New York, New York - Start spreading the news!

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Bo 4-stjärnigt på Manhattan och utforska staden som aldrig sover: ”Start spreading the news, I'm leaving today. I want to be a part of it, New York, New York.”

New York är en av världens mest fascinerande och pulserande storstäder. Det är staden som aldrig sover och som bjuder på allt man som besökare kan begära: Upplev hektiska Financial District med de enorma skyskraporna, exklusiva Uptown, charmiga Greenwich Village, fashionabla SoHo och exotiska Chinatown. Se New Yorks skyline i aftonbelysning från Brooklyn Bridge, hisna över utsikten över Manhattan från Empire State Buidling och botanisera bland stadens uppsjö av butiker.

Den här resan bjuder på ett axplock av New Yorks främsta sevärdheter. Varje dag lägger vi fokus på olika stadsdelar med en kombination av kulturella höjdpunkter, guidade turer och tid på egen hand. Vi gör utflykter både till fots och med tunnelbanan, och tar pulsen på denna helt makalösa storstad.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Ja

 • Vaccination Nej

 • Valuta US dollar

Dagsprogram 7 dagar
Dag 1
Avresa till New York, USA
Dag 2
New York. Brooklyn Heights, Wall Street, Ground Zero och Brooklyn Bridge
Dag 3
New York. Uptown med Upper West Side, Museum of Natural History, Central Park och Guggenheim Museum
Dag 4
New York. Downtown med Flatiron Building, Greenwich Village, SoHo, Little Italy och Chinatown
Dag 5
New York. Midtown med Empire State Building, Rockefeller Center, Fifth Avenue och båttur
Dag 6
New York. Tid på egen hand och hemresa
Dag 7
Ankomst till Stockholm

Hotell

Doubletree by Hilton

 • 399 rum
 • Luftkonditionering
 • Hårtork
 • Tv
 • Telefon
 • Internet (via wi-fi)

Det rökfria hotellet ligger i hjärtat av Lower Manhattan och har Wall Street, Battery Park, Trinity Church och 9/11 Memorial på kort avstånd. Dessutom är det mindre än 5 minuters promenad till en rad tunnelbanestationer (Bowling Green, South Ferry och Wall Street), som förbinder i stort sett hela Manhattan via tunnelbanan. På gångavstånd hittar du också Brooklyn Bridge, Tribeca, SoHo och Canal Street-områdena, som alla sjuder av liv och har ett rikt urval restauranger, sevärdheter och butiker.

På hotellet finns ett fitnesscenter, en restaurang med italiensk mat, en bar/lounge och en bankomat. Hotellets 399 rum är fördelade på 44 våningar.

I närheten finns en mängd restauranger och butiker.

Alla rum har säkerhetsbox, tv med fler än 80 kanaler, möjlighet att göra kaffe/té, samt hårtork, och naturligtvis gratis wi-fi överallt på hotellet.

Du kan läsa mer om hotellet påhttps://www.hilton.com/en/hotels/nycbpdt-doubletree-new-york-downtown/

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Klicka på "Boka" för att se lediga rum
Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
21 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program
Klicka på "Boka" för att se lediga rum

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Avresa till New York, USA
Big Apple från ovan

Vi flyger till New York och anländer på eftermiddagen lokal tid. När vi har klarat av tull- och passkontroll kör vi direkt till hotellet. Efter incheckning erbjuder reseledaren en liten rundvisning i området runt hotellet så att vi kan orientera oss lite. Resten av dagen tillbringar vi på egen hand.

Dag 2
New York. Brooklyn Heights, Wall Street, Ground Zero och Brooklyn Bridge
Wall Street

Efter att ha ätit frukost på hotellet går vi till hjärtat av finansdistriktet. Det är centrum för en stor del av världsekonomin och här har många av världens största och mäktigaste multinationella företag och banker sina högsäten. Vi fortsätter till fots och besöker flera av områdets sevärdheter. Vi börjar med att promenera ner till Battery Park, som ligger längst söderut på Manhattan. Därifrån passerar vi Bowling Green, som enligt traditionen är platsen där de holländska bosättarna 1626 köpte Manhattan från Algonquin-indianerna till ett dagsvärde av 24 dollar. Därefter fortsätter vi uppför Broadway till Trinity Church och vidare till finansvärldens mest berömda gata, Wall Street. Vi passerar Federal Hall och New York Stock Exchange, och vid lunchtid blir vi vittne till ett myller av affärsfolk som fyller lunchrestaurangerna och står i kö framför de små gatustånden. Vi håller vår lunchpaus vid South Street Seaport, som är ett restaurangområde omkring New Yorks gamla hamn. I anslutning till området finns ett stort komplex med diverse restauranger och butiker och en terrass med storslagen utsikt över East River. Här kan vi välja från ett stort utbud av allt från hamburgare till mexikansk och japansk mat.

Efter pausen går vi mot Ground Zero, med ett besök vid 9/11 Memorial. På platsen där World Trade Center en gång stod har man byggt ett minnesmärke som upptar hälften av det cirka 64 000 m2 stora området. Minnesmärket invigdes på tioårsdagen av terrorangreppet då 2 753 människor miste livet, de flesta inne i World Trade Centers tvillingtorn. Där tornen en gång stod finns idag två fyrkantiga bassänger med vatten som dygnet runt rinner nerför de mörkgrå sidorna och ner i ett till synes bottenlöst hål; en symbol för tornens fall och förstörelse.

På bronspelare finns namnen ingraverade på alla de som miste livet den 11 september 2001. Bassängerna, som är cirka 4 000 2 stora, ligger på ett torg med flera hundra träd som planterats för att skapa en atmosfär av hopp och återfödelse. Minnesmärket är uppfört av arkitekterna Michael Arad och Peter Walkers & Partners som vann över mer än 5 000 inskickade förslag. Den norska arkitektbyrån Snøhetta (som har ritat norska ambassaden i Berlin) står för paviljongen som fungerar som ingång till minnesmärkets museum som öppnades 2014.

Du kan nu välja att besöka museet på egen hand(Inte inkluderad). Museet ligger under jorden vid Ground Zero. Reseledaren stannar på plats och ger tips på egna äventyr och går sedan till hotellet som ligger en kort promenad därifrån för de som eventuellt vill följa med.

Vi träffas igen på eftermiddagen och tar tunnelbanan (ingår ej) till Brooklyn, där vi startar med att få en överblick över New York sett från Brooklyn Heights. Härifrån kan vi se Manhattans sydspets samt Frihetsgudinnan och det gamla immigrationscentret på Ellis Island, varigenom 12 miljoner invandrare hann passera. Från promenaden längs East River får vi en uppfattning om stadens enorma storlek, och vi kan få en överblick över flera av New Yorks fem boroughs (distrikt): Manhattan, Brooklyn, Queens, Bronx och Staten Island. Vi upplever New Yorks skyline på kvällen, på gångbron över Brooklyn Bridge, innan vi beger oss tillbaka till hotellet. Vid ankomsten till hotellobbyn kommer reseledaren att rekommendera middagsrestauranger till de som är intresserade.

Vi går strax över 6 km. på dagen och 4 km. på eftermiddagen/kvällen.  Våra reseledare ändrar vid enstaka tillfällen rutten för att höja totalupplevelsen för alla resenärer. Det innebär att dagar och tidpunkter för besök kan ändras.

Dag 3
New York. Uptown med Upper West Side, Museum of Natural History, Central Park och Guggenheim Museum

Idag står Uptown Manhattan på programmet. Efter frukosten tar vi tunnelbanan (ingår ej) till Columbus Circle, som ligger vid det sydvästra hörnet av Central Park. Härifrån fortsätter turen upp genom Upper West Side, ett livligt område väster om Central Park. Det är idag ett av New Yorks populäraste kvarter, och har ersatt den slum som inspirerade Leonard Bernstein till att skriva sitt berömda kärleksdrama ”West Side Story”. Här ser vi bland annat Lincoln Centret, där New York City Ballet och Metropolitan Opera håller till, samt stadens bästa och mest kända bagelbageri och charmerande sidogator med de karakteristiska ”brownstone” radhusen.

Efter denna sköna morgonpromenad besöker vi kvarteret med American Museum of Natural History, som är världens största museum med över 36 miljoner föremål. Museet är bland annat hem till världens största samling av dinosauriefossiler, en afrikansk regnskog och safiren ”Star of India” på 563 karat. Där finns massor att se på, och man får möjlighet att själv välja vad man vill se senare på turen(entre inte inkluderad). För de som inte vill besöka museet, finns det massor av andra möjligheter i närheten - kanske lite tid på egen hand i Central Park.

Turen går därefter förbi Dakota Building, där John Lennon blev mördad 1980. Härifrån går vi tvärs över Central Park och ser på några av denna fantastiska parkanläggnings sevärdheter. Exempelvis Strawberry Fields, som blev anlagt av Yoko Ono till minne av sin döde make, Bethesda Fountain samt statyn av H.C. Andersen, som skänktes till parken av dansk-amerikanen Georg Løber. Väl framme på andra sidan parken (Upper East Side) besöker vi det berömda och mycket spektakulära Guggenheim Museum(entre inte inkluderad). Ut över att vara ett arkitektoniskt mästerverk rymmer museet verk av många av 1900-talets största konstnärer som Chagall, Kandinsky, Picasso och van Gogh. Önskar man stanna på museet resten av dagen, finns det möjlighet att själv ta sig hem till hotellet via tunnelbana eller taxi. För de som inte vill besöka museet ges tid på egen hand i området och reseledaren tipsar gärna om aktiviteter.

När besöket på Guggenheim är över fortsätter vi med tunnelbanan (ingår ej) mot 34st – Hudson Yards för en promenad på The High Line, den upphöjda tågbanan som sträcker sig 22 kvarter från Gansevoort Street till West 30 St. mellan Washington Street och 11th Avenue.

Här går vi på dom gamla tågspåren och omgärdas av grönt och samtidigt kan alla titta ner på gatorna som går under banan. Ett fantastiskt ställe att gå på, och helt utan trafik. Turen avslutas vid pulserande Chelsea Market som har massor av möjligheter för att äta både bra och till et rimligt pris.

Vi går runt 5 km på dagen samt 5 km på eftermiddagen.

Dag 4
New York. Downtown med Flatiron Building, Greenwich Village, SoHo, Little Italy och Chinatown

Idag ska vi uppleva det spännande och mångfacetterade Downtown Manhattan. Inom ett förhållandevis litet område skiftar staden karaktär och stämning många gånger, från hippa och exklusiva SoHo, till det italiensk dominerade Little Italy och det ostasiatiska Chinatown. Trots namnet är kvarteret idag ett myller av folkslag. Ut över kineser är det också hem för t.ex. vietnameser, malajer och koreaner. Vill man sätta de olika kvarteren i förhållande till varandra är en promenad det bästa sättet. Vi börjar dagen vid 23-street, där Broadway och Fifth Avenue korsar varandra. Här ligger New Yorks första egentliga skyskrapa, som pga. sin utformning kallas för Flatiron Building eller ”strykjärnsbyggnaden”.

Vi går därefter nedför Broadway till Union Square och passerar kvarteret kring New York University, som är fullt av mysiga barer och restauranger. Efter en paus vid Washington Square Park, som är känd för sin triumfbåge, går vi igenom bohem-kvarteret Greenwich Village och korsar Houston Street på väg ned till SoHo (South of Houston). SoHo bjuder på ett brett urval av designerbutiker och konstgallerier samt fina, lite dyrare restauranger. Vi korsar därefter Broadway och hamnar i Little Italy, som idag är ännu mindre än namnet antyder. Medan Chinatown söder om Canal Street har vuxit sig större, har många italienska immigranter flyttat till Brooklyn eller Queens. Det betyder att områden, som tidigare var en del av det italienska kvarteret, idag har övertagits av de nya asiatiska bosättarna. Man kan dock fortfarande se en tydlig skillnad mellan de italienska restauranggatorna norr om Canal Street och myllret i Chinatown söder om gatan. I Chinatown kan man välja att äta lunch tillsammans med Albatros reseledare (på egen räkning) eller på egen hand. Eftermiddagen är fri till att utforska Downtown Manhattan på egen hand. Reseledaren ger gärna tips. 

Vi går runt 6 km under dagen.

Dag 5
New York. Midtown med Empire State Building, Rockefeller Center, Fifth Avenue och båttur
Vi kryssar förbi Frihetsgudinnan

Vi börjar dagen med att ta tunnelbanan (ingår ej) till Herald Square, som ligger I korsningen Broadway och 6th Avenue. Här passerar vi varuhuset Macy’s på väg till världens nog mest kända skyskrapa, Empire State Building. Vi besöker byggnadens observatorium tidigt, innan det blir för mycket kö. Detta ligger knappt 400 meter över gatunivå. Härifrån kommer de flesta att kunna känna igen de områden vi besökt de föregående dagarna och samtidigt uppskatta att se staden från ett annat perspektiv. Tillbaka på gatunivå går vi nu igenom Bryant Park, som är ett mindre och mycket trevligt parkområde omringat av mastodontiska höghus. Här sitter ofta människor som är anställda i de omkringliggande kontorsbyggnaderna och njuter sin medtagna lunch eller lyssnar till jazz, som ofta spelas här. Vi fortsätter till Grand Central Terminal, där vi upplever den berömda och storslagna avgångshallen. Den är byggd i Beaux-art stil, som var populär i början av 1900-talet. Vi tittar också på The Great Northern Food Hall.

Dagens lunchpaus hålls vid det imponerande Rockefeller Center, som är ett storslaget kontor-, restaurang- och butiks- komplex från 1930-talet. Det är utsmyckat med otaliga skulpturer och målningar i art deco-stil, bl.a. Paul Manships guldbelagda bronsstaty av Prometheus och Lee Lawries gigantiska staty av Atlas, som kan ses från Fifth Avenue.

Efter pausen går turen uppför Fifth Avenue, där vi besöker St. Patrick´s Cathedral och St. Thomas Church och passerar avenyns berömda butiker som Saks, Louis Vuitton, Tiffany´s och Prada.

På eftermiddagen står det båttur på programmet. Det är en 1½ timmars seglats omkring den sydliga delen av Manhattan, där vi bl.a. kommer tätt på Frihetsgudinnan.

Vi går runt 4 km på dagen samt 1 km på eftermiddagen/kvällen.

Dag 6
New York. Tid på egen hand och hemresa
One World Trade Center nedifrån

Idag har du hela förmiddagen till ditt eget förfogande. Det finns möjlighet att förvara bagaget på hotellet om du har tänkt komma tillbaka till hotellet efter utcheckningstid. Besök det fantastiska nyrenoverade Metropolitan museum of Art. The Metropolitan Museum of Art i New York är det största museet i staden. Precis som Paris har Louvren, St. Petersburg har Eremitaget och Amsterdam har Rijksmuseum, har New York The Met. Metropolitan Museum of Art har ett brett urval av konst, allt ifrån forntida Egypten till rustningar från Europas medeltid, mode, fotografi och modern konst. Det finns något för alla och utbudet är enormt. Kommer du till museet på morgonen finns det möjlighet att gå en runda där man får se höjdpunkterna. Man kan också fördjupa sig i en av de stadsdelar vi besökt och bara njuta av storstadsatmosfären med en kulinarisk upplevelse på en av de många spännande lunchrestaurangerna, och/eller utnyttja de många shoppingmöjligheterna New York har att erbjuda. Du kan också åka med tunnelbanan och besöka grannstadsdelen Brooklyn igen, som bjuder på många spännande möjligheter. I Williamsburg, i norra Brooklyn, är Bedford Avenue själva sinnebilden för det "nya" New York. Här är stämningen ung och livlig och skivaffärer, vintage-butiker och små mysiga kaffebarer ligger på rad. I södra Brooklyn hittar man Park Slope som är ett av de finaste kvarteren i området - här ligger hälsobutiker vägg i vägg med små nischade designbutiker. I Park Slopes finns också två av Brooklyns största sevärdheter: Prospect Park och Brooklyn Museum.

Efter en trevlig förmiddag för oss själva träffas vi på vårt hotell strax efter middag. Vi blir hämtade på hotellet och åker ut till flygplatsen för hemresan.

Dag 7
Ankomst till Stockholm
Vi ankommer till Stockholm under dagen.

Prisinformation

Resans pris

Från 21 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
9 998:–
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – New York t/r med Lufthansa, inkl. en mellanlandning
 • Utflykter och entréer enligt program
 • Frukost dag 2-6 
 • Entré till utsiktstornet i Empire State Building
 • Hamnrundfart runt Manhattan
 • 5 nätter i delat dubbelrum på 4-stjärniga Doubletree Downtown (se beskrivning under hotellinformation)
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring 7 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • ESTA inresetillstånd, ca 21 USD
 • Tillägg för enkelrum
 • Transport i centrala New York (beräkna cirka 39 USD per person för tunnelbanebiljetter - betalas med kreditkort vid ingången till tunnelbanan)
 • Dricks (räkna med ca 10 USD till chaufförer och bagagebärare)
 • Eventuella extra arrangemang
 • Administrationsavgift: 150 kr.
 • Allt som inte är nämnt under "Priset inkluderar"

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

Om du vill låsa din resväska ska du använda ett TSA-lås. Bagaget kontrolleras av The Transportation Security Administration på flyget från och till USA. De har en huvudnyckel som kan öppna alla TSA-lås. Om du har låst väskan med ett annat lås förbehåller de sig rätten att bryta upp låset. Detta gäller även inbyggda lås i väskan. TSA-lås kan köpas i de flesta väskbutiker och finns både som hänglås och väskrem.

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resedagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 20 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Resa med barn till USA

Om du reser med barn till USA, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, ska du vid avresa kunna visa upp en skriftlig tillåtelse från båda föräldrarna på engelska med följande formulering:

 "I acknowledge that my wife/husband/etc. is traveling out of the country with my son/daughter etc. He/She/They has/have my permission to do so."

Detta ska undertecknas av båda föräldrarna. Dessutom ska du ta med barnets personbevis på engelska (kan beställas hos Skatteverket).

För säkerhets skull är det en god idé att kontakta den amerikanska ambassaden i Stockholm för att säkra dig att det inte har tillkommit några ändringar: http://sweden.usembassy.gov/

Du kan även läsa mer här: https://help.cbp.gov/app/answers/detail/a_id/268/session/L3NpZC9sakRCQnVwbA%3D%3D.

Wi-Fi och internet på hotellen i USA

Många av våra hotell har idag gratis Wi-Fi eller internet via kabel på rummen som en del av deras service till gästerna.

Förbindelsen och kvaliteten kan dock vara skiftande. Några hotell erbjuder gratis Wi-Fi på rummen medan andra har möjligheten för gratis internet i de flesta allmänna utrymmen, fråga därför om internet vid incheckning. Ibland kan det vara fördelaktigt att använda internet i t ex. receptionen då signalen här ofta är starkare. Ett fåtal hotell tar fortfarande en avgift för internet via Wi-Fi eller kabel, ofta är dock kvaliteten då högre. En annan möjlighet är också att använda gratis Wi-Fi hos kedjor som Starbucks och liknande, som i större städer ofta finns på kort avstånd.

Wi-Fi på bussar i USA

Man kan inte räkna med att det är Wi-Fi på turistbussarna i USA, då det fortfarande är en relativt ovanlig service.

Data och telefonkort för mobil i USA

Det är förhållandevis enkelt om du önskar använda ett amerikanskt SIM-kort med din telefon. Du behöver varken upprätta en abonnent eller ha en amerikansk adress för att köpa ett kontantkort i USA. Alla stora operatörer som AT&T, T-Mobile, Verizon m.fl. erbjuder dessa så kallade prepaid-kort. 

Du blir upprättad i deras system, betalar och får sedan ett SIM-kort som kan användas både som normalt, mikro samt nano. Det fungerar på samma sätt om du önskar använda ditt SIM-kort till iPad eller andra tablets. Personalen hjälper med att sätta i kortet och se till att allt fungerar.

För att använda SIM-kort i USA krävs inga förberedelser hemifrån. Kortet köps enkelt på plats i en telefonbutik (kom ihåg ID samt kreditkort för registrering).

Mer om USA

Här kan du läsa mer om USA:

www.albatros-travel.se/resmal/nordamerika/usa

Läs bland annat om klimat och väder, tidsskillnad, eluttag, dricks och se om du behöver visum. Läs mer under ”Fakta”.

Före avresa

ESTA - inresetillstånd till USA

Senast 72 timmar före avresa ska du ansöka om inresetillstånd till USA.

Det gör du genom att klicka här:  https://esta.cbp.dhs.gov

Här får du ett preliminärt inresetillstånd och ett nummer som du ska printa ut eller skriva upp och ha med dig under hela resan, eftersom flygplatsmyndigheterna i Sverige och USA kan kräva att få se det. Det kostar ett mindre belopp, som du betalar med kreditkort. Inresetillståndet gäller i två år eller till ditt pass utlöper om detta sker inom två år.

Krav om visum om du har besökt Irak, Iran, Syrien och Sudan

Om du som svensk medborgare har rest till Irak, Iran, Syrien eller Sudan efter den 1 mars 2011, kan du inte längre resa in i USA på ESTA-godkännande. Du ska istället ansöka om visum hos den amerikanska ambassaden i Stockholm. Detsamma gäller medborgare med dubbelt medborgarskap i antingen Irak, Iran, Syrien eller Sudan.

Du kan läsa mer på den amerikanska ambassadens hemsida https://se.usembassy.gov/

Elektronisk utrustning/mobila enheter

Viktig information om din flygresa

Vänligen uppmärksamma att amerikanska myndigheter har infört strängare säkerhetskrav vid flygresor till USA. Alla mobila enheter som man tar med i handbagaget på flyget (mobiltelefoner, surfplattor, Ipad, bärbar dator etc.) ska ha fullt uppladdat batteri, så att man vid en kontroll i säkerhetskontrollen kan sätta på sin telefon etc.

Om din mobila enhet inte är uppladdad eller kan sättas på är det inte tillåtet att ta med den på flyget, utan man måste lämna den i säkerhetskontrollen och man är heller inte garanterad en plats på flyget längre.

Extra rengöring av hotell och bussar

Extra rengöring av hotell och bussar

Albatros prioriterar våra gästers trivsel och trygghet på resan högt och vi är i nära kontakt med våra samarbetspartner i USA för att säkra rengöring av bussar och hotell lever upp till gällande regler. 
Bussarna vi använder oss av blir dagligen desinficerade av chaufförerna och hotellen har tagit fram extra stränga regler om rengöring. Hotellen kontrolleras löpande av våra samarbetspartner på plats. Incheckning genomförs kontaktlöst och rummen blir rengjorda och desinficerade extra noggrant och det säkras att ingen har tillträde till rummen efter rengöring innan en gäst checkar in. Det finns handsprit på flera ställen på alla hotell. 

Handen på hjärtat

Information

Att besöka New York på ett så aktivt sätt som på den här resan kräver att man är vid god kondition. Det är ett fantastiskt sätt att uppleva denna magiska stad, men man behöver bra skor och det är inte ovanligt att vi går över 6 kilometer per dag.

Utflykterna i New York genomförs med tunnelbana (subway). Kostnaden för tunneln ingår inte i resans pris. Programmet är tillrättalagt så att vi i så stor utsträckning som möjligt genomför de enskilda punkterna som beskrivet, men reseledarens förslag och gruppens intresse kan göra att det förekommer ändringar.

Den amerikanska frukostkulturen är förhållandevis enkel jämfört med den skandinaviska. Frukosten på de flesta standardhotell i USA består av Continental breakfast vilket brukar innebära kaffe/te, juice och toast med smör och marmelad. Det är inte heller ovanligt att frukosten serveras på papperstallrikar, eftersom det är många som gärna tar med sig frukosten och äter den på språng.

Den amerikanska drickskulturen kan framför allt av oss skandinaver ses som ett irritationsmoment. För att du som resenär ska besväras så lite som möjligt brukar reseledaren ofta erbjuda sig att samla in dricks från hela gruppen, fördelad över de olika programpunkterna på resan. Du kan läsa mer om dricks och hur Albatros förhåller sig till det här: www.albatros.se/praktisk/ingar-dricks-i-resans-pris 

Frukost

Den nordamerikanska frukostkulturen är ganska enkel, om man jämför med den skandinaviska. Frukosten på de flesta standardhotell i Kanada och USA är så kallad ”continental breakfast”, vilket vanligtvis betyder kaffe/te, juice och rostat bröd med smör och marmelad. Det är inte ovanligt att man på hotell i Kanada och USA endast har hämtfrukost (i låda), eftersom många tar med sig frukost från hotellet.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 4 out of 5 by from Trevlig resa som hade behövts vara lite längre. Kort och intensivt, New York i fantastisk vårsol! Vår reseledare tog sig dock friheten att frångå grundprogrammet. Först med ett eget upptryckt blad med helt nytt dagsschema, sedan ändrades även detta muntligt, vilket skapade förvirring i gruppen och missförstånd. Detta bemötte han med att vi inte lyssnade...Inte så vi vill bli bemötta för en dyrt betald resa. Hotellet ok, men extremt lång väntan på hissen ibland (10 min) samt knökfullt vid frukosten och dålig påfyllning med diverse mat.
Date published: 2024-05-20
Rated 4 out of 5 by from Spännande resa Spännande resa och bra hotell som låg i en lugnare del av Manhattan
Date published: 2024-05-01
Rated 2 out of 5 by from Innehållet motsvarades inte av den resa vi köpt Innehållet stuvades om till det sämre och nya betalaktiviteter lades till utan att fråga deltagarna. Lunchpauser föll bort eller lades tätt intill middag. Alltför jäktigt upplägg.
Date published: 2024-04-28
Rated 4 out of 5 by from Stimulerande och mycket innehållsrikt Upplägg och program på resan var utmärkt. Tiden utnyttjades mycket effektivt och vi hann med betydligt fler sevärdheter än vad som varit möjligt på egen hand. Betraktar för övrigt resan som prisvärd. Det som ändå drar ned totalbetyget ett snäpp är att vi drabbades av dagslånga och ihållande regn fyra dagar i sträck. Bara ankomstdagen och avresedagen bjöd på bra väder. Det lär vara ovanligt att det regnar så mycket i sträck. Samtidigt understryker det vikten av bra utomhuskläder, speciellt eftersom huvuddelen av programmet är utomhus och alla förflyttningar görs till fots eller via t-bana. Med paraply, poncho och regntät jacka kommer man långt. Borde tagit med stövlar också.
Date published: 2023-10-01
Rated 5 out of 5 by from Bra info inför resan och fint arrangemang Fint program och reseledare som var engagerad och flexibel.
Date published: 2023-09-30
Rated 4 out of 5 by from Bra resan men fantastisk guide Mycket bra reseldare. Tack vare honom resan blev bra trots hemsk väder
Date published: 2023-09-29
Rated 5 out of 5 by from New York - here we come. Cool stad Innehållsrik, rolig och lärorik resa. Fint hotell, frukost över förväntan. Mycket kunnig reseledare med stor erfarenhet.
Date published: 2023-05-02
Rated 4 out of 5 by from En helspäckad resa! Varje dag var fylld av sevärdheterna man inte vill missa. Skönt även med egentid och att man enkelt kunde välja att stanna längre och/eller avvika från programmet. Var beredd på tuffa promenader och ett vaket öga i vimlet!
Date published: 2023-04-16
 • y_2024, m_6, d_18, h_8
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.42
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_3, tr_74
 • loc_sv_SE, sid_USVCB02, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor