USA - från kust till kust

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Den ultimata USA-resan från östkusten till västkusten

Drömmer du om att åka tvärs över USA; från Broadways gator till Hollywood – USA:s och världens filmstad nummer 1? Följ då med på denna Albatrosresa, där vi startar i New York och slutar i Los Angeles – och upplever allt däremellan. Vi besöker 17 stater – alla med sin egen unika särprägel – och sex av USA:s mest berömda nationalparker, bland annat Monument Valley och Grand Canyon. Resan är en enastående möjlighet att komma nära inpå den amerikanska kulturen, som från väst till öst binds samman av en fantastisk gästfrihet. 

Transporten sker i komfortabla bussar med air-condition.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Ja

 • Vaccination Nej

 • Valuta US dollar

Dagsprogram
Dag 1 Stockholm – New York
Dag 2 New York. Stadsvandring, båttur och tid på egen hand
Dag 3 New York – Philadelphia – Washington DC. Kvällstur ”Washington by night”
Dag 4 Washington DC. Sightseeing och tid på egen hand
Dag 5 Washington – Gettysburg – Amish Country – Williamsport
Dag 6 Williamsport - Niagara Falls, Canada. Båttur på den kanadensiska sidan av vattenfallen
Dag 7 Niagara Falls – Lansing och Michigan State Capitol
Dag 8 Lansing – Chicago. Stadsvandring och tid på egen hand
Dag 9 Chicago – Sioux Falls. Över Mississippi
Dag 10 Sioux Falls – Badlands Nationalpark - Mt. Rushmore – Rapid City
Dag 11 Rapid City – Crazy Horse Monument – Ft. Laramie – Cheyenne
Dag 12 Cheyenne - Denver – Golden – Grand Junction
Dag 13 Grand Junction – Monument Valley – Page
Dag 14 Page – Antelope Canyon – Grand Canyon – Williams
Dag 15 Williams – Seligman – Valley of Fire – Las Vegas. Las Vegas by Night
Dag 16 Hooverdammen och tid på egen hand. Möjlighet för kvällsarrangemang med Las Vegas-show och middag
Dag 17 Las Vegas – Mojaveöknen – spökstaden Calico Ghost – Los Angeles/Glendale
Dag 18 Los Angeles med stadsrundtur och besök på Getty Center/Villa
Dag 19 Avresa från Los Angeles
Dag 20 Hemkomst till Sverige

Bilder

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
52 998:–
Stockholm
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
52 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Stockholm – New York

Vi ankommer till New York och checkar in på vårt hotell. Vi tar pulsen på staden med en kvällspromenad innan hotellsängen och sömnen kallar.

Dag 2
New York. Stadsvandring, båttur och tid på egen hand
New Yorks berömda gula taxibilar

Vi har hela dagen i New York, och vi börjar med att åka på en sightseeingtur i buss runt om i staden. Vi ska bland annat se stadens gröna lunga, Central Park, som fyller 3,4 km2 och årligen har omkring 25 miljoner besökare som kommer för att njuta av det gröna mitt i storstaden. Vi kör längs med den fashionabla Fifth Avenue som går längs med parken och erbjuder ett överflöd av läckra butiker. Vi besöker även St. Patricks Cathedral, en imponerande gotisk domkyrka, säte för den katolska ärkebiskopen i New York. Ovanför ligger Rockefeller Center, en av New Yorks klassiska skyskrapor, byggt 1939 i art deco-stil. 

Vi fortsätter till Times Square, ett myller av ljusreklamer, billboards och trafik, och fortsätter till de lugnare kvarteren Greenwich Village och Soho, där mindre gator och små, exklusiva butiker och gallerier skapar en trevlig stämning. Vi besöker Chinatown, den kinesiska stadsdelen med alla dess butiker och restauranger och fortsätter till business-distriktet Wall Street och Battery Park och vidare ut till vattnet vid Manhattans sydspets. 

Nu ska vi se lite närmare på New Yorks mest kända dam: Frihetsgudinnan. Vi åker båt ut till Liberty Island där hon står och sedan tillbaka igen (ingen ilandstigning). Den enorma statyn skänktes till USA från Frankrike år 1886 som ett tecken på ländernas broderskap. Nära Frihetsgudinnan finns det gamla immigrationscentret Ellis Island. Det var platsen för mer än 12 miljoner europeiska invandrares första möte med "drömmarnas land” i väster.

Kvällen tillbringas på egen hand. Om du vill kan du besöka Empire State Building - här uppifrån har man en fantastisk utsikt över Manhattan. Den 102-våningar höga byggnaden stod färdig 1931, och lobbyn med sin högglanspolerade marmor är ett vackert exempel på Art Deco-arkitektur (entré ingår inte i priset). Vill du gå på teater så kan vi rekommendera att du köper dina biljetter på Times Square. Där kan man ofta köpa dem till reducerade priser. 

Vi ser så mycket trafiken låter oss hinna med, och du kan även fortsätta att utforska staden på egen hand till fots eller med subway (biljetter är inte inkluderade). 

Dag 3
New York – Philadelphia – Washington DC. Kvällstur ”Washington by night” ca. 400 km
Liberty Bell i Philadelphia

Vi lämnar New York för den korta resan till Philadelphia. Staden är en av de äldsta i USA, och har en mycket viktig roll i landets historia. Vi kommer att ta en tur genom stadens centrum, som har omvandlats till en historisk park, och kommer att på det sättet bekanta oss med den amerikanska historien och staden Philadelphia. Vi åker bland annat förbi Liberty Bell Center där den amerikanska självständighetsförklaringen undertecknades den 4:e juli 1776. Vi kommer fram till Washington under eftermiddagen. Om du har lust kan du på kvällen följa med på en kvällstur genom Washington. Vi åker längs The Mall, en grön esplanad som flankeras av stora monument som på kvällen är vackert upplysta (inkluderat i resans pris).

Dag 4
Washington DC. Sightseeing och tid på egen hand
Jefferson Memorial

I dag ska vi se närmare på Washington och några av de monument som vi fick höra om igår kväll. Vi ska även besöka militärkyrkogården Arlington och John F. Kennedys grav med den eviga lågan. Inte långt härifrån ligger Lincoln Memorial, ett marmortempel som bärs upp av 36 vita marmorpelare vilket motsvarar antalet amerikanska stater under Lincolns tid. Vid Vietnam-muren kan man se de över 58 000 namnen på de amerikanska soldaterna som miste livet under Vietnam-kriget. Alla namnen är inristade i svart granit. Vi fortsätter till Capitol Hills, en liten kulle med Kapitoliums vita kupol. Det är den byggnad som representerar både den lagstiftande och dömande makten: kongressen och den högsta domstolen. Vi ser Vita huset från utsidan innan vi beger oss till nationalbiblioteket Library of Congress.

Framför Capitol Hill ligger The Mall och en mängd imponerande museum inom bland annat naturhistoria, historia och konst, allt under Smithsonian institutionens vingar. Vi avslutar turen på Air & Space Museum, där luftfartens historia finns samlad från Charles Lindberghs "Spirit of St Louis" till kommandoenheten från Apollo 11. Du kan välja mellan att åka med bussen tillbaka till hotellet eller stanna kvar vid The Mall. Resten av dagen är på egen hand. 

Dag 5
Washington – Gettysburg – Amish Country – Williamsport ca. 450 km
Traditionellt transportsätt för Amish-folket

Efter frukost fortsätter vi till Gettysburg, där det viktigaste slaget i det amerikanska inbördeskriget utspelade sig. Under tre ödestigna dagar från den 1:e till den 3:e juli 1863 stupade mer än 7 000 män, över 33 000 blev sårade och runt 11 000 försvann eller blev tillfångatagna i det blodigaste slaget i hela det amerikanska inbördeskriget. Totalt miste det svindlande antalet på 625 000 människor livet under de fyra år som kriget varade. 

Slaget slutade med att den framgångsrika sydstatsarmen, ledd av general Robert E. Lee, fick se sig besegrade av Unionsstyrkan och general George Gordon Meade. Inbördeskriget var långt ifrån slut efter slaget vid Gettysburg – det skulle ta nästan två år till, innan det äntligen blev fred och Unionen återförenades. 

Fyra månader efter slaget invigde president Abraham Lincoln en kyrkogård på platsen där slaget utkämpades och höll sitt berömda Gettysburg-tal, där han fastställde krigets betydelse och förnyade sitt löfte om att se till att det fick ett slut. Talet hör än idag till den obligatoriska läsningen för amerikanska skolbarn. 

Förutom kyrkogården rymmer området idag Gettysburg National Memorial Park till minne om det fruktansvärda slaget, som vände kriget till nordstaternas fördel. Ett krig, som än idag påverkar den amerikanska befolkningen. 

Efter besöket i Gettysburg åker vi vidare till Lancaster, där vi besöker Amish-folket, närmare bestämt besöker vi ett område som är befolkat av denna grupp. Amish-folket syftar till de tyska, holländska och schweiziska invandrarna som flyttade över Atlanten till Amerika för att slippa förföljelse i sina hemländer. En del av dessa immigranter bosatte sig i östa Pennsylvania och staden Lancaster.

Amish är en ur vår synvinkel strikt form av kristendomen. Här uppmanas hårt arbete och ett enkelt liv. Dessutom tolkas bibeln bokstavligt, och pacifism är en oumbärlig grund. Det hårda arbetet med jordbruk bedrivs med jordbruksredskap som vi inte använt på över ett sekel. Detta kräver många hjälpande händer och det är inte onormalt att ha 8–10 barn. 

När vi kommer till Lancaster kommer du känna igen Amish-folket direkt när du ser dem. Klädseln för kvinnor är långa klänningar och för männen svarta byxor, jacka och bredbrättad hatt. Idag ska vi höra mer om Amish-folkets traditioner och livsstil, och det känns som att resa ett par århundranden tillbaka i tiden. 

Dagen avslutas i den lilla staden Williamsport.

Dag 6
Williamsport - Niagara Falls, Canada. Båttur på den kanadensiska sidan av vattenfallen ca. 375 km
De imponerande Niagarafallen

Vi lämnar Williamsport och staten Pennsylvania och åker till ett av världens mäktigaste vattenfall, Niagarafallen. Vi tillbringar gott om tid vid de enastående vattenfallen. Niagara Falls är namnet på två städer, en i USA och en i Kanada, och på de tre stora vattenfall som skiljer de båda städerna åt. 

De tre fallen heter American Falls, Bridal Veil Falls och Horseshoe Falls. De är alla är ett bevis på naturens underverk och besitter en nästan obeskrivlig skönhet. Vi ska ut på en båttur med Hornblower och vi kommer nära vattenmassorna (vi får låna en regnjacka ombord) och prickar samtidigt av ännu ett land på vår världskarta: Kanada. Om det mot förmodan ligger is på vattnet tar vi istället en promenad runt vattenfallen.

Vattenfallen bildades under den senaste istiden när isen drog sig tillbaka. Vatten från de nybildade sjöarna The Great Lakes (bland annat Lake Michigan) plöjde sin väg genom landskapets sluttningar för att slutligen rinna ner i Atlanten. Vattenfallen är inte speciellt höga, men mycket breda. Det är cirka 168 000 kubikmeter vatten som varje minut faller över kanten.

Övernattning i Niagara Falls, Kanada.

Dag 7
Niagara Falls – Lansing och Michigan State Capitol ca. 520 km
Vi vinkar hejdå till Niagarafallen!

Dagens första programpunkt är att vi korsar gränsen till USA. Sedan fortsätter vi till Lansing, huvudstad i staten Michigan. Vi besöker Michigan State Capitol, ett klassiskt kännetecken för en statshuvudstad, vars torn sträcker sig 81 meter över marken. Michigan State Capitol var ursprungligen upplyst av gaslampor, som 1900 ersattes med elektriskt ljus, och istället för de ursprungliga trägolven består golvet idag huvudsakligen av svartvitt kakel av Vermont-marmor och kalksten. Undantaget är golvet i rondellen, som består av 976 genomskinliga glasstenar. Stenarna varierar i storlek, så det ser ut som att de bildar en skål som speglar kupolen ovan, då man ser ned på dem från de översta våningarna. Detta är inte den enda synvillan; det som i byggnaden ser ut som valnötsträ är i själva verket behandlad vit Michigan-tall. 

Vi njuter av Lansings innerstad och åker sedan till vårt hotell. 

Övernattning i Lansing.

Dag 8
Lansing – Chicago. Stadsvandring och tid på egen hand ca. 375 km
Vy över Chicago

Tidigt på morgonen lämnar vi Lansing och tar vägen söder om Lake Michigan till Chicago. Idag nämns staden ofta i samband med Barack Obama. Han har nämligen tillbringat en stor del av sitt vuxna liv här. Chicago är också känt för att världens första skyskrapa byggdes i staden. I Chicago finns också Amerikas högsta byggnad, Willis Tower (tidigare Sears Tower). Skyskrapan har 108 våningar och är 527 meter hög. 1871 utbröt den stora Chicagobranden som förstörde stora delar av staden och gjorde mer än 90 000 människor hemlösa. Staden byggdes snabbt upp igen, och de skenande fastighetspriserna gjorde att man började bygga på höjden istället. Vis av skadorna efter branden använde man ett annat material till byggnaderna – mycket mer stål och betydligt mindre trä.

På 1860-talet kom en grupp stadsbor med en ny vision för stadens framtid. De föreslog ett revolutionerande nätvärk av parker som går runt den södra, västra och norra delen av staden. Sammankopplat med breda gröna boulevarder blev det det första väg-och parksystemet av sin sort i Amerika. När parkerna var klara fick Chicagos fabriksarbetare och andra invånader möjlighet att gå ut i grönområden istället för att ägna sig åt mer syndiga nöjen såsom hazardspel och saloonsbesök.

Det bor cirka 2,9 miljoner människor i staden, vilket gör Chicago till USA:s tredje största stad. Staden är inte vacker i klassisk mening, men besitter en rå charm. Här finns en stor och levande musikscen med blues, jazz och rock och massor av spelställen och restauranger. Här finns till och med varmkorvsstånden i gourmetversioner!

Vi anländer till ”The Windy City” sent på förmiddagen, och då vi har kört in i en ny tidszon får vi en timme till skänks. Vi åker direkt på en stadsrundtur där vi bland annat ska besöka Navy Pier, som är en pir på cirka en kilometer som går rätt ut i Lake Michigan. Piren byggdes 1916, och här finns bland annat ett stort pariserhjul, en teater, affärer, restauranger och små grönskande trädgårdar. Vi fortsätter till den fashionabla shoppinggatan Magnificent Mile och svänger sedan in på Lakeshore Drive. Den sträcker sig längs Lake Michigan, och vi ser närmare på den vackra sjön under vår väg. 

Vi åker vidare till centrum som i Chicago kallas "The Loop". Vi har resten av eftermiddagen på egen hand men möts igen på kvällen för att checka in på vårt hotell.  Chicago är en storstad med allt vad det innebär av parker, torg och museer. Museum Campus är väl värt att besöka. Här hittar man ett planetarium, ett akvarium och stadens naturhistoriska museum med den största Tyrannosaurus Rex som någonsin har hittats! 

Kvällen är fri att disponera som man vill. Ta exempelvis en taxi på egen hand till en lokal bluesklubb och njut
av kvällen med fantastisk musik i öronen.
Övernattning i Chicago.

Dag 9
Chicago – Sioux Falls. Över Mississippi ca. 925 km
Vi säger farväl till Chicagos gator

Återigen tillryggalägger vi en bra bit på kartan när kör västerut mot Sioux Falls. Ungefär halvvägs korsar vi Mississippifloden. Vi tar också en lunchpaus på vägen, eftersom vi först ankommer till Sioux Falls och vårt hotell på kvällen.

Sioux Falls är South Dakotas största stad med cirka 155 000 invånare. Staden är döpt efter vattenfallet i den närliggande floden Big Sioux River. Floden bildades under den senaste istiden som inträffade för cirka 14 000 år sedan. Innan européerna kom till platsen var den bebodd av olika indianstammar. Längs flodbankarna har man funnit gamla gravar och andra arkeologiska fynd som vittnar om indianernas förflutna här i området.

Dag 10
Sioux Falls – Badlands Nationalpark - Mt. Rushmore – Rapid City ca. 660 km
Badlands vidsträckta landskap

Vi kör ännu längre västerut mot Badlands Nationalpark i South Dakota. På vägen stannar vi i Al´s Oasis i vars tillhörande butik man kan köpa all världens Västern-souvenirer.  Vi korsar ännu en ny tidszon och får en timme på köpet.

Badlands erbjuder en nästan överjordisk naturupplevelse. Som namnet antyder är det karg natur som möter oss här. Det var områdets indianer som gav platsen namnet ”maco sika” (dåligt land). Det förkrympta bergslandskapet med djupa klippskrevor har jämförts med ett hav som helt har torkat ut. Och det är inte helt fel - under förhistorisk tid var området täckt av hav och det finns rika fyndigheter av fossiler av havsdjur som levde här i Badlands för miljontals år sedan.

Allt är inte knotiga bergstoppar - Badlands har också vidsträckta grässlätter som redan för tusentals år sedan var jaktmarker för de amerikanska indianerna. 

Vi övernattar i Rapid City. Staden grundades under slutet av 1800-talet av gruvarbetare som kom hit i samband med den stora guldrushen. 

Vi fortsätter till ett av USA:s mest kända nationalmonument, Mount Rushmore. Det är porträtt av fyra av Amerikas stora presidenter - George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt och Abraham Lincoln – som är uthuggna direkt ur berget. Dessa enorma granitstoder skapades av skulptören Gutzon Borglum. Han arbetade tillsammans med 400 arbetare under 14 år, från 1927 till 1941 med att hugga ut porträtten. Tanken var att varje president skulle avbildas från huvudet ner till midjan, men arbetet fick avslutas i förtid eftersom det saknades finansiering. 

Resten av kvällen tillbringas på egen hand.

Dag 11
Rapid City – Crazy Horse Monument – Ft. Laramie – Cheyenne ca. 530 km
Mount Rushmore

Dagen startar med ett besök vid Crazy Horse Memorial. Crazy Horse tillhörde Oglala Lakota Nation, en del av sioux-indianerna. Han deltog i Fetterman-massakern och ledde slaget vid Little Bighorn i juni 1876, där Custer och hans regemente utplånades. Crazy Horse Memorial är förmodligen världens största konstgjorda monument, samma klass som Cheopspyramiden i Egypten. Monumentet är tydligt inspirerad av det närliggande Mount Rushmore, vilken i jämförelse liknar en miniatyrupplaga av de fyra amerikanska presidenterna. 

Lakotahövdingen Henry Standing Bear gav skulptören Korczak Ziolkowski i uppdrag att göra skulpturen i ett berg i Black Hills, och den skulle symbolisera hela ursprungsbefolkningen och deras ärofyllda kamp. Konstnären började spränga i berget 1948, och efter hands död tog familjen över projektet, som ännu inte är färdigt. Crazy Horses huvud blev färdigt och invigdes 1998 och motsvarar i storlek ett 9-våningshus. 

Dagens nästa stop är det historiska Fort Laramie, som är en stor del av de amerikanska vilda västen-historierna och är platsen för flera filmer om såväl indiankrigen som nybyggarhistorierna. Kanske har du läst eller sett ”The Oregon Trail”. Alla karavaner till Oregon åkte nämligen via Fort Laramie, vilket för övrigt många karavaner på väg mot Kalifornien och Utah också gjorde. Bortsätt från upptäcktsresande var pälsjägarna de första vita att ta sig till den vilda, vackra naturen runt mellanvästern floder och sjöar. En av de första var Jacques La Ramie, som tog sig hit omkring 1815, men sedan försvann spårlöst under en jakt. På den tiden var förklaringen att de lokala arapahoe-indianerna (allierade med cheyenne) hade dödat honom och lagt hans kropp i en bäverdam. Därav namnet Laramie, vilket till Jacques La Ramies ära kom att pryda både floden, bergen, staden och det historiskt viktiga fortet. 

Fortet, som ursprungligen var en privat handelsstation i östra Wyoming mellan floderna Laramie och North Platte, bytte namn flera gånger innan det blev köpt av armén 1849. Då användes fortet som förläggning för att skydda det stigande antalet karavaner. Under 1850-talet lyckades man hålla någorlunda lugn och ro i området genom avtal med indianerna. Dock dödade Lakota Sioux Nation 29 soldater under det som blev känt som Grattan-massakern. Soldaterna försökte arrestera en stammedlem som motsatte sig avtalen. Kanske kan man se detta som en varning för vad som väntade. Många historier från indiankrigen och inbördeskriget har kopplingar till fortet, vilket ses som ett stort kulturarv i USA.

Övernattning i Cheyenne.

Dag 12
Cheyenne - Denver – Golden – Grand Junction ca. 600 km
Denver

Idag lämnar vi Wyoming och korsar gränsen till Colorado och kommer fram till Denver. Denver kallas för The Mile High City, eftersom stadens höjd över havet är en amerikansk mile, eller 1 610 meter. Ett annat namn är The Queen of the West eftersom staden ligger vid foten av The Rockies, som Rocky Montains kallas för i dagligt tal. Staden grundades som en så kallad frontlinjestad i utkanten av Kansas-distriktet 1858. Det var guldrushen som förvandlade staden till en riktig vilda västern-stad med salooner, spelhålor, vackra kvinnor och boskapshandel nära cheyenne-och arapahoindianernas tältläger vid South Platte River. Stadens namn kommer från markhandlaren general William Larimer, som såg stora utvecklingsmöjligheter i området och anskaffade sig därför en stor del av marken. Han namngav området Denver efter Kansas guvernör, James W. Denver, i hopp om att det skulle ge staden en bättre chans att utses som huvudstad i de nya territorierna. Han hade dock inte hört att guvernören redan hade dött. 

Efter vårt stopp i Denver fortsätter vi till Golden, som med sin historiska stadsdel fortfarande ser ut som det gjorde på nybyggarnas tid då Golden var områdets huvudstad. Staden fick smeknamnet ”Den sista platta staden” eftersom det var det sista stoppet innan Rocky Mountains och det var även här som guldgrävarna och gruvarbetarna skaffade sig förnödenheter innan de gav sig av till bergen. En annan sak som har satt Golden på kartan är bryggeriet Coors, som förutom att vara ett av de största bryggerierna i USA även grundades här i Golden. 

På eftermiddagen fortsätter vi till Grand Junction, som med sina 150 000 invånare är den största staden i västra Colorado. Grand Junction är en knytpunkt mellan Denver och Salt Lake City, och det är även här som tågen lastas med de lokala jordbruksvarorna. I slutet av 1800-talet bosatte sig européerna i det frodiga Grand Valley, och området har med tiden utvecklas till ett av de största områdena i USA där det odlas persikor, päron, körsbär och majs. 

I slutet av 1970-talet och början av 1980-talet planterade man de första vinrankorna, och idag finns här mer än 20 vingårdar. Områdets klimat med varma dagar och kyliga nätter är perfekt för vinproduktion, och speciellt de röda vinerna är av hög kvalitet.  

Övernattning i Grand Junction.

Dag 13
Grand Junction – Monument Valley – Page ca. 640 km
Fantastiska vyer i Monument Valley

Vi korsar nu gränsen till staten Utah och kör igenom vackra Castle Valley, som har fått sitt namn efter de slottsformade klipporna som omger staden. Området har varit bakgrund för många western- och spelfilmer, och många kommer säkert att känna igen landskapet på från filmer som "Rio Grande" och "Thelma & Louise". Vi åker även förbi Fisher Towers, som består av karaktäristiska röda sandstensformationer som stäcker sig upp mot himlen.

Dagens kanske största höjdpunkt är Monument Valley. Nationalparken Monument Valley, vars unika klipplandskap har varit med i oräkneligt många westernfilmer, ligger i ett navaho-indianreservat. Vi byter buss till ett mindre fordon och åker ut på en tur genom landskapet. Vår lokala chaufför, som härstammar från navaho-indianerna, visar oss runt i det storslagna landskapet.

Dagen avslutas med övernattning i staden Page.

Dag 14
Page – Antelope Canyon – Grand Canyon – Williams ca. 350 km
Fantastiska utsikter i Grand Canyon

Antelope Canyon är en fantastisk ravin där vattenmassorna har skapat spiralformade klippformationer i alla tänkbara nyanser av rött, gult och brunt. Glöm inte kameran, för här kan du definitivt ta några fantastiska semesterbilder medan vi går runt bland formationerna. Vattnet har med tiden format klipporna till rundade skulpturer som är krökta och mjuka.

Sedan korsar vi stadsgränsen till Nevada och kommer på eftermiddagen fram till världens åttonde underverk; Grand Canyon. Detta imponerande naturfenomen är världens största ravin med helt otroliga dimensioner; ett genomsnittsdjup på 1,6 kilometer, bredd på upp till 28,8 kilometer och längd på hela 446 kilometer. På en klar dag kan man se så långt som 300 kilometer. Vi tillbringar dagen i Grand Canyon Nationalpark, där de många utsiktsplatserna på South Rim bjuder på varierande och fantastiska utsikter över det imponerande landskapet. Utsiktspunkterna ligger på ravinens platta toppar, som ursprungligen var flacka flodslättar innan Coloradofloden började gräva sig ner genom de mjuka klippformationerna och skapade detta otroliga nätverk av raviner och floddalar som idag utgör en av världens mest fantastiska vyer. 

Det finns möjlighet (om tiden tillåter) att för egen räkning uppleva Grand Canyon från luften på en helikoptertur. 

Efter besöker fortsätter vi till Williams där vi övernattar.

Dag 15
Williams – Seligman – Valley of Fire – Las Vegas. Las Vegas by Night ca. 520 km
Charmiga Seligman

På vår väg mot Las Vegas kör vi förbi Seligman, en liten stad vid den legendariska Route 66, där tiden tycks ha stått stilla sedan 1960-talet. Seligman byggdes på 1880-talet som ett stopp på vägen längs med järnvägen mot väst. Då huvudvägen Route 66 kom till på 1920-talet tog staden emot resenärer som behövde tanka, få mat i magen och en sängplats för natten. Flera av de gamla skyltarna finns fortfarande kvar längs med vägarna, och du kan köpa med en liten Route 66-souvenir i någon av stadens små butiker.

Sedan är det dags att besöka en av de kanske mest förbisedda sevärdheterna i Nevada: Valley of Fire State Park. Den har fått sitt namn efter de röda, orangea, gula och bruna nyanserna som reflekteras i landskapet då solens strålar skiner. 

Från den fridfulla Valley of Fire åker vi nu vidare till neonljusets huvudstad och syndens håla. På kvällen når vi fram till Crazy City USA (1,9 miljoner invånare) där det finns glitter och neon överallt. Hedonismens huvudstad grundades på 1930-talet av maffian, mitt i öknen i den liberala delstaten Nevada, där den extremt torra marken inte gav några andra inkomstmöjligheter än att starta kasinon och barer. 

Oavsett fördomar kan man inte annat än imponeras av den surrealism som staden utstrålar. De stora kasinona är uppbyggda kring olika teman, alltifrån medeltiden och det gamla Rom till pirater och cirkus. Las Vegas gör sig bäst när mörkret fallit med allt glitter och all glamour. 

I kväll finns det möjlighet att följa med utflykten ”Las Vegas By Night” – en kväll som bjuder på de Las Vegas neonupplysta gator som Las Vegas Boulevard. Här ligger hotell och kasinon sida vid sida som ett ljushav i öknen. Vår reseledare berättar om stadens historia och om utvalda ikoniska byggnader i världens främsta underhållningsstad. Utflykten tar cirka 3,5 timmar och är en fin introduktion till Las Vegas, så att du är väl förberedd att uppleva precis det du vill den följande kvällen. Vi reserverar oss för ändringar i utflykten.

Övernattning i Las Vegas.

Dag 16
Hooverdammen och tid på egen hand. Möjlighet för kvällsarrangemang med Las Vegas-show och middag
Välkommen till Las Vegas

Idag besöker vi den enorma Hooverdammen, som ligger lite utanför Las Vegas. Hooverdammen, som blev klar 1936, är 221 meter hög och 379 meter lång och samlar upp vatten från Coloradofloden till Lake Mead, en av världens största konstgjorda sjöar. Det tog tusentals arbetare fem år att bygga den enorma betongdammen bit för bit, och mer än 100 personer fick sätta livet till under arbetets gång. 

Förutom en fantastisk panoramautsikt från dammens utsida får vi även en tur in i vattenkraftens innersta, där man på 70 sekunder färdas med hiss 160 meter rakt ner i Black Mountain-klipporna. Vi går genom en tunnel, som borrades vid byggandet på 1930-talet, och ser några av de nio meter breda rören som transporterar omkring 340 000 liter vatten i sekunden till generatorerna. 

Resten av dagen är avsatt för upplevelser på egen hand i Las Vegas fascinerande vimmel av kasinon, matställen och shoppingbutiker. Även dagtid är det ofta full fart på stadens många kasinon, som i dagsljuset ser väldigt annorlunda ut jämfört med nattens glittrande neonljus.  

The Strip är en knappt 7 kilometer lång del av Las Vegas Boulevard där de riktigt stora hotellen, resorten och kasinona ligger, flera utav dem världens största. Totalt finns det över 150 000 hotellrum på The Strip. 

Det "gamla" Las Vegas ligger runt Freemont Street, där legendariska kasinon och hotell ligger sida vid sida och badar i ett överflöd av neonljus. 

På kvällen finns det möjlighet att se en tvättäkta Las Vegas-show. Vegas har genom tiderna bjudit på flertalet stjärnspäckade underhållnings-shower, och kvällens utflykt erbjuder en härlig mix av showdans, sång, trolleri, glitter och glamour. Denna show beställs och betalas hemifrån. 

Övernattning i Las Vegas.

Dag 17
Las Vegas – Mojaveöknen – spökstaden Calico Ghost – Los Angeles/Glendale ca. 500 km
Mojaveöknen

Vi lämnar Las Vegas och fortsätter vår resa genom Mojaveöknen. Den omfattar omkring 35 000 km2 och breder ut sig över fyra stater. Vi kommer dock att nöja oss med att åka in i två av dem. Öknen är uppkallad efter mojave-indianerna som har reservat i området. Trots torkan (här faller det sällan mer än 250 millimeter regn per år) så räknar man med att det troligen finns mellan 1 700 och 2 000 växtarter här. Den mest kända, som nästan har blivit symbolen för ökenväxter, är Joshuaträdet (Yucca brevifolia).

Vi fortsätter väster ut till spökstaden Calico, som ursprungligen var en gruvstad som grundades 1881. 

När Calico hade som flest invånare bodde här 1 200 personer, det fanns 22 saloons och mer än 500 silvergruvor i omgivningen. Calico-gruvdistriktet var ett av de rikaste i hela Kalifornien. 1907 föll dock priserna på silver, och samtidigt flyttade gruvarbetarna med de stora företagen till Death Valley, och långsamt blev Calico en spökstad. Idag är en tredjedel av staden det ursprungliga Calico, resten är rekonstruktioner som har byggts för att återskapa känslan av vilda västern. På den gamla huvudgatan kan man bland annat besöka stadens museum, en saloon samt olika små butiker. 

Vi når Los Angeles och stadsdelen Glendale sent på eftermiddagen där vi övernattar innan vi imorgon på allvar upptäcker miljonstaden.

Som bekant är Los Angeles en miljonstad och därför kan det ibland vara köer på vägarna.

Dag 18
Los Angeles med stadsrundtur och besök på Getty Center/Villa ca. 100 km
Upptäck Hollywood och Los Angeles!

Los Angeles är USA:s näst största stad med 15 miljoner invånare och en enorm yta, som gör staden svår att överblicka. LA, som staden kallas i dagligt tal, är världens främsta underhållningscentrum, speciellt när det handlar om film, tv och musik, men staden är även framstående inom nöjesparker, konst och kultur. Los Angeles är staden där man kan leva den amerikanska drömmen. Några få lyckas hamna i miljonvillorna i Bel Air och Malibu, medan många andra tvingas lämna staden utan att drömmen gått i uppfyllelse.  

Idag ska vi utforska LA på en spännande stadsrundtur. Vi ska uppleva Hollywoods stjärnglans: vi ser den legendariska premiärbiografen Chinese Theatre och vi promenerar längs med Walk of Fame, där tusentals berömda namn inom film-och musikbranschen finns förevigade med en stjärna i trottoaren. Vi ska också se den berömda Dolby Theatre (tidigare Kodak Theatre) som varje år lockar hundratals stjärnor till röda mattan då Oscarsgalan går av stapeln. Även när det inte är Oscarsgala finns det goda chanser att stöta på kändisar, i alla fall vanliga människor som lever på att klä ut sig till legender från den amerikanska underhållningsindustrin. För några dollar ställer de upp och låter sig fotograferas tillsammans med oss. 

Efter stadsrundturen fortsätter vi till antingen Getty Center eller Getty Villa. De två museerna har bägge stängt vissa dagar, så beroende på veckodag går vi till antingen till Getty Center eller Getty Villa. Den avlidna oljemiljonären J. Paul Gettys stora konstsamling är fördelad mellan dessa två museer, som tillsammans utgör J. Paul Getty Museum. Museet drivs av J. Paul Getty Trust, världens rikaste konstinstitution. Getty Villa från 1974 byggdes inte långt ifrån Gettys egna hus i stadsdelen Pacific Palisades och rymmer hans stora samling med fynd från antikens Rom, Grekland och Etrurien. Villan själv är inspirerad av Villa dei Papiri från den antika staden Herculaneum och är omgiven av en trädgård i romersk stil. Samlingen består av omkring 44 000 objekt, som härstammar från perioden 6 500 f.Kr till år 400 e.Kr. 

Getty Center från 1997 tronar på toppen av en kulle i stadsdelen Brentwood, och den vackra moderna arkitekturen huserar passande nog Gettys samling av modern konst, främst europeisk konst från 1800-talet (bland annat van Gogh och Gauguin) och europeisk och amerikansk fotografisk konst från 1800-och 1900-talet. Komplexet rymmer även en skulpturträdgård, ett forskningscenter med ett enormt konstbibliotek och flera olika administrativa byggnader tillhörande J. Paul Getty Trust.  

Efter vårt museibesök kör vi tillbaka till vårt hotell, och resan av kvällen är fri för egna upplevelser. 

Övernattning i Glendale. 

Dag 19
Avresa från Los Angeles

Vi checkar ut från vårt hotell och åker till flygplatsen för att resa hem.

Dag 20
Hemkomst till Sverige
Vi landar hemma i Sverige efter en resa fylld av upplevelser. 

Utflykt- Aftonarrangemang med Las Vegas ”The Show” och middag

VEGAS! THE SHOW” är allt vad du kan föreställa dig om Las Vegas presenterat på ett sätt som endast Las Vegas kan. Showen dyker ner i historiken som förvandlade staden från ett ökenområde till ett mecka för underhållare från hela världen.

Showen bjuder på musik av några av Las Vegas mest minnesvärda ikoner: Rat Pack, Elvis och många andra. Upplev en kväll med klassisk Vegas-underhållning. Dansare och showgirls rör sig njutningsfullt mellan scenerna till tonerna från livebandet som tar oss med på en resa tillbaka i tiden. Här kan den mest ståndaktige inte stå emot att börja trampa i takt med fötterna.

Denna kväll inkluderar även en stor och välsmakande buffémiddag och transport till och från showen.

Pris: 1 498 kr person

I Las Vegas

Prisinformation

Resans pris

Från 52 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
17 998:–
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – New York/Los Angeles - Stockholm
 • Utflykter och entréer enligt program
 • Boende på bra hotell i delat dubbelrum (tillägg för enkelrum)
 • Frukost alla dagar utom i New York
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd vid sjukdom från 6% av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/Komplement till hemförsäkring
 • ESTA-avgift, 14 USD per person
 • Dricks, räkna med 90-100 USD per person 
 • Las Vegas-show och middag, 1098 kr per person
 • Eventuella extra arrangemang
 • Frukost i New York
 • Personliga förnödenheter
 • Tillägg för enkelrum
 • Administrationsavgift: 150 kr (bortfaller vid online-bokning)
 • Allt som inte nämns under “Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

Om du vill låsa din resväska ska du använda ett TSA-lås. Bagaget kontrolleras av The Transportation Security Administration på flyget från och till USA. De har en huvudnyckel som kan öppna alla TSA-lås. Om du har låst väskan med ett annat lås förbehåller de sig rätten att bryta upp låset. Detta gäller även inbyggda lås i väskan. TSA-lås kan köpas i de flesta väskbutiker och finns både som hänglås och väskrem.

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resedagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 20 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

 

Resa med barn till USA

Om du reser med barn till USA, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, ska du vid avresa kunna visa upp en skriftlig tillåtelse från båda föräldrarna på engelska med följande formulering:

"I acknowledge that my wife/husband/etc. is traveling out of the country with my son/daughter etc. He/She/They has/have my permission to do so."

Detta ska undertecknas av båda föräldrarna. Dessutom ska du ta med barnets personbevis på engelska (kan beställas hos Skatteverket).

För säkerhets skull är det en god idé att kontakta den amerikanska ambassaden i Stockholm för att säkra dig att det inte har tillkommit några ändringar: http://sweden.usembassy.gov/

Mer om USA

Här kan du läsa mer om vaccinationer, visum, tidsskillnad etc:

www.albatros-travel.se/resmal/nordamerika/usa/fakta

 

Extra rengöring av hotell och bussar

Extra rengöring av hotell och bussar

Albatros prioriterar våra gästers trivsel och trygghet på resan högt och vi är i nära kontakt med våra samarbetspartner i USA för att säkra rengöring av bussar och hotell lever upp till gällande regler. 
Bussarna vi använder oss av blir dagligen desinficerade av chaufförerna och hotellen har tagit fram extra stränga regler om rengöring. Hotellen kontrolleras löpande av våra samarbetspartner på plats. Incheckning genomförs kontaktlöst och rummen blir rengjorda och desinficerade extra noggrant och det säkras att ingen har tillträde till rummen efter rengöring innan en gäst checkar in. Det finns handsprit på flera ställen på alla hotell. 

Handen på hjärtat

Information

Många drömmer om att resa genom USA från öst till väst, från kust till kust. USA är ett fantastiskt resland och
upplevelserna är många och skiftande. Under den här typen av resa tillbringar man mycket tid i bussen, och
det är bra att vara väl förberedd. USA har i allmänhet bra vägar och våra duktiga chaufförer kör oss tryggt
hela vägen fram. Vi stannar regelbundet och bussresan genom det fantastiska landskapet är en upplevelse i
sig. Under resans gång bor vi på bra mellanklasshotell centralt eller i utkanten av städerna, vilket är en bra
utgångspunkt för nästa dags program.

Turistbussarna i USA är vanligtvis bekväma. Däremot finns det oftast endast en ingång längst fram i bussen.
Dessutom finns varken mugghållare eller förvaringsfack på stolsryggarna. Ta gärna med en bra ryggsäck för
personliga ägodelar vid utflykter och under bussresan.

Den amerikanska frukostkulturen är förhållandevis enkel jämfört med den skandinaviska. Frukosten på de
flesta standardhotell i USA består av Continental breakfast vilket brukar innebära kaffe/te, juice och toast
med smör och marmelad. Det är inte heller ovanligt att frukosten serveras på papperstallrikar, eftersom det
är många som gärna tar med sig frukosten och äter den på språng. Särskilt i New York kommer man inte så
långt med frukostpengarna. Därför har vi valt att exkludera den dyra frukosten ur resans pris. Istället kommer
vår reseledare föreslå alternativa frukostställen i området. På så sätt kan du köpa både bättre och billigare
frukost och får även upplevelsen att äta den på en lokal amerikansk diner.

Den amerikanska drickskulturen kan framför allt av oss skandinaver ses som ett irritationsmoment. För att du
som resenär ska besväras så lite som möjligt brukar reseledaren ofta erbjuda sig att samla in dricks från hela
gruppen, fördelad över de olika programpunkterna på resan. Du kan läsa mer om dricks och hur Albatros
förhåller sig till det här: www.albatros.se/praktisk/ingar-dricks-i-resanspris

Före avresa

ESTA - inresetillstånd till USA

Senast 72 timmar före avresa ska du ansöka om inresetillstånd till USA.

Det gör du genom att klicka här:  https://esta.cbp.dhs.gov

Här får du ett preliminärt inresetillstånd och ett nummer som du ska printa ut eller skriva upp och ha med dig under hela resan, eftersom flygplatsmyndigheterna i Sverige och USA kan kräva att få se det. Det kostar ett mindre belopp, ca. 14 dollar, som du betalar med kreditkort. Inresetillståndet gäller i två år eller till ditt pass utlöper om detta sker inom två år.

Krav om visum om du har besökt Irak, Iran, Syrien och Sudan

Om du som svensk medborgare har rest till Irak, Iran, Syrien eller Sudan efter den 1 mars 2011, kan du inte längre resa in i USA på ESTA-godkännande. Du ska istället ansöka om visum hos den amerikanska ambassaden i Stockholm. Detsamma gäller medborgare med dubbelt medborgarskap i antingen Irak, Iran, Syrien eller Sudan.

Du kan läsa mer på den amerikanska ambassadens hemsida https://se.usembassy.gov/

Elektronisk utrustning i handbagaget

Viktig information om din flygresa

Vänligen uppmärksamma att amerikanska myndigheter har infört strängare säkerhetskrav vid flygresor till USA. Alla mobila enheter som man tar med i handbagaget på flyget (mobiltelefoner, surfplattor, Ipad, bärbar dator etc.) ska ha fullt uppladdat batteri, så att man vid en kontroll i säkerhetskontrollen kan sätta på sin telefon etc.

Om din mobila enhet inte är uppladdad eller kan sättas på är det inte tillåtet att ta med den på flyget, utan man måste lämna den i säkerhetskontrollen och man är heller inte garanterad en plats på flyget längre.

 

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 5 out of 5 by from En härlig resa med många väntade och inte minst oväntade upplevelser Det som till stora delar gjorde resan så bra och intressant, var reseledarens förtjänst. Elisabeth Huckaby-Eriksson är mycket engagerad i sitt uppdrag, hon gjorde verkligen allt hon kunde för att vi som grupp skulle få ut så mycket som möjligt av resan; hon berättade kunnigt och utifrån sin egen livserfarenhet. Tillsammans med chauffören Darryl (Anderson, Pennsylvania) bildade hon ett mycket bra och trivsamt team som drog nytta av varandras kunskaper genom hela resan. Darryl körde oss lugnt, tryggt och säkert från kust till kust och var, liksom Lisa, alltid på ett glatt humör.
Date published: 2016-10-06
Rated 5 out of 5 by from USA - Underbart Spännande Annorlunda Som förstagångsbesökare var Kust till kust-resan ett utmärkt sätt att bekanta sig med detta jätteland, eller snarare kontinent. Kontrasterna är stora och avstånden enorma, men, som Karin Boye diktade: ”Nog finns det mål och mening med vår färd, men det är vägen som är mödan värd.” För så var det. Transporterna blev små historielektioner kryddade med personliga erfarenheter från den sympatiske och engagerade reseledaren. Att ”bara” åka till New York eller någon av de andra storstäderna gör säkert att man hinner fördjupa sig mer, men den här rundresan bjuder ett smörgåsbord av allt vad USA har att erbjuda.
Date published: 2019-06-18
Rated 5 out of 5 by from Lärorik och upplevelserik resa kust till kust Alltigenom bra resa med ett bra upplägg där vi fick en heltäckande uppfattning om USA med dess natur och större städer. Vi rekommenderar starkt denna resa. Att vi sedan hade en fantastiskt engagerad och kunnig reseledare gjorde naturligtvis sitt till att upplevelsen blev så bra. Den långa bussresan hade oroat oss lite, men tiden gick fort och vi fick under resan mycket bra information om landet blandat med passande musik och reseledarens personliga reflektioner.
Date published: 2016-11-17
Rated 5 out of 5 by from En fantastisk resa. En fantastisk resa. Reseledaren Lisa var otroligt bra hon var den bästa reseledaren jag har haft. Hon gjorde resan till en oförglömlig upplevelse. Hon var kunnig och alltid hjälpsam. En fantastisk reseledare som Albatros ska vara rädd om.
Date published: 2016-10-07
Rated 5 out of 5 by from Spännande resa med många härliga intryck Tack och lov att vi åkte på denna resa! Vi fick se och uppleva det mesta, träffa trevliga och intresserade amerikaner, se fantastiska vyer i många nationalparker och landsbygd samt se alla dessa små mysiga städer inne i landet. Allt tack vare vår härliga guide Lisa som med sitt ständiga leende, kunskap och mycket stora engagemang lotsade oss runt, visade oss både stort och smått och även vågade sig på en tur med tunnelbanan i New York med oss alla. Tack Lisa och chaufför Larry samt övriga trevliga medresenärer för att resan blev så härlig som vi hoppades på!!!
Date published: 2018-10-07
Rated 5 out of 5 by from "Från Kust till Kust - från Klarhet till Klarhet" En till ALLA DELAR - FULLKOMLIG RESA. * Resans perfekta route och utomordentligt intressanta innehåll. * Disponeringen av dagarna/veckorna. * Samtliga hotells standard inklusive frukostar. * Bussförare Carlos fascinerande körteknik och alltid så vänliga bemötande. Varje mil, av de 909, blev till ALLT - från bekväma till gjädjefyllda! * De flesta, största och mest lysande Stjärnorna ger vi DON. Vår Guide, Ciceron, Reseledare, Djupa Kunskapskälla mm etc osv - OCH MEDMÄNNISKA under HELA denna... * ...FANTASTISKA RESA och... * ...DON ÄR UNIK; TACK.
Date published: 2017-11-13
Rated 4 out of 5 by from Underbar resa Vi fick en helt underbar reseledare och en säker och snäll chaufför, de gjorde alla 840 milen i en inte så vänlig och trång långfärdsbuss smärtfri. Vi fick se så mycket med bra upplägg av historia/er från reseledaren.
Date published: 2016-10-07
Rated 5 out of 5 by from En mycket spännande resa med gigantiska upplevelser. En upplevelserik resa från dag 1 till dag 22 med många spännande sevärdheter. Har verkligen fått uppleva USA från New York till San Francisco, på ett trevligt sätt. Stor anledning till att det blev så bra är Tack vare vår kunniga Guide och vår Driver som körde bussen lugnt och tryggt
Date published: 2016-10-23
 • y_2020, m_8, d_14, h_15
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.10
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_4, tr_72
 • loc_sv_SE, sid_USRTR04, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor

21USRTR04PSE2605