Magiska Colombia: kaffe, kärlek och kulturarv

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Följ med Albatros till magiska Colombia som bjuder på miljonstäder, kaffeodlingar, kolonial arkitektur och mycket vacker natur.

Max. 24 deltagare

Colombia är på alla sätt ett bra och spännande land att resa i och mycket har skett sedan de tuffa åren på 1980- och 90-talet. Det var en period präglad av våld med politiskt motiverade mord, strider mellan gerillarörelser och armén, samt mellan armén och de beryktade narkotikakartellernas väpnade styrkor.

I dag är det mycket fredligare i Colombia, där man förutom en rad spännande städer också hittar något av världens mest varierande natur. Landets infrastruktur är modern och väl fungerande, och colombianerna själva är mycket vänliga, gästfria och tillmötesgående.

På vår resa upplever vi några av landets många aspekter och besöker bland annat den snabbt växande huvudstaden Bogotá med sitt enastående Guldmuseum; UNESCO-skyddade Cartagena samt Medellín, som vid flera tillfällen blivit utsedd till Latinamerikas mest innovativa stad.

I landets bördiga kafferegion är vi inbjudna till en dansk kaffeodlare, som har skapat sitt eget lilla paradis, och vi besöker också en kakaofarm i det lilla Támesis, där vi får en god inblick i det colombianska vardagslivet.

Vi ska också på upptäcktsfärd i mangroveskogen, äta grillmiddag i det fria och se ut över de vackra Anderna från mer än 3000 meters höjd.

Under hela resan övernattar vi på trevliga och bekväma hotell, där det bland annat finns möjlighet att ta en uppfriskande tur i poolen.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Ja

 • Valuta Colombiansk peso

Dagsprogram 14 dagar
Dag 1
Göteborg – Bogotá
Dag 2
Bogotá. Stadsrundtur med Guldmuseet
Dag 3
Bogotá – Pereira i kafferegionen. Utflykt till La Florida. Grillmiddag
Dag 4
Pereira. Besök på dansk-colombiansk kaffefarm
Dag 5
Vandring i Cocora-dalen och den koloniala staden Salento
Dag 6
Pereira – Támesis. Vandring och charmig bystämning
Dag 7
Támesis. Besök hos Carmen och Hernán på deras kakaofarm
Dag 8
Támesis - Medellín
Dag 9
Medellín. Stadsrundtur
Dag 10
Medellín – Cartagena (flyg). Blomsterodling
Dag 11
Cartagena. Stadsrundtur och tid på egen hand
Dag 12
Cartagena. Kanotfärd i mangroven
Dag 13
Cartagena. Ledig förmiddag och hemresa
Dag 14
Ankomst till Göteborg

Hotell

Hotel BH Bicentenario eller liknande

 • 64 rum
 • Ligger i hjärtat av den historiska stadskärnar
 • Receptionen öppen dygnet runt
 • Frukostrestaurang
 • Bar
 • Gratis wi-fi (även på rummen)

Det här moderna hotellet ligger i hjärtat av Bogotá och har därmed en perfekt placering när man ska utforska den historiska stadskärnan. 

Hotellet har en trevlig bar och en frukostrestaurang. Det finns gratis wi-fi på hela hotellet.

Läs mer om hotellet här:

http://www.bhbicentenario.com

Rummen
Alla rummen är 28 m2 och har dubbelsäng, skrivbord, TV, minibar, värdeförvaringsskåp, kaffemaskin och hårtork.

I Bogotá använder vi det här hotellet eller Casa Deco. Vi kan tyvärr inte garantera ett specifikt hotell på ett givet avresedatum.

Hotel Yerbabuena eller liknande

Hotel Yerbabuena i Pereira, är ett speciellt boende i hjärtat av kafferegionen. Det har ett perfekt läge för besökare som önskar både lugn och bekvämlighet. Hotellet ligger i utkanten av Pereira.

Detta hotell erbjuder olika faciliteter, bland annat en utomhus swimmingpool och en trädgård. Dessutom finns det en restaurang och en bar som ökar den samlade gästupplevelsen. Alla rum har moderna bekvämligheter som eget badrum och möjlighet att kyla ned rummet.

https://www.fincahotelyerbabuena.com/

Hotel Vegas del Rio eller liknande

 • 18 rum
 • Receptionen öppen dygnet runt
 • Restaurang
 • Wi-fi (gratis)

Ett litet charmerande hotell i spansk kolonialstil beläget i hjärtat av landsbyn Támesis. Hotellet har en härlig uteplats och en frukostrestaurang. Gratis wi-fi är tillgängligt på hela hotellområdet. 

Rum

Trevliga rum med två enkelsängar eller en dubbelsäng. Alla rum har TV och gratis wi-fi. Kassaskåp finns i receptionen.

Hotel Poblado Alejandría eller liknande

 • 89 rum
 • 0 km till stadsdelen El Poblado
 • Reception öppen dygnet runt
 • 1 restaurang och bar
 • Hiss
 • Jacuzzi och bastu
 • Gratis Wi-Fi (även på rummet)
 • Litet fitnesscenter

Ett modernt hotell med läge i Medellíns förmögna stadsdel El Poblado. På hotellets översta våning hittar du en terrass med liggstolar, bastu och ett litet fitnesscenter. Hotellets restaurang ligger i anslutning till receptionen. Välj om du vill sitta inne eller ute på den övertäckta terrassen. Restaurangen erbjuder både traditionella och internationella rätter till rimliga priser.

Läs mer på: http://www.pobladohoteles.com/hotel-alejandria-en-medellin/ 

Rum
Alla rum är rymliga och moderna och har minibar, TV, aircondition, säkerhetsbox, telefon och hårtork. Hotellet har roomservice.

De nämnda hotellen är de vi för det mesta använder på den här resan, men ibland måste vi använda oss av andra hotell. Dessa håller i så fall samma standard.

Hotel Monterrey

Hotel Monterrey i Cartagena har ett fantastiskt läge och är känt för sin historiska och koloniala charm. Hotellet ritades av den franske arkitekten Gaston Lelarge i slutet av 1800-talet. Hotellets centrala läge placerar det bekvämt mellan Gamla stan och det livliga kvarteret Getsemani, vilket gör det till ett idealiskt läge för att utforska staden. När det gäller faciliteter har Hotel Monterrey en arkitektur i kolonialstil med en charmig innergård och en takterrass.

Det erbjuder rum utrustade med moderna bekvämligheter som gratis Wi-Fi och plasma-TV. För avkoppling och fritid erbjuder hotellet en liten pool, en restaurang och en bar. Rum Rymliga, väl upplysta rum som erbjuder komfort och en trevlig vistelse, kombinerat med bra service och faciliteter som luftkonditionering, tvättmöjligheter och gratis WiFi.

Du kan läsa mer om hotellet här:https://hotelmonterrey.com.co/

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
39 998:–
Göteborg
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
39 998:–
Stockholm
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
39 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Göteborg – Bogotá
La Candelaria

Vi flyger över Atlanten och anländer till Colombias huvudstad på eftermiddagen eller först på kvällen.

Efter inreseformaliteterna på flygplatsen kör vi till Bogotás historiska stadsdel, La Candelaria, där vårt hotell ligger.

Dag 2
Bogotá. Stadsrundtur med Guldmuseet
Guldmask på Bogotá Guldmuseum

Bogotá är nog den snabbast växande staden i Latinamerika och med fler än 10 miljoner invånare i Stor-Bogotá är huvudstaden bland de 25 största städerna i världen i dag.

Bogotá ligger på en platå i bergskedjan Anderna på 2600 meters höjd och oavsett vart man ser kan man se bergen bortom byggnaderna.

I dag ska vi utforska staden, och vi börjar i La Candelaria, där vi från de små kullerstensbelagda gatorna kan beundra den vackra arkitekturen från kolonialtiden, de imponerande regeringsbyggnaderna och pampiga palatsen, och se stadslivet gå sin gilla gång.

Vi besöker Bogotá Guldmuseum som rymmer den största samlingen guldskatter i världen. Här finns figurer, masker och smycken från Colombias tidigare kulturer – ett unikt hantverk med en fantastisk förståelse för detaljer.

På Botero-museet ska vi se verk av den numera bortgångne colombianske konstnären Fernando Botero. Han är i dag en av de mest framgångsrika konstnärerna i Latinamerika, och hans skulpturer kan ses på berömda platser som Park Avenue i New York och Champs-Élysées i Paris.

Med humor och ibland också med en kritisk politisk ton, har han skapat bilder och skulpturer av människor och djur i överdimensionerade format.

Vi besöker också givetvis det imponerande Plaza de Simon Bolivar, där vi utifrån ser senaten, Högsta domstolen (med sin dramatiska historia), katedralen och mycket mer. Under dagen kommer vi förbi den nya marknaden på Plaza de la Concordia, och så ska vi givetvis också ha lite lunch.
Övernattning i Bogotá.

Dag 3
Bogotá – Pereira i kafferegionen. Utflykt till La Florida. Grillmiddag
Colombianska kaffebönor plockas för hand

Denna morgon flyger vi från Bogotá till Pereira i kaffeområdet. De följande dagarna ska vi på upptäcktsfärd i Andernas västra och centrala del, där klimatet är perfekt för produktion av förstklassigt kaffe.

De colombianska kaffeodlarna har – till skillnad från vissa andra sydamerikanska länder – hållit fast vid det traditionella sättet att skörda, där kaffet plockas för hand, och bara de mogna bönorna (frukterna) skördas. På så sätt säkras den bästa kvaliteten. Kafferegionen är fullt med vackra landskap, charmiga små städer med kolonial arkitektur och en mycket vänlig och tillmötesgående befolkning.

Pereira är den största staden i kafferegionen och spelar en viktig roll i samband med handeln av kaffe.

Vi börjar med att köra upp till den närliggande byn La Florida, där vi dels får att intryck av regionen och dess närhet till den centrala delen av bergskedjan Anderna. I La Florida kan man promenera runt och njuta av omgivningarna, eller gå en lite längre tur och sträcka på benen. Vi äter också lunch här. Därefter kör vi till vårt hotell, där vi kan koppla av eller ta ett dopp i poolen.

På kvällen ordnas det en trevlig grillmiddag och vi njuter på bästa vis den ljumma kvällen och de vackra omgivningarna.

Vi bor på ett hotell i utkanten av Pereira, som ligger i stadens varma del och därför kan man se att det odlas både kaffe och sockerrör i närheten av hotellet.

Övernattning i Pereira.

Dag 4
Pereira. Besök på dansk-colombiansk kaffefarm
Kaffefarmen La Primavera

Vi beger oss söderut, korsar Cauca-floden och kör genom en dal full av sockerrörs- och citrusodlingar. Klimatet i dalen är varmt men temperaturen sjunker lite när vi kör upp i bergen till den lilla byn San José. Här är det vardag som gäller och hit kommer inte många turister.

Vi kliver av bussen på ett av stadens torg och ser oss om litegrann i detta autentiska lilla kaffesamhälle. Senare ska vi färdas i jeepar, amerikanska ”Willys”, ett effektivt terränggående transportmedel när både människor och kaffesäckar ska transporteras.

Vi kör den korta biten till Per och Olguitas farm, La Primavera, där de odlar kaffe och matbananer. Per är dansk och Olguita colombian, och fram till 2012 bodde de på Manhattan i New York och levde ett mycket annorlunda liv. Nu har de skapat sitt eget lilla paradis i Colombia och är glada över att få hälsa oss välkomna.

Vi får en rundvisning på gården och ser hur kaffet odlas, skördas, tvättas och torkas, innan den är klar till försäljning. Därefter äter vi en traditionell colombiansk lunch på gården och njuter en kopp från gårdens eget kaffe, innan vi reser tillbaka till Pereira och vårt hotell.

Övernattning i Pereira.

Dag 5
Vandring i Cocora-dalen och den koloniala staden Salento
Världens högsta palmer i Cocora-dalen

Dagen bjuder på både charmig kolonial arkitektur och enastående naturupplevelser. Vi kör till Cocora-dalen (ca 1,5 timmer körtid), som är en av de vackraste dalarna i Colombia. Här befinner vi oss på cirka 2000 meters höjd.

Dalen omges av branta berg och luften är frisk och klar. Vår blick fastnar snart vid Colombias nationalträd. De höga Quindió-vaxpalmerna (Ceroxylon quindiuense) kan bli upp till 60 meter, vilket gör dem till världens högsta palmträd.

Vi ska på vandring i området i 1–2 timmar och alla kan vara med. Vi går i ett lugnt tempo och de som inte vill gå hela vägen kan sätta sig ner och koppla av tills dess att gruppen kommer tillbaka.

Området är känt för sin öring-odlingar och efter vandringen får vi en mycket god öring på en av restaurangerna i Cocora-dalen. För dem som inte vill äta fisk finns det givetvis andra valmöjligheter. Därefter tar bussen oss till Salento, som är en idyllisk by med kullerstensbelagda gator och vacker kolonial arkitektur.

Här finns det tid att gå en tur genom de mysiga gatorna och eventuellt köpa lite souvenirer med hem. På eftermiddagen återvänder vi till vårt hotell.

Övernattning i Pereira.

Dag 6
Pereira – Támesis. Vandring och charmig bystämning

Vi lämnar Pereira och kör till Támesis (ca. 5 timmars körtid inkl. tid till lunch och fotostopp).

Hit kommer nästan inga andra turister, och vi kommer nära vardagslivet i en liten traditionell by. Körturen till Támesis går längs Cauca-floden och vidare upp i ett bergigt område som är grönt och frodigt, och utsikten är fantastisk på alla sidor. Efter att vi inkvarterat oss på hotellet i Támesis, kör vi ut till ”Charco de las Palomas” – ett vackert och närliggande område med gröna kullar och en liten flod. Vi njuter av den vackra utsikten från kullarna och vandrar därefter tillbaka till byn och kommer förbi små trevliga gårdar och går genom vacker natur (ca. 30 minuter lätt vandring). Vi avslutar på huvudtorget som sjuder av liv. Huvudtorget och de kringliggande gatorna är trevliga att gå runt på. Hotellet ligger tre kvarter från torget.

Övernattning i Támesis.

Dag 7
Támesis. Besök hos Carmen och Hernán på deras kakaofarm

I dag ska vi besöka äkta paret Carmen och Hernán som äger en kakaofarm. Kakao kommer från det tropiska låglandet i Sydamerika och odling av kakaobönor är en livsviktig inkomstkälla för många familjer i Colombia.

På farmen visar Hernán oss runt och förklarar hur kakao odlas, skördas och bearbetas. Carmen visar oss därefter hur kakaobönorna rostas och vi smakar på en kopp hemlagad varm kakao.

Carmen visar oss sedan runt i sin trädgård där det bland annat växer apelsinträd och vaniljplantor. Besöket rundas av med en underbar lunch på gården, tillagad av Carmen själv.

Övernattning i Támesis.

Dag 8
Támesis - Medellín
Medellín ligger i en dal i Anderna

Vi lämnar Pereira efter frukost och vi kan se fram emot en fantastisk resa norrut (ca. 4–5 timmar). Vi säger farväl till Támesis och kör till Medellín (ca. 4–5 timmar), som på 1980- och 90-talet var den mest beryktade staden i hela Latinamerika. Det var här som gangstern Pablo Escobar styrde sin narkotikakartell med hård hand. Han dödades av polisen 1993, och nu 30 år sedan är Medellín ganska förändrad. Ekonomin och levnadsstandarden har förbättrats så pass mycket att Medellín har utsetts till världens mest innovativa stad och anses vara en av kontinentens bästa städer att bo i.

Det nya moderna tunnelbanesystemet är särskilt vällyckat eftersom syftet var att integrera några av de fattiga områdena i stadens utkant, och invånarna har nu både billig och bra transport till arbete och utbildning.

Vi kör genom ett vackert landskap och stannar vid en trevlig stad utefter vägen för lite förfriskningar, kanske också lite lunch och får sträcka på benen på den trevliga platsen.

Därefter kör vi till den välbeställda stadsdelen El Poblado, där vårt hotell ligger.

Dag 9
Medellín. Stadsrundtur
Linbanan tar oss upp till ett naturreservat på bergets topp

Medellín är Colombias näst största stad, och med sin delvis turbulenta historia är det en mycket intressant bekantskap.

Det var en våldsam migration till Medellín på 1970-talet. Merparten av dem som flyttade in var fattiga och bosatte sig i utkanten av staden, som snabbt växte upp utefter de kringliggande bergssluttningarna.

Medellíns fattiga bostadsområden skapades därmed och utmaningar som arbetslöshet och våld blev vardag för invånarna.

Det blev inte bättre då Pablo Escobar och hans narkotikakartell tog makten i Medellín fram till början av 1990-talet. Som tur är har många saker förändrats sedan dess, och de senaste årtiondena har Medellín hanterat de stora sociala problemen.

Stadens goda transportsystem med tunnel- och bergbana är en inspiration för andra städer i Sydamerika. Fler och fler verksamheter väljer att etablera sig i Medellín framför Bogotá och andra sydamerikanska länder, vilket bidrar ytterligare till stadens expansion. På vår stadsrundtur börjar vi med att besöka centrum med det berömda Plaza Botero och hittar flera av Fernando Boteros skulpturer. Vi känner igen hans karakteristiska stil från de konstverk vi såg på museet i Bogotá.

Därefter ska vi med tunnel-/bergbanesystemet besöka ”Comuna 13”, som har blivit mönsterexempel på hur ett tidigare fattigt och mycket kriminellt kvarter har fått nytt liv med färger, lokalt engagemang, förbättrad infrastruktur och ökade möjligheter för unga människor.

På kvällen arrangerar reseledaren en tur till stadens berömda park, Parque Lleras, där merparten av stadens barer och restauranger ligger. Det går också att äta på hotellet om man känner sig mätt på upplevelser.

Övernattning i Medellín.

Dag 10
Medellín – Cartagena (flyg). Blomsterodling
Den mysiga staden Cartagena

Innan vi flyger till Cartagena ska vi besöka en intressant del av ”Paisa-kulturen”, och ”los Silleteros”, ett fenomen som uppstod under århundraden av Medellíns utveckling. Vi ska besöka en av dessa Silletero-familjer och höra om deras historia och se de vackra trädgårdar som de till viss del fortfarande försörjer sig på. ’Silletas’ = blomsterarrangemang.

Det är på grund av Silletero-kulturen som man varje år i augusti arrangerar en blomsterfestival som är en stor attraktion. Vi äter en (tidig) lunch och kör därefter till flygplatsen för att flyga till Cartagena.

Vid ankomst kör vi en knapp halvtimme till vårt hotell i den gamla stadsdelen.

Övernattning i Cartagena.

Dag 11
Cartagena. Stadsrundtur och tid på egen hand
Vacker kolonialstil i Cartagenas gamla stadsdel

Cartagena grundades av spanjorerna 1533 och hade en strategiskt viktig roll, när guld och andra skatter skulle fraktas med fartyg till Spanien. Just på grund av detta var staden mycket intressant av både pirater och andra länder, så Spanien såg sig tvungen att förstärka säkerheten med ett flertal fästningar och en solid stadsmur.

Vi inleder vår stadsrundtur på San Felipe de Barajas, en av de bäst bevarade fästningarna i Latinamerika. 1984 kom fästningen, stadsmuren och den historiska stadsdelen med på UNESCO:s lista över världens kulturarv. Från fästningen kan vi bland annat njuta av utsikten över Cartagenas olika stadsdelar.

Därefter kör vi in till den historiska stadsdelen där vi ska på stadsrundtur. Vi går i ett lugnt tempo i tropisk temperatur och gör paus på trevliga kaféer, för att svalka oss litegrann.

Det finns tid att se de många byggnaderna från kolonialtiden och insupa atmosfären på gatorna och de fina torgen. Vi kommer förbi den stora katedralen som 1577 ersatte en liten kyrka av halm och gräs. Katedralen byggdes med inspiration från basilikor i Andalusien och Kanarieöarna.
 

Eftermiddagen är ledig för att se mer av staden på egen hand, om du har lust till det. Du kan också njuta av den lilla poolen på hotellets tak, där det är fin utsikt över stadens tak.

Övernattning i Cartagena.

Dag 12
Cartagena. Kanotfärd i mangroven

Efter frukost hämtas vi i buss för att åka till ett intressant mangrove-område norr om staden. Här finns ett samhälle med afro-colombianer vars förfäder kom hit sedan de frigavs som slavar på 1800-talet. Ättlingarna till slavarna lever i dag framför allt av fiske. Turen organiseras av ett litet lokalt företag som stödjer olika sociala projekt för att förbättra levnadsstandarden.

Vi ska ut på en liten kanotfärd, där båtföraren för kanoten tar oss fram med en lång stav. Vi kommer helt nära mangroveträden och förmodligen också de krabbor som lever vid trädens rötter.
Området är relativt grunt och vi kan se tydligt se fiskar i vattnet.

Det lockar till sig såväl hägrar som tärnor och pelikaner, men också lokala fiskare som kastar sina nät på ungefär samma sätt som sina förfäder.

Vi kör därefter tillbaka till Cartagena, och eftermiddagen är fri för avkoppling och kanske en kall drink på något av stadens torg.

Övernattning i Cartagena

Dag 13
Cartagena. Ledig förmiddag och hemresa

Förmiddagen är på egen hand, innan vi på eftermiddagen tar oss till flygplatsen för resan hem.

Dag 14
Ankomst till Göteborg

Vi landar i Sverige med många spännande upplevelser i bagaget.

Kaffefarmen La Primavera

Efter 20 års utmanande och stressigt arbete i FN beslutade vi – Olguita och Per – 2012, att det var dags att byta spår. Vi flyttade från Manhattan till Anderna i Colombia och Olguitas hemtrakter, Eje Cafetero.

Här köpte vi 10 hektar prima jordbruksmark samt en förfallen bondgård, där de tidigare ägarna hade bott. De följande 10 åren förnyade och renoverade vi såväl mark som byggnader så att La Primavera i dag är en modern, fullt certifierad och mycket produktiv kaffefarm.

Vi har i dag 30 000 kaffeplantor samt 5000 palmer med matbananer. Själva gården är om- och tillbyggd av lokala hantverkare med hänsyn tagen till den lokala byggnadsstilen, och det mesta av byggnadsmaterialen kommer från omgivningarna.

Även om ingen av oss visste något om kaffeodling – och även om det tog lite tid innan lokalbefolkningen vande sig vid oss – tycker vi själva att vi har skapat ett litet paradis samt en perfekt miljö för vårt arbete med kaffe och den lokala byn.

Vi har i dag ett hårt arbetande och troget gäng anställda som handplockar vårt kaffe, skalar och tvättar samt torkar bönorna i våra torkloft.

Vi renar också vårt avfallsvatten, och allt organiskt avfall från produktionen omvandlas till naturgödsel, vilket har gett oss Fairtrade- och UTZ-certifiering.

Vi ser fram emot att välkomna er till La Primavera!

Olguita och Per

Prisinformation

Resans pris

Från 39 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
4 998:–
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Göteborg – Bogotá samt Cartagena – Göteborg med mellanlandning
 • Inrikesflyg Bogotá –Pereira
 • Inrikesflyg Medellín – Cartagena
 • Utflykter enl. program
 • Inkvartering på bra hotell i delat dubbelrum
 • Frukost dagligen
 • Lunch dag 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
 • Middag dag 3 och dag 6
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd vid sjukdom, 7% av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkringen
 • Eventuella extra arrangemang
 • Enkelrumstillägg
 • Drycker
 • Dricks till chaufförer och lokalguider (räkna med ca. 60 USD, som betalas i lokal valuta)
 • Övriga måltider (räkna med ca. 200 kr per dag)
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift 130 kr per faktura (bortfaller vid beställning online)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Packlista

 • Mindre ryggsäck eller väska till utflykter
 • Sommarkläder
 • Badkläder (egen handduk är inte nödvändigt)
 • Tröja eller lätt jacka
 • Regnjacka eller poncho
 • Praktiska skor (vandringskängor eller sportsandaler)
 • Solkräm, solhatt och/eller solglasögon
 • Myggspray (kan med fördel köpas på plats)
 • Ficklampa
 • Kikare
 • Handsprit

Ta gärna med

Det är en bra idé att ha med en mindre ryggsäck eller väska till dagsturer/utflykter och resdagar då du oftast inte ser ditt bagage igen förrän på kvällen.
Det är viktigt med bra skor – både vandringssandaler och stängda, bekväma skor. Ta med kläder för varmt väder samt en tröja till kvällen. Det regnar en del i Colombia, så vi rekommenderar att ta med en regnjacka. Det finns pool på några av hotellen så det är bra att ha med badkläder. Det är inte nödvändigt att ta med egen handduk.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer och max 24 personer. Om vi inte når detta antal deltagare förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Fysisk form

Det förekommer en del vandring på den här resan och därför är det en förutsättning att man är i lagom god fysisk form och kan ta sig runt utan hjälpmedel. Resan är inte lämplig för personer som använder rollator eller rullstol Dessutom befinner vi oss ibland på 2 500-3 000 meters höjd - har man hjärt- eller lungproblem bör man först rådfråga egen läkare innan resan beställs.

Klimat och temperatur

På den här resan upplever vi olika temperaturer och luftfuktighet. Det mesta av tiden är det behagligt med temperaturer på 20–27 grader.
Det kan dock bli kyligt på kvällen i bergen. I Cartagena är det varmt med temperaturer på 30–35 grader och luftfuktigheten är högre här än på andra platser.

Inrikesflygningar

Colombia har en bra infrastruktur och inrikesflygningar sker med bolaget Avianca. Det är ett enkelt sätt att resa på i landet och man tar sig smidigt genom inrikeshallarna.

Valuta

Den colombianska valutan heter pesos (COP). Det är enklast att ta med kreditkort (Visa eller Mastercard) och ta ut pesos i uttagsautomater, som finns på de flesta platserna vi besöker. Avgifterna är höga om man vill växla från dollar, så det kan vara en god idé att bara ta med en mindre summa i dollar som reserv. Man kan även betala med kreditkort på de flesta bättre restaurangerna, i större affärer och liknande.

Mer om ditt resmål

Om du vill veta mer om klimat och väder, tidsskillnad, dricks och se om du behöver visum eller bli vaccinerad innan avresa så läs mer här:

http://www.albatros.se/resmal/sydamerika/colombia/fakta

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor