New York, karibiska paradisöar och Texas cowboys

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Ett äkta äventyr under karibisk himmel

Följ med på en fantastisk kryssning från The Big Apple till Karibien och Texas! Med en natt i makalösa New York tar vi pulsen på staden över alla städer, innan vi sätter kurs mot det karibiska öhavet. Det här är den bästa årstiden att besöka Karibien och vi kan se fram emot både spansk, holländsk, fransk och engelsk kolonialhistoria. Och naturligtvis kopplar vi av på de karibiska paradisstränderna! 

Kryssningen avslutas i Texas där vi får en inblick i hur tvättäkta cowboys lever när vi besöker en ranch och njuter av en texansk barbecue.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Kryssningar

 • Reseledare Svensk

 • Visum Ja

 • Vaccination Ja

 • Valuta Amerikanska dollar (ev. antilliska gylden och Cayman Islands-dollar)

Dagsprogram 18 dagar
Dag 1
Avresa till New York, USA
Dag 2
New York. Stadsrundtur och avfärd under eftermiddagen
Dag 3–4
Till havs mot Karibien
Dag 5
Puerto Plata, Dominikanska Republiken.
Dag 6
San Juan, Puerto Rico. Promenad i den gamla stadsdelen med reseledaren
Dag 7
Charlotte Amalie, St. Thomas. Örundtur och stadsvandring i Charlotte Amalie
Dag 8
Tortola, Brittiska Jungfruöarna. Den tropiska paradisön
Dag 9
På havet mot Curaçao
Dag 10
Willemstad, Curaçao
Dag 11
Oranjestad, Aruba. Vita sandstränder och vacker klippkust
Dag 12
Till havs mot Jamaica. Upplevelser till havs
Dag 13
Falmouth, Jamaica. Tid till upplevelser med reseledaren eller på egen hand
Dag 14
Georgetown, Grand Cayman. På egen hand
Dag 15
Cozumel, Mexiko. Tid på egen hand och strandliv
Dag 16
Till havs mot Texas
Dag 17
Galveston, Texas. Besök på ranch, BBQ-lunch och hemresa från Houston
Dag 18
Hemkomst

Norwegian Prima

Norwegian Prima är ett av rederiet Norwegian Cruise Lines fartyg med gott om plats, underhållande erbjudanden och spännande restauranger ombord.

Norwegian Prima är ett av Norwegian Cruise Lines helt nya fartyg med plats för 3 100 passagerare.

Kryssningsfartyget hade sin jungfruresa sommaren 2022, och ombord på det eleganta fartyget finns bland annat fina och rymliga hytter, poolområde, spa och gym. Det finns flera restauranger och kaféer, samt shower i Broadway-klass. Det finns till och med en gokartbana och minigolf på översta däck.

Det finns fler än 14 matställen att välja mellan och underhållande erbjudanden såväl dag som

kväll - du kan se olika shower, lyssna på levande musik i många olika genrer eller njuta av en drink i någon av de många barerna ombord.

Ombord finns också butiker och ett kasino. Den perfekta miljön för en härlig kryssning med tid att koppla av och besöka din drömdestination.

Läs mer om fartyget här: https://www.ncl.com/fr/en/cruise-ship/prima

Klicka på bilderna för att se dem i större format

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
48 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Avresa till New York, USA

Vi flyger från Stockholm och landar i storstaden över alla storstäder – New York. Från flygplatsen kör en buss oss till hotellet där vi checkar in. Resten av dagen disponeras fritt och ett oändligt antal möjligheter väntar: Från några av världens bästa museer till världens bästa shopping. Som pricken över i finns det massor av matställen med mat från världens alla hörn. För en tvättäkta New York-upplevelse rekommenderar vi att bara strosa runt och insupa stadens unika stämning. Reseledaren ger gärna tips på aktiviteter.

Dag 2
New York. Stadsrundtur och avfärd under eftermiddagen Avfärd kl. 16.00
New York

I dag ska vi lämna New York och vi tar farväl av storstaden med en stadsrundtur i buss förbi några fler av New Yorks stora sevärdheter. 

Finansdistriktet på öns sydspets är centrum för en stor del av världsekonomin och många av världens största och mäktigaste multinationella koncerner och banker har sina huvudkontor här. Det är även vi hittar 9/11 Memorial som vi besöker. På platsen där World Trade Center tidigare stod, står nu ett minnesmärke som upptar häften av det cirka 64 000 kvadratmeter stora området. Minnesmärket invigdes 10 år efter terrorangreppet som kostade 1 753 människor livet; de flesta inne i World Trade Centers tvillingtorn. 

Nu står två kvadratiska bassänger där tvillingtornen stod tidigare. Vattnet rinner ner utmed de mörkgrå sidorna och och försvinner ner i ett för åskådarna bottenlöst hål – en symbol för de tårar som spillts och den förstörelse som drabbats staden. Runt omkring bassängerna har man planterat fyra hundra träd för att ge platsen en atmosfär av hopp och pånyttfödsel

Vi fortsätter på Downtown Manhatttan där man som besökare verkligen får en känsla av mångfalden i New York. Här träder man in i den ena världen och ut ur nästa – från Little italy till Chinatown på ett kick!

Nu har det blivit dags att köra Manhattan Cruise Terminal och efter incheckning på fartyget följer vi den stämningsfulla avfärden där fastlandet, skyskraporna och Frihetsgudinnan långsamt försvinner i fjärran när vi stävar ut i Atlanten mot Karibiska havet. 

Dag 3–4
Till havs mot Karibien
Norwegian Prima

Vi inviger kryssningen med några härliga dagar till havs med kurs mot Karibien. Njut av den sköna, avkopplande rytmen ombord och passa på att utforska fartygets spännande utbud. Du tillbringar dagarna i ditt eget tempo och du kan välja mellan att koppla av vid poolen, göra ett besök på gymmet eller lyssna till ett föredrag för att bara nämna några av de många aktiviteter som erbjuds ombord. Kvällen går i gastronomins tecken och sedan kan du avrunda med en sväng i teatern, eller svalkande drink ackompanjerad av livemusik. Passa på att njuta av fartygets många faciliteter!

Dag 5
Puerto Plata, Dominikanska Republiken. Ankomst kl. 13.00, avresa kl. 20.00

Kryssningsfartyget anländer i dag till ön Hispaniola, där Dominikanska Republiken utgör merparten av ön. Öns mindre västra del utgörs av Haiti. Vi stävar in i hamnområdet vid bukten Amber Cove som ligger på Dominikanska Republikens norra kust. Den byggdes så sent som 2015 och uppfördes som en hyllning till landets koloniala arkitektur. Här finns restauranger, barer och butiker, men det är den kringliggande regionen känd som bärnstenskusten som har gjort området känt, tack vare de vackra gyllengula halvädelstenarna som finns i överflöd.

Förutom de gyllene sandstränderna och imponerande klipporna kan den närliggande staden Puerto Plata skryta med att vara en av äldsta i Karibien, grundad i början på 1500-talet. En annan utflyktsmöjlighet är staden Santiago de los Caballeros, lokalt känt som Santiago, som ligger cirka en timmes körning från hamnen. Det är den näst största staden i Dominikanska Republiken och har flera bra muséer, historiska byggnader samt gott om rom- och cigarrproducenter.

Följ med reseledaren på upptäcktsfärd (ev. transport och entréer ingår ej) eller njut av området på egen hand.

Dag 6
San Juan, Puerto Rico. Promenad i den gamla stadsdelen med reseledaren Ankomst kl. 12.00, avresa kl. 20.00

San Juan sjuder av kolonialhistoria.
Idag anländer vi till Puerto Rico där vi lägger till vid huvudstaden San Juan. Vi lämnar fartyget och beger oss mot den gamla stadsdelen (ev. transport ingår inte, räkna med ca 10 USD per person.) Reseledaren erbjuder en promenad i Vieja San Juan, den stämningsfulla gamla stadsdelen i San Juan.

San Juan har en gammal kolonialhistoria som går mer än 500 år tillbaka i tiden och kännetecknas av kullerstensgator, färgglada hus med vackra balkonger, små mysiga torg och en uppsjö av kyrkor. Den gamla stadsdelens äldsta del, Vieja San Juan, ligger bakom en solid stadsmur och här finns många olika monument som berättar om San Juans spännande historia som en av huvudstäderna för koloniseringen av den amerikanska kontinenten. Merparten av Vieja San Juan är otroligt välbevarad och flera av monumenten är idag UNESCO-skyddade världsarv. Bland dessa återfinns det imponerande och välbevarade fortet Fort San Felipe Del Morro och Castillo de San Cristóbal som tronar majestätiskt vid San Juans klippkust. Grundstenen till våra dagars San Juan anlades år 1508 när spanjoren Juan Ponce de Léon, som var med under Columbus andra resa, byggde fortet Caparra. År 1521 fick området namnet San Juan de Bautista de Puerto Rico (efter Johannes Döparen) och staden växte snabbt tack vare att den var en av de första anhalterna i ”Den nya världen” för spanska upptäcktsresanden, äventyrare, missionärer och erövrare (conquistadores).

San Juan var en av de första och största hamnstäderna i Karibien och blev snabbt eftertraktad av andra koloniala makter. Speciellt engelsmännen, som hoppades på att kunna utvidga sin kolonialmakt från norra Amerika, gjorde åtskilliga försök att angripa och inta San Juan. År 1595 var det den berömda engelska havshjälten Sir Francis Drakes tur att försöka. Attacken skulle komma att kosta honom livet. Efter det försökte både holländare och engelsmän att inta San Juan, men dess stolta försvarare och de stabila forten som låg ut mot havet drev sina angripare på flykten varje gång. Men 1898, under det spansk-amerikanska kriget, var San Juan till slut tvunget att ge vika. Invånarna lät däremot aldrig de främmande styrkorna inta själva staden, men efter kraftiga bombardemang av San Juan och amerikansk landstigning i sydvästra Puerto Rico fick de slutligen ge sig. I samband med Paris-traktaten samma år blev Puerto Rico en del av det snabbt expanderande United States of America, och kan idag kalla sig för USA:s äldsta stat.

Efter vår promenad finns det möjlighet att fortsätta på egen hand, ta en kopp kaffe och njuta av folklivet och den karibiska stämningen.

Dag 7
Charlotte Amalie, St. Thomas. Örundtur och stadsvandring i Charlotte Amalie Ankomst kl. 07.00, avgång kl. 15.00

Dagen inkluderar en halvdagsutflykt i och runt huvudstaden Charlotte Amalie. Vi inleder dagen med en rundtur med safaribuss. Vi njuter av öns grönklädda berg och den vackra kuststräckan med klassiska karibiska Bountystränder och azurblått vatten. Vi besöker kyrkogården där bland annat sjöhjälten amiral C.V. Jessen ligger begravd. Vi ska även njuta av utsikten från Drake’s Seat, som fått sitt namn efter den engelske sjöfararen Sir Francis Drake. När vi har bildat oss en uppfattning om den gamla kolonin kör vi tillbaka till Charlotte Amalie där vi promenerar runt i staden och tittar på de många historiska byggnaderna. Charlotte Amalie hette från början Taphus, vilket betyder krog på holländska, men senare uppkallades staden efter den danske kungen Christian Vs drottning, Charlotte Amalie. Staden är belägen på fyra mindre kullar, och sidogatorna slingrar sig uppför sidorna. Många av gatorna är trappgator och den mest kända är De 99 stegen (De 99 Trin) som i själva verket har visat sig vara 103 steg.

Vår stadsvandring börjar vid öns äldsta byggnad, det röda Christiansfort, som påbörjades år 1672. Förutom att vara stadens fästning har den tjänat som kyrka, fängelse, domstolshus, guvernörsbostad och brandstation. Idag är fortet ombildat till museum, som dock är under restauration. Framför fortet, ner mot vattnet, ligger de gamla gendarmkasernerna från 1874 som ett fint exempel på kolonial arkitektur. Idag fungerar den som en senatsbyggnad. På torget framför byggnaden ägde förflyttningen till USA rum den 31 mars 1917. Denna dag, Transfer Day, är idag en lokal helgdag. Strax öster om fortet ligger Emancipation Garden (Frihetsparken) och bakom denna ligger det gamla Grand Hotel från 1840.

Stadsrundturen fortsätter till Guvernörshuset och sedan en vandring uppför De 99 (103) stegen till Crown House. Därefter promenerar vi längs huvudgatan som löper parallellt med hamnfronten. Mellan hamnfronten och huvudgatan, som idag heter Main Street, hittar vi gamla varu- och handelshus. De flesta butikerna har endast ett våningsplan och är uppdelade i stora välvda rum. Efter vår stadsvandring finns det lite tid i Charlotte Amalie på egen hand. St. Thomas är en tullfri zon och bland annat alkohol, makeup, parfym och smycken hittas till priser som ligger långt under de svenska.

Dag 8
Tortola, Brittiska Jungfruöarna. Den tropiska paradisön Ankomst kl. 07.00 och avresa kl. 17.00

Tortola ligger nära S:t Thomas, S:t Croix och S:t Jan och är huvudö för Brittiska Jungfruöarna. Enligt lokalbefolkningen kommer namnet Tortola från ordet för ”turturduva”. Ön är med sitt invånarantal på cirka 9 000 och sin yta på 59 km2 den minsta av de många öar vi besöker.

År 1666 övertog brittiska kolonisatörer ögruppen från de holländska nybyggarna och den fick senare status som brittisk koloni. Än i dag är den underlagd brittisk kontroll.

Tortola är ett paradis för seglare och har framgångsrikt lyckats undvika charter- och massturism. Sakta men säkert har dock allt fler hört talas om Tortolas skönhet och söker sig nu hit för att njuta av den paradisiska naturen. De brittiska Jungfruöarna är alla kända bland seglare för sitt azurblå vatten som smälter samman med öarnas tropiska, frodiga natur.

Idag kan du välja att följa med reseledaren på en utflykt till stranden med reseledaren (ev. transport och inträden ingår inte i priset, räkna med cirka 25 USD per person) eller utforska Road Town på egen hand.

Dag 9
På havet mot Curaçao

Idag njuter vi av livet ombord då vi närmar oss Curacao. Du kan själv välja hur du vill tillbringa dagen, och antingen koppla av på däck och njuta av solen eller delta i någon av de många aktiviteter som anordnas ombord.

Dag 10
Willemstad, Curaçao Ankomst 07:00, avfärd 17:00
Willemstad, Curaçao

Curaçao ligger endast 12 grader norr om ekvatorn, vilket märks tydligt på vädret som är stabilt och härligt varmt året runt. Curaçao är en av de så kallade ABC-öarna (Aruba, Bonaire och Curacao) och har en gång tillhört de Nederländska Antillerna.  År 2010 upplöstes Nederländska Antillerna; Curaçao och Sint Maarten erhöll status som autonoma länder inom Konungariket Nederländerna, medan bland annat Bonaire fick status som en kommun i Nederländerna. 

Holländarna anlade huvudstaden Willemstad runt en naturlig hamn (Schottegatt) och staden är än idag präglad av kanaler och flytande marknader med handel som kommer in till sjöss från Venezuela och Colombia. Willemstad har cirka 140 000 invånare.  Man talar papamiento som är ett språk som består av holländska, portugisiska, engelska och afrikanska variationer. Blandningen av olika språk gör papamiento till ett så kallat kreolskt språk. Arkitekturen är holländsk, men eftersom färgerna går i regnbågens alla färger har staden sin helt egen karibiska charm. En gammal svängbro som är byggd på 16 pontoner och som öppnas och stängs flera gånger om dagen, förbinder de två stadsdelarna Punda och Otrabanda (”den andra sidan” på papamiento).

Många tänker nog på den blå likören med en svag doft av apelsin, där de hör namnet Curaçao. Man tillsätter torkat skal från citrusfrukten laraha som odlas på ön och det är från den som apelsinsmaken kommer.  Färgen är däremot konstgjord, närmare bestämt E133 Brilliant Blue, men den ger tropiska drinkar en karakteristisk färg.

Idag kan du välja att följa med på en promenad med reseledaren eller ge dig ut på egen hand till öns fantastiska stränder. 

Dag 11
Oranjestad, Aruba. Vita sandstränder och vacker klippkust Ankomst kl. 07.00, avgång kl. 17.00
Oranjestad, Aruba

Aruba är inte större än att man kan hinna med det mesta på en dag. Trots den lilla ytan, 30 kilometer lång och 10 kilometer bred, är naturen helt fantastisk. Här hittar vi vackra stränder med mjuk, vit sand, palmer och härligt turkost vatten men även barska klipplandskap och kalkstensgrottor vid den norra kusten. 

Mitt på ön hittar man ett ökenlandskap med stora kaktusar och stenformationer som ser ut att vara utslängda av en rasande gud från forntiden. Ön var ursprungligen bebodd av Caquetio-indianerna, men då den spanska upptäcktsresanden Alonso de Ojeda kom till ön omkring år 1499 eskorterades alla invånare till Santo Domingo. Där sattes de i arbete i gruvorna. Under kriget mellan Holland och Spanien tog Holland makten över ön 1636, och under en kort tid var ön även under engelskt styre 1805 i samband med Napoleonkriget. Ön kom återigen under holländskt styre 1816. 

Vi lägger till i  Oranjestad, öns huvudstad som är en trevlig liten stad med endast 20 000 invånare. Här märker man starkt av det holländska inflytandet på arkitekturen. Aruba är inte som andra karibiska öar utan en kategori helt för sig själv!

Idag kan du välja mellan att upptäcka Oranjestad tillsammans med reseledaren. Du kan även välja att tillbringa dagen på egen hand och till exempel njuta av en av de fantastiska stränderna som finns här på ön. 

Dag 12
Till havs mot Jamaica. Upplevelser till havs
Norwegian Prima

Nu har vi ännu en dag på havet och kan njuta av den goda servicen och underhållningen ombord. Fartygets personal serverar olika läckra rätter, kanske även en grillbuffé på däck. Passa på att koppla av i en solstol, ta en middagslur eller delta en av de många aktiviteterna. Dagen är din och du har chansen att göra precis vad du vill. 

Dag 13
Falmouth, Jamaica. Tid till upplevelser med reseledaren eller på egen hand Ankomst kl 07.00, avresa kl 16.00

Kustaden Falmouth är rik på historia. Den går mer än 200 år tillbaka i tiden, vilket inte är så lite med karibiska mått mätt. Falmouth är huvudort i socknen Trelawny och har flest byggnader i georgiansk stil på hela Jamaica.

På 1700-talet blomstrade sockerindustrin och Falmouth betraktades som en kosmopolitisk metropol. Med sockerindustrins tillbakagång förlorade staden sin främsta inkomstkälla och därmed också sin statusställning. Det förändrar inte det faktum att Falmouth är ett fint exempel på jamaicanskt kulturarv och en bra utgångspunkt för ytterligare upplevelser på Jamaica. Deltag till exempel i ett av fartygets utflykter till vattenfallet vid Ochos Rios (utflykten beställs och betalas ombord) eller gå på upptäcktsfärd med reseledaren på Falmouths gator.

 
Dag 14
Georgetown, Grand Cayman. På egen hand Ankomst kl. 07:00, avfärd kl. 14:30

Den här lilla karibiska ön är kanske beryktad för skatteflykt och lite tveksamma banker, men det är faktiskt också en riktigt lyxig semesterö. Grand Cayman är en del av Cayman Islands som består av tre paradisöar. Christoffer Columbus gav öarna namnet Las Tortugas (sköldpaddorna), eftersom havet runt öarna var fullt av sköldpaddor. Namnet förändrades efter kort tid, för på senare sjökartor har namnet skiftat Caimanau, karibindianernas ord för krokodil. Det namnet är väldigt missvisande, för här finns inga krokodiler så långt ögat når. Namnet hänvisar istället till öarnas leguaner. 

De största sevärdheterna på öarna är havssköldpaddor, rockor, staden Hell (helvetet) och stranden Seven Mile Beach, som invånarna blygsamt kallar världens bästa strand. Och den har du chansen att njuta av i ditt helt eget tempo i dag!

Dag 15
Cozumel, Mexiko. Tid på egen hand och strandliv Ankomst kl. 09.00, avgång kl. 17.00

Bara 16 kilometer från det mexikanska fastlandet ligger den härliga karibiska ön Cozumel. Den 47 kilometer långa och 15 kilometer breda ön bildades när den klippiga havsbottnen höjde sig 15 meter över havsytan. Mexicos största ö har bebotts av mayaindianer ända sedan 300-talet. Mayaindianerna kallade ön Ah-Cuzamel-Petin, eller svalornas plats, och uppförde bland annat en stor anläggning för att ära solgudens och fruktbarhetens gudinna Ix Chel i San Gervasio.

Spanjorerna kom hit 1518 och med dem flera smittsamma sjukdomar som bland annat smittkoppor som efterhand utrotade lokalbefolkningen. Fram till mitten av 1800-talet beboddes ön huvudsakligen av pirater, och namn som Henry Morgan och Jean Lafitte låter säkert bekanta i mångas öron.

Ön fick ett kraftigt uppsving tack vare tuggummiindustrin i början av 1900-talet. Mayafolket hade sedan länge tuggat på den klibbiga substansen från zapoteträdet innan denna ovana gjorde sitt segertåg över världen. Största delen av ön är vild och outforskad och består av träsk och snårskog. Den låga kustregnskogen består av ett enastående djurliv med papegojor, hägrar, jätteödlor och näsbjörnar.

De flesta turisterna på Cozumel kommer hit för att bada, snorkla och koppla av på de kilometerlånga stränderna. Stränderna sträcker sig nästan hela vägen runt ön och skyddas av ett yttre korallrev fyllt av färgglada fiskar.

Du kan använda dagen till att följa med på en av fartygets utflykter eller utforska Cozumel på egen hand. Vår svenska reseledare hjälper gärna till med bokning av utflykter.

Dag 16
Till havs mot Texas

Vår kryssning börjar nu närma sig sitt slut, men vi är inte helt klara än. Vi har ännu ett par dagar ombord i det sköna karibiska klimatet på vårt härliga fartyg. Personalen ombord tar så gott hand om oss att vi nästan inte vill ta farväl när vi når Texas kust!

Dag 17
Galveston, Texas. Besök på ranch, BBQ-lunch och hemresa från Houston

Vårt fartyg lägger till i hamnstaden Galveston vid Textas sydkust. Det är en av USA:s största hamnstäder, men strax utanför staden ligger milslånga sandstränder långt bortom turiststråken där man kan svalka sig när vädret blir för varmt. 

Nu har det blivit dags att ta farväl av vår besättning och när vi har klarat av inreseformaliteterna sätter vi återigen fötterna på amerikansk jord. Vi kör cirka 100 km mot nordväst till George Ranch Historical Park som är en autentisk ranch, med anor som går mer än 100 år tillbaka i tiden. Det här är en ranch med en historia om personliga kamper och triumfer under flera generationer. 

George, som ranchen är uppkallad efter, var en sann pionjär och kom till Texas på 1830-talet. 1896 etablerades den blomstrande George Ranch och växte sakta men säkert till 8 100 hektar. Det är lantbruk med kreatur och dessutom lönsamma bankaffärer som ligger bakom succén och idag kan vi se det fina huvudhuset och få en inblick i hur livet som cowboy var förr i tiden och hur det är nu. 

Efter en läcker barbecue-lunch på ranchen ger vi oss iväg till flygplatsen i Houston där vårt flyg väntar på oss.

Dag 18
Hemkomst

Vi landar med resväskan full av härliga semesterminnen från tropiska Karibien.

Prisinformation

Resans pris

Från 48 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för hyttuppgradering
Balkonghytt med privat balkong, kategori BB: 6 798 kr per person
Tillägg för enkelhytt

Insides enkelhytt, kategori IB. Begränsat antal:  19 998 kr per person
Enkelhytt med privat balkong, kategori BB. Begränsat antal: 33 598 kr per person

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – New York och Houston - Stockholm
 • 1 natt på centralt hotell i New York i delat dubbelrum (utan frukost)
 • Informationsmöten och föredrag av reseledarna
 • Utflykter och transport enligt program
 • 15 nätters kryssning med Norwegian Prima i delad invändig dubbelhytt 
 • Stadsrundtur i New York 
 • Helpension på fartyget
 • Besök på ranch och barbecue-lunch i Texas
 • Hamnavgifter (EUR 288,-)
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring eller komplement till hemförsäkring
 • Ev. måltider på land
 • Eventuella extra utflykter och arrangemang 
 • Tillägg för enkelhytt eller uppgradering av hytt
 • Eventuella måltider på land
 • Dricks till lokala guider och chaufförer (ca 15 USD per person)
 • Personliga förnödenheter
 • Avgift för inresa till USA (ESTA, ca 14 USD)
 • Administrationsavgift: 150 kr (bortfaller vid online-bokning)
 • Allt som inte nämns under "Priset inkluderar"

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Extra rengöring av hotell och bussar

Extra rengöring av hotell och bussar

Albatros prioriterar våra gästers trivsel och trygghet på resan högt och vi är i nära kontakt med våra samarbetspartner i USA för att säkra rengöring av bussar och hotell lever upp till gällande regler. 
Bussarna vi använder oss av blir dagligen desinficerade av chaufförerna och hotellen har tagit fram extra stränga regler om rengöring. Hotellen kontrolleras löpande av våra samarbetspartner på plats. Incheckning genomförs kontaktlöst och rummen blir rengjorda och desinficerade extra noggrant och det säkras att ingen har tillträde till rummen efter rengöring innan en gäst checkar in. Det finns handsprit på flera ställen på alla hotell. 

Information om resan

Hur är hytterna?

Hyttkategori IB
Invändig hytt på däck 9. Hytterna har två enkelsängar eller en dubbelsäng. Det finns hårtork, minibar (mot betalning), luftkonditionering och naturligtvis badrum och toalett. 

Hyttkategori BB
Utvändig hytt med egen balkong på däck 10. Hytterna har stort fönster från golv till tak och två enkelsängar eller en dubbelsäng. Det finns hårtork, minibar (mot betalning), luftkonditionering och naturligtvis badrum och toalett. 

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resdagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Anslutning med inrikesflyg

Om du bokar anslutningstransport, rekommenderar vi att du har minst 2,5 timmar mellan byte av anslutning och flygresan med oss. Boka gärna en ombokningsbar biljett, så att du kan boka om vid en eventuell tidtabelländring/flygförsening.

Före avresa

Pass

Passet ska vara giltigt i minst 6 månader från hemresedatum. Barn – oavsett ålder – ska ha eget pass. Det är inte tillräckligt att de står i föräldrarnas pass. Skicka en kopia av ditt pass till Albatros Travel senast 14 dagar efter din resebokning. Tänk på att namnet på biljetten ska stå exakt som det står i passet. Om inte namnet på biljetten är stavat exakt likadant som i ditt pass kan du bli nekad inresa i USA och då måste du själva stå för din egen hemresa.

ESTA – inresetillstånd till USA

Senast 72 timmar före avresa ska du ansöka om inresetillstånd till USA. Det gör du genom att klicka här: https://esta.cbp.dhs.gov. Här får du ett preliminärt inresetillstånd och ett nummer som du ska printa ut eller skriva upp och ha med dig under hela resan, eftersom flygplatsmyndigheterna i Sverige och USA kan kräva att få se det. Det kostar ett mindre belopp, ca 14 dollar, som du betalar med kreditkort. Inresetillståndet gäller i två år eller till ditt pass utlöper om detta sker inom två år.

Du kan läsa mer här: www.albatros-travel.se/praktisk/vagledning-i-de-nya-inresereglerna-till-usa

Elektronisk utrustning/mobila enheter i handbagaget

Säkerhetskrav vid resor till USA

Vänligen uppmärksamma att amerikanska myndigheter har infört strängare säkerhetskrav vid flygresor till USA. Alla mobila enheter som man tar med i handbagaget på flyget (mobiltelefoner, surfplattor, Ipad, bärbar dator etc.) ska ha fullt uppladdat batteri, så att man vid en kontroll i säkerhetskontrollen kan sätta på sin telefon etc. Om din mobila enhet inte är uppladdad eller kan sättas på är det inte tillåtet att ta med den på flyget, utan man måste lämna den i säkerhetskontrollen och man är heller inte garanterad en plats på flyget längre. Vi hänvisar till British Airways hemsida för mer information:

www.britishairways.com/travel/flightops/public/en_no?p_faqid=5047&source=hp_disruption_banner

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor