Vårkryssning i Holland

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Kryssa genom våren och upplev några av Hollands mest kända kulturstäder

Upptäck Holland när våren står i full blom! Resan börjar i tyska Köln varifrån vi styr ut och reser genom hundraåriga kanaler längs Europas gamla vattenvägar, och anländer till en ny spännande stad varje dag.

Under resans gång kan du ta en promenad genom bildsköna gamla Nijmegen, besöka fiskeorten Enkhuizen och titta på kanalerna i guldåldermålarnas Amsterdam. Du kan också besöka den berömda blomsterparken Keukenhof och med egna ögon se varför holländarna hyser en så stark kärlek till just tulpaner. Det moderna Holland ser vi i Rotterdam, Europas största hamnstad.

Helpension är inkluderad på det trevliga fartyget Rhein Melodie.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor, Kryssningar

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro

Dagsprogram 6 dagar
Dag 1
Flyg Stockholm – Frankfurt. Kölns domkyrka och incheckning på fartyget
Dag 2
Rotterdam. Möjlighet till utflykt med rundtur i Rotterdam
Dag 3
Enkhuizen. Båttur över Markermeer och Ijsselmeer. Stadsrundvandring till fots i Enkhuizen med möjlighet att besöka Zuiderseemuseet på egen hand
Dag 4
Amsterdam(Coenhaven). Möjlighet till utflykt till blomsterparken Keukenhof och kanalrundtur Amsterdam
Dag 5
Nijmegen. Rundvandring till fots i hansestaden Nijmegen
Dag 6
Köln, Tyskland. Hemresa

MS Rhein Melodie

Rhein Melodie är ett bekvämt och modernt flodkryssningsfartyg med plats till 198 passagerare fördelade på tre däck

Njut av det avkopplande livet ombord på det stora fartyget – i den trevliga loungebaren, över en god middag i restaurangen, på det stora soldäcket eller mer privat i din egen hytt. Fartyget har även en liten butik och ett bibliotek/läsrum.

Fartyget är 132 meter långt och 11,4 meter brett och byggdes 2005. Här får du både modern komfort och trevlig stämning på en och samma gång. Njut av en god drink i loungebaren, koppla av på soldäckets solstolar eller med en god bok i biblioteket. Alla måltider (helpension) serveras i fartygets restaurang, som skiftar mellan buffé och bordsservering.

Klicka här för att se hyttplan

Klicka på bilderna för att se dem i större format

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
13 498:–
Stockholm
Fullbokad
14 598:–
Stockholm
Fullbokad
14 998:–
Stockholm
Fullbokad
14 998:–
Stockholm
Fullbokad
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Frankfurt. Kölns domkyrka och incheckning på fartyget Avresa med skeppet kl. 16.30
Kölner Dom är den största gotiska kyrkan i norra Europa

När vi kommer fram till Frankfurt flygplats kör vi direkt till Köln. Om tiden tillåter efter ankomst till Köln anordnar reseledaren en kort stadsvandring i den gamla romerska staden. Köln sägs ha varit en av de största städerna utanför Rom och hette Colonia Claudia Ara Agrippinensium. Det romerska inflytandet syns överallt i stadsbilden. Till och med i parkeringsgaragen stöter man ofta på rester av romerska byggnationer.

Kölns Alstadt är inte lika imponerande som i många andra tyska städer, men det är väldigt trevligt att strosa runt längs de slingriga gatorna. Här finns ett litet stämningsfullt torg, Alter Markt, och en del historiska byggnader. Dessa är dock inte originalbyggnader, utan uppfördes efter andra världskriget under vilket Köln praktiskt taget jämnades med marken. Det finns en historia som säger att när invånarna kom upp från sina skyddskällare efter de sista bombningarna och såg sig runt började de prata om huruvida de skulle bygga upp staden igen eller flytta någon annanstans. Men när de såg att Kölner Dom, som av ett mirakel, stod kvar, beslutade de sig för att stanna. Den imponerande domkyrkan är ett ypperligt exempel på gotisk arkitektur och i övrigt den största gotiska kyrkan i Nordeuropa. Kölner Dom finns med på UNESCOs lista över världens kulturarv, och är en av Tysklands mest välbesöka sevärdheter. 

Vi kör sen till Rhens strand och det är nu dags att checka in för fartyget som ska vara vårt hem de kommande 5 nätterna. Strax därefter styr vi kosan mot Rotterdam dit vi anländer följande morgon.

Dag 2
Rotterdam. Möjlighet till utflykt med rundtur i Rotterdam Ankomst till Rotterdam kl. 10.30, avgång kl. 21.00
Erasmusbron i Rotterdam

Under natten har vi färdats från Köln till södra Holland och ankommer till Rotterdam. Deltat runt Rotterdam, Rhen-Meuse-Scheldt är ett resultat av de många floder som flyter samman i området innan de når Nordsjön. Det kallas ofta bara för Rhendeltat eftersom Rhen är den största enskilt bidragande floden. Det gör området rikt på öar, sjöar, och kanske viktigast av allt, vattenvägar!

Vattenvägarna gör Rotterdam till en dynamisk internationell stad som rymmer världens fjärde största och utan tvekan mest hektiska hamnar. Här är det alltid fullt med tankfartyg, containerfartyg och de klassiska långa transportflodbåtarna som vi förmodligen får se flertalet gånger under resans gång.

Dagens Albatrosutflykt fokuserar på den moderna staden Rotterdam, och vi tittar givetvis också på Erasmusbron över floden Maas, och får en känsla för Rotterdams maritima miljö.

(Dagens utflykt i Rotterdam ingår inte i resans pris. Ett speciellt utflyktspaket kan köpas till, se mer information längre ner i programmet).

Dag 3
Enkhuizen. Båttur över Markermeer och Ijsselmeer. Stadsrundvandring till fots i Enkhuizen med möjlighet att besöka Zuiderseemuseet på egen hand Ankomst till Enkhuizen kl. 11:30. Avgång från Enkhuizen ca. 22:00
Enkhuizen

Fartyget åker idag till i Enkhuizen i provinsen Noord-Holland, och under morgonen lämnar vi floderna, slussarna och kanalerna och åker ut på Markermeer. Efter lunch kan du tillsammans med reseledaren upptäcka den lilla fiskarstaden. 

Enkhuizen ligger i Ijsselmeer och har sina rötter hela vägen tillbaka i 700-talet. Blomstringsperioden tar först fart på 1500- 1600-talet, och är även känd som gyllene perioden för Holland. Enkhuizen var utgångspunkt för det framgångsrika nederländska Ostindiska kompaniet som importerade kryddor som peppar, muskotnöt och nejlikor från Asien, som såldes för höga summor i Europa. Det samma var gällande för de närliggande städerna Hoorn och Amsterdam. Stadens fall som stormakt beror på, precis som för andra städer i Holland och Belgien, att hamnen fylldes med sand. Och därmed flyttades merparten av handeln från staden till Amsterdam. Enkhuizens lilla torg, den trevliga marinan, tornet och de slingrande små gatorna är absolut värda en promenad! Staden är också hemvist åt det spännande Zuiderseemuseum som berättar om livet vid Zuidersee med både en utomhus- och inomhusutställning (inträde bekostas själv).

Dag 4
Amsterdam(Coenhaven). Möjlighet till utflykt till blomsterparken Keukenhof och kanalrundtur Amsterdam Ankomst kl. 03.30. Avresa 18.00
Amsterdams kanaler

Vi har lagt till i Amsterdam för morgonen. Efter frukost börjar dagens utflykt för den som har köpt rederiets utflykt till Keukenhof. Med buss besöker vi den världskända och färgsprakande blomsterparken Keukenhof. I parken står hela sju miljoner av de vackraste blomsterlökarna i full blom med över 800 olika tulpansorter.

I parken, som endast håller öppet några veckor om året, anmäler våren sin ankomst med en uppsjö av färger. I den 32 hektar stora parken finns ett otal blomsterutställningar och flera vackra inspirationsträdgårdar. Bland annat den historiska trädgården som med sina tulpaner berättar den vackra blommans 400-åriga utveckling till den kultiverade växt den är idag. Här hittar vi även exemplar på nya färger och varianter som vi kommer att kunna köpa i framtiden men som fortfarande inte finns på marknaden. Här kan den som själv vill anlägga en tulpanträdgård få bra tips och råd. Vi ger oss ut i parken för att titta på det fantastiska blomsterhavet. Efteråt kör vi tillbaka till Amsterdam.

Här börjar dagens utflykt för den som har köpt Albatros utflyktspaket och vi ger oss ut på en stämningsfull båttur längs stadens många kanaler. Här ser vi husbåtar och de klassiska smala byggnaderna (packhus) som präglar stadskärnan. Staden visar sig från sin bästa sida i det gamla arbetarkvarteret Jordaan. De små gatorna mellan de tre stora kanalerna är mest kända som ”Nio små gator” (De negen straatjes). Här trängs ett antal intressanta designers bredvid specialbutiker, gallerier och de så kallade bruna kaféerna som är gamla, patinerade värdshus med god holländsk och belgisk öl i sitt sortiment.

Om de smala kanalerna tillåter åker vi i Jordaan förbi ett av Amsterdams största dragplåster i form av Anne Franks Hus. Huset ligger vid kanalen Prinsengracht nära kyrkan Westerkerk. Här, i huset där Anne Frank tecknade ner sin berömda dagbok, återges den skakande historien om den judiska flickan och hennes familj som i flera år gömde sig i ett hemligt rum i huset tills de avslöjades och skickades till koncentrationsläger.

Om du väljer att tillbringa dagen i Amsterdam på egen hand kan du bland annat besöka några av stadens museer. Amsterdam är en spännande museistad och hemvist åt många av världshistoriens största konstnärer, och museiväggarna bjuder på många imponerande konstsamlingar. Gå gärna på upptäcktsfärd runt Museumplein (museikvarteret) där du hittar stadens mest prominenta konstmuseer. Rijksmuseum Amsterdam rymmer en stor samling mästerverk: från religiös konst till guldåldermålningar och verk av bland annat Rembrandt. På Van Gogh-museet presenteras världens största Van Gogh-samling med över 200 målningar och 500 skisser av den store mästaren.

Den moderna konsten har sitt hem på Stedelijk-museet medan ett antal andra utställningsbyggnader och museer var och en på sitt sätt medverkar till att kasta ljus över Hollands historia som flottnation och kolonialmakt. Det gäller bland annat Amsterdams spännande historiska museum som interaktivt berättar historien i byggnaden på Kalverstraat.

(Dagens utflykt Keukenhof och kanalturen i Amsterdam ingår inte i resans pris. Speciellt utflyktspaket kan köpas till, se mer information längre ner i programmet).

Vänligen notera: Vi försöker i största möjliga mån hitta en kajplats i Amsterdams centrum. Tyvärr är detta inte alltid möjligt, och även om kajplatsen redan är bokad och bekräftad förbehåller hamnen sig alltid rätten att flytta fartyget upp till bara några få timmar före ankomst. Om kajplatsen befinner sig långt från centrum och utanför gångavstånd bokar vi en busstransfer i samband med de i programmet inplanerade stadsrundturerna och utflyktspaketet. Den som inte deltar i det planerade programmet eller vill lägga till egna programpunkter står själv för transportkostnaden från och till fartyget.

Dag 5
Nijmegen. Rundvandring till fots i hansestaden Nijmegen Ankomst till Nijmegen kl. 02.30. Avgång kl. 13.30
Charmiga Nijmegen

På morgonen kommer vi fram till Nijmegen som är Hollands äldsta stad i landets största provins Gelderland. Vi kan njuta av utsikten över de gamla kyrkspirorna och den vackra hansaarkitekturen.

Reseledaren erbjuder en frivillig stadsrundtur till fots i staden. Denna avslutas runt den historiska stadskärnan Grote Markt där det finns massor av caféer som kan dämpa kaffebehovet längs vägen. Man kan även besöka nationalcykelmuseet Velorama. På tre våningsplan berättar man om cykelns tillkomst och utveckling med åtskilliga små berättelser och anekdoter om tvåhjulingen (entre inte inkluderad).

Ett populärt ställe att besöka för både lokalinvånare och turister som vill ha en mer avslappnad upplevelse är paren Kronenburgerpark, som ligger mitt i staden. Vackra fontäner, änder, hägrar, välansade gräsmattor och en trevlig atmosfär dominerar parken. Stadens andra kända park Valkhof Park ligger också ganska nära centrum, dock i motsatt riktning. Här kan man se ruinerna av den gamla borgen samt borgkapellet som fortfarande står kvar. Summa summarum är parken väl värd ett besök.

Efter lunch styr vi kosan mot Tyskland, närmare bestämt Köln, dit vi anländer nästa morgon.

Dag 6
Köln, Tyskland. Hemresa Ankomst kl. 07.00

Efter frukost ombord på båten vinkar vi farväl till besättningen och kör till flygplatsen i Frankfurt där flyget hem till Sverige väntar.

Utflyktspaket

För Albatros gäster erbjuder vi ett utflyktspaket som anordnas av vår Albatros-reseledare. Utflyktspaketet ska beställas hemifrån senast 45 dagar före avresa. 

I utflyktspaketet ingår: 

 • Amsterdam. Halvdagsutflykt till blomsterparken Keukenhof 
 • Amsterdam. Halvdagsutflykt med kanaltur i Amsterdam 
 • Rotterdam. Halvdagsutflykt i Rotterdam

Pris: 1 998,- kr

Vi förbehåller oss rätten att endast genomföra våra extrautflykter vid ett tillräckligt stort antal deltagare. 

Blomsterparken Keukenhof

Prisinformation

Tillägg för enkelhytt
 • Tillägg för utsides enkelhytt på Main-däck kategori C:  kr 6 998:-
 • Tillägg för utsides enkelhytt på  Main-däck kategori D: kr 6 398:-
 • Tillägg för utsides enkelhytt på Middle-däck kategori B: kr 10 798:-
 • Tillägg för utsides enkelhytt på Upper-däck kategori A: kr 15 398:-
Tillägg för hyttuppgradering
 • Tillägg för utsides hytt på Middle-däck kategori B kr per person: kr 2 198:-
 • Tillägg för utsides hytt på Upper-däck kategori A kr per person: kr 4 798:-
Rabatt för hyttkategori – delade dubbelhytter
 • Rabatt för hytt på Main-däck kategori D, kr per person: 400:-
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Frankfurt t/r
 • Transport enligt program
 • Stadsvandringar i Nijmegen, Enkhuizen och Köln
 • Frivilliga promenader med reseledaren
 • 5 nätters kryssning med Rhein Symphonie i delad dubbelhytt med fönster på Main-däck kategori C.
 • Helpension på fartyget (ev. måltider på land sker på egen bekostnad)
 • Kaffe och te till måltiderna på fartyget 
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring, 7% av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring 
 • Utflyktspaket med 3 utflykter och eventuellt övriga utflykter på land 
 • Tillägg för enkelhytt
 • Eventuella måltider på land
 • Eventuella drycker utöver redan nämnda
 • Dricks till fartygsbesättningen (rederiet rekommenderar 10-13 euro per person och natt) 
 • Dricks till lokalguider och chaufförer (räkna med totalt 4 euro per person)
 • Personliga förnödenheter
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”
 • Administrationsavgift per faktura utgår med 150 kronor (bortfaller vid onlinebokning)
   

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

Ta gärna med en mindre ryggsäck eller väska för dagsutflykter och resdagar, eftersom du oftast inte har tillgång till ditt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med handduk. Ta gärna med en kikare. Du missar mycket om du inte har en.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 30 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Vem kan delta?

För att få delta i flodkryssningen måste du vara fullt rörlig och kunna färdas utan hjälp till fots i städer och på stigar i parker. Personer under 18 år måste resa i sällskap av målsman över 18 år.

Särskilda hälsovillkor

Enligt rederiets regler är du förpliktad att informera Albatros om eventuell sjukdom eller handikapp, graviditet eller andra omständigheter som kan ha betydelse för ditt välbefinnande eller hälsotillstånd under kryssningen.

Lämpar sig inte för personer med rörelsehinder

Vid några av våra utflykter och rundturer i städerna promenerar vi, och vi går ofta från fartyget till stadskärnan. Många av städernas gamla stadsdelar är kulturmärkta och har kullerstensgator, och här går det inte att köra buss. Vi får å andra sidan uppleva mycket mer av atmosfären när vi närmar oss staden till fots. Vi kan även resa med allmänna färdmedel som spårvagn och tunnelbana. Som deltagare av den här resan ska du räkna med att gå upp till cirka 6 kilometer om dagen i ett lugnt tempo på stadsvandringarna. Dessa varar mellan 1,5 och 2,5 timmar. Du ska vara fullt rörlig och kunna ta dig fram utan hjälp.

Fartyget är tyvärr inte anpassat för personer med rörelsehinder som inte kan röra sig på egen hand. Det beror bland annat på säkerhetsmässiga skäl eftersom rederiet kräver att alla ska kunna förflytta sig från en båt till en annan utan hjälp från personal eller medpassagerare.

Av säkerhetsmässiga skäl får rullstolar och rullator inte heller föras ombord på fartyget. Samtliga gångar måste ha fri passage.

Utflykter – halvdag och heldag

Vanligtvis anordnas halv - och heldagsutflykter. Det innebär inte nödvändigtvis att utflykterna varar exakt en halv eller en hel dag. En halvdagsutflykt görs vanligtvis antingen på förmiddagen eller eftermiddagen, och brukar inte inkludera en måltid. Man är alltså tillbaka igen lagom till lunch eller middag. Utflykterna varar vanligtvis 2-4 timmar. En heldagsutflykt varar cirka 5-9 timmar och sträcker sig över en huvudmåltid, som inte alltid är inkluderad i priset. Det här anges i utflyktsbeskrivningen.

Tidsangivelser i flodkryssningarnas dagsprogram

Tidsangivelserna i reseprogrammet och de hamninlopp som nämns är med förbehåll för ändringar från rederiet. Vi upplever vanligtvis väldigt få ändringar vid hamninsegling, men enskilda tidsändringar förekommer på nästan alla resor, eftersom vi är i vindens och vädrets händer. Vanligtvis är det slusstider, vattenstånd och flodtrafik som står bakom de mindre ändringarna. Vi väljer ändå att inkludera tiderna i programmet så att vi får en god bild av hur mycket tid man ska räkna med i hamn/land på resstoppet. Det ingår givetvis i flodupplevelsen!

Handen på hjärtat

Flygtider

På de flesta kryssningsresor har fartygen en bestämd tid de ska avgå på vår ankomstdag. Vi försöker därför på resor med ett längre transportavstånd flyga tidigt till resmålet, så vi undviker att vi försenade. Detsamma gäller för hemresan, då vi brukar ha lite senare flygtider så vi har gott om tid, ifall vi skulle bli försenade.

Keukenhof

Namnet Keukenhof för tankarna till en köksträdgård, vilket är något missvisande. Men själva besöket är en alldeles unik upplevelse. Den efterhand enorma blomsterparken är utan tvekan värd ett besök och är en av höjdpunkterna vid resor till Holland under den här perioden. Det ska däremot nämnas att det är fler som har upptäckt samma sak, och vi måste dela upplevelsen med cirka 45 000 besökare som dagligen besöker ”köksträdgården”.

Nicko Cruises

Nicko Cruises är ett tysk rederi som har tre-och fyr-stjärniga fartyg, där komfort och service kan jämföras med hotell i samma klass. Det är skillnader på fartygen beroende på byggnadsår, faciliteter och hytter, så därför ska man se på fartygsbeskrivningen för varje resa. Med det sagt är upplevelsen ombord för de flesta på en nivå över vad vardagen hemma bjuder på. Gästerna ombord på fartyget är primärt från Skandinavien och Tyskland. Huvudspråken ombord är ofta tyska och på några avgångar engelska. Det kommer alltid att finnas en svensk reseledare med som har hand om Albatros-gruppen. Personalen på båten talar engelska och tyska. 

Kajplats

När flodkryssningsfartygen lägger till ligger fartygen förtöjda långskepp utanför varandra på flera ställen. Det innebär att du kan uppleva att titta in i sidan av ett annat fartyg, istället för att ha utsikt över landskapet eller en stad när fartyget ligger förtöjt. Och att man måste gå via andra båtar för att komma i land – eller att andra passagerare går genom "vårt" fartyg.

Så långt det är möjligt försöker rederiet få båtplatser i centrum av de städer vi besöker. Tyvärr är detta inte alltid möjligt, och även om en kajplats är bokad och bekräftad, förbehåller sig hamnen alltid rätten att flytta vårt fartyg helt fram till några timmar före ankomst. Det betyder att i fall där kajen är långt ifrån centrum och utanför gångavstånd, måste vi åka buss eller använda kollektivtrafik till centrum när vi åker på utflykt jfr. programmet.

Om du inte deltar i det planerade programmet, eller om du vill inkludera egna programpunkter, är transport från fartyget på egen bekostnad.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 5 out of 5 by from Fin upplevelse på kanaler Fantastisk reseledare, Eva Karlsson
Date published: 2023-04-24
Rated 4 out of 5 by from En flodkryssning vi längtat efter. Blomsterprakten i Kujkenhof och kanalturen i Amsterdam var höjdpunkterna, boendet på båten utmärkt. Programmet ändrades pga blåsigt väder och kändes därför ganska tunt. Men vår trevliga och kunniga reseledare Eva räddade situationen genom sitt stora engagemang.
Date published: 2023-04-23
Rated 5 out of 5 by from KRYSSNING REHN Allt var 100%,har ej tidigare upplevt att allt var så bra, har ingenting att säga något negativt om. Fanns det 200% så skulle jag betygsätta guiden Eva til detta.
Date published: 2023-04-23
Rated 5 out of 5 by from Annorlunda upplevelser på båt nära vattnet. Det skiftar oavbrutet. Fantastisk stad Rotterdam med magnifik modern arkitektur. Såg den från buss och båt. Tulpanfrossa i Amsterdam. Och en fin resa längs kanalerna.
Date published: 2023-04-23
Rated 4 out of 5 by from Fantastiskt att få se alla tulpaner iAmsterdam Jätteduktig reseledare
Date published: 2023-04-23
Rated 5 out of 5 by from En givande resa med trevliga medresenärer En resa i ”pensionärstempo” en utmärkt och kunnig reseledare som informerade på ett pedagogiskt och lättsamt sätt, samt skrev det trevliga dagliga informationsbladet
Date published: 2023-04-20
Rated 4 out of 5 by from Bra resa och trevligt umgänge En välplanerad resa med härliga deltagare och mycket bra reseledare
Date published: 2023-04-19
Rated 5 out of 5 by from Härlig resa Välorganiserad resa med en mkt kunnig guide, Jimmy.
Date published: 2023-04-19
 • y_2024, m_2, d_23, h_7
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.38
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_8, tr_89
 • loc_sv_SE, sid_DECRI03, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor