Från Machu Picchu till Påskön

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Mytomspunna inkastaden Machu Picchu och fascinerande Påskön

Max 24 deltagare

Från Perus huvudstad Lima, där spanjorerna etablerade deras maktcentrum när de erövrade landet, fortsätter färden genom Anderna till inkaruinerna i Pisac och Cusco. Det är här vi hittar resans första höjdpunkt, inkafolkets hemliga stad, Machu Picchu, som gömde sig här under många århundraden.  

I Chile ska vi på stadsvandring i huvudstaden Santiago de Chile, där spanska kolonialhus samsas med moderna skyskrapor, och i mysiga hamnstaden Valparaiso njuter vi av den avslappnade stämningen. Sedan dyker vi ner i mystiken och legenderna om Påskön – mitt ute i Stilla havet – där de berömda stenansiktena vittnar om ett historiskt ö-paradis och en svunnen tid.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Ja

 • Valuta Peruansk nuevo sol, chilensk peso

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm – Lima
Dag 2 Lima. Stadsrundtur i den gamla stadsdelen, San Francisco-kyrkan och det arkeologiska Larco-museet
Dag 3 Lima – Cusco – Heliga dalen – Ollantaytambo
Dag 4 Ollantaytambo. Utflykt till Machu Picchu
Dag 5 Ollantaytambo – Pisacs inkaruiner - Cusco. Stadsrundtur i Cuscos historiska stadskärna med besök i katedralen
Dag 6 Cusco. Coricancha-templet och ruinerna vid Sacsayhuamán. Eftermiddagen på egen han
Dag 7 Cusco – Santiago de Chile. Stadsrundtur i Santiago de Chile
Dag 8 Santiago de Chile. Utflykt till Valparaiso
Dag 9 Santiago de Chile – Påskön
Dag 10 Påskön. Moaistatyer och vulkaner
Dag 11 Påskön. Rano Kao-vulkanen, fågelmanskulten och stenbyn Orongo
Dag 12 Påskön – Santiago de Chile. Förmiddagen på egen hand på Påskön
Dag 13 Hemresa
Dag 14 Hemkomst

Hotell

Casa Andina Miraflores Centro

 • 58 rum
 • 0 km till centrum (Miraflores-stadsdelen)
 • Dygnsöppen reception
 • Restaurang
 • Hiss
 • Wi-fi (gratis)

Väldigt trevligt hotell med centralt läge i stadsdel Miraflores i Lima. Här finns gott om restauranger, barer och butiker. Hotellet har frukostrestaurang, och det finns gratis wi-fi överallt på hotellet. 

Rum 
Ljusa rum med en dubbelsäng eller två enkelsängar. Alla rum har TV, värdeförvaringsskåp och luftkonditionering. Det är gratis wi-fi på rummet.  

Du kan läsa mer om hotellet här: 
https://www.casa-andina.com/en/destinations/miraflores/standard-miraflores-centro/ 

Sol Natura

 • 26 rum
 • 0 km till centrum
 • Dygnsöppen reception
 • Restaurang
 • Wi-fi (gratis)

Litet, charmigt hotell med perfekt läge i centrum av Ollantaytambo – det är 200 meter till stadens centrala torg, där det finns gott om restauranger och caféer. Hotellet har en fantastisk utsikt mot Veronica-bergen med snötäckta toppar. Dessutom är tågstationen på gångavstånd (3 minuter), så det är lätt när man ska ta tåget till Machu Picchu. Det finns en frukostrestaurang och gratis wi-fi överallt på hotellet. 

Rummen
Trevliga rum med dubbelsäng, TV, värdeförvaringsskåp och hårtork. 
Du kan läsa mer om hotellet här:
http://hotelollantaytambo.com/

Casa Andina Koricancha

 • 54 rum
 • 0 km till centrum
 • Dygnsöppen reception
 • Restaurang
 • Wi-fi (gratis)

Charmigt hotell med perfekt läge i Cuscos historiska stadsdel. På kort gångavstånd till stadens torg, Plaza Mayor, och det berömda inkatemplet, Coricancha. Hotellet har en frukostrestaurang och det är gratis wi-fi överallt på hotellet. 

Rummen
Trevliga rum med en dubbelsäng eller två enkelsängar. Alla rum har TV, värdeförvaringsskåp och hårtork. Det finns roomservice och gratis wi-fi på rummet. 
Du kan läsa mer om hotellet här:
https://www.casa-andina.com/en/destinations/cusco/standard-cuzco-koricancha/

Hotel Fundador

 • 147 rum
 • Bastu och gym
 • Gratis WiFi

Ett modernt hotell med perfekt läge i Santiago de Chiles historiska stadskärna. När den så kallade ”Paris-London-kvarter” med sina eleganta europeiska hus från 1920-talet. Det finns museer, barer, restauranger och butikker på gångavstånd från hotellet. Det är en prisbelönt arkitet som står bakom Inredningen – livliga färger, vacker belysning och vävda tyger från Anderna präglar stämningen. På hotellet finns restaurang, bar, bastu, gym och gratis wi-fi.

Läs mer om hotellet här: http://www.fundador.cl/ 

Rum
Mysiga rum med en dubbelsäng eller två enkelsängar. Alla rum har värdeförvaringsskåp, TV, luftkonditionering, minibar, hårtork och gratis wi-fi.

O’tai Hotel

 • 41 rum
 • 0 km till centrum
 • Reception öppen från 7:30 till 23:00
 • Restaurang
 • Bar
 • 1 utomhuspool
 • Wifi i receptions-området (gratis)

Charmigt hotell med perfekt läge centralt i Hanga Roa, Påsköns lilla huvudstad. Det är endast 100 meter ner till vattnet och till de trevliga caféerna, restaurangerna och butikerna i hjärtat av staden. Hotellet har en frodig trädgård och en mindre swimmingpool. Det finns även en TV-lounge, restaurang och bar.

Rummen ligger i hotellets trädgård. Alla rummen är trevliga och har en dubbelsäng eller två enkelsängar. Det finns värdeförvaringsskåp, luftkonditonering och hårtork (på förfrågan). 

Bilder

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Lima

Vi flyger till Perus huvudstad, Lima. Efter ankomst kör vi till vårt hotell i den trevliga stadsdelen Miraflores.
Övernattning i Lima.

Dag 2
Lima. Stadsrundtur i den gamla stadsdelen, San Francisco-kyrkan och det arkeologiska Larco-museet
San Francisco-kyrkan i Lima

Lima är Perus huvudstad och grundades år 1535. Den var under många år kontinentens viktigaste stad, och är i dag landets största. Staden har många stolta traditioner och en del byggnadsverk från kolonialtiden, även om utvecklingen och de många moderna byggnaderna efter hand har börjat dominera gatubilden. Vi ger oss ut på en stadsrundtur i Limas gamla stadsdel, som förklarats som världskulturarv av UNESCO på grund av de välbevarade byggnaderna i kolonialstil. Vi tittar framför allt närmare på huvudtorget, Plaza de Armas, med regeringspalatset där presidenten håller till. Runt Plaza de Armas finns även stadens rådhus och den pampigt smyckade katedralen med de jordiska resterna av Limas grundare Francisco Pizarro. 

Vi besöker San Francisco kyrka och kloster, ett av de bästa exemplen på spansk barockstil. Byggnationen påbörjades år 1546 och är världsberömd för sitt vackra bibliotek med över 25 000 antika böcker. Men mest kända är förmodligen klostrets och kyrkans katakomber, som återupptäcktes av arkeologer år 1943, när man öppnade upp kyrkans källare. Man tror att över 25 000 personer begravdes i katakomberna under förfärliga omständigheter tills Peru blev självständigt i början av 1800-talet. 

Senare på dagen besöker vi arkeologmuseet Larco i Limas stadsdel Pueblo Libre. Här får vi en god introduktion till de indiankulturer som levde i Peru förutom inkafolket. Vi ser deras keramik och guldsmycken i en vacker samling tillsammans med några av inkafolkets guldskatter. Samma skatter blev även orsaken till deras kulturs undergång, eftersom det var guldet som var slutdestination för spanjorernas erövringståg och kolonisering av Sydamerika. 

Övernattning i Lima.

Dag 3
Lima – Cusco – Heliga dalen – Ollantaytambo
På besök i Ollantaytambo

Idag flyger vi till Cusco som ligger på 3 400 meters höjd. För att förebygga höjdsjuka kör vi ner till Heliga dalen, även kallad för Urubambadalen, som ligger på 2 900 meters höjd. Här stannar vi de kommande dagarna för att vänja kroppen vid höjderna. Själva resan dit är storslagen. Vi inleder med att köra genom höglandet, där indianerna odlar bönor och majs, innan vi fortsätter ner till Heliga dalen med utsikt över den brusande Urubambafloden, grönskande bergssidor och snöklädda bergstoppar.

På eftermiddagen kommer vi fram till staden Ollantaytambo som var administrativt centrum i Heliga dalen, och låg strategiskt placerat och vaktade gränsen till riket. Vårt hotell ligger nära den gamla stadsdelen, och här är det som upplagt för att ge sig ut på en promenad längs de trånga gatorna.

Övernattning i Ollantaytambo.

Dag 4
Ollantaytambo. Utflykt till Machu Picchu
Infolkets hemliga stad, Machu Picchu

Idag ger vi oss ut på en enastående vacker tågresa norrut genom Heliga dalen. Vi stiger ombord på tåget i Ollantaytambo, vilket leder oss genom landskapet till den lilla staden Aguas Calientes. Härifrån fortsätter vi vidare upp i bergen med en mindre buss, och är nu redo att uppleva en av, inte bara Perus utan hela Sydamerikas, absoluta höjdpunkter i form av den mytomspunna staden Machu Picchu, som tronar majestätiskt längs en bergskam.  Den legendariska inkastaden ligger cirka 2 430 meter över havet på en smal bergsrygg över Urubambafloden, omgiven av frodig och grönskande bergsregnskog, ofta inhöljd i dimma och moln. En perfekt förening av människans och naturens imponerande skaparförmåga. Staden hade varit bortglömd i många år när den amerikanske historikern Hiram Bingham av en slump hittade komplexet den 24 juli 1911. Han letade efter inkastaden Vilcabamba som räknas som en av inkafolkets sista bastioner i kampen mot spanjorerna. Vilcabamba hittades senare på en annan plats längre in i djungeln. Machu Picchu är inhöljt i stor mystik. Komplexet nämns inte i spanjorernas många skildringar av deras nya rike, och hittades förmodligen därför aldrig av dem. Machu Picchus existens har därför i flera århundraden endast varit känd bland en handfull quechua-indianer. Machu Picchu byggdes på cirka 30 år med föranledning av inkan Pachacutec, och var förmodligen ett slags heligt lantställe för inkan och hans hov.  

Sent på dagen återvänder vi med tåg till Ollantaytambo.

Övernattning i Ollantaytambo.

Dag 5
Ollantaytambo – Pisacs inkaruiner - Cusco. Stadsrundtur i Cuscos historiska stadskärna med besök i katedralen
Plaza de Armas i Cusco

Vi inleder dagen med ett besök vid vackert belägna Pisac, där inkafolket hade en stor anläggning varifrån man administrerade befolkningen i den översta delen av Heliga dalen, och som även var vaktställe för ingången till dalen. Här hittar vi några av Inkarikets mest imponerande terrassanläggningar. 

Därefter fortsätter vi till Cusco där vi ska ge oss ut på stadsvandring i den trevlig historiska stadskärnan. Cusco var huvudstad i Inkariket, och är vackert belägen i Anderna. Staden finns med på UNESCOs lista över världens kulturarv och är en fröjd för ögat med sina vitkalkade spanska hus, storslagna kyrkor och den gamla inkaarkitekturen. Här hittar vi de mest pampiga exemplen på inkafolkets perfektionistiska byggnadsstil. Vi besöker det stora torget, Plaza de Armas och katedralen som rymmer många värdefulla konstskatter från kolonialtiden. Det tog 100 år att bygga katedralen, något som dess storlek vittnar om. 

Övernattning i Cusco.

Dag 6
Cusco. Coricancha-templet och ruinerna vid Sacsayhuamán. Eftermiddagen på egen han
Ruinerna i Sacsayhuamán

Vi inleder dagen med ett besök i inkafolkets viktigaste tempel, Coricancha, som ligger inne i Santo Domingo-kyrkan. Inkafolkets speciella byggteknik säkerställde att deras byggnader kunde motstå jordbävningar bättre än kolonialmaktens byggnader. Santo Domingo-kyrkan led stor skada under jordbävningarna 1650, 1950 och 1986, men inkafundamenten bestod. Själva ordet coricancha är quechua-indianska och betyder den gyllene trädgården. Tempelväggarna var nämligen en gång täckta av guldbitar som vägde flera kilo styck. Men guldet och andra föremål stals av den spanske erövraren Francisco Pizarros folk, och det enda som finns kvar är stenarbetet som betraktas som något av det mest perfekta Peru kan skryta med.
Därefter besöker vi det kolossala fortet, Sacsayhuamán. Fortet är beläget på en kulle med en imponerande utsikt över hela Cusco. Trots ruinområdets ansenliga storlek kvarstår idag endast 20 procent av den ursprungliga strukturen. Övrig del revs ned av de spanska kolonialherrarna som använde stenarna till att bygga kyrkor och hus i Cusco. Spanjorerna lämnade de största stenarna varav en väger så mycket som 200 ton. Anläggningen är ännu en tydlig vittnesbörd om inkafolkets arkitektoniska och ingenjörsmässiga förmågor. De bemästrade till fullo konsten att bygga storslagna byggnadsverk med gigantiska stenar som skars ut och sattes ihop, precis som ett pussel. På flera ställen är stenarna så väl tillpassade och slipade att det inte ens går att sticka in ett rakblad mellan dem. Sacsayhuamán hade troligtvis endast en liten militärisk och framför allt en ceremoniell betydelse. 

På eftermiddagen är det fritt fram att utforska Cusco på egen hand.

Övernattning i Cusco.

Dag 7
Cusco – Santiago de Chile. Stadsrundtur i Santiago de Chile
Saluhall i Santiago de Chile

I dag flyger vi från Cusco till Chiles huvudstad, Santiago de Chile. Efter ankomsten ger vi oss ut på en stadsrundtur i Santiago de Chile, som bjuder på massor av spännande sevärdheter. Santiago ligger i en bred dal (600 meter över havet) omgiven av de snötäckta Anderna och med en kustlinje med medelhavsklimat. Santiago är Sydamerikas femte största stad med 5 miljoner invånare. Den grundades 1541 och har ända sedan kolonialtiden varit Chiles huvudstad. Staden är idag en modern metropol där arkitektur från olika perioder har satt sin egen prägel på stadsmiljön. Det finns många grönområden och parker, och nästan oavsett var man befinner sig i staden kan man se de imponerande Anderna. 

På vår stadsrundtur besöker vi både den nya och den gamla stadsdelen inklusive presidentpalatset, katedralen och stadens huvudtorg Plaza de Armas. Vi besöker också stadens lokala marknad ”Mercado Central” där man bland annat säljer massor av färsk fisk, frukt och grönsaker. Stadsrundturen avrundas med en fantastisk utsikt över staden på San Cristobal-kullen. 

Övernattning i Santiago de Chile.

Dag 8
Santiago de Chile. Utflykt till Valparaiso
Färgstarka Valparaiso

Vi beger oss på utflykt till charmiga Valparaiso som är Chiles äldsta hamnstad och huvudsäte för flottan och kongressen. År 2003 utfärdade kongressen en lag som fastslog att Valparaiso var Chiles kulturella huvudstad. Stadens många kullar täcks av hus i allsköns färger och det ger staden sin helt egen prägel. Under besöket ska vi på stadsvandring i den historiska stadskärnan som är på UNESCO:s världsarvslista. Här hittar man vacker arkitektur från 1900-talet, charmiga torg och mysig stämning. Staden består av en nedre del och en övre del som förbinds med hjälp av hissar. Vi tar naturligvis hissen till stadens bästa utsiktspunkt. På stadsrundturen kommer vi också förbi parlamentsbyggnaden och Sotomayor-torget, där hjältarna från Stillahavskriget hedras.
  
Övernattning i Santiago de Chile.

Dag 9
Santiago de Chile – Påskön
Moaistatyer vid vulkanen Rano Raraku

Vi tar morgonflyget till Påskön. Resan över Stilla havet tar 5,5 timmar. Påskön är den sydligaste punkten i den polynesiska triangeln, som är ett geografiskt område i Stilla havet med Hawaii, Nya Zeeland och Påskön i var sitt hörn, Tahiti i mitten och Samoa i väst. Påskön är mest känd för sina 887 jättestatyer som kallas för moai och som skapades av Rapa Nui-folket. År 1995 upptogs Påskön på UNESCOs lista över världens kulturarv, och en stor del av öns yta består av skyddat nationalparksområde (Rapa Nui nationalpark). Man tror att det polynesiska folket etablerade sig på Påskön mellan år 500 och 1100, och att de upprättade en välfungerande och aktiv kultur. Inte desto mindre kom ön att lida under det stigande befolkningsantalet, trädfällning och den tunga användningen av naturens egna resurser. När européerna anlände år 1722 bodde det endast mellan 2 000 och 3 000 personer i området jämfört med 15 000 när befolkningsantalet var som högst. Efter det dog många i europeiska sjukdomar, och på 1860-talet fördes många till Peru för att arbeta som slavar, och resultatet blev att det endast fanns 111 invånare kvar år 1877. Påskön är en av de mest avsides belägna befolkade öarna i världen, och idag är den hem åt cirka 6 000 personer varav 60 procent är ättlingar till den ursprungliga Rapa Nui-befolkningen. 

Övernattning på Påskön.

Dag 10
Påskön. Moaistatyer och vulkaner
De femton moaistatyerna

Idag lägger vi fokus på öns norra och sydöstra sida, och vi startar i Ahu Akahanga där vi får vårt första möte med öns stora, mystiska stenansikten. Och det är oundvikligt för oss att ställa samma fråga som forskarna har ställt i alla år: Varför gjorde man de här stenansiktena? Hur lyckades man transportera de tunga stenarna från stenbrottet och vidare ut till deras plats på ön? Vilka var människorna bakom? Var kom de från? Vi dyker ner i många spännande frågor och teorier som handlar om ön och dess mystiska statyer. Öns många moaistatyer låg på marken med ansiktet nedåt när de hittades av arkeologer och forskare med norske Thor Heyerdahl i spetsen, som bland de första pionjärerna på allvar sökte sig till Påskön från mitten av 1950-talet. Vid första ögonkastet ser många av moaistatyerna likadana ut, men väldigt få av dem har faktiskt visat sig vara helt identiska, även om de designmässigt är gjorda utifrån samma princip: ett avlångt, rektangulärt ansikte med en lång näsa, låg panna, djupt liggande ögon och en liten mun med smala läppar. Höjdmässigt är statyerna mellan 2 och över 20 meter höga, med en genomsnittlig höjd på 6 meter. En brett accepterad teori om moaistatyerna är att de symboliserar döda hövdingar och gudar. I Ahu Akahanga ser vi några av de välta moaistatyerna. Man tror att de vältes som kulmen på en utdragen konflikt mellan två grupper på ön: långöron och kortöron. Långöronen var ättlingar till kung Hotu Motua, som enligt legenden var den första som bosatte sig på ön tillsammans med sitt följe runt 500 e.Kr., och något senare kom kortöronen till ön. Vid Ahu Kahanga ser vi även lämningarna efter en tidig bosättning samt gravplatsen för kung Hotu Matua. Därefter kör vi till Ahu Tongariki, önst största ahu-plattform. Den restaurerade plattformen är 200 meter lång, har 15 stående moaistatyer och är en imponerande syn. Vi fortsätter till den slocknade vulkanen Rano Raraku. Vid mynningen av vulkankratern ligger stenbrottet där de meterhöga moaistatyerna höggs ut direkt i lavastenen, och härifrån släpades de många kilometrarna på ön tills de nådde sin slutgiltiga plats. Idag finns det fortfarande nästan 400 ofärdiga moaistatyer vid stenbrottet. Flera av dem har gått sönder under arbetsprocessen med den förhållandevis porösa lavastenen. Längre upp på öns norra kust tronar den tio meter höga moaistatyn Ahu Te Pito Te Kura över landskapet. Det är den högsta moaistatyn som någonsin har flyttats från stenbrottet vid Rano Raraku och rests på en ahuplattform. Statyns långa namn är inspirerat av en sten som självaste kung Hotu Motua enligt legenden hade med sig när han anlände till Påskön. Stenen kallas för Te Pito Te Henua som betyder ljusets navel på polynesiska, och symboliserar ”världens navel” som de polynesiska bosättarna kallade sin nya ö. På den sista etappen av dagens utflykt fortsätter vi uppåt kusten till Anakenastranden som ligger på öns nordligaste punkt. Den vackra viken med den kritvita stranden och palmträden utgör en perfekt exotisk miljö för en trevlig lunch i det fria. Medan vi njuter av vår picknick har vi utsikt över det oändliga Stilla havet och en av öns bäst restaurerade ahuplattformar, Ahu Naunau, som är känt för moaistatyernas karakteristiska röda huvdklädnad, som kallas för pukao. Enligt legenden var det just här vid Anakenastranden som kung Hotu Motua landsteg. 

Övernattning på Påskön.

Dag 11
Påskön. Rano Kao-vulkanen, fågelmanskulten och stenbyn Orongo
Vulkankratern Rano Kao

Idag ger vi oss ut på upptäcktsfärd i Rapa Nui nationalpark på öns södra del. Här ligger den slocknade vulkanen Rano Kao vars djupa och mystiska kratersjö har en diameter på 1 600 meter och dessutom är världens största vattenreservoar. Efter att ha njutit av den fascinerande åsynen av vulkanen och de vackra omgivningarna besöker vi den ceremoniella stenbyn Orongo, som ligger på toppen av en 400 meter hög brant klippa med vulkankratern på ena sidan och havet på den andra. Härifrån bjuds vi på en storslagen utsikt över hela Rapa Nui och de obebodda småöarna Motu Nui, Motu Iti och Motu Kao Kao. Orongo var under flera århundraden ceremoniellt centrum för den så kallade fågelmanskulturen där utvalda hjältemodiga män simmade över till småöarna i jakt på årets första tärnägg. Den lycklige som hittade det första ägget utnämndes till makemake, som enligt mytologin var den högsta guden och skaparen av jord, sol, måne, stjärnor och människor. Äggfyndet gav en speciell status hela året ända tills en ny makemake utnämndes. De sista ceremonierna inom fågelmanskulturen tros har ägt rum 1866-67. Ett tydligt minne av platsens viktiga ceremoniella roll är de många hällristningarna på klipporna i och runt Orongo med motiv från fågelmanskulturen. Vi återvänder till Hanga Roa och tillbringar resten av dagen på egen hand. Ett besök på stadens antropologiska museum eller i den lokala kyrkan som är känd för sina träsniderier kan vara trevliga eftermiddagsaktiviteter. 

Övernattning på Påskön.

Dag 12
Påskön – Santiago de Chile. Förmiddagen på egen hand på Påskön
Santiago de Chile by night

Förmiddagen är på egen hand innan vi kör till flygplatsen och återvänder till Santiago de Chile, där vi landar på kvällen.

Övernattning i Santiago de Chile.

Dag 13
Hemresa

I dag är det dags att flyga hem igen.

Dag 14
Hemkomst

Prisinformation

Tillägg för enkelrum

7 998:– kr

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Lima – Santiago de Chile – Stockholm med mellanlandning
 • Inrikesflyg i Peru
 • Flyg Cusco – Santiago de Chile 
 • Flyg Santiago de Chile – Påskön t/r
 • Utflykter enligt program
 • Boende på bra hotell i delat dubbelrum
 • Frukost alla dagar 
 • Lunch dag 2, 8 och 10 (matlåda)
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring 6% av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extra arrangemang 
 • Tillägg för enkelrum 
 • Extrautflykter
 • Övriga måltider (räkna med ca 25-40 USD per dag)
 • Dricks till lokalguider och chaufförer (räkna med ca 120 USD per pers.)
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift, 150 kr per faktura (bortfaller vid onlinebokning) 
 • Allt som inte nämns under “Priset inkluderar“

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Pakkeliste

 • Mindre ryggsäck eller väska till utflykter
 • Vandringsskor eller gymnastikskor 
 • Sommarkläder och vandringssandaler till dagarna i Santiago de Chile och på Påskön
 • Vindjacka och tröja, eftersom det kan bli kallat på kvällarna när vi är på hög höjd 
 • Badkläder (handduk inte nödvändigt)
 • Eventuellt vandringsstavar till besöket i inkaruinerna 
 • Ficklampa
 • Myggspray
 • Solkräm, solhatt eller solglasögon

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Fysisk form och höjdsjuka

För att kunna delta på den här rundresan ska du kunna gå själv och vara i genomsnittligt god fysisk form. Om du har problem med hjärta eller lungor bör du inte delta.  
När du vistas på mer än 2 500 meters höjd finns det en risk för att du drabbas av höjdsjuka. 
Symptomen på höjdsjuka är huvudvärk, yrsel och andnöd. Om dina symptom fortsätter eller blir värre bör du omgående se till att komma ner på lägre höjd. Det är viktigt att man dricker mycket vatten varje dag när man befinner sig på hög höjd. Det finns medicin mot höjdsjuka som man kan ta preventivt. Vi rekommenderar att du pratar med din läkare om det. 
Platserna vi besöker på rundresan ligger på följande höjder:

Heliga dalen: 2 900 meter
Cusco: 3 400 meter

Pass/visum

Passet ska vara giltigt i minst 6 månader från hemresedatum. Det är praktiskt att ha med sig en kopia av passets bildsida, så att man inte behöver ta fram passet varje gång man ska använda sitt passnummer, t.ex. vid incheckning på hotell.

Mer om Peru och Chile

Läs mer om Peru: www.albatros.se/resmal/sydamerika/peru
Läs mer om Chile: www.albatros.se/resmal/sydamerika/chile

Läs bland annat om klimat och väder, tidsskillnad och dricks. 

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor

PERTR11ASE