Mandelas Afrika

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Den kompletta resan med Big Five-safari, storslagen natur längs Panoramarutten och Garden Route samt spännande storstadsliv i Kapstaden

Det omöjliga blev möjligt när Nelson Mandela förenade Sydafrika till en nation. Vi möter kontrasterna i kåkstaden Soweto, Pretoria och världens kanske vackraste stad – Kapstaden. Naturens mångfald visar sig från sina bästa sidor bland Panoramaruttens berg, Garden Routes vackra klippor längs kusten och på savannen i Krugerparken.

Vi bor bl.a. på Albatros egna camps, Mantobeni och Zebra Nature Reserve.

Upplev det spännande djurlivet med lejon, elefanter och giraffer i bushen och sälar och pingviner i Kaplandet. Vi ger oss ut på safari i Krugerparken, vandrar i Tsitsikamma nationalpark, åker båt utanför Kaplandet och provsmakar viner i Stellenbosch.

I Kapstaden har du tid att gå på upptäcktsfärd i landets historia och till exempel besöka Robben Island och Taffelberget, shoppa i de många butikerna eller bara ta en kopp kaffe på berömda Victoria & Alfred Waterfront.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor, Safari

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Ja

 • Valuta Sydafrikanska rand

Dagsprogram 15 dagar
Dag 1
Flyg Stockholm – Johannesburg
Dag 2
Ankomst Johannesburg – Manyeleti viltreservat i Krugerparken
Dag 3–4
Safariupplevelser i Manyeleti viltreservat i Krugerparken
Dag 5
Manyeleti viltreservat – Panoramarutten – Zebra Nature Reserve vid Pretoria
Dag 6
Avkoppling på Zebra naturreservat och Reptilcenter och vinprovning
Dag 7
Utflykt till Soweto och Pretoria
Dag 8
Zebra Nature Reserve – Port Elizabeth – Tsitsikamma nationalpark – Plettenberg Bay
Dag 9
Plettenberg Bay. Båtfärd på Keurboomsfloden
Dag 10
Plettenberg Bay – Oudtshoorn – Montagu
Dag 11
Montagu – Kapstaden. Vingård med vinprovning. Kirstenbosch botaniska trädgård.
Dag 12
Kapstaden på egen hand
Dag 13
Kapstaden. Kaphalvön
Dag 14
Kapstaden. Hemresa
Dag 15
Ankomst till Sverige

Hotell

Honeyguide Mantobeni Camp

Mantobeni är en av Albatros Travels två egna camps i det här området och tar oss tillbaka i tiden till Hemingways Afrika. Mantobeni har 12 safaritält som består av stora, privata rum med eget bad och toalett. Från området vid swimmingpoolen har man utsikt över vattenhålet dit djuren kommer för att dricka.

Läs mer om Mantobeni på: http://honeyguidecamp.com/mantobeni-camp/

Bilder

Avresedatum

Klicka på "Boka" för att se lediga rum
Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
35 998:–
Stockholm
34 998:–
Stockholm
37 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program
Klicka på "Boka" för att se lediga rum

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Johannesburg

Avresa från Sverige till Sydafrika inklusive en mellanlandning.

Dag 2
Ankomst Johannesburg – Manyeleti viltreservat i Krugerparken
Vi ankommer till våra tält mitt ute i bushen

Vi kommer fram tidigt på morgonen och har en lång åktur framför oss, ca. 7-8 timmar, som dock belönar oss med vackra landskap under resans gång. Vi färdas på landsväg genom Mpumalangaprovinsen mot Middelburg och Belfast. Upplev hur landskapet ändrar sig ju längre bort från Johannesburg vi kommer – från odlade åkrar till branta klippor och afrikansk savann.

Vi ankommer till Albatros Mantobeni Camp under dagen och inkvarteras i de stora, härliga tälten med egen terrass mitt ute i bushen.

Efter en lång resedag ska det bli skönt att krypa ner i en härlig säng och höra djurlivet runtomkring campen.

Dag 3–4
Safariupplevelser i Manyeleti viltreservat i Krugerparken
Två dagars äkta safari med många vilda djur i närheten

De kommande två dagarna upplever vi äkta afrikansk safari då vi ger os sut på upptäcktsfärd i Manyeleti Viltreservat som ligger i Mpumalangaprovinsen och i ett område som kallas Greater Kruger National Park. Ordet Manyeleti betyder”stjärnornas ställe” på shangaan, som är det lokala språket. Så passa på och vänd blicken uppåt när mörkret faller på och upplev en alldeles fantastisk stjärnhimmel.

Manyeleti är bara en liten bit av Greater Kruger National Park som grundades 1963. Området inhägnades under apartheidperioden vilket resulterade i väldigt låga besökssiffror. Idag har staketen har tagits ner och de vilda djuren lever fritt i området vilket bland annat gör Manyeleti till en fridfull och ofördärvat del av Kruger. 

Här kommer stort sett bara gäster från områdets tre små lodger och camps som rymmer runt 100 personer när allt är fullbokat. Det ger unika safariupplevelser, utan känslan av åka i en kortege, som ibland uppstår i större parker.

Kruger och Manyeleti ligger relativt lågt och är därför en helårsdestination med ganska ljumma och torra vintrar. Sommarregnet ger en tät vegetation från maj till juni tills den långa torkperioden sätter in. I själva området Manyeleti finns stora sjöar med krokodiler, flodhästar, fantastiskt fågelliv och djur som söker sig fram till vattenhålen under den här perioden. 

Erfarenhetsmässigt kommer vi redan nu att ha upplevt ett urval av Afrikas berömda och kända vilda djur som till exempel lejon, noshörning, gnu, kudu antilop, vårtsvin, giraff, elefant och impala. Det finns igen garanti för vad vi ser, när vi ser det eller var nånstans. Många anser att naturen här är så nära det ursprungliga Afrika man kan komma och därför måste vi anpassa oss till perioder med frodig grönska och andra säsonger med gassande sol och uttorkade växtlighet. Den förstnämnda perioden är vackrast, fast då kan djuren vara lite svåra att få syn på, på grund av all grönska. Den sistnämnda är inte lika fin fast å andra sidan kan djuren inte riktigt gömma sig någonstans. Men det är just ovissheten som är en del av naturens charm och som gör en safari till en annorlunda och spännande upplevelse. Efteråt tar vi oss tillbaka till vår lodge och njuter av en härlig frukostbuffé.

En eftermiddagssafari börjar när solen står lågt och de varma färgerna tar över landskapet. Vi stannar till och njuter av solnedgången i sällskap med en läskande drink innan bilens strålkastare tänds för nattkörning. Det är en alldeles speciell upplevelse när stjärnhimlen uppenbarar sig och tusentals läten ljuder på kvällen medan dofterna av savannen och Afrikas röda jord sprider sig.

Det är stor skillnad på safari på morgonen och safari efter mörkrets inbrott. När strålkastarna från jeepen fångar hundratals små och stora ögon i buskaget så upplevs plötsligt allt oerhört nära inpå. Något rör på sig alldeles bredvid; är det en flock gnuer eller hungriga lejonhonor som har påbörjat nattens jakt? Safaribilarna är öppna, terränggående fordon och det är en häftig känsla när man plötsligt befinner sig få meter från en stor elefant eller ett rytande lejon – utan ett högt staket emellan. Fast rovdjuren uppfattar inte en bil med passagerare som mat, som tur är.

Safari i gryningen och på kvällen kan vara en kylig upplevelse men då finns det filtar till låns i jeeparna. Men vi rekommenderar även att du tar med en mössa samt en tjock vindtät jacka eller en fleecetröja.

Dag 5
Manyeleti viltreservat – Panoramarutten – Zebra Nature Reserve vid Pretoria
Dagen bjuder på imponerande naturupplevelser

Från Mantobeni Camp och Manyeleti fortsätter vi vidare till östra Mpumalanga. Vi åker längs bergen på den berömda Panoramarutten som bjuder på ett imponerande landskap utmed vägen. God’s Window räknas som en av världens vackraste utkikspunkter (om vädret tillåter) med fantastisk utsikt till lowveld-savannen som ligger 1 000 meter snett nedanför platån som vi befinner oss på. Vi besöker också Three Rondavels och Bourke’s Luck Potholes som är ett fascinerande klipplandskap där starka flodvirvlar har borrat djupa, cylinderformade hål i de kala klipporna. Till sist stannar vi till vid Blyde River Canyon som kan jämföras med Grand Canyon fast bara i mindre skala. Bergsområdet bjuder på många vackra scenarier och hinner vi med mer på vägen så gör vi självklart detta. Programmet beror även på vädret och deltagarnas lust att vandra i området, som ofta präglas av tät morgondis som lättar under dagen vilket vi försöker anpassa oss till när dagen ska planeras.

Från Panoramarutten åker vi vidare mot Zebra Nature Reserve nära Pretoria som är vår bas de kommande dagarna. Den stämningsfulla lodgen ligger vackert i det öppna landskapet med zebror och antiloper rör sig fritt omkring.

Dag 6
Avkoppling på Zebra naturreservat och Reptilcenter och vinprovning

Efter frukost tar vi en kort promenad till Zebras eget reptilcenter. Här får vi en facinerande tur som innefattar både inhemska och exotiska djur.

Under din vistelse finns det möjlighet till många olika aktiviteter som du själv väljer. T.ex. fiske, kajakturer, mountainbike, besök på vårt spa, osv.

Du kan självklart också välja att koppla av på lodgen vid poolen.

Denna kväll före middagen har vi möjlighet att smaka på några av de goda viner som Sydafrika är känt för.
Din reseguide kommer att introducera dig till ett urval av röda och vita viner från ingångsnivå till flera premiummärken i Zebras egen vinkällare.

Dag 7
Utflykt till Soweto och Pretoria
Zebra Nature Reserve är vår bas medan vi besöker historiska platser runt Pretoria

I dag besöker vi den berömda och beryktade kåkstaden Soweto för att få inblick i vardagen. Soweto var 70-talets symbol på motstånd mot dåvarande Apartheidregimen. På vår tur genom stadsdelen kommer vi både tätt på historian och livet idag. Vi besöker bland annat Vilakazi street som är den enda gatan i världen där två nobelpristagare har bott; Nelson Mandela och Desmond Tutu.

Turen fortsätter till Sydafrikas huvudstad Pretoria där vi åker på stadsrundtur och bland annat besöker det imponerande monumentet Voortrekker och presidentens officiella hem, The Union Buildning. Staden är dessutom känd för sina jakarandaträd (50-70 000 stycken) som bland annat växer i förorterna. Efteråt tar vi oss tillbaka till Zebra Nature Reserve.

Vi äter lunch under dagens utflykt (dock ej inkluderat i priset).

Dag 8
Zebra Nature Reserve – Port Elizabeth – Tsitsikamma nationalpark – Plettenberg Bay
Upplev den barska kuststräckan i Tsitsikamma Nationalpark

Vi lämnar Zebra Nature Reserve och åker tillbaka till Johannesburg och flyger vidare till Port Elizabeth. Kuststaden Port Elizabeth är utgångpunkt för den berömda och alldeles makalösa kuststräckan Garden Route som sträcker sig hela vägen till Kapstaden.

Från Port Elizabeth tar vi oss genom det vackra landskapet till Tsitsikamma Nationalpark som är speciellt känt för ett rikt fågelliv, sällsynta endemiska växter och träd och sen vacker men även barsk kuststräcka. Efter en kort vandring där vi passerar den berömda hängbron över Storms River Mouth fortsätter vi via natures Valley till Plettenberg Bay och checkar in på vårt hotell.

Dag 9
Plettenberg Bay. Båtfärd på Keurboomsfloden

Efter frukost åker vi oss ett par kilometer till Keurboomsfloden där vi åker båt längs floden och genom Keurboomsriver naturreservat. Här har du möjlighet att bada så kom ihåg att ta med badkläder. 

 Resten av dagen tillbringar vi i Plettenberg Bay och här kan du utforska staden och de lokala butikerna, åka till stranden eller bara koppla av vid hotellpoolen.

Dag 10
Plettenberg Bay – Oudtshoorn – Montagu
Se elefanter i sin rätta miljö

Idag åker vi från kusten in i landet för att besöka en av de traditionella sevärdheterna på Garden Route, bland annat de världsberömda droppstensgrottorna Cango Caves. Sen fortsätter vi till Montagu där vi ska övernatta. Därefter åker vi vidare till Montagu, som ligger vackert omgiven av vingårdar och bergskedjorna. Staden grundades 1851, och längs huvudgatan Long Street ser vi de vackra husen som är kvar från denna tid. Vi besöker ett museum samt Joubert House, det äldsta huset i området. Här får vi en inblick i hur livet på landet var på 1850-talet. Vi övernattar i Montagu.

(Vänligen observera att vi på vissa avgångar övernattar i Oudshoorn.)

Dag 11
Montagu – Kapstaden. Vingård med vinprovning. Kirstenbosch botaniska trädgård.
Vi åker mot Kapstaden och besöker vingårdar på vägen

Vi åker från fina Montagu och fortsätter mot det berömda vinlandet omkring Stellenbosch. Grundaren av Kapstaden, Jan van Riebeeck, var 1659 den första att odla vin i Sydafrika. Sedan dess har produktionen vuxit till att bli en av världens tio största. Vi besöker en vingård och smakar på några av områdets goda och olika viner. Vi äter även lunch där.

På eftermiddagen närmar vi oss Kapstaden och det imponerande och ikoniska Taffelberget. Vid Taffelberget besöker vi Kirstenbosch botaniska trädgård som grundades 1913 och har en samling på 7000 unika växter. Man kan även få en vacker panoramautsikt från 12 meters höjd om man går en tur på den 130 meter långa gångväg som slingrar sig genom trädtopparna. 

Vid ankomsten till Kapstaden åker vi direkt till vårt hotell.

Dag 12
Kapstaden på egen hand
Njut av en dag på egen hand i Kapstaden

Vi har haft ett par fartfyllda resdagar och därför tar vi ledigt idag och spenderar tiden på egen hand. Du kan till exempel åka upp till det berömda Taffelberget som räknas som Kapstadens kännetecken. Vi rekommenderar att man ger sig iväg på morgonen för bästa upplevelse.

Man kan också besöka Robben Island där Nelson Mandela var fängslad under många år. Man guidas på engelska eftersom öns intressanta historia berättas av före detta fångar som varit fängslade här. Robben Island ligger på en ö utanför Kapstaden och är svårtillgängligt. Utflykten kan dock bli inställd på grund av väder, motorstopp eller strejker i området. Vi kan därför inte garantera ett besök på ön. Vi skaffar gärna biljetter till de som gärna vill besöka Robben Island. Biljetterna är inte inkluderade i resans pris.  

Eftermiddagen kan också tillbringas på Greenmarket för att avslutas vid den berömda Victoria & Alfred Waterfront som lockar med en mängd butiker och läckra restauranger.

Reseledaren kommer gärna med bra tips på saker att hitta på, på egen hand. Alternativt kan man följa med på en promenad i centrala Kapstaden.

Dag 13
Kapstaden. Kaphalvön
Vi tar båten till Duiker Island, där stora kolonier med sydafrikanska pälssälar håller till

Idag åker vi på utflykt till Kaphalvön. Vi åker längs högt belägna, smala vägar och har det brusande havet under oss och små pittoreska byar utmed vägen. Från Hout Bay tar vi oss ut med båt till Duiker Island där tusentals sydafrikanska pälssälar håller till. Vi ser kolonin på nära håll där de ligger på klipporna eller leker i vattnet runt båten. 

Vi besöker även utsiktpunkten Chapman’s Peak till Simon’s Town där vi tittar närmare på en pingvinkoloni. Vi stannar till och äter lunch och når slutligen fram till det  7 680 hektar stora naturreservatet på Godahoppsudden. Förutom de vackra kustlandskapen så är reservatet även tillhåll för olika antiloparter, gnuer, strutsar och babianer. Vi promenerar ut på spetsen av halvön – Cape Point – och njuter av den fantastiska utsikten.

Vi avslutar vårt äventyr med en avskedsmiddag tillsammans i Kapstaden.

Dag 14
Kapstaden. Hemresa

Om man har tid och inte fick sett Robben Island kan en utflykt hit passa perfekt (tar cirka 3,5 timma). Vi åker till flygplatsen i Kapstaden och flyger tillbaka till Sverige.

Dag 15
Ankomst till Sverige

Flyg till Manyeleti

Du kan välja att flyga direkt till våra två camps Khoka Moya och Mantobeni i Manyeleti viltreservat. Flygturen är ett alternativ till den ganska långa bussturen från Johannesburg.

Vid ankomst till Johannesburg möter representanter från flygbolaget Federal Airlines dig, och tar dig med till flygbolagets egen terminal på flygplatsen. Härifrån flyger du till Khoka Moyas egen landningsbana i Manyeleti viltreservat, som är en del av Greater Kruger National Park. En safaribil väntar här på dig och tar dig med på resans första minisafari – till campen.

Pris: 
4 500 kr per person, vuxen

3 500 kr per person, barn

1 400 kr per person, spädbarn

OBS: Det är möjligt att flyget landar på mer än ett ställe under resan. Biljetten för inrikesflyget med Federal Air från Johannesburg till Manyeleti kan inte återbetalas (non-refundable).

Särskilda krav till bagage:
Du får ta med ett incheckat bagage och ett handbagage på flyget. Eftersom det är ett mindre flyg ställs särskilda krav till bagaget:

 • Väskor ska ha mjuka (inte hårda) sidor, t.ex. en sportväska.
 • Den maximalt tillåtna vikten för incheckat bagage är 20 kg
 • Den maximalt tillåtna vikten för handbagage är 5 kg (1 handbagage)
 • Bagagestorlek: 40 cm (bredd) x 30 cm (höjd) x 60 cm (längd).
 • Om du behöver packa om ditt bagage kan du köpa en väska med mjuka sidor i Federal Airlines lounge. En väska kostar 200 rand.

Prisinformation

Resans pris

Från 34 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
6 998:–
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Johannesburg med mellanlandning
 • Flyg Cape Town – Stockholm med mellanlandning
 • Flyg Johannesburg – Port Elizabeth
 • 4 x Safari i Big Five-område
 • Panoramarutten
 • Zebra Reptile Center
 • Utflykt till Soweto och Pretoria.
 • Vandring i Tsitsikamma Nationalpark
 • Båttur på Keurboomsfloden
 • Cango Caves och Montagu-muséet samt Joubert House
 • Vingård med vinprovning på Stellenbosch
 • Vinprovning Zebra Nature Reserve
 • Kirstenbosch Botaniska Trädgård
 • Kaphalvön
 • Utflykter och safariturer enl. program
 • Boende på bra hotell och lodger i delat dubbelrum
 • Frukost alla dagar, 5 luncher/lunchpaket och 7 middagar
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring vid sjukdom 7% av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Drycker
 • Övriga måltider. Reseledaren arrangerar gemensamma måltider för dem som har lust att delta. Det är billigt att äta i Sydafrika (ca ½ priset jämfört med svenska priser)
 • Tillägg för enkelrum
 • Dricks (beräkna ca. 750 kr per person)
 • Eventuella extrautflykter och extra arrangemang (häribland linbana till Table Mountain)
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
 • Allt som inte nämnts under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

För resande till och från Johannesburg flygplats har det införts nya regler för bagage per den 25 mars 2019.

Det är endast tillåtet med bagage som har en plan sida som ett minimum. Väskor med rund eller oregelbunden form är inte tillåtna. Bagage får heller inte ha långa band eller utstickande handtag. Sådana är största orsaken till driftstörningar i bagagehanteringen och kan orsaka stopp, med försenad på- och avlastning som följd, och därmed förseningar för flygbolag och passagerare. 

Om möjligt ta bort band och stroppar. Passagerare med bagage som inte uppfyller kraven med remmar eller handtag, kommer att kunna få inplastning av sitt bagage vid speciella platser på flygplatsen.

Barnvagnar, golfbags och andra stora bagage är undantagna från den nya regeln, och går som ”stort” bagage, med speciell hantering

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 16 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Anslutning med inrikesflyg

Om du bokar anslutningstransport, rekommenderar vi att du har minst 2,5 timmar mellan byte av anslutning och flygresan med oss. Boka gärna en ombokningsbar biljett, så att du kan boka om vid en eventuell tidtabelländring/flygförsening.

Mer om Sydafrika

Här kan du läsa mer om Sydafrika:  http://www.albatros.se/resmal/afrika/sydafrika 

Läs bland annat om klimat och väder, tidsskillnad, dricks och se om du behöver visum.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Förläng din resa

Storstadssemester i Kapstaden

Typ Reseförlängning
Längd 5 dagar
Pris Från 4 498:–
5 dagar med kultur, shopping, gastronomi och vacker natur i Kapstaden

Vacker, kulturell och full av liv. Så enkelt kan man beskriva Kapstaden. Med Atlanten som granne, det 1 000 meter höga Taffelberget och den vackra Kaphalvön vinner Kapstaden över de flesta storstäder när det kommer till skönhet. Utöver detta finns det dessutom massor av historiska sevärdheter, fantastisk shopping, härlig mat, goda viner och storslagna stränder.

Bilder
Klicka på bilderna för att förstora dem
Hotell

Du kan välja mellan två hotell:

Southern Sun Cape Sun
Hotell Cape Sun ligger i hjärtat av Kapstaden, och här är det enkelt att ta sig till stadens många sevärdheter. Hotellet har 368 rum, alla med privat badrum, aircondition och gratis Wi-Fi (500 MB per dag). När du inte besöker någon av Kapstadens många sevärdheter kan du ta ett dopp i inomhuspoolen, besöka träningsrummet eller beställa en behandling på spaavdelningen. Hotellet har en egen restaurang och bar.

Läs mer på www.tsogosun.com/southern-sun-cape-sun

Pris
4 498:- per person i delat dubbelrum på Southern Sun Cape Sun
6 998:- per person i enkelrum på Southern Sun Cape Sun

The Cullinan
Hotellet ligger en kort promenad från ingången till Waterfront, vilket är centrum för Kapstadens turistcenter. Det 4-stjärniga hotellet erbjuder professionell service och luxuös inredning i ett område som är rikt på kulturarv. Hotellet har naturligtvis de faciliteter man kan förvänta sig av ett Tsogo Sun-hotell, inkl. restaurang, bar och utomhuspool.

Läs mer på www.tsogosun.com/the-cullinan

Tillägg för uppgradering av hotell
+ 2 500:- per person i delat dubbelrum på The Cullinan
+ 7 500:- per person i enkelrum på The Cullinan

Utflykter
I Kapstaden kan du följa med på en rad olika utflykter. Se beskrivningar och priser här: Utflykter i Kapstaden

Priset inkluderar
 • Transport till och från hotellet vid ankomst och avresa
 • 4 nätter på hotell i delat dubbelrum
 • Frukost dagligen
Bokning

Reseförlängning ska beställas i samband med beställning av själva resan eller absolut senast 75 dagar före avresa. Vi rekommenderar att du beställer din förlängning i så god tid som möjligt, då vi inte kan garantera att det finns lediga platser på hotell och flyg på alla avresedatum. Vänligen notera att priset på förlängningen kan variera beroende på utbud och efterfrågan.

Lyx vid Victoriafallen

Typ Reseförlängning
Längd 5 dagar
Pris Från 10 998:–
5 dagars avkoppling i exklusiva omgivningar vid ett av världens vackraste vattenfall

Med en höjd på 100 meter, en bredd på två kilometer och tät, omslutande regnskog är Victoriafallen en imponerande plats att avsluta din resa på.  På bantuspråk kallas vattenfallen ”mosi-oa-tunya” (den dundrande röken’) och vattenmolnet som bildas är ofta synligt på fyra mils avstånd.

Bilder
Klicka på bilderna för att förstora dem
Hotell

I de här fantastiska omgivningarna kan du välja mellan två hotell:

The Explorers Village

Härligt 3-stjärnig lodge med med pooler, restaurang och bar. Boendet har utsikt över den afrikanska bushen och ett vattenhål som besöks av elefanter och bufflar. Lodgen ligger bara 400meter från Victoria Falls National Park.
Läs mer på : www.shearwatervictoriafalls.com

Pris 
10 998:– per person i delat dubbelrum i The Explorers Village vid Victoriafallen
12 998:– per person i enkelrum i The Explorers Village vid Victoriafallen

Victoria Falls Hotel
Underbart 5-stjärnigt hotell som andas kolonialhistorisk atmosfär. Här finns alla tänkbara faciliteter, inklusive flera gourmetrestauranger i toppklass. Vattenfallen ligger på 10 minuters gångavstånd från hotellet och man kan både se och höra vattenfallen från hotellområdet.

Läs mer på www.africansunhotels.com/hotels/1/the-victoria-falls-hotel

Tillägg för uppgradering av hotell
+ 2 000:– per person i delat dubbelrum på Victoria Falls Hotel
+ 7 998:– per person i enkelrum på Victoria Falls Hotel

Priset inkluderar
 • Flyg Kapstaden – Victoria Falls t/r
 • Transport i förbindelse med förlängning
 • 3 nätter på hotell vid Victoriafallen i delat dubbelrum (inkl. frukost)
 • 1 natt på hotell i Kapstaden i delat dubbelrum
 • Båtutflykt i solnedgången på Zambezi-floden
 • Vandring omkring vattenfallen
Priset inkluderar inte
 • Diverse visa som ska betalas vid inresa om du har svenskt pass. Om du inte har svenskt pass är det ditt eget ansvar att ta reda på vilka regler som gäller för just dig.

Vid Victoriafallen kan du delta i en rad olika utflykter. Läs mer om beskrivningar och priser här: Utflykter vid Victoriafallen

Bokning

Reseförlängningen ska bokas tillsammans med din resa eller senast 75 dagar före avresa. Vi rekommenderar att du bokar din reseförlängning i så god tid som möjligt eftersom vi inte kan garantera lediga platser på hotell och flyg på alla avresedatum. Priset på reseförlängningen kan variera beroende på utbud och efterfrågan.

Koppla av på Mauritius

Typ Reseförlängning
Längd 6 dagar
Pris 11 498:–
Njut av palmstränder, avkoppling och riktigt god mat mitt i Indiska oceanen.

Här kan du koppla av vid poolen eller stranden under 4 sköna dagar. Om du vill vara lite mer aktiv finns det en mängd möjligheter att utforska ön eller ge sig ut på utflykter.

Dag 1 Övernattning i Johannesburg eller Kapstaden
Dag 2 Johannesburg/Kapstaden – Mauritius, transfer till hotellet
Dag 3-6 Avkoppling på Mauritius
Dag 7 Flyg Mauritius – Johannesburg (på morgonen). Hotellrum finns att tillgå i Johannesburg. Flyg Johannesburg – Skandinavien (på kvällen)

Bilder
Klicka på bilderna för att förstora dem
Hotell

På den här förlängningen kan du välja mellan tre hotell:

Casuarina Hotel
Det 3-stjärniga hotellet ligger på öns nordvästra sida med utsikt över lagunen vid den världsberömda kritvita sandstranden, Trou aux Biches. Det är 5 km till den livliga staden Grand Bay och 18 km till huvudstaden Port Louis. Halvpension ingår i priset för vistelsen.
Läs mer om hotellet på:
http://hotel-casuarina.com/mauritius/

Pris per person
11 498:– per person i delat dubbelrum på Hotel Casuarina
14 496:– per person i enkelrum på Hotel Casuarina

Sofitel Mauritius l'Impérial Resort & Spa
Detta 5-stjärniga lyxhotell som ligger på västkusten erbju0der det lilla extra. Det finns flera restauranger och spa på hotellet, som ligger vid stranden omgivet av en stor tropisk trädgård.
Halvpension ingår i priset för vistelsen.
Läs mer om hotellet på:
https://sofitel.accorhotels.com/gb/hotel-1144-sofitel-mauritius-l-imperial-resort-spa/index.shtml

Tillägg för uppgradering av hotell
+ 3 048:– per person i delat dubbelrum på Sofitel Mauritius l'Impérial Resort & Spa
+ 9 796:– i enkelrum på Sofitel Mauritius l’Imperial Resort & Spa

Priset inkluderar
 • Flyg Johannesburg/Kapstaden – Mauritius t/r
 • Transport mellan flygplats och hotell
 • 1 övernattning på hotell i Johannesburg eller Kapstaden
 • Tillgång till hotellrum i Johannesburg på hemresedagen
 • 4 nätter på Casuarina Hotel/Laguna Beach/Sofitel Mauritius Imperial
Bokning

Reseförlängningen ska bokas tillsammans med din resa eller senast 75 dagar före avresa. Vi rekommenderar att du bokar din reseförlängning i så god tid som möjligt eftersom vi inte kan garantera lediga platser på hotell och flyg på alla avresedatum. Priset på reseförlängningen kan variera beroende på utbud och efterfrågan.

Rated 5 out of 5 by from En oförglömlig resa späckad med upplevelser Fantastisk resa med fullmatat program från dag ett. Sydafrika är ett oerhört vackert land och vi har blivit serverade de bästa bitarna av Sydafrika under två veckor. Dagarna på safarin var det absolut bästa. Bra att resan startade med safari, alla i gruppen kom nära varandra och vi svetsades samman till ett härligt gäng. Stort tack till vår mycket uppskattade reseledare Lisa! Håller med tidigare insändare att det varit mycket bussåkande men resorna blir ju ett nödvändigt ont om man vill uppleva så mycket som vi gjorde.
Date published: 2023-03-12
Rated 5 out of 5 by from Sydafrikas sevärdeheter, människor och historia Ett fullmatat program där upplägget med mycket bussåkande tillför ytterligare en dimension i och med att man då får se så mycket mer än bara det förväntade.
Date published: 2023-03-04
Rated 3 out of 5 by from Mycket bussåkande. Lisa, en fantastisk guide som trots allt gjorde vår resa minnesvärd. Mycket god mat och fina hotell under hela resan. Tyvärr färgades resan av alldeles för mycket transporter och för lite tid för upplevelser. Speciellt under första veckan. Besöket på Zeberalodge motsvarade inte alls förväntningarna. Skönt med lite vila men också slöseri med tid. Besöket på reptilcentrat borde slopas då djuren förvarades i små torftiga terrarium. De sista dagarna i Kapstaden var välplanerade och innehöll flera fina upplevelser!
Date published: 2023-02-27
Rated 4 out of 5 by from Fantastisk resa med många minnesvärda upplevelser och starka intryck En fantastisk resa där vi fått uppleva mycket av vad Sydafrika har att bjuda på. Djurliv, natur, landskap, större städer och mindre byar, mycket god mat och goda viner. Många höjdpunkter men safarin i Krugerparken är nog det allra bästa. Vi hade turen att vid några tillfällen komma riktigt nära djur i spektakulära kamper om mat respektive revir. Dessutom hade vi turen att få möta 'Big five'. Därtill en fantastisk reseledare som höjde resan till något alldeles extra.
Date published: 2023-02-02
Rated 5 out of 5 by from En spännande resa. En resa fylld av fantastiska upplevelser. Fram för allt safarierna tyckte vi var mycket spännande.
Date published: 2023-01-30
Rated 5 out of 5 by from Fantastisk safari-del! Dålig buss! Mycket bra och trevlig reseledare. Magisk safari-del. Olämplig buss för att kunna uppskatta ”Garden Route”. Den var obekväm, svårt att kunna se ut genom bussens fönster, inga bekvämligheter. Trista besök vid Boermonumentet och vid Botaniska Trädgården i Kapstaden. Båda hade kunnat utgå. Hade varit bättre med ett organiserat besök på Robben Island och/eller Taffelberget. Inte minst med tanke på rubriken för resan ”Mandelas Afrika”. Som resan nu genomfördes var rubriken något missvisande.
Date published: 2023-01-28
Rated 4 out of 5 by from En resa med många fina och härliga upplevelser Resan var bra med många spännande upplevelser med safari, natur, kultur och storstadsupplevelse. Vi kan rekommendera att stanna kvar i Kapstaden några extra dagar.
Date published: 2020-04-04
Rated 4 out of 5 by from En oförglömlig resa! En fantastisk resa med en fantastisk reseledare. Nackdel som vi upplevde det var att det var alldeles för mycket bussresa och otroligt intensivt. En dag längre på t ex Zebra Lodge för lite häng tror jag alla hade uppskattat.
Date published: 2020-03-24
 • y_2023, m_3, d_26, h_22
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.34
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_20, tr_466
 • loc_sv_SE, sid_ZARTR27, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor