Jordanien – från Petra till Döda Havet

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Upplev det bästa av Jordanien. Petra, en av världens främsta människoskapade sevärdheter. Huvudstaden Amman, unika ökenlandskap och avkoppling vid Döda Havet.

Petra måste ses. Det enorma byggnadsverket höggs in i röda sandstensklippor för mer än 2.000 år sedan, men områdets historia går tillbaka till människans första civilisation och förekommer gång på gång i Bibeln. Staden blomstrade under den nabateiska storhetstiden som centrum för karavanerna från öster, eftersom invånarna hade lärt sig att kontrollera och lagra det knappa vattnet som spelar en nyckelroll i de förkristna religionerna.

Innan vi når Petra ska vi möta det moderna Jordanien i huvudstaden Amman, och härifrån tar vi oss till den romerska staden Jerash norr om staden. Vi besöker det bibliska berget Nebo och övernattar i den trevliga staden Madaba, innan vi kör ut i världens kanske vackraste öken, Wadi Rum. Öknen kännetecknas av märkliga och vackra sandstensformationer som bevakas av lokala beuiner: Här övernattar vi i en ökencamp under den vackraste stjärnhimlen.

Därefter väntar oss turens höjdpunkt Petra, innan vi avslutar vid Döda Havet, där vi bland annat ska uppleva viktlösheten i den salta sjön. 

Under resan bor vi på bra mellanklasshotell och halvpension ingår.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Ja

 • Vaccination Nej

 • Valuta Jordansk dinar

Dagsprogram 8 dagar
Dag 1
Stockholm – Amman, Jordanien
Dag 2
Den romerska ruinstaden Jerash och stadsrundtur i Amman med Kung Abdullah-moskéen
Dag 3
Nebo-berget och Madaba.
Dag 4
Madaba till Wadi Rum. Jeep-safari och övernattning i en öken-camp.
Dag 5
Från Wadi Rum till Petra. Upplevelser runt omkring ’Lilla Petra’.
Dag 6
Petra. Templet el-Khazne, de kungliga gravarna, Petras centrum.
Dag 7
Platsen för Jesu dop i Jordandalen och Döda Havet.
Dag 8
Döda Havet – Amman och hemresa

Bilder

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
19 998:–
Stockholm
18 998:–
Stockholm
17 998:–
Stockholm
18 998:–
Stockholm
17 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Stockholm – Amman, Jordanien

Vi flyger från Stockholm och landar i Jordaniens huvudstad Amman. Vi kör från flygplatsen till vårt hotell, en tur på cirka en timme. Efter att vi fått våra rum, träffas vi igen och äter middag tillsammans på hotellet*, innan vi gör kväll.

* Vid sen ankomst till Amman serveras en kall kvällsmåltid på hotellet.

Dag 2
Den romerska ruinstaden Jerash och stadsrundtur i Amman med Kung Abdullah-moskéen
Velkommen til Amman og Jordan!

Efter en god frukost på hotellet inleder vi dagen med att besöka den mycket välbevarade staden Jerash, som Alexander den Store grundlade och som romarna senare tog över. Staden är så välbevarad för att den låg begraven under sand och återupptäcktes av den tyske upptäcktsresanden Ulrich Jasper Seetzen, år 1806. Vi går in i Jerash genom den södra porten. Ett av de första stora templen vi ser är templet för guden Zeus och därefter kommer vi in på Agora, marknadsplatsen, som också markerar början på stadens centrum, där det största och mest imponerande templet är för guden Artemis. Templet ligger sida vid sida med flera vackra kyrkor, som visar att kristendomen nådde till Jerash innan muslimerna anlände till staden omkring år 636. I mitten på 700-talet drabbades staden av ett jordskalv – ett fenomen som romarna tagit höjd för. Tempelpelarna placerades lite snett så att de skulle välta från byggnaderna vid ett jordskalv. Staden övergavs dock efter jordskalvet.

Eftermiddagen använder vi till stadsrundtur i huvudstaden Amman som ligger utspridd över flera kullar. I centrum hittar man bland annat det högt belägna citadellet som bjuder på en fantastisk utsikt över staden och den romerska amfiteatern med plats för 6000 åskådare. Teatern är nästan 2000 år gammal, och är idag delvis renoverad och används fortfarande till teaterföreställningar. Vi besöker också det imponerande Umayyade-palatset, som nu ligger i ruiner. Palatset och intilliggande byggnaderna byggde omkring år 730, då Amman fortfarande var en provinshuvudstad. En del av det gigantiska komplexet är byggt på romerska strukturer och användes bland annat som residens för guvernören i Amman samt för administrativa syften.

Vi besöker den stora moskén tillägnad Kung Abdullah vilken uppfördes i perioden 1982-89 av dåvarande Kung Hussein. Den pryds av en mycket vacker blå mosaikkupol. För att kunna besöka moskén måste män ha långbyxor på sig och kvinnor måste täcka armar och2 ben och ha med en sjal eller sjalett.

Dag 3
Nebo-berget och Madaba.

Vi lämnar Amman och kör mot Nebogerget. Det var på Neboberget som Moses för första gången blickade ut över ”det förlovade landet” Israel. Om vädret är klart kan man faktiskt se ända bort till Jerusalem, Jeriko och Betlehem. På toppen av berget ligger en minneskyrka för Moses. Kyrkan uppfördes år 393 och har sedan dess renoverats i flera omgångar. Senast fick kyrkan ett nytt mosaikgolv, som framställdes av Franciskanerbröder, vars arbete vi kommer att se i staden Madaba.

Från Nebo-berget beger vi oss vidare till den charmiga och historiskt mycket intressanta staden Madaba, som också står nämnd i bibeln. I Jordanien som helhet utgör den kristna befolkningen cirka fem procent, men i Madaba finns det fortfarande ett stort antal kyrkor, och i staden bor det idag cirka 30 procent kristna. Vi kommer bland annat att se kyrkan St. George med sin världsberömda mosaik-karta som består av två miljoner färgade stenar. Kartan visar alla stora, heliga kristna platser runt Medelhavet och kartan har haft stor betydelse för att förstå hur Jerusalem såg ut efter stadens förstörelse och återuppbyggnad år 70.

Vi besöker också Apostlakyrkan som är känd för sin golvmosaik som föreställer en kvinna som stiger upp ur havet, omgiven av mytiska vattenväsen. Vi övernattar i Madaba och har det mesta av eftermiddagen och kvällen till att promenera runt på egen hand, och man kan exempelvis besöka Madabas små butiker som bland annat säljer handgjorda mosaiker.

Dag 4
Madaba till Wadi Rum. Jeep-safari och övernattning i en öken-camp.
Wadi Rum-ørkenen

Efter frukost beger vi oss söderut på den gamla kungsvägen (känd som King’s Highway). Målet är Wadi Rum-öknen, som ligger cirka 1000 meter över havet. Området, ett av de absolut vackraste och mest betagande i arabvärlden, består av dramatiskt klippiga sandstensberg utspridda över ett gigantiskt ökenområde, där endast beduiner lever med sina getter. Wadi Rum är numera nationalpark, vilket bland annat betyder att vi inte får resa runt i buss. Därför byter vi till öppna fordon och med vinden i håret kör vi på upptäcktsfärd i denna mycket vackra öken, där storfilmen Lawrence of Arabia från 1962 spelades in med Peter O’Toole i huvudrollen.

Vi ska övernatta ute i öknen, där stjärnorna strålar mycket klart och tydligt. Middagen äter vi tillsammans och vi kan därefter njuta av nattljuset och stjärnornas sken. På campen där vi övernattar har alla rum egna bad- och toalettfaciliteter.

Dag 5
Från Wadi Rum till Petra. Upplevelser runt omkring ’Lilla Petra’.
Det UNESCO-fredede Petra

Efter frukost är det dags att lämna vår camp i öknen och vi kör mot Wadi Musa som utgör ramen för de följande två dagarnas upplevelser i och omkring Petra.
’Lilla Petra’ är en mindre version av storslagna ruinstaden. Ravinen där ’Lilla Petra’ ligger, var ursprungligen endast tillgänglig via en smal öppning kallad Siq Baria. Men många kallar den bara för ”den kalla ravinen”, eftersom det ofta blåser en kylig vind genom den smala öppningen. Inne i ravinen hittar man små fascinerande trappstigar som slingrar sig uppför klippsidorna till olika hålor och grottor. Dold av vägen för handelsrutterna, glömd av omvärlden och borttagen från kartan i över 600 år, mystisk och imponerande anlagd och med en fantastiskt rik historia som sträcker sig mer än 9000 år tillbaka i tiden, UNESCO-fredade Petra är en av världens mest imponerande kulturskatter. Det var först 1812, som den schweiziske äventyraren Johann Burckhardt, följde ryktena om en försvunnen stad och övertalade sin beduinguide att visa honom den hemliga vägen genom bergsskrevorna.

Petra hamnade återigen på kartan.

Vi sparar resterande upplevelser i och omkring Petra till följande dag.

Dag 6
Petra. Templet el-Khazne, de kungliga gravarna, Petras centrum.

Även om byggandet av Petra sträcker sig mycket långt tillbaka i historien, var det först då nabatéerna år 312 f.Kr. bosatte sig i området som Petra blev den stad som vi upplever i dag. Staden är mycket väl bevarad när man tar den höga åldern i beaktning. Detta förklaras med att Petra aldrig utsatts för våldsamma attacker, samt att klimatet är relativt milt och torrt.

Området är mycket stort och om man vill se allt behöver man minst fyra dagar. Vi har dock en hel dag och det ger oss gott om tid att uppleva de främsta sevärdheterna i ett lugnt och behagligt tempo. För att uppleva Petra måste man gå en hel del. Vi kommer så långt det är möjligt att besöka de främsta sevärdheterna, till exempel den långa och smala klyftan el-Siq, som förbinder Petra med världen utanför, och det imponerande templet el-Khazne, känd av många från filmen ’Indiana Jones och det sista korståget’. Vi ser också Petras centrum och kungagravarna.

Dag 7
Platsen för Jesu dop i Jordandalen och Döda Havet.
Det Døde Hav

Vi lämnar Petra och kör norrut mot Jordandalen. Här ska vi besöka den plats vid Jordanfloden där Jesus enligt det Nya Testamentet blev döpt. Det var först efter Jordaniens och Israels fredsavtal 1994, som arkeologer påbörjade utgrävningar i området, men man har redan funnit över tjugo kyrkor, grottor och dopbassänger, som kan dateras till romersk och byzantinsk tid.

Efter att ha besökt platsen för dopet ska vi besöka det lägst liggande landområdet i världen: Döda Havet. När man står på stranden befinner man sig faktiskt 420 meter under havets yta. Sjöns höga salthalt (omkring 30 procent) ger dig en känsla av viktlöshet när du simmar i vattnet – det är helt enkelt omöjligt att sjunka, vilket gör det mycket underhållande att bada.

Det finns möjlighet att njuta av vattnet eller få en lerbehandling vid stranden, innan vi kör till vårt hotell alldeles intill ’havet’.

Eftermiddagen är avsatt till avkoppling och för att smälta resans många intryck innan vi träffas för gemensam avskedsmiddag på hotellet.

Dag 8
Döda Havet – Amman och hemresa

Vi äter frukost på hotellet och beroende på avresetidpunkt stannar vi på hotellet tills dess att det är dags att köra mot flygplatsen. Vi sätter oss så småningom tillrätta på flyget hem – med bagaget fullt av fantastiska minnen.

Prisinformation

Resans pris

Från 17 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
3 598:–
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Amman t/r
 • Utflykter och transporter enl. program
 • 6 nätter på bra turistklasshotell och 1 natt på camp i Wadi Rum
 • Halvpension (frukost/middag, från middag dag 1 till frukost dag 8)
 • Turistvisum till Jordanien
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring 7% av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/ komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extra arrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Lunch samtliga dagar
 • Drycker
 • Dricks (beräkna ca. USD 40)
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift på 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
 • Allt som inte nämns under Priset inkluderar

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Upplysningar om resan

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsturer/utflykter och resdagar då du ofta inte ser ditt bagage förrän på kvällen. Det är inte nödvändigt att ta med handduk.

Vid inresa till Jordanien är det inte tillåtet att ta med kikare, drönare eller kamera med zoom över 400 mm till Jordanien.
Förutom att det konfiskeras leder det också till en lång administrativ process i tullen vid ankomsten.

Deltagarantal

Denna resa är baserad på minst 16 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Hotell

Vi använder rena och fina hotell av allmän god standard. Var uppmärksam på att många hotell i Jordanien inte serverar alkohol. Alkohol kan köpas i butiker och på marknader och kan tas med och njutas på rummen.

Innan avresa

Visum och pass

Normalt fås turistvisum till Jordanien vid ankomst till Ammans flygtplats och kostar ca USD 15 per person. På denna resa är visum inkluderad i resans pris (för danska/norska/svenska medborgare).

Passet måste vara giltigt minst 6 månader efter planerad hemresa.

Om du inte är dansk/norsk/svensk medborgare, kan det vara nödvändigt att på förhand ansöka om visum på den jordanska ambassaden i t.ex. Berlin, eftersom inte alla nationaliteter kan få turistvisum vid ankomst. Ansvaret och en eventuell utgift för detta ligger på den resande själv och resans pris kommer inte att reduceras.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 5 out of 5 by from En härlig resa i historien Bra upplägg och intressanta historiska platser, flera av dem världsarv. Höjdpunkterna var Petra och Wadi Rum - helt magiskt. Härlig avkoppling vid Döda havet sista dagen. Stor eloge till reseledaren Lena Ström - kunnig, professionell, trygg och trevlig.
Date published: 2024-03-28
Rated 5 out of 5 by from Hærlig resa flott resa med mange fine upplevelser , gott planerad , och inneholdsrik
Date published: 2024-03-26
Rated 4 out of 5 by from En resa med många varierande upplevelse Bra reseledare som ändrade den planerade rutten så att vi fick mer tid vid Döda havet, vilket uppskattades. Lite tråkigt med enbart buffé på alla hotell.
Date published: 2024-03-24
Rated 5 out of 5 by from Intressant, omväxlande resa i Jordanien Vi reste till en orolig del av världen men säkerheten var hög tack vare två mycket kompetenta och erfarna guider. Turisterna har blivit få i ett land där många lever på turismen. Programmet var mycket intressant och omväxlande och avslutades med en hel eftermiddag vid Döda havet tack vare att guiderna flyttade besöket vid Jesus dopplats till dag två.
Date published: 2024-03-23
Rated 5 out of 5 by from Ett spännande resmål i en orolig tid men säkerhetstänketlt var högt överal Spännande resmål. Bra upplägg efter lite justeringar i ursprungsprogrammet. Bra att det fanns egen tid i programmet och valmöjlighet att gå på egen hand. Ex jesu dopplats lades in dag 2 för att få mer tid vid Döda havet. Alla dagarna var utmärkta. Mycket kunnig och kompetent svensk reseledare, Lena. Bra hotell men synd att inte poolerna på hotellen var öppna.
Date published: 2024-03-22
Rated 5 out of 5 by from Bra innehåll. Bra innehåll o spännande upplevelser
Date published: 2024-03-22
Rated 5 out of 5 by from Jordanien - en resa man aldrig glömmer Trots oroliga vibbar från nära och kära åkte vi på den bokade resan till Jordanien. Att landet gränsar till ett krigförande land får det sannerligen lida för med tanke på att turisterna sviker, men inte vi. Tryggt med Lena Ström som reseledare eftersom hon har lång erfarenhet av landet och kulturen. Trevligt att hon fanns med redan på Arlanda. Jordanien har så mycket att erbjuda för en nyfiken turist - sten förstås men även spännande landskap, trevliga människor, god mat och så Petra och Döda havet förstås, resans höjdpunkter.
Date published: 2024-03-22
Rated 5 out of 5 by from En resa över förväntan med sevärdheter i varierande miljöer. Vilken fantastik och innehållsrik resa jag fått njuta av i det spännande landet Jordanien. Vår kunniga reseledare Bodil B, med det varma smittande skrattet, presenterade fakta i lagom stora portioner som hon dessutom pedagogiskt repeterade vid passande tillfällen. Hon höjde vår resa till skyarna och det bidrog även vår lokala guide Sam till. Med glimten i ögat och med en varm aura serverade han oss fakta på utmärkt engelska tillsammans med många humoristiska inslag. Kombinationen fakta och humor är alltid ett vinnande koncept! Vår chaufför; skicklig, hjälpsam och alltid med ett varmt leende, bidrog också till den mycket positiva helhetsbilden av resan. En välbalanserad resa med många religiösa, historiska och kulturella kontexter kopplade till sevärdheter i varierande miljöer; Ammans högt belägna citadell med en fantastisk utsikt över staden, den romerska ruinstaden Jerash, Nebobergets miljö och utsikt som gav själen ro, den absoluta höjdpunkten - den mycket vackra och dramatiska Wadi Rum-öknen med dess camp, jeepsafari med vänliga beduiner och framförallt en vistelse under ett gnistrande stjärntäcke, den imponerande välbevarade klippstaden Petra samt det säregna landområdet Döda Havet. Unika spännande variationer som var och en på sitt sätt bidrog till att förhöja helhetsintrycket av upplevelserna. Sist men inte minst; det vänliga, varma och generösa bemötandet vi fick av landets folk. Den värmen och vänligheten öppnade alla sinnen och fick positivismen att flöda. Vi märkte inget av kriget i regionen, vi kände oss trygga och säkra under hela resan. Däremot far landets turistnäring illa. Om intresse finns för Jordanien, tveka inte- boka denna välplanerade och högst intressanta resa. Folket kommer att glädjas över att ni valt att besöka deras land och ni kommer att glädjas över deras varma välkomnande samt alla unika sevärdheter som landet bjuder på. Queen Elisabeth
Date published: 2024-02-27
 • y_2024, m_5, d_23, h_5
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.42
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_14, tr_197
 • loc_sv_SE, sid_JORTR01, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor