Gejsrar

Ett av världens mest fascinerande naturfenomen

Island är världens yngsta land rent geologiskt. Och det fattas inte naturfenomen: Vulkaner som ständigt och jämnt har utbrott, varma källor med vatten i badtemperatur och rykande svavelpölar, ångande lavafält och tektoniska plattor som möts. Och så finns det gejsrar. Ordet gejser kommer från det isländska ordet för "spruta". Det finns även gejsrar på andra platser i världen. I Yellowstone nationalpark i USA, på Kamtjatkahalvön i Ryssland, Nya Zeeland och i Chile. Gejsern som är upphov till namnet ligger i Haukadalur norr om Reykjavik.

Härunder kan du läsa mer om gejsrar eller klicka dig vidare till resor till Island

Ursprungliga Geysir tror man var aktiv i över 10 000 år. Den sprutade ut en jämn ström av varmt vatten upp till 100 meter upp i luften ända fram till 1916 när den blev inaktiv. Man upptäckte att man kunde framkalla utbrott med tvål, men av miljöhänsyn reducerades försöken till en gång om året, på Islands nationaldag! Sedan 2002 har Geysir varit aktiv igen och har utbrott en gång om dagen, men idag skjuter bara vattenpelaren 8-10 meter upp i luften. Den som följer med på utflykten Den gyllene cirkeln kommer att få se gejsern Strokkur. Strokkurs vattenpelare är mellan 20 och 30 meter hög med bara några minuters mellanrum och är en imponerande syn.
Strokkur

Så fungerar en gejser

En gejser består av ett hål under marken som fylls av vatten från grundvattnet. Vattnet värms upp underifrån, inte av lava eller jordvärme utan av överhettat vatten med en temperatur som går över kokpunkten. När det kalla vattnet långsamt värms upp av det överhettade vattnet kokar det inte vid kokpunkten utan stabiliseras av det höga trycket som skapas av vattnet ovanpå. Gejserns väggar är trycksäkra tack vare mineraliserad sinter som lagrats i väggarna under flera tusen år. När det uppstår en bubbla i det varma, stabiliserade vattnet utvidgas molekylerna snabbt och skjuter upp i luften i en pelare av kokande vatten och vattenånga. Det mesta av vattnet från gejsern försvinner upp i luften i form av ånga, och när pelaren sjunker igen är gejsern tom och nytt vatten kan strömma till och inleda en ny cykel i gejserns inre.
Strokkur i Haukadalur

Visste du att…

Världens högsta aktiva gejser är gejsern Steamboat i Yellowstone. Här stiger vattenpelaren 90 meter upp i luften. Den högsta dokumenterade gejsern är Waimangu på Nya Zeeland som för strax över 100 år sedan hade ett utbrott med en vattenpelare på hela 460 meter.

En gång sänkte man ner en kamera i Old Faithful, en tom gejser i Yellowstone. Det är första och enda gången man tagit bilder inuti en gejser. Det är strängt förbjudet att ta efter bedriften. Det är inte tillåtet att kasta ner något som helst föremål i Yellowstones gejsrar.

Den första dokumenterade gejsern är Jökullhaups på Island.

Yellowstone

Islandresor

 • Expeditionskryssning till Nordatlantens gröna öar

  Följ med på en nordatlantisk öhopping med vårt eget fartyg Ocean Atlantic, där vi besöker vackra öar – Orkney, Shetlandsöarna, Färöarna och Västmannaöarna

  • 2 avgångar
  • 8 dagar
  • Från 26 998:–
  från Stockholm
 • Expeditionskryssning runt Island

  Följ med Albatros i vikingarnas kölvatten till Islands avlägsna och nästintill otillgängliga avkrokar ombord på vårt eget trevliga fartyg Ocean Atlantic.

  4,1
  • 04-06-2021
  • 9 dagar
  • 32 998:–
  från Stockholm
 • Den stora Grönlandsexpeditionen

  Korsa polcirkeln och kryssa i kölvattnet på de första upptäcktsresandena från västra till östra Grönland

  • 13-09-2021
  • 13 dagar
  • 45 998:–
  från Stockholm