Drömkryssning genom Panamakanalen

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Från Florida till Latinamerikas natur och stämningsfulla kolonialtidsstäder med Norwegian Star

Miami – Cartagena – Panamakanalen – Puntarenas – Corinto - Puerto Quetzal – Acapulco – Cabo San Lucas – Los Angeles

Den här resan tar dig med till en av mänsklighetens största bedrifter; den 80 kilometer långa Panamakanalen.

Äventyret börjar på med en övernattning i Miami. Här ger vi oss ut på stadsrundtur och sedan stävar vi ut till fyra olika länder och ett tekniskt underverk på vår väg till Los Angeles i Kalifornien.  Om du bokar vårt utflyktspaket väntar en rad spännande utflykter i charmiga Cartagena och Antigua, kolonial charm i Leon, Nicaragua samt en rundtur i Costa Ricas frodiga natur.

Vi kryssar med bekvämna Norwegian Star som bjuder på allsköns bekvämligheter under vår upplevelserika odysée. Helpension, dryckespacket och dricks ingår dessutom på kryssningen.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Kryssning,

 • Reseledare Svensk

 • Visum Ja

 • Vaccination Ja

 • Valuta Panamansk balboa, amerikansk dollar, mexikansk peso, costaricansk colon, guatemalansk quetzal, colombiansk peso

Dagsprogram
Dag 1 Stockholm – Miami, Florida, USA
Dag 2 Miami. Stadsrundtur och ombordstigning
Dag 3–4 Gott om tid för avkoppling och nöjen till havs
Dag 5 Cartagena, Colombia. Möjlighet till stadsvandring i den gamla UNESCO-bevarade stadsdelen inkl. San Felipe-fästningen
Dag 6 Kryssning på Panamakanalen
Dag 7 Till havs
Dag 8 Puntarenas, Costa Rica. Möjlighet för naturutflykt till mangroveskog med båt på Tarcolesfloden
Dag 9 Corinto, Nicaragua. Möjlighet för utflykt till Leon och romfabrik.
Dag 10 Puerto Quetzal, Guatemala. Möjlighet att göra en stadsrundtur i UNESCO-bevarade Antigua
Dag 11 Till havs
Dag 12 Acapulco, Mexiko. Tid på egen hand
Dag 13 Till havs
Dag 14 Cabo San Lucas, Mexiko. Tid på egen hand
Dag 15 Till havs
Dag 16 Los Angeles, USA. Hemresa
Dag 17 Hemkomst

Norwegian Star

Norwegian Star är ett av rederiet Norwegian Cruise Lines fartyg, med plats till över 2350 passagerare
Kryssningsfartyget gjorde sin första färd 2001, och ombord finns det fina och rymliga hytter, poolområde, spa, gym, teater, restauranger, shopping och mycket mer.
Klicka på bilderna för att se dem i större format

Bilder

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avreseflygplats OBS:
34 998:–
Stockholm
Endast få platser kvar
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Stockholm – Miami, Florida, USA
Vi sätter kurs mot Miami där vi landar tidigt på eftermiddagen lokal tid. Sedan kör vi till vårt hotell som ligger vid Miami Beach.
Dag 2
Miami. Stadsrundtur och ombordstigning Avgång klockan 17:00
Welcome to Miami!
Idag ger vi oss ut på stadsrundtur i Miami där vi bland annat ser vackra art-deco-byggnader och strandpromenaden Ocean Drive. Här rör sig både turister och lokala förmågor längs den långa strandpromenaden och dess många caféer och restauranger. Sedan beger vi oss till hamnen där vårt fartyg ligger för ankar. Under eftermiddagen stävar vi ut från Miami..
Dag 3–4
Gott om tid för avkoppling och nöjen till havs
Norwegian Star
Det bästa sättet att påbörja en kryssning är att tillbringa de första dagarna ute på öppna havet. Medan vi rör oss mot Karibiska havet kan du slappna av på däck i en solstol och njuta av utsikten, läsa en god bok eller ta del av de många aktiviteterna ombord. Här finns flera olika matställen att välja mellan och flera olika barer, bland annat en vinbar där du kan avnjuta ett gott glas vin eller en svalkande cocktail. Ombord finns även ett trevligt bibliotek med olika brädspel, en teater, ett kasino, gym och ett spa där du kan skämma bort dig själv med olika behandlingar (bokas och betalas direkt ombord på fartyget). Reseledaren informerar löpande om alla möjligheter ombord på fartyget och står för ett antal gemensamma arrangemang och informationsmöten för Albatrosgruppen.
Dag 5
Cartagena, Colombia. Möjlighet till stadsvandring i den gamla UNESCO-bevarade stadsdelen inkl. San Felipe-fästningen Ankomst klockan 08.00, avgång kl. 14.00
Cartagena har ca 1,5 miljoner invånare

Idag lägger vi till i Cartagena på Colombias nordkust. Cartagena grundades 1533 och är en av de äldsta kolonialstäderna från spanjorernas tid vid makten. Cartagena är en av de vackraste och mest välbevarade av alla städer som de spanska kolonialherrarna anlade i Syd- och Mellanamerika. På dagens Albatrosutflykt gör vi en stadsrundtur i den gamla stadsdelen som finns med på UNESCO:s lista över världens kulturarv.  Här besöker vi bland annat den imponerande rödaktiga militärfästningen San Felipe de Barajas, vars byggnation påbörjades 1536. Fästningen byggdes ut och förstärktes flera gånger under ett par hundra år. Cartagena var en frestande plats för rövare eftersom det var härifrån de spanska kolonialherrarna skickade guld, silver och ädelstenar hem till Spanien. Fästningen hade ett bra strategiskt läge och skyddade staden mot angrepp från land och piratangrepp från havet. Vi promenerar också runt i Cartagenas gamla stadsdel. Längs de smala gatorna trängs välbevarade kolonialbyggnader i form av privata hem med träbalkonger bredvid stora officiella byggnader, som rymde den omfattande spanska administrationen. Längs vägen tittar vi på några av de mest intressanta monumenten, som Popa-klostret, som ligger på stadens högsta punkt i form av en 15 meter hög kulle. Utsikten är fantastisk! Vi tittar också på statyn av infödda India Catalina som stoiskt blickar ut över världen, endast iförd ett höftskynke och fjädrar. India Catalina fördes bort av spanjorerna och fick lära sig att tala spanska eftersom de ville att hon skulle bli deras språkrör i de fortsatta erövringarna av Colombia.

(Stadsrundturen i Cartagena ingår inte i resans pris. Utflyktspaketet kan bokas separat – läs mer efter dagsprogrammet).

Dag 6
Kryssning på Panamakanalen
En människoskapt kanal mellan Stilla Havet och Atlanten

Idag får vi uppleva en av resans absoluta höjdpunkter när vi åker på Panamakanalen, som invigdes 1914. Det ambitiösa projektet med att förbinda de två världshaven ställde ingenjörerna inför en ytterst krävande uppgift – för att inte tala om den ekonomiska och politiska utmaningen med hela projektet. Idén om att anlägga en kanal går hela vägen tillbaka till när den spanske erövraren Balboa 1513 upptäckte Panamas Stillahavskust. I och med detta började handelsmän och regeringar att fantisera om en passage som skulle låta fartyg ta sig från Atlanten till Stilla havet utan att behöva färdas den 20 000 kilometer långa och farofyllda sträckan runt Sydamerikas spets. Det var många som förespråkade projektet, bland dessa Benjamin Franklin och filosofen Goethe.

Det franska företaget La Societé Internationale du Canal Interocéanique påbörjade byggnationen 1880, och de kommande två årtiondena präglades av konstanta ingenjörmässiga utmaningar, ett otal jordbävningar och utbrott av malaria och gula febern, som tog livet av nästan 22 000 arbetare(!) Fransmännen beslutade sig för att sälja rättigheterna till projektet till den amerikanska regeringen under president Theodore Rosevelt. Priset var 40 miljoner dollar. När amerikanerna övertog byggprojektet 1904 stod de inför den största fördämningen och de största slussarna och järmportarna som någonsin skådats vid den här tidpunkten.

Miljöutmaningarna var också enorma. En aldrig sinande ström av personer från många olika länder arbetade med det stora byggprojektet, och många omkom längs vägen. Den 15 augusti 1914 invigdes Panamakanalen och fartyget SS Ancon seglade som första fartyg genom det människoskapade underverket. Kanalen har fortfarande stor betydelse för skeppsfarten och världshandeln, och tillhör helt och hållet Panama. Till följd av moderna handels- och containerfartyg som hela tiden blir allt större, arbetar man idag för att utvidga Panamakanalen och slussarna så att större fartyg än normalstorleken på 32,3 meters bredd ska kunna ta sig genom kanalen.

Dag 7
Till havs
Vi har kommit in i Stilla havet och njuter av ännu en dag på havet medan vi närmar oss Costa Rica, som är spanska för ”den rika kusten”.
Dag 8
Puntarenas, Costa Rica. Möjlighet för naturutflykt till mangroveskog med båt på Tarcolesfloden Ankomst klockan 07.00, avfärd kl. 17.00
Krokodilerna har existerat i 83,5 miljoner år

Idag kommer vi fram till Costa Rica och går i land i staden Puntarenas i provinsen med samma namn. Staden breder ut sig längs en cirka tio kilometer lång landtunga som går rakt ut i Stilla havet. På 1800-talet var staden Costa Ricas viktigaste hamn. Härifrån skeppades kaffe, frukt och andra jordbruksprodukter ut från provinsen till olika destinationer längs den amerikanska kontinentens västkust. Puntarenas har en härligt avslappnad stämning och en trevlig hamnpromenad. Området runt staden präglas av en storslagen natur med vattenfall, floder, regnskogar och vita paradisstränder.

Om du har bokat dagens Albatrosutflykt åker vi tillsammans till mynningen av Tarcolesfloden där vi ger oss ut i mangroveskogen för att titta på områdets mångfaldiga djurliv. Här i mangroveskogen lever över 250 fågelarter, bland anant kolibri, flugsnappare och den utrotningshotade rosa aran, som är en av de mest färgsprakande papejogarterna med röda, blå och gula färger. Här lever även stora krokodilkolonier varav många kan bli upp till sju meter långa. Vi hoppas att vi får syn på några av de legendariska rovdjuren under vår seglats och promenad i området.

OBS: Ta med tunna kläder, bra vandringsskor samt myggmedel, solcreme och en kikare.

(Utflykten i Costa Rica är inte inkluderad i priset för resan. Utflyktspaketet kan bokas separat - läs mer efter dagsprogrammet)

Dag 9
Corinto, Nicaragua. Möjlighet för utflykt till Leon och romfabrik. Ankomst kl. 09.00, afsejling kl. 18.00
Leon, Nicaragua

Corinto är en liten stad, men inte desto mindre hemvist för Nicaraguas viktigsta och största hamn. Tidigare var det grannorten El Realejo som har Stillahavshamnen nummer ett, men på 1800-tale växte hamninloppet igen och då flyttede aktiviteter og jernbanens slutning till Corinto. Det går fort att uppleva den lilla staden och stranden och sedan känns det helt naturligt att ge sig ut på utflykter in i landet.

Dagens Albatrosutflykt går till den trevliga staden Leon. Staden känns igen på sin koloniala prägel med mängder av hus som hänger ihop i stora enheter, alla med en patio i mitten. Det är en livlig stad, känd för sitt universitet. Vacker, lite sliten, och med en berömd domkyrka. Här ligger nationalpoeten Rubén Darío begravd; en av den spanska litteraturens mest framstående poeter.

Vi besöker den gamla domkyrkan och det närliggande konstgalleriet Ortiz Gurdian, som är känt som ett av Centralamerikas bästa.

Sedan är det dags att besöka ett romdestilleri där man framställer Flor de Caña – Nicaraguas mest berömda och prisbelönta rom. Vi besöker destilleriet och lär oss lite mer om husets prestigefyllda 125-åriga historia. Lunch ingår i dagens utflykt.

(Utflykten till Leon och Flor de Caña ingår inte i resans pris. Utflyktspaketet kan bokas separat - läs mer efter dagsprogrammet)

Dag 10
Puerto Quetzal, Guatemala. Möjlighet att göra en stadsrundtur i UNESCO-bevarade Antigua Ankomst klockan 06.30, avgång kl. 18.00
Antigua, Guatemala

Vi lägger till i Puerto Quetzal vid Guatemalas Stillahavskust. Under dagens Albatrosutflykt kör vi in i landet genom ett vackert och frodigt landskap. Här besöker vi den UNESCO-bevarade staden Antigua, som är ännu ett fint exempel på spansk kolonialarkitektur. Staden har en magisk charm och vi kan nästan höra historiens vingslag. Antigua grundades 1527 och var fram till 1773 provinsens huvudstad. Den ligger på höglandet cirka 1 500 meter över havet, vackert och dramatiskt omgiven av tre aktiva vulkaner. Längs vulkansidorna odlas en av världens bästa kaffesorter, som kan avnjutas på stadens caféer. Förutom sitt goda kaffe är staden även känd för sin språkundervisning. Här finns cirka 60 språkskolor som lockar till sig resenärer från hela världen. Vi tar en promenad längs kullerstensgatorna och kommer bland annat förbi stadens centrala punkt i form av en lokal marknad samt en jadefabrik där vi får bevittna hur den gröna mineralen förvandlas till dekorativa figurer. Vi avnjuter en härlig lunch med lokala rätter.

(Utflykten till Antigua ingår inte i resans pris. Utflyktspaketet kan bokas separat - läs mer efter dagsprogrammet)

Dag 11
Till havs
Vi styr mot Mexiko och fortsätter att njuta av livet ombord.
Dag 12
Acapulco, Mexiko. Tid på egen hand Ankomst klockan 08.00, avgång kl. 18.00
Acapulco, Mexico

Acapulco är Mexikos största och mest berömda semesterort. Här är stränderna fantastiska och det azurblå havet likaså. Det var en ung Elvis Presley som i början av 1960-talet gjorde Acapulco känt genom filmen ”Fun in Acapulco”. Acapulco består egentligen av tre områden: Playa Revolcadero, som ligger nära flygplatsen och har en frodig, tropisk lagun; längre norrut ligger Puerto Marquis med det lyxiga Acapulco Diamante resort och det som de flesta betraktar som det ”riktiga” Acapulco, nämligen Acapulco Bay – en naturlig hamn med en rad lyxhotell, ett livligt nattliv och gott om möjligheter att äta sig igenom det mexikanska köket, inte minst alla goda fisk- och skaldjursrätter.

Staden präglas av myter om handelsfartyg och pirater, ohämmade Hollywoodstjärnor, jetsettets playboys och våghalsar som hoppar ner i vattnet från de höga klipporna. Acapulco är platsen där gammalt möter nytt, rik och fattig lever sida vid sida och det glamorösa nattlivet lever i bästa välmåga. Acapulco är levande och pulserande och väldigt mexikansk!

Dag 13
Till havs
Idag skämmer vi bort oss och roar oss på vårt fartyg medan vi närmar oss Cabo San Lucas.
Dag 14
Cabo San Lucas, Mexiko. Tid på egen hand Ankomst klockan 07.00, avgång kl. 14.00
Cabo San Lucas, Mexico

På den avlånga halvön Baja Californias sydspets ligger Cabo San Lucas. I det lugna farvattnet i Californiaviken sökte många handelsfartyg skydd från det stora havet. De lokala piraterna utnyttjade tillfället att plundra fartygslasten. Nuförtiden välkomnas besökaren av sportfiskarnas eget paradis, med enastående naturscener, gyllene klippor och kristallklart vatten.

Idag kan du ge dig ut på upptäcktsfärd på egen hand eller följa med på fartygets utflykter som du bokar och betalar ombord. Fartyget har ett blandat utbud av utflykter som är uppdelade efter olika teman; kulturella och historiska upplevelser eller naturupplevelser. 

Som du säkert redan har märkt, så sjuder staden av stämning och du har den största delen av dagen till att gå på upptäcktsfärd på egen hand. Den som vill kan ta en promenad i det historiska och trevliga downtownområdet. Här kan du besöka den lilla kyrkan Iglesia de San Lucas, som byggdes av spanska missionärer 1730. Du kan även svänga förbi den stora lokala marknaden som frestar med allt från keramik till hängmattor och vackra vävda och broderade textilier. Du kan även avlägga en visit på stadens legendariska bar Cabo Wabo Cantina, som ägs av Van Halens före detta frontsångare, Sammy Hagar.

Dag 15
Till havs
Idag kan du njuta av den sista dagen på havet med god mat och avslappning innan vi kommer fram till USA.
Dag 16
Los Angeles, USA. Hemresa Ankomst kl. 08.00
Los Angeles, USA
Det har nu blivit dags att ta farväl av vårt kryssningsfartyg. Vi checkar ut i lugn och ro och sedan stiger vi ombord på bussen för att åka på stadsrundtur i Los Angeles innan det är dags att åka ut till flygplatsen. Nu är det dags att styra kosan hemåt igen.
Dag 17
Hemkomst
Vi kommer hem igen med resväskan full av trevliga resminnen efter vår spännande kryssning.

Utflyktspaket

Endast för Albatros gäster har vi tagit fram ett utflyktspaket som leds av Albatros reseledare. Utflyktspaketet ska bokas hemifrån senast 45 daga före avresa.

Följande ingår i utflyktspaketet:

 • Cartagena. Stadsrundtur i kolonialtidsstaden Cartagena och den UNESCO-skyddade gamla stadsdelen
 • Puntarenas. Naturutflykt till mangroveskog med båt på Tarcolesfloden
 • Corinto. Heldagsutflykt till Leon och romfabriken Flor de Caña (inkl. lunch)
 • Puerto Quetzal. Stadsrundtur i världsarvet Antigua

Pris: 3 898 kr per person

San Felipe-fästningen

Prisinformation

Resans pris

Från 34 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Miami och Los Angeles – Stockholm m. mellanlandning
 • Stadsrundtur i Miami
 • Stadsrundtur i Los Angeles
 • Transporter enligt program
 • Informationsmöten och föredrag av reseledare
 • En natt på hotell i Florida i delat dubbelrum
 • 15 dagars kryssning med Norwegian Star i delad insides dubbelhytt kategori IE
 • Dricks ombord på kryssningen (värde 2000 kr)
 • Helpension på kryssningsfartyget
 • Premium All Inclusive dryckespacket på kryssningsfartyget
 • Skatter och avgifter (värde 3800 kr)
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd vid sjukdom, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/hemförsäkring
 • Utflyktspaket 3898 kr (Cartagena, Corinto, Puntarenas och Puerto Quetzal)
 • Eventuella extrautflykter och arrangemang
 • Tillägg för enkelhytt, utsides hytt och balkonghytt
 • Tillägg för enkelrum
 • Drycker i land
 • Dricks till lokalguider och chaufförer – räkna med 20 USD per person totalt.
 • Personliga förnödenheter
 • Avgift för inreseregistrering till USA (ESTA ca 14 USD)
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”
NCL – Premium All Inclusive koncept
 • Drycker (stort urval av ”premium” starkvaror, fatöl, flaskeöl, vin på glas, cocktails, juice och läsk)**
 • Specialkaffe från Lavazza i samband med måltider (endast vissa sorter)
 • Vattenflaska varje dag (1 per person, per dag, levereras i hytten)
 • Dricks ingår (både för själva kryssningen och inkluderade services)

**För gäster under 21 år omfattar dryckspaketet endast juice, läsk och vatten.

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Hytterna

Det finns olika hyttkategorier med allt från trevliga, rymliga interna hytter till pampiga sviter med egen balkong. Gemensamt för alla är att de har eget badrum och toalett, bra förvaringsutrymme, enkelsäng eller dubbelsäng. Dessutom är samtliga hytter utrustade med kylskåp och hårtork. Om du vill boka en svit ska du vända dig till Albatros. 

Balkonghytt

Hyttkategori BA, däck 9. Utsides hytt med egen privat balkong. Hytterna har panoramafönster och två enkelsängar eller dubbelsäng. 

Utsides hytt

Hyttkategori OB, däck 5. Utsides hytt med fönster och två enkelsängar.

Insides hytt

Hyttkategori IE, däck 4. Insides hytt med två enkelsängar.

Utflykter – halvdag och heldag

Det är kutym att dela upp utflykter i heldags- och halvdagsutflykter. Det innebär inte nödvändigtvis att utflykterna vara exakt en hel eller halv dag. En halvdagsutflykt pågår för det mesta om förmiddagen eller eller om eftermiddagen och sträcker sig inte över en måltid. Normalt sett återvänder man från utflykten så att det passar med lunch eller middag. Utflykterna varar för det mesta 2-4 timmar. En heldagsutflykt brukar vara ca 5-9 timmar, och sträcker sig för det mesta över en huvudmåltid som dock inte behöver ingå i priset.  Detta anges i utflyktsbeskrivningen.

Tidsangivelser i programmet

Tids- och hamnangivelserna i resans program är med förbehåll för ändringar från rederiets sida. Det brukar inte förekomma många ändringar angående hamnarna vi ankommer till, men vissa mindre tidsändringar förekommer på nästan alla kryssningar, beroende på väder och vind. Vi väljer dock alltid att ha med tiderna i programmet, eftersom det ger en bra bild av hur mycket tid man förvänta sig att ha till förfogande i hamn/på land. Det är givetvis en del av upplevelsen när man kryssar!

Bagage

Det kan vara bra att ta med en mindre ryggsäck eller väska för dagsturer/utflykter och resdagar, eftersom du oftast inte ser ditt bagage igen förrän på kvällen. Du behöver inte ta med handdukar. Om du vill låsa din resväska ska du använda ett TSA-lås. Bagaget kontrolleras av The Transportation Security Administration på flyget från och till USA. De har en huvudnyckel som kan öppna alla TSA-lås. Om du har låst väskan med ett annat lås förbehåller de sig rätten att bryta upp låset. Detta gäller även inbyggda lås i väskan. TSA-lås kan köpas i de flesta väskbutiker och finns både som hänglås och väskrem.

Deltagarantal

Den här resan kräver ett deltagarantal på minst 15 personer. Om antalet inte uppnås förbehåller vi oss rätten att annullera resan - detta sker i så fall fyra till sex veckor före planerat avresedatum. Enligt Lagen om paketresor § 17 är vi som arrangörer inte ersättningsskyldiga för eventuella förluster som kan påföras till följd av annulleringen. Vi är endast förpliktade att refundera resans pris.
Före avresa

Pass

Ditt pass ska vara giltigt minst sex månader från hemresedatum. Barn, oavsett ålder, ska ha eget pass. Det räcker inte att han eller hon står med i föräldrarnas pass. Skicka en kopia av passet till Albatros Travel senast 14 dagar efter bokningen. Notera att namnet på flygbiljetten ska vara identiskt med namnet som anges i passet. Konsekvenserna av det motsatta kan vara att du nekas inresa till USA och måste flyga hem på egen bekostnad. USA kräver inte visum för svenskar och andra EU-medborgare vid uppehåll i högst 90 dagar, men tullpapper måste fyllas i ombord. Vid inresa får du automatiskt 90 dagars uppehållsrätt med en giltig returbiljett.

ESTA - inresetillstånd till USA

Senast 72 timmar före avresa ska du ansöka om inresetillstånd på https://esta.cbp.dhs.gov. Här får du ett godkännande av din inresa och ett nummer som du ska skriva ut eller skriva ned och ta med dig på resan eftersom USA kan kräva att få se det. Det kostar cirka 14 dollar som betalas med kreditkort. Tillståndet gäller i två år eller fram till dess att ditt pass löper ut, om detta sker inom två års tid. Om du reser tillsammans med barn som inte är dina egna eller om du och dina barn inte har samma efternamn ska du förutom ESTA-tillståndet ha ett särskilt tillstånd. Läs mer om ansökan om inresetillstånd och om resor med barn på http://www.albatros.se/praktisk/inreseregler-till-usa-esta 
Elektronisk utrustning i handbagaget

Säkerhetskrav vid inresa till USA

De amerikanska myndigheterna har skärpt säkerhetskraven för flygresor till USA. All elektronisk utrustning som tas med i handbagaget på flyget (mobiltelefoner, surfplattor, Ipads, laptops etc.) ska kunna slås på i säkerhetskontrollen om detta efterfrågas. Därför ska du se till att utrustningen har full batterinivå när du kommer fram till flygplatsen. Om medhavd utrusning inte kan slås på får du inte ta med dig den på flyget utan måste lämna den i säkerhetskontrollen. Den nya regeln beror på att myndigheterna är rädda för att elektronisk utrustning kan användas i samband med terroristdåd. Vi hänvisar till British Airways hemsida för ytterligare information:

http://www.britishairways.com/travel/flightops/public/en_no?p_faqid=5047&source=hp_disruption_banner 

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan.

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning.

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen innan avresa, eller vid ankomst till destination. På avreseinformationen framgår det vad som gäller för din specifika resa.

På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.

Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet.

Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.

Tillägget framgår av vårt material på respektive resa.

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.

USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Anslutning med inrikesflyg

Om du bokar anslutningstransport, rekommenderar vi att du har minst 2,5 timmar mellan byte av anslutning och flygresan med oss. Boka gärna en ombokningsbar biljett, så att du kan boka om vid en eventuell tidtabelländring/flygförsening.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.

Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för detta. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Placering i bussen

Albatros erbjuder inte fasta platser på bussen, och det går därför inte att köpa en viss plats före avresa. Genom att inte erbjuda köp av bestämda platser riskerar man inte att tidpunkten för köpet av resan avgör vilken plats på bussen man får tillgång till. Däremot kan man under resans gång kommer överens om att göra rockader så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar.

Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.

Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Rated 4 out of 5 by from En prisvärd och upplevelserik kryssning Absolut det bästa sättet att uppleva det tekniska underverket Panamakanalen, med båt. Dessutom ett flertal orter i olika länder på vägen dit. Bekvämt och lyxigt med helpension och full service. Dryckespaket ingick vid bokning av utsides- balkonghytt, mycket förmånligt. Boka alltid balkonghytt då det ger en väldigt positiv upplevelse, om än ganska kostsamt. Tre kvällar med klädsel "Evening chic", vilket betyder du kan klä upp dig, vilket jag tycker är trevligt. Hemmavid ges inte ofta sådana tillfällen. Engagerad, glad och erfaren reseledare. Det enda negativa, kanske lite för många nätter till havs. Rederiet kunde bytt ut Curaçao mot en närmre Miami som var slutdestination.
Date published: 2017-05-04
Rated 4 out of 5 by from Panamakanalen resans höjdpunkt Tiden till sjöss var för lång i förhållande till upplevelsetiden i land. Något som vi naturligtvis visste på förhand. Dock var tiden på båten fylld av möjligheter till underhållning och aktiviteter med bl.a. motions och gymnastikprogram. Teaterföreställningarna varje kväll var väldigt bra och bra planerade i förhållande till middagstiderna. Dryckespaketet väldigt praktiskt och fungerade smidigt.. Fantastisk trevlig och ambitiös serverings och servicepersonal ombord. Reseledaren kunnig och trevlig. Kunde mycket historia om länderna och platserna vi besökte.
Date published: 2016-12-11
Rated 3 out of 5 by from Spännande resmål. Det mesta ingår ombord, det som inte ingår är det hutlösa priser på, exempelvis 1 Tim wi-fi 25 dollar. Jag ska inte åka med det rederiet fler gånger.
Date published: 2016-12-11
Rated 4 out of 5 by from Fantastisk upplevelse En bra disponerad resa med intressanta och spännande utflykter. Hade gärna landstigit på Cuba också, när vi ändå var så nära! Tiden ombord på fartyget kunde fyllas med intressanta uppträdande, spännande konstauktioner och god vällagad mat. Trevliga restauranger och mycket serviceinriktad och trevlig personal. Middagarna där vi skulle vara extra uppklädda var inte så märkvärdiga. Inget att stressa över! Reseledaren Stellan hade mycket god erfarenhet av Karibien och gjorde emellanåt extra visningar av platser han ville visa. Han gav resan en extra kick!
Date published: 2017-11-02
Rated 5 out of 5 by from Som alltid med Albatros - jag är mycket tillfreds med resan Den stora upplevelsen var naturligtvis Panama kanalen även om besöken i Mexico, Gueatemala, Costa Rica, Panama och Colombia var mycket intressanta. Rederiet var försklassigt.
Date published: 2017-01-20
Rated 5 out of 5 by from Drömkryssning genom Panamakanalen Mycket trevlig resa. Fick uppleva mycket på kort tid. Utflykter blandat med lugna dagar på fartyget där personalen var fantastiskt vänliga och serviceinriktade.
Date published: 2016-05-28
Rated 5 out of 5 by from En resa med många upplevelser Prisvärd resa. Mycket för pengarna. Mycket kunnig reseledare som tog mycket väl hand om oss trots svårigheterna med blandad grupp med norrmän o svenskar.
Date published: 2016-05-15
Rated 4 out of 5 by from vilsam resa med många intryck för min del var resan en vecka för lång servicen på fartyget var toppen reseledaren mycket vänligt, kunnig dok med mindre organisationsförmåga vi fick verkligen lära oss ALLT om Panamakanalen
Date published: 2016-12-30
 • y_2018, m_2, d_17, h_22
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_2.0.7
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_17
 • loc_sv_SE, sid_USCOC02, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Omdöme av resan

Här kan du se omdömen från andra gäster som har varit på resan. Vi hoppas att du kan använda dig av vad de har skrivit; bra förslag, ris och ros, och att du kan skapa dig en bild av vad som väntar dig på resan – så att du kan välja den resa som känns rätt för dig. Alla omdömen hanteras av ett externt företag som är din garant för omdömenas trovärdighet. Läs mer här 

Tänk på att flygbolag, flygrutt, hotell, reseledare och/eller resrutten kan variera från avgång till avgång och därmed kan en och samma resa skilja sig lite åt när det gäller ovanstående. 

Du kan även ställa frågor som handlar om själva resan eller läsa vad andra har frågat om.  De andra gästernas omdömen kommer efter avsnittet med frågor och svar.

Liknande resor

18USCOC02LSE2911