Korea och Japan

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Albatros stora kulturrundresa till Seoul, Kyoto och Tokyo – modernitet, tradition, sköna landskap och stämningsfulla tempel

Upplev två östasiatiska pärlor! I Seoul njuter vi av stadens unika atmosfär, vänliga befolkning och rafflande gastronomi och i Tokyo blickar vi ut över den gnistrande staden från världens högsta pariserhjul. Utforska Shilla-dynastins stolthet, Gyeongju-området i Sydkorea, prova mirakelmedicin på ginsengmarknad i Punggi och botanisera bland havets läckerheter på Busans livliga fiskmarknad.

Vi korsar Japanska havet med snabbåt och tar höghastighetståget Shinkansen till Hiroshima. I Kyoto besöker vi Nijo-borgen med det raffinerade näktergalsgolvet, bländas av Guldpaviljongen, och beundrar de nätta geishorna som kilar mellan tehusen i sina praktfulla kimonos.

Under resan har du möjlighet att köpa till två spännande extrautflykter: En expedition till det heliga Fuji-berget Japan och en utflykt till den demilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor, Tågresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Yen och won

Dagsprogram
Dag 1 Avresa från Stockholm
Dag 2 Ankomst till Seoul, Sydkorea, Seoul-tornet och kejsarpalatset Gyeongbok och Gwangjang-marknaden
Dag 3 Seoul. Tid på egen hand eller utflykt till den demilitariserade zonen
Dag 4 Seoul – Punggi – Gyeongju. Ginsengmarknad och vackra landskap
Dag 5 Gyeongju. Tempel och natur i en vacker förening
Dag 6 Gyeongju – Busan. Pohang järn- och stålfabrik och världens största skeppsvarv
Dag 7 Busan. Fiskmarknad, Busan-tornet, Taejongdae-klipporna och Beomosa-templet
Dag 8 Busan – Fukuoka, Japan. Shinkansen till Hiroshima
Dag 9 Fukuoka – Hiroshima. Tempelön Miyajima, fredsparken och atombombskupolen
Dag 10 Kyoto. Nijo-borgen, Guldpaviljongen, stenträdgården Ryoanji, tempelområdet Heian-jingu
Dag 11 Kyoto. Utflykt till Nara och tid på egen hand
Dag 12 Kyoto. Dag på egen hand
Dag 13 Tokyo. Tid på egen hand eller extra utflykt till Fuji-berget och Hakone samt avskedsmiddag
Dag 14 Tokyo. Cool Tokyo – Shibuya-distriktet och tid på egen hand
Dag 15 Tokyo – Stockholm

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Avresa från Stockholm
Strax efter middagstid flyger vi mot Seoul i Sydkorea.
Dag 2
Ankomst till Seoul, Sydkorea, Seoul-tornet och kejsarpalatset Gyeongbok och Gwangjang-marknaden

Vi anländer till Koreas huvudstad Seoul på morgonen och kastar oss genast ut i vårt östasiatiska äventyr.

Seoul är med sina över tolv miljoner invånare en av världens verkliga metropoler. Här finns allt från lyxiga affärskvarter med skyskrapor i stål och glas till mer traditionella kvarter, ett rikt nöjesliv och livliga marknader som säljer allt från antikviteter till färsk fisk. Det första intrycket av staden är att den är väldigt hektisk, men för den som vill komma bort från myllret och uppleva lugnet finns både flerhundraåriga palats och harmoniska parker.

Dagens stadsrundtur börjar med en utflykt till Seouls landmärke, det 236 meter höga Seoul-tornet som bjuder på en imponerande utsikt över miljonstaden. Vi fortsätter med ett besök i det gamla kejsarpalatset, Gyeongbok. Palatset, som härstammar från 1395, är väldigt karakteristiskt för staden och ger en inblick i landets turbulenta historia under de senaste 600 åren. Området runt palatset försvann nästan helt under upprepade japanska invasioner och under Korea-krigen 1950-53. Idag är det runt 40 hektar stora området restaurerat till sitt ursprungliga skick. Vi besöker också det närbelägna nationalfolklore-museet som ger oss en inblick i landets historia – från kejsarrike till tiden för den sista japanska bosättningen år 1910.

Vi besöker en av de mest intressanta marknaderna i Asien. Gwangjang-marknaden har en historia som går 100 år tillbaka i tiden och som än i dag är en av Koreas största traditionella marknader med allt från kvalitetssiden som metervara, sänglinne och en uppsjö av handgjorda varor och souvenirer. Vintage kläder (second hand) har blivit otroligt populärt, särskilt hos yngre koreaner. Missa inte de många små matbodarna som serverar goda specialiteter.

Dag 3
Seoul. Tid på egen hand eller utflykt till den demilitariserade zonen

Den som har köpt till dagens utflykt ger sig av från Seoul tidigt på morgonen. Vi kör norrut till den demilitariserade zonen mellan Syd- och Nordkorea. Vapenstilleståndet skrevs under 1953 men de två länderna har aldrig slutit någon formell fred. Därför är den 38:e breddgraden inte en gräns utan en vapenstilleståndslinje. Det innebär att Nord- och Sydkorea formellt fortfarande befinner sig i krig med varandra. Det finns ingen anledning att oroa sig för säkerheten. Under resan informeras vi om vad som är tillåtet och ej i samband med besöket.

Vid Ingen återvändo-bron kontrolleras våra dokument innan vi kan fortsätta till en av de underjordiska tunnlar som grävdes av Nordkorea under 1960- och 70-talen. Syftet var att utföra en överraskningsattack mot Sydkorea genom att skicka in nordkoreanska trupper via ett avancerat nätverk av tunnlar. Tunnlarna upptäcktes av en slump och går idag att besöka.  Vid tunnel nummer 3 finns ett spännande museum som berättar om relationerna mellan Syd- och Nordkorea. Vi kommer också få se en kort film om hur tunnlarna byggdes.

På vägen tillbaka till Seoul stannar vi vid Dorasan Station där det dagligen går tåg till Nordkoreas huvudstad Pyongyang. Detta är rena rama symboliken eftersom tåget inte får ta med sig några passagerare!

(Dagens utflykt till den demilitariserade zonen ingår inte i resans pris och ska bokas separat.)

Dag 4
Seoul – Punggi – Gyeongju. Ginsengmarknad och vackra landskap

Efter frukost lämnar vi Seoul och kör vidare genom de centrala delarna av Sydkorea. Vi passerar ett par av landets nationalparker på vår väg från öst till väst på den koreanska halvön.

Vår första anhalt är den lilla staden Punggi som är känd för odling och försäljning av ginseng. Kineserna och koreanerna var de första som upptäckte gingseng-växtens helande egenskaper. I Korea har ginseng använts mot sjukdomar i över 5 000 år och om man får tro koreanerna leder ett dagligt intag till ett långt, lyckligt och virilt liv. Marknaden i Punggi är en av världens största ginsengmarknader och lockar till sig handlare från hela världen. Efter en välförtjänt lunch, som naturligtvis innehåller ginseng, fortsätter vi genom det vackra landskapet till Sydkoreas stolthet, Gyeongju, dit vi anländer vid slutet av dagen.

Dag 5
Gyeongju. Tempel och natur i en vacker förening
Koreanerna är med all rätt stolta över Gyeongju-området och beskriver det som ett historiskt och kulturellt friluftsmuseum. Merparten av de historiska fynden och ruinerna härstammar från den gamla Shilla-dynastin som härskade i Korea under nästan 1 000 år, och hade Gyeongju som huvudstad under långa perioder. Dagen ägnas åt att utforska detta högsäte för koreansk kultur. Vi börjar på Gyeongju nationalmuseum och fortsätter till Anabji-dammen där många av nationalmuseets största fynd har sitt ursprung. Sedan åker vi vidare Tumili-parken och dess gravplatser. På eftermiddagen beger vi oss till Pulguksa-templet och grottan Seokkulam, som båda finns upptagna på UNESCO:s världsarvslista. Seokkulam anses vara kronan på verket bland Shilla-dynastins många konstruktioner och räknas som ett av de viktigaste buddhistiska monumenten i hela det nordöstasiatiska området.
Dag 6
Gyeongju – Busan. Pohang järn- och stålfabrik och världens största skeppsvarv

Idag ska vi stifta bekantskap med några av landets stora kassakor. Vi besöker världens tredje största järn- och stålfabrik Pohang Iron and Steel Company (POSCO), samt världens största skeppsvarv som drivs av Hyundai. Båda ligger i det enorma industriområdet vid Ulsan ut mot Japanska havet. Vi besöker fabrikerna och tittar närmare på industriparken som har fött Koreas snabbt växande bil- och skeppsproduktion. Besöket i Ulsan avslutas med rundvisning på skeppsvarvet.

Under eftermiddagen kommer vi fram till hamnstaden Busan som är landets näst största stad med strax över fyra miljoner invånare. Det enorma hamnområdet domineras av skeppsvarv, containertransport och fiskeindustri, och här finns gott om möjligheter att njuta av havets läckerheter.

Dag 7
Busan. Fiskmarknad, Busan-tornet, Taejongdae-klipporna och Beomosa-templet

Vi börjar dagens stadsrundtur på den stora fiskmarknaden Jagalchi som är en av Asiens största och mest berömda av sitt slag. Butikerna i den flera våningar höga marknaden är fyllda till brädden med korgar och lådor som dignar av olika fisksorter, både levande och tillagade, och det finns en hel avdelning för torkad fisk. Precis som japanerna hyser koreanerna en stor förkärlek till rå fisk och både i hamnområdet och resten av staden går det att få pinfärsk sushi på de många små restaurangerna och matställena.

Vi åker från hamnen till Yongdusan-parken där stadens landmärke, det 118 meter höga Busan-tornet, ligger. Vi åker upp i tornet för att uppleva den stora staden lite från ovan. Det sägs att man under klart väder kan se ända till Japan härifrån.

Från det hektiska och myllrande Busan kör vi ut till Taejongdae-klipporna där vi njuter av de vackra, något råbarkade omgivningarna och utsikten från det vita fyrtornet på klippornas spets. Till sist besöker vi Beomosa-templet som är idylliskt beläget utmed Geumjeong-bergets sluttningar. Templet, som byggdes i slutet av 600-talet, har legat i ruiner flera gånger under invasioner och krig, men både tempel och pagoder har byggts upp gång på gång.  Resten av dagen är fri till upplevelser på egen hand. En liten utflykt till stadens stora FN-kyrkogård med offer från Korea-krigen men ger en unik inblick i krigets omfattning. Vi kan även rekommendera en promenad längs Busans vackra strandpromenad. Den över två kilometer långa strandpromenaden är samlingsplats för många lokalinvånare och lockar många gatuhandlare och artister.

Dag 8
Busan – Fukuoka, Japan. Shinkansen till Hiroshima

Tidigt på morgonen beger vi oss mot Busans hektiska hamnområde där en snabbåt till Japan väntar. På tre timmar tar vi oss över sundet mellan Korea och Japan. Vi lägger till i Fukuoka, en supermodern storstad med runt 1,5 miljoner invånare. Eller rättare sagt två städer, som från början åtskildes av floden Nakagawa. I Fukuoka fanns den lokala furstens slott och på den andra sidan, i Hakata, bodde ”folket”

Vi checkar in på vårt hotell och har eftermiddagen till att slappna av. Den som har lust att sträcka på benen kan följa med reseldaren på en promenad till den närliggande Maizuru-parken där man kan se ruinerna efter Fukuokas gamla slott. Vi går upp till toppen av backen och till en strålande utsikt över staden. Den shoppingsugne kan bege sig till shoppingstråket Daimyo som ligger 8-10 minuters promenad från hotellet. Fukuoka är också berömt för sin goda mat och i närheten av hotellet ligger den berömda matmarknaden Tenjin där hundratals matbodar lockar med allt från Hakata Ramen (nudelsoppa) till Motsunabe (en slags japansk fondue).

Dag 9
Fukuoka – Hiroshima. Tempelön Miyajima, fredsparken och atombombskupolen

Efter frukost bär det av till Hiroshima. De 250 kilometerna tillryggaläggs på en timme och 12 minuter med världens mest punktliga tåg, Shinkansen.

 Den 25 augusti 1945 lades Hiroshima i spillror och över 100 000 människor dog när världen för första gången fick uppleva atombombens fasor. Tyvärr är det just det som Hiroshima är berömt för. Vad få vet är att några av Japans största tempel ligger i närheten, på Miyajima-ön som vi ska besöka idag.

Vi börjar dagen med att uppleva ett av Japans mest berömda, fotograferade och älskade motiv – den ”svävande” röda torii-porten ute i vattnet vid ön Miyajima. Vackert, poetiskt och klassiskt japanskt! En augustidag 1945 förändrades världen för alltid när "Little Boy" träffade Hiroshima och avslutade andra världskriget. I dag står en enkel kupolformad ruin som ett minne av den enorma förstörelse som explosionen orsakade. I närheten ligger den vackra fredsparken där en fredsflamma alltid brinner. Elden kommer inte att släckas förrän det sista atomvapnet har blivit oskadliggjort. Vi besöker parken och fredsmuseet, som på ett sakligt och lättfattligt sätt åskådliggör vad som hände den gången. I dag är Hiroshima helt återuppbyggt och med sina breda och luftiga gator och den välordnade stadsbilden skiljer staden sig på många vis från andra japanska städer.

Dag 10
Kyoto. Nijo-borgen, Guldpaviljongen, stenträdgården Ryoanji, tempelområdet Heian-jingu

I Kyoto finns över 1 600 buddhistiska tempel och 260 shintohelgedomar. Därtill kommer kejsarpalatset, shoguns Nijo-borg, kejserliga villor och trädgårdar och en rad av Japans bästa museer.

Kyoto var den enda japanska storstaden som förskonades från bombangreppen under andra världskriget. Det sägs att detta berodde på stadens enastående kulturskatter. Tyvärr har de styrande i Kyoto inte visat samma respekt, så de stora sammanhängande kvarteren och deras vackra trähus har nästan försvunnit. Men ingen har vågat röra de tusentals templen, helgedomarna och de vackra trädgårdarna. Särskilt i stadens utkanter kan man känna sig som förflyttad till en annan tidsålder då skönhet och estetik står i högsätet.

Överbefälhavaren i kejsartidens Japan var shogunen. Under längre perioder av landets historia var han den mäktigaste mannen i landet. Kejsarens roll var av en mer tillbakadragen och symbolisk karaktär. År 1603 uppförde den dominerande shogunsläkten Tokugawa Nijo-borgen. Husen i borgen är bland Japans mest välbevarade. De främsta hantverkarna byggde borgen och dåtidens främsta konstnärer smyckade den. Näktergalsgolvet är bara ett exempel på hur raffinerad borgen är. Golvet är konstruerat så att det knakar när man går på det, så att eventuella lönnmördare inte kunde närma sig utan att avslöja sig själva.  Här finns också vackert utsirade väggar och tak och ett flertal målningar av högt konstnärligt värde.

Vi besöker borgen och beger oss sedan till den berömda Guldpaviljongen. Den vackra, guldtäckta paviljongen är en exakt kopia av den över 500 år gamla byggnaden som en sinnesförvirrad tempelpräst brände ner 1955. I samma område ser vi Kyotos vackra sten- och sandträdgård, Ryoanji, som härstammar från 1400-talet. I trädgården ligger 15 stenar utplacerade i ett hav av finkornigt grus. Stenarna är en symbol för fulkomlighet enligt buddhismen, och oavsett var man står kan man aldrig se alla stenarna samtidigt.

Vi avslutar dagen med ett besök vid Heian-jingu, ett fantastiskt tempelområde med japanska trädgårdar och byggnader i klassisk, japansk stil.

Dag 11
Kyoto. Utflykt till Nara och tid på egen hand

Idag ska vi besöka Nara som var Japans första permanenta huvudstad. Vi åker tåg till Nara och går eller åker taxi till några av stadens sevärdheter: Världens största träbyggnad, Todaijitemplet, är lika stort som en tolvvåningsvilla och rymmer bland annat världens största bronsfigur, en 22 meter hög Buddha. Vi kan även besöka Kasuga Taisha, en 1 335 år gammal shintohelgedom. Vägen dit är flankerad av inte mindre än 3 000 sten- och bronslyktor. Mittemot templet ligger en spännande botanisk trädgård. I Naras parkområde finns över 1 000 sikahjortar. Många har med tiden blivit så tama att de praktiskt taget äter ur händerna på turisterna.

Vi återvänder till Kyoto och har resten av dagen på egen hand. Passa t.ex. på att besöka det berömda Gion-kvarteret. Här ligger stämningsfulla matställen bredvid traditionella, diskreta tehus där stadens berömda geishor arbetar. Om vi har tur kan vi se några av dem komma trippande i sina dyra kimonos och sina konstfullt uppsatta frisyrer. Man kan även med fördel utforska området runt stationen. Själva stationens fantastiska futuristiska jättebyggnad rymmer stora varuhus, restauranger, konsertscener och mycket mer.. Man kan även besöka Kyotos berömda Nishiki-marknad. Här finns en uppsjö av japanska specialiteter vackert upplagda: från frukt och grönt till fisk, kött, pickles och snacks.

Kyoto är berömt för sitt gröna te. Titta gärna in i en av de många små specialbutikerna som säljer te och köp med ett litet japanskt smakprov hem. För en fulländad upplevelse finns det gott om möjligheter att köpa vackert japansk hantverk, bland annat tekannor.

Du kan också besöka en annan av Kyotos många UNESCO-bevarade sevärdheter. Kiyomizu-templet ligger i bergen öster om staden och dateras till år 798. De byggnader man kan besöka idag byggdes 1633 - utan en enda spik!

Dag 12
Kyoto. Dag på egen hand

Återigen beger vi oss mot tågstationen för att resa till vårt nästa resmål: den japanska huvudstaden.Under tågresan får vi ett intryck av hur tättbefolkat Japan är, och om vädret tillåter kan vi se det heliga berget Fuji. Innan vi går ombord på tåget finns det möjlighet att köpa en ”o-bento”, ett traditionellt japanskt matpaket, till tåget. En o-bento finns i många olika varianter och består ofta av ris med olika tillbehör och smårätter i form av fisk, kött, grönsaker och olika sallader.  Väldigt gott och inte speciellt dyrt!

Tokyo var en gång i tiden en liten fiskeby, men är i dag en av världens största och mest moderna storstäder.  Tokyo består av många små stadsdelar, var och en med sin egen karaktär och stämning, och vi besöker några av de mest spännande. Vi börjar med att besöka Asakusa, där Tordenporten leder upp till Tokyos mest berömda tempel, Asakusa. Vi besöker templet och promenerar runt i området som bjuder på ett myllrande folkliv. På de smala gatorna runt området finns små specialbutiker och restauranger av alla de sorter. Här får man dessutom en genuin känsla för det gamla Tokyo innan det förstördes av de våldsamma bombningarna under andra världskriget. Inte långt därifrån ligger Nakamise, ett av Tokyos många shoppingcenter. Här går det att göra ytterligare inköp om det fortfarande finns plats i resväskan…

Vi fortsätter till Tokyo Odaiba, ett stort område med utställningscentrum, nöjesparker, museer och showrooms. Efter lunch åker vi en tur med The Big Wheel som är världens största pariserhjul. Från toppen har vi en fantastisk utsikt över hamnområdet och miljonstaden Tokyo. Vi kommer även att titta på Toyotas imponerande showroom. På väg tillbaka till hotellet åker vi med Monorail-banan - en äkta science-fiction-upplevelse!

Dag 13
Tokyo. Tid på egen hand eller extra utflykt till Fuji-berget och Hakone samt avskedsmiddag

Dagens utflykt går till Fuji-berget som är Japans mest berömda symbol och inte minst en av landets heligaste platser. På vägen till Fuji passerar vi små lantliga områden. Vi kör till bergets femte station . Vid klart väder har man en vidunderlig utsikt över Stilla havet härigrån. Med sina 3 776 meter över havet är Fujiberget Japans högsta berg. Vi går ombord på en båt som tar oss över Ashi-sjön till trädgården Hakone. Från trädgården tar vi linbanan till Komatagake-berget där vi möts av en fantastisk utsikt över Fuji-berget och dalen vid bergets fot. Den som inte vill följa med på utflykten kan tillbringa dagen på egen hand i Tokyo. På kvällen träffas vi för att äta en god avskedsmiddag på en av stadens bästa restauranger.

(Dagens utflykt till Fuji-berget ingår inte i resans pris utan ska bokas separat.)

Dag 14
Tokyo. Cool Tokyo – Shibuya-distriktet och tid på egen hand

Nu har det blivit dags att bege sig till ett av stadens mest berömda områden, bland japaner såväl som turister. Vi besöker Shibuya som ligger mitt i staden och vars station är en av Tokyos trafikknutpunkter. I Shibuya-korsningen strömmar neonljus, reklam och musikvideor ut från storskärmar på höghusen. Hundratals stressade japaner, från affärsmän till skolelever i skoluniformer och trendiga ungdomar med vilda frisyrer, tar sig snabbt ut på gatan när ljuset slår om till grönt. Framför stationen står en liten staty av en hund– Hachikó-statyn – som är stadens mest berömda mötesplats. Historien om den lojala hunden Hachi, som dag efter dag trofast väntar på sin herre vid stationen – även efter dennes död – är i sig mycket rörande. Historien om Hachi blev till en film i Japan på 80-talet innan den kom ut i en Hollywood-version år 2009 med Richard Gere i huvudrollen som hundens ägare.

Dag 15
Tokyo – Stockholm
På morgonen lämnar vi hotellet och kör mot flygplatsen för att sätta oss tillrätta på flyget hemåt. Vi landar kvällen efteråt efter en oförglömlig resa!

Prisinformation

Tillägg för enkelrum
4 998 kr per person
Priset inkluderar

• Svensk reseledare
• Flyg Stockholm – Seoul och Tokyo – Stockholm*
• Boende på hotell i delat dubbelrum (tillägg för enkelrum)
• Katamaran från Busan till Fukuoka
• Shinkansen Fukuoka-Hiroshima-Kyoto-Tokyo på andra klass
• Utflykter enligt program
• Frukost varje dag
• Lunch dag 2, 4-10 och 13
• Middag dag 2, 7 och 14
• Skatter och avgifter

* Flyg från Köpenhamn/Göteborg på förfrågan i mån av plats

Priset inkluderar inte
• Avbeställningsförsäkring vid sjukdom, 6 % av resans pris
• Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
• Eventuella extra arrangemang
• Personliga förnödenheter
• Tillägg för enkelrum 4 998 kr
• Extrautflykter dag 3 (998 kr) och 14 (898 kr)
• Administrationsavgift: 150 kr.
• Allt som inte är nämnt under "Priset inkluderar"

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

Under denna resa använder vi oss av det japanska höghastighetståget, Shinkansen, där det finns begränsat utrymme för bagage. Bagaget kommer därför att transporteras separat till nästa ort och ofta dagen före vi själva ska resa. Det är därför bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till att packa det mest nödvändiga. Du behöver inte ta med egen handduk på resan. 

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Inte lämpad för personer med gångbesvär

Vi vill uppmärksamma att eftersom vi på den här resan använder oss av offentlig transport i Japan i förbindelse med utflykterna, har vi relativt många promenader/vandringar. Resan är därför inte lämpad för personer med gångbesvär. 

Förlängning/ändring

Resan säljs som ett helt paket och kan därför inte förlängas. 

Anslutning med inrikesflyg

Om du bokar anslutningstransport, rekommenderar vi att du har minst 2,5 timmar mellan byte av anslutning och flygresan med oss. Boka gärna en ombokningsbar biljett, så att du kan boka om vid en eventuell tidtabelländring/flygförsening.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter gruppen reseledaren på en av bussens första uppsamlingsplatser. I avreseinformationen framgår det vad som gäller för din specifika resa.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.
 

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros bussresor kan du reservera en specifik plats i bussen, varav några platser reservas mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn.

På våra resor med flyg genomförs transporten på destinationen ofta med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte köpa en specifik plats i förväg.  Däremot kan man under resans gång kommer överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.
 

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.
Rated 4 out of 5 by from Enastående Japan och Sydkorea Sydkorea imponerade stort men Japan visade sig vara på en ännu högre nivå. Rent och tyst överallt. Inget klotter varken på väggarna eller på kropparna. High tech, fungerande kommunikation, rik kultur, trevligt folk, hög hygiennivå, underbar mat och mycket att se och uppleva. Alla hade sensate mobilen men man hörde inte någon mobil ringa på två veckor. Vi besökte fantastiska tempel i både Sydkorea och Japan med jag hade föredragit att se en tempel mindre och i stället se det nya moderna Seoul och Tokyo med stadsliv och skyskrapor i stadskärnan. Det fick man göra på egen hand sent på kvällen men det borde ha ingått i programmet på dagtid. Foto: Jag har tagit många foton men de är inte färdigbehandlade än.
Date published: 2016-10-30
Rated 3 out of 5 by from Många promenader och tufft tempo En resa för att uppleva kultur och historia med betoning på heliga platser och tempelbyggnader. Vissa platser lokaliserade med krav på kondition för att upplevelsen ska komma till sin rätt. Ett eller annat tempel skulle kunna utgå till förmån för mer nutidsorientering. Första dagens möte med 300 m tunnel i demilitariserade zonen var en för fysisk påfrestning för många. 300 m uppför är långt att gå när det lutar rejält. Bättre matupplevelser i Korea än i Japan, vilket förvånade. Japansk frukost är inte nära internationell dito. Ändra på det Albatros. Enbart Tokyo klarade detta.
Date published: 2016-03-28
Rated 5 out of 5 by from Jättebra resa Allt med resa arrangemang och utflykter var mycket bra. Saknade dock inlagd teceremoni, utflykt till geishakvarter och något kvällsarrangemang. Guiden fixade dock på eget initiativ utflykt till geishakvarter. Bra och kul att resa med allmänna kommunikationer i Japan. Mycket trevligare än bussresande. Det enda att anmärka på var att det inte i förväg informerades om att endast hemsk inhemsk mat erbjöds på vissa restauranger och hotell. När det endast finns sådan mat borde guiden tala om det i förväg så man själv kan ta med mat man vill/kan äta.
Date published: 2016-03-28
Rated 5 out of 5 by from Em mångsidig resa som berikar oss Mycket intressant resa med väl förberett varierande program. Vår reseledare Peder Christensen var enastående med sina djupa kunskaper angående både Korea och Japan som kan kunde servera oss på ett intressant sätt. Vi kan gratulera honom en mycket hög nivå på reseledning och Albatros Travel att ha sådana pärlor.
Date published: 2016-10-29
Rated 5 out of 5 by from Kommer minnas denna resa livet ut Jag visste inte mycket om Koreas historia och kultur innan, men fascinerades av detta tappra land- Även Japan var en upplevelse, men av annat slag, mer estetiskt, funktionellt, välordnat- Men Korea ligger mitt hjärta närmare och jag har börjat läsa mer om landet- Perfekt var också att reseledaren var norska och att gruppen var blandad, svensk-norsk. DEt var ett lyckokast från Albatross. Mera sådant framöver, tack
Date published: 2015-11-15
Rated 4 out of 5 by from För den som vill lära sig mer om Korea och Japan Korea – Japan mars 2016 Stor eloge till vår mycket kunnige och strukturerade reseledare. Han lotsade oss skickligt och lugnt genom i Japans omfattande system av tåg, lokaltåg och tunnelbana. God mat och mycket mat, med extra plus för alla olika variationer av såväl koreanska som japanska frukostar, luncher och några middagar. Roligt att få ta del av ländernas matkultur. I stort sett ett bra program. Lite väl fokuserat på tempel. Några kunde man kanske hoppa över. Saknade lite inslag av annan kultur. Det finns så mycket mer än tempel i dessa länder. Förnämlig inkluderad middag i fiskmarknaden i Busan en av höjdpunkterna! Vi rekommenderar starkt denna resa till den som vill lära känna Korea och Japan. Kräver en god fysik och varma kläder om man reser i mars som vi gjorde, det blir många steg vissa dagar.
Date published: 2016-04-04
Rated 4 out of 5 by from En intressant resa med omväxlande miljöer En resa med buss genom Korea och med allmänna kommunikationer i Japan, vilket gav en intressant växling av upplevelser. Många tempel, men samtidigt besökte vi historiska platser, både från klassisk tid och inte alltför avlägsen nutid.
Date published: 2016-11-03
Rated 3 out of 5 by from Resvärt Förhandsinformationen om dagsprogram m.m. var för knapphändig. För små rum på några av hotellen. Möjlighet att på ett praktiskt sätt lägga upp resväskorna saknades. Säkerhetsskåp saknades på vissa av hotellen. Engelskspråkigt nyhetsprogram på tv borde vara grundstandard, men så var inte fallet på några av hotellen. Frukoststandarden, med undantag för hotellet i Seoul, var för låg. Programmet för "tempelfixerat". Borde delvis bytas ut mot andra sevärdheter.
Date published: 2015-11-24
 • y_2019, m_4, d_24, h_24
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_2.0.12
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_44
 • loc_sv_SE, sid_KRRTR01, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor

KRRTR01ASE