Flodkryssning på Mekong

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Kryssa från Vietnam till Kambodja i klassisk kolonialstil

Mäktiga Mekong – en magisk vattenvärld som skiftar i en myriad varianter av grönskande grönt. Där båtar, hus och marknader flyter fram på kanaler, floder och strömmar som ringlar sig fram genom landskapet.

Den här resan tar sin början i Ho Chi Minh City, där ger vi oss ut på stadsrundtur och ser Vietnamkrigets Cu Chi-tunnlar. Därefter går vi ombord på vår bekväma flodbåt i klassisk kolonialstil som i sakta mak tar oss från det frodiga Mekongdeltat till Kambodjas huvudstad Phnom Penh. Sist men inte minst, hägrar det som för många är resans höjdpunkt: Angkor Wat – det mäktiga Khmerrikets huvudstad och Kambodjas själ och hjärta.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Flodkryssningar

 • Reseledare Skandinavisk

 • Visum Ja

 • Vaccination Ja

 • Valuta Kambodjansk riel och vietnamesisk dong

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm – Ho Chi Minh City
Dag 2 Ankomst till Ho Chi Minh City. Stadsvandring och välkomstmiddag
Dag 3 Ho Chi Minh City. Cu Chi-tunnlarna och stadsrundtur
Dag 4 Ho Chi Minh City – My Tho. Ombordstigning på flodbåt
Dag 5 Ben Tre – Cho Lach. Mangrove, bambulundar, fruktträdgårdar och lokala verkstäder.
Dag 6 Ben Tre – Con Phouc. Båttur genom fågelreservatet Gao Giong (Den gröna oasen) och utflykt till små byar
Dag 7 Con Phouc. Taoist-klostret, fiskfarmar och korsa gränsen till Kambodja
Dag 8 Phnom Penh. Stadsrundtur, Killing Fields och fängelse S-21
Dag 9 Tonle Sap-floden
Dag 10 Kampong Cham. Wat Hanchey, Chiro Village och Wat Nokor.
Dag 11 Kampong Cham - Siem Reap. Vi lämnar vår flodbåt
Dag 12 Siem Reap. Angkor Thom och Angkor Wat
Dag 13 Siem Reap. Flytande by vid Tonle Sap-sjön och tid på egen hand
Dag 14 Siem Reap. Tid på egen hand. Hemresa
Dag 15 Hemkomst

RV Tonle Pandaw

Den bekväma flodbåten RV Tonle Pandaw från Pandaw Cuises kombinerar traditionell fransk kolonialstil med indokinesisk arkitektur.

Båten är 55 meter lång, byggdes 2002 och genomgick en större renovering 2013. De 28 hytterna är fördelade på Main och Upper Deck, är alla är utsides med panoramafönster och utgång till däcket. Här finns totalt fyra däck och gott om plats att röra sig på. På Upper Deck finns 18 av de trevliga hytterna, samt restaurangen som serverar både asiatisk och europeisk mat.

På Main Deck finns ytterligare 10 hytter. På soldäck, som är delvis täckt av en markis, kan du njuta av solen och utsikten från de sköna solstolarna. På Lower Deck finns en liten butik, samt spa-avdelningen, som erbjuder olika behandlingar. Det finns tillgång till gratis internet på alla gemensamma ytor.

Stämningen på båten är tillbakalutad och inte särskilt formell. Det finns ingen dresscode, heller inte i samband med middagarna. Reseledarna kommer att hålla fördrag och visa film ombord, samt informera om den kommande dagens aktiviteter och utflykter. Hytterna är alla trevligt inredda med eget badrum, och med skjutdörrar ut till däcket så att man kan njuta av utsikten både från däck och inifrån hytten. I hytterna finns även minibar, luftkonditionering, värdeförvaringsskåp, hårtork, samt badrock och badtofflor.

Klicka på bilderna för att se dem i större format

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
38 998:–
Stockholm
38 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Ho Chi Minh City

Vi flyger från Stockholm och styr kosan mot Ho Chi Minh City i Vietnam.

Dag 2
Ankomst till Ho Chi Minh City. Stadsvandring och välkomstmiddag
Notre Dame-katedralen i Ho Chi Minh City

Vid ankomsten till Ho Chi Minh City checkar vi in på vårt hotell. Staden är Vietnams största och kanske mest känd som Saigon, som den fortfarande kallas för i folkmun. I flera hundra år har stadens belägenhet varit gynnsam både för handel och militärstrategi, och historien har satt sin prägel i form av vackra pagoder och byggnader från tiden som huvudstad i den franska kolonin Indokina. Gatubilden domineras idag av moderna höghus, färgsprakande reklamskyltar och nya bilar.

När vi har checkat in strosar vi runt och besöker en av stadens centrala torg. Här hittar vi Notre Dame-katedralen från 1877-1883 och dess två 40 meter höga torn med järnspiror. Vi passerar även stadens rådhus, operahuset och stadens gamla posthus, som samtliga ligger i närheten. Vi träffas igen på kvällen för att inta en gemensam välkomstmiddag på en bra lokal restaurang.

Dag 3
Ho Chi Minh City. Cu Chi-tunnlarna och stadsrundtur
Cu Chi-tunnlarna stammar från Vietnamkriget

Tidigt på morgonen kör vi till de berömda Cu Chi-tunnlarna som byggdes av Viet Cong mellan 1940 och 1960. Inledningsvis för att hjälpa den lilla landarmén mot helikoptrar och annan modern krigföring, men när Vietnamkriget var på sin topp sträckte tunnlarna sig hela vägen från Ho Chi Minh City till den kambodjanska gränsen, och bara i Cu Chi-distriktet finns det över 250 kilometer underjordiska tunnlar.

När vi är tillbaka i Ho Chi Minh City äter vi lunch och besöker några av stadens sevärdheter. Vi besöker först Presidentpalatset, eller Självständighetspalatset som det kallas idag. Palatset är en klassisk konstruktion som byggdes på 1960-talet när den sydvietnamesiska presidenten Ngo Dinh Diem bestämde sig för att byta ut den gamla franska guvernörsbostaden mot detta storslagna palats.  Man får verkligen en känsla av svunna tiders storhet och rikedom när man vandrar genom de stora salarna, som står kvar precis som de lämnades år 1975.

Vi besöker ett av stadens mest intressanta museer, Krigsmuseet. Museet beskriver Vietnams långa kamp för självständighet med fokus på amerikanska kriget, som är bättre känt under namnet Vietnamkriget, och som pågick mellan 1965 och 1973. Muséet är uppdelat i olika teman och berättar bland annat om alla efterdyningar som den biologiska krigföringen fick under det så kallade Agent Orange-programmet. Utställningen handlar även om motståndet mot kriget i stora delar av världen. Ute på gården står gamla flygplan, bandvagnar med mera. Det här är ett väldigt bryskt museum men inte desto mindre viktigt för förståelsen för det Vietnam vi upplever idag.

Dag 4
Ho Chi Minh City – My Tho. Ombordstigning på flodbåt
Vi kryssar med RV Tonle Pandaw

Det är dags att lämna Ho Chi Minh City och inleda vår spännande kryssning på Mekongfloden. Vi kör söderut mot det enorma Mekongdeltat.

I My Tho går vi ombord på vår pampiga flodbåt RV Mekong Pandaw. Vi kopplar av resten av dagen och gör oss hemmastadda på vår flodbåt. På kvällen äter vi en gemensam middag i flodbåtsrestaurangen. De kommande dagarna varierar rätterna mellan allsidiga bufféer och fasta menyer med regionala rätter och lokala råvaror. Det är även möjligt att få rätter från det europeiska köket samt vegetarisk mat.

Dag 5
Ben Tre – Cho Lach. Mangrove, bambulundar, fruktträdgårdar och lokala verkstäder.

Tidigt på morgonen tar vi oss till staden Ben Tre. Här går vi ombord på en sampan – en traditionell vietnamesisk båt – och åker genom det frodiga deltat, genom mangrove, bambulundar och konstgjorda kanaler. Vi besöker fruktträdgårdar och lokala verkstäder, där vi lär oss om livet i deltat och hur de lokala produkterna bearbetas. Vi får smaka på de exotiska frukterna och bjuds på te med honung. Mekongdeltat är känd för sin biavl, och den lokala honungen sägs vara den bästa i Asien. Fram på eftermiddagen ankrar vi vid Cho Lach-ön, där vi ska på upptäcksfärd. Vi ser den lokala keramiken och lär oss om hur man tillagar de lokala rispannkakorna, ”Banh Xeo”. 

Dag 6
Ben Tre – Con Phouc. Båttur genom fågelreservatet Gao Giong (Den gröna oasen) och utflykt till små byar
Boka en behandling i spaet på Tonle Pandaw

Efter ännu en härlig frukost ombord går vi iland och ska nu åka buss till ett av Mekongs vackra fågelreservat. Gao Giong kallas också för den gröna oasen, och här hittar vi tusentals hägrar, storkar och tranor. Vi åker på en båttur genom reservatet längs med floder och små kanaler i mindre roddbåtar och kommer nära inpå häckningsområdena. Vi kan på nära håll njuta av den imponerande synen av de många vackra fåglarna. Tillbaka på fartyget är det dags för lunch medan vi stilla färdas mot Con Phuoc, som är en av de större öarna i deltat. Vi åker på upptäcktsfärd på ön med en Xi Loi, som är en lokal pick-up taxi som dras av en motorcykel. Längs med vägen stoppar vi vid lokala verkstäder och ser hur man tillverkar krogar och arbetar med träsnideri. Vi ser också en över 100 år gammal katolsk kyrka från den franska missionsperioden. Mot slutet av dagen är vi tillbaka på vårt fartyg och färdas vidare mot Kambodjas gräns. 

Dag 7
Con Phouc. Taoist-klostret, fiskfarmar och korsa gränsen till Kambodja
Ombord på vår båt

På förmiddagen utforskar vi i mindre båtar de många kanalerna som breder ut sig likt en labyrint i området kring Tan Chau-ön. Vi går också iland på ön och åker även idag på en utflykt med Xi Loi. Vi åker genom små byar och upplever hur lokalbefolkningen lever och arbetar. Vi ser de lokala fiskodlingarna, eller fiskefarmar som de också kallas. På eftermiddagen korsar vi den kambodjanska gränsen, och vi fyller i dokument för visum. När det är avklarat har vi resten av dagen för avkoppling ombord på båten. 

Dag 8
Phnom Penh. Stadsrundtur, Killing Fields och fängelse S-21
Mer än 17 000 människor miste livet i Pol Pots S-21

Idag lägger vi till i huvudstaden Phnom Penh som med sin rustika charm och elegans fortfarande osar av fransk kolonialtid. Vi ger oss ut på en avkopplande tur i cykeltaxi runt landets huvudstad. De gamla franska kolonialherrarna har satt sin tydliga prägel på Phnom Penhs arkitektur, och staden blev med sina breda boulevarder ansedd som Indokinas vackraste stad. De historiska händelserna och landets bristande resurser har emellertid inneburit att endast några få av de gamla franska kolonialbyggnaderna har fått vara kvar, och Phnom Penh har idag gatubilden av en modern storstad.

Efter lunch dyker vi ner i Kambodjas tråkiga mörka förflutna under Pol Pots styre. Vi besöker The Killing Fields vid Choeung Ek cirka 15 kilometer från Phnom Penhs centrum. Idag är detta en väldigt rofylld plats, men under Röda khmererna var samma plats scen åt en bestialisk misshandel och avrättning av tusentals personer. Offrens lidanden och historia har förevigats med ett torn med kranier från några av de oändligt många vars liv slutade i massgravarna.

Efter det fortsätter vi till Tuol Sleng-museet Tuol Svay Prey High School som år 1975 ombildades till fängelse av Röda Khmererna och fick namnet S-21 (Security Prison 21). Under perioden 1975 till 1978 fungerade fängelset som tortyrkammare, och för över 17 000 personer blev vistelsen i S-21 sista stopp innan de transporterades vidare till förintelselägren i Choeung Ek (Killing Fields). Idag har S-21 ombildats till museet Tuol Sleng till minne av de våldsamheter som ägde rum här under Röda Khmererna. Samtliga fångar som uppehöll sig här fotograferades. På väggarna sitter porträtt med desperata ansikten som talar sitt eget tydliga språk. Platsen är verkligen deprimerande att besöka, och påminner oss om människans allra värsta och mörkaste sidor.

Dag 9
Tonle Sap-floden
Vi ser hur livet levs på Tonle Sap-floden

Huvudstaden Phnom Penh ligger strategiskt nära punkten där Mekongfloden, Bassacfloden och Tonle Sap-floden rinner samman. Idag gör vi en avstickare i en mindre båt på Tonle Sap-floden. Floden smalnar av på flera ställen och vi passerar små orter och kan följa längs stranden samt den frodiga sydostasiatiska djungeln.

Vi besöker en by på ön Koh Trang (”silkesön”) som har specialiserat sig på silkesproduktion. Vi lär oss mer om produktionen från silkeslarver till det färdiga silkestyget. 

(OBS: Om vattennivån är för låg genomförs dagens utflykt med buss).

Dag 10
Kampong Cham. Wat Hanchey, Chiro Village och Wat Nokor.
På Mekong

Tidigt på morgonen åker vi till tempelkomplexet Wat Hanchey, som med sitt läge på en höjd har en fantastisk utsikt över Mekongfloden. Om du inte vill gå de ceremoniella 303 stegen upp till templet kan du välja att ta en motorcykeltaxi (kostar cirka en dollar). Templet är ett av de äldsta i Kambodja, och är otroligt välbevarat med många vackra reliefer och figurer. Väl tillbaka på vårt fartyg åker vi mot Kampong Cham, där vi njuter av vår frukost. 

I Kampong Cham byter vi ut båten mot buss och besöker byn OBT Chiro. OBT är en kambodjansk hjälporganisation, som hjälper de lokala barnen genom att ge dem utbildning och kunskaper inom olika områden, allt ifrån diverse hantverk till lantbruk och återvinning av plast. 

Vi avslutar dagen med att besöka klostertemplet Wat Nokor, som fortfarande är i bruk. Det är byggt av ruinerna av ett gammalt tempel. 

Dag 11
Kampong Cham - Siem Reap. Vi lämnar vår flodbåt
Ta Prohm-templet i Siem Reap

Efter frukost är det dags att lämna flodbåten. Från Kampong Cham kör vi med buss till Siem Reap. Vi stannar till i staden Kampong Thom innan vi på eftermiddagen kommer fram till Siem Reap. Ńär vi har kommit fram till Siem Reap checkar vi in på vårt hotell och tillbringar resten av dagen med att koppla av och titta på staden.

Dag 12
Siem Reap. Angkor Thom och Angkor Wat
Magiska Angkor Wat

Idag ska vi besöka Angkor Thom, den sista huvudstaden i Khmerriket som uppfördes på 1100-talet under kung Jayavarman VII. Ruinstaden är 9 kvadratkilometer stor och är omgiven av en kvadratisk, 9 meter hög mur. När vi har passerat ingångsporten som är flankerad av imponerande elefanter rör vi oss in till Bayontemplet som ligger i mitten av staden. Templet har 54 torn med utskurna och gåtfulla ansikten som symboliserar det stora Khmerrikets 54 provinser. Vi ska även titta på vackra reliefer på Elefanternas terras och Den spetälske konungens terrass.

Vid middagstid återvänder vi till vårt hotell och håller en lång lunchpaus, och den som vill hinner koppla av vid poolen med en god bok.

På eftermiddagen byter vi ut bussen mot tuk-tuk och kör till den fantastiska tempelstaden Angkor Wat. Hela tempelkomplexet täcker 20 x 50 kilometer och var mellan 800 och 1300 huvudstad för det mäktiga khmerriket, vars makt och kulturella inflytande räckte långt in i de omgärdande länderna. Själva Angkor Wat är det största av många tempel, och har gett sitt namn åt området. Angkor Wat upphör aldrig att förtrolla sina besökare, och platsen lämnar inga tvivel om att Khmerriket har haft sin berättigade storhetstid.

Om vädret tillåter njuter vi av solnedgången över risfälten från det vackra tempelområdet innan vi återvänder till hotellet.

Dag 13
Siem Reap. Flytande by vid Tonle Sap-sjön och tid på egen hand
Färgglada flytande hus

Tonle Sap-sjön är den största färskvattensjön i Sydostasien och en del av Mekongs flodsystem. Floden är den enda i världen vars strömning skiftar riktning två gånger om året, och sommarens monsunregn får sjön att fyrdubbla sin storlek. Vi besöker en landsort med cirka 6 000 invånare som bokstavligt talat lever på vattnet. Samtliga hus, från bostäder och restauranger till butiker och skolor, är antingen husbåtar eller så står de på pelare. Invånarna livnär sig framför allt på fiske, och under regnperioden förvandlas stadens gator till kanaler och man måste ta sig fram med små båtar.

Efter landsortsbesöket återvänder vi till Siem Reap och har på eftermiddagen tid att på egen hand strosa runt i staden. Eller varför inte ta ett dopp i hotellpoolen.

På kvällen träffas vi till en gemensam middag på en restaurang i staden.

Dag 14
Siem Reap. Tid på egen hand. Hemresa

Om du vill göra några sista inköp eller hitta souvenirer är detta sista chansen. Vi har lite tid på egen hand innan det är dags att påbörjan hemresan till Stockholm.

Dag 15
Hemkomst

Prisinformation

Resans pris

Från 38 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelhytt
16 998 kr
Tillägg för hytt på Upper Deck
1 998 kr
Priset inkluderar
 •  Svensk reseledare
 •  Flyg Stockholm – Ho Chi Minh City och Siem Reap – Stockholm med Thai Airways via Bangkok
 •  Utflykter och entréer enligt program
 •  Boende i delat dubbelrum 2 nätter i Saigon på Continental (Deluxe Room).
 •  Boende i delat dubbelrum 3 nätter i Siem Reap på Sokha Angkor (Deluxe Room).
 •  8 dagar och 7 nätters kryssning med RV Tonle Pandaw i delad standardhytt på Main Deck
 •  Dricks ombord på flodbåten (fartygspersonal)
 •  Frukost dagligen
 •  Lunch alla dagar förutom dag 2 och 14
 •  Middag alla dagar förutom dag 3, 11, 12 och 14
 •  Dryckespaket ombord på fartyget, inkl. läsk, öl och lokal starksprit (vin ingår inte)
 •  Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 •  Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris
 •  Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 •  Eventuell uppgradering till hytt på Upper Deck
 •  Dricks till lokalguider och chaufförer före och efter kryssningen.  Räkna med cirka 400-500 kr
 •  Visum till Kambodja 35 USD. Utfärdas vid inresan – kom i håg att ta med kontanter och ett passfoto
 •  Eventuella extraarrangemang
 •  Personliga förnödenheter
 •  Tillägg för enkelrum/-hytt
 •  Administrationsavgift per faktura 150 kronor (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”
Albatros öppet köp

Observera att denna resan inte omfattas av Albatros öppet köp. Avbeställning sker därför efter Albatros allmänna bestämmelser.

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Regnperiod och programändringar

Under regnperioden kan vattenståndet i Tonle Sap-sjön stiga med upp till 100 meter och det kan vara svårt att förutse vattennivån. Programmet styrs därför av vattennivå, väder och vind vilket kan göra att rutten och enskilda utflykter kan ändras eller ställas in. Om programmet ändras strävar vi efter att hitta bästa möjliga alternativ.

Visum

Visum till Kambodja erhålls vid ankomsten till Kambodja. Kom ihåg att ta med 2 x passfoto samt 35 USD i kontanter. Det krävs inget visum till Vietnam på den här resan eftersom vistelsen i Vietnam inte överstiger 15 dagar. Du måste däremot skicka in en kopia på ditt pass till Albatros Travel. (Gäller vid svenskt pass, kontakta gärna Albatros Travel för ytterligare information).

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resedagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 20 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Mer om dina resmål

Här kan du läsa mer om tidsskillnad, visum, vaccinationer och mycket mer:

Vietnam:

www.albatros.se/resmal/asien/vietnam

Kambodja:

www.albatros.se/resmal/asien/kambodja

 

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 5 out of 5 by from Fantastisk mångsidig resa! Resans program är välkomponerat och ger stora möjligheter att under ordnade former komma i nära kontakt med den lokala kulturen och folket på ett behagligt och praktiskt sätt. Ingen resa blir komplett utan en kompetent och närvarande reseledare. Vår reseledare Nicklas S. var extremt kunnig, proffsig, vänlig och närvarande. Han var mycket mån att alla hade det bra och fick all information de behövde och lite till. Att halva resan var på en fin båt som är det närmaste ett lyxigt hotell var en stor fördel pga av lugnet, servicen, möjligheten att färdas långsamt och bekvämt och kunna ta in alla intryck.
Date published: 2019-02-01
Rated 5 out of 5 by from Spännande och lärorikt En händelserik, lärorik och spännande resa genom Vietnam och Kambodja med flodbåt, buss, cykeltaxi, kanot, sampa. Till och med oxkärra fick vi pröva! Vår svenske guide var en sann folkbildare, en god berättare och oerhört kunnig. Vad han inte vet om historia, religion, ekonomi etc finns inte. Imponerande. Våra lokala guider bidrog genom sina mycket personliga berättelser och kontakter i byarna till att det kändes som att vi kom nära befolkningen. Det var intressant att besöka risfält, grönsaksodlingar,trädplantager, skolor, flytande byar och tempel. Och väldigt berörande att se spåren av krigen och höra guidernas berättelser om hur just deras familjer påverkats.
Date published: 2018-11-11
Rated 5 out of 5 by from En kanonresa med många fina upplevelser Verkligheten överträffade våra förväntningar! Är mycket glada att vi valde resan som inkluderade flodkryssningen på Mekongfloden från Vietnam till Kambodja. Vår guide Nicklas var mycket kunnig och delade med sig av sina kunskaper på ett mycket bra sätt. Vi rekommenderar verkligen denna tur.
Date published: 2019-02-02
Rated 5 out of 5 by from En härlig resa i två intressanta länder där boendet på båten var höjdpunkt En härlig resa i två länder med mycket intressant historia. Vår reseledare hade mycket stor kunskap om länderna och dess historia som förmedlades på ett bra sätt. Boende på båten under en vecka var mycket positivt.
Date published: 2019-02-03
Rated 5 out of 5 by from En trevlig resa med bra och intressanta utflykter Otroligt kunnig och bra reseledare som tog sig tid att förklara för alla
Date published: 2018-11-09
Rated 5 out of 5 by from En oförglömlig resa Resan var väl upplagd med besök både på historiska platser och ute bland lokalbefolkningen. Vår fantastiske guide, Pontus, lotsade oss runt med stor professionalitet och humor. Våra lokalguider bjöd både på kunskap om sina respektive länder och egna berättelser som ökade förståelsen för livsbetingelserna där de levde.
Date published: 2020-02-12
Rated 5 out of 5 by from Härlig kryssning med spännande utflykter. Det var en mycket trevlig resa på en fin båt med trevlig personal. Utflykterna var väldigt varierande och informativa. Vår reseledare var mycket kunnig och kunde svara på alla våra frågor. Han såg alla och hade dessutom en härlig humor.
Date published: 2020-02-08
Rated 5 out of 5 by from En härlig resa med många fina upplevelser Det var en mycket trevlig resa med en påläst,kunnig och trevlig svensk guide Pontus Dire Även lokalguiden Mr Linh i Vietnam var påläst,kunnig,trevlig och pratade utmärkt engelska.
Date published: 2020-02-08
 • y_2021, m_4, d_12, h_16
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.14
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_1, tr_11
 • loc_sv_SE, sid_VNCRI01, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor

22VNCRI01ASE2601