Flodkryssning på Mekong

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Kryssa från Vietnam till Kambodja i klassisk kolonialstil

Mäktiga Mekong – en magisk vattenvärld som skiftar i en myriad varianter av grönskande grönt. Där båtar, hus och marknader flyter fram på kanaler, floder och strömmar som ringlar sig fram genom landskapet.

Den här resan tar sin början i Ho Chi Minh City, där ger vi oss ut på stadsrundtur och ser Vietnamkrigets Cu Chi-tunnlar. Därefter går vi ombord på vår bekväma flodbåt i klassisk kolonialstil som i sakta mak tar oss från det frodiga Mekongdeltat till Kambodjas huvudstad Phnom Penh. Sist men inte minst, hägrar det som för många är resans höjdpunkt: Angkor Wat – det mäktiga Khmerrikets huvudstad och Kambodjas själ och hjärta.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Flodkryssningar

 • Reseledare Skandinavisk

 • Visum Ja

 • Vaccination Ja

 • Valuta Kambodjansk riel och vietnamesisk dong

Dagsprogram 14 dagar
Dag 1
Flyg Stockholm – Ho Chi Minh City
Dag 2
Ankomst till Ho Chi Minh City. Stadsvandring och välkomstmiddag
Dag 3
Ho Chi Minh City. Cu Chi-tunnlarna och stadsrundtur
Dag 4
Ho Chi Minh City – Ombordstigning på flodkryssningsfartyg i Can Tho – Long Xuyen
Dag 5
Long Xuyen – Tiger Island – Tan Chau. Flytande marknad och pagodbesök
Dag 6
Tan Chau
Dag 7
Tan Chau – Phnom Penh, Kambodja
Dag 8
Phnom Penh. Stadsrundtur, Killing Fields och fängelset S-21
Dag 9
Phnom Penh – Silk Island – Kampong Cham
Dag 10
Kampong Cham - Siem Reap
Dag 11
Siem Reap. Angkor Thom och Angkor Wat
Dag 12
Siem Reap. Landminemuseum, besök i by på landsbygden och avskedsmiddag
Dag 13
Siem Reap. Tid på egen hånd. Hjemrejse
Dag 14
Hemkomst

Victoria Mekong

Det komfortabla och moderna flodkryssningsfartyget Victoria Mekong är ett helt nytt flodkryssningsfartyg på Mekongfloden som stod färdigt och sjösattes år 2019.

Båten har 35 hytter fördelade på River Deck och Panorama Deck, samtliga hytter är externa med stora panoramafönster och en privat balkong. På Panorama Deck finns det 16 Deluxe Staterooms, fartygets två sviter samt en restaurang som serverar både asiatisk och europeisk mat.

På River Deck finns ytterligare 17 hytter samt fartygets lilla butik och ett spa-område som erbjuder olika skönhets- och spa-behandlingar.

På soldäck hittar vi fartygets lilla swimmingpool med tillhörande poolbar. Sundeck rymmer även ett större övertäckt loungeområde varifrån du kan njuta av utsikten och livet längs flodbredden.

Längst upp hittar vi Skydeck varifrån du har fri utsikt i alla väderstreck från solsängen. Gratis internet i alla gemensamma områden.

Atmosfären på fartyget är avkopplad och väldigt informell. Det finns ingen klädkod, inte heller i samband med middagarna. Vår reseledare håller föredrag och visar film ombord samt informerar om följande dags utflykter och aktiviteter.

Hytterna är välinredda med eget badrum och toalett och en skjutdörr ut till en privat balkong så att ni kan njuta av utsikten även från er egen hytt. Samtliga hytter är utrustade med en minibar, luftkonditionering, säkerhetsbox, hårtork samt badkappa och tofflor. Deluxe-hytterna på både river Deck och Panorama Deck är 25 kvadratmeter stora med identisk inredning. Hytterna på River Deck ligger på fartygets nedre däck och hytterna på Panorama Deck är belägna på däcket ovanför.

På Panorama Deck hittar vi även fartygets två sviter som både har ett sovrum och ett vardagsrum. I badrummet finns både dusch och badkar och panoramafönstret kan öppnas för fri utsikt över flodbredden. Sviterna är 45 kvadratmeter stora.

Klicka på bilderna för att se dem i större format

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Klicka på "Boka" för att se lediga rum
Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
41 998:–
Stockholm
Endast få platser kvar
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
41 998:–
Stockholm
Endast få platser kvar
44 998:–
Stockholm
Endast få platser kvar
42 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program
Klicka på "Boka" för att se lediga rum

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Ho Chi Minh City

Vi flyger från Stockholm och styr kosan mot Ho Chi Minh City i Vietnam.

Dag 2
Ankomst till Ho Chi Minh City. Stadsvandring och välkomstmiddag
Notre Dame-katedralen i Ho Chi Minh City

Vid ankomsten till Ho Chi Minh City checkar vi in på vårt hotell. Staden är Vietnams största och kanske mest känd som Saigon, som den fortfarande kallas för i folkmun. I flera hundra år har stadens belägenhet varit gynnsam både för handel och militärstrategi, och historien har satt sin prägel i form av vackra pagoder och byggnader från tiden som huvudstad i den franska kolonin Indokina. Gatubilden domineras idag av moderna höghus, färgsprakande reklamskyltar och nya bilar.

När vi har checkat in strosar vi runt och besöker en av stadens centrala torg. Här hittar vi Notre Dame-katedralen från 1877-1883 och dess två 40 meter höga torn med järnspiror. Vi passerar även stadens rådhus, operahuset och stadens gamla posthus, som samtliga ligger i närheten. Vi träffas igen på kvällen för att inta en gemensam välkomstmiddag på en bra lokal restaurang.

Dag 3
Ho Chi Minh City. Cu Chi-tunnlarna och stadsrundtur
Cu Chi-tunnlarna stammar från Vietnamkriget

Tidigt på morgonen kör vi till de berömda Cu Chi-tunnlarna som byggdes av Viet Cong mellan 1940 och 1960. Inledningsvis för att hjälpa den lilla landarmén mot helikoptrar och annan modern krigföring, men när Vietnamkriget var på sin topp sträckte tunnlarna sig hela vägen från Ho Chi Minh City till den kambodjanska gränsen, och bara i Cu Chi-distriktet finns det över 250 kilometer underjordiska tunnlar.

När vi är tillbaka i Ho Chi Minh City äter vi lunch och besöker några av stadens sevärdheter. Vi besöker först Presidentpalatset, eller Självständighetspalatset som det kallas idag. Palatset är en klassisk konstruktion som byggdes på 1960-talet när den sydvietnamesiska presidenten Ngo Dinh Diem bestämde sig för att byta ut den gamla franska guvernörsbostaden mot detta storslagna palats.  Man får verkligen en känsla av svunna tiders storhet och rikedom när man vandrar genom de stora salarna, som står kvar precis som de lämnades år 1975.

Vi besöker ett av stadens mest intressanta museer, Krigsmuseet. Museet beskriver Vietnams långa kamp för självständighet med fokus på amerikanska kriget, som är bättre känt under namnet Vietnamkriget, och som pågick mellan 1965 och 1973. Muséet är uppdelat i olika teman och berättar bland annat om alla efterdyningar som den biologiska krigföringen fick under det så kallade Agent Orange-programmet. Utställningen handlar även om motståndet mot kriget i stora delar av världen. Ute på gården står gamla flygplan, bandvagnar med mera. Det här är ett väldigt bryskt museum men inte desto mindre viktigt för förståelsen för det Vietnam vi upplever idag.

Dag 4
Ho Chi Minh City – Ombordstigning på flodkryssningsfartyg i Can Tho – Long Xuyen
Vi kryssar med Victoria Mekong

Det är dags att lämna Ho Chi Minh City och inleda vår spännande kryssning på Mekongfloden. Vi kör söderut mot det enorma Mekongdeltat. Vi gör ett stopp i den livliga handelsstaden Cai Be där vi äter lunch på en trevlig restaurang vid floden, omgivna av fruktträd. Vi fortsätter till staden Can Tho där vi går ombord på vårt pampiga flodkryssningsfartyg, Victoria Mekong.

Vi kopplar av resten av dagen och gör oss hemmastadda på vår flodbåt. På kvällen äter vi en gemensam middag i flodbåtsrestaurangen. De kommande dagarna varierar rätterna mellan allsidiga bufféer och fasta menyer med regionala rätter och lokala råvaror. Det är även möjligt att få rätter från det europeiska köket samt vegetarisk mat.

Dag 5
Long Xuyen – Tiger Island – Tan Chau. Flytande marknad och pagodbesök

Direkt efter frukost besöker vi den färgsprakande och myllrande flytande marknaden vid Long Xuyen. Hit skeppas all världens frukter, grödor och andra varor vattenvägen. Så vad passar då bättre än att göra sin båt till försäljningsplats nu när varorna ändå befinner sig ombord? Besöket på marknaden är en väldigt speciell upplevelse, framför allt tidigt på morgonen när aktiviteten är som störst. Vi tittar närmare på ett litet museum med keramik, smycken och andra föremål från bland annat Khmer- och Cham-folket innan vi återvänder till vårt fartyg.

Vi fortsätter upp längs Mekongfloden medan vi avnjuter en lunch ombord. Vi lägger till vid en av alla de små öarna i deltat. Just den här ön har fått namnet Tiger Island. Vi utforskar ön med en Xi Loi som är en lokal pickup-taxi som dras av en motorcykel. Längs vägen stannar vi till vid lokala verkstäder och tittar på korgtillverkning och träsnideri. Vi svänger även förbi en mindre pagod som lokalinvånarna kallar för Mr Tiger’s Temple. Här får vi höra berättelsen om hur ön Tiger Island fick sitt namn.

I slutet av dagen är vi tillbaka på vårt fartyg igen och beger oss vidare till Tan Chau.

Dag 6
Tan Chau

På morgonen går vi ombord på en sampan som är en traditionell vietnamesisk båt som ska ta oss in till flodens strand. Vi tillbringar dagen på land där vi besöker lokala verkstäder och får veta mer om tillvaron i deltat, och vi ser hur de lokala produkterna förarbetas. Vi rör oss längs fält och små byar och får se hur invånarna arbetar och lever. Vi läs oss om fiskproduktionen på fiskfarmarna, och så ska vi besöka ett taoistiskt tempel.

I slutet av dagen är vi tillbaka på vårt fartyg där vi ska få se traditionell vietnamesisk Lion Dance innan vi intar en god middag på fartyget.

Dag 7
Tan Chau – Phnom Penh, Kambodja
Mer än 17 000 människor miste livet i Pol Pots S-21

I dag tillbringar vi merparten av dagen på fartyget, som har massor av härliga aktiviteter att erbjuda. Ni kan inleda dagen med yogaträning på däck eller kanske bara ta en lugn start med en kopp kaffe på balkongen. Morgonen avrundas med en härlig frukost i fartygets restaurang.

Njut av landskapet från soldäck när vi rör oss mot gränsen till Kambodja eller ta ett dopp i fartygets lilla swimmingpool.

Vi förväntas korsa den kambodjanska gränsen vid lunchtid. Här får vi fylla i visuminformation med mera. När alla gränsformaliteter är avklarade rör vi oss vidare till Kambodjas huvudstad Phnom Penh, som vi kommer fram till i slutet av dagen. Det finns massor av tid att bara koppla av på soldäck eller läsa en bok med en svalkande drink i handen.

Restaurangpersonalen kommer under dagen att visa hur man skär ut vackra konstverk av de exotiska frukter som så ofta pryder asiatiska bufféer.

Vi äter middag på fartyget.

Dag 8
Phnom Penh. Stadsrundtur, Killing Fields och fängelset S-21
Kungliga palatset i Phnom Penh

I dag tittar vi närmare på Kambodjas huvudstad Phnom Penh som med sin rustika charm och elegans sjuder av fransk kolonialtid än i dag. De tidiga franska kolonialherrarna har satt sin tydliga prägel på Phnom Penhs arkitektur, och stadens breda boulevarder gjorde att den en gång i tiden ansågs vara Indokinas vackraste stad. Emellertid har historiska händelser och landets bristande resurser inneburit att endast få gamla franska kolonialbyggnader fortfarande finns bevarade i dag, och Phnom Penh är i dag en modern storstad

Vi besöker det imponerande kungapalatset från 1866 – Kambodjas svar på Grand Palace i Bangkok. Eftersom kungen fortfarande bor här är naturligtvis endast delar av palatset öppna för allmänheten. Vid palatset ligger Silverpagoden som har fått sitt namn efter de 5 000 tunga silverflisor som täcker pagodens golv. Här hittar vi även en spännande samling  Buddhafigurer i guld, silver, brons och kristall.

Efter en restauranglunch dyker vi ner i Kambodjas mörka förflutna under Pol Pots styre. Vi besöker The Killing Fields vid Choeung Ek, cirka 15 kilometer från Phnom Pens centrum. I dag är platsen väldigt fridfull, men just här misshandlades och avrättades tusentals personer på ett bestialiskt sätt under Röda Khmererna. Offrens lidande och berättelser lever än i dag i form av ett högt torn med kranier från några av de personer som avslutade sitt livs dagar i en massgrav.
Efter det kör vi till Tuol Sleng-museet Tuol Svay Prey High School som år 1975 gjordes om till fängelse av Röda Khmererna, och fick namnet S-21 (Security Prison 21). Mellan 1975 och 1978 användes fängelset som tortyrkammare, och för över 17 000 personer blev fängelset sista anhalt innan de transporterades vidare till utrotningslägren i Choeung Ek (Killing Fields). I dag ä S-21 ombildat till museet Tuol Sleng till minne av de fasansfulla begivenheterna under Röda Khmererna. Samtliga fångar som bodde här blev fotograferade, och på väggarna sitter i dag deras porträtt – och i varje ansikte ser vi desperationen. Platsen är otroligt deprimerande att besöka och påminner oss om människans mörkaste sidor.

När vi är tillbaka på fartyget möts vi av en proffsfotograf som föddes på Site B, ett kambodjanskt flyktingläger i Thailand. Vi får höra om hans fascinerande uppväxt och liv, och hur han i dag livnär sig på sina bilder, som vi givetvis ska få kika på.

Dag 9
Phnom Penh – Silk Island – Kampong Cham
Sidentillverkning

Vi lägger huvudstaden bakom oss och rör oss norrut till Silk Island, en ö i Mekongfloden som är känd för sin sidenproduktion. Vi tillbringar lite tid på ön och går runt mellan de små byarna och pagoderna. Här ser vi hur kvinnorna arbetar på sina vävnader under husen. Invånarna på ön håller fast vid och livnär sig på sina gamla traditioner.

När vi är tillbaka avnjuter vi en sista lunch ombord medan vi rör oss mot staden Kampong Cham.

Innan vi äter vår avskedsmiddag ombord på fartyget ska titta på en traditionell Khmer-dansuppvisning

Dag 10
Kampong Cham - Siem Reap
På Mekong

Efter frukost är det dags att lämna flodkryssningsfartyget. Från Kampong Cham tar en buss oss till Siem Reap. Vi gör några stopp och äter frukost längs vägen. Vi stannar bland annat vid den nästan 1 000 år gamla bron Kampong Kdei, en av de få broar från Khmer-tiden som fortfarande står kvar i dag. På eftermiddagen kommer vi fram till Siem Reap där vi checkar in på vårt hotell och tillbringar resten av dagen med att bara koppla av eller titta närmare på staden.

Dag 11
Siem Reap. Angkor Thom och Angkor Wat
Magiska Angkor Wat

Idag ska vi besöka Angkor Thom, den sista huvudstaden i Khmerriket som uppfördes på 1100-talet under kung Jayavarman VII. Ruinstaden är 9 kvadratkilometer stor och är omgiven av en kvadratisk, 9 meter hög mur. När vi har passerat ingångsporten som är flankerad av imponerande elefanter rör vi oss in till Bayontemplet som ligger i mitten av staden. Templet har 54 torn med utskurna och gåtfulla ansikten som symboliserar det stora Khmerrikets 54 provinser. Vi ska även titta på vackra reliefer på Elefanternas terras och Den spetälske konungens terrass.

Vid middagstid återvänder vi till vårt hotell och håller en lång lunchpaus, och den som vill hinner koppla av vid poolen med en god bok.

På eftermiddagen byter vi ut bussen mot tuk-tuk och kör till den fantastiska tempelstaden Angkor Wat. Hela tempelkomplexet täcker 20 x 50 kilometer och var mellan 800 och 1300 huvudstad för det mäktiga khmerriket, vars makt och kulturella inflytande räckte långt in i de omgärdande länderna. Själva Angkor Wat är det största av många tempel, och har gett sitt namn åt området. Angkor Wat upphör aldrig att förtrolla sina besökare, och platsen lämnar inga tvivel om att Khmerriket har haft sin berättigade storhetstid.

Om vädret tillåter njuter vi av solnedgången över risfälten från det vackra tempelområdet innan vi återvänder till hotellet.

Dag 12
Siem Reap. Landminemuseum, besök i by på landsbygden och avskedsmiddag

Efter flera årtionden av konflikter, inbördeskrig, Röda Khmererna, amerikanska bombningar och vietnamesisk belägring är Kambodja idag ett av de länder i världen med flest landminor. Än idag dödas och såras många civila av landminor och andra lämningar från tidigare strider. Landminorna finns på risfälten där människor arbetar och på småvägar som skolbarn använder när de ska ta sig till och från skolan. Trots att miljontals landminor redan har tagits bort tror man att det kommer att ta ytterligare 10 till 20 år innan landet är helt fritt från dem. Vi besöker CMAM-museet (Cambodian Mine Action Center) strax utanför staden. Här får vi en rundvisning och lär oss mer om de utmaningar som landminorna utgör och vad man gör för att få bort dem.

Efter detta något dystra besök kör vi ut på landet för att stifta bekantskap med några av khmer-landsorterna för att bekanta oss med deras tillvaro. Vi får följa odlingen av olika grönsaker och lär oss att uppfödning av både höna och anka är en viktig del av vardagen. Vi får även lära oss hur man tillagar sticky rice i bamburör. Här intar vi vår lunch och svänger sedan förbi några av byns gamla pagoder. Om vi har tur välsignas vi av en munk.

Efter landsbyggdbesöket återvänder vi till Siem Reap och har eftermiddagen på egen hand till att promenera runt i staden - eller kanske frestar hotellets pool?

På kvällen njuter vi en avskedsmiddag på en lokal restaurang i stan.

Dag 13
Siem Reap. Tid på egen hånd. Hjemrejse

Om du vill göra några sista inköp eller hitta souvenirer är detta sista chansen. Vi har lite tid på egen hand innan det är dags att påbörjan hemresan till Stockholm.

Dag 14
Hemkomst

Prisinformation

Resans pris

Från 41 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelhytt

16 998 kr (Deluxe stateroom på River Deck)

Tillägg för uppgradering av hytt

2.498  kr per person (Deluxe stateroom på Panorama Deck)
6.998  kr per person (Victoria Suites på Panorama Deck)

Priset inkluderar
 • Flyg Stockholm – Ho Chi Minh City och Siem Reap – Stockholm med mellanlandning
 • Svensk reseledare
 • Utflykter och entréer enligt program
 • Boende i delat dubbelrum 2 nätter i Ho Chi Minh City på Continental (Deluxe Room)
 • Boende i delat dubbelrum 3 nätter i Siem Reap på Sokha Angkor (Deluxe Room)
 • 7 dagars/6 nätters kryssning med Victoria Mekong i delad dubbelhytt (Deluxe-hytt på River Deck alternativt uppgradering till en högre kategori mot tillägg):
 • Dryck ombord på skeppet: kaffe, te, vatten, läsk och lokal öl. Dessutom är vin inkluderat till måltiderna.
 • Frukost dagligen
 • lunch alla dagar, förutom dag 2 och 14
 • Middag alla dagar, förutom dag 3, 10, 11 og 13
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/ komplement till hemförsäkring
 • Eventuell uppgradring till hytt på Panorama Deck.
 • Dricks till lokalguider och chaufförer samt fartygspersonal. Räkna med 100 USD
 • Visum till Kambodja USD 35,- . Kom i håg att ta med ett passfoto.
 • Eventuella exstra arrangement
 • Personliga förnödenheter
 • Tillägg för enkeltrum/-hytt
 • Administrationsavgift pr. faktura kr. 150,-
 • Alt som inte näms under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Regnperiod och programändringar

Under regnperioden kan vattenståndet i Tonle Sap-sjön stiga med upp till 100 meter och det kan vara svårt att förutse vattennivån. Programmet styrs därför av vattennivå, väder och vind vilket kan göra att rutten och enskilda utflykter kan ändras eller ställas in. Om programmet ändras strävar vi efter att hitta bästa möjliga alternativ.

Visum

Visum till Kambodja erhålls vid ankomsten till Kambodja. Kom ihåg att ta med 2 x passfoto samt 35 USD i kontanter. Det krävs inget visum till Vietnam på den här resan eftersom vistelsen i Vietnam inte överstiger 15 dagar. Du måste däremot skicka in en kopia på ditt pass till Albatros Travel. (Gäller vid svenskt pass, kontakta gärna Albatros Travel för ytterligare information).

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resedagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 20 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Mer om dina resmål

Här kan du läsa mer om tidsskillnad, visum, vaccinationer och mycket mer:

Vietnam:

www.albatros.se/resmal/asien/vietnam

Kambodja:

www.albatros.se/resmal/asien/kambodja

 

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 5 out of 5 by from Fantastisk Flodkryssning En innehållsrik resa med excellent reseledare, Magnus (mycket kunnig, påläst, hjälpsam, vänlig) med utomordentliga hotell ochvett väldigt fint fartyg med serviceinriktad trevlig personal. På minussidan: Gruppen på 38 personer upplevdes alldeles för stor trots att Magnus gjorde det bästa av situationen. Nästan omöjligt för alla att samlas inom hörhåll vid guidning uromhus. Första dagen ii Saigon med tidig ankomst efter lång flygresa, ej tillgång till hotellrum förrän eftermiddagen trots annan information i resebeskrivningen. Start med utflykt till krigsmuseum m.m och ingen lunch inplanerad var ingen bra,start.
Date published: 2024-03-21
Rated 5 out of 5 by from En minnesvärd resa En resa med omväxlande innehåll. Bra och intressanta utflykter. Flodbåten var fantastisk med utmärkta hytter, service och bra mat. Magnus vår reseledare var en klippa i alla lägen, hade stora kunskaper om både Vietnam och Kambodja som han förmedlade på ett utmärkt sätt. Tyvärr blev vår grupp för stor, ca 35 deltagare är enligt vår bedömning för många.
Date published: 2024-03-05
Rated 5 out of 5 by from En oförglömlig resa Det var en underbar resa med mycket innehåll. Bekväma hytter och god och omväxlande mat på båten, samt lyxiga rum på hotellen nära centrum. Magnus, vår reseledare, är en stjärna, trevlig och kunnig. Kunde berätta mycket om länderna, befolkningen och historiska utvecklingen förutom fakta om våra utflyktsmål.
Date published: 2024-03-03
Rated 5 out of 5 by from En spännande resa med många fina upplevelser En mycket bra och trevlig resa som gav valuta för pengarna. Ett varierande program med både historiska inslag och inblick i dagens samhälle. En fördel var att bo på den fina båten under en veckas tid. Magnus var en fantastisk reseledare i alla avseenden.
Date published: 2024-03-03
Rated 5 out of 5 by from En underbar resa med mängder av möten med spännande platser och människor Det som gav resan den extra fina touchen var vår reseledare Magnus som förmedlade sin stora kunskap på ett mycket bra sätt trots den alltför stora gruppen cirka 35 gäster är för många för en gruppresa bedömer vi.
Date published: 2024-03-03
Rated 5 out of 5 by from Fantastisk resa på Mekongfloden med många spännande upplevelser!! Spännande och mycket intressant resa som var välorganiserad med varierat innehåll. Resan gav oss ett mycket bra information om Vietnam och Kambodjas historia och utveckling i nutid. Vår reseledare Anna och de lokala guiderna var fantastiska och berättade detaljerat om folket och länderna.
Date published: 2024-02-03
Rated 4 out of 5 by from En mycket trevlig resa men dålig support innan resan. Dålig support vid bokningen om man önskar uppgradering av flyget på grund av ålder och hälsoproblem. Det tog 14 dagar att svara på en förfrågan om uppgradering. Det kom ett dåligt erbjudande som inte omfattade uppgradering av hela flygresan och var 52 tkr dyrare än det vi bokade själva. Vi fick även bekosta passfoton som inte behövdes till VISA för Kambodja!! Det var en mycket fin resa med många upplevelser en mycket bra reseledare Anna. Hotellen och kryssningen var mycket bra med bra boende, god mat och trevlig personal. Kvalitén på mat och service i de ingående middagarna på restaurang var från dåligt till bra.
Date published: 2024-01-30
Rated 5 out of 5 by from Mycket intressan resa med bra guider! Vår reseledare var fantastisk. Lokalguiderna utmärkta och hotell och flodbåt verkligen bra!
Date published: 2024-01-30
 • y_2024, m_5, d_24, h_6
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.42
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_2, tr_33
 • loc_sv_SE, sid_VNCRI01, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor