Långtidssemester på Algarvekusten

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Tre veckor på 4-stjärnigt hotell i kustorten Praia da Rocha

Tillbringa 3 njutbara veckor i Atlantstaden Portimão och upplev Portugals vackra ockrafärgade sydkust med dramatiskt vackra klippkuster med små sandstränder, azurblått vatten och äkta portugisisk charm. Vi bekantar oss med några av Portugals många sevärdheter samtidigt som vi laddar batterierna med sol och värme. Här skiner solen även på vintern med 300 solskensdagar om året och härliga temperaturer runt 20 grader.

Vi bor på 4-stjärniga Hotel da Rocha precis vid vattnet och härifrån är det enkelt att utforska de härliga omgivningarna. I resans pris ingår utflykter till Lissabon, Faro, Lagos och Sagres och vi blir vi klokare på allt från korkekar, oliver och sardiner till Portugals tid som sjöfartsnation. Tillsammans med vår reseledare lär vi oss några portugisiska glosor och ger oss ut på vandringar och olika arrangemang. Dessutom får vi härliga dagar med tid på egen hand.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Långtids­semester

 • Reseledare Skandinavisk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro

Dagsprogram 22 dagar
Dag 1
Flyg Stockholm – Lissabon
Dag 2
Sightseeing i Lissabon. Lissabon – Portimão
Dag 3
Portimão och sardin- och fiskemuseet
Dag 4
Härlig dag på egen hand i Praia da Rocha och Portimão
Dag 5
Heldagsutflykt till Sagres, Cabo São Vicente och Lagos
Dag 6–8
Njut av livet på Algarvekusten
Dag 9
Heldagsutflykt till Faro, korkfabrik, Tavira och olivproducent
Dag 10–13
Lediga dagar vid kusten
Dag 14
Möjlighet till halvdagsutflykt till marknaden i Loulé och landsorten Alte
Dag 15
Trevliga upplevelser och avkoppling i Portimão
Dag 16
Möjlighet för utflykt till Huelva och Palos de la Frontera i Spanien
Dag 17–21
Koppla av i det härliga vädret vid kusten
Dag 22
Hemresa

Hotell

Hotel da Rocha

Vårt 4-stjärniga hotell ligger i den trevliga lilla kuststaden Praia da Rocha, endast två kilometer från storstaden Portimão (55 000 invånare) och 75 kilometer väster om Faro. Hotellet har 158 stora rum (41 m2), alla med balkong, stort badrum, luftkonditionering, satellit-tv, telefon, minibar, mikrovågsugn, vattenkokare och förvaringsbox (gratis). Standardrummen vetter mot staden. Det finns möjlighet att köpa till delvis havsutsikt och havsutsikt mot pristillägg.

Hotellet har gratis Wi-Fi, både på rummen och på gemensamma ytor. Till hotellet hör ett härligt poolområde med solstolar och ouppvärmd utomhuspool. På hotellet finns även en restaurang, bar och möteslokaler. Hotellet har även ett litet gym.

Den lilla strandpromenaden lockar till en promenad från hotellet och längs kustlinjen, en liten båttur till andra sidan floden eller en snabb promenad inne i Portimão. Det finns många bra matställen i området. Inne i Portimão finns ett stort köpcentrum. Det är cirka 700 meter till marinan och 2,1 kilometer till Portimão.

Det är väldigt enkelt att ta sig runt i Portimão och lokalbussen kostar några euro. Den som vill har även möjlighet att delta i andra utflykter i området. Reseledaren ger gärna tips och råd.

Hotel da Rocha

Avenida Tomás Cabreira

8500-802 Praia da Rocha

Telefon: +351 282 424 081 och +351 925 407 730

Fax: +351 282 415 988

Email: reservas@hoteldarocha

Website: www.hoteldarocha.com


Vi har tre rumskategorier på hotellet:

Standardrum – Classic Suites
Standardrummen vetter mot staden och är 41 m2. Balkongen 6 m2.
Finns även som Classic Family Suites med extra säng.

Standardrum med begränsad havsutsikt – Prestige Suites with side sea view
De här rummen vetter västerut och är 41 m2. Ligger på de nedersta våningarna. Balkongen är 6 m2.
Kan bokas mot ett tillägg på - 
Se prisöversikten vedrörande resan.
Finns även som Prestige Family Suites med extra säng.

Standardrum med havsutsikt – Deluxe with sea view
De här härliga rummen vetter söderut mot havet och har havsutsikt. Rummen är 30 m2 och ligger på de nedersta våningarna. Balkongen är 4 m2.
Begränsat antal. De här rummen kan bokas mot ett tillägg på - 
Se prisöversikten vedrörande resan.

Bilder

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Utflykterna i programmet genomförs möjligtvis på andra dagar än nämnt ovan. Det slutgiltiga dagsprogrammet meddelas vid ankomsten.
Dag 1
Flyg Stockholm – Lissabon

Vi ankommer till Portugals och sjöfararnas huvudstad Lissabon, där vi övernattar första natten. Vi ankommer sent och får en lättare måltid serverad på hotellet.

 

Dag 2
Sightseeing i Lissabon. Lissabon – Portimão
Lissabons klassiska spårvagnar

Idag skal vi uppleva Lissabon. I staden hittar vi slingrande gator, gröna parker, vackra torg och breda boulevarder med skramlande spårvagnar. Här hittar vi spännande kvarter där vi kan insupa den trevliga atmosfären och uppleva några av de många sevärdheter som staden har att erbjuda.
Efter frukosten kan den som vill ta metron in till staden tillsammans med reseledaren för en liten informell rundvandring innan vi på kvällen kör söderut mot vår stad på Algarvekusten.
 
Algarve är känt för sina vackra vikar och stränder, och kuststräckan har länge varit ett populärt resmål. Tack vare det azurblå vattnet, den vita sanden och klippformationerna är Algarve en härlig bekantskap som dessutom har så mycket mer än strand och vatten att erbjuda. Algarve har en lång och rik historia, och här hittar vi spåren efter de stora europeiska folkslagen.
 
Vi ska bo på ett härligt och närbeläget 4-stjärnigt hotell, det välrenommerade Hotel da Rocha, i den kända badorten Praia da Rocha vid Portimão. Hotellet ligger nära stranden och vid det härliga poolområdet kan man njuta av soliga dagar med en god bok och en kopp kaffe i trevligt sällskap. Hotellet har en bra bar och restaurangen serverar en vällagad och varierande buffé. Rummen är stora och komfortabla.
 
Hotellet ligger på gångavstånd från Portimão centrum (1,2 kilometer) precis vid vattnet i Praia da Rocha. I hotellet ingår halvpension under hela vistelsen och vi äter därför frukost och middag på hotellet varje dag.
 
När vi är framme checkar vi in på hotellet och äter vår första gemensamma middag.
 
(Idag kör vi 285 kilometer, ca 3 timmar 20 minuter)

Dag 3
Portimão och sardin- och fiskemuseet
Här är det skönt att flanera!
Vi inleder dagen med ett litet välkomstmöte där vi berättar mer om de olika aktiviteterna under vistelsen och presenterar resans extraarrangemang. Efter det är det dags för oss att lära känna vårt område. Vi lär oss att använda lokalbussen och från området Praia da Rocha kör vi till Portimãos centrum.

På vår färd runt staden stannar vi vid Portimão-museet som är en gammal konservfabrik som tillverkade de världsberömda portugisiska sardinerna. Idag presenteras berättelsen om fisket som tidigare var stadens primära inkomstkälla, och museet visar historien fram till idag. Inne i Portimão får vi en stadskarta och beger oss sedan ut på en liten trevlig vandring och sjunker ner i stadens historiska och kulturella upplevelser och lär känna vår egen stad innan vi återvänder till vårt hotell.
Dag 4
Härlig dag på egen hand i Praia da Rocha och Portimão
Praia da Rocha

Njut av tillvaron i Praia da Rocha och Portimão. Det är lätt att ta bussen eller gå till centrum. Det finns även en liten båt som enkelt tar dig över till den andra sidan av floden Arade, som har sin mynning vid Praia da Rocha. Här hittar man många trevliga restauranger som gärna lockar till en fisklunch.

Algarve producerar många läckra råvaror som saltade sardiner, tonfisk, mandlar, johannesbröd och fikon och apelsiner. Här hittar vi även goda ostar och en uppsjö av skaldjur och fisk som dras upp från havet utanför kusten. Det finns många goda specialiteter att smaka på. Passa gärna på att prova ”bacalhau com natas” (saltad torsk i grädde). Detta är den portugisiska nationalrätten. Den tillagas i ugn med potatis och grädde. Rätten har en stark smak och portugiserna älskar sin bacalhau, saltad torsk, så mycket att de till och med kallar rätten för sin trogna vän.

Vår reseledare anordnar olika aktiviteter under lediga dagar. Vandring, dans, föreläsning, introduktion till portugisiska eller kanske bara en liten utflykt där vi intar en gemensam lunch i solen. Vid dåligt väder kan vi eventuellt se en film tillsammans. När man följer med på en långtidssemester med Albatros är reseledarna vår garanti för att de aktiva och nyfikna inte blir rastlösa.

Dag 5
Heldagsutflykt till Sagres, Cabo São Vicente och Lagos
På besök i Lagos

Idag styr vi kosan till Algarvekustens västligaste del där vi förutom att uppleva väldigt vacker natur även strosar i historiens fotspår. Vi inleder med att köra till Ponta de Sagres, Iberiska halvöns sydvästligaste spets. Från och med antiken och fram till 1300-talet ansåg man att detta var Europas mest västliga punkt tillika slutet på den kända världen Det stämmer inte utan det är faktiskt Cabo da Roca norr om Lissabon. Men en sak är säker, och det är att detta var den sista punkt de portugisiska sjöfararna såg när de under Henrik Sjöfarare drog ut för att erövra de många kolonierna i Brasilien och Moçambique och hela vägen vidare till Indien och Macau i utkanten av Kina. Härute vid Sagres och Cabo de São Vincent. där Europas landmassor plötsligt upphör och störtar ner i det blå havet nedanför klippan som är kännetecken för Atlantens skoningslösa vågor, hittar vi ruinerna efter den gamla sjöfartsskolan där man från mitten av 1400-talet studerade astronomi, kartografi, kosmografi och allt som hör sjöfarten till. Det var här man fostrade några av de stora upptäcktsresenärerna från Portugals spännande kolonialhistoria. 

Från Sagres bär det vidare till den trevliga staden Lagos som skapade sin enorma rikedom på segelfartygens tid. Härifrån drog de stora fartygen ut för att utforska Afrikas kuster, och det var hit man förde alla rikedomar. Stadens stolthet är navigatören Gil Eannes, mannen som bevisade att världen inte slutar vid Cape Bojador på Afrikas västkust, och att havet inte var fullt med monster. Staden har naturligtvis rest en staty både över stadshjälten Gil Ennes och inte minst Henrik Sjöfararen, mannen som inledde Portugals storhetstid.

Vi hinner strosa runt i den trevliga staden som rymmer så mycket av Portugals stolta historia, men som även vittnar om upptäcktstidens baksida, nämligen den slavhandel som följde i dess kölvatten. Det var även här man anordnade Europas första slavmarknad. Vi är tillbaka sen eftermiddag.

(Idag kör vi 140 kilometer, ca 2 timmar 15 minuter)

Dag 6–8
Njut av livet på Algarvekusten
Portimao

Vi har ännu fler dagar att bara njuta av livet vid kusten eller delta i några av de arrangemang som reseledarna erbjuder på plats.

Dag 9
Heldagsutflykt till Faro, korkfabrik, Tavira och olivproducent
På besök i korkfabrik

Idag ska vi bege oss till regionens huvudstad Faro. Storstäder har alltid en speciell magi och dragningskraft på resenärer. Det samma gäller vackra Faro och dess smala kullerstensgator som ger intrycket av att staden har förblivit helt opåverkad av modern tid. Stadens sköna charm fångar sina besökare och på vår tur genom de medeltida kvarteren ser vi Arc da Vila, monumentet över jordbävningen år 1755 och vi passerar även stadens vackra katedral som står som ett konkret vittne om områdets långa och spännande historia. Den plats där kyrkan är uppförd har under flera tusen år varit en helig plats för alla förbipasserande kulturer; romare, morer, visigoter och hela vägen fram till våra dagar, där den katolska kyrkan idag anser platsen som sitt hem.

Efter vårt besök i Faro ska vi lära oss lite om en av de produkter som Portugal är mest känt för, nämligen korken. Från bussfönstret har vi redan sett korkekarna med sina karakteristiska röda nyskördade trädstammar som lyser upp landskapet.  Vart tionde år donerar träden sitt varma "hölje" till den viktiga korkproduktionen. Därefter står träden tålmodigt i den varma solen och väntar ytterligare tio år innan de återigen får chansen att bidra till korken i champagneflaskan, där de med en knall förkunnar att deras livscykel är slut.

Vi kör till närbelägna São Brás de Alportel där vi ska besöka en korkfabrik vars historik sträcker sig hela vägen tillbaka till 1935. Hemma i Sverige träffar vi ofta korkekens bark när vi drar ut vinkorken från flaskan men här används den till mycket mer än så. Man tillverkar allt från skor, hattar, värmeunderlägg, möbler och golv. Under vår rundvandring i den moderna korkfabriken möts vi av högar med bark från trädet utanför fabriken. Vi får lära oss mer om arbetet med att skörda och producera korkprodukter och vi lär oss om alla de processer som ska till för att bearbeta detta naturmaterial. Den som en gång har besökt en korkfabrik kommer att uppleva öppnandet av en flaska vin på ett helt nytt sätt.

Nästa anhalt på dagens program är den vackra staden Tavira, som ligger vid floden Gilão. Staden är hemvist åt romerska broar, renässanskyrkor och historiska monument. Efter en liten rundvandring i staden är det dags att inta lunch på egen hand innan vi på eftermiddagen kör vill Montcarapacho där vi besöker en olivproducent och får lära oss mer om oliver och olivolja. Och naturligtvis ska vi smaka på olika typer av olivolja innan vi återvänder till hotellet igen sent på eftermiddagen.

(Idag kör vi 211 kilometer, ca 3,5 timmar)

Dag 10–13
Lediga dagar vid kusten

Några härliga dagar öronmärkta till upplevelser i omgivningarna runt Praia da Rocha.

Dag 14
Möjlighet till halvdagsutflykt till marknaden i Loulé och landsorten Alte
På besök i Alte

På morgonen finns det möjlighet att följa med till saluhallen i Loulé. Inne i den vackra vitmålade byggnaden med de vackra röda tornen hittar vi ett myller av portugiser som strosar runt bland bodarna där vackra chilifrukter trängs med torkade kryddörter. Borden dignar under färsk frukt som lockar besökarna med allehanda färger, och husmödrar från när och fjärran väljer noggrant ut de grönsaker och den fisk som ska utgöra grunden för söndagens familjelunch. Varför inte ta tillfället i akt att köpa lokalt tillverkad piri-piri-sås eller nybakade kakor som kan avnjutas på hotellbalkongen. Och det finns mycket mer än matvaror. Ta en titt på portugisiskt konsthantverk som färgsprakande keramik, koppargrytor, snygga broderier och flätade korgar. Alltsammans föremål som kanske kan locka till ett litet inköp att ta med sig hem.

Efter marknadsbesöket drar vi längre inåt landet till den trevliga bergsorten Alte, som med sina kullerstensgator och vackert målade fönsterramar, smidesjärnsbalkonger och typiska skorstenar från området räknas till en av Algarves vackraste städer. Här i staden finns det naturligtvis tid för ett kaffestopp innan vi återvänder till hotellet.

(Idag kör vi 130 kilometer, ca 2 timmar 15 minuter)

Utflykten är en tillköpsutflykt och vi rekommenderar att du bokar och betalar hemifrån för att vara säker på att få plats. Pris: 310 kr. Utflykten kan bokas på plats för 35 euro i mån av plats.

Dag 15
Trevliga upplevelser och avkoppling i Portimão

Dagen disponeras som man själv önskar. Du kan t ex. utforska omgivningarna och koppla av vid havet.

Dag 16
Möjlighet för utflykt till Huelva och Palos de la Frontera i Spanien
Kopior av Columbus fartyg

Idag finns det möjlighet att följa med till Spanien och till landsorten som kallas för Amerikas Vagga, nämligen Palos de la Frontera. Endast 6 kilometer från staden Huelva, vid en uttorkad flodfåra, hittar vi utgångspunkten för en av de mest betydelsefulla upptäcktsresor som någonsin har gjorts. Det är svårt att föreställa sig att det var vid den här uttorkade flodfåran som man för snart 530 år sedan byggde de fartyg som skulle frakta Christopher Columbus över Atlanten mot Amerika.

Landsorten gör inte så mycket väsen av sig, endast monumentet på torget utanför kyrkan St Jorge bär vittne om historien om de 35 männen ”Los marineros del Descubrimiento” som tillsammans med Columbus hissade segel och gav sig ut för att upptäcka kontinenten. På namnlistan hittar vi Pinzon-bröderna; Martin, Vicente och Francisco, som var med och byggde och utrustade de fartyg som följde med Columbus på den första av hans fyra resor. Eftersom de tre bröderna föddes i Palos är det deras prestation snarare än utbölingen Columbus som faktiskt föddes i Genua, som firas i staden.

Columbus lockades till Huelva när han sökte pengar till sin resa. Han ville nå Indien och Kina genom att segla västerut istället för österut, och letade efter pengar för att kunna sätta sin teori på prov. Den portugisiske kungen sade nej, men Columbus upptäckte att prioren vid klostret La Rabida, som ligger vid floden strax utanför Palo, gärna ville hjälpa till. Fader Marchena hade ingått i drottning Isabellas hov och var villig att hjälpa Columbus i hans strävan att få kungens stöd.

De två männen hade många möten i La Rabida och diskuterade Columbus resplaner, och slutligen lyckades man övertala konungen och drottningen. I maj 1492 lästes ett kungligt kommando upp framför kyrkan i Palos. Stadens folk skulle ställa två beväpnade karaveller till Columbus tjänst, och ledsaga honom på resan. Pinta och Niña byggdes och en lokal besättning rekryterades. Traditionen trogna besökte alla sjömän den 3 augusti 1492 kyrkan för att be varpå de gick ombord på fartygen och seglade ut på okänt farvatten.

Columbus själv var med ombord på det största fartyget, Santa Maria, som efter att ha varit på Bahamas och Kuba förliste i Hispaniola, dagens Haiti. De två återstående fartygen Niña och Pinta fick alltså segla ensamma tillbaka till Palos. Idag finns det inte längre några spår efter fartygen, men vid Muelle de las Carabelas, kajen under klostret i La Rabida, hittar man rekonstruktioner av de tre fartygen, alla för ankar i en konstgjord lagun.

"Los lugares Colombinos" - det vill säga de platser där Columbus arbetade, som bland annat Palos och La Rabida, är lokalt kända, men vanligtvis okända för de som besöker södra Spanien. Vi besöker klostret och kan se kyrkan dit Columbus kom för att be, och kapellet där Martin Pinzon ligger begravd. Höjdpunkten är kapitelhuset där Columbus och fader Marchena höll sina möten. Det är därför inte för inte som platsen kallas för Amerikas vagga. Vi besöker den lilla staden Palos och inte minst klostret med kyrka och museum innan vi med huvudet fullt av historier och upplevelser kör tillbaka till Portugal efter en dag i den konkurrerande sjöfartsnationen Spanien.

(Idag kör vi 340 kilometer, ca 4 timmar)

Utflykten är en tillköpsutflykt och vi rekommenderar att du bokar och betalar hemifrån för att vara säker på att få plats. Pris 625 kr. Utflykten kan bokas på plats för 65 euro i mån av plats.

Dag 17–21
Koppla av i det härliga vädret vid kusten

Några sista härliga dagar på Algarvekusten innan vi vänder norrut igen.

Dag 22
Hemresa

Tidigt på morgonen lämnar vi Portimão hotellet och kör till flygplatsen i Lissabon för att resa hem.

Halvdagsutflykt till saluhallen i Loulé och Alte

På morgonen finns det möjlighet att följa med till saluhallen i Loulé. Här finns allt från frukt och grönt till keramik och flätade korgar - varför inte ta tillfället i akt att köpa lokalt tillverkad piri-piri-sås eller nybakade kakor som kan avnjutas på hotellbalkongen? Efter marknadsbesöket drar vi längre inåt landet till den trevliga bergsorten Alte som räknas till en av Algarves vackraste städer. Här i staden finns det naturligtvis tid för ett kaffestopp innan vi återvänder till hotellet.
Utflykten är en extrautflykt och vi rekommenderar att du bokar och betalar hemifrån för att vara säker på att få plats.

Pris: 420 kr per person.

Utflykten kan bokas på plats för 40 euro i mån av plats.

Utflykt till Huelva och Palos de la Frontera i Spanien

Det finns möjlighet att följa med till Spanien och till landsorten som kallas för Amerikas Vagga, nämligen Palos de la Frontera. Det är svårt att föreställa sig att det var vid den här uttorkade flodfåran som man för snart 530 år sedan byggde de fartyg som skulle frakta Christopher Columbus över Atlanten mot Amerika. Columbus lockades till Huelva när han sökte pengar till sin resa. Han ville nå Indien och Kina genom att segla västerut istället för österut, och letade efter pengar för att kunna sätta sin teori på prov. Columbus själv var med ombord på det största fartyget, Santa Maria, som efter att ha varit på Bahamas och Kuba förliste i Hispaniola, dagens Haiti.  Idag finns det inte längre några spår efter fartygen, men vid Muelle de las Carabelas, kajen under klostret i La Rabida, hittar man rekonstruktioner av de tre fartygen, alla för ankar i en konstgjord lagun.

Vi besöker klostret och kan se kyrkan dit Columbus kom för att be, och kapellet där Martin Pinzon ligger begravd.  Vi besöker den lilla staden Palos och inte minst klostret med kyrka och museum innan vi med huvudet fullt av historier och upplevelser kör tillbaka till Portugal efter en dag i den konkurrerande sjöfartsnationen Spanien.

(Idag kör vi 340 kilometer, ca 4 timmar)

Utflykten är en tillköpsutflykt och vi rekommenderar att du bokar och betalar hemifrån för att vara säker på att få plats.

Pris: 625 kr per person.

Utflykten kan bokas på plats för 65 euro i mån av plats.

Prisinformation

Tillägg för enkelrum

Hotellets priser på enkelrum är relativt höga eftersom är enkelrummen är dubbelrum som hotellet skulle kunna sälja till 2 personer.

Standardrum som enkelrum: + 8 600:-
Begränsat antal.

Uppgradering av hotellrum

Delat dubbelrum med begränsad havsutsikt: 1400 kr per person

Delat dubbelrum med havsutsikt: 2100 kr per person

Begränsat antal.

Priset inkluderar
 • Skandinavisk reseledare
 • Flyg Stockholm – Lissabon t/r
 • Boende i delat dubbelrum på Hotel da Rocha
 • Standardrum vid övernattningen i Lissabon
 • Utflykter och transport enligt program
 • Halvpension (frukost och middag)
 • Utflykter till Portimão, Lagos och Faro
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Utflykt till marknaden i Loulé (pris 310 kr). Ska beställas hemifrån senast 30 dagar före avresa. Genomförs med minst
 • 20 deltagare)
 • Utflykt till Amerikas vagga Palos de la Frontera (pris 625 kr). Ska beställas hemifrån senast 30 dagar före avresa. Genomförs med minst 20 deltagare)
 • Eventuella extraarrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Dricks till chaufförer och lokalguider (räkna med cirka 8 euro) och eventuell dricks till hotellpersonalen
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

Det är en god idé att ta med en liten ryggsäck eller väska på dagsturer/utflykter. Det är inte nödvändigt att ta med handduk.

Deltagarantal

Resan genomförs med minst 24 deltagare. Vi förbehåller oss rätten att ställa in resan om detta antal inte uppnås. Detta sker i så fall senast 4-6 veckor före avresedatum. I enlighet med ”lag (1992:1672) om paketresor”  är Albatros Travel som researrangör endast skyldiga att återbetala resans pris och kunden har i sådana fall inget krav på ersättning utöver återbetalning av resans pris.

Måltider

I resans pris ingår halvpension som består av frukost och middag som intas i hotellrestaurangen. Middagen består av en utmärkt buffé med mycket att välja på och något för varje tycke och smak.

Utflykter

På den här resan förväntas det att deltagarna inte är gångbesvärade. Flera av de städer vi besöker har kullerstensgator och ligger ofta på sluttningar. Därför är de här städerna svåra att ta sig fram i om man har svårt för att gå och på våra utflykter förväntar vi att man kan följa med gruppen. Om man mot förväntan upptäcker att man inte orkar följa med får man välja att ta en taxi eller sätta sig ner och njuta av livet på ett kafé.

Vädret

Algarve är en av städerna med flest soltimmar i Europa. November bjuder på 186 soltimmar och mars på hela 234 soltimmar. Jämförelsevis har Paris 75/126 och Stockholm 99 soltimmar. Genomsnittlig dagstemperatur i november och mars ligger på härliga 18 dagar. Det kan självklart regna även i Portugal, i så fall är nederbörden är oftast kort och kraftig.

Reseledare

Under vistelsen finns en reseledare från Albatros på plats. Reseledaren kommer under resans gång att stå för olika gemensamma arrangemang, hålla föredrag och naturligtvis leda utflykterna i programmet. Reseledarens roll är dock något annorlunda än på en vanlig rundresa med Albatros. Det betyder att reseledaren endast finns på plats vissa dagar eller kanske arrangerar en båttur på floden för dem som vill delta. Reseledaren är med andra ord resedeltagarnas kontaktperson på resan om det skulle uppstå behov för hjälp. Våra reseledare bor på plats i Portugal, har omfattande kunskaper om området och fungerar även som lokalguider.

Mer om Portugal

Här kan du läsa mer om Portugal: www.albatros-travel.se/resmal/europa/portugal

Läs bland annat om klimat och väder, tidsskillnad, dricks och se om du behöver visum.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor