Drömkryssning genom Panamakanalen

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Från Los Angeles till Latinamerikas natur och stämningsfulla kolonialtidsstäder med Celebrity Infinity

Den här resan tar dig med till en av mänsklighetens största bedrifter: den 80 kilometer långa Panamakanalen.

Äventyret börjar med en övernattning i Los Angeles. På programmet står en orienterande stadsrundtur med Beverly Hills och Hollywood innan vi ifrån San Diego i Kalifornien stävar ut till sex olika länder och ett tekniskt underverk.

Om du bokar vårt utflyktspaket får du följa med på 3 specialutflykter till de två UNESCO-skyddade kolonistäderna Willemstad och Antigua samt Costa Ricas frodiga natur, med en båttur genom den fågelrika mangroven på Tarcoles-floden.

Vår odyssé avrundas i Fort Lauderdale i Florida, men vi är inte helt klara än! Vi kör nämligen först till Miami, där vi ska på stadsrundtur till art deco-arkitektur och den legendariska strandpromenaden Ocean Drive.

Vi kryssar med Celebrity Infinity som bjuder på allsköns bekvämligheter under vår upplevelserika odyssé.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Kryssningar

 • Reseledare Svensk

 • Visum Ja

 • Vaccination Ja

 • Valuta Panamansk balboa, amerikansk dollar, mexikansk peso, costaricansk colon, guatemalansk quetzal, colombiansk peso

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm – Los Angeles, USA. Incheckning på hotell
Dag 2 Los Angeles – San Diego. Avgång
Dag 3 Till havs - tid till avkoppling och nöjen ombord på Celebrity Infinity
Dag 4 Cabo San Lucas, Mexiko. Tid på egen hand
Dag 5 Puerto Vallarta, Mexiko
Dag 6–7 Till havs
Dag 8 Puerto Quetzal, Guatemala. Möjlighet att göra en stadsrundtur i UNESCO-bevarade Antigua
Dag 9 Till havs
Dag 10 Puntarenas, Costa Rica
Dag 11 Till havs
Dag 12 Kryssning genom Panamakanalen
Dag 13 Till havs
Dag 14 Willemstad, Curaçao. Möjlighet för utflykt till Willemstad med besök på likördestilleri, Scharloo och de flytande marknaderna.
Dag 15–16 Till havs
Dag 17 Fort Lauderdale – Miami, Florida, USA. Hemresa
Dag 18 Hemkomst

Celebrity Infinity

Celebrity Infinity är ett av rederiet Celebrity Cruises mellanstora fartyg med plats till 2 000 passagerare

Ombord på det eleganta fartyget kan du bland annat njuta av trevliga hytter, ett härligt poolområde, spa och gym. Ombord på Celebrity Infinity kan du njuta av god mat på flera olika restauranger och caféer eller en drink baren. Fartyget har deusstom en iLounge med Mac-datorer, så att du kan komma på nätet dygnet runt.

Klicka på bilderna för att se dem i större format

Bilder

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Los Angeles, USA. Incheckning på hotell
Efter ankomst gör vi en orienterande stadsrundtur till b la. Beverly Hills och Hollywood, innan vi ankommer till vårt hotell. På kvällen kan du välja att äta på egen hand eller följa med reseledaren (middagen ingår inte i resans pris).
Dag 2
Los Angeles – San Diego. Avgång Avgång kl. 17.00
Welcome to Hollywood!

Efter frukost på hotellet lämnar vi metropolen Los Angeles och kör söderut längs den kaliforniska kusten till kryssningshamnen i San Diego, där vårt fartyg väntar.

Vi stävar senare ut på Stilla havet och sätter kurs mot Mexikos kuster, medan USA försvinner bakom oss på horisonten. 

Dag 3
Till havs - tid till avkoppling och nöjen ombord på Celebrity Infinity
Njut av dag till havs
En dag på havet är ett enastående sätt att börja en kryssning på! Medan vi förflyttar oss mot Karibiska havet kan du koppla av på däck i en solstol, läsa en god bok och njuta av utsikten eller ta del av fartygets många underhållningserbjudanden. Här finns tio restauranger och caféer att välja mellan och sex barer där du kan njuta av ett gott glas vin eller en cocktail.  Ombord finns även ett trevligt bibliotek, en teater, ett kasino, ett gym och ett spa, där du kan unna dig själv olika behandlingar (bokas och betalas direkt ombord på fartyget). Reseledaren informerar löpande om möjligheterna på fartyget och står för en rad gemensamma sociala arrangemang och informationsmöten för Albatrosgruppen.
Dag 4
Cabo San Lucas, Mexiko. Tid på egen hand Ankomst klockan 11.00, avfärd kl. 18.00
Cabo San Lucas, Mexiko

På den avlånga halvön Baja Californias sydspets ligger Cabo San Lucas. I det lugna farvattnet i den Kaliforniska golfen sökte många handelsfartyg skydd från det stora havet. De lokala piraterna utnyttjade tillfället att plundra fartygslasten. Nuförtiden välkomnas besökaren av sportfiskarnas eget paradis, med enastående naturscener, gyllene klippor och kristallklart vatten.

Som du säkert redan har märkt, så sjuder staden av stämning och du har den största delen av dagen till att gå på upptäcktsfärd på egen hand. Den som vill kan ta en promenad i det historiska och trevliga centrumet. Här kan du besöka den lilla kyrkan Iglesia de San Lucas, som byggdes av spanska missionärer 1730. Du kan även svänga förbi den stora lokala marknaden som frestar med allt från keramik till hängmattor och vackra vävda och broderade textiler. Du kan även göra en visit på stadens legendariska bar Cabo Wabo Cantina, som ägs av Van Halens före detta frontsångare, Sammy Hagar.

Dag 5
Puerto Vallarta, Mexiko Ankomst klockan 12.00, avfärd kl. 19.00
Puerto Vallarta, Mexiko
Puerto Vallarta ligger i Banderasviken, Mexikos största naturliga vik, som är 55 kilometer lång och 35 kilometer bred. Staden har ända sedan 1950-talet varit en populär semesterstad både för mexikaner och amerikaner. Här finns trevliga kullerstensgator och många små caféer och restauranger, allt med en modern prägel. Längs Cualefloden hittar vi två stora marknader där vi kan köpa hantverk och souvenirer. Staden har även ett arkeologiskt museum med en betydelsefull samling förcolumbiansk konst. Promenera gärna längs strandpromenaden Malecón – här kan du beundra skulpturer av samtida konstnärer som Sergio Bustamante, Alejandro Colunga och Ramiz Barquet. Du kan också slå dig ner på ett av strandpromenadens caféer och titta på det förbipasserande folklivet. Puerto Vallarta har många stränder varav den mest populära är Playa de los Muertos, ”de dödas strand”. Det makabra namnet kommer enligt sägnen från den gången när ett piratskepp lade till vid stranden för att vila och planera nya erövringar. Den lokale guvernören stoppade deras planer genom att överrumpla dem från sjösidan. Han lät hänga samtliga besättningsmedlemmar på stranden för att ingjuta skräck i andra pirater. Namnet till trots är stranden idag en väldigt levande plats! Här finns allt man kan önska sig av restauranger, parasoll, solstolar, vattensport och underhållning.
Dag 6–7
Till havs
Njut ett par dagar på skepet
Rutten går nu upp mot Guatemala och vi har ännu ett par dagar på oss att koppla av ombord på fartyget. 
Dag 8
Puerto Quetzal, Guatemala. Möjlighet att göra en stadsrundtur i UNESCO-bevarade Antigua Ankomst klockan 06.30, avfärd kl. 18.00
Antigua Guatemala
Vi lägger till i Puerto Quetzal vid Guatemalas Stillahavskust. Under dagens Albatrosutflykt kör vi in i landet genom ett vackert och frodigt landskap. Här besöker vi den UNESCO-bevarade staden Antigua, som är ett fint exempel på spansk kolonialarkitektur. Staden har en magisk charm och vi kan nästan höra historiens vingslag. Antigua grundades 1527 och var fram till 1773 provinsens huvudstad. Den ligger på höglandet cirka 1 500 meter över havet, vackert och dramatiskt omgiven av tre aktiva vulkaner. Längs vulkansidorna odlas en av världens bästa kaffesorter, som kan avnjutas på stadens caféer. Förutom sitt goda kaffe är staden även känd för sin språkundervisning. Här finns cirka 60 språkskolor som lockar till sig resenärer från hela världen. Vi tar en promenad längs kullerstensgatorna och kommer bland annat förbi stadens centrala punkt i form av en lokal marknad samt en jadefabrik där vi får bevittna hur den gröna mineralen förvandlas till dekorativa figurer. Vi avnjuter en härlig lunch med lokala rätter. (Utflykten till Antigua ingår inte i resans pris. Utflyktspaketet kan bokas separat - läs mer efter dagsprogrammet).
Dag 9
Till havs
Boka en massage i spaet
Vi njuter av ännu dag på havet, på väg mot Costa Ricas frodiga kust.
Dag 10
Puntarenas, Costa Rica Ankomst klockan 08.00, avfärd kl. 18.30
Costa Rica

Idag kommer vi fram till Costa Rica och går i land i staden Puntaneras i provinsen med samma namn. Staden breder ut sig längs en cirka tio kilometer lång landtunga som går rakt ut i Stilla havet. På 1800-talet var staden Costa Ricas viktigaste hamn. Härifrån skeppades kaffe, frukt och andra jordbruksprodukter ut från provinsen till olika destinationer längs den amerikanska kontinentens västkust. Puntarenas har en härligt avslappnad stämning och en trevlig hamnpromenad. Området runt staden präglas av en storslagen natur med vattenfall, floder, regnskogar och vita paradisstränder.

Om du har bokat dagens Albatrosutflykt åker vi tillsammans till mynningen av Guacalillofloden där vi ger oss ut i mangroveskogen för att titta på områdets mångfaldiga djurliv. Vi bjuds på en uppfriskande välkomstdrink och frukt innan vi åker ut på floden i en övertäckt båt med god utsikt åt alla håll. Här i mangroveskogen lever över 250 fågelarter, bland annat kolibri, flugsnappare och den utrotningshotade rosa aran, som är en av de mest färgsprakande papegojarterna med sina röda, blå och gula färger. Här lever även stora krokodilkolonier, där många av djuren kan bli upp till sju meter långa! Vi hoppas att vi får syn på några av de legendariska rovdjuren under vår seglats och promenad i området.

OBS:  Ta med tunna kläder, bra vandringsskor samt myggmedel, solkräm och en kikare. (Utflykten i Costa Rica är inte inkluderad i priset för resan. Utflyktspaketet kan bokas separat - läs mer efter dagsprogrammet).

Dag 11
Till havs
Njut av utsikten från soldäck
Idag skämmer vi bort oss och roar oss på vårt fartyg medan vi närmar oss Panama.
Dag 12
Kryssning genom Panamakanalen kl. 6.00-18.00
Panamakanalen

Idag får vi uppleva en av resans absoluta höjdpunkter när vi åker på Panamakanalen, som invigdes 1914. Det ambitiösa projektet med att förbinda de två världshaven ställde ingenjörerna inför en ytterst krävande uppgift – för att inte tala om den ekonomiska och politiska utmaningen med hela projektet.

Idén om att anlägga en kanal går hela vägen tillbaka till när den spanske erövraren Balboa 1513 upptäckte Panamas Stillahavskust. I och med detta började handelsmän och regeringar att fantisera om en passage som skulle låta fartyg ta sig från Atlanten till Stilla havet utan att behöva färdas den 20 000 kilometer långa och farofyllda sträckan runt Sydamerikas spets. Det var många som förespråkade projektet, bland dessa Benjamin Franklin och filosofen Goethe. Det franska företaget La Societé Internationale du Canal Interocéanique påbörjade byggnationen 1880, och de kommande två årtiondena präglades av konstanta ingenjörsmässiga utmaningar, ett otal jordbävningar och utbrott av malaria och gula febern, som tog livet av nästan 22 000 arbetare(!).

Fransmännen beslutade sig för att sälja rättigheterna till projektet till den amerikanska regeringen under president Theodore Roosevelt. Priset var 40 miljoner dollar. När amerikanerna övertog byggprojektet 1904 stod de inför den största fördämningen och de största slussarna och järnportarna som någonsin skådats vid den här tidpunkten. Miljöutmaningarna var också enorma. En aldrig sinande ström av personer från många olika länder arbetade med det stora byggprojektet, och många omkom längs vägen. Den 15 augusti 1914 invigdes Panamakanalen och fartyget SS Ancon seglade som första fartyg genom det människoskapade underverket. Kanalen har fortfarande stor betydelse för skeppsfarten och världshandeln, och tillhör helt och hållet Panama. Till följd av moderna handels- och containerfartyg som hela tiden blir allt större, arbetar man idag för att utvidga Panamakanalen och slussarna så att större fartyg än normalstorleken på 32,3 meters bredd ska kunna ta sig genom kanalen.

Dag 13
Till havs
Unna dig ett glas vin och njut av utsikten
Rutten går nu vidare mot exotiska Curaçao, och vi får en dag till att slappna av och njuta av skeppets stora utbud.
Dag 14
Willemstad, Curaçao. Möjlighet för utflykt till Willemstad med besök på likördestilleri, Scharloo och de flytande marknaderna. Ankomst kl. 09.00. Avgång kl. 17.00.
Färgglada hus i Willemstad, Curaçao

Curaçao ligger endast 12 grader norr om ekvatorn, vilket märks tydligt på vädret som är stabilt och härligt varmt året runt. Curaçao är en av de så kallade ABC-öarna (Aruba, Bonaire och Curaçao) och har en gång tillhört de Nederländska Antillerna.  År 2010 upplöstes Nederländska Antillerna; Curaçao och Sint Maarten erhöll status som autonoma länder inom Konungariket Nederländerna, medan bland annat Bonaire fick status som en kommun i Nederländerna.

Holländarna anlade huvudstaden Willemstad runt en naturlig hamn (Schottegatt) och staden är än idag präglad av kanaler och flytande marknader med handel som kommer in till sjöss från Venezuela och Colombia. Willemstad har cirka 140 000 invånare.  Man talar papamiento som är ett språk som består av holländska, portugisiska, engelska och afrikanska variationer. Blandningen av olika språk gör papamiento till ett så kallat kreolskt språk. Arkitekturen är holländsk, men eftersom färgerna går i regnbågens alla färger har staden sin helt egna karibiska charm. En gammal svängbro som är byggd på 16 pontoner och som öppnas och stängs flera gånger om dagen, förbinder de två stadsdelarna Punda och Otrabanda (”den andra sidan” på papamiento).

Många tänker nog på den blå likören med en svag doft av apelsin, när de hör namnet Curaçao. Man tillsätter torkat skal från citrusfrukten laraha som odlas på ön och det är från den som apelsinsmaken kommer.  Färgen är däremot konstgjord, närmare bestämt E133 Brilliant Blue, och ger tropiska drinkar deras karakteristiska färg.

Dagens utflykt är en stadsrundtur runt huvudstaden Willemstad, som är uppdelad i Punda och Otrobanda. Höjdpunkterna på östra sidan är Drottning Julianabron, Willemstad, Blue Curaçao Liqueur Factory och Scharloo, de judiska kvarteren.

Under vår färd får vi se stadens karakteristiska byggnader som nästan ser ut att höra hemma i en serieteckning. I Willemstads flytande marknad, som faktisk till mestadels inte är flytande, kommer vi se frukt och grönt i alla regnbågens fina färger. Det imponerande Fort Amsterdam blev byggt 1634 och har använts både som militärfort och som huvudkvarter för GWIC (Geoctroyeerde Westindische Compagnie) - Nederländska Västindiska Kompaniet. Fortet var det största av de 8 som fanns på ön under denna tidsperiod. Curaçao är speciellt känt för sitt likördestilleri Blue Curacao Liqueur Factory och här gör vi självklart ett stopp under turen.

(Utflykten i Curaçao är inte inkluderad i priset för resan. Utflyktspaketet kan bokas separat - läs mer efter dagsprogrammet).

Dag 15–16
Till havs
Njut av maten ombord på Celebrity Infinity
Idag kan du njuta av de sista hela dagarna på havet med god mat och avkoppling innan vi kommer fram till USA.
Dag 17
Fort Lauderdale – Miami, Florida, USA. Hemresa Ankomst kl. 07:00
Miami, Florida
Det har nu blivit dags att ta farväl av vårt kryssningsfartyg. Vi checkar ut i lugn och ro och stiger sedan ombord på bussen och kör cirka en halvtimme söderut mot Miami. Här gör vi en stadsrundtur och får bland annat se de fina Art Deco-byggnaderna och strandpromenaden Ocean Drive, där både turister och de lokala strosar omkring och njuter på caféer och restauranger. Efter att ha njutit atmosfären i Floridas största stad sätter vi kurs mot Miamis internationella flygplats.
Dag 18
Hemkomst
Vi landar i Stockholm med bagaget fyllt av fina minnen efter vår spännande kryssning.

Utflyktspaket

Endast för Albatros gäster har vi tagit fram ett utflyktspaket som leds av Albatros reseledare. Utflyktspaketet ska bokas hemifrån senast 45 daga före avresa.

Följande ingår i utflyktspaketet
• Puerto Quetzal. Stadsrundtur i den UNESCO-skyddade staden Antigua

• Puntarenas. Naturutflykt till mangroveskog med båttur på Guacalilo-floden

•Willemstad. Stadsrundtur i den UNESCO-skyddade staden Fort Amsterdam, det judiska kvarteret Scharloo och besök på likördestilleri.

Pris:  2 398 kr per person

Prisinformation

Tillägg för enkelhytt
 • Tillägg för insides enkelhytt kat. 11: kr. 9 898:-
Tillägg för uppgradering av hytt

Läs mer om hyttkategorierna under Information om resan.

Dubbelhytt

 •  Tillägg för utsides dubbelhytt med fönster, kat. 7:  4 798:- per person
 • Tillägg för utsides dubbelhytt med balkong, kat. 2A:  11 798:- per person

Enkelhytt

 • Tillägg för utsides enkelhytt med fönster, kat. 7: 18 898:-
 • Tillägg för utsides enkelhytt med balkong, kat. 2A: 33 198:-
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare 
 • Flyg Stockholm– Los Angeles och Miami – Stockholm med Lufthansa.
 • Utflykter och transport enligt program
 • Informationsmöte och föredrag av reseledaren
 • Stadsrundtur i Los Angeles
 • 1 natt på hotell i Los Angeles i delat dubbelrum med frukost
 • 16 dagars kryssning med Celebrity Infinity i delad invändig dubbelhytt
 • Dricks på kryssningen (motsvarar 1490 kr per person)
 • Helpension på kryssningsfartyget
 • Kaffe, te och isvatten på kryssningsfartyget
 • Stadsrundtur i Miami
 • Skatter och avgifter 
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd vid sjukdom, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/hemförsäkring
 • Utflyktspaket 2 398 kr
 • Eventuella extrautflykter och arrangemang
 • Tillägg för enkelhytt, utsides hytt och balkonghytt
 • Tillägg för enkelrum
 • Drycker
 • Dricks till lokalguider och chaufförer – räkna med 20 USD per person (om du har bokat utflyktspaketet bör du räkna med 50 USD)
 • Personliga förnödenheter
 • Avgift för inreseregistrering till USA (ESTA ca 14 USD)
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Dryckespaket

Om du uppgraderar till en utvändig hytt eller högre hyttkategori får du ett Classic dryckespaket under hela kryssningen. Paketet har ett värde av 365 kr per person per dygn och inkluderar obegränsad tillgång till utvalda alkoholfria drycker, öl, vin (per glas) cocktails och husets starksprit. Här kan du läsa mer om exakt vilka drycker det innehåller: https://secure.celebritycruises.com/celebrity/media/celebrity/shared_assets/pdf/Classic-Premium-Bev-Pckgs.pdf 

Dryckespaketet gäller endast för 1:a och 2:a person i hytten och endast för gäster över 21 år.

Hur är hytterna?

Det finns olika hyttkategorier med allt från trevliga, rymliga interna hytter till pampiga sviter med egen balkong. Gemensamt för alla är att de har eget badrum och toalett, bra förvaringsutrymme, enkelsäng eller dubbelsäng. Dessutom är samtliga hytter utrustade med kylskåp och hårtork. Om du vill boka en svit ska du vända dig till Albatros Travel.

Balkonghytt

Hyttkategori 2A, däck 7. Utsides hytt med egen privat balkong. Hytterna har panoramafönster och två enkelsängar eller dubbelsäng.

Utsides hytt

Hyttkategori 07, däck 2. Utsides hytt med fönster och två enkelsängar.

Insides hytt

Hyttkategori 11, däck 2. Insides hytt med två enkelsängar.

Bagage

Det kan vara bra att ta med en mindre ryggsäck eller väska för dagsturer/utflykter och resdagar, eftersom du oftast inte ser ditt bagage igen förrän på kvällen. Du behöver inte ta med handdukar.

Om du vill låsa din resväska ska du använda ett TSA-lås. Bagaget kontrolleras av The Transportation Security Administration på flyget från och till USA. De har en huvudnyckel som kan öppna alla TSA-lås. Om du har låst väskan med ett annat lås förbehåller de sig rätten att bryta upp låset. Detta gäller även inbyggda lås i väskan. TSA-lås kan köpas i de flesta väskbutiker och finns både som hänglås och väskrem.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Mer om dina resmål

Före avresa

Pass

Passet ska vara giltigt i minst 6 månader från hemresedatum. Barn – oavsett ålder – ska ha eget pass. Det är inte tillräckligt att de står i föräldrarnas pass. Skicka en kopia av ditt pass till Albatros Travel senast 14 dagar efter din resebokning. Tänk på att namnet på biljetten ska stå exakt som det står i passet. Om inte namnet på biljetten är stavat exakt likadant som i ditt pass kan du bli nekad inresa i USA och då måste du själva stå för din egen hemresa.

ESTA - inresegodkännande till USA

Senast 72 timmar före avresa ska du ansöka om inresetillstånd till USA.

Det gör du genom att klicka här: https://esta.cbp.dhs.gov

Här får du ett preliminärt inresetillstånd och ett nummer som du ska printa ut eller skriva upp och ha med dig under hela resan, eftersom flygplatsmyndigheterna i Sverige och USA kan kräva att få se det. Det kostar ett mindre belopp, ca. 14 dollar, som du betalar med kreditkort. Inresetillståndet gäller i två år eller till ditt pass utlöper om detta sker inom två år.

Krav om visum om du har besökt Irak, Iran, Syrien och Sudan

Om du som svensk medborgare har rest till Irak, Iran, Syrien eller Sudan efter den 1 mars 2011, kan du inte längre resa in i USA på ESTA-godkännande. Du ska istället ansöka om visum hos den amerikanska ambassaden i Stockholm. Detsamma gäller medborgare med dubbelt medborgarskap i antingen Irak, Iran, Syrien eller Sudan.

Du kan läsa mer på den amerikanska ambassadens hemsida https://se.usembassy.gov/

Handen på hjärtat

Information

Vår kryssning som tar dig genom Panamanakanalen är en resa på nästan 4 900 sjömil. Det betyder att vi kommer att ha dagar då vi är på havet och förflyttar oss till nästa hamn. Det kanske vid första ögonkast verka lite tråkigt, men det finns det ingen anledning till. På de här stora kryssningarna erbjuds en mängd underhållning, musik i olika genrer, frågesport, mat och spa som ska provas – för att bara nämna ett par av de många aktiviter som finns ombord. Och om du har en god bok med dig i väskan kan du med lätthet hitta en lugn plats på däck där du kan koppla av en stund.
Elektronisk utrustning/mobila enheter

Säkerhetskrav vid resor till USA

Vänligen uppmärksamma att amerikanska myndigheter har infört strängare säkerhetskrav vid flygresor till USA. Alla mobila enheter som man tar med i handbagaget på flyget (mobiltelefoner, surfplattor, Ipad, bärbar dator etc.) ska ha fullt uppladdat batteri, så att man vid en kontroll i säkerhetskontrollen kan sätta på sin telefon etc.

Om din mobila enhet inte är uppladdad eller kan sättas på är det inte tillåtet att ta med den på flyget, utan man måste lämna den i säkerhetskontrollen och man är heller inte garanterad en plats på flyget längre.

Vi hänvisar till British Airways hemsida för mer information:
http://www.britishairways.com/travel/flightops/public/en_no?p_faqid=5047&source=hp_disruption_banner

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 4 out of 5 by from En prisvärd och upplevelserik kryssning Absolut det bästa sättet att uppleva det tekniska underverket Panamakanalen, med båt. Dessutom ett flertal orter i olika länder på vägen dit. Bekvämt och lyxigt med helpension och full service. Dryckespaket ingick vid bokning av utsides- balkonghytt, mycket förmånligt. Boka alltid balkonghytt då det ger en väldigt positiv upplevelse, om än ganska kostsamt. Tre kvällar med klädsel "Evening chic", vilket betyder du kan klä upp dig, vilket jag tycker är trevligt. Hemmavid ges inte ofta sådana tillfällen. Engagerad, glad och erfaren reseledare. Det enda negativa, kanske lite för många nätter till havs. Rederiet kunde bytt ut Curaçao mot en närmre Miami som var slutdestination.
Date published: 2017-05-04
Rated 4 out of 5 by from Panamakanalen resans höjdpunkt Tiden till sjöss var för lång i förhållande till upplevelsetiden i land. Något som vi naturligtvis visste på förhand. Dock var tiden på båten fylld av möjligheter till underhållning och aktiviteter med bl.a. motions och gymnastikprogram. Teaterföreställningarna varje kväll var väldigt bra och bra planerade i förhållande till middagstiderna. Dryckespaketet väldigt praktiskt och fungerade smidigt.. Fantastisk trevlig och ambitiös serverings och servicepersonal ombord. Reseledaren kunnig och trevlig. Kunde mycket historia om länderna och platserna vi besökte.
Date published: 2016-12-11
Rated 3 out of 5 by from Spännande resmål. Det mesta ingår ombord, det som inte ingår är det hutlösa priser på, exempelvis 1 Tim wi-fi 25 dollar. Jag ska inte åka med det rederiet fler gånger.
Date published: 2016-12-11
Rated 4 out of 5 by from Fin kryssning med spännande utflyktsmål fantastisk personal på båten. Hjälpsamma och vänliga. Mycket på båten var tillrättalagt för amerikaner. Saknade internet, som var jättedyrt. Dyrt var också drinkar och vin. Utbudet i affärer på båten var ensidigt om man inte tycker om juveler och klockor.
Date published: 2017-10-27
Rated 4 out of 5 by from Fantastisk upplevelse En bra disponerad resa med intressanta och spännande utflykter. Hade gärna landstigit på Cuba också, när vi ändå var så nära! Tiden ombord på fartyget kunde fyllas med intressanta uppträdande, spännande konstauktioner och god vällagad mat. Trevliga restauranger och mycket serviceinriktad och trevlig personal. Middagarna där vi skulle vara extra uppklädda var inte så märkvärdiga. Inget att stressa över! Reseledaren Stellan hade mycket god erfarenhet av Karibien och gjorde emellanåt extra visningar av platser han ville visa. Han gav resan en extra kick!
Date published: 2017-11-02
Rated 5 out of 5 by from Som alltid med Albatros - jag är mycket tillfreds med resan Den stora upplevelsen var naturligtvis Panama kanalen även om besöken i Mexico, Gueatemala, Costa Rica, Panama och Colombia var mycket intressanta. Rederiet var försklassigt.
Date published: 2017-01-20
Rated 5 out of 5 by from Drömkryssning genom Panamakanalen Mycket trevlig resa. Fick uppleva mycket på kort tid. Utflykter blandat med lugna dagar på fartyget där personalen var fantastiskt vänliga och serviceinriktade.
Date published: 2016-05-28
Rated 5 out of 5 by from En resa med många upplevelser Prisvärd resa. Mycket för pengarna. Mycket kunnig reseledare som tog mycket väl hand om oss trots svårigheterna med blandad grupp med norrmän o svenskar.
Date published: 2016-05-15
 • y_2022, m_1, d_24, h_20
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.20
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_3, tr_49
 • loc_sv_SE, sid_USCOC02, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor