Armenien och Georgien - där Europa möter Asien

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Storslagen historia, fängslande natur, gedigna mat- och vintraditioner och storstadspuls i Jerevan och Tbilisi

Under Kaukasus dramatiska toppar väntar ett äventyr utan dess like med urgamla kyrkor och kloster, snötäckta bergstoppar och gröna dalar.  

Vi blickar ut över de vackra vyerna från den lilla staden Kazbegi och Georgiens nationalsymbol, den heliga Treenighetskyrkan. Vi utforskar det UNESCO-bevarade Geghard-klostret och pilgrimsmålet Khor Virap-kyrkan med de majestätiska Araratbergen i bakgrunden.

Dessutom tar vi pulsen på huvudstäderna Jerevan och Tbilisi, njuter av georgiskt vin och provsmakar hemlagade specialiteter.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Georgiska lari och armeniska dram

Dagsprogram 12 dagar
Dag 1
Avresa från Stockholm
Dag 2
Jerevan. Stadsrundtur Republiktorget, Operan, Kaskaden och museet för det armeniska folkmordet
Dag 3
Jerevan. Det UNESCO-skyddade Geghardklostret, Garni-templet och möjlighet för besök på brandy destilleri
Dag 4
Utflykt till Etjmiadzin, Khor Virap och besök hos lokala konstnärer, tid på egen hand
Dag 5
Jerevan – Sevan – Dilijan. Noratus – Sevansjön och bergsbyn Dilijan
Dag 6
Dilijan – Tbilisi. Det UNESCO-skyddade Haghpat-klostret och ankomst till Georgien
Dag 7
Tbilisi. Stadsrundtur med Metekhi-kyrkan, badhus, Narikala-fortet och historiska museet
Dag 8
Tbilisi – Gori – Uplistsikhe - Gudauri. Stalin-museet och den forntida staden Uplistsiche
Dag 9
Gudauri – Kazbeki – Mtskheta- Tbilisi.Kazbek, Stepantsminda och jeep till Treenighetskyrkan. Svetitskhoveli-katedralen
Dag 10
Tbilisi – Sighnagi – Tbilisi. Utflykt till bergsorten Signagi och vinprovning
Dag 11
Tbilisi. Tid på egen hand och avskedsmiddag
Dag 12
Hemresa och hemkomst

Bilder

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Avresa från Stockholm

Vi reser från Stockholm på kvällen med kursen inställd på Armenien.

Dag 2
Jerevan. Stadsrundtur Republiktorget, Operan, Kaskaden och museet för det armeniska folkmordet Ca. 10 km
Republiktorget i Jerevan, Armenien

Vi landar tidigt i Jerevan och åker direkt till vårt hotell, där vi kan koppla av på rummet innan vi efter en sen frukost startar dagens stadsrundvandring.

Idag ska vi lära känna Armeniens huvudstad bättre. Jerevan är en av de äldsta kontinuerligt bebodda städerna i hela världen och har haft bebyggelse ända sedan bronsåldern (!) Dagens 1,1 miljoner invånare vet hur man njuter av livet och det märks på stadens välutvecklade cafékultur, många teatrar, gallerier, konsertsalar och spelställen. Under vår stadsvandring passerar vi Republiktorget (f.d. Lenintorget) där bl.a. det nationella konstmuséet, universitetet, den 23 meter höga statyn föreställande Moder Armenien, parlamentet, presidentpalatset Operan och Kaskaden som är ett minnesmärke för 50-årsdagen för det sovjetiska Georgien ligger.

Vi besöker också minnesmärket och museet för det armeniska folkmordet som ligger i en underjordisk betongbunker.

Kungariket Armenien etablerades redan på 600-talet f. Kr. och kristendomen antogs som statsreligion år 301. På 1500-talet delades landet mellan perserna och osmanerna och som en kristen minoritet i Det Osmanska Riket utsattes armenierna ofta för diskriminering. Diskrimineringen utvecklades till ren förföljelse under sultan Abdülhamid II, och mellan år 1894-96 förföljdes och mördades mellan 80 000 och 300 000 armenier. Detta var bara upptakten till vad som 1915 skulle utvecklas till ett regelrätt folkmord och som inleddes med mordet på 250 armeniska intellektuella. Efter detta följde massakrer som utplånade hela landsbyar och man räknar med att cirka en miljon armenier mördades mellan 1915-17 medan många tusen drevs på flykt. I synnerhet Frankrike och USA har idag en stor armenisk befolkningsgrupp p.g.a. denna etniska rensning.

Vi ses igen på kvällen och äter middag på en av stadens restauranger.

Dag 3
Jerevan. Det UNESCO-skyddade Geghardklostret, Garni-templet och möjlighet för besök på brandy destilleri Ca. 100 km
Geghardklostret

Vi startar vid det UNESCO-bevarade Geghard-klostret. Bara klostrets dramatiska placering i en klyfta med klippor som tornar upp sig på bägge sidor är en upplevelse. Det ursprungliga klostret uppfördes på 400-talet – enligt sägnen av självaste Gregorius Illuminator som var det första överhuvudet för den armeniska nationalkyrkan – på platsen där en helig källa sprang ut från underjorden. En del av klostret är uthugget direkt i klippväggen, bl.a. flera kyrkorum, mindre grottliknande håligheter och många kors. Klostret plundrades och brändes ner till grunden på 800-talet och den nuvarande huvudkyrkan härstammar från år 1215. ”Geghard” betyder ”spjut” och syftar på det spjut Jesus genomborrades med på korset – ett föremål som sägs ha hört till klostrets reliksamling men som idag finns utställt på muséet i Echmiadzin-katedralen som vi ska se under morgondagen.

Garni-templet, ett hellenistiskt tempel tillägnat solguden Mitra på 100-talet, är nästa punkt på dagens program. Efter nationens officiella övergång till kristendomen användes templet som sommarresidens för det armeniska kungahuset som också anlade en kyrka och ett badhus på platsen. Dessa kan vi idag se ruinerna av och badhuset har bl.a. en mycket vacker mosaik tillverkad av natursten i 15 olika nyanser. Vi äter lunch i ett privat hem, där vi ska se hur man förbereder och bakar det lokala brödet ”lavsh” i en underjordisk grillugn – en så kallad ”tonir”.

Vi återvänder till Jerevan, och resten av dagen är avsatt för upplevelser på egen hand. Om man har lust kan man följa med till stadens bästa brandydestilleri. Brandy är Armeniens nationaldryck och det har producerats här i landet sedan 1887, då det första destilleriet öppnade. På eftermiddagen finns det möjlighet att besöka det mest berömda av destillerierna; Ararat, där vi får en rundtur och får smaka på de gyllene dropparna. Självaste Winston Churchill föredrog armenisk brandy framför fransk cognac, och det sägs att Stalin brukade skicka honom lådor av Ararat-brandy. (Besöket vid brandydestilleriet är inte inkluderat i resans pris, men kan arrangeras av reseledaren på plats och brukar vanligtvis börja kl. 16:00)

Dag 4
Utflykt till Etjmiadzin, Khor Virap och besök hos lokala konstnärer, tid på egen hand Ca. 80 km
Etchmiatsin-katedralen

Den apostoliska armeniska kyrkan har sitt administrativa och spirituella centrum i Echmiadzin, som också var landets huvudstad mellan åren 189 och 240. Enligt legenden var det här Gregorius Illuminator i en uppenbarelse såg en gudomlig ljusstråle från himlen till den plats på jorden där han sedermera uppförde Armeniens första nationalkyrka. Det är också han som pekas ut som den som omvände armenierna till kristendomen år 301. Idag finns inte mycket kvar av de ursprungliga kyrkostrukturerna men katedralen har trots de många om- och nybyggnationerna lyckats med att bevara sin utstrålning av helighet. Själva kyrkorummet mäter cirka 20 X 20 meter och i mitten av rummet står en pelare för att markera platsen där Gregorius såg den gudomliga ljusstrålen träffa marken.  Vi besöker också katedralens museum där vi bland andra reliker kan beskåda det romerska spjut som sägs ha genomborrat Jesus på korset. Vi äter lunch hos en lokal förening.

Resan fortsätter i Gregorius fotspår till Khor Virap-kyrkan, som är ett lika så stort pilgrimsmål. Här blev Gregorius fängslad av kung Trdat III och hölls fången i en underjordisk grotta i 13 år. Han överlevde på den maten han fick insmugglad till sig av kristna sympatisörer. Efter att Gregorius ska ha helat kungen från en sinnessjukdom blev han frigiven och kristendomen spred sig till hela Armenien. Kanske insåg kungen att det var strategiskt smart att sluta fred med det växande antalet kristna i landet. Kyrkan är byggd ovanpå grottan, och det är möjligt att gå ner i den via en stege – om man inte är klaustrofobisk eller har svårt med balansen. Om man istället går ut från kyrkan och riktar blicken uppåt har man en vacker utsikt över de två snötäckta topparna på Araratberget, som ligger på andra sidan gränsen till Turkiet.    

Härifrån fortsätter vi till den lilla byn Khachpar, där vi ska besöka Art Takard centeret, där många av de bästa skulptörerna i Armenien ställer ut sina verk. Vi får en rundvisning i verkstaden och hör mer om livet som konstnär i det moderna Armenien.

Vi åker tillbaka till Jerevan, och resten av dagen är avsatt till upplevelser på egen hand. Man kan till exempel ta en kopp kaffe på caféerna i kvarteren runt det vackra operahuset, eller vid Republiktorget, där man kan njuta av den ”sjungande fontänen” som ackompanjeras av både ljusspel och klassisk musik. Dessutom kan man ta en promenad på stadens stora gågata, Norra avenyn. Här finns butiker och caféer som räcker till många timmars underhållning!

Dag 5
Jerevan – Sevan – Dilijan. Noratus – Sevansjön och bergsbyn Dilijan Ca. 110 km
Sevanavank-klostret vid Sevan-sjön, Armenien

Det är dags att säga farväl till den armeniska huvudstaden och bege oss ut på landet.

Vi startar med att besöka Noratur och stadens berömda kyrkogård, som består av 1 000 stora armeniska khachkars, dekorerade med enastående ornament. Armeniska khachkars kallas även för armeniska kors, och de första av den typen kom till redan under det nionde århundrandet då armenierna blev fria från det långvariga arabiska herradömet.

Nu fortsätter vi till Armeniens största sjö, Sevan, med en yta på 940 km2. Med sina 1 900 meter över havet är Sevan också en av de högst belägna färskvattenssjöarna i Euroasien. Sjöns vatten skiftar färg mellan klart azurblått och mörkblått – och alla nyanser däremellan – beroende på vädret och sjöns egna, outgrundliga anledningar. När man under Sovjettiden fördämde Hrazdan-floden som försåg sjön med vatten och därmed sänkte vattenståndet med 20 meter dök 2 000 år gamla byggnader och föremål upp ur sjöns hemlighetsfulla djup. Sedan dess har vattenståndet på artificiell väg höjts med två meter vilket har förbättrat vattenkvaliteten i sjön avsevärt. Vi besöker Sevan-klostret som från början låg på en ö ut i sjön som med tiden har blivit till en halvö. Det isolerade läget i kombination med att kvinnor var bannlysta på ön gjorde klostret lämpat för munkar som avvikit från dygdens smala stig.

Sedan sätter vi kurs mot bergsbyn Dilijan i ett område som brukar kallas ”Armeniens Schweiz”. Dilijan är en trevlig och pittoresk by som präglas av gamla stenhus och utsirade träbalkonger och som ligger i natursköna omgivningar vid Aghstev-flodens strand omgiven av stora skogar.Under Sovjettiden kom många konstnärer, musiker och filmskapare till byn för att få arbetsro och låta sig inspireras av de vackra omgivningarna och den kreativa atmosfären är fortfarande påtaglig även om byn idag främst besöks av ”vanliga” turister.

Vi övernattar i Dilijan, där vi kan njuta av lugnet och stillheten, och den vackra naturen.

Dag 6
Dilijan – Tbilisi. Det UNESCO-skyddade Haghpat-klostret och ankomst till Georgien Ca 200 km
Haghpat-klostret

Idag lämnar vi Armenien, men innan vi gör det besöker vi Haghpat-klostret som står med på UNESCO:s lista över världskulturarv.

Klostret uppfördes på 900-talet och utgör en milstolpe i religiös armenisk medeltidsarkitektur. Trots spåren av tidens tand, jordskalv och angrepp från invaderande styrkor är stora delar av den ursprungliga strukturen intakt, bl.a. huvudkyrkan som är tillägnad klostrets upphovsman Sankt Nishan, och det tre våningar höga, fristående klocktornet. Vi äter en god lunch på en restaurang i närheten av Haghpat.

På eftermiddagen korsar vi gränsen till Georgien och beger oss mot huvudstaden Tbilisi.

Tbilisi är en gammal stad med en historia som sträcker sig ända tillbaka till 400-talet. Dock har staden flera gånger närapå jämnats med marken av invaderande styrkor, senast 1795 då Persiens Aga Mohammed Khan i princip brände staden till grunden. Idag är staden under snabb utveckling och den gamla stadsdelen står i skarp kontrast till de många nybyggda delarna, som präglar området vid floden.

Dag 7
Tbilisi. Stadsrundtur med Metekhi-kyrkan, badhus, Narikala-fortet och historiska museet Ca 25 km
Kungliga baden i Tbilisi

Efter frukost på hotellet har det blivit dags att gå på upptäcktsfärd i staden som slingrar sig längs bergssidorna på bägge sidor av floden Mtkvari.

Vi tar en promenad i den gamla stadsdelen som med sina slingrande gator och vinda balkonger doftar av gamla tiders Kaukasien. Vi börjar vår vandring vid Metekhi-kyrkan som uppfördes i slutet av 1200-talet men som återuppbyggts flera gånger sedan dess. Redan på 500-talet låg en kyrka uppförd av Kung Vakhtang Gorgasali (enligt legenden är Tbilisis grundare) på platsen. Här finner man bland annat den kvinnliga martyren Sankt Shushaniks gravplats. Hon torterades till döds av sin man år 544 eftersom hon vägrade att ge upp sin religiösa tro. Vi fortsätter till ett av stadens gamla badhus som är uppfört ovanpå en av de varma källor som strömmar upp från underjorden på många platser i Tbilisi. Ordet ”Tbili” betyder just ”varm” och vattnet i badhusen håller en behaglig temperatur på 38-40 grader. Trots den något speciella lukten från det svavelhaltiga vattnet är badhusen fortfarande populära och stadens invånare söker sig hit för att lindra hudproblem och gikt, få en massage eller bara koppla av.

Vi tar oss vidare upp till Sololaki-höjden där Narikala-fortet tronar likt en borg i en riddarroman. Fortet är stadens äldsta med rötter tillbaka till 200-talet men har i likhet med alla andra byggnadsverk i Tbilisi förstörts och byggts upp i flera omgångar. Utsikten härifrån är strålande och ger en god överblick över den gamla stadsdelen. Turen går vidare till stadens största synagoga, till Sioni-katedralen och till stadens äldsta bevarade kyrka, Anchiskhati, som härstammar från 500-talet. Vi avrundar dagen med en promenad längs Rustaveli-stråket, Tbilisis huvudgata, där både parlamentet och flera av stadens stora museer ligger. Efteråt har vi tid på egen hand.

Dag 8
Tbilisi – Gori – Uplistsikhe - Gudauri. Stalin-museet och den forntida staden Uplistsiche Ca 250 km
Stalins hus

Idag ska vi prova på ett nytt transportmedel. Efter frukosten beger vi oss därför till Tbilisis centralstation, där vårt tåg till Gori väntar. Den en timme långa tågturen tar oss genom det vackra georgiska landskapet och vi har tid att njuta av naturen när tåget långsamt rör sig framåt. Tågverksamheten i Georgien är inte alltid så pålitlig som man hoppas på, så vi tar förehåll för att tågplanerna kan ändras. Skulle tågresan inte passa med vårt program tar vi istället bussen från den georgiska huvudstaden och åker längs med Mtkvari-floden till Gori, Josef Stalins födelsestad. Här ska vi besöka Stalin-muséet. Övertäckt av en paviljong i grek-romersk stil ligger det anspråkslösa hus där Stalin – på den tiden Ioseb Besarionis dze Jugashvili – tillbringade sina första fyra levnadsår. Museet ligger precis vid sidan av huset och byggdes 1957 som en hyllning till den framlidne USSR-ledaren. Efter Georgiens frigörelse har bilden som framställs av Stalin dock nyanserats en smula och utställningen täcker även de etniska rensningarna, Gulag och pakten med Hitler 1939. Det är ett viktigt kapitel i världshistorien sett utifrån en av nyckelpersonernas livshistoria.

Vår resa fortsätter till forntidsstaden Uplistsiche som huggits direkt ut ur bergväggen. Från 600-talet f. Kr – 100-talet e. Kr. fungerade staden som ett förkristet religiöst centrum där solgudinnan dyrkades. Efter den arabiska invasionen av området år 645 blev Uplistsiche residens för de kristna kungarna som övertog de hedniska templen och gjorde om dem till kyrkor. Det var under denna period som staden hade sin storhetstid med ett invånarantal på som mest 20 000 personer. Det vi kan beskåda idag utgör mindre än hälften av den ursprungliga staden som förstördes av mongolerna 1240. Idag återstår bara resterna av den innersta stadskärnan. Det är dock fortfarande möjligt att beundra det arbete som lagts ner på utformningen av grottrummen för över 2 500 år sedan.

Sedan fortsätter vi till skidorten Gudauri där vi övernattar och äter middag.

Dag 9
Gudauri – Kazbeki – Mtskheta- Tbilisi.Kazbek, Stepantsminda och jeep till Treenighetskyrkan. Svetitskhoveli-katedralen Ca 240 km
Se den otroliga utsikten över de georgiska bergen

I dag fortsätter vi upp mot Kaukasusbergen längs den s.k. Georgiska Militärhuvudvägen som anlades i den svåra bergsterrängen under 1800-talet när landet besattes av Ryssland. Trots det föga smickrande namnet bjuder vägen på en mycket naturskön rutt genom de storslagna bergslandskapen.

Vår första anhalt är en by uppe i bergen som heter Stepantsminda (tidigare Kazbegi). Här har vi tid att ta en kort promenad och njuta av den imponerande utsikten över Kazbek-berget. Resten av vägen är för brant för bussarna så vi byter till jeepar och sätter kurs mot den Heliga Treenighetskyrkan eller Tsminda Sameba, som den också kallas. Kyrkan ligger helt isolerat på en bergstopp i Kaukasus mäktiga, öde landskap och den vackra placeringen har gjort kyrkan till en nationalsymbol för Georgien.

Vi äter lunch i Kazbek hos en familj i trakten. Här får vi provsmaka hemlagade specialiteter och områdets vodka; chacha.

Vi återvänder nu till huvudstaden Tbilisi, och längs med vägen stannar vi vid en av de äldsta och viktigaste städerna i Georgien, Mtskheta. Kristendomen blev statsreligion i Georgien år 317, 14 år efter grannlandet Armenien. Kyrkorna i området kring staden Mtskheta hör till de äldsta och mest betydelsefulla i hela Georgien och flera av dem finns också representerade på UNESCO:s världsarvslista. Det gäller bland annat Jvari-klostret som är beläget uppe på en bergstopp med en vacker utsikt över staden och floden Mtkvari som slingrar sig nedanför. Det lilla klostret uppfördes under tidigt 600-tal på en helig plats där antingen Sankt Nino (en kvinnlig evangelist) eller Kung Mirian (som hon omvände till kristendomen) placerade ett stort träkors. Byggnaden är strikt symmetrisk och konstruerad i en korsformation med extra utrymme mellan ”armarna” så att hela grunden bildar en oktogon.

Inne i Mtsketa stad hittar vi Svetitskhoveli-katedralen som är den näst största kyrkan i hela Georgien och en av de allra viktigaste. Ärkebiskopen av Mtsketa och Tbilisi har sitt säte här och självaste Jesu kjortel sägs vara begraven under kyrkan. Den ursprungliga träkyrkan från 300-talet ersattes efter 100 år av en stenkyrka som man fortfarande kan se resterna av i dagens kyrka som härstammar från 1000-talet. Katedralen, som framstod som enorm för sin tid, är vackert utsmyckad både inuti och utanpå.

Vi kommer fram till Tbilisi på kvällen, där man på egen hand kan utforska det georgiska köket.

Dag 10
Tbilisi – Sighnagi – Tbilisi. Utflykt till bergsorten Signagi och vinprovning Ca 225 km
Vi besöker en vingård i Katheki-regionen

Idag lämnar vi återigen Tbilisi. Denna gång för att besöka en av områdets vackraste byar, Signagi som ligger uppe på en kulle med utsikt över Alazani-dalen och Kaukasus i fjärran. Här är gatorna smala, branta och kullerstensbelagda och kantade av pastellfärgade hus med träbalkonger från 17- och 1800-talet. Den gamla stadsmuren från 1700-talet är fortfarande intakt och det är möjligt att ta en liten promenad ovanpå den.

Georgien har tillverkat vin de senaste 7000 åren och särskilt i Katheki-regionen präglas landskapet av vinodlingarna. Enligt traditionen låter man druvsaften jäsa i lerkrukor som sänks ner i jorden – dock har andra produktionsmetoder och druvsorter från Europa vunnit mark på senare tid. Vi besöker en traditionell vingård i området, ser deras vinproduktion, äter en god lunch och lär oss om hur man bakar georgiskt bröd i underjordiska ugnar.

Sedan har det blivit dags att återvända till Tbilisi där vi äter middag på egen hand.

Dag 11
Tbilisi. Tid på egen hand och avskedsmiddag Ca 20 km
Vackra vyer över Tbilisi

Njut av dagen på egen hand i Tbilisi – varför inte besöka ett museum eller njuta av ett glas georgiskt vin innan vi ska ses på kvällen till en avskedsmiddag. Den som vill hinner vila lite eller sova en stund innan vi ska bege oss ut till flygplatsen sent på kvällen.

Dag 12
Hemresa och hemkomst

Runt midnatt beger vi oss till flygplatsen för att flyga hem igen. Vi landar tidigt på morgonen i Stockholm.

Prisinformation

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Tbilisi t/r med mellanlandning
 • Utflykter enligt program
 • Boende på bra, centrala hotell i delat dubbelrum
 • Halvpension. Lunch dag 2 – 7 9-10 och middag dag 2,5, 8 och 11
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd vid sjukdom, 7% av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkringen
 • Dricks till lokalguider och chaufförer (beräkna ca 60 USD)
 • Tillägg för enkelrum
 • Drycker
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Deltagarantal

Denne rejse kræver et deltagerantal på minimum 15 personer. Hvis dette antal ikke nås, forbeholder vi os retten til at annullere rejsen – dette vil typisk ske senest 4-6 uger før planlagt afrejsedato. I henhold til Lov om Pakkerejser § 20 stk. 1 og stk. 3 er vi som rejsearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tab, man som kunde måtte blive påført som følge af annulleringen. Vi er alene forpligtede til at refundere rejsens pris.

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resedagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan.

Besök i ortodoxa kykor

Då man besöker en ortodox kyrka hör det till god sed att kvinnorna täcker håret med en sjal. Det är därför en bra idé att ta med en sådan till utflykterna. Männen bör inte bära någon form av huvudklädsel i kyrkan. 

Flyg

Vi flyger med Air Baltic, som har nattflygningar till Tbilisi. Vi har självklart inkluderat hotell vid både ankomstdag och avresedag, så flygningen ska gå så smidigt som möjligt. 

Boende

Vi bor på mindre hotell med de mest basala bekvämligheterna. Hotellen är valda p.g.a. sitt läge och sin trevliga atmosfär. Under några av dagarna bor vi på 3-4-stjärniga hotell, som trots sin enkla standard är charmiga och hemtrevliga. Servicenivå och standard är inte helt som det man är van vid i Västeuropa. Oavsett hotellets standard kommer du alltid att ha tillgång till egen dusch och toalett. Slutgiltig hotellista kommer att bifogas ditt avresebrev som skickas ut cirka en vecka före avresa.

Då vi bor på hotellen som ligger inne i den gamla stadsdelen kan bussen inte köra hela vägen fram till huvudingången. Bussen stannar då så nära hotellet som möjligt och bagaget transporteras den sista biten av hotellets personal. 

Ej lämpad för rörelsehindrade

Eftersom många av utflykterna på denna resa genomförs till fots är det viktigt att samtliga deltagare är pigga i benen och självgående.

Transport

Rutten Tbilisi - Gori görs med tåg, i den mån tidtabellen följs som förväntat. Det händer dock att tåget ställs in eller tidtabellen ändras, varför vi då åker buss.

Mer om Georgien

Här kan du läsa mer om Georgien: www.albatros-travel.se/resmal/europa/georgien
Läs bland annat om klimat och väder, tidsskillnad, dricks och se om du behöver visum.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 4 out of 5 by from En mycket bra resa, med vissa undantag, som vi gärna rekommenderar. En bra resa, som kräver vissa justeringar i programmet. Ländernas historia är inte bara deras kyrkohistoria. Mer nutid i programmet. T.ex om nu livsmedel är den viktigaste industrin i Armenien kunde vi besöka t.ex konservindustri, fruktodling eller bondgård. Reseledare Armina i Armenien var bra, Luca i Georgien var mycket bra och svenske Dennis var helt utmärkt. Vi saknade även lite mer tid på egen hand.
Date published: 2023-09-28
Rated 5 out of 5 by from Fantastisk resa med många upplevelser från historien Utmärkt program, välarrangerat och fint planerat, utmärkt mat, massor av upplevelser både av natur, kultur, historia och religion. Hotellen var bra och låg centralt placerade.
Date published: 2023-09-27
Rated 5 out of 5 by from Historisk och kunnig resan Reseledare från bada länderna och svensk ledare var underbara kunniga och trevliga !
Date published: 2023-09-26
 • y_2024, m_7, d_13, h_6
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.42
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_3
 • loc_sv_SE, sid_AMRTR06, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor