Drömkryssning genom Panamakanalen

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Från Los Angeles till Latinamerikas natur och stämningsfulla kolonialtidsstäder med Norwegian Bliss

Los Angeles  – Cabo San Lucas – Puerto Vallarta – Manzanillo - Acapulco - Puerto Quetzal – Panama City – Panamakanalen – Cartagena – Miami

Den här resan tar dig med till en av mänsklighetens största bedrifter; den 80 kilometer långa Panamakanalen. Resan börjar med en övernattning i Los Angeles med en orienterande stadsrundtur i Beverly Hills och Hollywood, innan det har blivit dags att kryssa till några av världens mest spännande platser och historiska städer.  Du kan boka vårt utflyktspaket med 3 specialutflykter till bland annat ljuvliga Cartagena och Panama City med slussarna i Miraflores. Vår odyssé avslutas i Miami i Florida, men vi är inte färdig än! Vi ger oss nämligen först ut på stadsrundtur till art deco-arkitektur och den legendariska strandpromenaden Ocean Drive.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Kryssningar

 • Reseledare Svensk

 • Visum Ja

 • Vaccination Nej

 • Valuta USD

Dagsprogram 18 dagar
Dag 1
Flyg Stockholm – Los Angeles, Kalifornien. Orienterande stadsrundtur och incheckning på hotell
Dag 2
Los Angeles. Avgång
Dag 3
Gott om tid för avkoppling och nöjen till havs
Dag 4
Cabo San Lucas, Mexiko. Tid på egen hand
Dag 5
Puerto Vallarta, Mexico - Tid på egen hand
Dag 6
Manzanillo, Mexiko. Stadsvandring till fots med reseledaren
Dag 7
Acapulco, Mexiko. Tid på egen hand
Dag 8
Upplevelser till havs på väg mot Guatemala
Dag 9
Puerto Quetzal, Guatemala. Möjlighet för stadsrundtur i världsarvet Antigua
Dag 10
På havet
Dag 11–12
Panama City, Panama. Möjlighet för utflykt till Panama City och slussarna vid Miraflores
Dag 13
Kryssning genom Panamakanalen
Dag 14
Cartagena, Colombia. Möjlighet för stadsvandring i den gamla stadsdelen, inkl. San Felipe-fästningen
Dag 15–16
På havet
Dag 17
Miami, Florida, USA. Hemresa
Dag 18
Hemkomst

Norwegian Bliss

Norwegian Bliss är ett av rederiet Norwegian Cruise Lines helt nya stora fartyg med plats till över 4 000 passagerare

Fartyget hade sin jungfruseglats under sommaren 2018 och ombord på det eleganta faryget finns bl.a. trevliga hytter, poolområde, spa och gym. Det finns ett flertal restauranger och cafeer, samt olika shower som håller Broadwaynivå. På översta däck ligger till och med en gokart-bana. 

Läs mer om fartyget: https://www.ncl.com/fr/en/cruise-ship/bliss

Klicka på bilderna för att se dem i större format

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
44 998:–
Stockholm
Fullbokad
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Los Angeles, Kalifornien. Orienterande stadsrundtur och incheckning på hotell
I Hollywood

Efter ankomst ger vi oss ut på en orienterande stadsrundtur till bl.a. Beverly Hills och Hollywood, innan vi kommer fram till vårt hotell. På kvällen kan du välja att äta middag på egen hand eller följa med reseledaren (middag ingår inte i resans pris).

Dag 2
Los Angeles. Avgång Avgång kl. 15.00

Efter frukost på hotellet lämnar vi Los Angeles och åker mot hamnen. Om vi inte hann med en orienterande stadsrundtur i går, så gör vi det idag. Efter ombordstigning stävar vi ut på Stilla havet och sätter kurs mot Mexiko medan USA glider ut i horisonten. 

Dag 3
Gott om tid för avkoppling och nöjen till havs

Det bästa sättet att påbörja en kryssning är att tillbringa den första dagen ute på öppna havet. Medan vi rör oss utmed Mexikos västkust kan du slappna av på däck i en solstol och njuta av utsikten, läsa en god bok eller ta del av de många aktiviteterna ombord. Här finns flera olika matställen att välja mellan och flera olika barer, bland annat en vinbar där du kan avnjuta ett gott glas vin eller en svalkande cocktail. Ombord finns även ett trevligt bibliotek med olika brädspel, en teater, ett kasino, gym och ett spa där du kan skämma bort dig själv med olika behandlingar (bokas och betalas direkt ombord på fartyget). Reseledaren informerar löpande om alla möjligheter ombord på fartyget och står för ett antal gemensamma arrangemang och informationsmöten för Albatrosgruppen.

Dag 4
Cabo San Lucas, Mexiko. Tid på egen hand Ankomst kl. 11.00, avgång kl. 19.00
Cabo San Lucas ligger på den södra sidan av halvön Baja California

På den avlånga halvön Baja Californias sydspets ligger Cabo San Lucas. I det lugna farvattnet i Californiaviken sökte många handelsfartyg skydd från det stora havet. De lokala piraterna utnyttjade tillfället att plundra fartygslasten. Nuförtiden välkomnas besökaren av sportfiskarnas eget paradis, med enastående naturscener, gyllene klippor och kristallklart vatten.

Idag kan du ge dig ut på upptäcktsfärd på egen hand eller följa med på fartygets utflykter som du bokar och betalar ombord. Fartyget har ett blandat utbud av utflykter som är uppdelade efter olika teman; kulturella och historiska upplevelser eller naturupplevelser. 

Som du säkert redan har märkt, så sjuder staden av stämning och du har den största delen av dagen till att gå på upptäcktsfärd på egen hand. Den som vill kan ta en promenad i det historiska och trevliga downtownområdet. Här kan du besöka den lilla kyrkan Iglesia de San Lucas, som byggdes av spanska missionärer 1730. Du kan även svänga förbi den stora lokala marknaden som frestar med allt från keramik till hängmattor och vackra vävda och broderade textilier. Du kan även avlägga en visit på stadens legendariska bar Cabo Wabo Cantina, som ägs av Van Halens före detta frontsångare, Sammy Hagar.

Dag 5
Puerto Vallarta, Mexico - Tid på egen hand Ankomst 12.00, avgång kl. 21.00
Sköna Puerto Vallarta

Puerto Vallarta ligger i Banderasviken, Mexikos största naturliga vik, som är 55 kilometer lång och 35 kilometer bred. Staden har ända sedan 1950-talet varit en populär semesterstad både för mexikaner och amerikaner. Här finns trevliga kullerstensgator och många små caféer och restauranger, allt med en modern prägel. Längs Cualefloden hittar vi två stora marknader där vi kan köpa hantverk och souvenirer. Staden har även ett arkeologiskt museum med en betydelsefull samling förcolumbiansk konst. Promenera gärna längs strandpromenaden Malecón – här kan du beundra skulpturer av samtida konstnärer som Sergio Bustamante, Alejandro Colunga och Ramiz Barquet. Du kan också slå dig ner på ett av strandpromenadens caféer och titta på det förbipasserande folklivet. Puerto Vallarta har många stränder varav den mest populära är Plaua de los Muertos, ”de dödas strand”. Det makabra namnet kommer enligt sägnen från den gången när ett piratskepp lade till vid stranden för att vila och planera nya erövringar. Den lokale guvernören stoppade deras planer genom att överrumpla dem från sjösidan. Han lät hänga samtliga besättningsmedlemmar på stranden för att ingjuta skräck i andra pirater. Namnet till trots är stranden idag en väldigt levande plats! Här finns allt man kan önska sig av restauranger, parasoll, solstolar, vattensport och underhållning.

Dag 6
Manzanillo, Mexiko. Stadsvandring till fots med reseledaren Ankomst kl. 07.00, avsegling kl. 16.00

Idag tar reseledaren de intresserade på en trevlig promenad genom den charmiga kuststaden Manzanillo (möjlig transport från / till fartyget och eventuella entréavgifter ingår inte). Denna livliga hamnstad erbjuder pittoreska gator, färgglada hus med traditionella tak, små inbjudande torg och ett antal kyrkor.

Manzanillos centrum ligger runt vattnet, där vi besöker monument och byggnader som berättar om stadens rika förflutna. Staden grundades 1527 av den spanska erövraren Hernán Cortés som en viktig bas för det spanska imperiet i den nya världen. Manzanillo växte snabbt som ett viktigt nav för handel på grund av dess gynnsamma läge vid Stilla havet.

Trots en snabb utveckling genom historien har Manzanillo alltid lyckats behålla sin autentiska charm.

Efter vår promenad finns det möjlighet att fortsätta utforska på egen hand och kanske prova det lokala köket eller ta en uppfriskande drink i en av de många barerna och restaurangerna längs vattnet medan du njuter av utsikten över den lugna viken.

 

Dag 7
Acapulco, Mexiko. Tid på egen hand Ankomst klockan 09.00, avgång kl. 17.00
Acapulco

Acapulco är Mexikos största och mest berömda semesterort. Här är stränderna fantastiska och det azurblå havet likaså. Det var en ung Elvis Presley som i början av 1960-talet gjorde Acapulco känt genom filmen ”Fun in Acapulco”. Acapulco består egentligen av tre områden: Playa Revolcadero, som ligger nära flygplatsen och har en frodig, tropisk lagun; längre norrut ligger Puerto Marquis med det lyxiga Acapulco Diamante resort och det som de flesta betraktar som det ”riktiga” Acapulco, nämligen Acapulco Bay – en naturlig hamn med en rad lyxhotell, ett livligt nattliv och gott om möjligheter att äta sig igenom det mexikanska köket, inte minst alla goda fisk- och skaldjursrätter.

Staden präglas av myter om handelsfartyg och pirater, ohämmade Hollywoodstjärnor, jetsettets playboys och våghalsar som hoppar ner i vattnet från de höga klipporna. Acapulco är platsen där gammalt möter nytt, rik och fattig lever sida vid sida och det glamorösa nattlivet lever i bästa välmåga. Acapulco är levande och pulserande och väldigt mexikansk!

Dag 8
Upplevelser till havs på väg mot Guatemala

Dagen tillbringas till havs och vi umgås på vårt flytande hem. Vårt fartyg erbjuder allt från spa och gym till nattklubb. Testa en av fartygets elva barer och lounger, eller njut av havsutsikten från däck och ladda batterierna inför morgondagens upplevelser.

Dag 9
Puerto Quetzal, Guatemala. Möjlighet för stadsrundtur i världsarvet Antigua Ankomst kl. 07.00, avgång kl. 17.00
På besök i Antigua

Vi lägger till i Puerto Quetzal på Guatemalas Stillahavskust. På dagens Albatrosutflykt kör vi in i landet genom vackra, frodiga landskap. Vi besöker världsarvet Antigua, som är ännu ett exempel på spansk kolonialstilsarkitektur. Staden har sin helt egen magiska charm – och man känner tydligt historiens vingslag. Antigua grundades 1527 och var provinsens huvudstad till 1773. Staden ligger på höglandet på cirka 1 500 meters höjd och är ligger vackert omgiven av tre aktiva vulkaner. På vulkansluttningarna odlas en av världens bästa kaffesorter, som man kan njuta av på stadens caféer.  Förutom sitt goda kaffe är staden känd som ett utmärkt ställe att lära sig spanska – här finns 60 språkskolor som drar till sig resenärer från hela världen. 

Vi tar en promenad genom kullerstensgränderna och ser bland annat stadens centrala torg, den lokala marknaden och en jadefabrik där vi ser hur man skapar dekorativa figurer av den gröna mineralen. Vi njuter av en härlig lunch med lokala rätter. 

(Dagens utflykt ingår inte i priset för resan. Utflyktspaketet kan bokas separat - läs mer efter dagsprogrammet.)

Dag 10
På havet

Vi har tid att koppla av ombord medan vi kryssar mot Panamakanalen.

Dag 11–12
Panama City, Panama. Möjlighet för utflykt till Panama City och slussarna vid Miraflores Ankomst dag 11 kl. 18.00, avgång dag 12 kl. 22.00
Panamas huvudstad, Panama City

NuI dag lägger vi till i Panama City och du kan välja att själv gå på upptäckt den första kvällen eller stanna om bord och njuta stadens kvällsljus. Nästa morgon är det tid till dagens Albatrosutflykt. Vi börjar med att köra in i hjärtat av den gamla stadsdelen. Här ser vi de sstörsta sevärdheterna innan vi fortsätter till den mäktiga kanalen. Vi ser Panamakanalmuseet och lär oss mer om hur kanalen byggdes.  Sist men inte minst, ser vi Miraflores-slussarna innan vi återvänder till vårt fartyg. (Lunch ingår inte på dagens utflykt).

(Dagens utflykt är inte inkluderad i priset för resan. Utflyktspaketet kan bokas separat - läs mer efter dagsprogrammet.)

OBS: För att komma i land använder vi oss av så kallade tenderbåtar som är mindre båtar som tar oss från fartyget in till hamnen.

Dag 13
Kryssning genom Panamakanalen Kl. 05.00-19.00
Den 800 km långa Panamakanalen

Idag får vi uppleva en av resans absoluta höjdpunkter när vi åker genom Panamakanalen, som invigdes 1914. Det ambitiösa projektet med att förbinda de två världshaven ställde ingenjörerna inför en ytterst krävande uppgift – för att inte tala om den ekonomiska och politiska utmaningen med hela projektet. Idén om att anlägga en kanal går hela vägen tillbaka till när den spanske erövraren Balboa 1513 upptäckte Panamas Stillahavskust. I och med detta började handelsmän och regeringar att fantisera om en passage som skulle låta fartyg ta sig från Atlanten till Stilla havet utan att behöva färdas den 20 000 kilometer långa och farofyllda sträckan runt Sydamerikas spets. Det var många som förespråkade projektet, bland dessa Benjamin Franklin och filosofen Goethe.

Det franska företaget La Societé Internationale du Canal Interocéanique påbörjade byggnationen 1880, och de kommande två årtiondena präglades av konstanta ingenjörmässiga utmaningar, ett otal jordbävningar och utbrott av malaria och gula febern, som tog livet av nästan 22 000 arbetare(!) Fransmännen beslutade sig för att sälja rättigheterna till projektet till den amerikanska regeringen under president Theodore Rosevelt. Priset var 40 miljoner dollar. När amerikanerna övertog byggprojektet 1904 stod de inför den största fördämningen och de största slussarna och järnportarna som någonsin skådats vid den här tidpunkten.

Miljöutmaningarna var också enorma. En aldrig sinande ström av personer från många olika länder arbetade med det stora byggprojektet, och många omkom längs vägen. Den 15 augusti 1914 invigdes Panamakanalen och fartyget SS Ancon seglade som första fartyg genom det människoskapade underverket. Kanalen har fortfarande stor betydelse för skeppsfarten och världshandeln, och tillhör helt och hållet Panama. Till följd av moderna handels- och containerfartyg som hela tiden blir allt större, arbetar man idag för att utvidga Panamakanalen och slussarna så att större fartyg än normalstorleken på 32,3 meters bredd ska kunna ta sig genom kanalen.

Dag 14
Cartagena, Colombia. Möjlighet för stadsvandring i den gamla stadsdelen, inkl. San Felipe-fästningen Ankomst kl. 10.00, avgång kl. 17.00

I dag lägger vi till i Cartagena på Colombias nordkust. Cartagena grundades av spanjorerna 1533 och staden hade en viktig strategisk roll då guld och andra skatter skulle fraktas till Spanien. På grund av detta var staden mycket eftertraktad av pirater och andra länder och därför såg spanjorerna behovet att förstärka säkerheten med flera fästningar och en rejäl stadsmur. Cartagena är en av de äldsta, vackraste och mest välbevarade av städerna som de spanska kolonisatörerna anlade i Syd- och Mellanamerika. 1984 listades fästningen, stadsmuren och den historiska stadsdelen på UNESCO:s världsarvslista. 

Dagens Albatrosutflykt är en stadsvandring i buss och till fots i Cartagena. Vi startar vår rundtur med ett stopp vid det rödaktiga militärfortet San Felipe de Barajas, en av de bäst bevarade fästningarna i Latinamerika. Fästningen började byggas 1536 och förstärktes och byggdes ut flera gånger under de kommande århundrandena. Vi går runt på fästningen och njuter av den vackra utsikten över Cartagenas olika stadsdelar. Cartagena var en stad där det var frestande att råna och stjäla eftersom det var här de spanska kolonisterna skickade guld, silver och ädelstenar hem till Spanien. Fästningen låg strategiskt bra till där den både skyddade staden mot anfall från land och piratanfall från vattnet. 

Härifrån åker vi till den historiska stadsdelen där vi ska ge oss ut på en stadsvandring. I de små, smala gränderna ser vi vackra, välbevarade kolonialbyggnader: privata hem med träbalkonger sida vid sida med de stora officiella byggnaderna som huserar den omfattande spanska administrationen. Det finns gott om tid att kika på de många byggnaderna från kolonialtiden och insupa atmosfären på gatorna och de vackra platserna i staden. Vi går förbi den stora katedralen som 1577 ersatte en enklare kyrka som var byggd av halm. Katedralen byggdes med inspiration från basilisker i Andalusien och Kanarieöarna. Längs med vår väg ser vi också statyn av den infödda India Catalina, som stolt blickar ut över världen endast iförd ett höftskynke och fjäderutsmyckning. India Catalina blev bortförd av spanjorerna för att lära sig att prata spanska eftersom hon skulle fungera som översättare för kolonisatörerna under deras fortsatta erövring av Colombia. Vi går i ett lugnt tempo i den tropiska temperaturen och pausar på trevliga caféer så vi kan pausa och kylas ner lite grann. 

(Stadsrundturen i Cartagena ingår inte i resans pris. Utflyktspaketet kan bokas separat – läs mer efter dagsprogrammet).

Dag 15–16
På havet

Nu kan du njuta av de sista dagarna till havs med god mad, avkoppling och underhållning ombord innan vi kommer fram till USA.

Dag 17
Miami, Florida, USA. Hemresa Ankomst kl. 07.00
Miamis berömda art deco-byggnader

Det har nu blivit dags att checka ut från vårt fartyg och gå i land. Vi går på vår buss mot Miami och storstadens internationella flygplats. Nu är det dags att vända hemåt igen, men först hinner vi med en stadsrundtur i Miami, där vi bland annat ser de vackra art deco-husen och strandpromenaden Ocean Drive, där både turister och Miamiborna tar en promenad och går på café och restaurang. Vi njuter av stämningen i Floridas största stad och sätter sedan kurs mot flygplatsen.

Dag 18
Hemkomst

Vi kommer fram till Stockholm med bagaget fullt av minnen från vår spännande kryssning. 

Utflyktspaket

Endast för Albatros Travels gäster har vi utarbetat ett utflyktspaket som leds av den skandinavisktalande reseledaren. Utflykterna ska bokas hemifrån senast 45 dagar före avresa.

I utflyktspaketet ingår

 • Puerto Quetzal. Stadsrundtur i världsarvet Antigua(lunch ingår)
 • Panama City, Panama. Heldagsutflykt till Panama City och slussarna vid Miraflores (lunch ingår inte)
 • Cartagena, Colombia. Stadsrundtur i kolonialtidsstaden Cartagena och den Unesco-skyddade gamla stadsdelen (lunch ingår inte).

Pris: 4 898 kr per person

Cartagena

Prisinformation

Tillägg för enkelhytt
 • Invändig enkelhytt, kategori IB. Begränsat antal:  19 398 kr per person
 • Enkelhytt med privat balkong, kategori BB. Begränsat antal: 49 998 kr per person
Tillägg för hyttuppgradering
 • Balkonghytt med privat balkong, kategori BB: 15 598 kr per person
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Los Angeles och Miami – Stockholm med mellanlandning
 • Transport enligt program
 • Informationsmöten och föredrag av reseledare
 • Stadsrundtur i Los Angeles
 • 1 natt på turistklasshotell i Los Angeles i delalt dubbelrum med frukost 
 • 15 nätters kryssning med Norwegian Bliss i delad invändig dubbelhytt
 • Helpension på fartyget
 • Kaffe, te och istvatten på fartyget
 • Stadsrundtur i Miami
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd vid sjukdom, 7 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/hemförsäkring 
 • Eventuella extra utflykter och arrangemang 
 • Tillägg för enkelhytt och balkonghytt 
 • Tillägg för enkelrum 
 • Drycker ombord och på land
 • Övriga måltider 
 • Dricks till lokalguider och chaufförer (räkna med ca 20 USD totalt. Gäster med utflyktspaket bör beräkna 30 USD totalt)
 • Dricks på fartyget (räkna med 20 USD per person/natt ombord. Beloppet tas automatiskt ut från ditt skeppskonto) *
 • Personliga förnödenheter 
 • Avgift för inreseregistrering till USA (ESTA, ca 21 USD)
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar” 

* Observera att dricks alltid är en frivillig fråga. Om du inte vill betala dricks ombord, eller om du vill minska beloppet, kan du kontakta receptionen på fartyget och fylla i ett så kallat «service charge waiver» -formulär. Reseledaren kan naturligtvis hjälpa till med detta.

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Hur är hytterna?

Det finns olika hyttkategorier från trevliga, rymliga insides-hytter till magnifika sviter med privata balkonger. Gemensamt för alla är dock att de naturligtvis har egen dusch och toalett med tillräckliga utrymmen, sittplatser, enkelsängar eller en dubbelsäng. Dessutom är alla hytter utrustade med kylskåp samt hårtork. Om du vill boka en svit ber vi dig kontakta Albatros för bokning samt prisuppgift.

Invändig hytt
Hyttkategori IB, däck 8. Invändig hytt med två enkelsängar. 

Balkonghytt
Hyttkategori BB, däck 10. Utvändig hytt med stort panoramafönster, balkong och två enkelsängar. 

Utflykter – Halvdag och heldag

Det är kutym att dela upp utflykter i heldags- och halvdagsutflykter. Det innebär inte nödvändigtvis att utflykterna vara exakt en hel eller halv dag. En halvdagsutflykt pågår för det mesta om förmiddagen eller eller om eftermiddagen och sträcker sig inte över en måltid. Normalt sett återvänder man från utflykten så att det passar med lunch eller middag. Utflykterna varar för det mesta 2-4 timmar. En heldagsutflykt brukar vara ca 5-9 timmar, och sträcker sig för det mesta över en huvudmåltid som dock inte behöver ingå i priset.  Detta anges i utflyktsbeskrivningen. 

Tidsangivelser i programmet

Tids- och hamnangivelserna i resans program är med förbehåll för ändringar från rederiets sida. Det brukar inte förekomma många ändringar angående hamnarna vi ankommer till, men vissa mindre tidsändringar förekommer på nästan alla kryssningar, beroende på väder och vind. Vi väljer dock alltid att ha med tiderna i programmet, eftersom det ger en bra bild av hur mycket tid man förvänta sig att ha till förfogande i hamn/på land. Det är givetvis en del av upplevelsen när man kryssar!

Wi-fi och internet på hotellen i USA

Många av våra hotell har gratis Wi-fi eller internet via nätverkskabel på rummen. Detta ingår i servicen precis som teve. Anslutning och kvalitet kan dock vara något ostadigt. Några av hotellen erbjuder gratis Wi-fi på rummen medan andra erbjuder gratis internet på gemensamma ytor (fråga gärna efter Wi-fi eller internet när du checkar in på hotellet eller fråga din reseledare). Ibland kan det löna sig att utnyttja servicen på de gemensamma ytorna eftersom anslutningen är bättre där än på rummen. Signalstyrkan beror ofta på var ditt rum är placerat i förhållande till närmaste Wi-fi-router.

Enskilda hotell kräver en avgift för användning av Wi-fi eller internet via nätverkskabel på rummet. Här är kvaliteten oftast bättre.

Det finns även möjlighet utnyttja gratis Wi-fi på allmänna platser som Starbucks, som oftast finns på nära avstånd i de större städerna.

Wi-Fi på bussar i USA och under utflykter

Man kan inte räkna med att det är finns Wi-Fi på turistbussarna, eftersom det fortfarande är en ganska sällsynt service. 

Hotellfrukost i Los Angeles

Den amerikanska frukostkulturen är förhållandevis enkel om man jämför med den skandinaviska. Frukosten på de flesta standardhotell i USA är den så kallade ”continental breakfast”, vilket för det mesta innebär kaffe/te, juice och toast med smör och marmelad. Det förekommer också att man på hotell i USA har papptallrikar till frukosten, eftersom många tar sin frukost ” to go”.

Bagage

Det kan vara bra att ta med en mindre ryggsäck eller väska för dagsturer/utflykter och resdagar, eftersom du oftast inte ser ditt bagage igen förrän på kvällen. Du behöver inte ta med handdukar. Om du vill låsa din resväska ska du använda ett TSA-lås. Bagaget kontrolleras av The Transportation Security Administration på flyget från och till USA. De har en huvudnyckel som kan öppna alla TSA-lås. Om du har låst väskan med ett annat lås förbehåller de sig rätten att bryta upp låset. Detta gäller även inbyggda lås i väskan. TSA-lås kan köpas i de flesta väskbutiker och finns både som hänglås och väskrem.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Före avresa

Pass

Ditt pass ska vara giltigt minst sex månader från hemresedatum. Barn, oavsett ålder, ska ha eget pass. Det räcker inte att han eller hon står med i föräldrarnas pass. Skicka en kopia av passet till Albatros Travel senast 14 dagar efter bokningen. Notera att namnet på flygbiljetten ska vara identiskt med namnet som anges i passet.

Konsekvenserna av det motsatta kan vara att du nekas inresa till USA och måste flyga hem på egen bekostnad. USA kräver inte visum för svenskar och andra EU-medborgare vid uppehåll i högst 90 dagar, men tullpapper måste fyllas i ombord. Vid inresa får du automatiskt 90 dagars uppehållsrätt med en giltig returbiljett. 

ESTA – inresetillstånd till USA

Senast 72 timmar före avresa ska du ansöka om inresetillstånd till USA. 
Det gör du genom att klicka här: https://esta.cbp.dhs.gov

Här får du ett preliminärt inresetillstånd och ett nummer som du ska printa ut eller skriva upp och ha med dig under hela resan, eftersom flygplatsmyndigheterna i Sverige och USA kan kräva att få se det. Det kostar ett mindre belopp, som du betalar med kreditkort. Inresetillståndet gäller i två år eller till ditt pass utlöper om detta sker inom två år

Vaccinationer

Det krävs vaccination mot hepatit A, difteri/stelkramp och gula febern. Vissa av länderna på den här resan kan kräva att man kan visa upp sitt vaccinationsintyg om man har besökt Panama eller Colombia.

Elektronisk utrustning/mobila enheter

Säkerhetskrav vid flygresor till USA

Vänligen uppmärksamma att amerikanska myndigheter har infört strängare säkerhetskrav vid flygresor till USA. Alla mobila enheter som man tar med i handbagaget på flyget (mobiltelefoner, surfplattor, Ipad, bärbar dator etc.) ska ha fullt uppladdat batteri, så att man vid en kontroll i säkerhetskontrollen kan sätta på sin telefon etc. 
Om din mobila enhet inte är uppladdad eller kan sättas på är det inte tillåtet att ta med den på flyget, utan man måste lämna den i säkerhetskontrollen och man är heller inte garanterad en plats på flyget längre. 

Handen på hjärtat

Information

Vår kryssning genom Panamakanalen är en resa på nästan 4 900 sjömil. Det innebär att vi är till havs vissa dagar och förflyttar oss mot nästa hamn.  Det kan kanske vid första ögonkast verka lite händelselöst, men det finns ingen anledning att förtvivla! Av alla de gäster Albatros har haft med på kryssning har vi fortfarande inte hört från våra gäster att det är tråligt ombord. Det finns en mängd underhållning, musik i olika genrer, frågesport och naturligtvis olika restauranger som ska provas, för att bara nämna ett par av de saker man kan göra ombord.  Och om du har en bra bok med dig kan du med lätthet hitta ett lugnt hörn på däck dit du kan dra dig tillbaka för en lugn stund.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 4 out of 5 by from En härlig res med många fina upplevelser Det var en spännande resa och vår reseledare var fantastisk
Date published: 2023-01-29
Rated 5 out of 5 by from En resa med äventyr Spännande resa kunnig reseledare, prisern på båten skyhöga
Date published: 2023-01-23
Rated 4 out of 5 by from En BÅT-resa ombord på en lyxbåt Detta är en resa för dem som tycker om att tillbringa 90% ombord på ett fartyg, båten är i perfekt skick, servicen ombord förstklassig, organisationen genomtänkt! Alla rederiets kostnader ombord som INTE ingår i grundpriset är mycket dyra (tex internet, drycker, utflykter). Den av rederiets förväntade drickskostnaden är hutlös hög, men går att avsäga sig strax innan resans slut. Den disponibla tiden ombord på land i respektive hamn är i praktiken förhållandevis kort (5-7 timmar).
Date published: 2023-01-23
Rated 1 out of 5 by from En tråkig resa Det var ganska tråkigt resa redan från första dagen när vi var i Los Angeles som vi väntade att bossen ska komma sen nästa dag samma sak och vi såg inte mycket av staden inte av andra städer heller på grund alt springande på gatorna för att tiden var begränsat. På alla utflykter utom en vi fick inte vatten på bussen trots värmen. Reseledaren hade inte koll på gruppen Maten på botten var inte höjdare
Date published: 2023-01-23
Rated 5 out of 5 by from En fantastisk reseupplevelse Mina förväntningar var stora och de blev till och med överträffade. Resan var toppen på alla sätt. Reseledaren Stellan Danielsson var mycket bra, kunnig och inspirerande och han bidrog verkligen till att förhöja värdet på resan.
Date published: 2023-01-23
Rated 4 out of 5 by from Kryssning under pandemi En resa med många upplevelser men tyvärr även med inställda besök i flera hamnar.
Date published: 2022-02-07
Rated 3 out of 5 by from Hade kunnat varit en fantastisk resa Om alla länder, som ingick i programmet, hade kunnat besökas hade det varit en fantastisk resa. Nu kunde vi inte besöka tre länder.
Date published: 2022-02-07
Rated 3 out of 5 by from Intressant Intressant men för korta uppehåll i hamn, samt för lång tid till havs
Date published: 2019-11-25
 • y_2023, m_12, d_6, h_6
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.37
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_3, tr_56
 • loc_sv_SE, sid_USCOC02, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor