Glaciärexpressen - på räls genom Alperna

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Upplev Montreux, Sankt Moritz och Lugano – med Glaciärexpressen och Bernina Express

Glaciärexpressen - en legendarisk tågresa. Oförglömlig för sina hisnande vackra alplandskap från snöklädda bergstoppar på över 2000 meters höjd till vidsträckta blomsterängar i djupa dalsänkor. Så vackert att du vill resa i slowmotion. 

Här väntar upplevelser av hög klass: Vid den glittrande Genévesjön ligger vykortsvackra Montreux, i glamorösa St. Moritz njuter vi av de vackra omgivningarna och i Lugano flanerar vi genom vindlande gränder. 

Som om inte det vore nog färdas vi med Bernina Express genom den italienska alpvärlden och vi bor på hotell som speglar stämningen i de städer vi bor: 

I Montreux kan du se fram emot anrika Hotel Royal Palace med vackra vyer över Genévesjön, i Celerina bor vi på fyrstjärnigt hotell med spaavdelning och sist men inte minst avrundar vi vår resa på Hotel de la Paix vid Luganosjön, där vi kan koppla av vid poolen efter våra upplevelserika dagar.
 

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor, Tågresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta CHF, EUR,

Dagsprogram 7 dagar
Dag 1
 Flyg Stockholm – Zürich. Med tåg till Montreux vid Genevesjön
Dag 2
Montreux. Stadspromenad i glamorösa Montreux och tid på egen hand
Dag 3
Med Glaciärexpressen via Oberalp-passet mot St. Moritz 
Dag 4
Celerina. Utflykt till St. Moritz eller dag på egen hand 
Dag 5
Med Bernina Express till Tirano. Vidare till Lugano
Dag 6
Lugano. Stadspromenad och tid på egen hand. Avskedsmiddag
Dag 7
Lugano – Zürich med tåg. Flyg hem från Zürich

Hotell

Hotel Royal Plaza

Fantastiskt fyrstjärnigt hotell vid Genevésjöns strand på ena sidan och de mäktiga Alperna på andra sidan. Gratis tillgång till wifi i hela hotellet och wellnessområdet med fitnessutrustning och inomhuspool kostar inget extra. De 154 rummen är stilrent och individuellt inredda och det finns luftkonditionering och moderna tv-apparater. Alla barer och restauranger har imponerande utsikt över sjön. Frukosten är riklig och hotellet är uppskattat för god service. Till centrum och järnvägsstationen är det 800 meters promenad. 

www.royalplaza.ch/en/

Hotel Chesa Rosatsch

Hotel  Chesa Rosatsch är ett fyrstjärnigt välrenommerat hotell som ligger i Celerinas fridfulla centrum vid floden Inn som också flyter genom Innsbruck. Detta historiska hotell, bara ca tre km från St Moritz, är inrymt i en mer än 300 år gammal byggnad med hela tre restauranger som samtliga är kända för sin utmärkta mat. Dessutom finns en trevlig bar. De traditionellt inredda rummen på hotellet har kabel-TV, minibar och badrum med badrockar och hårtork samt gratis wifi. På hotellet finns en spa-avdelning med bastu och ångbad. Stämningen är familjär och service, mat och rum håller hög standard.

www.rosatsch.ch/en/

Hotel de la Paix, Lugano

Trevligt och välskött fyrstjärnigt hotell med två restauranger, Neptune och Al Barilotto, baren La Cupole och utomhuspool. Gratis wifi finns att tillgå i hotellets allmänna utrymmen. Hotellet är rökfritt och de 130 rummen har air condition och är ljudisolerade med te- och kaffekokare samt platt-tv och värdebox. Hotellet ligger i stadsdelen Paradiso med fem minuters promenad till Luganosjön och 20 minuters promenad till centrum av Lugano. LAC Lugano Arte e Cultura konstcenter, som öppnades i september 2016, ligger bara 10 minuters promenad bort.

https://www.delapaix.ch/eng/

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
29 298:–
Stockholm
Endast få platser kvar
27 698:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
 Flyg Stockholm – Zürich. Med tåg till Montreux vid Genevesjön

Vi landar på Zürichs flygplats Kloten som har en egen järnvägsstation, varifrån ett modernt fjärrtåg avgår söderut i riktning mot Montreux. Bagaget fraktas till hotellet och senare under resan även mellan hotellen så det behöver vi inte bekymra oss om. Norr om Alperna ligger den schweiziska högslätten där bokskogar och vetefält böljar över det lätt kuperade landskapet. Här i norr bor större delen av befolkningen och här ligger de större städerna.

Vi passerar den schweiziska huvudstaden Bern som är en ganska liten stad med enbart ca 130 000 invånare, men ändå den fjärde största staden i landet efter Zürich, Genéve och Basel. Snart passerar vi också den lilla medeltida staden Fribourg med många hus i gotisk stil och monument av allehanda slag. De fantastiska vyerna imponerar redan under resans första dag då det bär iväg ut på den schweiziska landsbygden med ett välskött tåg.  

Schweiz är ett av världens rikaste länder, men rikedomen gäller även den gudomligt vackra naturen. Det är stundtals så vackert så det känns som om man befinner sig mitt i ett vykort. Snart är vi framme vid den underbart glimrande Genévesjön där vi ska bo på ett välrenommerat fyrstjärnigt topphotell som bjuder oss på en första schweizisk middag. 

Dag 2
Montreux. Stadspromenad i glamorösa Montreux och tid på egen hand
Montreux är känt för sin jazzfestival

Dagen inleds som sig bör med en riklig frukost. Sedan är det dags att utforska den schweiziska Rivierans pärla som den lilla exklusiva staden Montreux i kantonen Vaud brukar kallas. Staden ligger inklämd i en liten bukt mellan den glittrande sjön och de höga bergen och omgärdas av vinodlingar som kontrasterar effektfullt mot de bakomliggande snöklädda alptopparna. 

Jazzfestivalen i Montreux är lika världsberömd som de hisnande omgivningarna. Många av de musikaliska storheter som har uppträtt i Montreux står staty i stadens park. Reseledaren inleder med en liten stadspromenad i en miljö och med en arkitektur som minner om La Belle Epoque och sedan är dagen fri för egna upplevelser. 

Vid incheckningen på hotellet får du ett ”Montreux Riviera Card” som ger fri tillgång till lokaltrafiken och rabatt på många olika attraktioner. Ta en promenad längs med sjön till närbelägna Château de Chillon, som stolt har stått på en undervattensklippa ända sedan 1100-talet och ser ut att sväva på Genévesjön. Det är ett formidabelt slott som har inspirerat såväl Jean-Jacques Rousseau som Lord Byron. Eller ta det bara lugnt och njut av ett glas inhemskt vin med utsikt över sjön. Vindistriktet väster om Montreux heter Lavaux och i sydost ligger Chablais och här odlades vin redan innan romarna kom.

Dag 3
Med Glaciärexpressen via Oberalp-passet mot St. Moritz 

Efter frukost tar vi ett regionaltåg från Montreux till Brig i kantonen Valais, där vi kliver ombord på Glaciärexpressen och inleder en tågresa som kommer att ta drygt sex timmar. I nutida marknadsföring brukar Glaciärexpressen hyllas som ”världens långsammaste expresståg”. Om det är sant eller ej vet vi inte, men helt klart är att det är ett tåg som passar den som vill njuta av det vackra alplandskapet utanför panoramafönstren snarare än för den som vill åka så snabbt som möjligt. Vid resans högsta punkt, passet Oberalp vid gränsen mellan kantonerna Uri och Graubünden på 2 044 meters höjd över havet, kopplas kugghjul på och tåget masar sig sakta uppåt, en behaglig kontrast till västvärldens uppskruvade tempo. Mitt på dagen bjuds det på en trerätters lunch som serveras ombord. Stämningen bland passagerarna blir snabbt familjär och vi skämtar om att schweiziska tåg aldrig är försenade. Genom panoramafönstren beundrar vi alla de kyrkor, historiska fästningar och bråddjupa dalgångar som vi passerar. Få länder skulle i dag överväga en sådan kostsam satsning som den som här gjordes på 1930-talet, men idag är vi tacksamma över att man trots allt byggde den här andlöst vackra banan. 

Framåt kvällen är vi framme i den lilla fridfulla alpbyn Celerina strax utanför St. Moritz  drygt 1 800 meter över havet där ett välskött, gemytligt och 4-stjärnigt hotell väntar på oss med middag och sköna sängar.

Dag 4
Celerina. Utflykt till St. Moritz eller dag på egen hand 
Glamorösa St. Moritz

Nu är vi i kantonen Graubünden. År 15 efter Kristus invaderades Alperna av Romarriket. Det erövrade området fick namnet Raetien och i det ingick nuvarande Graubünden. Romarna förde med sig sitt latinska språk, som kom att övertas av lokalbefolkningen och utvecklades till dagens rätoromanska. Speciellt med Schweiz är hur så många olika språkkulturer samsas i den lilla nationen. Tyska talas av en klar majoritet, men i västra Schweiz är franska det dominerande tungomålet. I söder talar de flesta italienska och i öster finns Europas enda rätoromanska minoritet. Bara cirka en procent av befolkningen talar rätoromanska men språket har ändå fått status som ett av landets fyra officiella språk. Idag njuter vi av friden i den lilla alpbyn Celerina. Du har också möjlighet att följa med reseledaren in till St. Moritz. 

Vid incheckningen på hotellet får du ett ”Guest Travel Pass” som ger fri tillgång till lokaltrafiken. St. Moritz anser sig vara världens äldsta skidort och många ser det schweiziska skidparadiset som Europas mittpunkt. Att den internationella överklassen reser till St. Moritz är en tradition som går långt tillbaka och som så ofta var britterna först. När alpturism blev populärt bland dem under 1800-talet, var det sommartid de reste hit och det ena lyxhotellet efter det andra uppfördes. Här sprudlar förvisso lyx och pengar och ibland serveras här mer champagne än öl säger de som vet. Så varför inte avnjuta ett glas av den gudabenådade bubblande drycken?

Dag 5
Med Bernina Express till Tirano. Vidare till Lugano
Vi passerar höga berg och djupa dalar med Bernina Express

Dags att resa vidare! Idag väntar oss nya fantastiska upplevelser av naturens skönhet. Färden går nu med Bernina Express söderut mot Italien och utsikten från tåget med sina stora panoramafönster är fullkomligt enastående då vi åker över berg och genom dalar, över broar och genom tunnlar. Vi lämnar St. Moritz bakom oss och ger oss ut genom Berninadalen. Tåget rör sig nu gradvis nedåt för att nå fram till Berninapasset, men efter passet går det uppåt igen.  

När Bernina Express rullar in på järnvägsstationen i Ospizio Bernina befinner vi oss hela 2 253 meter över havet, resans högsta punkt. Sedan bär det nedåt igen genom ett stort antal hisnande serpentinkurvor. Gränsen till Italien passeras sedan och vi är strax framme vid ändstationen i Tirano i italienska Lombardiet, ca två och en halv timme efter att vi lämnade St. Moritz. 

I charmiga Tirano ges tillfälle till lunch och en liten promenad. Sedan åker vi med Bernina Expressens egen buss till Lugano, eftersom det inte finns någon järnväg, men detta blir också en skönhetsupplevelse utöver det vanliga. Delar av resan går längs med Comosjöns stränder där lyxiga villor i nyklassicistisk stil radar upp sig, byggda av den förmögna 1700-talsadel som gärna bytte vardagen i Milano mot rekreation runt Comosjön. Vägen kantas av små romanska kyrkor och en ypperlig grönska med kamelior, azaleor och gigantiska rhododendronbuskar. Comosjön avlöses av den grönglittrande Luganosjön och snart är vi framme vid vårt fina hotell i Lugano där vi ska bo i två nätter, endast ett par minuter till fots från sjön. 

Dag 6
Lugano. Stadspromenad och tid på egen hand. Avskedsmiddag
Vackra vyer över Lugano

Lugano i den sydligaste och italiensktalande schweiziska regionen Ticino betraktas av många som paradiset här på jorden, med sitt idealiska läge på Alpernas sydsida som bjuder på medelhavsklimat men med frisk alpluft. Den kulturella blandningen mellan schweizisk perfektionism och italiensk charm hjälper också till att skapa en välkomnande och trivsam atmosfär, det var kanske därför som man här på 1950-talet arrangerade den allra första Eurovisionsschlagerfinalen. 

Dagen inleds med att reseledaren tar med oss på en liten orienterande stadspromenad. I bakgrunden har vi de alltid närvarande snöklädda alptopparna och landskapet är storslaget åt vilket håll man än tittar. I de vindlande gränderna myllrar folklivet och på trottoarkaféerna på Piazza della Riforma serveras rykande espresso och trendig grappa, en uppskattad kombination. Butikerna på exklusiva Via Nassa lockar med dyra klockor och märkeskläder men också med butiker som säljer ost och vin. Stadskärnan kantas av den skimrande sjön som i sin tur kantas av palmer, eukalyptus, magnolia och en växtlighet i regnbågens alla färger. 

Här har vi varsin Ticino Ticket som ger gratis resor med lokaltrafiken i regionen samt rabatter till exempel på båtarna som går på sjön. Njut av tillvaron vad du än väljer att göra. Här är det gudagott att vara! På kvällen serveras en sista gemensam avskedsmiddag på vårt hotell precis vid Luganosjön. 

Dag 7
Lugano – Zürich med tåg. Flyg hem från Zürich
Lugano ligger i den italiensktalande regionen Ticino

Dags att lämna paradiset i Lugano och ta plats på fjärrtåget mot Zürich, genom hela Schweiz från söder till norr men det är inget stort land så resan tar bara ett par timmar. Landet Schweiz historia brukar räknas från 1291, då kantonerna Uri, Schwyz och Unterwalden slöt ett förbund. Schweiz var då en del av tysk-romerska riket, men blev självständigt 1499. Denna självständighet erkändes internationellt 1648 i samband med Westfaliska freden som avslutade det trettioåriga kriget. Schweiz var neutralt i första och andra världskriget och har en lång tradition av politisk och militär neutralitet, men även av indirekt internationellt samarbete då många internationella organisationer har sitt säte i Schweiz. 

Vi borde kanske vid det här laget vara trötta på vackra vyer över Alperna, men av naturens skönhet kan man inte få för mycket. Ibland går färden högt uppe i bergen och ibland djupt nere i dalarna. Tunnlar och höga broar avlöser varandra och vi passerar den stora Vierwaldstättersee och ett stort antal alpbyar med kyrkor med spetsiga torn och välskötta bondgårdar. Snart är vi framme på flygplatsen i Zürich och det är dags att åka hem igen och begrunda allt som vi har sett. Sällan får man se och uppleva så mycket på en och samma resa och det utan att stressa!

Prisinformation

Resans pris

Från 27 698:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
7 250:–
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Zürich t/r (d. 20/4 och 27/4 är med via flyg på hemresan)
 • Tågrundresa enligt program i andra klass
 • Glaciärexpressen i andra klass från Brig till Samedan
 • Bernina Express i andra klass från St Moritz till Tirano
 • Platsreservering där det är möjligt (ej på regionaltåg)
 • Bussresa mellan Tirano och Lugano (Bernina Express)
 • Bagagetransfer mellan flygplatsen och de olika hotellen.
 • Boende i delat dubbelrum 
 • Frukost alla dagar
 • Tre-rätters lunch på Glaciärexpressen (dag 3)
 • Tre middagar (dag 1, 3 och 6)
 • Riviera Card till lokaltrafiken m.m. i Montreux med omnejd
 • Guest Travel Pass till lokaltrafiken m.m. i St Moritz med omnejd
 • Ticino Ticket till lokaltrafiken m.m. i Lugano med omnejd
 • Skatter och avgifter
   
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 7% av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extraarrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Drycker
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift per faktura utgår med 150 kr (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under Priset inkluderar
   

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

För din valfrihet

På samtliga tre hotell får du i samband med incheckningen ett kort som berättigar till fria resor med lokaltrafiken nästföljande dag och ger rabatter på olika attraktioner som museer, slott, båtturer och turer med linbana med mera. Med detta kort kan du sätta din egen prägel på tågrundresan.

Läs mer på:
www.montreuxriviera.com/en/Z4845/montreux-riviera-card
www.engadin.stmoritz.ch/winter/en/services/oeffentlicherverkehr/gaesteabo/
https://www.ticino.ch/en/ticket.html

Hotell och bagage

Två hotell ligger på bekvämt gångavstånd från järnvägsstationerna. I Lugano ingår transfer mellan hotellet och järnvägsstationen. Bagagetransfer mellan flygplatsen och de olika hotellen ingår i resans pris. Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resdagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Mer om dina resmål

Här kan du läsa mer dina spännande destinationer: 
Schweiz: www.albatros.se/resmal/europa/schweiz
Italien: www.albatros.se/resmal/europa/italien

Resans programordning

När vi bokar tågresor i Schweiz planerar vi datum långt över ett år i förväg. Tågoperatörerna utfärdar tyvärr inte den slutliga bekräftelsen förrän ca. 3 månader innan avresa. Därför kan vi riskera att behöva ändra ordningen på programmet. Vi kommer dock att se och uppleva detsamma, men kanske i en lite annan ordning. Det har ännu inte hänt att vi har behövt ändra programmet. Men vi väljer att nämna det för “protokollet”.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 4 out of 5 by from Glaciärexpressens upplevelser. Fantastisk resa och med en inspirerande reseledare, Martin Josefsson, alltid positiv och informativ.
Date published: 2024-05-08
Rated 3 out of 5 by from Fin natur Martin var en bra reseledare
Date published: 2024-05-06
Rated 4 out of 5 by from Trevlig resa i spektakulär miljö Reseledaren var bra, trots att han fick rycka in med kort varsel
Date published: 2024-05-05
Rated 5 out of 5 by from Toppenresa Oändligt fantastiska vackra vyer både från tågresorna och vistelserna i Montreux, Celerina-St Moritz och Lugano.
Date published: 2024-05-05
Rated 5 out of 5 by from En resa som motsvarade förväntningarna! Mycket bra reseupplägg med två övernattningar per ort, och mycket kunnig och trevlig reseledare som kunde berätta mycket om orterna som vi besökte.
Date published: 2024-05-04
Rated 4 out of 5 by from Många fina upplevelser, bra reseledare. Man kanske skulle kunna ta bort första stopp i Montreux och lägga denna tid på de andra. Start då blir Glaciärexpressen. Resan var mycket givande med många sevärdheter. Reseledaren var mycket bra. Stort plus att han använde WhatsUp som infokanal.
Date published: 2024-05-04
Rated 5 out of 5 by from En resa som blev som förväntat. Tåg med bra komfort från vinter med snö till sjöar med palmer. Bra hotell och en trevlig och underhållande guide.
Date published: 2024-05-04
Rated 4 out of 5 by from En upplevelserik resa med spektakulära vyer. Ett fantastiskt sätt att uppleva alplanskapen!
Date published: 2024-04-30
 • y_2024, m_6, d_17, h_7
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.42
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_8, tr_110
 • loc_sv_SE, sid_CHRTR02, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor