Japan - geishor, shoguns och samurajer

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Japan bortom turisternas allfarvägar – från sushi i Tokyo till mangademoner, samurajtempel och teodlingar i bergen

Alla länder har sin enastående historia och kultur – Japans är bara mer fascinerande än de flesta. I vilket annat land är det kutym att tågvärden avslutar sin biljettkontroll med att respektfullt bocka innan han lämnar kupén? 

Japans kontraster är enorma – det moderna Japan avspeglas i mångmiljonmetropoler med skyskrapor och blinkande neonreklam, futuristiska snabbtåg och automatisk cykelparkering med robotarm. Men traditionerna lever vidare i de kimonoklädda kvinnorna, taxichaufförernas vita handskar, buddhistiska munkar, shintoreligion och shoguner.

Vi upplever alla de klassiska sevärdheterna i Tokyo, Kyoto och Hiroshima, kryddat med avstickare till bergen och kustområdena. Här lär vi oss mer om tsunamin 2011, besöker en teby mitt i bergen, besöker det världsberömda Miho-museet, upplever mystik, heliga andeberättelser, badar i onsenkällor och hälsar på Mizuki Shigeros finurliga värld av mangafigurer.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta JPY

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm – Tokyo, Japan
Dag 2 Ankomst till Tokyo, Japan. Shintohelgedomen Meiji Jingu och Shibuya. Välkomstmiddag
Dag 3 Tokyo. Smakprov på färsk sushi, Hamarikyu-trädgården och Odaiba, Ginza, Tokyo International Forum och parken vid kejsarpalatset
Dag 4 Tokyo på egen hand
Dag 5 Tokyo – med Shinkansen till Sendai. Besök i Matsushima-viken
Dag 6–7 Besök i Ishinomaki och Minami Sanriku, tsunami och återuppbyggnad, besök hos lantbrukare och träsniderier
Dag 8 Sendai – med Shinkansen till Kyoto via Tokyo. Shintotemplet Fushimi Inari-taisha, Nishki-marknaden och charmiga geishadistriktet Gion
Dag 9 Kyoto. Guldpaviljongen, Nijoborgen, besök i zenträdgård och cykeltur i Arashiyama. Middag med waguy-kött
Dag 10 Kyoto. Wazuka-teby och antikviteter och historisk konst på Miho-museet
Dag 11 Kyoto – med Shinkansen till Hiroshima. Heldagsutflykt till Hiroshima och tempelön Miya-jima med den berömda röda torii-porten
Dag 12 Hiroshima. Buss till Shimane, berg och vacker natur, Shinto-helgedom, japansk borg, kaiseki-middag och bad i varma onsen-källor
Dag 13 Shimane. Adachi-museum och besök i mangakuststaden Sakaiminato
Dag 14 Shimane. Buss till Osaka och besök vid Tower Knives. Avskedsmiddag
Dag 15 Hemresa

Bilder

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
43 998:–
Stockholm
Möjligt att resa från Göteborg och Köpenhamn
44 998:–
Stockholm
Möjligt att resa från Göteborg och Köpenhamn
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Tokyo, Japan

Vi stiger på flyget med kurs mot Japans huvudstad Tokyo. Det ingår samtliga måltider ombord på flyget.

Dag 2
Ankomst till Tokyo, Japan. Shintohelgedomen Meiji Jingu och Shibuya. Välkomstmiddag
Shibuya-korsningen i Tokyo i ljuset från neonskyltarna och storskärmarna

Vi landar i Tokyo på förmiddagen och ger oss direkt ut på äventyr. Tokyo var en gång i tiden en liten fiskeort, men är idag en av världens största och mest moderna storstäder. Tokyo består av många små stadsdelar som var och en har en unik stämning och miljö, och under de kommande dagarna ska vi besöka några av de mest spännande.

Efter en god första lunch i Tokyo består dagens utflykt av ett besök vid Japans största shinto-helgedom, Meiji Jingu. Helgedomen stod färdig år 1920 och är en symbol för kejsarens viktiga roll i det japanska samhället, både som politiskt och religiöst överhuvud. Först efter andra världskriget förlorade kejsaren sin status som gudomlig och miste även sin politiska betydelse.  På väg in till templet passerar vi under en enorm torii-port och fortsätter genom den fridfulla skogen som omger templet. Träden planterades som gåva från hela Japan till kejsarens tempel, då detta byggdes. 

Efter det beger vi oss till ett av stadens mest berömda områden bland både japanerna själva och turister, nämligen Shibuya som ligger mitt i staden, och vars station är en av Tokyos trafikknutpunkter. I Shibuy-korsningen vältrar stora skärmar med reklam och musikvideos ut från höghusen och hundratals upptagna japaner, från affärsmän till skolelever i skoluniform och trendiga ungdomar med vilda frisyrer, skyndar sig över gatan när det slår om till grönt. Framför stationen finns en liten staty av en hund, Hachiko-statyn, som är stadens mest berömda mötesplats.  Historien om den lojala hunden Hahi, som dag efter dag trofast väntar på sin herre framför stationen även om han är död, är i sig ganska rörande. Berättelsen om Hachi filmades i Japan på 1980-talet innan den år 2009 kom ut i en Hollywood-tappning med Richard Gere i huvudrollen som hundens ägare.

På kvällen tar vi oss an vårt japanska äventyr med en välkomstmiddag på en japansk restaurang. Det japanska köket är ett av världens mest sunda och mest varierande med massor av fisk och grönsaker, och rymmer ett hav av andra spännande rätter än bara sushi. Maten är en stor del av upplevelsen när man besöker Solens rike. Somliga restauranger har bilder på rätterna och ibland till och med plastmodeller av de olika rätterna i naturstorlek. Det finns alla möjligheter att kasta sig ut i något nytt och spännande!

Dag 3
Tokyo. Smakprov på färsk sushi, Hamarikyu-trädgården och Odaiba, Ginza, Tokyo International Forum och parken vid kejsarpalatset
På väg till shoppingområdet Odaiba

På dagens utflykt, som framför allt företas till fots, inleder vi med ett besök på Tsukij fiskmarknad som en gång i tiden var världens största i sitt slag, och som i över 80 år har man sålt fisk till Tokyos invånare och restauranger. Nu är den tiden tyvärr förbi och fiskmarknaden har flyttats från stadskärnan med mycket striktare regler för besökare. Platsen är ändå fortfarande väl värd ett besök, och många av butikerna och bodarna står kvar och det finns gott om god sushi, vilket vi självfallet ska smaka på.

Från fiskens värld fortsätter vi ut i metropolen Tokyo där imponerande byggnadskonst i alla former präglar gatubilden med allt från futuristiska och enorma byggnader till tråkiga kontorsbyggnader i en blandning av olika stilarter. Det råder många och blandade åsikter om Tokyos arkitektur och stadsplanering, men en sak är säker: Det är allt annat än tråkigt att gå på upptäcktsfärd längs Tokyos gator.  Vi besöker den stora Hamarikyu-trädgården i centrala Tokyo. Trädgården ligger vid Tokyo-bukten och är anlagd i traditionell stil med ett tehus mitt ute på en liten ö. Den traditionella stilen står i stark kontrast till de många höghusen som omgärdar trädgården.

Från Hamarikyu-trädgården tar vi en båt till Odaiba, ett populärt shoppingområde som ligger på en konstgjord ö ute i Tokyo-bukten. Här har vi tid att handla och äta lunch på egen hand. Vi promenerar bort till Ginza, Tokyos mest exklusiva shoppingområde där alla Japans dyra märkesvaror och storvaruhus finns representerade. Det här är Japans motsvarighet till Fifth Avenue i New York och Champs-Elysées i Paris. Vi promenerar längs Ginzas livliga och eleganta huvudgata där gatubilden inte bara präglas av shoppare utan även av stressade affärsmän. 

Efter det fortsätter vi till en äkta arkitektonisk pärla. Vi går genom det stora konferenscentret Tokyo International Forum från 1996 vars stora stål- och glaskonstruktion liknar skrovet till en väldigt lång båt.  Här hålls konferenser, mässor, konserter och utställningar. Här hittar vi även ett danskt kafé där man bland annat serverar hotdogs Under promenaden besöker vi parken vid kejsarpalatset.

Dag 4
Tokyo på egen hand
Njut av fantastisk sushi

Dagen är avsatt åt att gå på upptäcktsfärd i Tokyo på egen hand. Och låt oss säga det direkt: Tokyo är ett stort ymnighetshorn av spännande intryck och möjligheter, oavsett om du är intresserad av shopping, muséer eller en djupdykning i de många kulinariska frestelser som staden är så berömd för.  Tokyo har fler Michelin-restauranger än Paris och London tillsammans, men även de små, mer försynta matställena bjuder på gastronomiska upplevelser på hög nivå. Många matställen erbjuder bra lunchmenyer, så prova er fram. 
Och så är det enkelt och effektivt att ta sig runt med tunnelbanan. Reseledaren tipsar gärna om trevliga aktiviteter. Nära Shibuya, där vi redan har varit, ligger stadsdelen Harajuku. Hit kommer unga japaner, ofta klädda i kläder inspirerade av japanska mangaserier, för att shoppa i områdets små specialbutiker, inte minst på gatan Takeshitadori. I närheten ligger den tämligen exklusiva shoppinggatan Omotesando. Här hittar ni en uppsjö av både japanska och utländska märken. 

I den andra änden av vad staden har att erbjuda hittar du det gamla och traditionella Tokyo i stadsdelen Asakusa. Här finns fortfarande många välbevarade trähus som överlevt andra världskrigets bombningar, och mitt i Asakusa tronar Asakusa Kannon-templet med den framträdande stora röda lanternan vid entrén. 
Gå på upptäcktsfärd på de små sidogatorna runt templet där de små snacksbodarna frestar med både sött och salt. Smaka gärna på nyrostade senbei, de berömda japanska salta kex som går att få i ett otal smaker och storlekar. Och bättre än så här blir de inte! 

Den som vill komplettera köket med japanska köksredskap, eller bara vill ha en Tokyo-upplevelse utöver det vanliga, ska svänga förbi köksbutiksgatan Kappabashidori, som nås till fots från templet. Här hittar ni bokstavligt talat ALLT till köket – med allt från plastmatfigurer till kastruller, ätpinnar, japansk keramik, tekannor i gjutjärn till grönt te och mycket annat. 

För den som inte vill ge sig ut på egen hand kan reseledaren anordna en utflykt till Tokyos nya olympiska stadion, som står redo för OS år 2020. Stationen ligger i stadsdelen Shinjuku. Byggnationen förväntas vara färdig i november 2019 och är ritad av arkitekten Kengo Kuma. 

För att göra morgondagens tågresa så behaglig och avkopplande som möjligt transporteras vårt stora bagage ikväll till Kyoto, och vi reser därför med en lätt packning inför de 3 nätterna i Sendai. Vi får tillbaka vårt bagage när vi checkar in på hotellet i Kyoto på dag 8. 

 

Dag 5
Tokyo – med Shinkansen till Sendai. Besök i Matsushima-viken
Det berömda snabbtåget Shinkansen

Vi ska åka med det berömda japanska höghastighetståget Shinkansen till Sendai, den största staden i Japans Tohoku-region. Längs vägen får vi en inblick i hur tätbefolkat Japan är. På lite mer än fyra timmar kör vi de 352 kilometrarna till Sendai. 

Innan vi går ombord på tåget finns det möjlighet att köpa en ”o-bento”, ett klassiskt japanskt matpaket, till tåget. O-benton finns i massor av varianter, och består vanligtvis av ris och olika former för läckra tillbehör och smårätter i form av fisk, kött, grönsaker och olika sallader. Gott och inte speciellt dyrt! 
Vid ankomsten till Sendai promenerar vi några minuter från stationen till vårt hotell. Här lämnar vi vår lilla packning och ger oss därefter direkt ut på nya äventyr. 40 minuters resa med lokaltåg tar oss till Matsushima-viken, även känd som en av Japans tre mest sceniskt vackra sevärdheter. År 2013 upptogs den på den internationella listan över världens vackraste vikar, och rankas därmed tillsammans med Ha Long Bay i Vietnam och San Francisco-viken i USA. 260 småöar täckta med tallträd reser sig ur det smaragdgröna vattnet, en naturscen som inte har förändrats nämnvärt på flera århundraden. Lika imponerande som miljön är områdets historia. Samuraihärskaren i Sendai-området, Date Masamune efterlämnade nämligen ett imponerande arv bestående av Zuiganiji-templet de vackra trädgårdarna vid Entsuin-templet, det eleganta Kanrantei-tehuset med mera.

Dag 6–7
Besök i Ishinomaki och Minami Sanriku, tsunami och återuppbyggnad, besök hos lantbrukare och träsniderier
Traditionellt träsnideri

Den 11 mars 2011 föll Japan offer för världens fjärde största registrerade jordbävning och tsunami någonsin, och vi ska nu få en inblick i vad som egentligen hände den där gången. Vi kör till Ishinomaki, en av de mest drabbade städerna. Här får vi träffa en före detta engelsklärare vid stadens universitet, idag volontär vid stadens informationscenter, som berättar om tsunamin. Vi besöker även en skola en timmes körning från Ishinomaki, som idag ligger i ruiner. Vi besöker en fotoutställning i staden Minami Sanriku och lyssnar till en överlevare berätta om tsunamin. 

Vi ska även möta lantbrukare på den närbelägna landsbygden. Här visas vi runt av bönderna som berättar för oss hur de lever och bor. Här äter vi lunch och besöker sedan en verkstad där man tillverkar träsniderier. Vi får själva prova på hantverket genom att bland annat göra en egen skärbräda som sedan ingraveras med laser. Denna lilla begivenhet passar bra ihop med ett annat spännande inslag senare under resan, när vi besöker en butik i Osaka som är specialiserad på japanska knivar. Den som vill investera i en knivskarp japansk kniv ska använda en skärbräda av trä och inte av plast.

Återigen transporteras vårt stora bagage ikväll till Kyoto, och vi reser därför endast med en lätt packning. Vi får tillbaka vårt bagage när vi checkar in på hotellet i Kyoto.

Dag 8
Sendai – med Shinkansen till Kyoto via Tokyo. Shintotemplet Fushimi Inari-taisha, Nishki-marknaden och charmiga geishadistriktet Gion
Den berömda Nishiki-marknaden i Kyoto

Vi vinkar farväl till Sendai och beger oss mot Kyoto. Vi tar Shinkansen till Tokyo där vi sedan byter till ett annat Shinkansen som tar oss till Kyoto. Efter ankomsten till den gamla kejsarstaden Kyoto tar vi metron till vårt hotell. Vi bor centralt och när vi har checkat in kastar vi oss över dagens utflykter. Kyoto är hemvist åt över 1 600 tempel och 270 shintohelgedomar. Bland dessa räknar kejsarpalatset, shoguns Nijo-borg, kejserliga villor och trädgårdar och några av Japans bästa museer. 

Kyoto var den enda av Japans storstäder som skonades från bombningarna under andra världskriget. Det sägs att det berodde på stadens fantastiska kulturskatt. Tyvärr har stadsstyret inte visat staden samma respekt, och de stora sammanhängande kvarteren av vackra trähus har nästan helt försvunnit. Men ingen har vågat röra de tusentals templen, helgedomarna och vackra trädgårdarna. Speciellt utkanten av staden påminner om en annan tidsålder då skönhet och estetik var i högsätet.

Vi besöker shintohelgedomen Fushimi Inari-taisha och strosar genom templets långa arkader och orangeröda torii-portar som i hundratals kantar vägen. De orangeröda portarna står i mjuk kontrast till den omgivande gröna skogen. Det här är en av Kyotos mindre kända attraktioner, men för många besökare är den en av höjdpunkterna!

På eftermiddagen hinner vi med en promenad i Kyotos berömda Gion-kvarter. Längs vägen besöker vi även den berömda Nishiki-marknaden. Här hittar vi en uppsjö av Kyotos specialiteter som ligger vackert uppradade med bland annat frukt och grönt, fisk, kött, pickles och snacks. Marknaden är en färgsprakande upplevelse och handlarna erbjuder gärna smakprov av sina varor. I Gionkvarteret finns det stämningsfulla matställen bredvid de traditionella och diskreta tehusen där stadens berömda geishor arbetar. Om vi har tur ser vi några av dem trippa iväg i sina dyra kimonos och vackert uppsatta hår.

Dag 9
Kyoto. Guldpaviljongen, Nijoborgen, besök i zenträdgård och cykeltur i Arashiyama. Middag med waguy-kött
Bambulunden i Kyoto

I stadens norra utkant ligger det berömda guldtemplet. Den vackra guldbeklädda paviljongen är en identisk kopia av den över 500 år gamla byggnaden som en sinnessjuk tempelpräst satte fyr på år 1955.
Det militära överhuvudet i kejsartidens Japan var shogun. Under längre perioder av landets historia var han även den mäktigaste mannen i landet. Kejsarens roll var mer tillbakadragen och av symbolisk karaktär.
År 1603 uppförde Tokugawa-shogunsläkten Nijo-borgen. Byggnaderna i borgen, som är Japans mest välbevarade, är av väldigt hög kvalitet. De bästa hantverkarna byggde borgen, och den utsmyckades av sin tids bästa konstnärer. Näktergalsgolvet är ett bra exempel på hur raffinerad borgen är. Golvet är byggt så att det knirkar när man går på det och eventuella lönnmördare inte kunde närma sig utan att höras. Träsniderierna och de många målningarna som pryder väggar och tak är originalverk och av ett högt konstnärligt värde.

Vi fortsätter till Kyotos västra del för att göra en cykelutflykt i det natursköna området Arashiyama vid foten av bergen. Här besöker vi det UNESCO-fredade templet Tenryu-ji som är berömt för sin vackra zenträdgård från 1300-talet. Templet stod färdigt år 1339 och är en del av Rinzai-skolan inom den japanska buddhistiska världen. Efter det här fortsätter ni genom den vackra bambulunden där en tjock matta av meterhöga bambuväxter skapar en exotisk stämning, och genom lugna områden med risfält och UNESCO-bevarade byggnader.

Vi avslutar kvällen med en japansk middag på en av Kyotos kvalitetsrestauranger. På menyn hittar vi det berömda wagyu-köttet, härligt marinerat japanskt oxkött som kvalitetsmässigt kan jämföras med det kända kobeköttet. En kulinarisk upplevelse man sent glömmer, med det supermöra köttet som nästan smälter på tungan.

Dag 10
Kyoto. Wazuka-teby och antikviteter och historisk konst på Miho-museet
Teodling i bergen

Cirka 45 minuters bussresa från Kyoto ligger teorten Wazuka, en liten pärla som ligger dold i bergen. Här håller man än idag gamla japanska, över 800 år gamla tetraditioner vid liv. Wakuas te, som bland annat består av Matcha och Kabuse Sencha, hyllas över hela Japan för att tillhöra de absolut bästa. Mer än 300 familjer livnär sig på teodling och tetillverkning och lever i de vackra omgivningarna bland böljande teodlingar. I Wazuka får vi inte bara lära oss mer om de olika tesorterna och hur de odlas, utan öppnar våra sinnen för vad te kan användas till och i vilka andra matvaror och rätter teet kan ingå, exempelvis tenudlar och teglass. Vi äter en genuin telunch och mätta både i magen och i sinnet fortsätter vi till en annan höjdpunkt på dagens program, det världsberömda Miho-museet som ligger en timmes resa från Wazuka. 

Mihomuseet är ett strålande exempel på vad man kan åstadkomma om man har smak för konst och en tjock plånbok.  Shumeifamiljen som är grundare av en buddhistisk sekt, hyrde in den kinesisk-amerikanska stjärnarkitekten I.M. Pei, känd för verk som Louvres glaspyramid, att förestå ett museum i världsklass. Museet ligger i Shigarakibergen och beskrivs ofta som ett arkitektoniskt mästerverk där glas, stål och betong integreras i det omkringliggande skogs- och bergsområdet. Museet rymmer Shumeifamiljens privata konstsamling.

Dag 11
Kyoto – med Shinkansen till Hiroshima. Heldagsutflykt till Hiroshima och tempelön Miya-jima med den berömda röda torii-porten
Den svävande torii-porten vid Miya-jima

300 kilometer väster om Kyoto ligger Hiroshima. Den 6 augusti ödelades staden och över 100 000 dödades när världen för första gången fick uppleva sprängningen av en atombomb. Idag står en enkel kupolformad ruinbyggnad på platsen till minne av de enorma ödeläggelser som följde i explosionens kölvatten. I närheten ligger den vackra fredsparken med fredsflamman som inte kommer att släckas förrän det sista atomvapnet har förstörts. Vi besöker parken och fredsmuseet, som sakligt och informativt skildrar händelserna. 
Idag är Hiroshima fullt uppbyggt igen och staden skiljer sig från de flesta andra japanska städerna med sina breda och luftiga gator och välorganiserade stadsbild. Vi äter lunch i Hiroshima och ska därefter få uppleva en av Japans mest berömda, fotograferade och älskade motiv, nämligen den svävande röda torii-porten ute i vattnet vid ön Miya-jima som vi tar oss till med båt. Vackert, poetiskt och klassiskt japanskt!

Notera: Torii-porten har dessvärre varit under restaurering sedan juni 2019. Det är ännu inte bestämt när arbetet förväntas vara klart, men det är estimerat till att hålla på i minst ett år.

Idag reser vi med en något större men ändå lättare packning för de kommande tre nätterna. Det stora bagages skickas till Osaka som är resans sista stopp.

Dag 12
Hiroshima. Buss till Shimane, berg och vacker natur, Shinto-helgedom, japansk borg, kaiseki-middag och bad i varma onsen-källor
Kaiseki är en traditionell japansk måltid

Strax under tre timmars körning från Hiroshima hittar vi Shimane, ett bergrikt och glesbefolkat kustområde som ligger på den västra sidan av den japanska ön Honshu. Japan symboliserar för många människor Tokyos sjudande storstadsstämning och ultramoderna skyskrapor, och för andra symboliserar det Kyotos eteriska bambuskog. Om man vill se några av landets i särklass vackraste landskap och uppleva ett helt annat Japan, ett som inte så många ser, ska man bege sig till Shimane som bjuder på vild natur, branta klippor, djupa raviner och vulkanöar. Platsen är präglad av mystik, heliga andehistorier och förfädersdyrkan, vilket bland annat shinto-helgedomen Izumo-Taisha vittnar om. Det är en av Japans absolut äldsta shinto-helgedomar, och det sägs att samtliga åtta miljoner gudar inom shinto-religionen varje år, närmare bestämt den tionde månaden i månkalendern (vanligtvis i oktober eller november) lämnar sina helgedomar för att samlas just här. Gudarna har sin egen stig ned till helgedomen och en hall där de kan vila på insidan. I egenskap av besökare får vi snällt gå vid sidan av stigen.  

Vi besöker även Matsue-borgen, en av Japans största och få kvarvarande ursprungsborgar. Borgen stod färdig år 1611 och har överlevt eldsvådor, jordbävningar och Meiji-periodens anti-feodala förstörelse.   
Vi avrundar dagens upplevelser med en traditionell kaiseki-middag på hotellet. Kaiseki förklaras bäst som en måltid bestående av många smårätter, samtliga uteslutande baserade på säsongens råvaror. Det går därför inte att i förväg säga vad rätterna består av eftersom det hela beror på vilka råvaror som finns tillgängliga vid tidpunkten för måltiden. En kaiseki-middag tillreds endast vid särskilda tillfällen så som bröllop och födelsedagar, men vi har ju också all anledning att fira; nämligen att vi befinner oss här i Solens rike. Den som vill och vågar ta sig an ett extra roligt, och väldigt japanskt, inslag i samband med middagen kan anlända iförd en kimono som hotellet lånar ut, och efter maten bege sig till ett onsen-bad som är varma källor. Ett onsenbad har ett helt regelverk som besökarna måste följa, men närmare instruktioner och goda råd delas ut på plats av reseledaren. Ett onsenbad är under alla omständigheter en genuint japansk upplevelse, och något som rekommenderas att prova på.

Dag 13
Shimane. Adachi-museum och besök i mangakuststaden Sakaiminato
Adachi-museet anses ha Japans vackraste trädgård

Idag ska vi besöka Japans vackraste trädgård, nämligen Adachi-museet. Själva museet rymmer verk av moderna och nutida konstnärer, men det är den tillhörande trädgården som utgör det verkliga dragplåstret. Sex olika och otroligt välskötta trädgårdar är designade för att ta fram olika sorters känslor hos betraktaren och skapa en så kallad levande målning som skiftar med årstiderna och tidpunkt på dagen. Att Adachi-museet har behållit sin titel som Japans vackraste trädgård under så många år är inte en liten bedrift, när man tänker på att vi befinner oss i ett land som är berömt för sina många vackra trädgårdar. 

Senare fortsätter vi till kuststaden Skaiminato, födelseort för en av mangavärldens mest berömda och hyllade konstnärer, Mizuki Shigero. Hans bedårande onda yokai, andedemoner, berättar historier från japansk folktro. Figurerna smyckar både insida och utsida på hela fyra tågvagnar från Yonaga till Sakaiminato, och högtalarutropen görs av en av hans tecknade figurer. Mizukis seriefigurer består av Kitaro, pojken som föddes på en kyrkogård; hans pappa Medama-oyaji, en återfödd ögonglob; Neko Musume, kattflickan med huggtänder och en Dr. Jekyll och Mr. Hyde-personlighet; och Nezumi Otoko, den otvättade råttmannen som använder luft i magen som vapen. Både barn och vuxna älskar dem. Själva Sakaiminato stad är också trevlig att strosa runt i, med fiskeskutor som guppar i hamnen och ett brett urval av trevliga caféer och restauranger. Vi äter middag på hotellet.

Dag 14
Shimane. Buss till Osaka och besök vid Tower Knives. Avskedsmiddag
Köp en kniv på Tower Knives

Vi reser med buss till Osaka och checkar in på hotellet. Tillsammans med Kobe och Yokohama är Osaka en av Japans viktigaste hamnstäder, och har sedan urminnes tider varit en av landets mest hektiska och blomstrande handelsstäder. Precis som många andra av Japans städer gick Osaka ett grymt öde till mötes under andra världskriget, och det finns inte mycket kvar av den ursprungliga staden. I gengäld bjuder staden idag på en av japans mest spännande och experimenterande arkitekturer. Ett annat klassiskt kännetecken för Osaka är maten. Staden har status som en av Japans gastronomiska oaser och här tillverkas några av Japans bästa köksknivar av högsta kvalitet. Idag ska vi därför besöka Tower Knives Osaka, en information knivbutik med ett brett urval av kvalitetsköksknivar tillverkade i Osaka. Vi får lära oss mer om japanska knivar och upplever magin med en supervass kniv när vi får prova på att skära olika sorters grönsaker. Det är nämligen så att ju skarpare kniven är, desto mer smak får man ut av råvarorna. Den som är intresserad kan köpa med sig en kniv hem, och butiken kan informera om tullreglerna. Det går att få sitt namn ingraverat i de flesta av knivarna, men endast på japanska, något man också får hjälp med på plats.

På kvällen samlas vi till en gemensam avskedsmiddag.

Dag 15
Hemresa

Vi tar oss till Kansais flygplats där vi ska sätta oss tillrätta på flyget som ska ta oss hem till Danmark igen.

Shinkansen

I Japan tar vi oss runt med Japan Rails berömda höghastighetståg Shinkansen som sedan 1964 har förbundit Tokyo med (fler och fler av) Japans större städer. Maxhastigheten är 320 km/h och tåget förflyttar årligen cirka 300 miljoner passagerare runt i landet. Tågen kan bestå av upp till 16 vagnar och vara 400 meter långa. Eftersom Shinkansentågen kör på särskilda spår som de är de enda som kan använda förekommer mycket få förseningar på sträckorna – den genomsnittliga förseningen per tåg var ynka 36 sekunder 2012. Tågen är bekväma, med gott om benutrymme och vridbara säten så man alltid kan sitta framåtvänd. Det finns inte restaurangvagn ombord men en ambulerande snacksvagn som kommer förbi. Rökning är bara tillåter på de nyaste tågen som är utrustade med speciella rökkabiner. Läs mer på http://english.jr-central.co.jp/about/.

Prisinformation

Resans pris

Från 43 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum

4 998:- kr

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Tokyo och Osaka – Stockholm* med mellanlandning
 • Tågresa med Shinkansen Tokyo - Sendai - Kyoto - Hiroshima
 • Övrig transport enligt program
 • Boende på hotell i delat dubbelrum
 • Frukost dagligen
 • Lunch dag 2, 7, 10, 11
 • Middag dag 2, 9, 12, 13, 14
 • Alla utflykter och inträden enligt programmet
 • Separat bagagehantering i samband med tågresa Tokyo - Sendai - Kyoto - Hiroshima
 • Skatter och avgifter

*Möjligt att resa från Göteborg och Köpenhamn i mån av lediga platser på flyget, mot en extra avgift från 998 kr

Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris 
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring 
 • Eventuelle extraarrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Drycker
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift per faktura utgår med 150 kronor (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagagehantering

På den här resan färdas vi med det japanska höghastighetståget Shinkansen. Eftersom antalet bagage är begränsat på tåget, transporteras detta separat till nästa anhalt. Du hittar mer detaljerad information i dagsprogrammet.

Logi

Här bor vi på rena och trevliga hotell med små rum, egen dusch och toalett samt tv och internet. Hotellen i storstäderna ligger vanligtvis nära en metrostation, som vi kommer att använda oss mycket av under våra utflykter.

Lämpar sig ej för personer med gångbesvär

Eftersom vi utnyttjar Japans allmänna färdmedel i samband med alla inplanerade utflykter, ska ni vara förberedda på att ni kommer att få gå en hel del. Resan lämpar sig inte för personer med gångbesvär.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Mer om Japan

Här kan du läsa mer om Japan: https://www.albatros.se/resmal/asien/japan

Om du vill veta mer om klimat och väder, tidsskillnad, dricks och om du behöver visum eller vaccination kan du läsa mer här.

Dricks

I Japan ger man inte dricks.

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor