av den spanske Conquistador Hernandez de Cordoba och Granadas historiska kyrkor och kloster har klarat sig igenom århundranden av angrepp från engelska, holländska och franska pirater. Vi ser de viktigaste sevärdheterna och på vägen tillbaka gör vi ett kort stopp vid en utsiktsplats, där vi kan se Maderas och Concepcion, de två imponerande tvillingvulkanerna. 

(Dagens utflykt ingår inte i resans pris. Utflyktspaketet kan bokas separat – läs mer efter dagsprogrammet).

Obs. för att komma i land använder vi oss av så kallade ”tender boats”, mindre båtar som tar oss in till hamnen. 

Dag 11–13
Till havs

Vi styr mot Mexiko och fortsätter att njuta av livet ombord några dagar till.

Dag 14
Cabo San Lucas, Mexiko. Tid på egen hand på Mexikos riviera Ankomst klockan 08.00, avfärd kl. 17.00
Cabo San Lucas

På den avlånga halvön Baja Californias sydspets ligger Cabo San Lucas. I det lugna farvattnet i Californiaviken sökte många handelsfartyg skydd från det stora havet. De lokala piraterna utnyttjade tillfället att plundra fartygslasten. Nuförtiden välkomnas besökaren av sportfiskarnas eget paradis, med enastående naturscener, gyllene klippor och kristallklart vatten.

Idag kan du ge dig ut på upptäcktsfärd på egen hand eller följa med på fartygets utflykter som du bokar och betalar ombord. Fartyget har ett blandat utbud av utflykter som är uppdelade efter olika teman; kulturella och historiska upplevelser eller naturupplevelser. 

Som du säkert redan har märkt, så sjuder staden av stämning och du har den största delen av dagen till att gå på upptäcktsfärd på egen hand. Den som vill kan ta en promenad i det historiska och trevliga downtownområdet. Här kan du besöka den lilla kyrkan Iglesia de San Lucas, som byggdes av spanska missionärer 1730. Du kan även svänga förbi den stora lokala marknaden som frestar med allt från keramik till hängmattor och vackra vävda och broderade textilier. Du kan även avlägga en visit på stadens legendariska bar Cabo Wabo Cantina, som ägs av Van Halens före detta frontsångare, Sammy Hagar.

Obs. för att komma i land använder vi oss av så kallade ”tender boats”, mindre båtar som tar oss in till hamnen. 
 

Dag 15–16
Till havs

Nu kan du njuta av dom sista dagerna på havet med god mat och avslappning innan vi kommer fram till USA.

Dag 17
San Francisco, USA. Stadsrundtur i vackra San Francisco och hemresa Ankomst kl. 06.00
San Francisco

Det har nu blivit dags att ta farväl av vårt kryssningsfartyg. Vi checkar ut i lugn och ro och sedan stiger vi ombord på bussen för att åka på stadsrundtur i San Francisco innan det är dags att åka ut till flygplatsen. Nu är det dags att styra kosan hemåt igen.

Dag 18
Hemkomst

Vi kommer hem igen med resväskan full av trevliga resminnen efter vår spännande kryssning.

Utflyktspaket

Endast för Albatros Travels gäster har vi utarbetat ett utflyktspaket som leds av den skandinavisktalande reseledaren. Utflykterna ska bokas hemifrån senast 45 dagar före avresa.

I utflyktspaketet ingår

 • Cartagena. Stadsrundtur i kolonialstaden Cartagena och den UNESCO-skyddade gamla stadsdelen
 • Fuerte Amador. Heldagsutflykt till Panama City och slussarna vid Miraflores 
 • Puntarenas. Naturutflykt till mangroveskog med båttur på Tarcoles-floden
 • San Juan del Sur. Heldagsutflykt med stadsrundtur i den koloniala staden Granada


Pris: 2 798 kr per person
 

San Felipe-fæstningen

Prisinformation

Resans pris

Från 36 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelthytt
 • Tilllägg för invändig enkelhytt kat. IE-IF: 20 998  kr
Tillägg för uppgradering av hytt

Uppgradering av dubbelhytt

 • Tillägg för utvändig dubbelhytt med fönster kat. OE-OF: 4 998 kr per person
 • Tillägg för utvändig dubbelhytt med balkong kat. BD-BF: 9 998 kr per person

Uppgradering av enkelhytt

 • Tilllägg för utvändig enkelhytt med fönster kat OE-OF: 29 998 kr
 • Tilllägg för utvändig enkelhytt med balkong kat. BD-BF: 39 998 kr
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare 
 • Flyg Stockholm – Miami och San Francisco – Stockholm med mellanlandning
 • Stadsrundtur i Miami
 • Stadsrundtur i San Francisco
 • Informationsmöten och föredrag av reseledare
 • 1 natt på hotell i Miami i delat dubbelrum
 • 15 nätters kryssning med Coral Princess i delad insides dubbelhytt  
 • Dricks ombord på kryssningen (motsvarar cirka 1800 kr)
 • Helpension på kryssningsfartyget
 • Kaffe, te och isvatten på kryssningsfartyget
 • Skatter och avgifter 
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd vid sjukdom, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/hemförsäkring
 • Utflyktspaket 2798 kr (Cartagena, Fuerte Amador, Puntaneras och San Juan del Sur)
 • Eventuella extrautflykter och arrangemang
 • Tillägg för enkelhytt, utsides hytt och balkonghytt
 • Tillägg för enkelrum
 • Drycker
 • Dricks till lokalguider och chaufförer – räkna med 20 USD per person
 • Personliga förnödenheter
 • Avgift för inreseregistrering till USA (ESTA ca 14 USD)
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Tidsangivelser i programmet

Tids- och hamnangivelserna i resans program är med förbehåll för ändringar från rederiets sida. Det brukar inte förekomma många ändringar angående hamnarna vi ankommer till, men vissa mindre tidsändringar förekommer på nästan alla kryssningar, beroende på väder och vind. Vi väljer dock alltid att ha med tiderna i programmet, eftersom det ger en bra bild av hur mycket tid man förvänta sig att ha till förfogande i hamn/på land. Det är givetvis en del av upplevelsen när man kryssar!

Vaccination

Man ska vara vaccinerad mot hepatit A och stelkramp samt vara vaccinerad mot gula febern, då de andra länderna kan kräva vaccinationcertifikat om man har besökt Panama eller Colombia. 

Hur är hytterna?

Det finns olika hyttkategorier med allt från trevliga, rymliga interna hytter till pampiga sviter med egen balkong. Gemensamt för alla är att de har eget badrum och toalett, bra förvaringsutrymme, enkelsäng eller dubbelsäng. Dessutom är samtliga hytter utrustade med kylskåp och hårtork. Om du vill boka en svit ska du vända dig till Albatros Travel.

Balkonghytt
Hyttkategori BD-BF, däck 8. Utsides hytt med egen privat balkong. Hytterna har panoramafönster och två enkelsängar eller dubbelsäng.

Utsides hytt
Hyttkategori OE-OF, däck 5. Utsides hytt med fönster och två enkelsängar.

Insides hytt
Hyttkategori IE-IF, däck 5. Insides hytt med två enkelsängar.

Bagage

Det kan vara bra att ta med en mindre ryggsäck eller väska för dagsturer/utflykter och resdagar, eftersom du oftast inte ser ditt bagage igen förrän på kvällen. Du behöver inte ta med handdukar. Om du vill låsa din resväska ska du använda ett TSA-lås. Bagaget kontrolleras av The Transportation Security Administration på flyget från och till USA. De har en huvudnyckel som kan öppna alla TSA-lås. Om du har låst väskan med ett annat lås förbehåller de sig rätten att bryta upp låset. Detta gäller även inbyggda lås i väskan. TSA-lås kan köpas i de flesta väskbutiker och finns både som hänglås och väskrem.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Mer om ditt resmål

Ta reda på mer om USA på: www.albatros-travel.se/resmal/nordamerika/usa
Här kan du bland annat läsa om klimat och väder, tidsskillnad, dricks och ta reda på om du behöver visum eller vaccinationer.

Utflykter – halvdag och heldag

Det är kutym att dela upp utflykter i heldags- och halvdagsutflykter. Det innebär inte nödvändigtvis att utflykterna vara exakt en hel eller halv dag. En halvdagsutflykt pågår för det mesta om förmiddagen eller eller om eftermiddagen och sträcker sig inte över en måltid. Normalt sett återvänder man från utflykten så att det passar med lunch eller middag. Utflykterna varar för det mesta 2-4 timmar. En heldagsutflykt brukar vara ca 5-9 timmar, och sträcker sig för det mesta över en huvudmåltid som dock inte behöver ingå i priset.  Detta anges i utflyktsbeskrivningen.
Före avresa

ESTA - inresegodkännande till USA

Senast 72 timmar före avresa ska du ansöka om inresetillstånd till USA.

Det gör du genom att klicka här: https://esta.cbp.dhs.gov

Här får du ett preliminärt inresetillstånd och ett nummer som du ska printa ut eller skriva upp och ha med dig under hela resan, eftersom flygplatsmyndigheterna i Sverige och USA kan kräva att få se det. Det kostar ett mindre belopp, ca. 14 dollar, som du betalar med kreditkort. Inresetillståndet gäller i två år eller till ditt pass utlöper om detta sker inom två år.

Pass

Ditt pass ska vara giltigt minst sex månader från hemresedatum. Barn, oavsett ålder, ska ha eget pass. Det räcker inte att han eller hon står med i föräldrarnas pass. Skicka en kopia av passet till Albatros Travel senast 14 dagar efter bokningen. Notera att namnet på flygbiljetten ska vara identiskt med namnet som anges i passet. Konsekvenserna av det motsatta kan vara att du nekas inresa till USA och måste flyga hem på egen bekostnad. USA kräver inte visum för svenskar och andra EU-medborgare vid uppehåll i högst 90 dagar, men tullpapper måste fyllas i ombord. Vid inresa får du automatiskt 90 dagars uppehållsrätt med en giltig returbiljett. 
Elektronisk utrustning/mobila enheter

Säkerhetskrav vid resor till USA

Vänligen uppmärksamma att amerikanska myndigheter har infört strängare säkerhetskrav vid flygresor till USA. Alla mobila enheter som man tar med i handbagaget på flyget (mobiltelefoner, surfplattor, Ipad, bärbar dator etc.) ska ha fullt uppladdat batteri, så att man vid en kontroll i säkerhetskontrollen kan sätta på sin telefon etc.

Om din mobila enhet inte är uppladdad eller kan sättas på är det inte tillåtet att ta med den på flyget, utan man måste lämna den i säkerhetskontrollen och man är heller inte garanterad en plats på flyget längre.

Vi hänvisar till British Airways hemsida för mer information:
http://www.britishairways.com/travel/flightops/public/en_no?p_faqid=5047&source=hp_disruption_banner

Handen på hjärtat

Information

Vår kryssning genom Panamakanalen är en resa på nästan 4 900 sjömil. Det innebär att vi är till havs vissa dagar och förflyttar oss mot nästa hamn.  Det kan kanske vid första ögonkast verka lite händelselöst, men det finns ingen anledning att förtvivla! Av alla de gäster Albatros har haft med på kryssning har vi fortfarande inte hört från våra gäster att det är tråligt ombord. Det finns en mängd underhållning, musik i olika genrer, frågesport och naturligtvis olika restauranger som ska provas, för att bara nämna ett par av de saker man kan göra ombord.  Och om du har en bra bok med dig kan du med lätthet hitta ett lugnt hörn på däck dit du kan dra dig tillbaka för en lugn stund.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter gruppen reseledaren på en av bussens första uppsamlingsplatser. I avreseinformationen framgår det vad som gäller för din specifika resa.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.
 

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros bussresor kan du reservera en specifik plats i bussen, varav några platser reservas mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn.

På våra resor med flyg genomförs transporten på destinationen ofta med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte köpa en specifik plats i förväg.  Däremot kan man under resans gång kommer överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.
 

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.
Rated 4 out of 5 by from En prisvärd och upplevelserik kryssning Absolut det bästa sättet att uppleva det tekniska underverket Panamakanalen, med båt. Dessutom ett flertal orter i olika länder på vägen dit. Bekvämt och lyxigt med helpension och full service. Dryckespaket ingick vid bokning av utsides- balkonghytt, mycket förmånligt. Boka alltid balkonghytt då det ger en väldigt positiv upplevelse, om än ganska kostsamt. Tre kvällar med klädsel "Evening chic", vilket betyder du kan klä upp dig, vilket jag tycker är trevligt. Hemmavid ges inte ofta sådana tillfällen. Engagerad, glad och erfaren reseledare. Det enda negativa, kanske lite för många nätter till havs. Rederiet kunde bytt ut Curaçao mot en närmre Miami som var slutdestination.
Date published: 2017-05-04
Rated 4 out of 5 by from Panamakanalen resans höjdpunkt Tiden till sjöss var för lång i förhållande till upplevelsetiden i land. Något som vi naturligtvis visste på förhand. Dock var tiden på båten fylld av möjligheter till underhållning och aktiviteter med bl.a. motions och gymnastikprogram. Teaterföreställningarna varje kväll var väldigt bra och bra planerade i förhållande till middagstiderna. Dryckespaketet väldigt praktiskt och fungerade smidigt.. Fantastisk trevlig och ambitiös serverings och servicepersonal ombord. Reseledaren kunnig och trevlig. Kunde mycket historia om länderna och platserna vi besökte.
Date published: 2016-12-11
Rated 3 out of 5 by from Spännande resmål. Det mesta ingår ombord, det som inte ingår är det hutlösa priser på, exempelvis 1 Tim wi-fi 25 dollar. Jag ska inte åka med det rederiet fler gånger.
Date published: 2016-12-11
Rated 4 out of 5 by from Fantastisk upplevelse En bra disponerad resa med intressanta och spännande utflykter. Hade gärna landstigit på Cuba också, när vi ändå var så nära! Tiden ombord på fartyget kunde fyllas med intressanta uppträdande, spännande konstauktioner och god vällagad mat. Trevliga restauranger och mycket serviceinriktad och trevlig personal. Middagarna där vi skulle vara extra uppklädda var inte så märkvärdiga. Inget att stressa över! Reseledaren Stellan hade mycket god erfarenhet av Karibien och gjorde emellanåt extra visningar av platser han ville visa. Han gav resan en extra kick!
Date published: 2017-11-02
Rated 5 out of 5 by from Som alltid med Albatros - jag är mycket tillfreds med resan Den stora upplevelsen var naturligtvis Panama kanalen även om besöken i Mexico, Gueatemala, Costa Rica, Panama och Colombia var mycket intressanta. Rederiet var försklassigt.
Date published: 2017-01-20
Rated 5 out of 5 by from Drömkryssning genom Panamakanalen Mycket trevlig resa. Fick uppleva mycket på kort tid. Utflykter blandat med lugna dagar på fartyget där personalen var fantastiskt vänliga och serviceinriktade.
Date published: 2016-05-28
Rated 5 out of 5 by from En resa med många upplevelser Prisvärd resa. Mycket för pengarna. Mycket kunnig reseledare som tog mycket väl hand om oss trots svårigheterna med blandad grupp med norrmän o svenskar.
Date published: 2016-05-15
Rated 4 out of 5 by from Resan motsvarade våra förväntningar Resan var välplanerad och vår reseledare gjorde ett fantastiskt arbete med samling för information inför kommande dags program. Han var påläst om våra utflyktsmål, vilket var trevlig. Acapulco var ett av resans bästa utflyktsmål som var helt utanför programmet och ordnades på eget initiativ av Stellan
Date published: 2019-01-29
 • y_2019, m_5, d_19, h_17
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_2.0.12
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_2, tr_37
 • loc_sv_SE, sid_USCOC02, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor

19USCOC02PSE0111