Den stora Japanodyssén

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Följ med Albatros på en stor Japanodyssé där livsnjutning och stora upplevelser i både tät- och glesbygd står i fokus.

Denna nya Albatrosresa till Japan är en underbar blandning av neonupplysta storstäder, spektakulär natur och japansk zenkultur. Vi får självklart uppleva alla de klassiska sevärdheterna i Tokyo, Kyoto och Hiroshima, och unikt för denna nya resa är bland annat besöket till staden Morioka, där vi möts av lugn och ro och lantlig idyll. Här går vi ner i varv och bor två nätter på ett traditionellt onsen-hotell med moderna bekvämligheter med utsikt över sjö och berg. Vi besöker de lokala bönderna som lär oss att göra misosoppa och koka ris på rätt sätt – detta är nämligen en hel konst i sig. Vi badar i varma onsen-källor innan vi fortsätter norrut till ön Hokkaido där vårt äventyr fortsätter i Sapporo, en stad som bland annat är känd för god mat och öl! 

Ett annat unikt inslag på resan är att vi gör en båtresa längs den japanska västkusten i vackert och lugnt farvatten. Ombord på den moderna och typiskt japanska båten kopplar vi av och avnjuter en traditionell kaisekimiddag och har återigen möjlighet att bada i varma onsen-källor ombord. Allt medan vår båt tar oss nästan hela vägen till den gamla kejsarstaden Kyoto. Här besöker vi en teby omgiven av berg, det världsberömda Miho-museet och gör en cykelutflykt i de böljande landskapen strax utanför Kyoto. 

Välkommen till Japan!

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta JPY

Dagsprogram 14 dagar
Dag 1
Avresa från Stockholm
Dag 2
Ankomst till Tokyo, Japan. Shintohelgedomen Meiji Jingu och Shibuya. Välkomstmiddag 
Dag 3
Tokyo. Smakprov på färsk sushi, Hamarikyu-trädgården och Odaiba, Ginza, Tokyo International Forum och parken vid kejsarpalatset. 
Dag 4
Tokyo på egen hand
Dag 5
Tokyo – med Shinkansen-tåget till Morioka och stadsrundtur. Övernattning på traditionellt onsen-hotell
Dag 6
Morioka med besök på lantbruk och japansk matlagningskurs
Dag 7
Morioka – med Shinkansen-tåget till Hakodate. Goryokaku-fortet och observationstorn. Kvällsutsikt från Hakodate-berget
Dag 8
Hakodate. Morgonmarknad och regionaltåg till Sapporo. Stadsrundtur i Sapporo med klocktornet och besök på Sapporo-ölmuseum. Lokaltåg till Otaru Chikko och färje
Dag 9
Hela dagen ombord på båten. Avkoppling, kaisekimiddag och bad och varma onsenkällor ombord. Ankomst till Maizuru på kvällen, buss till Kyoto och incheckning på
Dag 10
Kyoto. Guldpaviljongen, Nijo-borgen, Shintotemplet Fushimi Inari-taisha, Nishiki-marknaden och charmiga geishadistriktet Gion
Dag 11
Kyoto. Kyoto –Shinkansen till Hiroshima. Heldagsutflykt till Hiroshima och tempelön Miya-jima med den berömda röda torii-porten.
Dag 12
Kyoto. Wazuka-teby och antikviteter och historisk konst på Miho-museet
Dag 13
Kyoto. Besök i zenträdgård och cykeltur i Arashiyama. På egen hand och middag med wagyu-kött
Dag 14
Buss till Osaka. Flyg till Stockholm

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
47 998:–
Stockholm
Fullbokad
48 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Avresa från Stockholm

Vi träffas på Arlanda och stiger på flyget med kurs mot Japans huvudstad Tokyo. Vi får mat och dryck ombord på flyget.

Dag 2
Ankomst till Tokyo, Japan. Shintohelgedomen Meiji Jingu och Shibuya. Välkomstmiddag 

Vi landar i Tokyo på förmiddagen och ger oss direkt ut på äventyr. Tokyo var en gång i tiden en liten fiskeort, men är idag en av världens största och mest moderna storstäder. Tokyo består av många små stadsdelar som var och en har en unik stämning och miljö, och under de kommande dagarna ska vi besöka några av de mest spännande.

Efter en god första lunch i Tokyo består dagens utflykt av ett besök vid Japans största shinto-helgedom, Meiji Jingu. Helgedomen stod färdig år 1920 och är en symbol för kejsarens viktiga roll i det japanska samhället, både som politiskt och religiöst överhuvud. Först efter andra världskriget förlorade kejsaren sin gudomliga status och miste även sin politiska betydelse.  På väg in till templet passerar vi under en enorm torii-port och fortsätter genom den fridfulla skogen som omger templet. Träden planterades som gåva från hela Japan till kejsarens tempel, då detta byggdes.

Efter det beger vi oss till ett av stadens mest berömda områden bland både japanerna själva och turister, nämligen Shibuya som ligger mitt i staden, och vars station är en av Tokyos trafikknutpunkter. I Shibuy-korsningen vältrar stora skärmar med reklam och musikvideos ut från höghusen och hundratals upptagna japaner, där från affärsmän till skolelever i skoluniform och trendiga ungdomar med vilda frisyrer skyndar sig över gatan när det slår om till grönt. Framför stationen finns en liten staty av en hund, Hachiko-statyn, som är stadens mest berömda mötesplats.  Historien om den lojala hunden Hahi, som dag efter dag trofast väntar på sin herre framför stationen även om han är död, är i sig ganska rörande. Berättelsen om Hachi filmades i Japan på 1980-talet innan den år 2009 kom ut i en Hollywood-tappning med Richard Gere i huvudrollen som hundens ägare.

På kvällen tar ni er an ert japanska äventyr med en välkomstmiddag på en japansk restaurang. Det japanska köket är ett av världens mest sunda och mest varierande med massor av fisk och grönsaker, och rymmer ett hav av andra spännande rätter än bara sushi. Maten är en stor del av upplevelsen när man besöker Solens rike. Somliga restauranger har bilder på rätterna och ibland till och med plastmodeller av de olika rätterna i naturstorlek. Det finns alla möjligheter att kasta sig ut i något nytt och spännande!

I samband med ankomstdagen till Tokyo kan det dagliga programmet variera beroende på ankomsttiden till Japan. Därför är det inte säkert att vi hinner alla programmerade saker på ankomstdagen (gäller även välkomstmiddagen). Däremot får du alla upplevelser under din vistelse i Tokyo – några bara de följande dagarna i staden (välkomstmiddagen eventuellt på dag 3).

 

Dag 3
Tokyo. Smakprov på färsk sushi, Hamarikyu-trädgården och Odaiba, Ginza, Tokyo International Forum och parken vid kejsarpalatset. 

På dagens utflykt, som till största del sker till fots, inleder vi med ett besök på Tsukij fiskmarknad som en gång i tiden var världens största i sitt slag, och som i över 80 år har man sålt fisk till Tokyos invånare och restauranger. Nu är den tiden tyvärr förbi och fiskmarknaden har flyttats från stadskärnan med mycket striktare regler för besökare. Platsen är ändå fortfarande väl värd ett besök, och många av butikerna och bodarna står kvar och det finns gott om god sushi, vilket vi självfallet ska smaka på.

Från fiskens värld fortsätter vi ut i metropolen Tokyo där imponerande byggnadskonst i alla former präglar gatubilden med allt från futuristiska och enorma byggnader till alldagliga kontorsbyggnader i en blandning av olika stilarter. Åsikterna om Tokyos arkitektur och stadsplanering är många, men en sak är säker: Det är allt annat än tråkigt att gå på upptäcktsfärd längs Tokyos gator.  Vi besöker den stora Hamarikyu-trädgården i centrala Tokyo. Trädgården ligger vid Tokyo-bukten och är anlagd i traditionell stil med ett tehus mitt ute på en liten ö. Den traditionella stilen står i stark kontrast till de många höghusen som omgärdar trädgården.

Från Hamarikyu-trädgården tar vi en båt till Odaiba, ett populärt shoppingområde som ligger på en konstgjord ö ute i Tokyo-bukten. Här har vi tid att handla och äta lunch på egen hand. Vi reser med monorailtåget till Ginza, Tokyos mest exklusiva shoppingområde där alla Japans dyra märkesvaror och storvaruhus finns representerade. Det här är Japans motsvarighet till Fifth Avenue i New York och Champs-Elysées i Paris. Vi promenerar längs Ginzas livliga och eleganta huvudgata där gatubilden inte bara präglas av glada shoppare utan även av stressade affärsmän. 

Efter det fortsätter vi till en äkta arkitektonisk pärla. Vi går genom det stora konferenscentret Tokyo International Forum från 1996 vars stora stål- och glaskonstruktion liknar skrovet till en väldigt lång båt.  Här anordnas konferenser, mässor, konserter och utställningar. Under promenaden besöker vi parken vid kejsarpalatset där kejsar Akihito och kejsarinna Michiko bor tillsammans med sina två söner, sin dotter och deras familjer.

Dag 4
Tokyo på egen hand
Shibuya-korsningen i Tokyo i ljuset från neonskyltarna och storskärmarna

Dagen är avsatt åt att gå på upptäcktsfärd i Tokyo på egen hand. Och låt oss säga det direkt: Tokyo är ett stort ymnighetshorn av spännande intryck och möjligheter, oavsett om du är intresserad av shopping, muséer eller en djupdykning i de många kulinariska frestelser som staden är så berömd för.  Tokyo har fler Michelin-restauranger än Paris och London tillsammans, men även de små, mer försynta matställena bjuder på gastronomiska upplevelser på hög nivå. Många matställen erbjuder bra lunchmenyer, så prova er fram.
Det är enkelt och effektivt att ta sig runt med tunnelbanan. Reseledaren tipsar gärna om trevliga aktiviteter. Nära Shibuya, där vi redan har varit, ligger stadsdelen Harajuku. Hit kommer unga japaner, ofta klädda i kläder inspirerade av japanska mangaserier, för att shoppa i områdets små specialbutiker, inte minst på gatan Takeshitadori. I närheten ligger den tämligen exklusiva shoppinggatan Omotesando. Här hittar ni en uppsjö av både japanska och utländska märken.

I den andra änden av vad staden har att erbjuda hittar du det gamla och traditionella Tokyo i stadsdelen Asakusa. Här finns fortfarande många välbevarade trähus som överlevt andra världskrigets bombningar, och mitt i Asakusa tronar Asakusa Kannon-templet med den framträdande stora röda lanternan vid entrén. Gå på upptäcktsfärd på de små sidogatorna runt templet där de små snacksbodarna frestar med både sött och salt. Smaka gärna på nyrostade senbei, de berömda japanska salta kex som går att få i ett otal smaker och storlekar. Bättre än så här blir de inte!

Om ni vill komplettera köket med japanska köksredskap, eller om ni bara vill ha en Tokyo-upplevelse utöver det vanliga, ska ni svänga förbi köksbutiksgatan Kappabashidori, som nås till fots från templet. Här hittar ni bokstavligt talat ALLT till köket – med allt från plastmatfigurer till kastruller, ätpinnar, japansk keramik, tekannor i gjutjärn till grönt te och mycket annat.

För den som inte vill ge sig ut på egen hand kan reseledaren anordna en utflykt till Tokyos nya olympiska stadion, som står redo för OS år 2020. Stationen ligger i stadsdelen Shinjuku. Byggnationen förväntas vara färdig i november 2019 och är ritad av arkitekten Kengo Kuma.

För att göra morgondagens tågresa så behaglig och avkopplande som möjligt transporteras vårt stora bagage ikväll till Kyoto, och vi reser därför med en lätt packning med det vi behöver för fyra nätter. Vi får tillbaka vårt bagage när vi checkar in på hotellet i Kyoto.

Dag 5
Tokyo – med Shinkansen-tåget till Morioka och stadsrundtur. Övernattning på traditionellt onsen-hotell

Vi ska åka med det berömda japanska höghastighetståget Shinkansen till Morioka, den största staden i Japans Tohoku-region. På lite mer än fyra timmar kör vi de 535 kilometrarna till Tokyo. 

Innan vi går ombord på tåget finns det möjlighet att köpa en ”o-bento”, ett klassiskt japanskt matpaket, till tåget. O-benton finns i massor av varianter, och består vanligtvis av ris och olika former för läckra tillbehör och smårätter i form av fisk, kött, grönsaker och olika sallader. Gott och inte speciellt dyrt!

Vid ankomsten till Morioka gör vi en stadsrundtur där vi bland annat besöker Iwate Park och ruinerna efter den gamla Morioka-borgen, huvudsäte för Nambu-klanen under Edo-perioden, även känd som Tokugawa-perioden mellan 1603 och 1868. Nuförtiden är det bara de imponerande granitmurarna som står kvar, och den omgivande parken med blommande körsbärsträd på våren gör det hela till en väldigt vacker miljö. I parken hittar vi även Sakuryama-helgedomen och Ishiwara Sakura, ett uråldrigt körsbärsträd som ihärdigt och mödosamt har vuxit rakt igenom en spricka i den massiva granitstenen. 

Efter det checkar vi in på vårt härliga onsen-hotell där vi kan tillbringa resten av dagen med att koppla av i de trevliga och lugna omgivningarna. På kvällen samlas vi för en gemensam middag på hotellet. Innan dess kan vi varmt rekommendera ett dopp i de varma källorna som kallas för onsen. De vulkaniska källorna sägs ha många gynnsamma och helande egenskaper. Ett onsen-bad har ett helt regelverk som besökarna måste följa, men närmare instruktioner och matnyttiga tips delas ut på plats av reseledaren. Ett onsen-bad är under alla omständigheter en tvättäkta japansk upplevelse, och något som vi verkligen rekommenderar.

Dag 6
Morioka med besök på lantbruk och japansk matlagningskurs
Kaiseki är en traditionell japansk måltid

Idag får vi lära oss mer om livet på den japanska landsbygden. Det japanska köket bygger främst på årstidens lokala råvaror, och då framför allt ris, fisk och grönsaker, och vi ska lära oss hur man bäst väljer och plockar grönsaker och hur de tillagas bäst. Senare ska vi tillsammans med en japansk kock lära oss att tillaga misosoppa, en näringsrik japansk soppa som innehåller miso och dashi. Miso är en japansk pasta som huvudsakligen består av sojabönor, och dashi är en japansk fond med fisk. Misosoppa är en av de mest grundläggande rätterna i det japanska köket, och tillagas oftast med grönsaker, tång, tofu, nudlar, fisk och ris.  Vi ska även få lära oss mer om ris. Ris är lika viktigt för det japanska köket som misosoppan och äts till alla måltider! Därför krävs det ganska stor konstfärdighet för att koka det på rätt sätt, något vi får lära oss mer om idag.

Vi äter den goda maten vi själva har tillagat till lunch, och på kvällen äter vi middag på vårt trevliga hotell.  

Dag 7
Morioka – med Shinkansen-tåget till Hakodate. Goryokaku-fortet och observationstorn. Kvällsutsikt från Hakodate-berget

Vi lämnar trevliga Morioka och fortsätter med Shinkansen till Hakodate i Kokkaido, Japans nordligast belägna ö. Vi tillryggalägger 328 kilometer och vid ankomsten beger vi oss till Goryokaku-fortet, Japans första fort uppfört i västerländsk stil. Eftersom Hakodate var en av de första hamnstäderna som öppnades upp för internationell handel efter Japans isolering från omvärlden under Edo-perioden har staden låtit sig påverkas av västvärlden och det finns fortfarande många byggnader uppförda i västerländsk stil som kyrkor och hus. Goryokaku-fortet är ett enormt, stjärnformat citadell som byggdes i slutet av Edo-perioden som ett skydd mot de främmande, imperialistiska makternas intåg. Några år senare var fortet skådeplats för ett inbördeskrig mellan shogunatets armé och de många trupper som skickats ut av den nya Meiji-regeringen.

Efter att fortet förlorade sin militäriska betydelse ombildades det till en offentlig park i början av 1900-talet. Man planterade mer än 1 000 körsbärsträd längs vallarna. Dessa utgör en fantastisk syn när de står i full blom, vilket som regel sker i början av maj månad.. Vi tar oss upp i det 107 meter höga observationstornet där vi får ett tydligt intryck av det stjärnformade fortet. När det börjar skymma tar vi linbanan upp till toppen av det 334 meter höga Hakodateberget. Under en molnfri dag är utsikten från berget helt fenomenal. 

Dag 8
Hakodate. Morgonmarknad och regionaltåg till Sapporo. Stadsrundtur i Sapporo med klocktornet och besök på Sapporo-ölmuseum. Lokaltåg till Otaru Chikko och färje

Innan vi lämnar Hakodate beger vi oss tidigt på morgonen till Hakodates berömda morgonmarknad. Här hittar vi allt man kan begära av färska Hakodate-råvaror med särskilt fokus på fisk och skaldjur. Här hittar vi även massor av grönsaker, frukt och sötsaker och marknaden är perfekt för den som vill köpa med sig en souvenir hem. 

Efter det tar vi det regionala snabbtåget till Sapporo. På cirka tre timmar färdas vi 319 kilometer till Sapporo, och vi gör en stadsrundtur när vi har kommit fram. Sapporo är huvudstad på ön Hokkaido, den näststörsta, nordligaste och minst utvecklade av Japans fyra huvudöar. Den orörda naturen gör Hokkaido till ett favoritresmål för naturälskare, men själva Sapporo stad är en av de mest intressanta storstäderna i Japan, känd för sina många is- och snöfestivaler som anordnas varje vinter, den goda maten och så självklart den ikoniska Sapporo-ölen som kommer härifrån. 

Vi inleder med att besöka det berömda Sapporo-klocktornet, stadens landmärke som slår varje timme. Byggnaden har amerikansk design och är en av de få byggnader i västerländsk stil som har överlevt i Sapporo, en stad som utvecklades på 1870-talet med hjälp av amerikanska rådgivare.  

Efter det ska vi självklart besöka det berömda Sapporo-ölmuseet beläget i det gamla ursprungliga Sapporo-bryggeriet. Här ser vi hur ölen tillverkas och lär oss mer om hur det hela började. Den som vill kan naturligtvis få några smakprov efteråt.

Efter middagen fortsätter vi med lokaltåget till Otaru och färjeterminalen och gör en kort utflykt på cirka en halvtimme. Nu är det nämligen dags för ännu en av höjdpunkterna på vår resa, eftersom vi ska ta nattbåten till Maizuru i närheten av den gamla kejsarstaden Kyoto. Vi installerar oss i våra hytter, kryper till kojs och vaggas till sömns av havets vågor. Vi bor i hytter med dubbelsäng i kategorin Deluxe A i japansk stil, samtliga med en liten privat balkong.

Dag 9
Hela dagen ombord på båten. Avkoppling, kaisekimiddag och bad och varma onsenkällor ombord. Ankomst till Maizuru på kvällen, buss till Kyoto och incheckning på

Rutten mellan Otaru och Maizuru trafikeras av de två båtarna Hamanasu och Akashiya, som i stort sett är identiska. Det finns plats för 746 passagerare ombord på båten som består av tre däck med hiss till samtliga plan. Det är dags att bara koppla av och ha trevligt ombord. Det finns flera restauranger och kafeterior där man kan avnjuta en kopp kaffe eller en maträtt. Det är tillåtet att röka ombord inom speciellt markerade områden, och det finns bland annat röklounger. Båtöverfarten tar 21 timmar totalt och den som vill kan prova på ett traditionellt japanskt onsen-bad ombord, allt medan man blickar ut över Japanska havet som glider förbi utanför.

På kvällen avnjuter vi en traditionell kaiseki-middag. Kaiseki förklaras bäst som en måltid bestående av många smårätter, samtliga uteslutande baserade på säsongens råvaror. Det går därför inte att i förväg säga vad rätterna består av eftersom det hela beror på vilka råvaror som finns tillgängliga vid tidpunkten för måltiden. En kaiseki-middag tillreds endast vid särskilda tillfällen så som bröllop och födelsedagar, fast å andra sidan har vi mycket att fira med tanke på att vi befinner oss här i Japan! 

Vi kommer fram till Maizuru på kvällen och fortsätter direkt till Kyoto, som ligger några timmars bussresa bort. Vi lägger oss ganska sent på kvällen men morgondagens utflykter är ganska lugna. 

Dag 10
Kyoto. Guldpaviljongen, Nijo-borgen, Shintotemplet Fushimi Inari-taisha, Nishiki-marknaden och charmiga geishadistriktet Gion

Kyoto är hemvist åt över 1 600 tempel och 270 shintohelgedomar. Till dessa räknas, shoguns Nijo-borg, kejserliga villor och trädgårdar och några av Japans bästa museer.

Kyoto var den enda av Japans storstäder som skonades från bombningarna under andra världskriget. Det sägs att det berodde på stadens fantastiska kulturskatt. Tyvärr har stadsstyret inte visat staden samma respekt, och de stora sammanhängande kvarteren av vackra trähus har nästan helt försvunnit. Men ingen har vågat röra de tusentals templen, helgedomarna och vackra trädgårdarna. Speciellt utkanten av staden påminner om en annan tidsålder då skönhet och estetik var i högsätet.

I stadens norra utkant ligger det berömda guldtemplet. Den vackra guldbeklädda paviljongen är en identisk kopia av den över 500 år gamla byggnaden som en sinnessjuk tempelpräst satte fyr på år 1950.
Det militära överhuvudet i kejsartidens Japan var shogun. Under längre perioder av landets historia var han även den mäktigaste mannen i landet. Kejsarens roll var mer tillbakadragen och av symbolisk karaktär.
År 1603 uppförde Tokugawa-shogunsläkten Nijo-borgen. Byggnaderna i borgen, som är Japans mest välbevarade, är av väldigt hög kvalitet. De bästa hantverkarna byggde borgen, och den utsmyckades av sin tids bästa konstnärer. Näktergalsgolvet är ett bra exempel på hur raffinerad borgen är. Golvet är byggt så att det knirkar när man går på det och eventuella lönnmördare inte kunde närma sig utan att höras. Träsniderierna och de många målningarna som pryder väggar och tak är originalverk och av ett högt konstnärligt värde.

Vi besöker shintohelgedomen Fushimi Inari-taisha och strosar genom templets långa arkader och orangeröda torii-portar som är placerade i hundratals nära varandra och bildar vår väg. Den orangeröda arkaden bildade för övrigt kuliss för storfilmen ”Mitt liv som geisha”. De orangeröda portarna står i mjuk kontrast till den omgivande gröna skogen. Det här är en av Kyotos mindre kända attraktioner, men för många besökare är den en av höjdpunkterna!

Efteråt hinner vi med en promenad i Kyotos berömda Gion-kvarter. Längs vägen besöker vi även den berömda Nishiki-marknaden. Här hittar vi en uppsjö av Kyotos specialiteter som ligger vackert uppradade med bland annat frukt och grönt, fisk, kött, pickles och snacks. Marknaden är en färgsprakande upplevelse och handlarna erbjuder gärna smakprov av sina varor. I Gionkvarteret finns det stämningsfulla matställen bredvid de traditionella och diskreta tehusen där stadens berömda geishor arbetar. Om vi har tur ser vi några av dem trippa iväg i sina dyra kimonos och vackert uppsatta hår. 

Dag 11
Kyoto. Kyoto –Shinkansen till Hiroshima. Heldagsutflykt till Hiroshima och tempelön Miya-jima med den berömda röda torii-porten.

300 kilometer väster om Kyoto ligger Hiroshima. Den 6 augusti ödelades staden och över 100 000 dödades när världen för första gången fick uppleva sprängningen av en atombomb. Idag står en enkel kupolformad ruinbyggnad på platsen till minne av de enorma ödeläggelser som följde i explosionens kölvatten. I närheten ligger den vackra fredsparken med fredsflamman som inte kommer att släckas förrän det sista atomvapnet har förstörts. Vi besöker parken och fredsmuseet, som sakligt och informativt skildrar händelserna. Idag är Hiroshima fullt uppbyggt igen och staden skiljer sig från de flesta andra japanska städerna med sina breda och luftiga gator och välorganiserade stadsbild.

Vi äter lunch i Hiroshima och ska därefter få uppleva en av Japans mest berömda, fotograferade och älskade motiv, nämligen den svävande röda torii-porten ute i vattnet vid ön Miya-jima som vi tar oss till med båt. Vackert, poetiskt och klassiskt japanskt!

Dag 12
Kyoto. Wazuka-teby och antikviteter och historisk konst på Miho-museet

Cirka 45 minuters bussresa från Kyoto ligger teorten Wazuka, en liten pärla som ligger dold i bergen. Här håller man över 800 år gamla, japanska, tetraditioner vid liv än idag. Wakuas te, som bland annat består av Matcha och Kabuse Sencha, hyllas över hela Japan för att tillhöra de absolut bästa. Mer än 300 familjer livnär sig på teodling och tetillverkning och lever i de vackra omgivningarna bland böljande de böljande tefälten. I Wazuka får vi inte bara lära oss mer om de olika tesorterna och hur de odlas, utan öppnar våra sinnen för vad te kan användas till och i vilka andra matvaror och rätter teet kan ingå, exempelvis tenudlar och teglass. Vi äter en genuin telunch, och mätta både i magen och i sinnet fortsätter vi till en annan höjdpunkt på dagens program; det världsberömda Miho-museet som ligger en timmes resa från Wazuka. 

Miho-museet är uppkallat efter Mihoko Koyama, grundaren av den religiösa rörelsen Shumei som tror på att livet blir vackrare genom konsten och naturen. Miho-museet är ett strålande exempel på vad man kan åstadkomma om man har smak för konst och en tjock plånbok.  Koyama-familjen anlitade den kinesisk-amerikanska stjärnarkitekten I.M. Pei, känd för verk som Louvres glaspyramid, att förestå ett museum i världsklass. Museet ligger i Shigarakibergen och beskrivs ofta som ett arkitektoniskt mästerverk där glas, stål och betong integreras i det omkringliggande skogs- och bergsområdet. Museet rymmer Koyama-familjens privata konstsamling.

Dag 13
Kyoto. Besök i zenträdgård och cykeltur i Arashiyama. På egen hand och middag med wagyu-kött
Vid helgedomen Fushimi Inari-taisha

Vi inleder dagen i Kyotos västra del för att göra en cykelutflykt i det natursköna området Arashiyama vid foten av bergen. Här besöker vi det UNESCO-fredade templet Tenryu-ji som är berömt för sin vackra zenträdgård från 1300-talet. Templet stod färdigt år 1339 och är en del av Rinzai-skolan inom den japanska buddhistiska världen. Efter det här fortsätter vi genom den vackra bambulunden där en tjock matta av meterhöga bambuväxter skapar en exotisk stämning, och genom lugna områden med risfält och UNESCO-bevarade byggnader.

Idag tillbringar vi dagen på egen hand i Kyoto. Reseledaren står till förfogande med tips och råd. Det finns gott om möjligheter för att bland annat köpa traditionellt japanskt konsthantverk och det gröna teet, som Kyoto är så berömt för.  

Vi avslutar kvällen med en japansk middag på en av Kyotos kvalitetsrestauranger. På menyn hittar vi det berömda wagyu-köttet, härligt marinerat japanskt oxkött som kvalitetsmässigt kan jämföras med det kända kobeköttet. En kulinarisk upplevelse man sent glömmer, med det supermöra köttet som praktiskt taget smälter på tungan.

Dag 14
Buss till Osaka. Flyg till Stockholm

Beroende på avgångstidpunkt har vi dagen i Kyoto på egen hand. När det är dags att lämna hotellet kör vi till flygplatsen för att flyga hem. (På vissa avgångar flyger vi hem på kvällen och landar dagen efter).

Shinkansen

I Japan tar vi oss runt med Japan Rails berömda höghastighetståg Shinkansen som sedan 1964 har förbundit Tokyo med (fler och fler av) Japans större städer. Maxhastigheten är 320 km/h och tåget förflyttar årligen cirka 300 miljoner passagerare runt i landet. Tågen kan bestå av upp till 16 vagnar och vara 400 meter långa. Eftersom Shinkansentågen kör på särskilda spår som de är de enda som kan använda förekommer mycket få förseningar på sträckorna – den genomsnittliga förseningen per tåg var ynka 36 sekunder 2012. Tågen är bekväma, med gott om benutrymme och vridbara säten så man alltid kan sitta framåtvänd. Det finns inte restaurangvagn ombord men en ambulerande snacksvagn som kommer förbi. Rökning är bara tillåter på de nyaste tågen som är utrustade med speciella rökkabiner. Läs mer på http://english.jr-central.co.jp/about/.

Prisinformation

Resans pris

Från 48 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum

SEK 5.998,-

Prisen inkluderer
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Tokyo och Osaka – Stockholm med mellanlandning
 • Tågresa med Shinkansen Tokyo - Morioka - Hakodate och Kyoto - Hiroshima - Kyoto 
 • Nattbåt Otaru – Maizuru i delad dubbelhytt i kategorin Deluxe A med privat balkong  
 • Övrig transport enligt program
 • Inkvartering på hotell i delat dubbelrum
 • Frukost dagligen
 • Lunch dag 2, 6, 11, 12
 • Middag dag 2, 5, 6, 9 och 13
 • Alla utflykter och inträden enligt programmet
 • Separat bagagehantering Tokyo – Kyoto 
 • Skatter och avgifter
Prisen inkluderer ikke
 • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris 
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring 

 • Eventuella extraarrangemang

 • Tillägg för enkelrum

 • Drycker
 • Personliga förnödenheter

 • Administrativ avgift per faktura utgår med 150 kronor (bortfaller vid onlinebokning)

 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagagehantering

På den här resan färdas vi med det japanska höghastighetståget Shinkansen. Eftersom antalet bagage är begränsat på tåget, transporteras detta separat till nästa anhalt. Du hittar mer detaljerad information i dagsprogrammet. 

Väldigt viktig information om tatueringar

Att ta seden dit man kommer. Japanerna har en annan inställning till tatueringar än den vi har i västvärlden. I Japan är det endast yakuza (maffiamedlemmar) som låter tatuera sig, och därför har många hotell infört ett förbud mot att använda deras onsen, varma källor, på hotellen om man är tatuerad. Om man inte respekterar detta kan det få allvarliga konsekvenser, och i värsta fall kan man bli avvisad från hotellet utan kompensation. Detta är självklart uteslutande de japanska hotellens beslut, och Albatros har inget inflytande. Därför uppmanar vi alla som är tatuerade att täcka dessa för att undvika onödiga komplikationer på resan. 

Logi

Här bor vi på fräscha och trevliga hotell med små rum, egen dusch och toalett samt tv och gratis Wi-Fi. Hotellen i storstäderna ligger vanligtvis nära en metrostation, som vi kommer att använda oss mycket av under våra utflykter. 

Lämpar sig ej för personer med gångbesvär

Eftersom ni utnyttjar Japans allmänna färdmedel i samband med alla inplanerade utflykter, ska ni vara förberedda på att ni kommer att få gå en hel del. Resan lämpar sig inte för personer med gångbesvär.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Mer om Japan

Här kan du läsa mer om Japan: www.albatros.se/resmal/asien/japan
Läs bland annat om klimat och väder, tidsskillnad, dricks och se om du behöver visum.

Dricks

I Japan ger man inte dricks.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor