Fantastiskt erbjudande! Lyxkryssning genom Panamakanalen

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Fantastiskt kryssningserbjudande: Res med lyxfartyget Vasco da Gama på odyssé genom Panamakanalen från Mexiko till Curacao

SPARA från 23 600 SEK per person på denna fantastiska kryssning! Följ med Albatros på en resa utöver det vanliga ombord på det underbara fartyget Vasco da Gama. Från det att vi sätter foten i Puerto Vallarta i Mexiko överöses vi at vykortsvyer och kulinariska upplevelser. Det är härifrån vi stävar ut på äventyr mot det ingenjörsmässiga mästerverket, Panamakanalen. Under resan kan du följa med på utflykt till Guatemalas UNESCO-stad Antigua, den colombianska Cartagenas gamla stadsdel, El Salvador, en kaffeplantage i Costa Rica och Nicaraguas UNESCO-stad Granada.

Detta är en komplett resa med fokus på detaljer och där kolonial charm möter tropiskt paradis.

Under resan finns det också tid till avkoppling och kontemplation, att njuta havsluft, gourmetmåltider och föredrag med vår reseledare som följeslagare.

Fartyget Vasco da Gama som vi reser med, har endast plats för 1 000 passagerare, vilket betyder en trevlig och personlig atmosfär. Ombord är det hög komfort som gäller, medan vistelserna i land ger de stora kulturella upplevelserna.

Resan leds som alltid av Albatros Travels kunniga reseledare.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Kryssningar

 • Reseledare Svensk

 • Visum Ja

 • Vaccination Ja

 • Valuta EUR/USD

Dagsprogram 19 dagar
Dag 1
Flyg Stockholm – Atlanta. Övernattning på hotell
Dag 2
Atlanta – Puerto Vallarta. Övernattning i semesterparadiset
Dag 3
Puerto Vallarta. Upplevelser i staden med reseledaren.
Dag 4
Puerto Vallarta och avfärd
Dag 5–6
Upplevelser till sjöss tillsammans med reseledaren
Dag 7
Huatulco, Mexiko. Vandra i det idylliska tropiska paradiset med reseledaren
Dag 8
Puerto Quetzal, Guatemala. Möjlig stadsrundtur i UNESCO-bevarade Antigua
Dag 9
Acajutla, El Salvador. Möjlig utflykt till Ruta de las Flores och mayaruinerna vid Tazumal
Dag 10
San Juan del Sur, Nicaragua. Möjlighet till utflykt till världsarvet Granada
Dag 11
Puntarenas, Costa Rica. Möjlig utflykt till kaffeplantage
Dag 12
På havet mot Panamakanalen
Dag 13
Resa genom Panamakanalen
Dag 14
Cartagena, Colombia. Möjlig stadsvandring i den gamla UNESCO -bevarade stadsdelen, inkl. San Felipe fästningen
Dag 15
På havet mot Aruba
Dag 16
Oranjestad, Aruba. Tid på egen hand
Dag 17
Willemstad, Curaçao. Holländsk kolonial kultur och pastellfärgade hus
Dag 18
Willemstad, Curaçao och hemresa
Dag 19
Ankomst till Stockholm

Vasco da Gama

Ombord på Vasco da Gama kan du färdas i kölvattnet av de stora upptäcktsresanden, och det är inte en tillfällighet att fartyget är uppkallat efter en av de största. Det finns plats för endast 1000 gäster ombord, vilket skapar en intim atmosfär utan att göra avkall på faciliteterna. Läs mer om fartyget och andra praktiska upplysningar på: https://www.albatros.se/typ-av-resa/kryssningsfartyg/ms-vasco-da-gama

Klicka på bilderna för att se dem i större format

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
57 998:–
Stockholm
Fullbokad
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Atlanta. Övernattning på hotell

Vi lämnar Stockholm och sätter kurs mot USA, dit vi anländer på kvällen lokal tid. Därefter beger vi oss till ett hotell nära flygplatsen och vilar ut efter den långa resan, innan vi följande dag fortsätter den relativt korta biten till Mexikos Stillahavskust.

Dag 2
Atlanta – Puerto Vallarta. Övernattning i semesterparadiset

Efter frukost är det dags att bege sig till flygplatsen, där vi tar vårt direkta flyg till Puerto Vallarta, det mexikanska paradiset vid Stillahavskusten. Efter ankomst går det att på egen hand gå på upptäcktsfärd bland lokal matkultur och berömda stränder som alla ser ut som vykortsmotiv. Vår reseledare finns givetvis till hands för råd och idéer kring hur du kan tillbringa eftermiddagen/kvällen.

Dag 3
Puerto Vallarta. Upplevelser i staden med reseledaren.

Puerto Vallarta ligger i Banderasviken, Mexikos största naturliga vik, som är 55 kilometer lång och 35 kilometer bred. Staden har ända sedan 1950-talet varit en populär semesterstad både för mexikaner och amerikaner. Här finns trevliga kullerstensgator och många små caféer och restauranger, allt med en modern prägel. Längs Cualefloden hittar vi två stora marknader där vi kan köpa hantverk och souvenirer. Staden har även ett arkeologiskt museum med en betydelsefull samling förcolumbiansk konst. Promenera gärna längs strandpromenaden Malecón – här kan du beundra skulpturer av samtida konstnärer som Sergio Bustamante, Alejandro Colunga och Ramiz Barquet. Du kan också slå dig ner på ett av strandpromenadens caféer och titta på det förbipasserande folklivet. Puerto Vallarta har många stränder varav den mest populära är Plaua de los Muertos, ”de dödas strand”. Det makabra namnet kommer enligt sägnen från den gången när ett piratskepp lade till vid stranden för att vila och planera nya erövringar. Den lokale guvernören stoppade deras planer genom att överrumpla dem från sjösidan. Han lät hänga samtliga besättningsmedlemmar på stranden för att ingjuta skräck i andra pirater. Namnet till trots är stranden idag en väldigt levande plats! Här finns allt man kan önska sig av restauranger, parasoll, solstolar, vattensport och underhållning.

Dag 4
Puerto Vallarta och avfärd Avfärd kl. 23.30

Efter frukost kan du säga farväl till Puerto Vallarta och kanske ta avsked på en lokal lunchrestaurang. Vad sägs om att prova en skaldjursceviche, med skaldjur marinerade i färskpressad limejuice? Eller en grillad Mahi-Mahi-fisk med ris och grönsaker? Du kan också beställa exempelvis tacos de mariscos, som är tacoskal med räkor, fisk eller bläckfisk.

Innan det är dags för lunch kan du tillbringa förmiddagen på stranden eller i reseledarens sällskap innan det på eftermiddagen är dags att ta sig till kajen där vårt fartyg Vasco da Gama väntar på oss.

Efter incheckning kan du, efter att du fått nyckeln till din hytt, packa upp eller koppla av eller gå på upptäcktsfärd ombord. Normalt arrangeras det också en säkerhetsintroduktion. På kvällen möts vi i fartygets restaurang och njuter av vår första gemensamma middag ombord.

Runt midnatt lossas förtöjningarna och vi styr kosan söderut. Vårt oceanäventyr har börjat.

Dag 5–6
Upplevelser till sjöss tillsammans med reseledaren

Ett par dagar njuter vi av livet ombord på fartyget. Du kan koppla av med spa, gå på gym eller utnyttja någon av alla aktiviteter och nöjen. Många kommer garanterat att prova fartygets olika temarestauranger (ingår inte i resans pris men kan besökas till kuvertpris) och senare titta på den internationella kabarén. Någon som vill avrunda kvällen med ett besök på nattklubben? Reseledaren informerar löpande om alla möjligheter och håller ihop gruppen, men du väljer givetvis själv hur du vill tillbringa tiden ombord på fartyget.

Dag 7
Huatulco, Mexiko. Vandra i det idylliska tropiska paradiset med reseledaren Ankomst kl. 8.00, avresa kl. 14.30


Om morgonen ankommer vi till den före detta fiskehamnen Huatulco, som ligger som en liten lysande pärla vid Stillahavskusten. Det som en gång var en sömnig fiskeby har idag blommat till ett populärt turistmål, och av goda skäl. Hamnen i Santa Cruz Bay ligger bara ett stenkast från orörda stränder som Playa Santa Cruz och Playa La Entrega, där det azurblå vattnet möter den gyllene sanden. Den närliggande staden La Crucecita är en mosaik av mexikansk kultur med dess centrala torg och kyrkan La Crucecita, hem till en majestätisk väggmålning av Jungfrun av Guadalupe. En gång i tiden ett lugnt nav för lokala fiskare, vimlar denna stad nu av livliga marknader och mysiga restauranger som serverar delikatesser från provinsen Oaxaca. Vi ägnar dagen idag åt att utforska tillsammans med reseledaren både i stan och vid vattnet, så det är bra att ta med en liten väska med handduk och badkläder ifall du skulle bli lockad att ta ett dopp på vägen.

Dag 8
Puerto Quetzal, Guatemala. Möjlig stadsrundtur i UNESCO-bevarade Antigua Ankomst kl. 14.00, avfärd kl. 22.00

Vi lägger till i Puerto Quetzal vid Guatemalas Stillahavskust. Under dagens Albatrosutflykt kör vi in i landet genom ett vackert och frodigt landskap. Här besöker vi den UNESCO-bevarade staden Antigua, som är ännu ett fint exempel på spansk kolonialarkitektur. Staden har en magisk charm och vi kan nästan höra historiens vingslag. Antigua grundades 1527 och var fram till 1773 provinsens huvudstad. Den ligger på höglandet cirka 1 500 meter över havet, vackert och dramatiskt omgiven av tre aktiva vulkaner. Längs vulkansidorna odlas en av världens bästa kaffesorter, som kan avnjutas på stadens caféer. Förutom sitt goda kaffe är staden även känd för sin språkundervisning. Här finns cirka 60 språkskolor som lockar till sig resenärer från hela världen.

Vi tar en promenad längs kullerstensgatorna och kommer bland annat förbi stadens centrala punkt i form av en lokal marknad samt en jadefabrik där vi får bevittna hur den gröna mineralen förvandlas till dekorativa figurer. Vi avnjuter en härlig lunch med lokala rätter.

(Utflykten till Antigua ingår inte i resans pris. Utflyktspaketet kan bokas separat - läs mer efter dagsprogrammet)

Dag 9
Acajutla, El Salvador. Möjlig utflykt till Ruta de las Flores och mayaruinerna vid Tazumal Ankomst kl. 6.00, avfärd kl. 14.00

Vi har nu nått fram till Acajutla i makalösa El Salvador. Från stadens hamn skeppas det kaffe, bomull, ananas och socker från landets många sockerrörsplantager, men också mer otraditionella varor som jalapenos, tagetes och okra.

Utöver dess industriella betydelse har Acajutla en rad naturliga sevärdheter som stranden Playa Los Cóbanos, som är en populär plats för att snorkla och dyka tack vare ett korallrev.

Acajutla är också porten till resten av det lilla mellanamerikanska landet, som, om du har glömt en del från geografitimmarna, är något större än Ångermanland.

Om du hemifrån köpt till Albatros utflyktspaket, ska du i dag på en tur som bland annat inkluderar en bit av Ruta de las Flores, en naturskön rutt genom idylliska små städer, kända för sin konst, kultur och lokala kök. Vi ska också besöka den arkeologiska utgrävningen av förcolumbianska Tazumal, som stolt uppvisar Mayacivilisationens arv.

(Dagens utflykt ingår inte i resans pris. Ett särskilt utflyktspaket kan köpas, läs mer längre ner i programmet.)

Dag 10
San Juan del Sur, Nicaragua. Möjlighet till utflykt till världsarvet Granada Ankomst kl. 09.30, avgång kl. 19.00

Nicaragua är det största centralamerikanska landet och bjuder på fantastiska landskap, stora kulturskatter och en spännande historia.

För inte så länge sedan var Nicaragua mest känt för inbördeskriget mellan Sandinistas och Contras, som drabbade landet under slutet av 70-talet och stora delar av 80-talet. I dag har militärer och gerillasoldater försvunnit och ersatts av turister och sightseeing i det vackra landet. Under dagens besök ska vi se de kullerstensgränderna i kolonialtidens Granada vid Nicaraguasjön.

I Granada är gatorna kantade av enastående kolonial arkitektur, och den ena byggnaden efter den andra bjuder på färgstrålande färgnyanser som endast avbryts av palmer mot en kuliss av vulkaniska berg.  Överallt kan man se tydlig inspiration både från barocken och den moriska arkitekturen som väcker minnen om Spanien.

 

På vägen tillbaka stannar vi till vid en utsiktspunkt där vi kan se Maderas och Concepcion, de två imponerande tvillingvulkanerna. (Lunch ingår inte i dagens utflykt).

(Dagens utflykt ingår inte i resans pris. Du kan boka ett separat utflyktspaket, läs mer längre ner i programmet).

OBS: För att komma i land använder vi oss av så kallade tenderbåtar som är mindre båtar som tar oss från fartyget in till hamnen.

Dag 11
Puntarenas, Costa Rica. Möjlig utflykt till kaffeplantage Ankomst kl. 10.00, avfärd kl. 19.00

I dag kommer vi till Costa Rica och går i land vid hamnstaden Puntarenas. Vi tar en kaffepaus, för när man säger Costa Rica, säger man också kaffe! Kaffe är en grundbult i Costa Ricas historia och vi kommer nära historian på dagens utflykt som är ett besök på kaffeplantagen Espiritu Santo. Här dyker vi ner i berättelsen om gårdens historia, läge, topografi och en mängd ytterligare information om Costa Ricas gyllene bönor.

I turen ingår bland annat ett besök i ett traditionellt hus, som är den perfekta utgångspunkten för att höra om hur kaffet används och varför man lokalt fortfarande använder ”chorreador”, trots att kaffebryggaren uppfanns för länge sedan.

Vi ska givetvis också ha en kaffeprovning, där olika aromer och smakvarianter blir tydliga för alla.

(Dagens utflykt ingår inte i resans pris. Du kan boka ett separat utflyktspaket, läs mer längre ner i programmet).

Dag 12
På havet mot Panamakanalen

Det bästa sättet att påbörja en kryssning är att tillbringa de första dagarna ute på öppna havet. Medan vi rör oss mot Panamakanalen kan du koppla av på däck i en solstol och njuta av utsikten, läsa en god bok eller ta del av de många aktiviteterna ombord. Här finns flera olika barer där du kan avnjuta ett gott glas vin eller en svalkande cocktail. Ombord finns även en teater, gym och ett spa där du kan skämma bort dig själv med olika behandlingar (bokas och betalas direkt ombord på fartyget). Reseledaren informerar löpande om alla möjligheter ombord på fartyget och står för ett antal gemensamma arrangemang och informationsmöten för Albatrosgruppen.

Dag 13
Resa genom Panamakanalen

Idag får vi uppleva en av resans absoluta höjdpunkter när vi färdas på Panamakanalen, som invigdes 1914. Det ambitiösa projektet med att förbinda de två världshaven ställde ingenjörerna inför en ytterst krävande uppgift – för att inte tala om den ekonomiska och politiska utmaningen med hela projektet. Idén om att anlägga en kanal går hela vägen tillbaka till när den spanske erövraren Balboa 1513 upptäckte Panamas Stillahavskust. I och med detta började handelsmän och regeringar att fantisera om en passage som skulle låta fartyg ta sig från Atlanten till Stilla havet utan att behöva färdas den 20 000 kilometer långa och farofyllda sträckan runt Sydamerikas spets. Det var många som förespråkade projektet, bland dessa Benjamin Franklin och filosofen Goethe. Det franska företaget La Societé Internationale du Canal Interocéanique påbörjade byggnationen 1880, och de kommande två årtiondena präglades av konstanta ingenjörsmässiga utmaningar, ett otal jordbävningar och utbrott av malaria och gula febern, som tog livet av nästan 22 000 arbetare(!) Fransmännen beslutade sig för att sälja rättigheterna till projektet till den amerikanska regeringen under president Theodore Roosevelt. Priset var 40 miljoner dollar. När amerikanerna övertog byggprojektet 1904 stod de inför den största fördämningen och de största slussarna och järnportarna som någonsin skådats vid den här tidpunkten. Miljöutmaningarna var också enorma. En aldrig sinande ström av personer från många olika länder arbetade med det stora byggprojektet, och många omkom längs vägen. Den 15 augusti 1914 invigdes Panamakanalen och fartyget SS Ancon seglade som första fartyg genom det människoskapade underverket. Kanalen har fortfarande stor betydelse för skeppsfarten och världshandeln, och tillhör helt och hållet Panama. Till följd av moderna handels- och containerfartyg som hela tiden blir allt större, arbetar man idag för att utvidga Panamakanalen och slussarna så att större fartyg än normalstorleken på 32,3 meters bredd ska kunna ta sig genom kanalen.

OBS: Fartyget kommer att informera om den exakta tidpunkten för färden genom kanalen.

Dag 14
Cartagena, Colombia. Möjlig stadsvandring i den gamla UNESCO -bevarade stadsdelen, inkl. San Felipe fästningen Ankomst kl. 13.00, avfärd kl. 23.30

Vi lägger till i Cartagena på Colombias norra kust. Skeppet ligger vid kajen natten över. Cartagena grundades 1533 och är en av de äldsta kolonialstäderna från spanjorernas tid vid makten. Cartagena är en av de vackraste och mest välbevarade av alla städer som de spanska kolonialherrarna anlade i Syd- och Mellanamerika. På dagens Albatrosutflykt gör vi en stadsrundtur i den gamla stadsdelen som finns med på UNESCO:s lista över världens kulturarv. Här besöker vi bland annat den imponerande rödaktiga militärfästningen San Felipe de Barajas, vars byggnation påbörjades 1536. Fästningen byggdes ut och förstärktes flera gånger under ett par hundra år. Cartagena var en frestande plats för rövare eftersom det var härifrån de spanska kolonialherrarna skickade guld, silver och ädelstenar hem till Spanien. Fästningen hade ett bra strategiskt läge och skyddade staden mot angrepp från land och piratangrepp från havet. Vi promenerar runt i Cartagenas gamla stadsdel. Längs de smala gatorna trängs välbevarade kolonialbyggnader i form av privata hem med träbalkonger bredvid stora officiella byggnader, som rymde den omfattande spanska administrationen. Längs vägen tittar vi på några av de mest intressanta monumenten, som Popa-klostret.

(Utflykten i Cartagena ingår inte i resans pris. Utflyktspaketet kan bokas separat – läs mer efter dagsprogrammet.)

Dag 15
På havet mot Aruba

Idag skämmer vi bort oss och roar oss på vårt fartyg medan vi närmar oss Aruba.

Dag 16
Oranjestad, Aruba. Tid på egen hand Ankomst kl. 07.00, avgång kl. 23.00

Aruba är inte större än att man kan hinna med det mesta på en dag. Trots den lilla ytan, 30 kilometer lång och 10 kilometer bred, är naturen helt fantastisk. Här hittar vi vackra stränder med mjuk, vit sand, palmer och härligt turkost vatten men även karga klipplandskap och kalkstensgrottor vid den norra kusten.

Mitt på ön hittar man ett ökenlandskap med stora kaktusar och stenformationer som ser ut att vara utslängda av en rasande gud från forntiden. Ön var ursprungligen bebodd av Caquetio-indianerna, men då den spanska upptäcktsresanden Alonso de Ojeda kom till ön omkring år 1499 eskorterades alla invånare till Santo Domingo. Där sattes de i arbete i gruvorna. Under kriget mellan Holland och Spanien tog Holland makten över ön 1636, och under en kort tid var ön även under engelskt styre 1805 i samband med Napoleonkriget. Ön kom återigen under holländskt styre 1816.

Vi lägger till i Oranjestad, öns huvudstad som är en trevlig liten stad med endast 20 000 invånare. Här märker man starkt av det holländska inflytandet på arkitekturen. Aruba är inte som andra karibiska öar utan en kategori helt för sig själv – det är Aruba helt enkelt.

Idag kan du välja mellan att upptäcka Oranjestad tillsammans med reseledaren. Du kan även välja att tillbringa dagen på egen hand och till exempel njuta av en av de fantastiska stränderna som finns här på ön.

Dag 17
Willemstad, Curaçao. Holländsk kolonial kultur och pastellfärgade hus Ankomst kl. 7.00

Det har nu blivit dags att ta avsked av Vasco da Gama som har varit vårt hem i många nätter. Men vårt äventyr är långt från slut. Vi går i land i Curaçao, som ligger på bara 12 grader norr om ekvatorn, vilket tydligt märks på klimatet, som är stabilt och underbart varmt året runt. Dags för en dag i ett tropiskt paradis.

Curaçao ligger endast 12 grader norr om ekvatorn, vilket märks tydligt på vädret som är stabilt och härligt varmt året runt. Curaçao är en av de så kallade ABC-öarna (Aruba, Bonaire och Curacao) och har en gång tillhört de Nederländska Antillerna.  År 2010 upplöstes Nederländska Antillerna; Curaçao och Sint Maarten erhöll status som autonoma länder inom Konungariket Nederländerna, medan bland annat Bonaire fick status som en kommun i Nederländerna.

Holländarna anlade huvudstaden Willemstad runt en naturlig hamn (Schottegatt) och staden är än idag präglad av kanaler och flytande marknader med handel som kommer in till sjöss från Venezuela och Colombia. Willemstad har cirka 140 000 invånare.  Man talar papamiento som är ett språk som består av holländska, portugisiska, engelska och afrikanska variationer. Blandningen av olika språk gör papamiento till ett så kallat kreolskt språk. Arkitekturen är holländsk, men eftersom färgerna går i regnbågens alla färger har staden sin helt egen karibiska charm. En gammal svängbro som är byggd på 16 pontoner och som öppnas och stängs flera gånger om dagen, förbinder de två stadsdelarna Punda och Otrabanda (”den andra sidan” på papamiento).

Många tänker nog på den blå likören med en svag doft av apelsin, där de hör namnet Curaçao. Man tillsätter torkat skal från citrusfrukten laraha som odlas på ön och det är från den som apelsinsmaken kommer.  Färgen är däremot konstgjord, närmare bestämt E133 Brilliant Blue, men den ger tropiska drinkar en karakteristisk färg.

Efter att vi gått i land blir vi hämtade och kör genom den trevliga lilla Willemstad till vårt hotell vid vattnet. Här kan vi ta igen oss efter vår långa och upplevelserika resa och koppla av i solen på stranden eller i skuggan med en bok. Har du lust på flera upplevelser, kan du också ta en taxi in till staden (ingår ej) och promenera runt på Willemstads gator.

Övernattning på hotell i Curacao.

Dag 18
Willemstad, Curaçao och hemresa

Förmiddagen är fri och på eftermiddagen är det dags att bege sig mot flygplatsen, där flyget hem till Sverige väntar. Vi checkar in och ger oss i väg mot Europa.

Dag 19
Ankomst till Stockholm

Vi landar i Stockholm med väskan full av minnen från Mexiko, Centralamerika, Panamakanalen och Karibien.

Utflyktspaket

Enkom för Albatros Travels gäster har vi tagit fram ett utflyktspaket vilket leds av våra svenska reseledare. Paketet måste köpas hemifrån senast 45 dagar före avresa.

I utflyktspaketet ingår:

 • Puerto Quetzal, Guatemala. Halvdagsutflykt till UNESCO-staden Antigua (lunch ingår ej)
 • Acajutla, El Salvador. Halvdagsutflykt till Ruta de las Flores och mayaruinerna vid Tazumal (lunch ingår ej)
 • San Juan del Sur, Nicaragua. Heldagsutflykt till UNESCO-staden Granada (lunch ingår ej)
 • Puntarenas (Puerto Caldera). Heldagsutflykt till en av Costa Ricas många kaffeplantager (lunch ingår)
 • Cartagena, Colombia. Halvdags stadsrundtur i kolonialstaden Cartagena och den UNESCO-fredade gamla stadsdelen (lunch ingår ej).

Pris: 5 998 kr per person

Prisinformation

Tillägg för enkelhytt/enkelrum

Tillägg för utsides enkelhytt kat. 8: 11 598 kr

Tillägg för uppgradering av hytt

Dubbelhytt

 • Tillägg för utsides dubbelhytt med fönster kat. 9: 1 998 kr per person
 • Tillägg för utsides svit med egen balkong kat. 15: 47 298 kr per person. OBS endast vid förfrågan

Enkelhytt/enkelrum

 • Tillägg för utsides dubbelhytt med fönster kat. 9: 12 498 kr per person
 • Tillägg för utsides svit med egen balkong kat. 15: 92 998 kr per person. OBS endast vid förfrågan
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flygresa Stockholm – Atlanta med mellanlandning
 • Flygresa Atlanta - Puerto Vallarta med direktflyg
 • Flygresa Curacao-Stockholm med mellanlandning
 • 1 natt på hotell i Atlanta med frukost
 • 2 nätter på hotell i Puerto Vallarta med frukost
 • 1 natt på hotell i Curacao med frukost
 • 13 nätters kryssning med Vasco da Gama i delad utsides dubbelhytt kat. 8
 • Transporter enl.. program
 • Informationsmöten och föredrag på kryssningsfartyget med reseledaren
 • Helpension på fartyget
 • Hamnskatter och -avgifter (3 175 kr per person)
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd vid sjukdom, 6%
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkringen
 • Utflyktspaket med 5 utflykter 5 998 kr
 • Eventuella extra utflykter
 • Tillägg för uppgradering av hytt och enkelhytt/enkelrum
 • Eventuella måltider i land
 • Drycker
 • Personliga förnödenheter
 • Dricks ombord (räkna med ca. 15 EUR per person per natt ombord. Räkna med ca. 20 EUR per person och natt vid tillköp av svit). Dricksen dras automatiskt från ditt fartygskonto ombord. *
 • Dricks till lokala guider och chaufförer i land och på utflykter (räkna med ca 15 USD totalt. Gäster med utflyktspaket bör räkna med 30 USD totalt.)
 • Avgift för inresetillstånd till USA (ESTA, ca. 21 USD). Läs mer här
 • Administrationsavgift på kr. 130,- pr. faktura (bortfaller vid beställning online)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

*Önskar man reducera beloppet eller inte alls betala dricks ombord, kan man kontakta receptionen på fartyget och be att få fylla i ett så kallat «service charge waiver»-formulär. Reseledaren kan givetvis hjälpa till med detta.

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Beskrivning av hytterna

Det finns flera olika hyttkategorier – från fina, rymliga hytter till praktfulla sviter med egen balkong.

För samtliga gäller att de naturligtvis har bad och toalett, tillräckligt med förvaringsutrymmen och sittplatser, enkelsäng eller dubbelsäng. Dessutom har alla hytter kylskåp och hårtork. På denna resa är det garanterade hytter. Det betyder att du är garanterad den beställda hyttkategorin, men du får först veta hyttnummer och vilket däck som hytten ligger på vid ombordstigning.

Garanterad utsides hytt med fönster kat. 8

Hyttkategori 8, däck 4. Utsides hytt med två enkelsängar eller dubbelsäng. Hytten har stort fönster.

Hytten är cirka 16 m2.

 

Garanterad utsides hytt med fönster kat.9

Hyttkategori 9, däck 5. Utsides hytt med två enkelsängar eller dubbelsäng Hytten har stort fönster.

Hytten är cirka 17 m2.

 

Svit med egen balkong kat. 15

Hyttkategori 15, däck 10. Svit med egen balkong. Hytten har ett stort fönster från golv till tak, med skjutdörr som öppnar mot den privata balkongen. Denna hytt finns endast på förfrågan.

Drycker ombord

Det ingår isvatten från automaten i buffétrestaurangen till lunch. Det ingår inga andra drycker, med mindre att det nämns under ”Priset inkluderar”. Det måste således betalas för övriga drycker ombord. En flaska vin kostar cirka från 30 EUR, en öl (flaska eller fat) kostar cirka 5–6 EUR, och sprit kostar vanligtvis 7–10 EUR per drink. Sodavatten och mineralvatten kostar cirka 3–5 EUR per flaska. Det läggs automatiskt på 15 procent dricks på dryckernas pris. Dricksen går till vinkypare och bartendrar ombord. Det finns dryckespaket som täcker såväl vin som öl i samband med måltider, samt paket som ger tillgång till de flesta drycker under öppningstiderna för barer, restauranger och diskotek. Dessa paket beställs ombord och det lönar sig att köpa dem från starten för att få bäst valuta för och användning av paketen.

Utflykter – Halvdag och heldag

Det är praxis att skilja mellan halv- och heldagsutflykter. Det betyder inte nödvändigtvis att utflykterna varar precis en halv eller en hel dag. En halvdagsutflykt försiggår vanligtvis om förmiddagen eller om eftermiddagen och sträcker sig inte över en måltid. Således kommer man oftast hem i tid för lunch eller middag. Halvdagsutflykterna varar vanligtvis 2-4 timmar. En heldagsutflykt kan hålla på ca. 5-9 timmar och sträcker sig vanligtvis över en huvudmåltid, som dock inte alltid ingår i utflyktspriset. Detta anges dock i utflyktsbeskrivningen.

Väder

Vi kan givetvis inte bestämma över temperaturer eller nederbördsmängder, och vi rekommenderar alltid våra resenärer att hålla sig informerade när det gäller vädret fram till avresan och packa därefter.
Liksom hemma i Sverige, är det inte onormalt med lite nederbörd, också under sommaren.

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsturer/utflykter och resdagar då du oftast inte ser ditt bagage igen förrän om kvällen. Det är inte nödvändigt att ta med handduk.

Om du vill låsa din väska, bör du använda ett så kallat TSA-lås. Exempelvis säkerhetspersonal kan öppna och stänga TSA-lås utan att förstöra låsen. Om du har låst din väska med ett annat lås, förbehåller de sig rätten att bryta upp låset – det gäller också lås som är inbyggda i väskan. TSA-lås kan köpas i de flesta väskbutiker o.likn. och fås både som hänglås och väskrem.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4–6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Anslutning med inrikesflyg

Det går tyvärr inte att beställa anslutning med inrikesflyg på denna resa.

Tidsangivelser i kryssningens dagsprogram

Tidsangivelserna som anges i resans program och ankomsterna till de hamnar vi anlöper, är med förbehåll för ändringar från rederiernas sida. Generellt är det få ändringar när det gäller hamnankomster, men enstaka tidsändringar förekommer på nästan alla resor som påverkas av väder och vind. Det är vanligtvis väder, vattennivåer och trafik som är anledning till smärre ändringar. Trots detta väljer vi att ange tiderna i programmet, eftersom det ger en god bild av hur mycket tid vi räknar med att tillbringa till havs eller på land under resans gång. Det är också en del av upplevelsen med att vara på kryssning!

Albatros Travels reseledarservice på denna kryssning

På en kryssningsresa är reseledarens roll och funktion lite annorlunda än på vanliga rundresor, då gruppen tillbringar merparten av tiden samlad. Kryssningsformen ger möjlighet att både njuta samvaron i gruppen och att tillbringa tid på fartyget och i land på egen hand, efter eget önskemål. Reseledarens roll är att hjälpa till med praktiska frågor som inresa, ombordstigning, översättning till svenska, samt information om vad som erbjuds på fartyget och i land. Dessutom står reseledaren för olika arrangemang, som man kan delta i om man vill. Detta kan vara informationsmöten, gemensamma middagar eller att testa några av fartygets många faciliteter och erbjudanden. Utöver gemensamma turer och aktiviteter bjuder reseledaren in till informationsmöten och mötestider varje dag, om man har frågor om något eller bara vill ha ett trevligt samtal.

På en kryssning deltar gruppen på lika villkor med övriga gäster på fartyget, och reseledaren kan inte vara tillhands överallt. Därför är det en god idé att använda fartygets reception, som normalt assisterar och svarar på frågor från fartygets övriga passagerare.

Reseledaren är med andra ord gästernas personliga kontaktperson under kryssningen, om det finns behov för ytterligare hjälp, och kan säkra att vistelsen blir så bra som möjligt och att du kommer hem med en massa goda upplevelser i bagaget. Utflykter i land leds givetvis av Albatros Travels reseledare.

Före avresa

Pass

Passet måste vara giltigt i minst 6 månader från hemresedatum. Barn – oavsett ålder – måste ha eget pass, det räcker inte att de står med i föräldrarnas pass. Skicka en kopia av ditt pass till Albatros Travel senast 14 dagar efter att du bokat resan. Notera också att namnet på flygbiljetten måste stämma till 100% med det namn som står i passet. Konsekvensen av det motsatta kan i värsta fall innebära att du blir nekad inresa i USA och måste flyga hem för egen räkning.

I USA är det inte visumtvång för svenskar eller övriga EU-medborgare för vistelser upp till 90 dagar, men innan avresa måste du fylla i en elektronisk ansökan om inresetillstånd, ESTA.

ESTA - inresetillstånd till USA

Senast 72 timmar innan avresa måste du ansöka om inresetillstånd på https://esta.cbp.dhs.gov

Här får du ett förhandsgodkännande på inresa och ett nummer som du måste skriva ut eller skriva ner och ta med på resan, då flygplatsmyndigheter i Sverige och USA kan kräva att se det. Det kostar ett mindre belopp som betalas med kreditkort. Godkännandet gäller i 2 år, eller till dess att ditt pass slutar gälla, om detta sker inom 2 år.

Om du reser med barn som inte är dina egna, eller om du och dina barn inte har samma efternamn, måste du utöver ESTA-tillstånden ha ett särskilt intyg.

Läs mer om ansökning av inresetillstånd och om resor med barn på  https://www.albatros.se/praktisk/inresa-i-usa-esta

Krav på visum om du har besökt Irak, Iran, Syrien och Sudan

Om du som svensk medborgare har varit på resa i Irak, Iran, Syrien eller Sudan efter den 1 mars 2011, kan du inte resa in i USA med ett ESTA-tillstånd. Du behöver ett riktigt visum, utställt av den amerikanska ambassaden i Stockholm. Detsamma gäller svenska medborgare, som har dubbelt medborgarskap i Irak, Iran, Syrien eller Sudan.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor