Safari och rangerträning i Sydafrika

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Lär dig mer om den afrikanska naturen och djurens beteende mitt ute i bushen på Albatros Ranger Camp

Den här resan ger dig en enastående chans att uppleva naturen och djurlivet i omgivningar som normalt sett endast är tillåtna för safariguider, så kallade rangers. Resan lämpar sig för dig som är intresserad av flora och fauna, som gillar att fördjupa dig i ämnet, oavsett och du är nybörjare eller erfaren naturälskare.

Vi utforskar savannen med fyrhjulsdrivna jeepar samt till fots, och kommer därför otroligt nära alla sevärdheter jämfört med på en vanlig safariresa. På lektionerna lär vi oss om djurens beteende, om att känna igen insekter och fåglar samt fascinerande levande organismer som ingår i det afrikanska ekosystemet.

De erfarna safariguiderna är våra lärare och de delar med sig av sina kunskaper om geologi, astronomi och klimat. Under två veckor får du ett smakprov på hur rangernas spännande vardag ser ut och du får med dig en stor portion till din egen samling med minnesvärda upplevelser.

Vi bor mitt ute i bushen på Albatros egen Ranger Camp som består av en fin liten lodge med både pool och restaurant mitt inne i Entabeni viltreservat. Här räcker det att sticka ut huvudet genom dörren för att märka safarikänslan. Du är en del av en internationell grupp med engelsktalande rangers som undervisare.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Safari

 • Reseledare Lokala guider och rangers (engelsktalande)

 • Visum Nej

 • Vaccination Ja

 • Valuta Sydafrikanska rand

Dagsprogram 16 dagar
Dag 1
Flyg Stockholm – Johannesburg, Sydafrika
Dag 2
Ankomst Johannesburg – Pretoria (stadsrundtur) – Ranger Camp
Dag 3
Safari och introduktion till rangerträning
Dag 4–14
Safari och rangerträning på Ranger Camp i Entabeni
Dag 15
Ranger Camp – Johannesburg. Flyg till Stockholm
Dag 16
Ankomst till Stockholm

Hotell

Honeyguide Ranger Camp

Honeyguide Ranger Camp ligger i det privatägda Entabeni viltreservat som är en del av det UNESCO-skyddade Waterberg-reservatet.

Ranger Camp tillhör Albatros och består av 15 bungalower i canvas. Bungalowerna ligger på ett trädäck och man bor bekvämt med badrum och dusch under öppen himmel. Här finns en dubbelsäng eller två enkelsängar (standardtält), stol och skrivbord, skåp och safaristolar på terrassen. Vi har strävat efter att skapa en skön safaristämning nära viltet utan onödig lyx – även om det finns en härlig pool.

Namnet Ranger Camp, kommer från platsens historia som träningsskola för rangers. När de skulle i praktik i ett Big Five-safariområde bodde de lite avsides i förhållande till safarigästerna. Det här området har många vilda djur med en stor del av savannens vilt i och runt campen, som inte är inhägnad.

Efter solnedgången kommer en flock impalor ofta för att tillbringa natten i campen, för att få vara i fred för lejonen. Lejonen kan som alla reservatets djur gå igenom campen, men det finns hela tiden rangers i lägret.

Ranger Camp består av: 
11 standardtält
2 familjetält 
2 deluxe familjetält 

Från och med 2020 har vi 2 nya deluxe familjetält, som är extra stora med separat rum till barnen. Uppgraderingen kostar 1400 kr per person på resor med 4-5 nätter och 2000 kr på resor med 7 nätter på Ranger Camp. 

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Johannesburg, Sydafrika
Vi flyger från Stockholm och ankommer till Johannesburg (dag 2). Middag och frukost serveras på flyget.
Dag 2
Ankomst Johannesburg – Pretoria (stadsrundtur) – Ranger Camp
Välkommen till Entabeni

Efter ankomst åker vi till Pretoria som är Sydafrikas huvudstad. Här väntar en liten sightseeing i storstadsmyllret. Vi stannar bland annat till vid vackra Union Building – Sydafrikas regeringsbyggnad – som har en fantastisk utsikt över staden. Efter lunch (ej inkluderad) åker vi vidare i ungefär tre timmar genom det sydafrikanska landskapet.

Vi beger oss norrut och passerar förbi stora majs-, solros- och jordnötsfält samt småstäder som påminner lite om vilda västern. Upplev den vackert rödglödande bergskedjan Waterberg resa sig ju längre norrut vi kommer. Vi ankommer till Entabeni Game Reserve sist på eftermiddagen.

Vår härliga camp, som passande nog heter Ranger Camp, ligger vid foten av bergen med tät bush, savann och våtmarker. Förutom kocken, serveringspersonal och ”rangers” så har vi i stort sett campen för oss själva – bortsett från lejon, giraffer, flodhästar och annat storvilt som då och då passerar genom området. Det sker dock mest på natten och därför blir man alltid ledsagad av en beväpnad ranger när det är dags att krypa till kojs. Det hör till när man ger sig iväg på äkta safariäventyr. Men bara lugn, våra rangers bevakar området dygnet runt vilket känns tryggt.

Waterberg sträcker sig även över ett stort område som även innefattar Sand River-bergen, Hoekberg, Swaershoek och Mopel-bergen; ett av jordens äldsta bergsområden med storslagen och dramatisk natur. De sydliga sluttningarna präglas av branta, kala bergssidor och mycket speciella klippformationer medan de norra sluttningarna pryds av bushlandet och savannens öppna slätter.

Entabeni betyder ”platsen vid berget” och när man väl har sett den imponerande klippformationen, som reser sig över området, så förstår man varför stället har fått sitt namn. Mer information om reservatet hittar du under praktiska upplysningar. Efter ankomst till campen har det blivit dags att koppla av med något att dricka. Du hälsar på våra rangers som står för träningen de kommande dagarna och du träffar även de andra deltagarna.

Dag 3
Safari och introduktion till rangerträning
Har vi tur så möter vi kanske den här skönheten redan på vår första safari

Du har en del tidiga morgnar att se fram emot men vi mjukstartar alltid med en kopp kaffe eller te och några kex. Sedan sätter vi igång att utforska omgivningarna som är vårt hem de kommande 12 dagarna.

På den här resan kan du se fram emot många safarier och fler aktiviteter än på en vanlig safariresa. En så kallad morgonsafari börjar tidigt, ibland redan vid soluppgång. Få upplevelser kan mäta sig med den speciella atmosfären på morgonen och den vackra glöden över savannen. Det är kyligt i luften, lugnt och tyst efter nattens aktiviteter. Vi möter de vilda djuren vid vattenhålen dit de kommer för att släcka törsten.

Du kan räkna med att få syn på ett antal av Afrikas berömda djur redan på din första safaritur. Vad sägs om till exempel lejon, noshörning, gnu, antilop, vårtsvin, giraff, elefant och impala – redan innan frukost? Det finns ingen garanti på vad, när eller var djuren dyker upp men det är en del av naturens charm och det som gör safari till en annorlunda och spännande upplevelse.

Väl tillbaka vid vår lodge väntar en efterlängtad frukostbuffé. Eftermiddagssafarin börjar först sist på dagen, när solen står lågt och de varma färgtonerna har svept in över landskapet. Vi stannar till på vägen för att njuta av solnedgången i sällskap med en svalkande drink innan bilarnas strålkastare tänds för nattkörning. Det är en alldeles speciell upplevelse när stjärnhimlen uppenbarar sig och tusentals läten ljuder på kvällen medan dofterna av savannen och Afrikas röda jord sprider sig.

Det är stor skillnad på safari på morgonen och safari efter mörkrets inbrott. När strålkastarna från jeepen fångar hundratals små och stora ögon i buskaget så upplevs plötsligt allt oerhört nära inpå. Något rör på sig alldeles bredvid; är det en flock gnuer eller hungriga lejonhonor som har påbörjat nattens jakt? Safaribilarna är öppna, terränggående fordon och det är en häftig känsla när man plötsligt befinner sig få meter från en stor elefant eller ett rytande lejon – utan ett högt staket emellan. Fast rovdjuren uppfattar inte en bil med passagerare som mat, som tur är.

Safari i gryningen och på kvällen kan vara en kylig upplevelse men då finns det filtar till låns i jeeparna. Men vi rekommenderar även att du tar med en mössa samt en tjock vindtät jacka eller en fleecetröja.

Dag 4–14
Safari och rangerträning på Ranger Camp i Entabeni
Vi är ute i naturen både tidig morgon och sen kväll

Nu börjar resans spännande mix av fantastiska safariupplevelser och små lektioner i naturguidning. Vi arrangerar undervisning med ett särskilt tema varje dag, besvarar frågor och ser hur djurlivet utspelar sig mitt framför ögonen på oss. Safarierna varierar från dag till dag, med många upplevelser i Entabeni. Vi provar på tidig morgonsafari och eftermiddagssafari i fyrhjulsdrivna jeepar.

Dessutom får vi uppleva så kallade bush walks, där vi följer djurens spår till fots. Utflykterna tar oss både till foten av Entabeni och till det afrikanska höglandet som bjuder på helt annorlunda natur och djurliv. Se fram emot en god middag med gnuer, antiloper och impalor som åskådare. Vårt resesällskap delas upp i mindre grupper under safarierna så vi inte är för många deltagare och därmed riskerar att störa djuren i onödan. Programmet för de planerade utflykterna kan ändra sig beroende på väder och djurliv vilket hör till och är en del av charmen när man är på safari.

På kursens första dag går vi bland annat igenom grundreglerna för hur man guidar på bästa sätt samt etiska regler som ämnet baseras på. Vi lär oss bland annat hur man får en bra naturupplevelse genom att vara uppmärksam på gästernas intresse, faktorerna som påverkar gästernas trivsel och genom att närma sig djuren på ett hänsynsfullt sätt. Vi kommer även lära oss om savannens djurliv, vi tar upp ekologi, näringskedjor och symbiotiska förhållanden i naturen – som växten lav är ett bra exempel på. Lav finns i en mängd olika varianter och färgskalor på de stora klippformationerna i Entabeni. Laven vittnar om ett särskilt och mycket ovanligt samspel i naturen. Den är nämligen inte bara en svamp utan just precis ett symbiotiskt förhållande, med en alg som lever inne i svampen.

Insekter är en stor del av ekologin på savannen. Vi får lära oss hur små insekter, som till exempel skalbaggar, är en viktig del av djurlivet i Afrika samt hur man känner igen några av de vanligaste insekterna i området. Vi får också veta vilka spindlar som kan vara giftiga, hur man ska agera om man stöter en i bushen samt hur man kan se på en skorpion om den är giftig eller inte. Men det är inte bara spindlar och skorpioner som kan vara farliga så därför får vi även lära oss att se skillnad på de vanligaste ormarna. Vi introduceras för tre olika ormgifter och deras symptom. Vilka djur som idisslar och hur deras matsmältningssystem fungerar.

När vi lär oss om däggdjuren kommer vi inte bara lära oss om skillnaden på hannar och honor, vi kommer in på alla aspekter i deras liv, som ritualer i jakten på föda, sociala beteende och habitat. Vi går på djupet om djuren och deras levnadssätt.

Det fantastiska med att studera alla dessa spännande djur, deras beteenden och samspel med naturen, i just Entabeni, är att vi upplever alltihop rakt utanför ”klassrummet” – ett fåtal meter från oss, i den öppna jeepen. Vi får ta del av spännande fakta om djuren och intressanta berättelser som gör en guidad safari till en alldeles speciell upplevelse.

Dessutom får vi en kort introduktion av bilarna samt lite övningskörning så vi lär oss hur man närmar sig de vilda djuren utan att störa dem. Vi fokuserar på säkerhet under hela träningsförloppet och våra undervisare kommer även att visa oss säkerhetsregler vid gevärsskytte. Grodor och paddor lägger man knappt märke till från safaribilarna men på kvällen när man sitter och blickar ut över den mörka stjärnhimlen kan man inte att undgå att höra deras kväkande. Vi får veta hur man känner skillnad på de olika arterna genom deras lockrop.

Innan dagen lider mot sitt slut tittar vi närmare på astronomi som är ett viktigt redskap när man befinner sig långt ute i bushen. Stjärnbilder lär oss om orientering i mörkret, vi får även ta del av en del överlevnadsstrategier och testa våra färdigheter när vi ska övernatta under bar himmel mitt ute i reservatet, tillsammans med ”The Big Five”. Entabeni ligger i Watterbergområdet som är känt för sina enorma röda klippformationer. Vi får veta hur de uppstod på vår geologilektion, som även bjuder på områdets olika stensorter och mineraler samt deras betydelse för växt- och djurriket.

Vi kommer även in på traktens flora och lär oss känna igen de vanligaste träden och hur vi med hjälp av en identifikationsnyckel kan urskilja mer sällsynta träd i naturen. Parallellt med detta kan vi se fram emot att lära oss hur man spårar savannens djurliv. Ett spår är inte bara ett fotspår men även päls, taggar, klösmärken och spillning som avslöjar djurens beteenden. Man säger att spåra är lite som att läsa morgontidningen eftersom man kan få reda på vad som hände kvällen innan. Men det gäller att kunna läsa mellan raderna då bra fantasi ofta är avgörande för att kunna rekonstruera djurets aktivitet.

De sydafrikanska guiderna är experter på att spåra de vilda djuren på det här sättet. Vi får inblick i deras kunskap som innefattar inte bara själva djuret men även riktningen, hastigheten, tidpunkten och ofta könet. Förutom träningsprogrammet på själva campen och en rad utflykter så väntar även en del överraskningar. Här kan du läsa om ett par exempel.

Indicator Dam naturreservat

Vi ser också till att koppla av, umgås och ha trevligt tillsammans. Därför besöker vi  Indicator Dam naturreservat som ligger i närheten. Här kan vi simma, fiska och självklart äta mat från en braii, den speciella sydafrikanska grillen.

Vandra i Yellow Wood

Vi ska också ut och sträcka på benen och därför beger vi oss ut på en heldagsvandring i klyftan vid Yellow Wood som går igenom Entabenis bergsmassiv. Klyftan bjuder på vattenfall i vackra sluttningar där man kan se hur babianfamiljer klättrar längs bergsväggen. Håll även utkik efter både elefanter och zebror eller de mäktiga örnarna som kretsar i luften. Vi befinner oss mellan 900 och 1500 meter över havet och åker genom en viltsluss. Vi har med oss lunch som vi äter på vägen och om vädret tillåter kan vi bada i ett av vattenfallen (för det mesta oktober till maj).  Den här vandringen är unik och tar oss helt nära naturen.

Sova under bar himmel

Se fram emot en speciell upplevelse när vi kör ut en kväll för att övernatta under bar himmel, med lägereldens flammor som vakar över oss. Vädret är naturligtvis avgörande på denna utflykt.

 

Dag 15
Ranger Camp – Johannesburg. Flyg till Stockholm
Hej då Entabeni

Idag kan man välja sovmorgon om man vill och det kanske inte är så dumt efter avskedsmiddagen igår kväll. Vi ska bege oss hemåt och tillbaka till civilisationen efter dagar tillsammans med rangers i vår camp. Tänk så mycket vi har lärt oss och upplevt, tillsammans med våra lärare, och alla härliga historier vi kan ta med oss och berätta om där hemma.

Joburg som Johannesburg kallas av befolkningen är landets största stad med över 6 miljoner invånare. Den påminner om en amerikansk storstad, med en kärna av skyskrapor i ett modernt finanscentrum, som långsamt övergår till små, låga förorter. Joburg är centrum för världens diamant- och guldhandel. Hektiskt och kaotiskt och egentligen inte en plats man behöver lägga mycket tid på.

Idag lämnar vi Entabeni Game Reserve och beger oss till Zebra naturreservat där vi äter lunch och besöker Zebras eget reptilcenter. Här kommer vi att se och uppleva både lokala och exotiska reptiler. Den stämningsfulla lodgen är vackert belägen i det öppna landskapet, där zebror, hästar och antiloper strövar fritt.

Dag 16
Ankomst till Stockholm

Prisinformation

Priset inkluderar
 • Lokala guider och ranger. All undervisning är på engelska
 • Flyg Stockholm - Johannesburg t/r med mellanlandning*
 • Safari och utflykter se program
 • Inkvartering på Ranger Camp i delat dubbelrum
 • Alla entréer och parkavgifter
 • Zebra reptile center
 • Alla måltider, förutom lunch dag 2
 • Alla skatter och avgifter

* Möjligt att resa från Göteborg och Köpenhamn i mån av lediga platser på flyget, mot en extra avgift från 948 kr

Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring vid sjukdom 7% av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extraarrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Dryck (dock finns juice, kaffe, te m.m. till frukost)
 • Dricks (räkna med ca. 1200 rand per person)
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
 • Allt som inte nämnts under ”Priset inkluderar"

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

För resande till och från Johannesburg flygplats har det införts nya regler för bagage per den 25 mars 2019.

Det är endast tillåtet med bagage som har en plan sida som ett minimum. Väskor med rund eller oregelbunden form är inte tillåtna. Bagage får heller inte ha långa band eller utstickande handtag. Sådana är största orsaken till driftstörningar i bagagehanteringen och kan orsaka stopp, med försenad på- och avlastning som följd, och därmed förseningar för flygbolag och passagerare. 

Om möjligt ta bort band och stroppar. Passagerare med bagage som inte uppfyller kraven med remmar eller handtag, kommer att kunna få inplastning av sitt bagage vid speciella platser på flygplatsen. 

Barnvagnar, golfbags och andra stora bagage är undantagna från den nya regeln, och går som ”stort” bagage, med speciell hantering

Waterberg Viltreservat

Entabeni är det största och och mest mångfaldiga av de privata reservaten, i Waterberg Viltreservat, som ligger i landets norra Limpopo-provins, nära Botswana och väster om Krugerparken.

Området fick namnet Waterberg ("vatten-berg")  på grund av de många sjöarna, sumpmarkerna, vattenfall och floder som finns här, som kontrast till den torra savannen i trakten.

Under högsommaren (december-februari) täcks himlen av mörka moln som ger kraftiga men dock kortvariga eftermiddagsskurar, och fyller små och stora strömmar, som hamnar i Limpopo-floden.

2001 fick det 15.000 kvadratkilometer stora Waterberg Biosfär-reservatet internationell status som en del av UNESCO:s globala biosfärnätverk. Landskapet är typisk savann med vattenrika högslätter i centrum, vilket ger många olika biotoper och därmed även en unik mångfald av olika arter.

Malaria

Entabeni-området ligger utanför malariazonen och därför finns det ingen anledning att ta malariamedicin på den här resan.

För de nyfikna och aktiva

Det här är absolut inte en krävande resa men vi förväntar att alla deltagare är aktiva människor som gillar att komma ut i naturen. 

Klimat

Den sydafrikanska vintern förekommer under juni till augusti och har ofta kalla nätter. Detta kan även gälla i maj och september. Oktober till mars är det ofta varmt även på natten, utan att vara tryckande.

En typisk vinterdag kan jämföras med en solig svensk vårdag med temperatur runt 20 grader. Natten kan dock betyda frost på sina håll. Resten av året kan man uppleva 30 graders värme i landets norra del.

Skurar kan förekomma året runt, mest norrut under varma månader och söderut under de kalla månaderna. Vädret i Sydafrika är ofta milt och skönt året runt. Extrema väderförhållanden kan uppstå men mycket sällan.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Läs mer om Sydafrika

Vill du veta mer om klimat och väder, tidsskillnad, dricks och se om du behöver visum, så hittar du mer information här:

www.albatros-travel.se/resmal/afrika/sydafrika

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Förläng din resa

Badsemester på Sun City Resort

Typ Reseförlängning
Längd 6 dagar
Pris Från 7 998:–
Njut av 4 dagars avkoppling på semesterparadiset Sun City Resort!

Efter några dagars safari kör vi till barnens paradis, Sun City Resort. Här kan du lata dig vid poolen, åka till Valley of the Waves – den underbara vattenparken med stora vågor och häftiga vattenrutschbanor – spela golf eller gå långa promenader i den vackra naturen. Du kan också få skönhetsbehandlingar eller åka på ännu mer safari.

Bilder
Klicka på bilderna för att förstora dem
Hotell

Du kan välja mellan två hotell:

Sun City Resort – Cabanas
Hotel Cabanas i Sun City Resort är ett trevligt och barnvänligt hotell. Här finns 24 standardrum med utsikt mot sjön, 120 standardrum, 32 familjerum med utsikt mot sjön, 201 familjerum och 3 rullstolsanpassade rum. Familjerum har en dubbelsäng samt en utfällbar bäddsoffa, lämplig för 2 vuxna och 2 mindre barn. Rummen är mindre, men moderna och praktiskt inredda. Alla rum har dusch. Man kan gå till det mesta från Cabanas, men det finns också gratis shuttle-bussar som kör runt på resorten.

Pris per person:
7 998:- SEK per person i delat dubbelrum på Cabanas
12 998:- SEK per person i enkelrum på Cabanas

Barnpris:
5 998:- SEK per person (gäller för max 2 barn under 12 år i sällskap av 2 vuxna)

Läs mer på https://www.suninternational.com/sun-city/


Sun City Resort – The Palace
The Palace är ett sofistikerat 5-stjärnigt hotell som har omdefinierat afrikansk lyx och elegans. Ingången till The Palace slår an tonen med sina intrikat målade tak, mosaikkonstverk och stoppade möbler. Samtliga lyxiga rum på hotellet ligger i gröna trädgårdar och har handgjorda möbler. Hotellet har två utomhuspooler och en privat gångbro till Valley of Waves.

Pris per person:
14 998:- SEK per person i delat dubbelrum på The Palace
25 998:- SEK per person i enkelrum på The Palace

Barnpris:
7 998:- SEK per person (gäller för max 2 barn under 12 år i sällskap av 2 vuxna)

Läs mer på https://www.suninternational.com/palace/

Priset inkluderar
 • Transport till och från hotellet vid ankomst och avresa
 • 1 natt på hotell i Johannesburg i delat dubbelrum
 • 4 nätter på hotell i delat dubbelrum
 • Frukost dagligen
Bokning

Reseförlängningen ska bokas tillsammans med din resa eller senast 75 dagar före avresa. Vi rekommenderar att du bokar din reseförlängning i så god tid som möjligt eftersom vi inte kan garantera lediga platser på hotell och flyg på alla avresedatum. Priset på reseförlängningen kan variera beroende på utbud och efterfrågan.

Storstadssemester i Kapstaden

Typ Reseförlängning
Längd 5 dagar
Pris Från 8 998:–
5 dagar med kultur, shopping, gastronomi och vacker natur i Kapstaden

Vacker, kulturell och full av liv. Så enkelt kan man beskriva Kapstaden. Med Atlanten som granne, det 1 000 meter höga Taffelberget och den vackra Kaphalvön vinner Kapstaden över de flesta storstäder när det kommer till skönhet. Utöver detta finns det dessutom massor av historiska sevärdheter, fantastisk shopping, härlig mat, goda viner och storslagna stränder.

Bilder
Klicka på bilderna för att förstora dem
Hotell

Du kan välja mellan två hotell:

Southern Sun Cape Sun
Hotell Cape Sun ligger i hjärtat av Kapstaden, och här är det enkelt att ta sig till stadens många sevärdheter. Hotellet har 368 rum, alla med privat badrum, aircondition och gratis Wi-Fi (500 MB per dag). När du inte besöker någon av Kapstadens många sevärdheter kan du ta ett dopp i inomhuspoolen, besöka träningsrummet eller beställa en behandling på spaavdelningen. Hotellet har en egen restaurang och bar.

Läs mer på https://www.southernsun.com/southern-sun-cape-sun

Pris i 2024
8 998:- per person i delat dubbelrum på Southern Sun Cape Sun
14 998:- per person i enkelrum på Southern Sun Cape Sun

Pris i 2025
9 498:- per person i delat dubbelrum på Southern Sun Cape Sun
14 298:- per person i enkelrum på Southern Sun Cape Sun

The Cullinan
Hotellet ligger en kort promenad från ingången till Waterfront, vilket är centrum för Kapstadens turistcenter. Det fem-stjärniga hotellet erbjuder professionell service och luxuös inredning i ett område som är rikt på kulturarv. Hotellet har naturligtvis de faciliteter man kan förvänta sig av ett Tsogo Sun-hotell, inkl. restaurang, bar och utomhuspool.

Läs mer på https://www.southernsun.com/the-cullinan

Tillägg för uppgradering av hotell i 2024
+ 1 500:– per person i delat dubbelrum på The Cullinan
+ 2 500:– per person i enkelrum på The Cullinan

Tillägg för uppgradering av hotell i 2025
+ 1 500:– per person i delat dubbelrum på The Cullinan
+ 2 500:– per person i enkelrum på The Cullinan

Utflykter
I Kapstaden kan du följa med på en rad olika utflykter. Se beskrivningar och priser här: Utflykter i Kapstaden

Priset inkluderar
 • Transport till och från hotellet vid ankomst och avresa
 • Inrikesflyg
 • 4 nätter på hotell i delat dubbelrum
 • Frukost dagligen
Bokning

Reseförlängningen ska beställas i förbindelse med beställning av själva resan eller senast 75 dagar innan avresa. Vi rekommenderar att du beställer din förlängning i så god tid som möjligt, då vi inte kan garantera lediga platser på hotell och flyg på alla avresedatum. Notera vänligen att priset på förlängningen kan variera på grund av utbud och efterfrågan.

Reseförlängningen är på egen hand utan svensk reseledare och där är därför inget krav om deltagarantal för genomförande.

Lyx vid Victoriafallen

Typ Reseförlängning
Längd 5 dagar
Pris Från 12 998:–
5 dagars avkoppling i exklusiva omgivningar vid ett av världens vackraste vattenfall

Med en höjd på 100 meter, en bredd på två kilometer och tät, omslutande regnskog är Victoriafallen en imponerande plats att avsluta din resa på.  På bantuspråk kallas vattenfallen ”mosi-oa-tunya” (den dundrande röken’) och vattenmolnet som bildas är ofta synligt på fyra mils avstånd.

Bilder
Klicka på bilderna för att förstora dem
Hotell

I de här fantastiska omgivningarna kan du välja mellan två hotell:

The Explorers Village

Härligt 3-stjärnig lodge med med pooler, restaurang och bar. Boendet har utsikt över den afrikanska bushen och ett vattenhål som besöks av elefanter och bufflar. Lodgen ligger bara 400meter från Victoria Falls National Park.
Läs mer på : www.shearwatervictoriafalls.com

Pris i 2024
12 998 SEK per person i delat dubbelrum i The Explorers Village vid Victoriafallen
15 498 SEK per person i enkelrum i The Explorers Village vid Victoriafallen

Pris i 2025
12 998 SEK per person i delat dubbelrum i The Explorers Village vid Victoriafallen
15 898 SEK per person i enkelrum i The Explorers Village vid Victoriafallen

Victoria Falls Hotel
Underbart 5-stjärnigt hotell som andas kolonialhistorisk atmosfär. Här finns alla tänkbara faciliteter, inklusive flera gourmetrestauranger i toppklass. Vattenfallen ligger på 10 minuters gångavstånd från hotellet och man kan både se och höra vattenfallen från hotellområdet.

Läs mer på www.africansunhotels.com/hotels/1/the-victoria-falls-hotel

Tillägg för uppgradering av hotell i 2024
+ 5 000:– per person i delat dubbelrum på Victoria Falls Hotel
+ 12 500:– i enkelrum på Victoria Falls Hotel

Tillägg för uppgradering av hotell i 2025
+ 7 000:– per person i delat dubbelrum på Victoria Falls Hotel
+ 14 100:– i enkelrum på Victoria Falls Hotel

Priset inkluderar
 • Flyg Johannesburg – Victoriafallen t/r
 • 3 nätter på hotell vid Victoriafallen i delat dubbelrum (inkl. frukost)
 • 1 natt på hotell i Johannesburg i delat dubbelrum
 • Båtutflykt i solnedgången på Zambezi-floden
 • Vandring omkring vattenfallen
Priset inkluderar inte
 • Diverse visa som ska betalas vid inresa om du har svenskt pass. Om du inte har svenskt pass är det ditt eget ansvar att ta reda på vilka regler som gäller för just dig.
 • Visum till Zimbabwe Pris från 30 USD. (Læs mere her)
 • Vaccination (Læs mere her)
Bokning

Reseförlängningen ska bokas tillsammans med din resa eller senast 75 dagar före avresa. Vi rekommenderar att du bokar din reseförlängning i så god tid som möjligt eftersom vi inte kan garantera lediga platser på hotell och flyg på alla avresedatum. Priset på reseförlängningen kan variera beroende på utbud och efterfrågan.

Koppla av på Mauritius

Typ Reseförlängning
Längd 6 dagar
Pris Från 17 998:–
Njut av palmstränder, avkoppling och riktigt god mat mitt i Indiska oceanen.

Här kan du koppla av vid poolen eller stranden under 4 sköna dagar. Om du vill vara lite mer aktiv finns det en mängd möjligheter att utforska ön eller ge sig ut på utflykter.

Dag 1 Övernattning i Johannesburg eller Kapstaden
Dag 2 Johannesburg/Kapstaden – Mauritius, transfer till hotellet
Dag 3-6 Avkoppling på Mauritius
Dag 7 Flyg Mauritius – Johannesburg (på morgonen). Hotellrum finns att tillgå i Johannesburg. Flyg Johannesburg – Skandinavien (på kvällen)

Bilder
Klicka på bilderna för att förstora dem
Hotell

På den här förlängningen kan du välja mellan tre hotell:

Casuarina Hotel
Det 3-stjärniga hotellet ligger på öns nordvästra sida med utsikt över lagunen vid den världsberömda kritvita sandstranden, Trou aux Biches. Det är 5 km till den livliga staden Grand Bay och 18 km till huvudstaden Port Louis. Halvpension ingår i priset för vistelsen.
Läs mer om hotellet på:
http://hotel-casuarina.com/mauritius/

Pris per person i 2024
17 998:– per person i delat dubbelrum på Hotel Casuarina
24 996:– per person i enkelrum på Hotel Casuarina

Pris per person i 2025
19 998:– per person i delat dubbelrum på Hotel Casuarina
26 496:– per person i enkelrum på Hotel Casuarina

Sofitel Mauritius l'Impérial Resort & Spa
Detta 5-stjärniga lyxhotell som ligger på västkusten erbju0der det lilla extra. Det finns flera restauranger och spa på hotellet, som ligger vid stranden omgivet av en stor tropisk trädgård.
Halvpension ingår i priset för vistelsen.
Läs mer om hotellet på:
https://sofitel.accorhotels.com/gb/hotel-1144-sofitel-mauritius-l-imperial-resort-spa/index.shtml

Tillägg för uppgradering av hotell i 2024
+ 3 500:– per person i delat dubbelrum på Sofitel Mauritius l'Impérial Resort & Spa
+ 9 498:– i enkelrum på Sofitel Mauritius l’Imperial Resort & Spa

Tillägg för uppgradering av hotell i 2025
+ 6 000:– per person i delat dubbelrum på Sofitel Mauritius l'Impérial Resort & Spa
+ 13 998:– i enkelrum på Sofitel Mauritius l’Imperial Resort & Spa

Priset inkluderar
 • Flyg Johannesburg/Kapstaden – Mauritius t/r
 • Transport mellan flygplats och hotell
 • 1 övernattning på hotell i Johannesburg eller Kapstaden
 • Tillgång till hotellrum i Johannesburg på hemresedagen
 • 5 nätter på Casuarina Hotel/Laguna Beach/Sofitel Mauritius Imperial
Bokning

Reseförlängningen ska bokas tillsammans med din resa eller senast 75 dagar före avresa. Vi rekommenderar att du bokar din reseförlängning i så god tid som möjligt eftersom vi inte kan garantera lediga platser på hotell och flyg på alla avresedatum. Priset på reseförlängningen kan variera beroende på utbud och efterfrågan.

Rated 4 out of 5 by from En fantastisk Safariresa En helt magisk resa. Vi fick lära oss så mycket av vår fantastiske guide Solmon. Personalen på Honeyguids camp i Entabeni var så trevliga och serviceinriktade. Vi kände oss verkligen bortskämda.
Date published: 2023-10-28
Rated 5 out of 5 by from Bra upplägg, gav ett stort mervärde jfr "vanlig" safari. Mycket spännande och omväxlande safari. Vår rangerledare var helt fenomenal i kunskap och engagemang. Både teori och praktik.
Date published: 2023-09-21
Rated 5 out of 5 by from En fantastisk resa med en fantastisk ranger/guide Honey guide rangercamp med personal är helt underbart! Vår guide Solomon älskar uppenbarligen naturen, djuren och sitt jobb och har förmågan att sprida det intresset till oss gäster. Han är helt fenomenal! Men vi skulle ha hämtats direkt på flygplatsen av en kvinnlig guide, vi väntade i en timme innan några deltagare ringde Albatros och fick veta att guidens privata bil gått sönder. Efter ytterligare en timme dök hon upp, tog oss till bussen och vidare till Pretoria. Där gick bussen sönder. Chauffören jobbade hårt med att laga bussen och skaffa fram reservdelar där guiden först föreslog att vi skulle samla ihop pengar till en Uber så att vi kunde åka till ett ”mall” i diplomatkvarteren. Tack och lov så bekostade sedan albatros vår taxi. Jag skulle inte rekommendera denna guide! Vi kom fram till Honeyguide ranger camp kl 19 istället för kl 14. Väl framme så fick vi ett fantastiskt mottagande! Hemresedagen skulle oxå kunna göras mer intressant! Antingen att man lämnar campen senare och får en sovmorgon eller att man åker på morgonen och t ex har en stadstur i Johannesburg.
Date published: 2023-04-19
Rated 5 out of 5 by from Kärt återbesök på Ranger camp Denna resa är så otroligt bra på många sätt, så efter fem år bestämde vi oss för att åka tillbaks. Mycket är sig likt. Underbar personal som tar väl hand om sina gäster. Mycket och god mat. Buffé till frukost och kvällsmat gör att det alltid finns olika alternativ att välja av. Det är en speciell känsla att efter en tidig morgondrive, startar kl 06.00, få komma tillbaka efter tre timmar och sätta sig vid frukostbordet och diskutera med sitt resesällskap om vad man sett och upplevt under morgontimmarna. Varje dag har man antingen game drives på morgonen eller kvällen, natten ibland. Då resan är 16 dagar lång blir det många timmar i naturen vilket är underbart. Första veckan kombineras med teori som bl a handlar om etik, ekologi, astronomi och olika däggdjur. Vi fick ett kompendium för att studera ovan ämnen och i slutet av resan gjordes ett litet prov. Allt står inte i detta häfte utan det gäller att även snappa upp vad rangern/naturguiden upplyser om. Det är bra att ta med varma kläder. Morgon och kväll/natt kan vara kalla och det kan bli blåsigt då man åker jeep. Fleece, vindtygsjacka, mössa och handskar bör finnas i varje packning och rejäla skor med bra sula. I resan ingår flera bush walks och en längre vandring på fem-sex timmar. Vi hade turen att få en helt makalös ranger som guide under vår vistelse. Det han inte vet om det lokala djur- och naturlivet är inte värt att veta. Mycket professionell, kunnig, lyhörd och rolig. Jag rekommenderar verkligen denna resa om man är intresserad av djur, växter och natur samt vill lära sig mer om just dessa ämnen. Det är safari men också mycket mer.
Date published: 2023-04-18
Rated 4 out of 5 by from Djur,Natur och God mat för hela slanten Underbar djur och naturresa. Trevliga tält med badrum och dusch. Mycket bra och god mat. Djur upplevelsen var över förväntan. Mycket bra guide som kunde förklara och beskriva på ett mycket enkelt sätt djurens beteende. Lite kallt tidigt på morgonen och sent på kvällen. Ta med varma kläder. Vi åkte i april. Om man endast planerar göra en enda safariresa är detta helt klart ett mycket bra alternativ. Varje dag bjöds man på nya överraskningar. Bra service och kanon personal. Kan inte bli bättre.
Date published: 2019-04-17
Rated 4 out of 5 by from Leva i bushen utan pengar och nycklar ! Härligt att bo på ett ställe, utan stress. Mycket god mat. Tyvärr för lite djurarter. Inhägnat stort område, inte riktiga Afrika där djur vandrar fritt.
Date published: 2019-04-16
Rated 5 out of 5 by from Supertrevligt och mycket lärorikt <3 Denna resa gav mig hopp om mänskligheten, underbara människor, natur och givetvis alla djuren. Sydafrika rocks :)
Date published: 2018-09-17
Rated 5 out of 5 by from Intressant och givande resa Det var en mycket intressant, spännande och givande resa om naturen och djuren i denna region. Reseledaren var mycket kunnig och fick deltagarna intresserade av naturen och djuren på ett mycket skickligt sätt.
Date published: 2018-09-16
 • y_2024, m_4, d_22, h_4
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.41
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_18
 • loc_sv_SE, sid_ZARTR19, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor