Peru – på väg till Machu Picchu

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Genom Anderna till Titicacasjön, Cusco och Lima, och naturligtvis magiska Machu Picchu

Mytomspunna Machu Picchu – bara namnet får tankarna att flyga på hög höjd. På den här resan går vi i inkafolkets fotspår, ger oss ut med båt på den djupblå Titicacasjön, och utforskar det gamla inkarikets huvudstad Cusco. I Lima bekantar vi oss med stadens kolonialhistoria och ser inkafolkets guldskatter glittra på det arkeologiska museet.

Tåget tar oss till resans höjdpunkt, Machu Picchu, och färden dit bjuder på storslagna vyer. Väl framme har vi gott om tid att insupa historiens vingslag och naturens skönhet.

Dessutom har vi gott om tid att botanisera på hantverksmarknader, möta den vänliga befolkningen och njuta av den vackra naturen i Anderna.

 

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Ja

 • Valuta Nuevo Sol

Dagsprogram 10 dagar
Dag 1
Flyg Stockholm – Lima
Dag 2
Lima. Stadsrundtur i gamla stan, San Franciscokyrkan och det arkeologiska Larco-museet
Dag 3
Flyg Lima – Cusco - Ollantaytambo
Dag 4
Ollantaytambo. Hänförande tågresa till Machu Picchu
Dag 5
Ollantaytambo – Pisac - Cusco. Inkaruiner i Pisac. Stadsrundtur i den historiska stadskärnan inkl. katedralen. Eftermiddagen på egen hand
Dag 6
Cusco. Coricancha-templet och ruinerna vid Sacsayhuaman. Eftermiddagen på egen hand
Dag 7
Cusco - Puno vid Titicacasjön. Njutbar bussfärd genom Anderna
Dag 8
Titicacasjön. Vassöarna Uros och lunch hos indianfamilj på ön Taquile
Dag 9
Flyg till Lima. Hemresa
Dag 10
Hemkomst

Hotell

Våra hotell

Här kan du se de hotell som våra gäster på resan bor på. Vänligen uppmärksamma att hotelländringar kan förekomma. I så fall kommer hotellet hålla samma eller högre standard.

El Tambo II

 • 70 rum
 • Receptionen öppen dygnet runt
 • Solterrass
 • Restaurang
 • Wi-fi (gratis)

Hotellet ligger endast ca. 800 m från huvudtorget Miraflores, och det är gratis wi-fi överallt på hotellet.

Rum
Ljusa rum med en dubbelsäng eller två enkelsängar. Alla rum har TV och säkerhetsbox. Det är gratis wi-fi på rummet.

Du kan läsa mer om hotellet här:
https://eltamboperu.com/Hoteles/-Ld4kk5Ev7o_UCdDayty

San Augustin International

 • 75 rum
 • Receptionen öppen dygnet runt
 • Restaurang
 • Wi-fi (gratis)

Hotellet ligger centralt i Cusco två gator från det centrala torget. Här finns restaurang, och det är gratis wi-fi överallt på hotellet.

Rum
Ljusa rum med en dubbelsäng eller två enkelsängar. Alla rum har TV och säkerhetsbox. Det är gratis wi-fi på rummet.

Du kan läsa mer om hotellet här:
http://www.hotelessanagustin.com.pe/en/hotels/internacional-cusco/

Terra Viva Puno

 • 30 rum
 • Receptionen öppen dygnet runt
 • Wi-fi (gratis)

Hotellet ligger i den historiska stadskärnan, och det är gratis wi-fi överallt på hotellet.

Rum
Fina rum med en dubbelsäng eller två enkelsängar. Alla rum har TV och säkerhetsbox. Det är gratis wi-fi på rummet.

Du kan läsa mer om hotellet här:
https://tierravivahoteles.com/en/tierra-viva-puno-plaza/

Sol Natura

 • 26 rum
 • 0 km till centrum
 • Dygnsöppen reception
 • Restaurang
 • Wi-fi (gratis)

Litet, charmigt hotell med perfekt läge i centrum av Ollantaytambo – det är 200 meter till stadens centrala torg, där det finns gott om restauranger och caféer. Hotellet har en fantastisk utsikt mot Veronica-bergen med snötäckta toppar. Dessutom är tågstationen på gångavstånd (3 minuter), så det är lätt när man ska ta tåget till Machu Picchu. Det finns en frukostrestaurang och gratis wi-fi överallt på hotellet. 

Rum
Trevliga rum med dubbelsäng, TV, värdeförvaringsskåp och hårtork. 
Du kan läsa mer om hotellet här:
https://solnaturahotel.com-hotel.com/en/

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
29 998:–
Stockholm
Fullbokad
29 998:–
Stockholm
Fullbokad
29 998:–
Stockholm
Fullbokad
29 998:–
Stockholm
35 998:–
Stockholm
35 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Lima
Välkommen till Sydamerika

Vi flyger till Perus huvudstad Lima. Efter ankomst åker vi till vårt hotell som ligger i den mysiga stadsdelen Miraflores.

Övernattning i Lima.

Dag 2
Lima. Stadsrundtur i gamla stan, San Franciscokyrkan och det arkeologiska Larco-museet
Vi besöker San Francisco-kyrkan i Lima

Lima är Perus huvudstad som grundades 1535. Den var under många år kontinentens viktigaste stad och idag är det landets största. Staden som har många stolta traditioner och en del byggnader från kolonialtiden även om utvecklingen och de många moderna byggnaderna dominerar gatubilden idag. Vi ger oss ut på rundtur i Limas gamla stadsdel; ett område som finns med på världsarvslistan på grund av de välbevarade husen som präglar gatubilden. På Plaza de Armas ligger regeringspalatset och i samma kvarter hittar man dessutom rådhuset och den pampiga, utsmyckade katedralen med kvarlevorna efter Limas grundare Francisco Pizarro.

Vi besöker San Francisco-kyrkan med kloster, som är ett fantastiskt exempel på spansk barockstil. Byggnaden stammar från år 1546 och är berömd för sitt vackra bibliotek med över 25 000 antika böcker. Men mest kända är förmodligen klostrets och kyrkans katakomber som återupptäcktes av arkeologer 1943, då man öppnade upp till kyrkans källare. Det sägs att fram till Perus självständighet i början av 1800-talet begravdes över 25 000 här i katakomberna under märkliga omständigheter.

På dagens utflykt besöker vi även det arkeologiska museet i stadsdelen Pueblo Libre. Här får vi en fin introduktion till de indianska kulturer som levde i Peru före inkaindianerna. Vi ser deras fantastiska keramik och guldsmycken i en fin samling, tillsammans med en del av inkaindianernas guldskatter. Skatterna var även orsaken till inkakulturens undergång eftersom det var just guldet spanjorerna var ute efter på deras erövringar och följande kolonisering av Sydamerika.

Övernattning i Lima.

Dag 3
Flyg Lima – Cusco - Ollantaytambo
Heliga dalen

Vi flyger från Lima till Cusco, som ligger i cirka 3 400 meters höjd.

För att förebygga höjdsjuka så åker vi ner till Heliga dalen, även kallad Urubambadalen, i ungefär 2 900 meters höjd. Här stannar vi de kommande dagarna för att vänja kroppen vid höjdskillnaderna. Det är en storslagen sträcka att köra; först genom höglandet, där indianerna odlar bönor och majs, innan
vi fortsätter ner i Heliga dalen med utsikt över den forsande Urubamba-floden, frodiga bergsluttningar och
snöklädda bergstoppar.  

Under eftermiddagen ankommer vi till Ollantaytambo. Staden var ett administrativt centrum och var strategiskt välplacerad så att inkaindianerna kunde vakta gränsen till sitt rike. Vi bor i Ollantaytambo och kan ta en promenad i den gamla stadsdelen sedan inkatiden.

Dag 4
Ollantaytambo. Hänförande tågresa till Machu Picchu
Med tåg mot Machu Picchu

Se fram emot en otroligt vacker resa när vi idag tar vi tåget norrut genom Heliga dalen. I Ollantaytambo går vi ombord på tåget som tar oss till Aguas Calientes, även känt som Machu Picchu Village.

Härifrån fortsätter vi vidare med buss upp i bergen för att uppleva inte bara Perus men hela Sydamerikas absoluta höjdpunkter, den sägenomspunna inkastaden Machu Picchu, som tronar majestätiskt på en bergskam.

Den legendariska inkastaden ligger på 2 430 meters höjd, på en smal bergsrygg, högt över floden Urubama. Omgiven av frodig regnskog och ofta insvept i dimma och moln. En perfekt förening av människans och naturens skaparkraft.

Staden hade varit bortglömd i många år då den amerikanska historikern Hiram Bingham vid ett rent tillfälle hittade komplexet den 24 juli 1911. Han letade efter inkastaden Vilcabamba som räknas som en av inkaperiodens sista bastioner vid slaget mot spanjorerna. Vilcabamba hittades senare på annan plats långt djupare in i djungeln.

Machu Picchu omges av mycket mystik. Komplexet står inte nämnt i spanjorernas många skildringar av deras ”nya rike” och blev därför antagligen aldrig upptäckt av dem. Machu Picchus existens har endast varit känd bland en handfull lokala quechuaindianer. Machu Picchu byggdes upp på ungefär 30 år och var antagligen en slags helig landställe för inkan och hans hov. Vår rundvisning tar cirka 2 timmar och sedan har vi tid på egen hand (vi är minst 3 timmar i Machu Picchu). Senare under dagen återvänder vi med tåget till Ollantaytambo.

Övernattning i Ollaytaytambo. 

Dag 5
Ollantaytambo – Pisac - Cusco. Inkaruiner i Pisac. Stadsrundtur i den historiska stadskärnan inkl. katedralen. Eftermiddagen på egen hand
Lite shopping i Cusco

Vi börjar dagen med att besöka det vackert belägna Pisac, där indianerna hade hade en stor anläggning för att administrera befolkningen i den översta delen av Heliga dalen. Här ligger några av de mest imponerande terrass-anläggningarna i hela inkariket.

Sedan fortsätter vi till Cusco, där vi ska på stadsvandring i stadens mysiga gränder.  Cusco är den tidigare inkahuvudstaden och ligger otroligt vackert mitt i Anderna. Staden finns med på UNESCO:s världsarvslista och är en fröjd för ögat med sina vitkalkade spanska byggnader, storslagna kyrkor och färggranna hus där spansk och indiansk kultur möts i en nutida, festlig blandning.

Cusco är kärnan i inkarnas heliga dal och området präglas fortfarande av deras driftighet samt deras höga kulturella och byggnadstekniska nivå. Överallt hittar man ruinkomplex, kanaler och bevattningsanläggningar och odlingsterrasser på de branta bergssluttningarna. Inkafolkets huvudstad utformades ursprungligen som en puma som nuförtiden förbinds med utmärkta vägar.

Vi tittar på några av stadens arkitektoniska höjdpunkter, bland annat det stora torget Plaza de Armas och domkyrkan som rymmer många värdefulla konstskatter från kolonialtiden. Byggnaden påbörjades 1559 men stod först färdig ca 100 år senare.

Eftermiddagen är öronmärkt till upplevelser på egen hand. Cusco är utan jämförelse den mest intressanta staden i Peru och den bästa staden att utforska på egen hand. Här finns en mängd små mysiga kaféer, butiker och restauranger nära det centrala torget och vårt hotell ligger på gångavstånd.

 

Dag 6
Cusco. Coricancha-templet och ruinerna vid Sacsayhuaman. Eftermiddagen på egen hand
Inkatemplet Coricancha i Cusco

Idag ska vi besöka inkafolkets viktigaste tempel, Coricancha, som ligger inne i Santo Domingo kyrkan

Inkafolket speciella byggteknik gjorde att husen kunde klara jordbävningar mycket bättre än kolonialmaktens byggnader. Med andra ord tog Santo Domingo-kyrkan stor skada under jordskalven 1650, 1950 och 1986, men själva inkafundamenten bestod. Ordet ”coricancha” är quechua-indianska och betyder ”gyllene trädgården”.  Templets väggar var nämligen täckta av guldbitar som vägde flera kilo styck.  Fast guldet stals av spanske Francisco Pizarros folk, och det enda som står kvar är stenfundamentet som räknas som något av det mest perfekta i Peru.

Vi besöker även det enorma inkafortet Sacsayhuamán som ligger en bit utanför Cusco. Det ligger på en kulle med en imponerande utsikt över hela Cusco. Trots ruinernas storlek är det bara 20 procent av det ursprungliga fortet som står kvar. Resten revs ner av spanska kolonialherrar som använde stenarna för att bygga kyrkor och hus i staden. De lämnade dock de allra största stenarna kvar – en av dem väger hela 300 ton. Inkafortet är ytterligare ett klart tecken på inkafolkets otroliga arkitektoniska och ingenjörsmässiga förmågor. På vissa ställen är stenbumlingarna så välslipade och perfekt anpassade att man inte ens ett rakblad får plats emellan.

Sacsayhuamán hade inte bara en militärstrategisk, utan även en ceremoniell betydelse. För att fasthålla detta och rikta blicken mot de gamla inkaceremonierna uppför man varje år i juni en teaterföreställning som skildrar inkafolkets färgstrålande och storslagna ceremonier på samma sätt som den gången man firade inkafolkets solfestival Inti Raymi.

Under eftermiddagen har du tid att utforska Cusco på egen hand.

Övernattning i Cusco.

Dag 7
Cusco - Puno vid Titicacasjön. Njutbar bussfärd genom Anderna
Traditionella vassbåtar på Titicacasjön

Vi ska ge oss ut på en händelserik bussfärd genom den så kallade ”altiplano” (höglandet i Anderna), som leder oss igenom små, autentiska byar, inkaruiner och fält med betande lamadjur och alpackor. Detta är resans längsta transportdag, men vi tar naturligtvis pauser så att vi även får några spännande upplevelser. 

Vi stannar till vid Raqch’i som fungerade som inkafolkets primära kontrollpost i det vägsystem som utgick från Cusco, och som utvidgades efterhand som inkaimperiet växte. Det ligger i en dal som är känd för sina heliga platser och de flesta inka-strukturer i dalen var omslutna av en 4 km lång mur. Den mest imponerande byggnaden är Wirachocha-templet, som är en enorm tvåvåningsbyggnad med en längd på 92 meter. Den centrala muren är cirka 20 meter hög och flankerades av 11 kolonner på varje sida. Detta är ett väldigt fint exempel på klassisk inkaarkitektur och templet spelade en viktig roll för inkafolket när deras största gud,  Wirachocha, skulle tillbedjas. 

Vi tar en paus och äter lunch och ett par timmar innan vi kommer fram till Puno stannar vi till vid Pukara. Här bodde en pre-inka-kultur, som hade viktiga arkeologiska anläggningar i området. Vi besöker det lilla museet som finns här, där man bl.a. kan se monoliter (stenstatyer) med religiösa motiv som visar hur man offrade sina fiender till gudarna.

Tidigt på kvällen kommer vi fram till Puno vid Titicacassjön, som med sina 9 000 kvadratkilometer är Sydamerikas näststörsta ö är först och främst känd för att den ligger högt uppe i Anderna, och för sin betydelse inom inkafolkets religiösa myter. Puno är en mindre stad där den traditionella indianska kulturen fortfarande dominerar och där vassbåtarna seglar på sjön. 

Övernattning i Puno.

Dag 8
Titicacasjön. Vassöarna Uros och lunch hos indianfamilj på ön Taquile
Vi besöker vassöarna Uros

Dagens utflykt börjar vid hamnen i Puno, där vi finner oss tillrätta på vår båt (det kan förekomma lite sjögång). Ttiticacasjön är den naturliga länken mellan Cusco och huvudstaden La Paz i Bolivia. Det är otroligt vackert här – solljuset är starkt, luften klar, vattnet djupblått och horisonten närmast oändlig.

Vi tar båten ut till en av de flytande vassöarna, ”Uros”, där några av Perus fattigaste indianer lever. Det finns 42 öar i Titicacasjön och här är livet väldigt enkelt.  Indianerna lever i små hyddor och de livnär sig först och främst på fisk som de själva fångar. På ön får vi en liten rundvisning och en förklaring på hur man bygger på öarna och vad som krävs för att underhålla hyddorna. 

Sedan fortsätter vi med båt till ön Taquile som har 2 200 invånare, så kallade ”taquileños”, som talar språket  quechua. De har till och med fått internationellt erkännande för sina fina handvävda tyger och kläder.  De är dessutom väldigt duktiga på att sticka mössor och vantar, och det är männen som för traditionen vidare från far till son. Lokalsamhället lever dessutom enligt mottot ”du får inte stjäla, du får inte ljuga och du får inte ligga på latsidan”. Här bidrar alla kollektivt och om en invånare ska förbereda sitt fält till sådd, så dyker grannarna upp för att hjälpa till. Vi äter en trevlig lunch hos en indianfamilj och sedan tar en promenad på den relativt branta ön. Vi håller ett lugnt tempo så att alla kan hänga med. När vi är klara tar vi båten tillbaka till Puno. Vi kommer fram sent på eftermiddagen.

Övernattning i Puno.

 

Dag 9
Flyg till Lima. Hemresa

Vi åker ut till flygplatsen i Juliaca, där vårt flyg tar oss till Lima. Här byter vi flyg och beger oss hemåt mot Skandinavien igen.

Dag 10
Hemkomst

Prisinformation

Resans pris

Från 29 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
3 298:–
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Lima t/r med mellanlandning
 • Flyg Lima – Cusco och Julianca – Lima
 • Utflykter enligt program
 • Boende på turistklasshotell i delat dubbelrum
 • Frukost alla dagar
 • Lunch dag 7 och 8
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd vid sjukdom, 7%
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkringen
 • Eventuella extra arrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Vid flygning via USA krävs ESTA (USD 21,- per person)
 • Övriga måltider (räkna med 150-200 kr/dag)
 • Drycker
 • Dricks till lokalguider, chaufförer och bagagebärare (räkna med cirka 50 USD)
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
 • Allt som inte nämns under “Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Vad ska jag packa?

Vi rekommenderar att man tar med kläder som kan tas på i lager på lager. Temperaturerna kan variera från den ena platsen till den andra, eller bara under loppet av dag. På Titicacasjön är det kallt på morgonen och kvällen och det kan ibland till och med vara bra med vantar.

Ta gärna med:

 • Mindre ryggsäck eller väska till utflykter
 • Bra vandringsskor
 • Sandaler/praktiska skor (till exempel sportsandaler)
 • Vindjacka och tröja eftersom det kan bli lite kyligt på kvällarna när vi är uppe på hög höjd
 • Regnjacka
 • Insektsmedel till besök på Machu Picchu
 • Solkräm (mycket hög faktor), solhatt och solglasögon (solen är väldigt stark på Titicacasjön)
 • Sommarkläder (bomull) till dagarna i Lima och på Machu Picchu
 • Kikare
 • Handsprit

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Fysisk form och höjdsjuka

För att kunna delta på den här rundresan ska du kunna gå själv och vara i genomsnittligt god fysisk form. Om du har problem med hjärta eller lungor bör du inte delta. 

När du vistas på mer än 2 500 meters höjd finns det en risk för att du drabbas av höjdsjuka. Symptomen på höjdsjuka är huvudvärk, yrsel och andnöd. Om dina symptom fortsätter eller blir värre bör du omgående se till att komma ner på lägre höjd. Det är viktigt att man dricker mycket vatten varje dag när man befinner sig på hög höjd. Det finns medicin mot höjdsjuka som man kan ta preventivt. Vi rekommenderar att du pratar med din läkare om det.

Platserna vi besöker på rundresan ligger på följande höjder:
Lima: 0 m.
Heliga dalen: 2 900 m.
Machu Picchu: 2 400 m.
Cusco: 3 400 m.
Titicacasjön: 3 800 m.

Mer om Peru

Här kan du läsa mer om Peru: www.albatros.se/resmal/sydamerika/peru
Läs bland annat om klimat och väder, tidsskillnad, dricks och se om du behöver visum eller måste vaccineras.

Läs också vår artikel med resetips til Lima i Peru: 6 saker du kan göra i Lima

Handen på hjärtat

information

De peruanska myndigheterna inför ständigt åtgärder för att skydda ruinerna vid Machu Picchu. Det kan innebära att delar av ruinerna stängs av för besökare med kort varsel eller att det inte är tillåtet att röra sig fritt i komplexet. Vi rekommenderar att du alltid följer myndigheternas och vår reseledares instruktioner.

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 5 out of 5 by from En resa som höll vad den lovade. 10 intensiva dagar fyllda med upplevelser från början till slut. Allt ifrån stadslivet i Lima, även om det svepte förbi lite i hastigaste laget, till hisnande vacker natur, myllret av människor på en matmarknad och förstås de givna besöken till Machu Picchu och Titicacasjön. Dagen i MP var precis så vackert som det ser ut på bilder i vilket resemagasin som helst, och ännu mer overkligt. Guiderna var fantastiska men jag hade gärna haft 1 timme för mig själv att bara få tillfälle att insupa känslan att det är på riktigt. :) Att få tillfälle att bada i Titicacasjön beror förstås på vädret, men jag är såååå nöjd med att jag lyckades.
Date published: 2016-03-14
Rated 5 out of 5 by from Överträffade mina vildaste förväntningar! Välplanerad resa från början till slut. Mycket professionell guide från Albatros, så kunnig om allt man kunde vilja veta om Latinamerika. Vår lokala guide i Machu Picchu/Cusco/Puno var helt outstanding med sin kunskap om inkariket. Det var bara att njuta av den latinamerikanska berättartraditionen! Jag lärde mig så mycket. Bra mix av stadspromenader, buss-sträckor, luncher etc - och hela tiden de fantastiska vyerna av Anderna, högplatåerna, tätare skogar nere i dalarna etc. Inga frågor eller önskningar var omöjliga. Gott stöd från guiderna när höghöjden gjorde sig påmind. Vi var 19 i gruppen och fann varandra direkt, härlig stämning hela resan. Jättegod och vällagad mat, inga magproblem. Fullmatat program, fysiskt krävande resa på höga höjder.
Date published: 2019-10-28
Rated 3 out of 5 by from En lite för intensiv resa med många upplevelser Det var en intensiv resa med många upplevelser, dock fanns det just ingen tid och för upplevelser på egen hand, vilket jag saknade. Vi skulle ha fått två eftermiddagar på egen hand, vilket blev en eftermiddag p.g.a. en inställd aktivitet. Det var lite väl många ruiner och se på, efter du har sett ett antal ruiner känns det som om vi ska se på en hög stenar igen. Vi fick verkligen uppleva mycket, Peru är fantastiskt och naturen helt otrolig. Det hade varit lite svårt och ta sig till alla ställena på egen hand. Om du vill åka på en resa där det är fullspäckat program, du får se mycket, men nästan ingen egen tid så är detta resan för dig.
Date published: 2019-11-24
Rated 5 out of 5 by from Sextio års längtan gick äntligen i uppfyllelse! Det är alltid vanskligt med under lång tid uppbyggda förväntningar, men dessa blev t o m överträffade under vår rundresa under förträfflig ledning av kosmopoliten herr Yves Lothe Vasquez. Upplägget, replipunkterna och resmålen med så mycket fint på vägen mellan dessa, hotellstandarden och övriga inslag var helt i vår smak. Hustrun och jag har med få undantag gjort våra resor på egen hand, men detta, vårt första besök i Sydamerika kunde först bli av nu när vi nått 75-årsåldern och dessutom hade vi av olika anledningar heller inte förutsättningar till allt det förarbete som krävs för en lyckad resa. Albatroserbjudandet kom därför ytterst lägligt och visade sig vara en lyckträff!
Date published: 2018-02-15
Rated 4 out of 5 by from Vår fantastiska resa i tunn luft bland lamor hoga berg och djupa dalar. En spännande resa i vacker natur som främst inriktade sig på Inka kultur . Besöken i Lima och Cusco var helt olika Lima en stor stad vid stilla havet. Cusco en stad uppe i Anderna på 3400 möh .Med mängder av sevärda museum och religiösa tempel . Den heliga dalen där vi började vår anpassning för hög höjd.., låg några timmars vacker bussresa bort det kändes att luften var tunnare. Vår duktige resledare ordnade gemensamma luncher av buffe typ där vi fick prova det Peruanska köket. Tågresan till Manchu Picchu var vacker. Väl framme var det mycket folk ,men en fantastisk plats. Manchu Picchu portentill Amazonas en dag extra för att uppleva djungeln hade varit bra. Titicacasjön och urosfolket var en av resans absoluta höjdpunkter som vi avslutade med ett iskallt bad.
Date published: 2016-12-01
Rated 4 out of 5 by from Fantastisk resa med oproffsig reseledare Resan bjöd på intressanta historiska miljöer, underbar mat, bra hotell och utmärkta lokala guider men Albatross reseledare Alberto kunde varit proffsigare. Han vände sig mycket ofta bort från gruppen eller ställde sej mitt i gruppen när han skulle berätta om det vi besökte. Vidare talade han alldeles för tyst i mikrofonen i bussen. Trots att vi vid varje tillfälle bad honom vända sej mot oss och/eller tala högre så vi hörde vad han sa så hjälpte det inte då han strax vände sej bort eller talade tystare igen. Till slut tröttnade vi och struntade i hans mumlande. Mycket tråkigt då han var mycket kunnig. Han var också mycket ostrukturerad och oförberedd då han upprepade fakta ett flertal gånger om samma sak.
Date published: 2019-03-20
Rated 5 out of 5 by from En oförglömlig upplevelse både fysiskt, mentalt och andligt! Ett mycket bra upplägg av resan, lagom med nya upplevelser samtidigt som det fanns utrymme för reflektion och egen tid. Resan hade inte varit vad den blev utan vår otroligt kunniga och trevliga guide. Hon var som ett uppslagsverk och kunde allt inte bara om landet Perus historia, nutid, fåglar och annat, utan hon knöt dessutom ihop hela resan genom att avsluta med att berätta om alla sjöfararna som upptäckte världen på framförallt 15- och 1600-talet. Stort tack till henne!
Date published: 2018-11-29
Rated 5 out of 5 by from Superbra resa Tillräcklig o bra info innan resan. Att må bra innebär i första hand att leva efter de rekommendationer som anges. Dricka mycket, äta regelbundet men vara försiktig i menyvalet dessutom vila ,sova men framförallt: Lyssna på sin kropp!
Date published: 2019-10-28
 • y_2022, m_9, d_28, h_1
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.34
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_1, tr_97
 • loc_sv_SE, sid_PERTR05, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor