Australien och Nya Zeeland

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Följ med på äventyr Down Under!

Australien och Nya Zeeland är två länder som de flesta drömmer om att besöka. Här får du möjlighet att uppleva det bästa i dessa båda länder: Det röda, australiensiska outbacklandskapet och solnedgången över Ayers Rock, liksom den internationella atmosfären i storstäderna Adelaide och Sydney, där vi bl.a. besöker operahuset.

I Nya Zeeland ger vi oss ut i den bildsköna naturen med snöklädda berg, som speglar sig i regnskogsomgärdade sjöar, och de gröna klipporna som omger den berömda fjorden Milford Sound.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Ja

 • Vaccination Ja

 • Valuta Australisk dollar

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm - Adelaide
Dag 2 Ankomst till Adelaide
Dag 3 Adelaide. Stadsrundtur och eftermiddagen på egen hand
Dag 4 Adelaide. Heldagsutflykt till vingårdarna i Barossa Valley
Dag 5 Adelaide. Kangaroo Island (extrautflykt)
Dag 6 Flyg Adelaide – Alice Springs
Dag 7 Alice Springs – Ayers Rock. Royal Flying Doctors, School of the Air, dromedarfarm
Dag 8 Ayers Rock. Soluppgång över Ayers Rock, Kata Tjuta och Ayers Rock i solnedgångens ljus
Dag 9 Flyg Ayers Rock – Sydney
Dag 10 Sydney. Stadsrundtur, rundvisning i operahuset, Bondi Beach och hamnrundtur
Dag 11 Sydney. Utflykt till Blue Mountains
Dag 12 Sydney. Tid till äventyr på egen hand
Dag 13 Flyg Sydney – Queenstown, Nya Zeeland
Dag 14 Queenstown. Utflykt till Milford Sound
Dag 15 Queenstown. Dag på egen hand
Dag 16 Queenstown – Lake Tekapo via Mount Cook nationalpark
Dag 17 Lake Tekapo – Kaikoura
Dag 18 Kaikoura – Wellington. Möjlighet för valsafari (extrautflykt). Med färja till Picton på Sydön
Dag 19 Wellington. Stadsrundtur
Dag 20 Wellington - Rotorua. Huka-fallet
Dag 21 Rotorua. Termalområdena vid Te Puia och maorikulturen
Dag 22 Rotorua – Auckland. Besök i Hobbiton
Dag 23 Auckland, Nya Zeeland. Kort stadsrundtur och eftermiddagen på egen hand
Dag 24 Auckland. Tid på egen hand och hemresa
Dag 25 Hemkomst

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avreseflygplats OBS:
69 998:–
Stockholm
69 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm - Adelaide

Vi flyger från Stockholm mot Adelaide och mellanlandar på vägen.

Dag 2
Ankomst till Adelaide
Adelaide
Vi landar i Adelaide, huvudstaden i delstaten South Australia, och kör till vårt hotell. Efter en god natts sömn är vi redo att utforska den trevliga storstaden imorgon. 
Dag 3
Adelaide. Stadsrundtur och eftermiddagen på egen hand
St Peter's Cathedral

Förmiddagen är öronmärkt till avkoppling innan det är dags för stadsrundtur. Vi kommer bland annat att se Adelaide Oval, en av de finaste cricketbanorna i världen. Vi kommer dessutom förbi stadens kulturella centrum med parlamentet, universitetet, stadsbiblioteket och det fina museet South Australian Museum. Eftermiddagen är på egen hand.

Vi övernattar i Adelaide.

Dag 4
Adelaide. Heldagsutflykt till vingårdarna i Barossa Valley
Vinodlingar så långt ögat når

I dag lämnar vi Adelaide för att köra ca 60 km nordost till Barossa Valley, som nog är det mest kända vinområdet i Australien och som kan jämföras med Napa Valley i Kalifornien. Här ligger inte bara en mängd vingårdar, här finns även vacker natur, och de många gröna backarna har inspirerat många konstnärer genom åren och än idag kan områdets besökare botanisera bland konstgallerier och konsthantverksbutiker. På samma sätt som i Napa är Barossa Valley främst ett område för röda viner. Kännetecknande är också att det är shirazdruvan som är barossavinernas allra främsta råvara, men här finns även gröna druvor, framför allt i granndalen Eden Valley som är känd för sin Riesling.

Vi besöker två vingårdar, provsmakar de lokala vinerna och äter lunch. Innan vi återvänder till Adelaide stannar vi till vid Mengler´s Hill, där vi har en fantastisk utsikt över området.

Vi övernattar i Adelaide.

Dag 5
Adelaide. Kangaroo Island (extrautflykt)
Man behöver en liten paus ibland

I dag kan du antingen ge dig ut på upptäcktsfärd på egen hand i Adelaide eller boka en extra utflykt till Kangaroo Island. ”Känguruön” är Australiens tredje största och är inte bara hemvist för en mängd kängurur utan även för koala och wallabies (som liknar kängurur, men är mindre). Du kan läsa mer om utflykten längre ner i programmet.

Vi övernattar i Adelaide.

Dag 6
Flyg Adelaide – Alice Springs
Se upp för kängurun!

Vi lämnar Adelaide för att flyga norrut till Alice Springs, som ligger mitt i Australien, även kallat  The Red Centre, tack vare den röda jorden och den sparsamma vegetationen.

 I Alice Springs bor det cirka 27 500 personer och staden är en knutpunkt för hela området, som är extremt glesbefolkat. Vi besöker den gamla telegrafstationen där de första européerna bosatte sig i Alice Springs. Telegrafstationen byggdes 1872 för att man skulle kunna sända meddelanden mellan Adelaide i söder och Darwin i norr. Den är den bäst bevarade av de tolv stationerna längs den så kallade Overland Telegraph Line.

Vi besöker också Royal Flying Doctor Service (RFDS), som en del kanske känner igen från tv-serien ”Doktorn kan komma”. Den flygande akutsjukvårdstjänsten utgår från basen i Alice Springs och ger sig ut till avlägsna lantbruk och mindre samhällen i hela Northern Territory. Den luftburna läkartjänsten började 1928 i Queensland och spred sig sedan snabbt över hela landet.

Om tiden tillåter, avrundar vi stadsrundturen med ett besök vid Anzac Hill Memorial, ett monument som restes 1934 för att hedra de australiensiska och nyzeeländska soldater som fallit under första världskriget. ANZAC står för Australian and New Zealand Army Corps, en sammanslutning av australiensiska och nyzeeländska trupper som stred tillsammans under första och andra världskriget samt i Korea och Vietnam.

Vi övernattar i Alice Springs.

Dag 7
Alice Springs – Ayers Rock. Royal Flying Doctors, School of the Air, dromedarfarm
Kata Tjuta - The Olgas

Av alla Australiens storslagna naturupplevelser är det ändå en som höjer sig över mängden, och det är förstås Ayers Rock eller ”Uluru” som den heter på aboriginspråk. Denna väldiga klippa står i hjärtat av Australien i nationalparken Uluru-Kata Tjuta, som är upptagen på UNESCO:s lista över världens naturarv. Genom åren har Ayers Rock tillsammans med Sydney Opera House kommit att stå som symboler för hela Australien. Ayers Rock är 348 meter hög, 2,4 kilometer lång, cirka nio kilometer i omkrets och når slutligen 3,5 kilometer under markytan. Ayers Rock brukar ofta kallas världens största monolit, och det är den faktiskt nästan också: bara Mount Augustus i västra Australien är större. Området är heligt för aboriginer och det finns platser här som inte får beträdas eller fotograferas.

Innan vi lämnar Alice Springs besöker vi Royal Flying Doctor Service (RFDS) som många säkert känner till från teveserien ”Doktorn kan komma”.

Den flygande akutsjukvårdstjänsten utgår från basen i Alice Springs och ger sig ut till avlägsna lantbruk och mindre samhällen i hela Northern Territory. Den luftburna läkartjänsten började 1928 i Queensland och spred sig sedan snabbt över hela landet.

Vi besöker även School of the Air, som under många år sände lektioner via radio till barn i ett glesbefolkat område som omfattar mer än en miljon kvadratkilometer. Projektet inleddes 1950 med bara några få timmars undervisning som sändes via radio. Efterhand kompletterades lektionerna med möjlighet att ställa frågor och antalet lektioner blev fler. Lärarna använde de flygande läkarnas radiorum för sina sändningar, men 1978 fick skolan sin egen radiostudio. Efter några år med e-post gick man år 2000 helt över till internetbaserad undervisning, och i dag använder skolan senaste teknik, vilket gynnar barnen i landets allra mest avlägsna delar.

Sedan färdas vi sydväst genom röda ökenlandskap. På vägen stannar vi till och tar en bensträckare. Det finns också möjlighet att köpa förfriskningar när vi gör ett stopp vid en dromedarfarm.

Även om Australien är mer känt för sina koalor och kängurur, så är det faktiskt det land i världen som har flest vilt levande dromedar – i Australien finns det inte mindre än 300 000 dromedar! I slutet av 1800-talet importerades cirka 10 000 dromedar från Indien för att kunna användas i arbetet med att utforska vildmarken (Australiens outback) och upprätta telegrafstationen i Alice Springs. Men efterhand som det började byggas vägar och järnvägslinjer blev dromedar överflödig, och i dag säljs djuren bland annat till arabiska länder, där vissa används till kapplöpningar medan andra hamnar på middagsbordet.

Vi övernattar i ett område nära Ayers Rock

Dag 8
Ayers Rock. Soluppgång över Ayers Rock, Kata Tjuta och Ayers Rock i solnedgångens ljus
Uluru - Ayers Rock

Den här morgonen går vi upp tidigt för att få se hur solens första strålar kastar sitt ljus över Ayers Rock. Morgonens färgspel är minst lika intensivt som det som utspelar sig under kvällen. Efter att ha sett solen gå upp åker vi till det tillhörande kulturcentret där vi äter frukost på caféet med utsikt över Ayers Rock. Därefter blir det möjlighet att köpa aboriginkonst och souvenirer innan vi inleder vår Ayers Rock-expedition.

Vid foten av den 348 meter höga klippan går vi en tur som tar oss förbi grottmålningar, säregna klippformationer och Kantju Gorge, ett heligt vattenhål med vertikala klippväggar som sticker upp ur vattnet.

Sedan kör vi den korta sträckan till nationalparken Kata Tjuta, eller The Olgas som den också kallas. Här beger vi oss på en vandring mellan de imponerande klippformationerna och kommer till sist fram så att vi står mellan de två högsta topparna. 

Om tiden tillåter kan vi koppla av på vårt resort vid Ayers Rock innan det har blivit dags att uppleva Ayers Rock storslagna färgspel under solnedgången. Just som solen försvinner under horisonten blir den enorma klippan nästan självlysande röd. Medan solen går ner njuter vi av ett glas bubbel och något lätt att äta. När mörkret har sänkt sig över Ayers Rock tänds i stället den mest fantastiska stjärnhimmel. Den här delen av Australien har nog en av världens mörkaste och klaraste stjärnhimlar: här finns det inga störande gatlyktor eller andra ljuskällor på mils avstånd.

Vi övernattar i närheten av Ayers Rock

Dag 9
Flyg Ayers Rock – Sydney
Det har blivit dags att lämna den röda jorden

Det har blivit dags att lämna Ayers Rock och Australiens outback.  Vi kör ut till den lilla flygplatsen som ligger här ”mitt ute i ingenting” och sätter kurs mot Sydney.

Sedan staden grundades av engelska straffångar 1788 har Sydney utvecklats till en verklig metropol och lockar idag besökare från världens alla hörn. Stadens invånare kommer från alla delar av världen och detta ger en mångkulturell atmosfär med hundratals olika caféer och restauranger där du kan testa många spännande rätter baserade på lokala produkter.

Vid ankomst till Sydney kör vi till vårt hotell och på kvällen har du tid att se dig runt i staden på egen hand.

Dag 10
Sydney. Stadsrundtur, rundvisning i operahuset, Bondi Beach och hamnrundtur
Sydney från ovan

Vi åker ut i staden och passerar bland annat affärsdistriktet och Darling Harbour, ett hamnområde som präglas av en härlig semesterstämning med ett enormt utbud av snabbmatsrestauranger, stadens berömda akvarium, världens största bioduk och massor av shoppingmöjligheter.

Nära affärsdistriktet ligger Hyde Park som har varit en populär oas i stadens hjärta sedan parken anlades under 1800-talets första hälft. Från centrum kör vi ut till utsiktspunkten Mrs Macquarie’s Chair där vi har vacker utsikt över Sydney Harbour Bridge och operahuset.

Australien har fler än 10 000 stränder. En av de allra mest kända är Sydneys Bondi Beach, som vi också ser på dagens stadsrundtur. Här flockas Sydneyborna för att simma, surfa, solbada och – inte minst – titta på folk.

Vi ska också gå på upptäcktsfärd i mysiga The Rocks, Sydneys äldsta stadsdel som ligger alldeles vid foten av Sydney Harbour Bridge. När den första lasten engelska straffångar anlände till Australien 1788 var det här i The Rocks som de första husen byggdes. Området har av naturliga skäl en viktig historisk betydelse, inte bara för Sydney utan för hela Australien. På dagens program står också det världsberömda operahuset som ritades av dansken Jørn Utzon. Efter att ha beundrat operahuset från utsidan samlas vi för att få en rundvisning inne i själva operan.

Senare åker vi på hamnrundtur i Darling Harbour medan vi avnjuter en kopp kaffe eller te med något sött till. Vi stiger av vid det livliga hamnområdet King Street Wharf. Eftersom resten av dagen är fri för egna äventyr kan det vara lämpligt att utforska området kring King Street Wharf och Darling Harbour, där det finns en mängd underhållningsmöjligheter och caféer.

Vi övernattar i Sydney.

Dag 11
Sydney. Utflykt till Blue Mountains
Blue Mountains

Idag besöker vi Blue Mountains som ligger cirka 110 kilometer väster om Sydney. Dessa sandstensberg har fått sitt namn på grund av den blåaktiga dimma som uppstår när små oljedroppar avdunstar från eukalyptusträden och bryts i ljuset. Bergen genomskärs av djupa raviner och vattenfall, och områdets exceptionella skönhet har gett det en plats på UNESCO:s lista över världens naturarv.

Under utflykten besöker vi också Featherdale Wildlife Park, ett åtta hektar stort bushområde, som har gjorts om till djurpark. Här finns världens största samling av australiensiska djurarter (mer än 330 arter), däribland känguru, koala, vombat, emu samt olika kräldjur och fåglar.

Vi övernattar i Sydney.

Dag 12
Sydney. Tid till äventyr på egen hand
Den som vill kan faktiskt gå på toppen av Sydney Harbour Bridge

Njut av dagen på egen hand. Det finns en uppsjö av valmöjligheter – varför inte flanera i det trevliga hamnområdet Darling och ta en kopp kaffe på ett café? Eller åk upp i Sydney Sky Tower, som med sina 309 meter är Sydneys högsta byggnad och den näst högsta byggnaden på hela södra halvklotet. Från restaurangen har man en fantastisk utsikt över staden.

Vi övernattar i Sydney.

Dag 13
Flyg Sydney – Queenstown, Nya Zeeland
Queenstown

Det har blivit dags att lämna Australien, men som tur är slutar vår resa inte än. Från Sydney flyger vi över Tasmanska havet och landar i Queenstown på Nya Zeeland.

Queenstown, även kallad för Sydalpernas Sankt Moritz, grundades 1862 under guldfebern och är en charmig liten stad med endast 10 000 invånare. Staden ligger sagolikt vackert på bergssluttningen vid Lake Wakatipu med en fantastisk utsikt över bergskedjan The Remarkables som på vintern bjuder en skidtörstande lokalbefolkning och turister på härliga utförsbackar. Väl framme i Queenstown kör vi till vårt hotell och checkar in. Resten av dagen kan vi upptäcka staden med omnejd på egen hand.

Dag 14
Queenstown. Utflykt till Milford Sound
Vackra Milford Sound

Nationalparken Fiordland är Nya Zeelands största nationalpark, och parkens stora, orörda naturområden utgör en stor del av Sydöns sydvästra hörn. Landskapet är själva sinnebilden av den dramatiska, orörda och sagolika natur som Nya Zeeland är så känt för: berg med snötäckta toppar, brusande vattenfall, gnistrande klara sjöar och fjordar och så en tät, grön regnskog. Det intensivt gröna landskapet får sin näring från den rikliga mängden nederbörd som kommer i den här delen av landet. Här faller det hela sex till sju meter regn per år. Den som besöker området behöver absolut inte vara ledsen om det regnar utan nederbörden understryker snarare bara det förtrollande landskapet.

Den absoluta höjdpunkten i nationalparken Fiordland är Milford Sound. Den 22 kilometer långa fjorden sträcker sig in i landet från Tasmanhavet och är omgiven av 1 000 meter höga regnskogsklädda klippväggar, och i vattnet simmar sälar, pingviner och delfiner. Under båtturen genom detta naturens underverk finns det gott om tid att njuta av fjordens storslagenhet och stillhet och att på nära håll uppleva de många spektakulära naturscenerna. Höga branta granitklippor speglar sig i det lugna vattnet som endast piskas upp av de många vattenfallen som dundrar nerför klipporna. Under båtturen avnjuter vi vår lunch och efter besöket på fjorden återvänder vi till Queenstown.

Vi övernattar i Queenstown.

Dag 15
Queenstown. Dag på egen hand
Njut av dagen på egen hand

Queenstown har gång på gång marknadsförts i internationella resetidningar som en av världens mest attraktiva platser. Hemligheten bakom Queenstowns speciella dragningskraft är kombinationen av ett vackert läge och en öppen och avslappnad stämning – kryddad med stadens många äventyrsmöjligheter. Staden är känd som ett paradis för sport- och naturälskare, ofta med förkärlek till adrenalinkickar utöver det vanliga. I staden med omnejd hittar man alla typer av äventyrssporter och för de äventyrslystna är utbudet oändligt. Här kan man utöva allt från bungy jump till riverrafting och paragliding.

Men det går även att ägna sig åt något lugnare aktiviteter. Du kan koppla av på ett spa, spela golf eller fiska från den vackra sjöns strand. Det finns något att göra för alla, oavsett om du vill koppla av och shoppa eller skaffa adrenalinkickar och svettas. Ett måste i Queensland är en tur upp med den branta linbanan till toppen av Bob’s Peak. På vägen upp har vi en 220 graders panoramautsikt över bland annat The Remarkables, Walter Peak och givetvis själva staden. När du har kommit upp till toppen kan vi besöka både utsiktsplatser och terrasser där vi kan njuta av utsikten och föreviga det hela på bild.

Vi övernattar i Queenstown.

Dag 16
Queenstown – Lake Tekapo via Mount Cook nationalpark
Lake Tekapo

Vi fortsätter vår resa norrut mot och på vägen från Lake Tekapo kommer vi till Mount Cook nationalpark där Nya Zeelands högsta berg (3 765 meter) Mount Cook ligger. Det ursprungliga maoriska namnet för berget är Aorangi som så poetiskt betyder den som bryter molnen. Parken lockar till sig många bergsbestigare och vandringsentusiaster och sir Edmund Hillary använde Mount Cook som träningsplats innan han begav sig till Himalaya för att bestiga Mount Everest 1953. Vid klart väder kan vi se ända till toppen av berget.

Lake Tekapo är en väldigt kall och vackert turkosfärgad smältvattenssjö med snöklädda bergstoppar i bakgrunden. Vid sjöns strand ligger stenkyrkan Den gode herdens kyrka som byggdes av stenar från området och som har en unik utsikt över sjön från fönstret bakom altaret.

Vi övernattar i området kring Lake Tekapo.

Dag 17
Lake Tekapo – Kaikoura
Kustorten Kaikoura

Från Lake Tekapo fortsätter vi mot den lilla kuststaden Kaikoura, som är vackert belägen i en vik med intagande bergssluttningar som kuliss. Vi kommer fram på eftermiddagen och tillbringar resten av dagen på egen hand. Förutom att vara ett mecka för valsafari är Kaikoura även känt för sina fisk- och skaldjursrestauranger och de lokala delikatesserna rekommenderas varmt.

Vi övernattar i Kaikoura.

Dag 18
Kaikoura – Wellington. Möjlighet för valsafari (extrautflykt). Med färja till Picton på Sydön
Boka en extra valsafari

Kaikoura sägs vara världens bästa plats för att observera kaskelottvalar och om du vill se en val i vattnet utanför Kaikoura ska du följa med på valsafari (tillköp). Speciella strömförhållanden för med sig bläckfisk, valens livrätt, tätt inpå land. Upplevelsen av att få se de enorma valarna vältra sig i havet är svårslagen, men vi kan förstås inte garantera att en val dyker upp.

Kaskelottvalen är den val som kan dyka allra djupast – upp till flera kilometer ner i vattnet. Kaskelottens stora huvud är fyllt med en speciell olja som heter spermacetiolja och som har gett valen dess engelska namn sperm whale. Man tror att det är den som gör att valen kan överleva trycket på dessa djup. Hanarna kan bli upp till 20 meter långa och väga upp till 50 ton medan honorna ”bara” blir upp till 12 meter och väger 16 ton.

Sedan fortsätter vi till den lilla staden Picton på Sydöns norra kust. Härifrån tar vi färjan till Nya Zeelands huvudstad, Wellington. Färjeturen anses vara en av de vackraste i världen. Det tar cirka tre timmar och speciellt den biten som går genom Queen Charlotte Sound är en stor upplevelse.

Vi övernattar i Wellington.

Dag 19
Wellington. Stadsrundtur
Vi tar till toppen av Mount Victoria

Wellington utsågs 1865 till huvudstad för att bilda en diplomatisk mittpunkt mellan Nord- och Sydön. Inklusive förorterna har staden cirka 600 000 invånare. Placeringen vid James Cook-sundet som delar de två öarna har gett staden öknamnet ”Windy Wellington” eftersom det ofta blåser en hård vind i staden. Men detta har inte avskräckt människor från att söka sig hit; staden ligger inbäddad i grönska, mellan vackra vikar och bergssluttningar och har många vackra villor med en unik utsikt över staden och James Cook-sundet.

Under vår stadsrundtur åker vi till toppen av det 196 meter höga Mount Victoria varifrån vi har en makalös utsikt över hela huvudstadsområdet. Vi besöker också Wellingtons botaniska trädgård och tar en tur med linbanevagn – ett slags spårvagn som i över 100 år har transporterat invånarna upp till bostadsområdena. Höjdskillnaden är 168 meter och kabelbanan är bara 650 meter lång. På toppen kan vi njuta av den vackra utsikten och här finns det dessutom ett litet museum tillägnat kabelbanan.

Eftermiddagen tillbringar vi på egen hand och möjligheterna i denna vackra huvudstad är många. Med sina många museer och gallerier är staden ett verkligt mecka för den kulturintresserade. Varför inte besöka det supermoderna nationalmuseet för konst, historia och maorikultur, Te Papa Tongarewa? Museet ligger vackert precis vid vattnet och ger en unik inblick i landets historia. Det är gratis entré.

Vi övernattar i Wellington.

Dag 20
Wellington - Rotorua. Huka-fallet
Huka-vattenfallet

I dag väntar en längre färd från Wellington till Rotorua. Men bli inte orolig nu, för den här åkturen är också en färd genom Nya Zeelands enastående och varierade natur.

Vi kör bland annat genom nationalparken Tongariro, som är Nya Zeelands äldsta nationalpark. Till nationalparkens historia hör att en lokal maorihövding 1887 gav den i gåva till det nyzeeländska folket under förutsättning att de skyddade naturen och de många helgedomarna. Denna nationalpark är otroligt vacker och ligger centrerad runt de tre vulkanerna Tongariro, Ngaurohoe och Ruapehu. Den sistnämnda är den mest aktiva av de tre vulkanerna och några känner kanske igen den som Mount Doom från filmatiseringen av Sagan om ringen. Nationalparken bjuder på ökenlandskap såväl som tät skog och ormbunksklädd natur, och om vädret tillåter kan vi njuta av en makalös utsikt över de tre vulkanerna.

Längre norrut ligger Tauposjön, som med sina 619 kvadratkilometer är landets största sjö och resultatet av ett kraftigt vulkanutbrott. Men i dag finns det inte mycket som vittnar om sjöns våldsamma tillkomst – idyll är det ord som bäst beskriver landskapet.

Sista stopp på vägen söderut är det imponerande Huka-vattenfallet där vattnet dånar iväg med 220 000 liter per sekund ut över det 11 meter höga vattenfallet. Wakatofloden, som vattenfallet utmynnar från, är vanligtvis upp till 100 meter bred men här vid vattenfallet är den bara 15 meter, vilket pressar samman vattenmassorna och skapar ett sådant tryck i vattenfallet. Huka betyder skum och namnet kommer av att vattnet träffar den underliggande flodbassängen och sprutar så kraftigt att det liknar skum.

Sent på eftermiddagen kommer vi fram till Rotorua, som är känt som ett viktigt centrum för maorikulturen. Det är den stad i Nya Zeeland som har högst andel maorier: mer än 20 procent av stadens invånare härstammar från de ursprungliga polynesiska invandrarna.

Rotorua ligger mitt i hjärtat av Nya Zeelands termiska bälte där det bokstavligt talat sjuder, bubblar, spruta och kokar till höger och vänster.  Här finns vulkaner, gejsrar, bubblande lerpölar pch en mängd varma källor som levererar värme till stadens invånare, och underhållning och välbefinnande till de många besökare som kommer till staden för att njuta av de många kurbaden. En del av källorna innehåller mycket svavel och ibland kan luften därför präglas av en omisskännlig svavellukt.

Rotorua ligger vackert vid brädden av Rotoruasjön, och den här sjön talar sitt tydlig språk om den underjordiska aktiviteten i området. Sjön är nämligen resultatet av ett vulkanutbrott som lämnade den 80 kvadratkilometer stora kratern efter sig som idag utgör sjön.

Vi övernattar i Rotorua.

Dag 21
Rotorua. Termalområdena vid Te Puia och maorikulturen
Vi lär oss mer om maorikulturen

I dag ser vi närmare på termalområdena vid Te Puia. Vi ska bland annat se Nya Zeelands högsta gejser som får två–tre utbrott i timmen. Varje utbrott varar dessutom ganska länge, så man har goda chanser att få se det hela. Utöver gejsern finns det i detta område ett stort antal varma källor, lergropar, flerfärgade avlagringar och en frodig grönska.

Vi ska också lära oss mer om maoriernas enastående kultur när vi bland annat ser en kopia av en traditionell maoriby och besöker den lokala skola där unga maorier får lära sig det traditionella träsnideshantverket.

På kvällen får vi uppleva mer av maorikulturen, när vi tillsammans äter en hangi – den traditionella maorimåltiden där kött och grönsaker tillreds i en jordugn. Därefter blir det dans och uppträdanden och det hela avslutas med maoriernas berömda krigsdans, haka. Ritualen var tänkt att skrämma bort fiendestammar – i dag har det nyzeeländska rugbylaget tagit till sig denna tradition och utför krigsdansen före matchstart.

Vi övernattar i Rotarua.

Dag 22
Rotorua – Auckland. Besök i Hobbiton
Hobbiton

Vi sätter kurs mot Auckland, Nya Zeelands största stad med cirka 1,3 miljoner invånare – knappt en tredjedel av Nya Zeelands befolkning. Staden ligger på en smal landtunga med vatten på bägge sidor – Stilla havet mot öst och Tasmanska havet mot väst – och är ett sant mecka för segelfantaster.

På vägen dit stannar vi till i Hobbiton, en av de många ursprungliga filminspelningsplatserna från Sagan om ringen-filmerna här på Nya Zeeland. Hobbiton är hobbitarnas hemstad som ligger bland gröna, frodiga kullar. Här står husen precis som vi känner igen dem från filmerna, utgrävda i kullarna, med runda fönster och färgglada dörrar. Framför varje hus är det en liten trädgård med blommor och diverse grönsaker – observera också de runda postlådorna vid trädgårdsgrindarna.

Vi återvänder till den riktiga världen och fortsätter till Auckland, även kallad ”City of Sails” – inte utan anledning. Här är det snarare regel än undantag att man har segelbåt eller ägnar sig åt någon slags vattensport. Auckland har dragit till sig många immigranter, särskilt från Polynesien och Sydostasien, och är en spännande smältdegel av folkslag och kulturer.

Vi övernattar i Auckland.

Dag 23
Auckland, Nya Zeeland. Kort stadsrundtur och eftermiddagen på egen hand
Auckland

På vår stadsrundtur kommer vi bland annat förbi hamnen och några av stadens dyraste kvarter innan vi rundar Mount Albert, en av de cirka 50 vilande vulkaner som Auckland är byggd på. Medan de flesta vulkanerna i dag är små gröna backar eller har försvunnit helt, så tronar de tre största – Mount Albert, Mount Eden och One Tree Hill – över landskapet och är populära utsiktspunkter.

Eftermiddagen är på egen hand. Besök ev. stadens landmärke, det 328-meter höga Sky Tower, där man från 52:a våningen kan njuta av 360-graders panoramautsikt över Auckland.

Vi övernattar i Auckland.

Dag 24
Auckland. Tid på egen hand och hemresa

Tiden har kommit för vår hemresa. Efter frukost beger vi oss till flygplatsen i Auckland. 

Dag 25
Hemkomst

Opera i Sydney

I Sydneys ikoniska operahus uppförs stora klassiska operor, musikaler och andra musikföreställningar. För många är det en dröm att få uppleva stämningen i operahuset när en av de stora operaföreställningarna uppförs och musiken ljuder genom luften.

Albatros kan hjälpa till med att skaffa biljetter till en föreställning i Operahuset (i perioden januari till och med mars. Det är inga föreställningar i november). Biljetter ska bokas vid bokning av själva resan och då betalar man 300 kr i anmälningsavgift. Det är inte alltid möjligt att så lång tid i förväg veta vilken opera som uppförs när just du är i Sydney. Detta bekräftar vi ca 5 månader före avresa då vi även fakturerar den resterade betalningen för biljetterna.

Man kan köpa biljetter till följande musikföreställningar: 

”Great Opera Hits” (varar ca 1½ timme inkl. paus): Här kan du lyssna till några av de mest kända ariorna av  Bizet, Puccini, Rossini och Verdi som framförs av operans bästa sångare med pianoackompanjemang.

Pris ca 70 AUD.

Klassisk opera (varar ca 3 timmar inkl. paus): Varje säsong framförs flera av de stora, klassiska operaföreställningarna som La Bohème, Carmen och Aida. Här får du en förstklassig operaupplevelse.

Pris ca 330 AUD.

OBS: Det är datumet som avgör vilken musikföreställning som är på programmet. Det innebär att du inte själv kan välja mellan ”Great Opera Hits” och "Klassisk opera". "Great opera hits" är inte på programmet varje dag, så du kan förmodligen räkna med att se - och betala för - den klassiska operan. På vissa datum finns det inga föreställningar alls. Vi bokar alltid de bästa platserna (Premium). Om det är utsålt, tar vi de nästbästa. Vi reserverar oss för utsålda föreställningar. 

Vi bokar för det mesta föreställningen samma dag som stadsrundturen i Sydney ligger på. Föreställningarna börjar för det mesta kl. 19:30 (några ”Great Opera Hits”-föreställningar börjar kl. 17:00). Om det skulle förekomma ändringar får du besked om det när vi bekräftar dina biljetter. Vänligen notera att detta arrangemang är utan reseledare och på egen hand. Du ska själv stå för transport till och från operan.

Du kan se operakalendern för 2019 genom att klicka på länken här
http://opera-org-au-assets.s3-ap-southeast-2.amazonaws.com/res/pdfs/tourism/2019-calendar-english.pdf
 

Utflykt till Kangaroo Island

Du kan boka en extra utflykt till Kangaroo Island som inte har fått sitt namn utan anledning! Ön kan bäst beskrivas som ett stort zoo, men utan stängsel och burar. ”Känguru-ön” är Australiens tredje största ö och är inte bara hemvist för en mängd kängurur, utan även koalor och wallabies.

En stor del av Kangaroo Island är naturreservat och som besökare fascineras man inte bara av djurlivet utan även av det lugn som råder på ön. Här levs livet i ett behagligt tempo med fokus på goda lokala råvaror och viner.  På vägen till Kangaroo Island färdas vi med buss och färja och på vägen tillbaka flyger vi.

Pris: 3 598 kr person.  Utflykten ska bokas hemifrån.

Kangaroo Island

Valsafari (halvdagsutflykt)

Kaikoura sägs vara världens bästa plats för att observera kaskelottvalar och om du vill se en val i vattnet utanför Kaikoura ska du följa med på valsafari. Speciella strömförhållanden för med sig bläckfisk, valens livrätt, tätt inpå land. Upplevelsen av att få se de enorma valarna vältra sig i havet är svårslagen, men vi kan förstås inte garantera att en val dyker upp.

Kaskelottvalen är den val som kan dyka allra djupast – upp till flera kilometer ner i vattnet. Kaskelottens stora huvud är fyllt med en speciell olja som heter spermacetiolja och som har gett valen dess engelska namn sperm whale. Man tror att det är den som gör att valen kan överleva trycket på dessa djup. Hanarna kan bli upp till 20 meter långa och väga upp till 50 ton medan honorna ”bara” blir upp till 12 meter och väger 16 ton.

Pris: 152 NZD/person.

 

Notera att utflykten beror på vädret.

Engelsktalande lokalguide deltar på utflykten.

Anmälan till utflykten sker vid bokning av resan och betalas när du ankommer till Nya Zeeland.

Prisinformation

Resans pris

Från 69 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
19 998:-
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Adelaide och Auckland – Stockholm
 • Flyg Sydney – Queenstown
 • Två inrikesflygningar i Australien
 • Turistvisum till Australien
 • Utflykter enligt program
 • Boende på bra hotell i delat dubbelrum
 • Frukost dagligen
 • 1 lunch och 1 middag
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd vid sjukdom, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring eller komplement till hemförsäkringen
 • Eventuella extra arrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Eventuell dricks
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

Viktiga saker att ta med:

 • Mindre ryggsäck eller väska till utflykter
 • Sommarkläder
 • Tröja/lätt vindjacka
 • Regnjacka
 • Bra vandringsskor och sportsandaler
 • Badkläder (handduk behövs inte tas med)
 • Ficklampa
 • Myggspray
 • Solkräm med hög solskyddsfaktor, solhatt och solglasögon

 

Det finns handduk på alla ställen där vi övernattar, men om du vill bada i utomhus längs med resan är det en bra idé att ta med en egen handduk.

Strikta tullregler

Tänk på att Nya Zeeland och Australien har väldigt strikta regler för införande av frukt och andra matvaror. Odeklarerade matvaror medför böter i form av 500 australiensiska dollar i kontanter vid inresa. Detta gäller även matvaror från flyget eller avreseflygplatsen.

Deltagarantal

Resan genomförs med minst 15 deltagare. Vi förbehåller oss rätten att ställa in resan om detta antal inte uppnås. Detta sker i så fall senast 4-6 veckor före avresedatum. I enlighet med ”lag (1992:1672) om paketresor” är Albatros Travel som researrangör endast skyldiga att återbetala resans pris och kunden har i sådana fall inget krav på ersättning utöver återbetalning av resans pris.

Läs mer om Australien och Nya Zeeland

Här kan du läsa mer om dina spännande destinationer:

Nya Zeeland: www.albatros.se/resmal/australien-och-stilla-havet/nya-zeeland

Australien: www.albatros.se/resmal/australien-och-stilla-havet/australien

 

 

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen innan avresa, eller vid ankomst till destination. På avreseinformationen framgår det vad som gäller för din specifika resa.

På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.

Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet.
Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Anslutning med inrikesflyg

Om du bokar anslutningstransport, rekommenderar vi att du har minst 2,5 timmar mellan byte av anslutning och flygresan med oss. Boka gärna en ombokningsbar biljett, så att du kan boka om vid en eventuell tidtabelländring/flygförsening.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för detta. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.
Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Placering i bussen

Albatros erbjuder inte fasta platser på bussen, och det går därför inte att köpa en viss plats före avresa. Genom att inte erbjuda köp av bestämda platser riskerar man inte att tidpunkten för köpet av resan avgör vilken plats på bussen man får tillgång till. Däremot kan man under resans gång kommer överens om att göra rockader så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.
Rated 2 out of 5 by from passionsbrist? Rundresa med diverse brister under 25 dagar. En reseledare med mindre passion för respektive länders förhållande m.m. emellanåt ingen info alls under långa resor med buss.En mängd "sämre" hotell, på helt fel belägna platser(städer) el utanför dessa.Mer att kräva förhållande till priset på resan.
Date published: 2017-12-10
Rated 5 out of 5 by from En resa utöver det vanliga. En välplanerad resa som var synnerligen innehållsrik. Kröntes av att vår guide var synnerligen kunnig, inspererande och personlig. Skapade en mycket god stämning i den svensk-norska gruppen,som var lagom stor.
Date published: 2017-02-09
Rated 4 out of 5 by from En upplevelserik kombinationsresa fylld av fantastiska minnesbilder Fantastisk upplevelser där många och långa transportmil kompenseras av minnesrika utflyktsmål. Resan kombinerar två helt olika landsdelar som gör resan mycket intressant. Högst varierande boende och klass på hotell, där lägstanivån ej var tillfredsställande. En sådan långresa ställer givetvis stora förväntningar på reseledaren att förmedla 'best-of-bread' men där kanske bredden av informationsgivningen blev i underkant, sociala överrasknings engagemang kunde också kunna förbättras
Date published: 2017-12-13
Rated 3 out of 5 by from En resa som inte nådde ända fram Vi hade högt ställda förväntningar som till del uppfylldes, men även delar som vi är kritiska till. Det gäller främst hotell, resmål i Nya Zeeland och guidens informationer.
Date published: 2017-12-18
Rated 4 out of 5 by from En innehållsrik resa med många intressanta inslag Intressant upplägg med mycket innehållsrikt och varierat schema. Vi fick en inblick i båda länders urbefolkninng, besökte vingårdar och sevärdheter. Tyvärr var vår reseledare utmärkt som just det, men ingen vidare guide. Saknade mycket fakta om länderna.
Date published: 2017-12-06
Rated 5 out of 5 by from En jätte trevlig resa tillsammans med våra Norska vänner.. En spännande resa med lagom många resenärer, allting har fungerat utmärkt med flyg,bussar och hotell. Vi har blivit mycket väl omhändertagna av en jätteduktig reseledare, högsta betyg till henne.
Date published: 2017-02-12
Rated 4 out of 5 by from En bra prisvärd resa Resan var bra upplagd med bra hotell med relativt centralt läge. Reseledaren Zofia var toppen på alla sätt och hon var en bidragande orsak till att gruppen blev fint sammansvetsad.
Date published: 2017-02-12
Rated 5 out of 5 by from En fantastisk reseledare gjorde denna resa till en härlig upplevelse Vi har gjort flera gruppresor men Leif Rune Don Janlow är den absolut bästa reseledare vi upplevt, och som i hög grad bidrog till att göra vår Australien och Nya-Zeeland-resa till en fantastiskt härlig resa med många fina upplevelser. Ett genomgående väldigt bra program, där utflykten till Kangaroo Island är att rekommendera. Dock hade det varit ännu bättre om de två långa bussfärdsdagarna på Nya Zeeland hade haft några fler intressanta stopp.
Date published: 2018-02-15
 • y_2018, m_10, d_17, h_20
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_2.0.8
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_1, tr_28
 • loc_sv_SE, sid_AURTR03, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor

18AURTR03BSE3110