Cuba, Castro och Cruise

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Unik kryssning Kuba runt kombinerad med boende i Havanna, strandparadiset Varadero med all inclusive-hotell och en dag på Jamaica

Unik möjlighet! Nu kan du för första gången uppleva Karibiens vackraste, största och mest mytomspunna ö sjövägen. Under denna nya Albatros-resa har vi inkluderat en spännande kryssning Kuba runt med början och slut i Havanna, dessutom njuter vi av ett par härliga dagar på ”all inclusive”-hotell i Varadero, Kubas strandparadis. Se fram emot det avslappnade livet till sjöss och spännande upplevelser på land – både stora, UNESCO-skyddade höjdpunkter och små okända pärlor. Som en extra bonus gör vi strandhugg på en av Jamaicas paradisstränder! Vi kryssar med det kanadensiska sällskapet Cuba Cruises.
Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor, Kryssningar

 • Reseledare Svensk

 • Visum Ja

 • Vaccination Ja

 • Valuta Peso convertible (CUC), jamaicansk dollar

Dagsprogram 16 dagar
Dag 1
Avresa och ankomst till Kuba
Dag 2
Varadero. Strand och avslappning
Dag 3
Varadero – Havanna
Dag 4
Havanna. Utflykt till Pinar del Rio, tobaksfabrik och Viñales-dalen
Dag 5
Havanna. Utflykt i gamla amerikanare, salsa och en eftermiddag i Hemingways fotspår
Dag 6
Havanna. Stadsvandring i den UNESCO-skyddade gamla stadsdelen
Dag 7
Havanna. Tid på egen hand och avsegling
Dag 8
På havet
Dag 9
Antilla, Nipe-bukten. Strand och vacker natur
Dag 10
Historiska Santiago de Cuba – landets första huvudstad
Dag 11
Strandorten Montego Bay, Jamaica, fina snorklingsmöjligheter
Dag 12
Stämningsfulla Cienfuegos, eller ”Söderns Pärla”
Dag 13
Punta Francés, äventyrsön Isla de la Juventud
Dag 14
Havanna – Buss till Varadero. All-inclusive-hotell
Dag 15
Varadero, Tid på egen hand och hemresa om kvällen
Dag 16
Ankomst till Göteborg

Luis Cristal

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Avresa och ankomst till Kuba

Vi flyger från Göteborg via Berlin och landar i Varadero. Vi checkar in på vårt hotell – som har all inclusive – vilket innebär att alla måltider och lokala drycker är inkluderade i priset. Hotellet som har 3+-sjärnor ligger bara ett par minuters promenad från stranden och vi kan se fram emot några härliga dagar med lockande sandstränder och kristallklart vatten.

Dag 2
Varadero. Strand och avslappning

Dagen tillbringas på egen hand i Varadero på vårt härliga all inclusive-hotell.

Dag 3
Varadero – Havanna

Efter frukost på hotellet i lugn och ro åker vi runt lunchtid vidare till Havanna där vi checkar in på vårt hotell i den nya stadsdelen. På kvällen äter vi middag på hotellet.

Havanna grundades av spanjorerna 1515, och den flyttades två gånger innan den fick sin nuvarande plats på Kubas norra kust. 1556 blev Havanna Kubas huvudstad, och blev samtidigt ett nästan obligatoriskt stopp för de européer som reste till eller från Latinamerika. De många fartygen fick handeln att blomstra, och inom några få år blev Havanna den största och viktigaste staden på Kuba. Som huvudstad i republiken Kuba är det nuvarande Havanna hemort för de viktigaste stats- och regeringsinstitutionerna. Stadens industrier står för en stor procentandel av nationalekonomin, och hamnen hanterar mer än hälften av landets import och export.

Dag 4
Havanna. Utflykt till Pinar del Rio, tobaksfabrik och Viñales-dalen

Dagen kommer att gå i naturens tecken. Vi åker västerut till Pinar del Rio, och efter att vi har rest en bit kommer vi att vara omgivna av det grönskande landskapet där de karaktäristiska tobaksfälten dominerar. På flera platser kommer vi att se de små, primitiva husen där man torkar tobaken. Tobaksbladen torkar i tre månader innan det är dags att leverera dem till fabrikerna. I orten Pinar del Rio besöker vi den lokala tobaksfabriken, och där kommer vi att få se hur de berömda kubanska cigarrerna tillverkas. Det tar nio månader att utbilda sig till tobaksrullare och det är definitivt inte alla som klarar examen. Det är bara de allra duktigaste som får rulla cigarrer som av den så kallade exportkvaliteten, vilken är den absolut bästa i sitt slag.

I Viñales-dalen står vi öga mot öga med den vackraste naturen på Kuba. Från vår utsiktsplats kan vi se den röda jorden, de höga palmerna och de genuina små husen i dalen. Dalen är omgiven av imponerande klippformationer som är flera miljoner år gamla. Många av klippformationerna innehåller grottor där Kubas urbefolkningar gömde sig från spanjorerna när de kom för att kolonisera Kuba. Vi besöker en av dessa grottor som också har en liten undervattensflod, som vi också ska ta en liten båttur på. Vid lunchtid går färden vidare till den "förhistoriska muren", som är en stor målning direkt på klipporna. Den symboliserar den biologiska utvecklingen i området. Här finns också en trevlig uteservering där man tillagar fläskkött enligt traditionella kubanska recept. Vi äter lunch på restaurangen. Sedan är det dags att åka tillbaka till Havanna, och vi är framme i huvudstaden igen under kvällen.

Dag 5
Havanna. Utflykt i gamla amerikanare, salsa och en eftermiddag i Hemingways fotspår

I dag blir vi hämtade vid vårt hotell – i gamla amerikanska bilar! Således anländer vi ståndsmässigt till Revolutionstorget. På det här torget har Fidel Castro hållit flera av sina mycket berömda maratontal med det kubanska folket, och talen kunde pågå i upp till åtta timmar. Platsen är Havannas politiska centrum med regerings- och partibyggnader, en räcka ministerier samt ett 142 meter högt monument som hyllar republikens fader, José Marti. Inget besök på Kuba är fullkomligt utan att man har fått uppleva de rytmiska kubanska danstraditionerna. Flera av de latinamerikanska danserna har skapats på Kuba – bland annat cha-cha-cha och son, den kubanska versionen av salsa. I dag ska vi försöka oss på några av stegen när vi får en timmes undervisning av utbildade dansinstruktörer. Sen äter vi lunch på en lokal restaurang.

Resten av dagen kommer att gå i Hemingways tecken. Vi ska bland annat se författarens lantställe, finca La Vigia, som var Hemingways hem under många år. Huset skänktes till den kubanska regeringen, och det ser i dag ut på nästan samma sätt som det såg ut när Hemingway lämnade det. Regeringen vill bevara huset så intakt som möjligt, så det gör dessvärre att man inte har möjlighet att se det från insidan. Vi får därför nöja oss med att beundra det genom fönstren. I det närbelägna fiskeläget Cojimar tar vi en promenad till den gamla marinan. Det var därifrån Hemingway drog ut på sina fisketurer.

Vi besöker även La Terraza där Hemingway höll till när han skrev boken "Den gamle och havet". Historien säger att Hemingway fick inspiration till boken från Gregorio Fuentes som var kapten på Hemingways båt, Pilar.

På kvällen äter vi middag tillsammans.

Dag 6
Havanna. Stadsvandring i den UNESCO-skyddade gamla stadsdelen

Vi börjar vår stadsvandring i den gamla stadsdelen, det ursprungliga Havanna, som blev upptagen på UNESCO:s världsarvslista 1982. Det är välförtjänt att staden tilldelats den ärofulla titeln ”världsarv” eftersom Havannas äldsta stadsdel är en av Latinamerikas bäst bevarade äldre stadsdelar. Här finns ett stort antal historiskt viktiga byggnader och monument från 1500 - 1800-talet. När vi strosar runt på de smala kullerstensgatorna, förbi de tunga dörrarna av massivt trä och balkongerna med sina vackra smidesarbeten känner du verkligen av historiens vingslag.

Vi promenerar längs gatan Calle Obispo som ser likadan ut i dag som den gjorde för hundratals år sedan, från trottoarkanterna på gatan till takbjälkarna på husen. Vårt mål är Plaza de Armas där vi ser den imponerande byggnaden Palacio de los Capitanes Generales. Palatset stod färdigt 1791. En tid efter det, och ända fram till 1898, var byggnaden det officiella residenset för kolonins guvernörer. Guvernörerna var betitlade generalkaptener, ”capitanes generales”. 1967 genomgick palatset en grundlig renovering, och blev samtidigt omgjort till ett intressant och sevärt stadsmuseum. Vi kommer att besöka det under vår tur. Vi kommer också att ta vägen förbi två av Havannas vackraste torg, La Plaza Vieja och Plaza San Francisco. Båda torgen är fullständigt restaurerade, och de är slående exempel på spansk kolonialarkitektur.

Därefter fortsätter vi till Katedraltorget. År 1748 började jesuitpräster konstruera den byggnad som senare blev Havannas katedral. Långt in på 1800-talet förvarade man de jordiska kvarlevorna av flera historiskt framträdande personer i katedralen. Man anser att Christopher Columbus vilade här efter att hans kvarlevor förts hit från ön Hispaniola. Historien säger också att Columbus kista förvarades i kyrkan fram tills spanjorerna förde den till Spanien efter att kolonialväldet upphört. Torget framför katedralen är omgivet av stora vackra palats, som också de härstammar från kolonialtiden. Ett stenkast härifrån ligger den berömda baren La Bodeguita del Medio. Det var här som Hemingway drack sina mojitos tillsammans med andra framstående författare, konstnärer och politiker.

Vi fortsätter förbi byggnaden Capitolio Nacional, som ligger nära den stora centrala parken i Havanna. Den ljusa byggnaden är uppförd i marmor, och den är en nästan exakt kopia av Capitolium i Washington DC, USA. Det tog fyra år att uppföra byggnaden, och den invigdes den 20 maj 1929. Fram till 1959 användes byggnaden av representanthuset och senaten. Vid mitten av den stora kupolen, som är karakteristisk både för Capitolio Nacional och Capitolium, står en staty av en kvinna som representerar republiken. Statyn är 14 meter hög och väger 30 ton, och den anses vara en av de största statyer i världen som står inomhus. Vid foten av statyn finns en stor diamant som markerar ”kilometer noll” för Kubas motorvägssystem. Den sattes på sin nuvarande plats 1920, och alla avstånd på Kuba mäts från den punkten. Dessutom besöker vi Havanna Club Rum Museum där vi får lära oss mer om hur Kubas mest berömda dryck produceras.

Dag 7
Havanna. Tid på egen hand och avsegling Avsegling kl. 17.00

Idag insuper vi Havanna-stämningen för sista gången innan det är dags att ge sig ut till havs! Tidigt på eftermiddagen åker vi ut till hamnen och checkar in på kryssningsfartyget. På kvällen firar vi in kryssningen med en härlig middag ombord och efteråt kan den som har lust delta i en trevlig gemensam stund i fartygets lounge.

Dag 8
På havet

Vi börjar med en härlig dag på havet medan vi styr kosan mot nordöst. Passa på att njuta av solen och de härliga karibiska omgivningarna från däck.

Dag 9
Antilla, Nipe-bukten. Strand och vacker natur Ankomst kl. 08.30, avsegling kl. 18.30

Idag lägger vi till i provinsen Holguín på Kubas nordkust. Hit kom Columbus på sin helt första resa till ”den nya världen”, 1492, och han förklarade det en av de vackraste platserna på jorden. Idag ska vi njuta av den storslagna naturen och vi lägger till i den lilla staden Antilla i Nipe-bukten, skådeplats för ett av de stora slagen under spansk-amerikanska kriget 1898. Holguín-provinsen har också spelat en viktig, historisk roll i modernare tid då Fidel Castro och hans bror Raul Castro kommer härifrån.

I området hittar man några av Kubas bästa stränder och största nationalparker som kryssningsfartyget arrangerar utflykter till. Utflykterna kan köpas och beställas direkt ombord på fartyget.

Dag 10
Historiska Santiago de Cuba – landets första huvudstad Ankomst kl. 09.30, avsegling kl. 21.00

Idag stiger vi i land för första gången under kryssningen då vi lägger till i Santiago de Cuba som var Cubas första huvudstad. Santiago de Cuba är den mest karibiska staden på Kuba, och här märker man tydligt av det stora inflytandet från de haitiska, afrikanska och spanska kulturerna. Santiago de Cuba är en stor konkurrent till Havanna när det gäller litteratur, musik och politik. Staden ligger vackert vid foten av Sierra Maestra-bergen och vid en naturlig hamn, och den är verkligen värd ett besök bara på grund av sina vackra omgivningar.

En av stadens mest berömda byggnader är Moncada-kasernen där skotthålen i fasaden vittnar om Fidel Castros försök att störta president Batista. Tillsammans med över hundra revolterande kamrater var Fidel Castro med om att angripa kasernen 1953. Kuppförsöket misslyckades dock, och de flesta som var med vid kuppförsöket avrättades. En annan ståtlig byggnad är fästningen El Morro som ligger vid naturhamnen och som byggdes under kolonialtiden för att skydda Santiago de Cuba mot fiender, speciellt mot piraterna som härjade i Karibien på den tiden.

Ifigenia-kyrkogården i Santiago de Cuba är också värd ett besök. Här ligger den stora landsfadern José Marti begravd. Han levde under 1800-talet, och blev symbol för frihetskampen mot den spanska kolonimakten. Han var bland annat, journalist, författare och poet. Några kanske känner kanske till hans dikt ”Versos Sencillos” (Enkla Verser).

Under kvällen stävar vi ut från hamnen och färdas söderut genom Karibiska havet mot grannön Jamaica som vi gör en avstickare till imorgon.

Dag 11
Strandorten Montego Bay, Jamaica, fina snorklingsmöjligheter Ankomst kl. 07.30, avsegling kl. 17.30

Idag går vi i land i Jamaicas nordvästra hörn där exklusiva Montego Bay lockar med kritvita stränder och azurblå vatten. Njut av dagen i ditt eget tempo, här finns bland annat fina möjligheter att snorkla!

Dag 12
Stämningsfulla Cienfuegos, eller ”Söderns Pärla” Ankomst kl. 11.00, avsegling kl. 21.00

Idag befinner vi oss igen på kubanskt farvatten och vi lägger till i Cienfuegos på Kubas sydkust. Staden har cirka 150000 invånare, och den räknas till en av landets vackraste med sin särpräglade arkitektoniska stil och sitt läge vid en stor bukt vid det Karibiska havet. Staden är en av Kubas viktigaste hamnstäder, och har under många år tjänat stora pengar på produktionen av konstgödsel, mjöl, oljeraffinering, fiske och handeln med socker, frukt och tobak. Cienfuegos är därför en av landets rikaste städer. Vår stadsrundtur tar oss förbi den gamla stadsdelen Cienfuegos som finns med på UNESCO:s världsarvslista, och den vackra Tomas Terry Theatre från 1895 med sina eleganta balkonger och takmålningar. Teatern, som fortfarande är i bruk, är en av de äldsta i Latinamerika.

Dag 13
Punta Francés, äventyrsön Isla de la Juventud Ankomst kl. 10.30, avsegling kl. 14.00

Idag gör vi ett exotiskt strandhugg på Isla de la Juventud, ”Ungdomens ö”, som är den största kubanska ön efter själva huvudön. Isla de Juventud utgör en av Kuba 15 provinser och är bland annat känd för sina citrus- och bananplantager samt sina krokodilfarmar!

Under sin andra resa till ”den nya världen” landsteg Columbus på ön som sedermera blev ett favorittillhåll för Karibiens ökända pirater. Kända personligheter som bland annat Sir Francis Drake och Henry Morgan har huserat här och enligt legenden finns en dyrbar piratskatt fortfarande begravd på ön…

Isla de la Juventud överlämnades till Kuba 1907 i kölvattnet av det spansk-amerikanska kriget. Både Fidel och Raul Castro satt i perioden 1953-55 fängslade i det ökända fängelset Presidio Modelo på ön tillsammans med sina sammansvurna efter angreppet på Moncada-kasernen i Santiago de Cuba.  Vi njuter av några timmar på ön som få turister hittat ännu och vi går i land vid Punta Frances, där även piraterna brukade gå i land.

Dag 14
Havanna – Buss till Varadero. All-inclusive-hotell

Om morgonen kommer vi fram till Havanna och vårt kryssningsäventyr har nått sitt slut. Vi tar farväl av fartygets besättning och åker buss vidare till Varadero där vi checkar in på samma hotell som vi bodde på första natten. Den perfekta platsen att slappna av på och smälta resans många intryck i lugn och ro!

Dag 15
Varadero, Tid på egen hand och hemresa om kvällen

Vi har hela dagen på oss att njuta av de sista solstrålarna och den avslappnade stämningen. Tidigt på kvällen åker vi ut till flygplatsen föra att resa hemåt.

Dag 16
Ankomst till Göteborg

Vi kommer till Göteborg efter en härlig Kubaresa.

Louis Cristal

Louis Cristal är ett av rederiet Cuba Cruises mellanstora skepp med plats för 1 200 passagerare fördelade på 9 däck och 480 hytter. Förutom ett trevligt poolområde och ett härligt spa med jacuzzi och fitnesscenter finns det två restauranger, en cafeteria och fyra barer.

Läs mer om fartyget här och annan praktisk information här: www.albatros-travel.se/typ-av-resa/kryssningsfartyg/louis-cristal

Meliá Habana

Det här 5stjärniga hotellet ligger i Havanna, i stadsdelen Miramar vid kusten. Hotellet har 3 swimmingpooler som är omgivna av en grönskande trädgård. Här finns flera restauranger och barer, bl.a. en cigarrbar – samt 2 tennisbanor, ett fitnesscenter och en wellnessavdeling. Rummen har balkong, luftkonditionering, telefon, värdeförvaringsskåp, betalningsminibar, kaffemaskin, strykjärn och -bräda och wifi. Badrummet har badkar och hårtork. Hotellet erbjuder gratis transport till och från Havannas centrum (på cirka fem kilometers avstånd) ett par gånger om dagen. 

Läs mer om hotellet på www.melia.com/en/hotels/cuba/havana/melia-habana

Prisinformation

Rabatt för 3 personer i samma rum/hytt

Om ni bor tre personer i samma rum/hytt får den tredje personen rabatt på  1198 kr.

Endast möjligt i hyttkategori X, C och XF.

Tillägg för uppgradering av hytt

Tillägg för stor insides hytt kategori IE: 498 kr per person
Tillägg för utsides hytt kategori XB med fönsterventil:  998 kr per person
Tillägg för stor utsides hytt kategori XF med fönster: 1 998  kr per person

Tillägg för insides enkelhytt kategori IA: 10 198 kr
Tillägg för stor insides enkelhytt kategori IE: 11 748 kr
Tillägg för utsides enkelhytt kategori XB med fönsterventil: 12 698 kr
Tillägg för stor utsides enkelhytt kategori XF med fönster: 15 048 kr

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Göteborg – Varadero t/r med Air Berlin, via Berlin
 • 8 dagars kryssning med Louis Cristal i delad dubbelhytt
 • 3 nätter på 3+stjärnigt hotell i Varadero
 • 4 nätter på 3+stjärnigt hotell i Havanna
 • Utflykter enligt program
 • Informationsmöten och föredrag med reseledaren
 • "All inclusive" på hotellet i Varadero.
 • Helpension i Havanna och på kryssningsfartyget
 • Kaffe, te och isvatten på kryssningsfartyget
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningssförsäkring 6% af resans pris.
 • Gouda reseförsäkring/ komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extra utflykter och arrangemang
 • Tillägg för enkelrum/-hytt samt utsides hytt och balkonghytt
 • Eventuella måltider på land
 • Det dras automatiskt 10 kanadensiska dollar per dag (för dricks)
 • Dricks till lokala chaufförer, guider samt städerska på hotellet (räkna med ca 25 EUR per person)
 • Personliga förnödenheter
 • Kaffe, te och isvatten är inte inkluderade på kryssningen
 • Avreseskatt från Kuba (25 CUC)
 • Visum till Kuba (300 kr)
 • Administrationsavgift 150 kr. per faktura (bortfaller vid online-bokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Reseförsäkring

OBS: Vid inresan till Kuba är det obligatoriskt med en reseförsäkring som täcker kostnader för vård på Kuba. Du kan bli ombedd att dokumentera detta för myndigheterna på Havannas flygplats. Om du mot förmodan inte har tecknat en sådan reseförsäkring före avresan kan du göra det hos ett av försäkringsbolagen på Havannas flygplats.

Valuta på Cuba, Castro och Cruise

På Kuba är det bäst att ha med sig euro, eftersom euro lätt kan växlas till CUC (kubanska pesos convertibles). Man kan använda kreditkort i bankomater, men det finns inte så många bankomater på Kuba.

På kryssningen kan man betala med kreditkort och kanadensiska dollar.

På Jamaica kan man betala med kreditkort eller amerikanska dollar, så man behöver inte växla till lokal valuta.

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resedagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Ta gärna med en liten handduk till nattåget från Beijing till Xi'an.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Anslutning med inrikesflyg

Om du bokar anslutningstransport, rekommenderar vi att du har minst 2,5 timmar mellan byte av anslutning och flygresan med oss. Boka gärna en ombokningsbar biljett, så att du kan boka om vid en eventuell tidtabelländring/flygförsening.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor