Australien och Nya Zeeland

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Följ med på äventyr Down Under!

Australien och Nya Zeeland är två länder som de flesta drömmer om att besöka. Här får du möjlighet att uppleva det bästa i dessa båda länder: Det röda, australiensiska outbacklandskapet och solnedgången över Ayers Rock, liksom den internationella atmosfären i storstäderna Melbourne och Sydney, där vi bl.a. besöker operahuset.

I Nya Zeeland ger vi oss ut i den bildsköna naturen med snöklädda berg, som speglar sig i regnskogsomgärdade sjöar, och de gröna klipporna som omger den berömda fjorden Milford Sound.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Ja

 • Vaccination Ja

 • Valuta Australisk dollar

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm - Melbourne
Dag 2 Ankomst till Melbourne
Dag 3 Melbourne. Stadsrundtur
Dag 4 Melbourne. Utflykt till Great Ocean Road
Dag 5 Melbourne – Ayers Rock
Dag 6 Ayers Rock. Soluppgång över Ayers Rock och tid på egen hand
Dag 7 Ayers Rock – Alice Springs
Dag 8 Alice Springs – Brisbane
Dag 9 Brisbane – den natursköna Fraser Island. Via Hervey Bay
Dag 10 Fraser Island. Utflykt med picknick och simtur i öns vackraste sjö
Dag 11 Fraser Island – Brisbane. Tid på egen hand
Dag 12 Brisbane – Auckland, Nya Zeeland. Kort stadsrundtur och middag i Aucklands Sky Tower
Dag 13 Auckland – Rotorua. Besök i Hobbiton
Dag 14 Rotorua. Termalområdena vid Te Puia och maorikulturen
Dag 15 Rotorua – Wellington. Huka-vattenfallet
Dag 16 Wellington. Stadsrundtur
Dag 17 Wellington – Kaikoura. Färjetur till Picton på Sydön
Dag 18 Kaikoura – Lake Tekapo. Möjlighet att åka på valsafari (tillköp) och Den gode herdens kyrka
Dag 19 Lake Tekapo – Queenstown. Mount Cook och Arrowtown. Tid på egen hand
Dag 20 Queenstown. Dag på egen hand
Dag 21 Queenstown. Utflykt till Milford Sound
Dag 22 Queenstown – Sydney
Dag 23 Sydney. Stadsrundtur, rundvisning i operahuset, Bondi Beach och hamnrundtur
Dag 24 Sydney. Tid på egen hand eller möjlighet att åka på utflykt till Blue Mountains (tillköp)
Dag 25 Sydney. Tid på egen hand och hemresa
Dag 26 Hemkomst

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm - Melbourne

Vi flyger från Stockholm mot Melbourne.

Dag 2
Ankomst till Melbourne
Mysiga Melbourne

Vi landar i Melbourne och åker till vårt hotell. Nu ska det bli skönt att få sova, så att vi är redo att utforska den här trevliga storstaden i morgon.

Melbourne är en stad som är hipp och avslappnad, livlig och kreativ, och en stor del av de 3,7 miljoner invånarna tar sig fram med cykel eller spårvagn. Ett av de mångkulturella inslagen i gatubilden är spännande restauranger där olika etniska mattraditioner blandas när fina råvaror från hav och land tillagas till välsmakande rätter.

Dag 3
Melbourne. Stadsrundtur
Fina spårvagnar i Melbourne

Under dagens första hälft ger vi oss ut på stadsrundtur i Melbourne. Vi kommer bland annat förbi stadens rådhus och St. Paul’s Cathedral samt Queen Victoria Market, som har hållits här sedan 1878. Här hittar du frukt, grönsaker, färsk fisk och skaldjur, men också kläder, smycken, leksaker och souvenirer.

Vid middagstid sätter bussen av oss i Central Business District (CBD), där vi har några timmar på egen hand för att äta lunch och kika runt bland stadens många butiker. Gå t.ex. gärna förbi den livliga gågatan Bourke Street Mall och stadens Chinatown, som kinesiska immigranter har haft som sin bas sedan 1850-talet.

Vi träffas igen och åker på en tur genom stadskärnan med Melbournes gamla spårvagn. Detta är ett roligt och annorlunda sätt att ta sig fram i denna moderna storstad.

Dag 4
Melbourne. Utflykt till Great Ocean Road
De imponerande 12 apostlarna

I dag ska vi utforska en av världens vackraste kustvägar. Den 243 kilometer långa Great Ocean Road som ligger söder om Melbourne, byggdes av hemvändande soldater efter första världskriget för att hedra krigets offer, och vägen anses vara världens största krigsminnesmärke.

Detta är en sträcka fylld av kontraster – här finns det karga kuststräckor, gyllenfärgade stränder, små charmiga kuststäder, klippor och lummiga, gröna skogar. Höjdpunkten för de flesta är den alldeles speciella klippformationen De tolv apostlarna. De tornliknande sandstensklipporna ute i vattnet har formats genom havets erosion av klippkusten, och 2005 slukade havet en av apostlarna, så nu finns det bara åtta kvar. Namnet till trots har de aldrig varit fler än nio!

Under utflykten äter vi lunch på en lokal restaurang, inte så långt från De tolv apostlarna.

Dag 5
Melbourne – Ayers Rock
Se upp för kängurun!

Efter frukosten flyger vi från Melborne direkt till den lilla flygplatsen vid Ayers Rock, som ligger mitt i Australien. Området här kallas även The Red Centre på grund av den röda jordmånen och den sparsamma vegetationen.

Av alla Australiens storslagna naturupplevelser är det ändå en som höjer sig över mängden, och det är förstås Ayers Rock eller ”Uluru” som den heter på aboriginspråk. Denna väldiga klippa står i hjärtat av Australien i nationalparken Uluru-Kata Tjuta, som är upptagen på UNESCO:s lista över världens naturarv. Genom åren har Ayers Rock tillsammans med Sydney Opera House kommit att stå som symboler för hela Australien. Ayers Rock är 348 meter hög, 2,4 kilometer lång, cirka nio kilometer i omkrets och når slutligen 3,5 kilometer under markytan. Ayers Rock brukar ofta kallas världens största monolit, och det är den faktiskt nästan också: bara Mount Augustus i västra Australien är större. Området är heligt för aboriginer och det finns platser här som inte får beträdas eller fotograferas.

När vi har installerat oss på vårt hotell, som inte ligger särskilt långt från Ayers Rock, ger vi oss ut på en vandringstur i nationalparken Kata Tjuta, som även kallas för The Olgas. Här ska vi gå en tur mellan de båda högsta topparna. Vår vandringstur är planerad så att vi som avslutning på dagen åker till Ayers Rocks för att få uppleva det storslagna färgspelet vid solnedgången. Just som solen försvinner vid horisonten blir den enorma klippan nästan självlysande röd. Medan solen går ner får vi lite förfriskningar och tilltugg.

När mörkret har sänkt sig över Ayers Rock tänds i stället den mest fantastiska stjärnhimmel. Den här delen av Australien har nog en av världens mörkaste och klaraste stjärnhimlar: här finns det inga störande gatlyktor eller andra ljuskällor på mils avstånd.

Dag 6
Ayers Rock. Soluppgång över Ayers Rock och tid på egen hand
Vid Ayers Rock

Den här morgonen går vi upp tidigt för att få se hur solens första strålar kastar sitt ljus över Ayers Rock. Morgonens färgspel är minst lika intensivt som det som utspelar sig under kvällen. Efter att ha sett solen gå upp åker vi till det tillhörande kulturcentret där vi äter frukost på caféet med utsikt över Ayers Rock. Därefter blir det möjlighet att köpa aboriginkonst och souvenirer innan vi inleder vår Ayers Rock-expedition.

Vid foten av den 348 meter höga klippan går vi en tur som tar oss förbi grottmålningar, säregna klippformationer och Kantju Gorge, ett heligt vattenhål med vertikala klippväggar som sticker upp ur vattnet.

Vi tillbringar eftermiddagen på hotellet eller ägnar oss åt upplevelser på egen hand. Kanske kan det kännas lockande att koppla av en stund vid hotellets pool?

Dag 7
Ayers Rock – Alice Springs
Telegrafstationen från 1872

Direkt efter frukosten lämnar vi Ayers Rock och färdas österut genom röda ökenlandskap. På vägen stannar vi till och tar en bensträckare. Det finns också möjlighet att köpa förfriskningar i Erldunda, som vi kommer fram till i första korsningen, efter hela 260 km! Här vänder vi norrut och fortsätter de sista 200 km mot Alice Springs. I Alice Springs bor det cirka 27 500 personer och staden är en knutpunkt för hela området, som är extremt glesbefolkat.

Framme i Alice Springs besöker vi den gamla telegrafstationen där de första européerna bosatte sig i Alice Springs. Telegrafstationen byggdes 1872 för att man skulle kunna sända meddelanden mellan Adelaide i söder och Darwin i norr. Den är den bäst bevarade av de tolv stationerna längs den så kallade Overland Telegraph Line.

Vi besöker också Royal Flying Doctor Service (RFDS), som en del kanske känner igen från tv-serien ”Doktorn kan komma”. Den flygande akutsjukvårdstjänsten utgår från basen i Alice Springs och ger sig ut till avlägsna lantbruk och mindre samhällen i hela Northern Territory. Den luftburna läkartjänsten började 1928 i Queensland och spred sig sedan snabbt över hela landet.

Om tiden tillåter, avrundar vi stadsrundturen med ett besök vid Anzac Hill Memorial, ett monument som restes 1934 för att hedra de australiensiska och nyzeeländska soldater som fallit under första världskriget. ANZAC står för Australian and New Zealand Army Corps, en sammanslutning av australiensiska och nyzeeländska trupper som stred tillsammans under första och andra världskriget samt i Korea och Vietnam.

Dag 8
Alice Springs – Brisbane
Brisbane

Det har blivit dags att lämna det öde, röda australiensiska outbacklandskapet och vi ska nu bege oss till den mångkulturella staden Brisbane på den australiensiska östkusten.

Efter incheckningen på vårt hotell i Brisbane tillbringas kvällen på egen hand. Den som så önskar kan följa med reseledaren på en liten stadsvandring.

Dag 9
Brisbane – den natursköna Fraser Island. Via Hervey Bay
UNESCO-skyddade Fraser Island

Turen går norrut mot Hervey Bay och därifrån tar vi färjan till Fraser Island. Området är omgivet av nationalparker, regnskog, brusande floder och fantastiska stränder. Från färjeterminalen i Hervey Bay åker vi ut till världens största sandö, den UNESCO-skyddade Fraser Island. Här checkar vi in på ett vackert beläget hotell, som ligger mitt ute i bushen med utsikt över småsjöarna, inte långt från öns största sevärdheter.

Dag 10
Fraser Island. Utflykt med picknick och simtur i öns vackraste sjö
Vackra Fraser Island

Vi ger oss ut i ett fyrhjulsdrivet fordon för att se närmare på ön, vars vulkaniska bas har samlat sand i över 750 000 år. Till skillnad från andra sandöar är Fraser Island en väldigt grönskande ö. Detta beror på en svamp som förekommer naturligt i sanden och som frigör näring till växtligheten. Under vår rundtur på Fraser Island får vi höra mer om öns natur- och kulturhistoria. Ön har fått sitt namn efter Eliza Fraser, som överlevde ett skeppsbrott och blev tillfångatagen av aboriginer. Du får dessutom möjlighet att simma i kristallklart vatten i den vackra sjön Lake McKenzie och beundra regnskogens helt unika satinay-träd som bara växer här på Fraser Island.

Turen går också längs Seventy-Five Mile Beach, som har fått sitt namn just för att den är 75 miles lång (121 kilometer). På vägen stannar vi till vid den lilla färskvattenbäcken Eli Creek, där den som vill kan ta ett bad. Lunchen är en picknick i det fria.

Dag 11
Fraser Island – Brisbane. Tid på egen hand
Farväl till sköna Fraser Island

Ett lämpligt sätt att tillbringa förmiddagen kan vara att koppla av vid hotellets pool. Sedan är det dags för oss att checka ut och ta färjan tillbaka till fastlandet och Brisbane, som du kan uppleva på egen hand under kvällen.

Dag 12
Brisbane – Auckland, Nya Zeeland. Kort stadsrundtur och middag i Aucklands Sky Tower
Auckland från ovan

Vi åker ut till flygplatsen i Brisbane och säger ”på återseende” till Australien, för nu lämnar vi australiensiskt territorium ett tag och beger oss i stället till Nya Zeeland. Vi sätter kurs mot Auckland, Nya Zeelands största stad. Med sina cirka 1,3 miljoner invånare är Auckland hem åt nästan en tredjedel av Nya Zeelands befolkning. Staden ligger på en smal landtunga med vatten på båda sidor med Stilla havet i öster och Tasmanhavet i väster – ett äkta paradis för alla segelsportfantaster! Det är inte för inte som staden kallas för City of Sails. Här är det snarare regel än undantag att man har en segelbåt eller sysslar med någon annan form av vattensport. Auckland har lockat många invandrare, under senare tid framför allt från Polynesien och Sydostasien, och är en spännande smältdegel av olika folkslag och kulturer.

På väg till vårt hotell kör vi en tur genom staden, där vi bland annat kommer förbi hamnområdet och några av stadens dyraste kvarter, för att sedan ta vägen om Mount Albert, en av de cirka 50 vilande vulkaner som Auckland har byggts på. I dag ser de flesta av vulkanerna ut som små gröna kullar eller har helt försvunnit, men de tre största – Mount Albert, Mount Eden och One Tree Hill – tronar fortfarande över landskapet och bildar populära utsiktsplatser.

Från vårt hotell är det inte långt att gå till stadens egen symbol, det 328 meter höga Sky Tower. Vi firar att vi har kommit till Nya Zeeland med att ta hissen till 52:a våningen och äta en gemensam måltid på Orbit Restaurant medan vi njuter av vår 360 graders panoramavy över staden.

Dag 13
Auckland – Rotorua. Besök i Hobbiton
Filmkulisser från Sagan om ringen

Vi lämnar Aucklands moderna storstadskultur och beger oss i stället ut i den fantastiskt vackra nyzeeländska naturen. Vår destination är Rotorua, även känd som ett viktigt centrum för maorikulturen. Det är den stad i Nya Zeeland som har högst andel maorier: mer än 20 procent av stadens invånare härstammar från de ursprungliga polynesiska invandrarna.

På vägen dit stannar vi till i Hobbiton, en av de många ursprungliga filminspelningsplatserna från Sagan om ringen-filmerna här på Nya Zeeland. Hobbiton är hobbitarnas hemstad som ligger bland gröna, frodiga kullar. Här står husen precis som vi känner igen dem från filmerna, utgrävda i kullarna, med runda fönster och färgglada dörrar. Framför varje hus är det en liten trädgård med blommor och diverse grönsaker – observera också de runda postlådorna vid trädgårdsgrindarna.

Vi återvänder till den verkliga världen och fortsätter till Rotorua, där det bokstavligt talat sjuder, bubblar, sprutar och kokar på alla håll och kanter. Staden ligger nämligen mitt i hjärtat av Nya Zeelands termalområde. Här finns det vulkaner, gejsrar, bubblande lergropar och ett hav av varma källor, som levererar värme till stadens invånare samt underhållning och välbefinnande till de många besökare som kommer till staden för att njuta av alla olika spafaciliteter. En del av källorna är mycket svavelhaltiga och vissa dagar kan det därför vara en tydlig svavellukt i staden.

Rotorua ligger vackert vid Rotoruasjön, som tydligt vittnar om den livliga underjordiska aktiviteten i området. Sjön uppstod nämligen efter ett vulkanutbrott som resulterade i den 80 kvadratkilometer stora krater som i dag utgör sjön. Här kan du passa på att utnyttja stadens spafaciliteter (ingår inte i resans pris) eller bara ta en promenad längs huvudgatan Fenton Street med dess många restauranger och caféer.

Dag 14
Rotorua. Termalområdena vid Te Puia och maorikulturen
Rotorua ligger mitt i Nya Zeelands termiska bälte

I dag ser vi närmare på termalområdena vid Te Puia. Vi ska bland annat se Nya Zeelands högsta gejser som får två–tre utbrott i timmen. Varje utbrott varar dessutom ganska länge, så man har goda chanser att få se det hela. Utöver gejsern finns det i detta område ett stort antal varma källor, lergropar, flerfärgade avlagringar och en frodig grönska.

Vi ska också lära oss mer om maoriernas enastående kultur när vi bland annat ser en kopia av en traditionell maoriby och besöker den lokala skola där unga maorier får lära sig det traditionella träsnideshantverket.

På kvällen får vi uppleva mer av maorikulturen, när vi tillsammans äter en hangi – den traditionella maorimåltiden där kött och grönsaker tillreds i en jordugn. Därefter blir det dans och uppträdanden och det hela avslutas med maoriernas berömda krigsdans, haka. Ritualen var tänkt att skrämma bort fiendestammar – i dag har det nyzeeländska rugbylaget tagit till sig denna tradition och utför krigsdansen före matchstart.

Dag 15
Rotorua – Wellington. Huka-vattenfallet
Tongariro nationalpark

I dag väntar en längre åktur till Nya Zeelands huvudstad Wellington, som ligger längst ner på Nordöns sydspets. Men bli inte orolig nu, för den här åkturen är också en färd genom Nya Zeelands enastående och varierade natur.

Vårt första stopp på vägen söderut är det imponerande Huka-vattenfallet där vattnet dånar iväg med 220 000 liter per sekund ut över det 11 meter höga vattenfallet. Wakatofloden, som vattenfallet utmynnar från, är vanligtvis upp till 100 meter bred men här vid vattenfallet är den bara 15 meter, vilket pressar samman vattenmassorna och skapar ett sådant tryck i vattenfallet. Huka betyder skum och namnet kommer av att vattnet träffar den underliggande flodbassängen och sprutar så kraftigt att det liknar skum.

Vi fortsätter söderut och kör förbi Tauposjön, som med sina 619 kvadratkilometer är landets största sjö och resultatet av ett kraftigt vulkanutbrott. Men i dag finns det inte mycket som vittnar om sjöns våldsamma tillkomst – idyll är det ord som bäst beskriver landskapet.

Senare kör vi genom nationalparken Tongariro, som är Nya Zeelands äldsta nationalpark. Till nationalparkens historia hör att en lokal maorihövding 1887 gav den i gåva till det nyzeeländska folket under förutsättning att de skyddade naturen och de många helgedomarna. Denna nationalpark är otroligt vacker och ligger centrerad runt de tre vulkanerna Tongariro, Ngaurohoe och Ruapehu. Den sistnämnda är den mest aktiva av de tre vulkanerna och några känner kanske igen den som Mount Doom från filmatiseringen av Sagan om ringen. Nationalparken bjuder på ökenlandskap såväl som tät skog och ormbunksklädd natur, och om vädret tillåter kan vi njuta av en makalös utsikt över de tre vulkanerna.

Vi kommer fram till Wellington sent på eftermiddagen.

Dag 16
Wellington. Stadsrundtur
På utflykt i Wellington

Wellington utsågs 1865 till huvudstad för att bilda en diplomatisk mittpunkt mellan Nord- och Sydön. Inklusive förorterna har staden cirka 600 000 invånare. Placeringen vid James Cook-sundet som delar de två öarna har gett staden öknamnet ”Windy Wellington” eftersom det ofta blåser en hård vind i staden. Men detta har inte avskräckt människor från att söka sig hit; staden ligger inbäddad i grönska, mellan vackra vikar och bergssluttningar och har många vackra villor med en unik utsikt över staden och James Cook-sundet.

Under vår stadsrundtur åker vi till toppen av det 196 meter höga Mount Victoria varifrån vi har en makalös utsikt över hela huvudstadsområdet. Vi besöker också Wellingtons botaniska trädgård och tar en tur med  linbanevagn – ett slags spårvagn som i över 100 år har transporterat invånarna upp till bostadsområdena. Höjdskillnaden är 168 meter och kabelbanan är bara 650 meter lång. På toppen kan vi njuta av den vackra utsikten och här finns det dessutom ett litet museum tillägnat kabelbanan.

Eftermiddagen tillbringar vi på egen hand och möjligheterna i denna vackra huvudstad är många. Med sina många museer och gallerier är staden ett verkligt mecka för den kulturintresserade. Varför inte besöka det supermoderna nationalmuseet för konst, historia och maorikultur, Te Papa Tongarewa? Museet ligger vackert precis vid vattnet och ger en unik inblick i landets historia. Det är gratis entré.

Dag 17
Wellington – Kaikoura. Färjetur till Picton på Sydön
Mot Picton

Vi tar morgonfärjan till Sydön – en upplevelse som definitivt gör det värt att stiga upp tidigt. Den här färjeturen gäller nämligen för att vara den vackraste i världen. Turen tar cirka tre timmar och den stora finalen är inseglingen genom det fantastiskt vackra Queen Charlotte Sound.

Från den lilla hamnstaden Picton fortsätter vi mot den lilla kuststaden Kaikoura, som är vackert belägen i en vik med intagande bergssluttningar som kuliss. Vi kommer fram på eftermiddagen och tillbringar resten av dagen på egen hand. Förutom att vara ett mecka för valsafari är Kaikoura även känt för sina fisk- och skaldjursrestauranger och de lokala delikatesserna rekommenderas varmt.

Dag 18
Kaikoura – Lake Tekapo. Möjlighet att åka på valsafari (tillköp) och Den gode herdens kyrka
Med lite tur får vi se valar

Kaikoura sägs vara världens bästa plats för att observera kaskelottvalar och om du vill se en val i vattnet utanför Kaikoura ska du följa med på valsafari (ingår inte i resans pris, men en valsafari kostar ca 152 NZD och kan köpas på plats genom reseledaren). Speciella strömförhållanden för med sig bläckfisk, valens livrätt, tätt inpå land. Upplevelsen av att få se de enorma valarna vältra sig i havet är svårslagen, men vi kan förstås inte garantera att en val dyker upp.

Kaskelottvalen är den val som kan dyka allra djupast – upp till flera kilometer ner i vattnet. Kaskelottens stora huvud är fyllt med en speciell olja som heter spermacetiolja och som har gett valen dess engelska namn sperm whale. Man tror att det är den som gör att valen kan överleva trycket på dessa djup. Hanarna kan bli upp till 20 meter långa och väga upp till 50 ton medan honorna ”bara” blir upp till 12 meter och väger 16 ton.

Vi lämnar Kaikoura och kör mot Lake Tekapo som är en väldigt kall och vackert turkosfärgad smältvattenssjö med snöklädda bergstoppar i bakgrunden. Vid sjöns strand ligger stenkyrkan Den gode herdens kyrka som byggdes av stenar från området och som har en unik utsikt över sjön från fönstret bakom altaret.

Dag 19
Lake Tekapo – Queenstown. Mount Cook och Arrowtown. Tid på egen hand
Mount Cook – på 3 765 meter

Vi fortsätter vår resa söderut mot Queenstown. Från Lake Tekapo kommer vi till Mount Cook nationalpark där Nya Zeelands högsta berg (3 765 meter) Mount Cook ligger. Det ursprungliga maoriska namnet för berget är Aorangi som så poetiskt betyder den som bryter molnen. Parken lockar till sig många bergsbestigare och vandringsentusiaster och sir Edmund Hillary använde Mount Cook som träningsplats innan han begav sig till Himalaya för att bestiga Mount Everest 1953. Vid klart väder kan vi se ända till toppen av berget.

Utanför Queenstown besöker vi den trevliga lilla staden Arrowtown. Staden uppstod plötsligt och snabbt efter att man hittat guld i Arrowfloden på 1860-talet, och än i dag finns några av de vackra gamla byggnaderna från guldgrävartiden kvar. Arrowtowns Lake District Museum berättar på ett fascinerande sätt om områdets historia.

Queenstown, även kallad för Sydalpernas Sankt Moritz, grundades 1862 under guldfebern och är en charmig liten stad med endast 10 000 invånare. Staden ligger sagolikt vackert på bergssluttningen vid Lake Wakatipu med en fantastisk utsikt över bergskedjan The Remarkables som på vintern bjuder en skidtörstande lokalbefolkning och turister på härliga utförsbackar. Väl framme i Queenstown kör vi till vårt hotell och checkar in. Resten av dagen kan vi upptäcka staden med omnejd på egen hand.

Dag 20
Queenstown. Dag på egen hand
Queenstown

Queenstown har gång på gång marknadsförts i internationella resetidningar som en av världens mest attraktiva platser. Hemligheten bakom Queenstowns speciella dragningskraft är kombinationen av ett vackert läge och en öppen och avslappnad stämning – kryddad med stadens många äventyrsmöjligheter. Staden är känd som ett paradis för sport- och naturälskare, ofta med förkärlek till adrenalinkickar utöver det vanliga. I staden med omnejd hittar man alla typer av äventyrssporter och för de äventyrslystna är utbudet oändligt. Här kan man utöva allt från bungy jump till riverrafting och paragliding.

Men det går även att ägna sig åt något lugnare aktiviteter. Du kan koppla av på ett spa, spela golf eller fiska från den vackra sjöns strand. Det finns något att göra för alla, oavsett om du vill koppla av och shoppa eller skaffa adrenalinkickar och svettas. Ett måste i Queensland är en tur upp med den branta linbanan till toppen av Bob’s Peak. På vägen upp har vi en 220 graders panoramautsikt över bland annat The Remarkables, Walter Peak och givetvis själva staden. När du har kommit upp till toppen kan vi besöka både utsiktsplatser och terrasser där vi kan njuta av utsikten och föreviga det hela på bild.

Dag 21
Queenstown. Utflykt till Milford Sound
Vattenfall i Fiordland nationalpark

Nationalparken Fiordland är Nya Zeelands största nationalpark, och parkens stora, orörda naturområden utgör en stor del av Sydöns sydvästra hörn. Landskapet är själva sinnebilden av den dramatiska, orörda och sagolika natur som Nya Zeeland är så känt för: berg med snötäckta toppar, brusande vattenfall, gnistrande klara sjöar och fjordar och så en tät, grön regnskog. Det intensivt gröna landskapet får sin näring från den rikliga mängden nederbörd som kommer i den här delen av landet. Här faller det hela sex till sju meter regn per år. Den som besöker området behöver absolut inte vara ledsen om det regnar utan nederbörden understryker snarare bara det förtrollande landskapet.

Den absoluta höjdpunkten i nationalparken Fiordland är Milford Sound. Den 22 kilometer långa fjorden sträcker sig in i landet från Tasmanhavet och är omgiven av 1 000 meter höga regnskogsklädda klippväggar, och i vattnet simmar sälar, pingviner och delfiner. Under båtturen genom detta naturens underverk finns det gott om tid att njuta av fjordens storslagenhet och stillhet och att på nära håll uppleva de många spektakulära naturscenerna. Höga branta granitklippor speglar sig i det lugna vattnet som endast piskas upp av de många vattenfallen som dundrar nerför klipporna. Under båtturen avnjuter vi vår lunch och efter besöket på fjorden återvänder vi till Queenstown.

Dag 22
Queenstown – Sydney
Sydney

Det har blivit dags att lämna Nya Zeeland, men som tur är slutar inte resan här. Från Queenstown flyger vi återigen över Tasmanhavet och landar i Sydney.

Sedan staden grundades av engelska straffångar 1788 har Sydney utvecklats till en verklig metropol och lockar idag besökare från världens alla hörn. Stadens invånare kommer från alla delar av världen och detta ger en mångkulturell atmosfär med hundratals olika caféer och restauranger som bjuder på kulinariska läckerheter med lokala produkter.

Dag 23
Sydney. Stadsrundtur, rundvisning i operahuset, Bondi Beach och hamnrundtur
Sydney Harbour Bridge

Vi åker ut i staden och passerar bland annat affärsdistriktet och Darling Harbour, ett hamnområde som präglas av en härlig semesterstämning med ett enormt utbud av snabbmatsrestauranger, stadens berömda akvarium, världens största bioduk och massor av shoppingmöjligheter.

Nära affärsdistriktet ligger Hyde Park som har varit en populär oas i stadens hjärta sedan parken anlades under 1800-talets första hälft. Från centrum kör vi ut till utsiktspunkten Mrs Macquarie’s Chair där vi har vacker utsikt över Sydney Harbour Bridge och operahuset.

Australien har fler än 10 000 stränder. En av de allra mest kända är Sydneys Bondi Beach, som vi också ser på dagens stadsrundtur. Här flockas Sydneyborna för att simma, surfa, solbada och – inte minst – titta på folk.

Vi ska också gå på upptäcktsfärd i mysiga The Rocks, Sydneys äldsta stadsdel som ligger alldeles vid foten av Sydney Harbour Bridge. När den första lasten engelska straffångar anlände till Australien 1788 var det här i The Rocks som de första husen byggdes. Området har av naturliga skäl en viktig historisk betydelse, inte bara för Sydney utan för hela Australien. På dagens program står också det världsberömda operahuset som ritades av dansken Jørn Utzon. Efter att ha beundrat operahuset från utsidan samlas vi för att få en rundvisning inne i själva operan.

Senare åker vi på hamnrundtur i Darling Harbour medan vi avnjuter en kopp kaffe eller te med något sött till. Vi stiger av vid det livliga hamnområdet King Street Wharf. Eftersom resten av dagen är fri för egna äventyr kan det vara lämpligt att utforska området kring King Street Wharf och Darling Harbour, där det finns en mängd underhållningsmöjligheter och caféer.

Dag 24
Sydney. Tid på egen hand eller möjlighet att åka på utflykt till Blue Mountains (tillköp)

I dag kan du antingen tillbringa dagen på egen hand i Sydney eller också köpa till en utflykt till Blue Mountains. Mer information om denna tillköpsutflykt finns längre fram i programmet.

Utflykt till Blue Mountains

Blue Mountains ligger cirka 110 kilometer väster om Sydney. Dessa sandstensberg har fått sitt namn på grund av den blåaktiga dimma som uppstår när små oljedroppar avdunstar från eukalyptusträden och bryts i ljuset. Bergen genomskärs av djupa raviner och vattenfall, och områdets exceptionella skönhet har gett det en plats på UNESCO:s lista över världens naturarv.

Under utflykten besöker vi också Featherdale Wildlife Park, ett åtta hektar stort bushområde, som har gjorts om till djurpark. Här finns världens största samling av australiensiska djurarter (mer än 330 arter), däribland känguru, koala, vombat, emu samt olika kräldjur och fåglar – och man har möjlighet att komma i närkontakt med djuren. Har du någonsin drömt om att krama en koala så har du chansen nu!

Dag 25
Sydney. Tid på egen hand och hemresa
Sydney by night

Det har blivit dags att lämna Sydney, men eftersom vårt flyg hemåt avgår först på kvällen kan du ägna en stor del av dagen åt att ta in de sista intrycken innan vi samlas och åker ut till flygplatsen.

Dag 26
Hemkomst

Utflykt till Blue Mountains

Blue Mountains ligger cirka 110 kilometer väster om Sydney. Dessa sandstensberg har fått sitt namn på grund av den blåaktiga dimma som uppstår när små oljedroppar avdunstar från eukalyptusträden och bryts i ljuset. Bergen genomskärs av djupa raviner och vattenfall, och områdets exceptionella skönhet har gett det en plats på UNESCO:s lista över världens naturarv.

Under utflykten besöker vi också Featherdale Wildlife Park, ett åtta hektar stort bushområde, som har gjorts om till djurpark. Här finns världens största samling av australiensiska djurarter (mer än 330 arter), däribland känguru, koala, vombat, emu samt olika kräldjur och fåglar.

Detta är en heldagstur, och den ska köpas till hemifrån samtidigt som man bokar resan. Notera att Albatros reseledare inte följer med på utflykten. 

Blue Mountains

Prisinformation

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Melbourne och Sydney – Stockholm
 • Flyg Brisbane – Auckland och Queenstown – Sydney
 • Två inrikesflygningar i Australien
 • Turistvisum till Australien
 • Utflykter enligt program
 • Boende på bra hotell i delat dubbelrum
 • Frukost dagligen
 • 3 luncher och 3 middagar
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd vid sjukdom, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring eller komplement till hemförsäkringen
 • Eventuella extra arrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Eventuell dricks
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”
Extra utflykt till Blue Mountains
 • Utflykt till Blue Mountains 1 098 kr

Utflykten arrangeras tillsammans med en internationell tursitgrupp och guiden på utflykten talar engelska.

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

Det är en god idé att ta med en liten ryggsäck eller väska på dagsturer/utflykter och resedagar då du kanske inte ser ditt bagage igen förrän på kvällen. Det är inte nödvändigt att ta med handduk.

Strikta tullregler

Tänk på att Nya Zeeland och Australien har väldigt strikta regler för införande av frukt och andra matvaror. Odeklarerade matvaror medför böter i form av 500 australiensiska dollar i kontanter vid inresa. Detta gäller även matvaror från flyget eller avreseflygplatsen.

Deltagarantal

Resan genomförs med minst 15 deltagare. Vi förbehåller oss rätten att ställa in resan om detta antal inte uppnås. Detta sker i så fall senast 4-6 veckor före avresedatum. I enlighet med ”lag (1992:1672) om paketresor” är Albatros Travel som researrangör endast skyldiga att återbetala resans pris och kunden har i sådana fall inget krav på ersättning utöver återbetalning av resans pris.

Läs mer om Australien och Nya Zeeland

Här kan du läsa mer om dina spännande destinationer:

Nya Zeeland: www.albatros.se/resmal/australien-och-stilla-havet/nya-zeeland

Australien: www.albatros.se/resmal/australien-och-stilla-havet/australien

 

 

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 2 out of 5 by from passionsbrist? Rundresa med diverse brister under 25 dagar. En reseledare med mindre passion för respektive länders förhållande m.m. emellanåt ingen info alls under långa resor med buss.En mängd "sämre" hotell, på helt fel belägna platser(städer) el utanför dessa.Mer att kräva förhållande till priset på resan.
Date published: 2017-12-10
Rated 5 out of 5 by from En resa utöver det vanliga. En välplanerad resa som var synnerligen innehållsrik. Kröntes av att vår guide var synnerligen kunnig, inspererande och personlig. Skapade en mycket god stämning i den svensk-norska gruppen,som var lagom stor.
Date published: 2017-02-09
Rated 3 out of 5 by from En resa som inte nådde ända fram Vi hade högt ställda förväntningar som till del uppfylldes, men även delar som vi är kritiska till. Det gäller främst hotell, resmål i Nya Zeeland och guidens informationer.
Date published: 2017-12-18
Rated 4 out of 5 by from En upplevelserik kombinationsresa fylld av fantastiska minnesbilder Fantastisk upplevelser där många och långa transportmil kompenseras av minnesrika utflyktsmål. Resan kombinerar två helt olika landsdelar som gör resan mycket intressant. Högst varierande boende och klass på hotell, där lägstanivån ej var tillfredsställande. En sådan långresa ställer givetvis stora förväntningar på reseledaren att förmedla 'best-of-bread' men där kanske bredden av informationsgivningen blev i underkant, sociala överrasknings engagemang kunde också kunna förbättras
Date published: 2017-12-13
Rated 4 out of 5 by from En innehållsrik resa med många intressanta inslag Intressant upplägg med mycket innehållsrikt och varierat schema. Vi fick en inblick i båda länders urbefolkninng, besökte vingårdar och sevärdheter. Tyvärr var vår reseledare utmärkt som just det, men ingen vidare guide. Saknade mycket fakta om länderna.
Date published: 2017-12-06
Rated 5 out of 5 by from En drömresa som blev verklighet! En mycket välplanerad resa med otroliga upplevelser. Vi fick uppleva allt mellan öken till regnskog. Storstadspuls och karg landsbygd. Koalor, känguru, delfiner, sälar, Kiwi, Kea och många andra djur. Otroliga blommor och växter, flera av dessa har vi här hemma som krukväxter! Vi rekommenderar den här resan till alla som vill uppleva en del av paradiset. Måste även nämna besöket i Hobbitbyn
Date published: 2018-03-14
Rated 5 out of 5 by from En jätte trevlig resa tillsammans med våra Norska vänner.. En spännande resa med lagom många resenärer, allting har fungerat utmärkt med flyg,bussar och hotell. Vi har blivit mycket väl omhändertagna av en jätteduktig reseledare, högsta betyg till henne.
Date published: 2017-02-12
Rated 4 out of 5 by from En bra prisvärd resa Resan var bra upplagd med bra hotell med relativt centralt läge. Reseledaren Zofia var toppen på alla sätt och hon var en bidragande orsak till att gruppen blev fint sammansvetsad.
Date published: 2017-02-12
 • y_2021, m_10, d_19, h_18
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.19
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_1, tr_51
 • loc_sv_SE, sid_AURTR03, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor

AURTR03ASE