Victoriafallen, Rovos Rail och Big Five-safari

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Med världens lyxigaste tåg genom Zimbabwe och Sydafrika - i kombination med Victoriafallen och Big Five-safari

Exklusiv Afrikaresa för alla finsmakare! Vi inleder vår resa med 2 nätter på legendariska Victoria Falls Hotel och vandrar runt det brusande vattenfallet. Sedan stiger vi på Rovos Rail - världens lyxigaste tåg - på en resa genom Zimbabwe och Sydafrika.

I Pretoria lämnar vi tåget för att ge oss ut på safariäventyr på Albatros egen Honeyguide Ranger Camp. På den stämningsfulla campen väntar en äkta bushupplevelse och vi bor i bekväma och enkla canvastält på trädäck – så nära naturen vi kan komma. Campen ligger i vackra och mångfaldiga Entabeni viltreservat - ett av få reservat i Sydafrika som kan stoltsera med de berömda Big Five: elefant, noshörning, buffel, lejon och leopard.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Safari, Tågresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Ja

 • Vaccination Ja

 • Valuta US dollar og Rand

Dagsprogram 13 dagar
Dag 1
Avresa från Stockholm
Dag 2
Ankomst Johannesburg – Zebra Nature Reserve
Dag 3
Ankomst till Victoriafallen. Solnedgångskryssning på Zambezifloden. Välkomstmiddag
Dag 4
Victoriafallen. Vandra till vattenfallen
Dag 5
Victoriafallen. Landsortsbesök. Ombordstigning på Rovos Rail
Dag 6
Rovos Rail. Safari i Hwangwe nationalpark. Zimbabwe
Dag 7
Rovos Rail. Zimbabwe - Sydafrika. Marico Valley och Magaliesberg
Dag 8
Rovos Rail. Ankomst till Pretoria. Vidare till Honeyguide Ranger Camp i Entabeni viltreservat
Dag 9–11
Honeyguide Ranger Camp i Entabeni viltreservat. Safari, naturupplevelser och avkoppling
Dag 12
Honeyguide Ranger Camp – Johannesburg. Besök i Soweto och hemresa
Dag 13
Hemkomst

Hotell

Victoria Falls Hotel

Det legendariska, 5-stjärniga Victoria Falls Hotel i Zimbabwe är ett av Afrikas mest berömda – inte minst på grund av sitt vackra läge och sin karaktäristiska atmosfär. Hotellet, som är från 1904 bjuder på engelsk kolonialstil och är omgärdat av vacker natur med det UNESCO-skyddade Victoria-fallen som granne. Hotellet har dessutom en pool, tennisbanor, ett bibliotek och en liten kyrka. Det finns tillgång till trådlöst internet på hela hotellet och samtliga rum är utrustade med luftkonditionering, kassaskåp och digital satellit-tv. Badrummen har både badkar, dusch och hårtork och det finns tillgång till 24 timmars roomservice samt tvättservice.

Om man väljer att äta middag i The Livingstone Room byter man om till finare kläder. För herrarnas del innebär detta finbyxor, långärmad skjorta och hela finskor (inga jeans, safarikläder, shorts, sandaler eller gymnastikskor). För damerna gäller att låta den egna goda smaken råda!

Läs mer om hotellet på www.victoriafallshotel.co

Honeyguide Ranger Camp

Honeyguide Ranger Camp ligger i det privatägda Entabeni viltreservat som är en del av det UNESCO-skyddade Waterberg-reservatet.

Ranger Camp tillhör Albatros och består av 15 bungalower i canvas. Bungalowerna ligger på ett trädäck och man bor bekvämt med badrum och dusch under öppen himmel. Här finns en dubbelsäng eller två enkelsängar (standardtält), stol och skrivbord, skåp och safaristolar på terrassen. Vi har strävat efter att skapa en skön safaristämning nära viltet utan onödig lyx – även om det finns en härlig pool.

Namnet Ranger Camp, kommer från platsens historia som träningsskola för rangers. När de skulle i praktik i ett Big Five-safariområde bodde de lite avsides i förhållande till safarigästerna. Det här området har många vilda djur med en stor del av savannens vilt i och runt campen, som inte är inhägnad.

Efter solnedgången kommer en flock impalor ofta för att tillbringa natten i campen, för att få vara i fred för lejonen. Lejonen kan som alla reservatets djur gå igenom campen, men det finns hela tiden rangers i lägret.

Ranger Camp består av: 
11 standardtält
2 familjetält 
2 deluxe familjetält 

Från och med 2020 har vi 2 nya deluxe familjetält, som är extra stora med separat rum till barnen. Uppgraderingen kostar 1400 kr per person på resor med 4-5 nätter och 2000 kr på resor med 7 nätter på Ranger Camp. 

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
71 998:–
Stockholm
Fullbokad
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Avresa från Stockholm

Vi flyger från Stockholm på eftermiddagen.

Dag 2
Ankomst Johannesburg – Zebra Nature Reserve

Vid ankomsten till Johannesburg kör vi nordost till Albatros eget läger Zebra Nature Reserve https://zebranaturereserve.com utanför Pretoria.

Vi äter lunch vid ankomst och i solnedgången tar vi en biltur i den vackra naturen och ett besök på Zebras eget reptilcenter. Här får vi möjlighet att studera både sydafrikanska ormar och andra fascinerande reptiler. Centret fungerar även som tränings- och räddningscentrum för närområdet. Dagen avslutas med en middag.

Dag 3
Ankomst till Victoriafallen. Solnedgångskryssning på Zambezifloden. Välkomstmiddag
Ta gärna med ett paraply när du besöker Victoriafallen

På morgonen dag 3 flyger vi vidare till Victoriafallen i Zimbabwe. Vid ankomsten kör vi direkt till Victoria Falls Hotel, där vi ska tillbringa nästa nätter. Hotellet är ett av Afrikas mest kända – inte minst på grund av sitt vackra läge och karismatiska atmosfär. Hotellet utstrålar engelsk kolonialstil och är omgivet av den vackraste naturen.

På sen eftermiddag seglar vi på en så kallad sundownerkryssning på Zambezifloden ovanför vattenfallet. Vi njuter av en kall drink på däck samtidigt som vi håller utkik efter flodhästar och krokodiler i vattnet från vår säkra position på fartyget. På kvällen har vi en gemensam välkomstmiddag.

Dag 4
Victoriafallen. Vandra till vattenfallen

Efter frukost går vi på en vandring runt vattenfallen. Det finns många vackra vattenfall i världen, men Victoriafallen är nära att vara ett av de vackraste. Fallen är ungefär dubbelt så höga och en och en halv gånger så breda som Niagarafallen på gränsen mellan USA och Kanada, och det kan vara svårt att få nog av områdets skönhet och meditativa lugn.

Förutom naturens ljud är det få störningar och den gröna regnskogen fullbordar bilden. Vår reseguide berättar om platsens historia när vi utforskar fågeln och vilda djur runt fallen.

Dag 5
Victoriafallen. Landsortsbesök. Ombordstigning på Rovos Rail
Lyxtåget Rovos Rail

Idag besöker vi en by som ligger cirka 20 kilometer från Victoriafallen, där vi får ta del av lokalbefolkningens vardagsliv. Vi välkomnas in i några av ortens bostäder, får se hur man arbetar på fälten – och kanske får vi möjlighet att hjälpa till med några av dagens sysslor. Lunch ingår. Tänk på att vi måste checka ut från hotellrummet kl. 10.00. Hotellet ordnar förvaring åt vårt bagage.

På eftermiddagen återvänder vi till Victoria Falls Hotel. Här kan vi koppla av några timmar innan vi ger oss ut på en av världens mest exklusiva tågresor. 50 meter från hotellingången rullas röda mattan ut till tåget ”The Pride of Africa”. Vi avnjuter ett glas svalkande champagne i den lyxiga förstaklassmiljön medan personalen ser till att vårt bagage kommer säkert ombord.

Att stiga ombord på Rovos Rail är som att träda in i en annan tidsepok. Tåget är inrett i viktoriansk stil med träpaneler, vackra mattor på golven och antika möbler. För att vi riktigt ska komma i stämning finns det inte några tv- eller radioapparater ombord, och mobiltelefoner och bärbara datorer är begränsade till tågets privata sviter och Club-loungen. Ombord hittar du bland annat en liten souvenirbutik och restaurangvagn. Här serveras finare sydafrikanska viner och gourmetmåltider tillagade av färska lokala råvaror.

Efter avgång rör vi oss i sydostlig riktning med kurs på Zimbabwes största nationalpark, Hwangwe nationalpark. Middagen intas i en av tågets restaurangvagnar. Vi drar oss tillbaka till våra sviter där vi har sköna sängar, dusch och toalett.

Att resa i Afrika med tåg är verkligen ett steg tillbaka i tiden och en chans att uppleva kontinenten från ett unikt perspektiv.

Var medveten om att järnvägsinfrastrukturen i Afrika inte alltid är i de bästa förhållandena. Därför kan mindre förseningar och förändringar i Rovos Rail-programmet ibland inträffa.

I sådana fall kommer vi att arbeta för att säkerställa minimal olägenhet och i många fall förbättras upplevelsen.

Dag 6
Rovos Rail. Safari i Hwangwe nationalpark. Zimbabwe
Restaurangvagnarna på Rovos Rail har anor från 1940-talet

Dagen börjar tidigt och frukosten serveras redan klockan fem på morgonen. Klockan sex ska vi nämligen lämna tåget för att ge oss ut på safari i Hwangwe nationalpark. Väl tillbaka på tåget väntar en god brunch och resten av dagen åker vi genom nationalparken. Vi rekommenderar fönsterplats - djuren passerar precis utanför.

Dag 7
Rovos Rail. Zimbabwe - Sydafrika. Marico Valley och Magaliesberg
Vid lunchtid korsar vi Stenbockens vändkrets och fortsätter mot staden Bela Bela, som tack vare sina varma källor tidigare gick under namnet Warmbaths. Under eftermiddagen kommer vi fram till staden Pyramid där vi ska övernatta.
Dag 8
Rovos Rail. Ankomst till Pretoria. Vidare till Honeyguide Ranger Camp i Entabeni viltreservat
Lejonet är ett av de berömda 'Big Five'

Efter vår tågfrukost anländer vi till Sydafrikas huvudstad Pretoria. Här ger vi oss ut på en liten stadsrundtur i den hektiska storstaden. Vi stannar bland annat och tittar på vackra Union Building, Sydafrikas regeringsbyggnad. Den halvmåneformade byggnaden ligger längst upp på en kulle, varifrån vi har en storslagen utsikt över staden. Den 285 meter långa byggnaden stod färdig 1913 och de två flyglarna skulle symbolisera landets två befolkningsgrupper, engelsmännen och boerna. Den svarta delen av befolkningen fick inte vara med.

Efter lunch (ej inkluderad), antingen före eller efter besöket vid Union Building, väntar cirka tre timmars bussfärd genom det vidsträckta landskapet. Vi rör oss norrut från Sydafrikas rikaste provins, Gauteng, till landets fattigaste provins, Limpopo. Detta är en utpräglad landsortsprovins och vi passerar enorma vete-, majs-, solros- och jordnötsfält. Ibland passerar vi mindre städer och landsorter som påminner lite om vilda västern.

 Senare, längre norrut, ser vi allt mer av den vackra och glödande Waterberg-kedjan. Här ligger Entabeni viltreservat. Entabeni betyder "platsen med berget" och när man väl har sett Entabeniberget som höjer sig över området som en imponerande stenmonolit förstår man varför.

Vi kommer fram till vår camp i Entabeni, Albatros egen Honeyguide Ranger Camp. Den trevliga campen ligger mitt i naturen och består av 15 nyrenoverade rum inredda i kanvastält på trädäck. Vi inkvarteras i de bekväma tälten och äter på campens restaurang.

Dag 9–11
Honeyguide Ranger Camp i Entabeni viltreservat. Safari, naturupplevelser och avkoppling
Våra tre dagar i Entabeni kommer att bjuda på massor av möten med djurlivet

De kommande dagarna inkvarteras vi på vår härliga camp. Under vistelsen erbjuds vi två safariupplevelser per dag. Vi varierar safariupplevelserna och det finns gott om upplevelser att ta del av i Entabeni.

Vi åker på tidig morgonsafari och eftermiddagssafari i fyrhjulsdragna bilar. Vi har även planerat en spännande vandringssafari i bushen. Vi skiftar mellan safari vid foten av Entabeni-massivet i det våta låglandet och safari på höglandet där vi upplever en helt annan natur och helt andra viltarter.

Det finns inte mycket som kan mäta sig med de kryddiga morgondofterna och den speciella glöden över bushen under en morgonsafari. Det är kyligt och vi möter djuren vid vattenhålen och floden, där de stillar törsten. Här brukar vara väldigt rofyllt när nattens jakt och allmänna uppståndelse har lagt sig, och impala, zebra och antilop ger sig ut på savannen, där de kan äta sitt gräs tämligen ostört. De vilda djuren vilar oftast under dagens varma timmar.

Under årens lopp har de vilda djuren vant sig vid bilar och besökare och därför är det ganska vanligt att elefanter, giraffer och olika antiloper betar nära safaribilarna.  Vi färdas i öppna, terränggående bilar. Att befinna sig bara några meter från en gigantisk elefant, för att inte tala om ett lejon eller en noshörning, utan ett skyddande stängsel, inger stor respekt. Reservatet har så många täta skogsområden och otillgängliga berg att de vilda djuren har massor av gömställen och områden där de får vara helt ostörda – och safarin görs helt på djurens egna villkor.

En tur i en öppen jeep under de tidiga morgontimmarna eller efter mörkrets inbrott är en upplevelse i sig. Det finns filtar i jeeparna, men en tjock, vindtät vinterjacka, fleece och mössa och vantar rekommenderas.

Dag 12
Honeyguide Ranger Camp – Johannesburg. Besök i Soweto och hemresa

Idag lämnar vi Honeyguide Ranger Camp i Entabeni och beger oss till Johannesburg, varifrån vi reser hem. Joburg, som Sydafrikas största stad kallas i folkmun, har över sex miljoner invånare. Den påminner om en afrikansk storstad med en kärna av skyskrapor i ett modernt affärskvarter, som efter hand övergår till små, låga förorter. Joburg är centrum för världens diamant- och guldhandel.

Vi avlägger ett besök i berömda och beryktade township-området Soweto för att få en liten inblick i livet här. Efter en lång och grym historik som startade 1944, är Soweto idag ett äkta sammelsurium av paradoxer. Och allt är inte negativt. Det har hänt mycket sedan bulldozers 1976 mejade ner strejkande skolelever, och idag sprudlar Soweto av kreativitet och förnyelse och är en riktig smältdegel för konst, musik, teater och poesi.

Tidig kväll kör vi till flygplatsen i Johannesburg där vårt flyg väntar på oss. Den som vill uppleva ännu mer kan boka en av våra reseförlängningar. Mer information om detta hittar du längst ner i programmet.

OBS: På vissa avgångar, där vi använder en tidigare avgång från Johannesburg, kommer vi inte att ha tid för Soweto-turnén

Dag 13
Hemkomst

Rovos Rail

Att gå ombord på Rovos Rail är som att stiga in i en tidsmaskin till 1800-talet. I stationshusets väntsal välkomnas vi med ett glas champagne, en livréklädd betjänt öppnar dörren, i bakgrunden hörs tonerna från en stråkkvartett. Att resa med Pride of Africa är att färdas med god stil i sakta mak – tåget kör aldrig fortare än 60 kilometer i timmen.

Samtliga vagnar är gamla tågvagnar som har restaurerats på så vis att det ursprungliga utseendet bevarats medan komfort och säkerhet lever upp till dagens höga standard. Ordet kupé räcker inte längre till – på tåget finns nämligen bara dubbelsviter i gammal engelsk-edwardiansk stil med blankpolerade träpaneler, dubbelsängar och – förstås privat badrum.

Ombord på tåget finns också en specialbyggd utsiktsvagn med panoramalounge där man har fri utsikt över det afrikanska landskapet. Dessutom finns två trevliga salongsvagnar – en för rökare och en för icke-rökare. Servicen ombord är förstklassig och du kommer känna dig väl omhändertagen oavsett var ombord du befinner dig!

Under dagarna gäller prydlig men avslappnad klädsel. Under kvällarna gäller mer formell klädsel på Pride of Africa: kavaj och slips för männen och en fin kjol eller klänning för kvinnorna. Denna klädkod bör respekteras.

Helpension är inkluderad under hela tågresan och gäller även för drycker i tågets gourmetrestaurang. De båda restaurangvagnarna är över 70 år gamla och har blivit varsamt restaurerade för att behålla den fina klassiska stilen intakt. Här serveras à la carte-frukost samt 3-rätters luncher och middagar med tillhörande, förstklassiga sydafrikanska viner.

Läs mer om Rovos Rail här www.rovos.com

Royal suiter

Royal-suiterna är på totalt 16 m2 och fyller en halv vagn. De har egen lounge och badrum med viktorianskt badkar och separat dusch. De rymliga och eleganta sviterna ger dig möjligheten att vara helt privat och du får en bekväm resa med största möjliga lyx och standard. Sviterna är utrustade med ett skrivbord och personligt säkerhets-/kassaskåp. Det finns också en välfylld minibar med drycker efter egna önskemål. Därutöver är det room-service dygnet runt.

Deluxe suiter

Deluxe-suiterna (11 m2) är också beräknade för två resenärer, antingen med dubbel- eller tvåbäddsrum. Där finns en lounge och badrum med dusch. De rymliga sviterna ger er möjligheten att vara helt privat och ni får en bekväm resa med mycket hög standard. Sviterna är utrustade med ett skrivbord och personligt säkerhets-/kassaskåp. Det finns också en välfylld minibar med drycker efter egna önskemål. Därutöver är det room-service dygnet runt.

Pullman eller Pullman Gold-suiter

Pullman eller Pullman Gold-suiter är cirka 7 m2. De är utrustade antingen med en bekväm soffa som förvandlas till en dubbel-eller twingsäng på kvällen, eller en fast dubbel- eller twin-säng som kan användas som soffa under dagen med kuddar i ryggen. Vi kan inte garantera Pullman eller Pullman Gold, det beror på vilket tågsätt vi kör med. Sviterna har eget badrum med dusch. De rymliga sviterna ger dig möjligheten att vara privat och du får en bekväm resa med hög standard. Sviterna är utrustade med ett skrivbord och personligt säkerhets-/kassaskåp. Det finns inte minibar. Room-service är tillgängligt dygnet runt.

Prisinformation

Uppgradera din suite på Rovos Rail

Tillägg för Deluxe-suite: 16 998 kr per person

Tillägg för Royal-suite: Upplyses på förfrågan

Tillägg för enkelrum/-kupé

Tillägg för enkelrum, Pullman-suite: 26 998 kr. 
Tillägg för enkelrum, Deluxe-suite: 48 998 kr. 

Tillägget täcker enkelrum/-kupé på hela resan.

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Johannesburg – Stockholm* med mellanlandning/ar
 • Safarier och utflykter enligt program
 • 1 natt i delat dubbelrum på Albatros Zebra Nature Reserve
 • 2 övernattningar i delat dubbelrum på Victoria Falls Hotel
 • 3 övernattningar i delad dubbelkupé, Pullman-suite på Rovos Rail ”Pride of Africa” med helpension och samtliga drycker ombord
 • 4 övernattningar i delat dubbelrum på Honeyguide Ranger Camp i Entabeni viltreservat
 • Frukost alla dagar
 • Lunch dag 5-7 och 9-11
 • Middag dag 2-3 och 5-11
 • Skatter och avgifter

* Avresa Göteborg och Köpenhamn möjligt på förfrågan mot ett tillägg på 948 kr

Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring 7% af resans pris
 • Gouda reseförsäkring/ komplement till hemförsäkring
 • Tillägg för enkelrum
 • Dricks till lokalguider och chaufförer (ca 100 USD)
 • Drycker när man inte är ombord på tåget
 • Diverse visa (visum till Zimbabwe kostar just nu 55 USD)
 • Eventuella extra arrangemang
 • Personliga förnödenheter
 • Avresa Göteborg och Köpenhamn 948 kr (på förfrågan)
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
 • Allt som inte nämns under “Priset inkluderar”
Albatros öppet köp

Observera att denna resan inte omfattas av Albatros öppet köp. Avbeställning sker därför efter Albatros allmänna bestämmelser.

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

För resande till och från Johannesburg flygplats har det införts nya regler för bagage per den 25 mars 2019.

Det är endast tillåtet med bagage som har en plan sida som ett minimum. Väskor med rund eller oregelbunden form är inte tillåtna. Bagage får heller inte ha långa band eller utstickande handtag. Sådana är största orsaken till driftstörningar i bagagehanteringen och kan orsaka stopp, med försenad på- och avlastning som följd, och därmed förseningar för flygbolag och passagerare. 

Om möjligt ta bort band och stroppar. Passagerare med bagage som inte uppfyller kraven med remmar eller handtag, kommer att kunna få inplastning av sitt bagage vid speciella platser på flygplatsen. 

Barnvagnar, golfbags och andra stora bagage är undantagna från den nya regeln, och går som ”stort” bagage, med speciell hantering

Viktig information om valuta i Zimbabwe

Tänk på att det under vistelsen i Zimbabwe förmodligen varken kan ta ut kontanter eller betala med internationella kreditkort.

Därför rekommenderar vi att du tar med kontanter hemifrån, i form av USD (även små 1 och 5 USD-sedlar) om du vill köpa dricka eller något att äta som inte ingår i resans pris.

Säkerhet

Av säkerhetsskäl är får barn under 6 år inte delta på safariturer. Dessutom är det inte tillåtet att ta med barn under 16 år på den beskriva vandringsturen i Entabeni viltreservat. Safariguiderna arrangerar en specifik vandringstur som är inriktad på barn i åldern 6-15 år.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 16 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Vandringsturer

Oom du vill delta på de planerade vandringsturerna i Entabeni viltreservat bör du vara uppmärksam på att det kan vara lite ansträngande eftersom vi vandrar genom skogspartier, uppför backar, genom dalar och liknande.

Waterberg-området

Den storslagna naturen i Sydafrikas norra provins Limpopo, nära Botswana och väster om Krüger Nationalpark har länge varit känd som Waterberg. De tidiga nybyggarna döpte området till ”vatten-berg” på grund av de många sjöarna, vattenfallen och floderna som karakteriserar det här området i kontrast till den torra omgivande savannen. På högsommaren (december-februari), när de mörka åskmolnen samlar sig på himlen och ger ett kraftigt, kort eftermiddagsregn, så fylls de många små och stora bäckarna med vatten och de röda sandstensklipporna glittrar i solen innan den största delen av vattnet hamnar i Limpopo-floden.

År 2001 fick det 15 000 kvadratkilometer stora Waterberg Biosphere Reserve internationell status som en del af UNESCO:s globala biosfärnätverk. Landskabet består ofta av savann med en vattenrik högslätt i mitten, vilket ger många olika biotoper och därmed en enastående artrikedom. Waterberg er inte ett sammanhängande reservat, utan men består av flera privata reservat, bland annat Entabeni Viltreservat som är det största och även med störst mångfald. Här ligger de vackraste sandstensmonilterna, klyftorna och vattenfallen.  Entabeni är även känt för sina många olika antiloparter. Nästan alla sydafrikanska arter är representerade. Dessutom finns här en enastående flora som består av sockerträd och sällsynta lövträd.

Packa gärna

Vandringsskor, mössa och en varm fleece eller jacka.

Klimat

Den sydafrikanska vintern är i motsats till den svenska vintern från juni till augusti. Då kan nätterna vara relativt kalla.  Detta kan även vara fallet i maj och september, men däremot är perioden oktober till mars normalt sett förhållandevis varm, även på nätterna, utan att det känns tryckande. En typisk sydafrikansk vinterdag kan jämföras med en svensk vårdag med sol och temperaturer som kan smyga sig över 20-graders strecket. Däremot förekommer frost på vissa ställen. Resten av året är det ganska varmt, och norrut kan temperaturen mycket väl stiga över 30 grader. Regnskurar förekommer året runt, norrut är det flest under de varma månaderna och söderut är det flest under de kalla månaderna. Generellt sett är vädret i Sydafrika milt och behagligt hela året. Extra väderförhållanden är sällsynta, men kan förekomma.

Barn under 18 år

Vi vill informera om att de sydafrikanska myndigheterna från och med den 1 juni 2015 kräver att man som resenär med barn under 18 år till/från Sydafrika är skyldig att ta med barnets personbevis i original. Detta är ett försök att stävja de problem som finns i landet med trafficking. Ett personbevis på engelska kan beställas från Skatteverket. Här kan du läsa mer: https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-för-svenska-medborgare/sydafrika/reseinformation/ambassadens-reseinformation/in--och-utresebestämmelser/

Tänk på att ovanstående krav gäller både vid in- och utresa samt transit i Sydafrika. Om man inte tar med barnets personbevis tillåts man inte att resa in i Sydafrika och flygbolaget kommer heller inte att tillåta incheckning.  Reglerna har lättats en aning sedan 1 december 2018, vilket innebär att man inte nödvändigtvis måste visa personbeviset. Däremot rekommenderar vi starkt att man tar med personbeviset eftersom man kan bli ombedd att visa det. 

OBS: Om du reser ensam med barn krävs ytterligare dokumentation på detta. Det gäller även om du reser med barn som inte är dina biologiska barn. Kontakta den sydafrikanska ambassaden om du vill veta mer om dessa dokumentationskrav.
 

Mer om dina resmål

Vill du veta mer om klimat, tidsskillnad, dricks och se om du behöver visum kan du läsa mer här:

Zimbabwe: www.albatros-travel.se/resmal/afrika/zimbabwe
Sydafrika: www.albatros-travel.se/resmal/afrika/sydafrika

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Förläng din resa

Storstadssemester i Kapstaden

Typ Reseförlängning
Längd 5 dagar
Pris Från 8 998:–
5 dagar med kultur, shopping, gastronomi och vacker natur i Kapstaden

Vacker, kulturell och full av liv. Så enkelt kan man beskriva Kapstaden. Med Atlanten som granne, det 1 000 meter höga Taffelberget och den vackra Kaphalvön vinner Kapstaden över de flesta storstäder när det kommer till skönhet. Utöver detta finns det dessutom massor av historiska sevärdheter, fantastisk shopping, härlig mat, goda viner och storslagna stränder.

Bilder
Klicka på bilderna för att förstora dem
Hotell

Du kan välja mellan två hotell:

Southern Sun Cape Sun
Hotell Cape Sun ligger i hjärtat av Kapstaden, och här är det enkelt att ta sig till stadens många sevärdheter. Hotellet har 368 rum, alla med privat badrum, aircondition och gratis Wi-Fi (500 MB per dag). När du inte besöker någon av Kapstadens många sevärdheter kan du ta ett dopp i inomhuspoolen, besöka träningsrummet eller beställa en behandling på spaavdelningen. Hotellet har en egen restaurang och bar.

Läs mer på https://www.southernsun.com/southern-sun-cape-sun

Pris i 2024
8 998:- per person i delat dubbelrum på Southern Sun Cape Sun
14 998:- per person i enkelrum på Southern Sun Cape Sun

Pris i 2025
9 498:- per person i delat dubbelrum på Southern Sun Cape Sun
14 298:- per person i enkelrum på Southern Sun Cape Sun

The Cullinan
Hotellet ligger en kort promenad från ingången till Waterfront, vilket är centrum för Kapstadens turistcenter. Det fem-stjärniga hotellet erbjuder professionell service och luxuös inredning i ett område som är rikt på kulturarv. Hotellet har naturligtvis de faciliteter man kan förvänta sig av ett Tsogo Sun-hotell, inkl. restaurang, bar och utomhuspool.

Läs mer på https://www.southernsun.com/the-cullinan

Tillägg för uppgradering av hotell i 2024
+ 1 500:– per person i delat dubbelrum på The Cullinan
+ 2 500:– per person i enkelrum på The Cullinan

Tillägg för uppgradering av hotell i 2025
+ 1 500:– per person i delat dubbelrum på The Cullinan
+ 2 500:– per person i enkelrum på The Cullinan

Utflykter
I Kapstaden kan du följa med på en rad olika utflykter. Se beskrivningar och priser här: Utflykter i Kapstaden

Priset inkluderar
 • Transport till och från hotellet vid ankomst och avresa
 • Inrikesflyg
 • 4 nätter på hotell i delat dubbelrum
 • Frukost dagligen
Bokning

Reseförlängningen ska beställas i förbindelse med beställning av själva resan eller senast 75 dagar innan avresa. Vi rekommenderar att du beställer din förlängning i så god tid som möjligt, då vi inte kan garantera lediga platser på hotell och flyg på alla avresedatum. Notera vänligen att priset på förlängningen kan variera på grund av utbud och efterfrågan.

Reseförlängningen är på egen hand utan svensk reseledare och där är därför inget krav om deltagarantal för genomförande.

Lyx vid Victoriafallen

Typ Reseförlängning
Längd 5 dagar
Pris Från 12 998:–
5 dagars avkoppling i exklusiva omgivningar vid ett av världens vackraste vattenfall

Med en höjd på 100 meter, en bredd på två kilometer och tät, omslutande regnskog är Victoriafallen en imponerande plats att avsluta din resa på.  På bantuspråk kallas vattenfallen ”mosi-oa-tunya” (den dundrande röken’) och vattenmolnet som bildas är ofta synligt på fyra mils avstånd.

Bilder
Klicka på bilderna för att förstora dem
Hotell

I de här fantastiska omgivningarna kan du välja mellan två hotell:

The Explorers Village

Härligt 3-stjärnig lodge med med pooler, restaurang och bar. Boendet har utsikt över den afrikanska bushen och ett vattenhål som besöks av elefanter och bufflar. Lodgen ligger bara 400meter från Victoria Falls National Park.
Läs mer på : www.shearwatervictoriafalls.com

Pris i 2024
12 998 SEK per person i delat dubbelrum i The Explorers Village vid Victoriafallen
15 498 SEK per person i enkelrum i The Explorers Village vid Victoriafallen

Pris i 2025
12 998 SEK per person i delat dubbelrum i The Explorers Village vid Victoriafallen
15 898 SEK per person i enkelrum i The Explorers Village vid Victoriafallen

Victoria Falls Hotel
Underbart 5-stjärnigt hotell som andas kolonialhistorisk atmosfär. Här finns alla tänkbara faciliteter, inklusive flera gourmetrestauranger i toppklass. Vattenfallen ligger på 10 minuters gångavstånd från hotellet och man kan både se och höra vattenfallen från hotellområdet.

Läs mer på www.africansunhotels.com/hotels/1/the-victoria-falls-hotel

Tillägg för uppgradering av hotell i 2024
+ 5 000:– per person i delat dubbelrum på Victoria Falls Hotel
+ 12 500:– i enkelrum på Victoria Falls Hotel

Tillägg för uppgradering av hotell i 2025
+ 7 000:– per person i delat dubbelrum på Victoria Falls Hotel
+ 14 100:– i enkelrum på Victoria Falls Hotel

Priset inkluderar
 • Flyg Johannesburg – Victoriafallen t/r
 • 3 nätter på hotell vid Victoriafallen i delat dubbelrum (inkl. frukost)
 • 1 natt på hotell i Johannesburg i delat dubbelrum
 • Båtutflykt i solnedgången på Zambezi-floden
 • Vandring omkring vattenfallen
Priset inkluderar inte
 • Diverse visa som ska betalas vid inresa om du har svenskt pass. Om du inte har svenskt pass är det ditt eget ansvar att ta reda på vilka regler som gäller för just dig.
 • Visum till Zimbabwe Pris från 30 USD. (Læs mere her)
 • Vaccination (Læs mere her)
Bokning

Reseförlängningen ska bokas tillsammans med din resa eller senast 75 dagar före avresa. Vi rekommenderar att du bokar din reseförlängning i så god tid som möjligt eftersom vi inte kan garantera lediga platser på hotell och flyg på alla avresedatum. Priset på reseförlängningen kan variera beroende på utbud och efterfrågan.

Koppla av på Mauritius

Typ Reseförlängning
Längd 6 dagar
Pris Från 17 998:–
Njut av palmstränder, avkoppling och riktigt god mat mitt i Indiska oceanen.

Här kan du koppla av vid poolen eller stranden under 4 sköna dagar. Om du vill vara lite mer aktiv finns det en mängd möjligheter att utforska ön eller ge sig ut på utflykter.

Dag 1 Övernattning i Johannesburg eller Kapstaden
Dag 2 Johannesburg/Kapstaden – Mauritius, transfer till hotellet
Dag 3-6 Avkoppling på Mauritius
Dag 7 Flyg Mauritius – Johannesburg (på morgonen). Hotellrum finns att tillgå i Johannesburg. Flyg Johannesburg – Skandinavien (på kvällen)

Bilder
Klicka på bilderna för att förstora dem
Hotell

På den här förlängningen kan du välja mellan tre hotell:

Casuarina Hotel
Det 3-stjärniga hotellet ligger på öns nordvästra sida med utsikt över lagunen vid den världsberömda kritvita sandstranden, Trou aux Biches. Det är 5 km till den livliga staden Grand Bay och 18 km till huvudstaden Port Louis. Halvpension ingår i priset för vistelsen.
Läs mer om hotellet på:
http://hotel-casuarina.com/mauritius/

Pris per person i 2024
17 998:– per person i delat dubbelrum på Hotel Casuarina
24 996:– per person i enkelrum på Hotel Casuarina

Pris per person i 2025
19 998:– per person i delat dubbelrum på Hotel Casuarina
26 496:– per person i enkelrum på Hotel Casuarina

Sofitel Mauritius l'Impérial Resort & Spa
Detta 5-stjärniga lyxhotell som ligger på västkusten erbju0der det lilla extra. Det finns flera restauranger och spa på hotellet, som ligger vid stranden omgivet av en stor tropisk trädgård.
Halvpension ingår i priset för vistelsen.
Läs mer om hotellet på:
https://sofitel.accorhotels.com/gb/hotel-1144-sofitel-mauritius-l-imperial-resort-spa/index.shtml

Tillägg för uppgradering av hotell i 2024
+ 3 500:– per person i delat dubbelrum på Sofitel Mauritius l'Impérial Resort & Spa
+ 9 498:– i enkelrum på Sofitel Mauritius l’Imperial Resort & Spa

Tillägg för uppgradering av hotell i 2025
+ 6 000:– per person i delat dubbelrum på Sofitel Mauritius l'Impérial Resort & Spa
+ 13 998:– i enkelrum på Sofitel Mauritius l’Imperial Resort & Spa

Priset inkluderar
 • Flyg Johannesburg/Kapstaden – Mauritius t/r
 • Transport mellan flygplats och hotell
 • 1 övernattning på hotell i Johannesburg eller Kapstaden
 • Tillgång till hotellrum i Johannesburg på hemresedagen
 • 5 nätter på Casuarina Hotel/Laguna Beach/Sofitel Mauritius Imperial
Bokning

Reseförlängningen ska bokas tillsammans med din resa eller senast 75 dagar före avresa. Vi rekommenderar att du bokar din reseförlängning i så god tid som möjligt eftersom vi inte kan garantera lediga platser på hotell och flyg på alla avresedatum. Priset på reseförlängningen kan variera beroende på utbud och efterfrågan.

Rated 5 out of 5 by from Fantastisk och underbar resa, varje minut! Den ena stora upplevelsen efter den andra, hög kvalitet på allt, mycket väl organiserad, stora upplevelser för livet, bra reseledare, lagom styrt, lagom frihet. Varje del av resan motsvarade förväntningarna med råge. Fantastiskt kök på tåget. Underbar personal både på tåget och inte minst på viltreservaten.
Date published: 2024-04-27
Rated 5 out of 5 by from En välorganiserad resa med god guidning och fina upplevelser Vår reseledare var engagerad, empatisk och kunnig och delade gärna med sig av sina erfarenheter. Bra reseupplägg med tre kapitel - Victoria Falls, Rovos Rail och Honeyguide som var lagom i tid och omfång.
Date published: 2024-02-26
Rated 5 out of 5 by from Det som gjorde denna resa unik var dess tre delar som som kan bedömas olika Denna typ av "tredelad" resa bör ju bedömas utifrån varje del för sig men också sammanlagt för den totala strukturen av resan, vilket ger att helheten i detta fall har ett högre värde än summan av de tre delar!
Date published: 2024-02-22
Rated 4 out of 5 by from Många upplevelser Vackra Victoriafall och fina safariturer. Reseledaren Jimmy var oerhört kunnig och engagerad. Däremot var standarden på rum/logi betydligt under förväntad nivå. Rummet på Victoria Falls Hotel var oerhört litet och mörkt, knappast Classic rum som utlovats. Tälten på Honeyguide Rangers Camp hade lätt kunnat förbättrats med fler väggkrokar samt att badrumsspegel sänktes till en höjd där där åtminstone ansiktet syntes. Trevlig personal på campen och god mat.
Date published: 2024-02-17
Rated 5 out of 5 by from Underbar resa! Mycket bra upplägg, 3 resor i ett! Victoria Falls, Rovos och Entabeni!
Date published: 2024-02-14
Rated 5 out of 5 by from En resa med många dimensioner Mycket bra trots stora biverkningar av malariatabletterna.
Date published: 2024-02-14
Rated 5 out of 5 by from En resa för den som vill se några av världens vackraste resmål En "once in a lifetime" -resa med en otroligt behörig och omtänksam reseledare, som visade stort engagemang och som hela tiden hade viljan att satsa det lilla extra.
Date published: 2024-02-13
Rated 5 out of 5 by from En resa att minnas Fantastisk resa med allt från vattenfall och tågresa till safaris och sundowners, flodkryssning hann vi med också. Jimmy, vilken klippa! Som lyckades rodda runt hela gruppen! Har ni möjlighet att åka på denna resa så.... ÅK! Magiskt!
Date published: 2023-10-25
 • y_2024, m_5, d_23, h_5
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.42
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_5, tr_76
 • loc_sv_SE, sid_ZWRTR06, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor