Drömkryssning genom Panamakanalen

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Från Florida till Latinamerikas natur och stämningsfulla kolonialtidsstäder med Norwegian Bliss.

Miami – Cartagena – Colon – Panamakanalen – Puntarena Puerto Quetzal – Puerto Vallarta – Cabo San Lucas – Los Angeles

Den här resan tar dig med till en av mänsklighetens största bedrifter; den 80 kilometer långa Panamakanalen. Äventyret börjar med en övernattning i Florida och en stadsrundtur till Miamis art deco-arkitektur och den berömda Ocean Drive innan vi stävar ut mot Karibien, Centralamerika och Panamakanalen. 

Under resans gång arrangeras 4 specialutflykter (tillköp) till 2 UNESCO-fredade kolonialstäder – Cartagena och Antigua – samt ett besök på en kaffeplantage i Costa Rica och Panamas Miraflores-slussar.

 

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Kryssningar

 • Reseledare Svensk

 • Visum Ja

 • Vaccination Nej

 • Valuta USD

Dagsprogram 18 dagar
Dag 1
Flyg Stockholm–Miami, Florida, USA
Dag 2
Miami. Stadsrundtur och ombordstigning
Dag 3–4
Gott om tid för avkoppling och nöjen till havs
Dag 5
Cartagena, Colombia. Möjlighet till stadsvandring i den gamla UNESCO-bevarade stadsdelen inkl. San Felipe-fästningen
Dag 6
Colón, Panama. Möjlighet för utflykt till Panama City och slussarna vid Miraflores
Dag 7
Kryssning genom Panamakanalen
Dag 8
På havet mot Costa Rica
Dag 9
Puntarenas (Puerto Caldera), Costa Rica. Möjlighet för utflykt till kaffeplantage
Dag 10
Till havs mot Guatemala
Dag 11
Puerto Quetzal, Guatemala. Möjlighet för stadsrundtur i världsarvet Antigua
Dag 12
På havet utmed den mexikanske rivieran
Dag 13
Manzanillo, Mexiko. En dag på egen hand eller i sällskap med reseledaren
Dag 14
Puerto Vallarta, Mexiko
Dag 15
Cabo San Lucas, Mexiko. Tid på egen hand
Dag 16
På havet
Dag 17
Los Angeles, Kalifornien, USA. Stadsrundtur och hemresa
Dag 18
Hemkomst

Norwegian Bliss

Norwegian Bliss är ett av rederiet Norwegian Cruise Lines helt nya stora fartyg med plats till över 4 000 passagerare

Fartyget hade sin jungfruseglats under sommaren 2018 och ombord på det eleganta faryget finns bl.a. trevliga hytter, poolområde, spa och gym. Det finns ett flertal restauranger och cafeer, samt olika shower som håller Broadwaynivå. På översta däck ligger till och med en gokart-bana. 

Läs mer om fartyget: https://www.ncl.com/fr/en/cruise-ship/bliss

Klicka på bilderna för att se dem i större format

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
42 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm–Miami, Florida, USA

Vi flyger till Miami och kör sedan till vårt hotell som ligger vid Miami.

Dag 2
Miami. Stadsrundtur och ombordstigning Avgång kl. 17.30
Miamis berömda art deco-byggnader

Idag ger vi oss ut på stadsrundtur i Miami där vi bland annat ser vackra art-deco-byggnader och strandpromenaden Ocean Drive. Här rör sig både turister och lokala förmågor längs den långa strandpromenaden och dess många caféer och restauranger. Vi njuter av stämningen i Floridas största stad och sätter sedan kurs mot hamnen där vårt fartyg ligger vid kaj. Under seneftermiddagen kan vi njuta av utseglingen från Miami. 

Dag 3–4
Gott om tid för avkoppling och nöjen till havs

Det bästa sättet att påbörja en kryssning är att tillbringa de första dagarna ute på öppna havet. Medan vi rör oss mot Karibiska havet kan du slappna av på däck i en solstol och njuta av utsikten, läsa en god bok eller ta del av de många aktiviteterna ombord. Här finns flera olika matställen att välja mellan och flera olika barer, bland annat en vinbar där du kan avnjuta ett gott glas vin eller en svalkande cocktail. Ombord finns även ett trevligt bibliotek med olika brädspel, en teater, ett kasino, gym och ett spa där du kan skämma bort dig själv med olika behandlingar (bokas och betalas direkt ombord på fartyget). Reseledaren informerar löpande om alla möjligheter ombord på fartyget och står för ett antal gemensamma arrangemang och informationsmöten för Albatrosgruppen.

Dag 5
Cartagena, Colombia. Möjlighet till stadsvandring i den gamla UNESCO-bevarade stadsdelen inkl. San Felipe-fästningen Ankomst klockan 07.00, avgång kl. 17.00

Idag lägger vi till i Cartagena på Colombias nordkust. Cartagena grundades 1533 och är en av de äldsta kolonialstäderna från spanjorernas tid vid makten. Cartagena är en av de vackraste och mest välbevarade av alla städer som de spanska kolonialherrarna anlade i Syd- och Mellanamerika. 

På dagens Albatrosutflykt gör vi en stadsrundtur i den gamla stadsdelen som finns med på UNESCO:s världsarvslista. Här besöker vi bland annat den imponerande rödaktiga militärfästningen San Felipe de Barajas, vars byggnation påbörjades 1536. Fästningen byggdes ut och förstärktes flera gånger under ett par hundra år. Cartagena var en frestande plats för rövare eftersom det var härifrån de spanska kolonialherrarna skickade guld, silver och ädelstenar hem till Spanien. Fästningen hade ett bra strategiskt läge och skyddade staden mot angrepp från land och piratangrepp från havet. Vi promenerar också runt i Cartagenas gamla stadsdel. Längs de smala gatorna trängs välbevarade kolonialbyggnader i form av privata hem med träbalkonger bredvid stora officiella byggnader, som rymde den omfattande spanska administrationen. 

Längs vägen tittar vi på några av de mest intressanta monumenten, som Popa-klostret, som ligger på stadens högsta punkt i form av en 15 meter hög kulle. Utsikten är fantastisk! Vi tittar också på statyn av infödda India Catalina som stoiskt blickar ut över världen, endast iförd ett höftskynke och fjädrar. India Catalina fördes bort av spanjorerna och fick lära sig att tala spanska eftersom de ville att hon skulle bli deras språkrör i de fortsatta erövringarna av Colombia. 

(Stadsrundturen i Cartagena ingår inte i resans pris. Utflyktspaketet kan bokas separat – läs mer efter dagsprogrammet).

Dag 6
Colón, Panama. Möjlighet för utflykt till Panama City och slussarna vid Miraflores Ankomst klockan 09.00, avfärd kl. 20.00
Panamas huvudstad, Panama City

Idag lägger vi till i Panama vid kuststaden Colón. Colón är en av Karibiska havets viktigaste hamnstäder eftersom den har tre moderna hamnar och ligger i en internationell frihandelszon. Staden grundades av amerikanerna i mitten av 1800-talet i samband med anläggandet av Panama Railroad. Järnvägen korsade den mellanamerikanska landtungan och knöt ihop Colón på Atlantensidan med Panama City på Stillahavssidan. Och det är just i Panama City vi ska besöka idag på dagens Albatros utflykt. Vi börjar med att köra in i hjärtat av huvudstaden till gamla stan. Här ser vi de största sevärdheterna innan vi fortsätter till den mäktiga kanalen. Vi besöker Panamakanalmuseet och lär oss mer om hur det gick till att bygga Panamakanalen. Sist, men inte minst ser vi Miraflores-slussarna innan vi återvänder till vårt fartyg. (Dagens utflykt ingår inte i priset för resan. Utflyktspaketet kan bokas separat - läs mer efter dagsprogrammet)

Dag 7
Kryssning genom Panamakanalen
Panamakanalen förbinder Stilla havet och Atlanten

Idag får vi uppleva en av resans absoluta höjdpunkter när vi åker genom Panamakanalen, som invigdes 1914. Det ambitiösa projektet med att förbinda de två världshaven ställde ingenjörerna inför en ytterst krävande uppgift – för att inte tala om den ekonomiska och politiska utmaningen med hela projektet. Idén om att anlägga en kanal går hela vägen tillbaka till när den spanske erövraren Balboa 1513 upptäckte Panamas Stillahavskust. I och med detta började handelsmän och regeringar att fantisera om en passage som skulle låta fartyg ta sig från Atlanten till Stilla havet utan att behöva färdas den 20 000 kilometer långa och farofyllda sträckan runt Sydamerikas spets. Det var många som förespråkade projektet, bland dessa Benjamin Franklin och filosofen Goethe.

Det franska företaget La Societé Internationale du Canal Interocéanique påbörjade byggnationen 1880, och de kommande två årtiondena präglades av konstanta ingenjörmässiga utmaningar, ett otal jordbävningar och utbrott av malaria och gula febern, som tog livet av nästan 22 000 arbetare(!) Fransmännen beslutade sig för att sälja rättigheterna till projektet till den amerikanska regeringen under president Theodore Rosevelt. Priset var 40 miljoner dollar. När amerikanerna övertog byggprojektet 1904 stod de inför den största fördämningen och de största slussarna och järnportarna som någonsin skådats vid den här tidpunkten.

Miljöutmaningarna var också enorma. En aldrig sinande ström av personer från många olika länder arbetade med det stora byggprojektet, och många omkom längs vägen. Den 15 augusti 1914 invigdes Panamakanalen och fartyget SS Ancon seglade som första fartyg genom det människoskapade underverket. Kanalen har fortfarande stor betydelse för skeppsfarten och världshandeln, och tillhör helt och hållet Panama. Till följd av moderna handels- och containerfartyg som hela tiden blir allt större, arbetar man idag för att utvidga Panamakanalen och slussarna så att större fartyg än normalstorleken på 32,3 meters bredd ska kunna ta sig genom kanalen.

Dag 8
På havet mot Costa Rica

Vi har nu förflyttat oss ut i Stilla havet och njuter av ännu en dag på havet medan vi kryssar mot Costa Rica, som på spanska betyder den rika kusten. 

Dag 9
Puntarenas (Puerto Caldera), Costa Rica. Möjlighet för utflykt till kaffeplantage Ankomst kl. 7.00, avgång kl. 20.00
Kaffe är världens näststörsta handelsvara

Idag kommer vi fram till Costa Rica och går i land i staden Puntaneras i provinsen med samma namn. Staden breder ut sig längs en cirka tio kilometer lång landtunga som går rakt ut i Stilla havet. På 1800-talet var staden Costa Ricas viktigaste hamn. Härifrån skeppades kaffe, frukt och andra jordbruksprodukter ut från provinsen till olika destinationer längs den amerikanska kontinentens västkust. Puntarenas har en härligt avslappnad stämning och en trevlig hamnpromenad. Området runt staden präglas av en storslagen natur med vattenfall, floder, regnskogar och vita paradisstränder.

Idag ska vi uppleva en av Costa Ricas mest kända produkter; kaffe! Kaffet är en viktig del av Costa Ricas historia, och vi lär oss mer om detta på dagens Albatrosutflykt då vi besöker kaffeplantagen Espiritu Santo. Här får vi veta mer om plantagens historia, läge och produktion samt mer om den viktiga bönan. Utflykten inkluderar bland annat ett besök i ett traditionellt hus, där vi får höra om hur kaffet användes och varför lokalbefolkningen fortfarande använder ”chorreador", trots att kaffemaskinen uppfanns för länge sedan. 

Självklart ska vi även vara med på en kaffeprovsmakning, där vi tydligt känner de olika aromerna och smakerna.  

(Dagens utflykt är inte inkluderad i priset för resan. Utflyktspaketet kan bokas separat - läs mer efter dagsprogrammet.)

Dag 10
Till havs mot Guatemala

Kom ihåg att du är på semester och då är det skönt att ha lite lugn och ro. Kanske vill du dra dig ha en lugn dag i din trevliga hytt, eller hitta en trevlig plats på soldäck där du kan läsa en bok i lugn och ro. Om du vill aktivera kroppen kan du besöka fartygets välutrustade gym som är inrett med både motionscyklar, trappmaskiner och löpband. Du kan också få en professionell tränare (kostar extra) under en timmes tid. Då kan du testa yoga, pilates, spinning eller något annat. Det innebär även att du med gott samvete kan äta en god trerättersmiddag på kvällen.

Dag 11
Puerto Quetzal, Guatemala. Möjlighet för stadsrundtur i världsarvet Antigua Ankomst kl. 07.00, avgång kl. 17.00

Vi lägger till i Puerto Quetzal på Guatemalas Stillahavskust. På dagens Albatrosutflykt kör vi in i landet genom vackra, frodiga landskap. Vi besöker världsarvet Antigua, som är ännu ett exempel på spansk kolonialstilsarkitektur. Staden har sin helt egen magiska charm – och man känner tydligt historiens vingslag. Antigua grundades 1527 och var provinsens huvudstad till 1773. Staden ligger på höglandet på cirka 1 500 meters höjd och är ligger vackert omgiven av tre aktiva vulkaner. På vulkansluttningarna odlas en av världens bästa kaffesorter, som man kan njuta av på stadens caféer.  Förutom sitt goda kaffe är staden känd som ett utmärkt ställe att lära sig spanska – här finns 60 språkskolor som drar till sig resenärer från hela världen. 

Vi tar en promenad genom kullerstensgränderna och ser bland annat stadens centrala torg, den lokala marknaden och en jadefabrik där vi ser hur man skapar dekorativa figurer av den gröna mineralen. Vi njuter av en härlig lunch med lokala rätter. 

(Dagens utflykt ingår inte i priset för resan. Utflyktspaketet kan bokas separat - läs mer efter dagsprogrammet.)

Dag 12
På havet utmed den mexikanske rivieran

Rutten går nu upp mot Puerto Vallarta, och vi har ännu en dag på havet till att koppla av och njuta av fartygets många erbjudanden. 

Dag 13
Manzanillo, Mexiko. En dag på egen hand eller i sällskap med reseledaren Ankomst kl 12.45, avresa kl 20.00

Välkommen till Manzanillo, en pärla på Mexikos magnifika Stillahavskust! Manzanillo är en liten bit av paradiset mot en bakgrund av bländande blått hav, gyllene stränder och omgiven av frodig djungel. När fartyget ankrar utanför Manzanillos pittoreska hamn, och vi har seglat iland i de mindre så kallade tenderbåtarna, får vi ett varmt välkomnande – på ett bra sätt. Här kan du utforska marknader med färgglada produkter, handgjorda skatter, välsmakande lokala delikatesser och ett överflöd av färsk frukt.

Den lättfotade kan ta turen upp till den gamla fyren El Faro (ca 3 km enkel väg). Härifrån har man en fantastisk utsikt över kusten. Du kan också välja att följa med reseledaren på en spännande tur genom de historiska gatorna i stadens centrum, där vi får uppleva den unika arkitekturen och charmen.

Om du är mer intresserad av avkoppling kan du åka till en av Manzanillos hisnande stränder, där du kan njuta av det kristallklara vattnet och den milda brisen.

Dag 14
Puerto Vallarta, Mexiko Ankomst 7.00, avgång kl. 15.00
Sköna Puerto Vallarta

Puerto Vallarta ligger i Banderasbukten, Mexikos största naturliga bukt som är 55 kilometer lång och 35 kilometer bred. Staden har sedan 50-talet varit en populär semesterort, både för mexikaner och amerikaner. Det är en mysig stad med kullerstensgränder och många små caféer och restauranger, men samtidigt har staden en modern touch. Längs Cuale-floden ligger två stora marknader där man kan köpa hantverk och souvenirer, och staden har dessutom ett arkeologiskt museum med en betydande samling av prekolombiansk konst. 

Flanera på strandpromenaden Malecón, där du samtidigt kan njuta av skulpturer av samtida konstnärer som Sergio Bustamante, Alejandro Colunga och Ramiz Barquet. Eller slå dig ner på ett av promenadens caféer och titta på folklivet.

Puerto Vallarta har ett antal stränder och den mest populära är Playa de los Muertos – de dödas strand. Det sägs att det makabra namnet stammar från den gången piratskeppen lade till vid stranden när de skulle vila och lägga nya planer.  För att sätta stopp för detta fångade den lokala guvernören besättningen från ett fartyg och hängde samtliga besättningsmedlemmar på stranden för att skrämma andra pirater. Namnet till trots är stranden i dag väldigt livlig och här finns allt man kan önska sig när det handlar om restauranger, parasoller, solstolar, vattensport och underhållning.

Dag 15
Cabo San Lucas, Mexiko. Tid på egen hand Ankomst kl. 7.00, avgång kl. 15.00
Cabo San Lucas ligger på den södra sidan av halvön Baja California

På den avlånga halvön Baja Californias sydspets ligger Cabo San Lucas. I det lugna farvattnet i Californiaviken sökte många handelsfartyg skydd från det stora havet. De lokala piraterna utnyttjade tillfället att plundra fartygslasten. Nuförtiden välkomnas besökaren av sportfiskarnas eget paradis, med enastående naturscener, gyllene klippor och kristallklart vatten.

Idag kan du ge dig ut på upptäcktsfärd på egen hand eller följa med på fartygets utflykter som du bokar och betalar ombord. Fartyget har ett blandat utbud av utflykter som är uppdelade efter olika teman; kulturella och historiska upplevelser eller naturupplevelser. 

Som du säkert redan har märkt, så sjuder staden av stämning och du har den största delen av dagen till att gå på upptäcktsfärd på egen hand. Den som vill kan ta en promenad i det historiska och trevliga downtownområdet. Här kan du besöka den lilla kyrkan Iglesia de San Lucas, som byggdes av spanska missionärer 1730. Du kan även svänga förbi den stora lokala marknaden som frestar med allt från keramik till hängmattor och vackra vävda och broderade textilier. Du kan även avlägga en visit på stadens legendariska bar Cabo Wabo Cantina, som ägs av Van Halens före detta frontsångare, Sammy Hagar.

Obs. för att komma i land använder vi oss av så kallade ”tender boats”, mindre båtar som tar oss in till hamnen.

Dag 16
På havet

I dag kan du njuta av den sista hela dagen till havs, fullspäckad med god mat och avkoppling innan vi kommer fram till USA.

Dag 17
Los Angeles, Kalifornien, USA. Stadsrundtur och hemresa Ankomst kl. 7.00
Välkommen till Los Angeles!

Det har nu blivit dags att ta farväl av kryssningsfartyget. Själva utcheckningen brukar vara relativt enkelt och när vi har gått iland stiger vi ombord på bussen och ger oss ut på en stadsrundtur i Los Angeles som avslutas  på den internationella flygplatsen.  Nu ska vi bege oss hemåt efter en storslagen kryssning.

Dag 18
Hemkomst

Vi landar med bagaget fullt av fina minnen från vår kryssning. 

Utflyktspaket

Endast för Albatros gäster har vi tagit fram två utflyktspaket som leds av vår svenska reseledare. Utflyktspaketen ska bokas hemifrån senast 45 dagar före avresa.

Cartagena, Colombia. Halvdagsutflykt med stadsrundtur i kolonitidsstaden Cartagena och den UNESCO-fredade gamla stadsdelen.
Colon, Panama. Heldagsutflykt till Panama City och slussarna vid Miraflores (ej inklusive lunch).
Puntarenas. Utflykt till en Costa Ricas många kaffeplantager (inklusive lunch).
San Juan del Sur, Nicaragua. Utflykt till UNESCO-staden Granada.
Puerto Quetzal. Heldagsutflykt med stadsrundtur i den UNESCO-fredade staden Antigua på höglandet (inklusive lunch).

Pris: 4 998 kr per person

Panamas huvudstad, Panama City

Prisinformation

Resans pris

Från 42 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelhytt
 • Invändig enkelhytt, kategori IB. Begränsat antal:  19 398 kr per person
 • Enkelhytt med privat balkong BB. Begränsat antal: 50 498 kr per person
Tillägg för hyttuppgradering

Balkonghytt med privat balkong, kategori BB:  15 598 kr per person

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare 
 • Flyg Stockholm – Miami och Los Angeles – Stockholm med mellanlandning
 • Transport enligt program
 • Stadsrundtur i Miami 
 • Stadsrundtur i Los Angeles
 • Informationsmöten och föredrag av reseledaren
 • 1 natt på hotell i Florida i delat dubbelrum med frukost
 • 16 nätters kryssning med Norwegian Bliss i delad invändig dubbelhytt 
 • Helpension på fartyget 
 • Skatter och avgifter (värde ca 4 150 kr person)
Priset inkluderar inte
 • Priset inkluderar inte 
 • Avbeställningsskydd vid sjukdom, 7 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/hemförsäkring 
 • Utflyktspaket 4 998kr 
 • Eventuella extrautflykter och arrangemang 
 • Tillägg för enkelrum och -hytt
 • Tillägg för uppgradering av hytt 
 • Drycker
 • Dricks till lokalguider och chaufförer på land och under utflykter (räkna med cirka 15 USD totalt. För gäster med utflyktspaket, räkna med cirka 25 USD totalt)
 • Dricks på fartyget (räkna med ca 15 USD per person per natt ombord) 
 • Personliga förnödenheter  
 • Avgift för inreseregistrering till USA (ESTA, ca 21 USD)
 • Administrationsavgift: 150 kr per faktura (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under "Priset inkluderar"

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Hur är hytterna?

Det finns olika hyttkategorier – från stora, trevliga invändiga hytter till sviter med egen balkong. Gemensamt för alla är att de naturligtvis har egna badrum med garderob, sittyta, enkel- eller dubbelsäng. Dessutom har alla hytter kylskåp och hårtork.  Om du vill boka en större svit får du gärna höra av dig till Albatros Travel.

Balkonghytt
Hyttkategori BB, däck 10. Utvändig hytt med egen privat balkong. Hytterna har stort panoramafönster och två enkelsängar eller en dubbelsäng. 19 m2 (inkl. ca. 3 m2 balkong).

Invändig hytt
Hyttkategori IB, däck 8. Invändig hytt med två enkelsängar eller en dubbelsäng. Mellan 12 m2 och 13 m2.

Utflykter – halvdag och heldag

Det är kutym att dela upp utflykter i heldags- och halvdagsutflykter. Det innebär inte nödvändigtvis att utflykterna vara exakt en hel eller halv dag. En halvdagsutflykt pågår för det mesta om förmiddagen eller eller om eftermiddagen och sträcker sig inte över en måltid. Normalt sett återvänder man från utflykten så att det passar med lunch eller middag. Utflykterna varar för det mesta 2-4 timmar. En heldagsutflykt brukar vara ca 5-9 timmar, och sträcker sig för det mesta över en huvudmåltid som dock inte behöver ingå i priset.  Detta anges i utflyktsbeskrivningen.

Tidsangivelser i programmet

Tids- och hamnangivelserna i resans program är med förbehåll för ändringar från rederiets sida. Det brukar inte förekomma många ändringar angående hamnarna vi ankommer till, men vissa mindre tidsändringar förekommer på nästan alla kryssningar, beroende på väder och vind. Vi väljer dock alltid att ha med tiderna i programmet, eftersom det ger en bra bild av hur mycket tid man förvänta sig att ha till förfogande i hamn/på land. Det är givetvis en del av upplevelsen när man kryssar!

Bagage

Det kan vara bra att ta med en mindre ryggsäck eller väska för dagsturer/utflykter och resdagar, eftersom du oftast inte ser ditt bagage igen förrän på kvällen. Du behöver inte ta med handdukar. Om du vill låsa din resväska ska du använda ett TSA-lås. Bagaget kontrolleras av The Transportation Security Administration på flyget från och till USA. De har en huvudnyckel som kan öppna alla TSA-lås. Om du har låst väskan med ett annat lås förbehåller de sig rätten att bryta upp låset. Detta gäller även inbyggda lås i väskan. TSA-lås kan köpas i de flesta väskbutiker och finns både som hänglås och väskrem.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Före avresa

Pass

Ditt pass ska vara giltigt minst sex månader från hemresedatum. Barn, oavsett ålder, ska ha eget pass. Det räcker inte att han eller hon står med i föräldrarnas pass. Skicka en kopia av passet till Albatros Travel senast 14 dagar efter bokningen. Notera att namnet på flygbiljetten ska vara identiskt med namnet som anges i passet.

Konsekvenserna av det motsatta kan vara att du nekas inresa till USA och måste flyga hem på egen bekostnad. USA kräver inte visum för svenskar och andra EU-medborgare vid uppehåll i högst 90 dagar, men tullpapper måste fyllas i ombord. Vid inresa får du automatiskt 90 dagars uppehållsrätt med en giltig returbiljett.

ESTA – inresetillstånd till USA

Senast 72 timmar före avresa ska du ansöka om inresetillstånd till USA. 
Det gör du genom att klicka här: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/ 

Här får du ett preliminärt inresetillstånd och ett nummer som du ska printa ut eller skriva upp och ha med dig under hela resan, eftersom flygplatsmyndigheterna i Sverige och USA kan kräva att få se det. Det kostar ett mindre belopp, som du betalar med kreditkort. Inresetillståndet gäller i två år eller till ditt pass utlöper om detta sker inom två år. 

Du kan läsa mer här: https://www.albatros.se/resmal/nordamerika/usa/visu

Elektronisk utrustning i handbagaget

Viktig information om din flygresa

Vänligen uppmärksamma att amerikanska myndigheter har infört strängare säkerhetskrav vid flygresor till USA. Alla mobila enheter som man tar med i handbagaget på flyget (mobiltelefoner, surfplattor, Ipad, bärbar dator etc.) ska ha fullt uppladdat batteri, så att man vid en kontroll i säkerhetskontrollen kan sätta på sin telefon etc.

Om din mobila enhet inte är uppladdad eller kan sättas på är det inte tillåtet att ta med den på flyget, utan man måste lämna den i säkerhetskontrollen och man är heller inte garanterad en plats på flyget längre

Handen på hjärtat

Information

Vår kryssning genom Panamakanalen är en resa på nästan 4 900 sjömil. Det innebär att vi är till havs vissa dagar och förflyttar oss mot nästa hamn.  Det kan kanske vid första ögonkast verka lite händelselöst, men det finns ingen anledning att förtvivla! Av alla de gäster Albatros har haft med på kryssning har vi fortfarande inte hört från våra gäster att det är tråkigt ombord. Det finns en mängd underhållning, musik i olika genrer, frågesport och naturligtvis olika restauranger som ska provas, för att bara nämna ett par av de saker man kan göra ombord.  Och om du har en bra bok med dig kan du med lätthet hitta ett lugnt hörn på däck dit du kan dra dig tillbaka för en lugn stund.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 3 out of 5 by from Kanske inte den Drömkryssning vi hade tänkt oss men ok Reseledaren utförde sitt jobb engagerat å med inlevelse trots att några missuppfattningar uppstod Priset för resan anser vi vara i det dyraste slaget då man ändock fick köpa/ betala till för dryck å restaurang besök Betalar man för kryssning så är all inclusive att föredra samt att jag själv bestämmer vilka jag betalar för god service
Date published: 2024-02-10
Rated 4 out of 5 by from En härlig res med många fina upplevelser Det var en spännande resa och vår reseledare var fantastisk
Date published: 2023-01-29
Rated 5 out of 5 by from En resa med äventyr Spännande resa kunnig reseledare, prisern på båten skyhöga
Date published: 2023-01-23
Rated 4 out of 5 by from En BÅT-resa ombord på en lyxbåt Detta är en resa för dem som tycker om att tillbringa 90% ombord på ett fartyg, båten är i perfekt skick, servicen ombord förstklassig, organisationen genomtänkt! Alla rederiets kostnader ombord som INTE ingår i grundpriset är mycket dyra (tex internet, drycker, utflykter). Den av rederiets förväntade drickskostnaden är hutlös hög, men går att avsäga sig strax innan resans slut. Den disponibla tiden ombord på land i respektive hamn är i praktiken förhållandevis kort (5-7 timmar).
Date published: 2023-01-23
Rated 1 out of 5 by from En tråkig resa Det var ganska tråkigt resa redan från första dagen när vi var i Los Angeles som vi väntade att bossen ska komma sen nästa dag samma sak och vi såg inte mycket av staden inte av andra städer heller på grund alt springande på gatorna för att tiden var begränsat. På alla utflykter utom en vi fick inte vatten på bussen trots värmen. Reseledaren hade inte koll på gruppen Maten på botten var inte höjdare
Date published: 2023-01-23
Rated 5 out of 5 by from En fantastisk reseupplevelse Mina förväntningar var stora och de blev till och med överträffade. Resan var toppen på alla sätt. Reseledaren Stellan Danielsson var mycket bra, kunnig och inspirerande och han bidrog verkligen till att förhöja värdet på resan.
Date published: 2023-01-23
Rated 4 out of 5 by from Kryssning under pandemi En resa med många upplevelser men tyvärr även med inställda besök i flera hamnar.
Date published: 2022-02-07
Rated 3 out of 5 by from Hade kunnat varit en fantastisk resa Om alla länder, som ingick i programmet, hade kunnat besökas hade det varit en fantastisk resa. Nu kunde vi inte besöka tre länder.
Date published: 2022-02-07
 • y_2024, m_5, d_24, h_6
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.42
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_3, tr_57
 • loc_sv_SE, sid_USCOC02, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor