Norra England - från vikingar till Beatles

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Följ med i vikingarnas fotspår till York och Lindisfarneklostret, upplev Hadrianus mur och besök Beatlesmuseet i Liverpool på Albatros resa till Norra England

På denna resa till underbara Nordengland åker vi tillbaka till romartiden och via vikingainvasioner och medeltidsborgar tar vi oss tillbaka till nutiden och the Beatles. Under resan besöker vi vikingarnas huvudstad York, Lindisfarneklostret på Holy Island, tar en tur med ångtåg förbi böljande landskap till upptäcktsresanden James Cooks hus, beundrar det romerska mästerverket Hadrianus mur och tar båten ut på vackra Lake Windermere, som glittrar mörkblå i solen mot en kuliss av gröna slätter och branta berg. Dessutom bjuder den här resan på pittoreska engelska småstäder, traditionella pubar och avrundas med Beatlesmuseet i Liverpool.

Det här är Storbritanniens kanske vackraste landskap. Även när det regnar.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Brittiska pund

Dagsprogram 7 dagar
Dag 1
Stockholm - Manchester. Vidare till York - vikingarnas huvudstad
Dag 2
North York Moor med ångtåg, Whitby med James Cook-museet och Durham
Dag 3
Holy Island med Lindisfarneklostret, natur och fantastiska slott
Dag 4
Romarrikets yttersta gräns med Hadrianus mur och Lake District
Dag 5
Lake District till fots och en båttur på Lake Windermere
Dag 6
Lake District – Liverpool – Manchester. Beatles-museet
Dag 7
Manchester – hemresa

Bilder

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
17 498:–
Stockholm
Fullbokad
16 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Stockholm - Manchester. Vidare till York - vikingarnas huvudstad
Cliffords Tower tronar över staden York

Vi flyger till Manchester där vi landar på förmiddagen. Härifrån fortsätter vi direkt till York. Vi kommer fram till York mitt på dagen och har hela eftermiddagen på oss att utforska den pittoreska medeltidsstaden till fots. Vi inleder vår vandring vid Cliffords Tower, York Castle, som tronar över staden. Fästningen byggdes av Wilhelm Erövraren 1068 som skydd mot vikingarna i kölvattnet av normandernas erövringar. År 1190 mördades stadens judar medan andra begick självmord i Cliffords Tower efter omfattande förföljelser underblåsta av stadens välbärgade familjer, som utnyttjade tillfället att bränna sina skuldbrev till de mördade judiska bankirerna.

Sedan besöker vi Jorvik vikingcenter, centrum för de berömda Coppergate-utgrävningarna, en av de mest omfattande vikingutgrävningarna i världen. Museet är byggt på vikingastaden Jorvik, och tusentals av föremål ställs ut här. Mitt i centret står en kopia av vikingastaden som man kan uppleva från vagnar som kör runt.

Vi strosar sedan runt på en av världens längsta intakta stadsmurar innan vi har möjlighet att bekanta oss närmare med staden och dess härliga centrum. Här hittar vi bland annat den gigantiska gotiska katedralen York Minster som är uppförd i vit kalksten för att konkurrera med Canterbury.

Från vårt centralt belägna hotell går vi till en närliggande pub där vi äter vår första middag. 

Dag 2
North York Moor med ångtåg, Whitby med James Cook-museet och Durham
Idag väntar en utflykt med det historiska ångtåget

Dagen inleds med en utflykt genom North York Moors nationalpark. Vi åker till den lilla staden Pickering där vi byter ut bussen mot ett gammalt viktorianskt ångtåg som leder oss genom det vackra, kuperade landskapet. Lite då och då bryter små pittoreska stationsstäder som Goathland och Grosmont fram ur den lantliga idyllen. Goatland station var för övrigt slutstation för tåget som ledde till Hogwarth i Harry Potter. Turen tar slut i den lilla klassiska hamnstaden Whitby. Det var här Bram Stoker skrev sin roman om Dracula, och även här som huvudrollsinnehavaren själv landsteg för första gången i skepnad av en svart hund.

Här är det möjligt på egen hand att besöka det prisbelönta James Cook-museet. Många anser att James Cook var världens främste upptäcktsresande även om hans upptäckter inte var lika spektakulära som Columbus’, Magellans och Da Gamas. Däremot var han den som reste mest och som utförde den mest omfattande och precisa kartläggningen av världen. Och så var han dessutom en fantastiskt duktig sjöman.

Cook föddes i Yorkshire och arbetade senare i Whitby som köpman och sjöman. De första sju åren till sjöss ägnade han åt att segla med kol längs den engelska kusten innan han mönstrade på flottan som fullfjädrad sjöman och fick jobb som underlöjtnant. Cook uppnådde kommendantsrang innan lokalinvånarna på Hawaii slog ihjäl honom efter en konflikt. Museet är inrättat i de gamla ursprungliga husen med pyttesmå rum, så vi kan inte gå runt på en guidad tur i grupp, men museets anställda är väldigt hjälpsamma och svarar gärna på frågor. Längs upp i huset, där Cook bodde som lärling, hittar vi en specialutställning som skildrar hans resor.

Om du föredrar att utforska Whitby till fots kan du välja att besöka den lilla kyrkan St. Virgin Mary eller kanske bara njuta av en promenad runt den lilla mysiga staden.

Det finns också tid till at äta lunch. Whitby bjuder på brittiska specialiteter som fish and chips. Prova gärna den klassiska rätten tillsammans med mushy peas, som består av mjukkokta gröna ärtor.

Efter Whitby fortsätter vi mot Newcastle med stopp i Durham. Storslagna Durham-katedralen påbörjades 1093 och är ett arkitektoniskt mästerverk.

Vi anländer till Newcastle som blir vår hemvist de två närmaste dagarna. Vi bor centralt på ett nybyggt hotell. Idag äter vi middag tillsammans på hotellet.

Dag 3
Holy Island med Lindisfarneklostret, natur och fantastiska slott
Klosterruinen Lindisfarne

Vi inleder dagen med en specialvisning av Bamburg Castle som är en enorm fästning norr om Newcastle. Fästningen ligger högt belägen och nedanför branta, nästan ointagliga klippväggar. Förmodligen fanns de första fästningarna här för väldigt länge sedan, och området har varit huvudstad åt brittiska lokala kungar sedan 420. Fästningen intogs och förstördes successivt av vikingarna 992, men har restaurerats och byggt ut ett otal gånger sedan dess. Byggnadsverket är idag kulturmärkt och en stor del av slottets inre är inrett som museum med många välbevarade föremål som berättar om platsens historia.

Vi skyndar vidare till dagens höjdpunkt: tidvattensön Holy Island och den berömda klosterruinen Lindisfarne. Vi ska färdas fyra kilometer längs en sträcka som är oframkomlig när vattnet står högt, och varje avresa sker vid olika tidpunkter. Ön är ett stort naturreservat och många havs- och vadfåglar och den intresserade kan med fördel ta med sig en kikare. Vårt gemensamma mål är klosterruinen med ett litet intressant museum. Vi börjar med att besöka klostermuseet och sedan klostret. Därefter kan vi titta på den lilla staden nedanför klostret, kyrkan eller promenera ut mot öns lilla sommarslott som är vackert beläget på en kulle i naturreservatet. Slottet är vackert beläget på en höjd i naturreservatet.

Om tiden och tidvattnet är på vår sida passerar vi Warkworth Castle. Vi gör ett kort fotostopp i den lilla staden, och den som vill hinner avnjuta en kopp te eller ta en pint av det lokala ölet.

De många slotten och borgruinerna vittnar om Englands förflutna. Borgkulturen uppstod framförallt efter romarrikets fall. Lokala stormän expanderade både vad gäller landmark och makt och försvarade sig från sina borgar. Borgarna agerade tillflyktsplats när grannar, skottar eller vikingar samlade ihop större härar. Strategin bestod av att hålla ut tills angriparna inte hade mer mat eller behövde bege sig hemåt för att skörda. Med tiden blev borgarna större och starkare och efterhand till de mäktiga stenkonstruktioner med metertjocka murar på högt belägna platser vars ruiner vi kan besöka idag.

Efter en lång och spännande dag återvänder vi till Newcastle. Idag äter vi middag på egen hand. Vi bor centralt i staden och det är lätt att hitta en lokal restaurang, och kanske uppleva pubstämningen efteråt.

Dag 4
Romarrikets yttersta gräns med Hadrianus mur och Lake District
Ruinerna av det berömda byggnadsverket Hadrianus mur

Vi har vikt dagen åt ett av världens berömda byggnadsverk, Hadrianus mur, som sträcker sig över England från kust till kust från Carlisle i Väster till Tynemouth i öster. Muren utgjorde romarrikets norra gräns och består av fort, garnisonsstäder, försvarsfästningar, vakttorn och är det mest komplexa romerska byggnadsverket utanför Italien, samt eventuellt Englands största sevärdhet. Vi följer den 120 kilometer långa muren genom ett fantastiskt vackert och kuperat landskap tvärs över Northumberland.

Muren uppfördes på initiativ av kejsare Hadrianus som besökte England år 122 och inledde byggnationen. De tre lokala romerska legionerna utgjorde en stor del av arbetsstyrkan och projektet genomfördes på 6 år. Efter hand förstärktes och utökades de enkla palissaderna och jordvallarna med sina 14 fort. Muren var som mest sex meter hög och två meter tjocka stensättningar. Bakom muren anlades vägar med gott om plats för en snabb utryckning med både infanteri och ryttare.

Vi stannar först vid Chesters Roman Fort som är ett förhållandevis litet komplex vackert beläget vid Tyne-floden. Nära floden ser vi det mest välbevarade romerska badet med uppvärmt vatten, ångbad med mera. Chester har också den mest välbevarade samlingen av romerska skulpturer. Nästa stopp är stora Housesteads Roman Fort. Det enorma fortet ger ett fantastiskt intryck av hur muren löper i flera riktningar. Housestead är även den enda platsen där man får gå upp på muren, och gå en runda på den. Här är muren hög och man kommer upp en bit från marken. Även idag får vi se hur mycket tiden tillåter, men enligt planen hinner vi till romarnas västligaste bastion, Carlisle Castle. Denna borgs historia går tillbaka till början av vår tidräkning, då den utgjorde en del av romarnas försvarsverk, och senare blev använd av lokala borgherrar till grunden till dagens slott blev grundlagt av William II 1092.

Carlisle Castle är en av Englands mest legendariska och historiskt betydelsefulla borgar. Efter att romarna drog sig tillbaka, blev borgen förstärkt och har sannolikt varit residens för kungen av Rheged som kontrollerade det västliga Northumberland och Cumbria längs irländska sjön. Fram tills då England och Skottland enandes 1603 var Carlisle Englands yttersta utpost mot Skottland, och otaliga belägringar och slag har utkämpats här. Idag är slottet mest känt som fängelse för Elisabeth Is kusin, Maria Stuart av Skottland, som avrättades genom halshuggning 1587.

Efter en spännande dag fortsätter vi mot Englands berömda Lake District. Vi hoppas att vi ska hinna njuta av solnedgången över det praktfulla landskapet. Vi bor på ett typiskt äldre klassiskt engelskt hotell i lantlig miljö. Här är vi omgivna av åkrar där får och lamm glatt springer omkring och välkomnar oss till bygden. 

Dag 5
Lake District till fots och en båttur på Lake Windermere
Charmiga Lake District nationalpark i solnedgång

Idag gör vi precis som engelsmännen gjort i hundratals år och kopplar av i landets största naturpark, Lake District. Området bjuder på en vacker utsikt och romantisk stämning. Dessutom kan man skryta med Englands högsta berg och den djupaste sjön och det är inte för inte som de så kallade ”lake poets”-poeterna Wordsworth och Coleridge, och inte minst Englands främsta akvarellkonstnär Turner, lät sig inspireras just här.

Dagen bjuder på underbar utsikt, vacker natur, en liten tur till fots och inte minst en härlig båttur på Lake Windermere. Därefter finns goda möjligheter att gå en enastående tur i den praktfulla gröna naturen eller gå en runda i det närliggande området och kanske besöka Beatrix Potters hus.

Beatrix Potter är känd för sina härliga teckningar och böckerna om Pelle Kanin. Hon tillbringade långa somrar här, och hennes förkärlek till det unika området gjorde att hon köpte ett flertal lantegendomar här. Vid sin död skrev hon över 14 gårdar på totalt 1 600 hektar på National Trust så att området som hade inspirerat henne under så många år skulle bevaras för efterkommande generationer.

Vi återvänder till hotellet efter ännu en händelserik dag och äter middag tillsammans. Undrar om hotellets bar inte kan locka med en pint efter maten.

Dag 6
Lake District – Liverpool – Manchester. Beatles-museet
Vi njuter av det sista Lake District har att erbjuda och beger oss sedan till Liverpool

Vi lämnar vår lilla idylliska stad vid sjön för att fortsätta till en av de mest berömda storstäderna i norra England. Staden Liverpool stoltserar med att vara staden som fostrade The Beatles – gruppen som bidrog till den musikstil som kännetecknade slutet av 1900-talet.

Få är de som inte känner till hitlåtar som Hey Jude, I want to hold your hand och She loves you. Vi besöker det prisbelönta museet The Beatles Story. Här ser vi hur fyra unga killar från Liverpool blev världens första riktiga rockstjärnor.

Efter ett par timmar i The Beatles’ kärleksfulla famn är det dags att äta lunch på egen hand och titta närmare på staden.

Därefter fortsätter vi till Manchester, den gamla nordengelska industristaden, som idag är en modern och hektisk storstad. Belägenheten nära hamnstaden Liverpool och kolgruvorna i området gjorde de nya ångmaskinerna till stadens största inkomstkälla. De många imponerande fabriksbyggnaderna vittnar om stadens storhetstid under vilken man bland annat hade en viktig bomullstillverkning. Idag har fabriksbyggnaderna omvandlats till moderna byggnader med allt från restauranger, museer och andra kulturinstitutioner. Här möter det gamla det nya och futuristiska byggnader och spännande arkitektur ger staden ett nytt och spännande liv.

Vi har några timmar på oss i staden som har så mycket mer än fotboll att erbjuda, även om lagen Manchester United och City är invånarnas största pride and joy. Vi beger oss till vårt hotell i centrum och äter en sista gemensam middag och den som vill kan avnjuta en pint eller två i baren.

Dag 7
Manchester – hemresa
Manchesters rådhus

Efter en sista english breakfast har det blivit dags att lämna England och åka hemåt. Efter en vecka full av historia, natur och äventyr kör vi till flygplatsen och tar flyget hem till Sverige.

Prisinformation

Resans pris

Från 16 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
4 000:–
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Manchester t/r
 • Utflykter och transport enligt program    
 • Alla entréer och aktiviteter 
 • Boende på bra hotell i delat dubbelrum
 • Frukost alla dagar
 • Middag alla dagar utom dag 3 
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd vid sjukdom 7% av priset
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extra arrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Drycker
 • Personlig dricks till bl.a. chaufför (räkna med cirka 6£ per person)
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
 • Allt som inte är inkluderat under ”priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Flyg

På den här avgången reserverar vi oss för inköp av platser på flyg. Eftersom vi i skrivande stund inte vet hur den framtida situationen ser ut på flygmarknaden, utgår vi från en förhållandevis oförändrad flygmarknad. Om det skulle komma drastiska förändringar vad gäller flygtider, flygbolag och liknande kommer detta naturligtvis att meddelas. Om det kommer större förändringar kommer de kunder som redan har bokat naturligtvis ha rätt att avboka gratis. Om det mot förmodan skulle ske att vi inte överhuvudtaget kan boka ett bestämt datum kommer naturligtvis erbjuda ombokning till ett närliggande datum. 

Elektricitet

Svenska stickkontakter kan normalt sett bara användas i Storbritannien med en adapter som man kan köpa antingen hemma eller i Storbritannien. På vissa hotell kan man dock använda sig av uttaget i badrummet som är tänkt till rakapparater, men vi rekommenderar att man tar med sig en adapter på resan.

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resedagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan.

Deltagarnas hälsa och fysik

På den här resan ska man kunna gå själv och följa med på vandringar till borgar, slott och ruiner. På vår stadsvandring i York går vi ca 3-4 kilometer och på vår vandring i Lake District kan man stanna i bussen om man hellre vill det eller vandra runt lite på egen hand. Det är alltid möjligt att stanna i bussen om man vill hoppa över en sevärdhet. 

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 26 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris. 

Dricks

Det är gängse norm att ge lite dricks till busschauffören. Vi rekommenderar ca 5-7£ för en vecka per person. Övrig dricks förekommer när man köper något att dricka eller liknande och här är det vanligt att man rundar upp. Fråga gärna reseledaren om du vill veta mer.

Mer om England

Här kan du läsa mer om England:

www.albatros-travel.se/resmal/europa/england

Handen på hjärtat

Hotell

Vi har försökt planera resan så att vi inte behöver byta hotell varje dag. Hotellen är av mellanhög standard. 

York: Vi bor lite enklare men använder oss av ett välfungerande hotell som är en del av en hotellkedja, som ligger på gångavstånd till centrum.
Newcastle: Vi bor nära centrum på ett modernt hotell.
Lake District: Vi bor på ett äldre klassiskt engelskt hotell ute på landet som är mer charmigt än modernt, men för oss har läget varit avgörande vid val av hotell. Dagarna är långa och här är det lugn och ro. Vi måste trots allt komma ihåg att vi reser runt i "utkants England", och inte i ett turistcentrum.
Manchester: Vi bor utanför staden efter en lång dag när vi ska till flygplatsen nästa dag.

Hotellen har vanligtvis wifi och det finns för det mesta te-/kaffe-kokare på rummet. Hotellen serverar klassisk engelsk frukost med ägg och bacon och de inkluderade middagarna serveras på hotellen. Om vi av någon anledning skulle behöva byta hotell på resan kommer vi naturligtvis att välja hotell av liknande standard och läge.

Program

Det förekommer att sevärdheter som t.ex. Durham Cathedral, som är en ”levande kyrka”, har ett arrangemang (begravning eller annat) som gör att vi inte kan gå in i kyrkan.  I så fall ser vi kyrkan utifrån och reseledaren ser till att dagen fylls med andra intressanta aktiviteter. Vi försöker naturligtvis att ge våra resenärer som bra upplevelser som möjligt och därför kan det hända at byter ordningsföljden på dagsprogrammet.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 5 out of 5 by from En mycket intressant resa, packad med information samt vackra vyer överallt Jag hade länge önskat besöka både Lindesfarne och Hadrianus mur så det här blev en drömresa. Vi hade gärna kunnat stanna i Liverpool istället för att resa till Manchester bara för att sova. Känns som om vi slösade bort tid som vi hade kunnat utnyttja till att se med av Liverpool.
Date published: 2023-09-20
Rated 3 out of 5 by from Trevlig resa med många fina upplevelser men för lite innehåll de två sista Trevlig resa men många fina upplevelser men de två sista dagarna hade för lite innehåll
Date published: 2023-09-17
Rated 3 out of 5 by from En resa i det vackra nordengelska landskapet. Jag valde redan utifrån att jag framför allt ville besöka York och kusten norr därom.
Date published: 2023-09-14
Rated 3 out of 5 by from En trevlig resa, men ojämnt fyllda dagar Ett trevligt resmål men lite dåligt planerat av Albatros. En bra reseledare vägde upp.
Date published: 2023-09-14
Rated 3 out of 5 by from Intressanta platser Mycket att uppleva.
Date published: 2023-09-13
Rated 4 out of 5 by from En bra resa Innehöll de sevärdheter jag förväntade mig. Synd att vi inte fick veta något övrigt om resmålen än det vi kunde läsa oss till på engelska (på skyltar)
Date published: 2023-09-13
Rated 4 out of 5 by from Lärorik resa Trevlig resa med en kunnig guide.
Date published: 2023-09-13
Rated 3 out of 5 by from Vi hade tur med vädret. Resan i sig är värd en 4:a men maten och några av hotellen drar ner betyget. Båtresan i Lake District imponerar inte på svenskar. Hade varit roligare att vandra ut i naturen som man fick uppfattningen av att man skulle göra när man läste programmet. Reseledaren var trevlig och ambitiös, men ingen expert på England.
Date published: 2023-06-08
 • y_2024, m_4, d_12, h_5
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.41
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_1, tr_18
 • loc_sv_SE, sid_GBRTR03, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor