Den stora Balkanresan

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Historisk odyssé genom Kroatien, Montenegro, Nordmakedonien, Kosovo, Serbien och Bosnien-Hercegovina.

På den här rundresan dyker vi ner i Balkans historia - från den osmanska på 1500- och 1600-talen till brytningen med Sovjetunionen och det efterföljande inbördeskriget. På vår resa lär vi känna lokalbefolkningen och den historia som är mer närvarande här än på många andra platser i världen.

Vi upplever den serbiska huvudstaden Belgrad med sitt historiska fort, vackra boulevarder och pampiga byggnader vid Donau. Härifrån fortsätter vi till Sarajevo, som sargades svårt under inbördeskriget, men som idag välkomnar besökare med öppna armar till en stad som bjuder på en eklektisk mix av öst möter väst. Nästa höjdpunkt är Mostar med bron Stari-Most och den vackra kuststaden Dubrovnik i Kroatien. 
Dessutom ska vi uppleva en av de vackraste sträckorna på hela Balkan med och se naturparken vid Kolasin som bjuder på spektakulära naturupplevelser. Vi avrundar vår odyssé på Balkan i den nordmakedonska huvudstaden, Skopje. 

Under hela resan bor vi på bra 3- och 4-stjärniga hotell, färdas i bekväma bussar och har halvpension med härliga mat- och vinupplevelser.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Mark, Kuna, Denar, Euro och Dinar

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm – Belgrad. Ankomst till den serbiska huvudstaden och orienterande stadsvandring
Dag 2 Belgrad. Stadsrundtur inklusive Kalemedan-fortet och Museum of Yugoslavia
Dag 3 Belgrad – Sarajevo. Sremska Metrovica och Zasavica naturreserva
Dag 4 Sarajevo, Bosnien-Hercegovina. Tunnelmuseum och stadsrundtur
Dag 5 Sarajevo – Konjic - Mostar. Titos bunker i Konjic och stadsrundtur i Mostar
Dag 6 Mostar - Dubrovnik - Trebinje. Stadsrundtur i Dubrovnik och Trebinje inkl. vinprovning
Dag 7 Trebinje - Kotor – Cetinje – Podgorica. Stadsvandring i Kotor, bergsutflykt till Nigusi och kungastaden Cetinje
Dag 8 Podgorica – Kolasin. Stadsrundtur, Niagara-fallet och tågresa till nationalparken vid Kolasin
Dag 9 Kolosin – Pristina, Kosovo. Avkoppling, Kosovo-minnesmärket och ankomst till Pristina
Dag 10 Pristina - Skopje. Gracanica-klostret och båttur vid Matka-ravinen
Dag 11 Skopje. Byrundtur og tid på egen hånd. Avskedsmiddag
Dag 12 Skopje – Stockholm. Hemresa

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
16 998:–
Köpenhamn
Fullbokad
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
16 998:–
Stockholm
Fullbokad
16 998:–
Köpenhamn
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
16 998:–
Stockholm
16 998:–
Köpenhamn
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
16 998:–
Stockholm
16 998:–
Köpenhamn
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
16 998:–
Stockholm
16 998:–
Köpenhamn
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
16 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Belgrad. Ankomst till den serbiska huvudstaden och orienterande stadsvandring
Sarajevo – et miks af kultur, historie, krig og politik

Vi flyger från Stockholm och landar i Belgrad mitt på eftermiddagen. Efter att ha fått vårt bagage kör vi mot hotellet, där vi checkar in och tar en promenad i lokalområdet. På kvällen äter vi en god middag på hotellet.

Dag 2
Belgrad. Stadsrundtur inklusive Kalemedan-fortet och Museum of Yugoslavia Ca 15 km
Fägglada gator i Serbien

Idag ska vi stifta bekantskap med Belgrads största sevärdheter. Efter frukost beger vi oss till Museum of Yugoslavia, som bland annat rymmer mausoleet över den forne jugoslaviske presidenten Josip Broz Tito. Mausoleet uppfördes år 1975, fem år före Titos död och fick det konstfärdiga namnet Blomsterhuset på grund av de många vackra blommorna i området. Idag är blommorna borta men serberna hyser fortfarande hög aktning för den forne presidenten.

Vi kör förbi landets parlament och vackra Slaviatorget innan vi stannar vid stadens centrala torg, Republiktorget, och strosar sedan längs huvudgatan Knez Mihailova som kantas av trevliga butiker, caféer och restauranger.

Naturligtvis ska vi även besöka Belgrads landmärke, Kalemedanfortet. Fortet har i flera hundra år fungerat som skyddsvärn för staden och dess olika härskare. Förutom lekplatser och sportfaciliteter, stadens militärmuseum och matställen och caféer bjuder området runt fortet även på en strålande utsikt över floderna Donau och Savas. 

Resten av dagen är öronmärkt till upplevelser på egen hand i den serbiska huvudstaden. 

Dag 3
Belgrad – Sarajevo. Sremska Metrovica och Zasavica naturreserva 300 km
Hej där!

Det har blivit dags att ta farväl av den serbiska huvudstaden och bege oss mot Sarajevo. Innan vi korsar gränsen till Bosnien Hercegovina besöker vi den mysiga lilla staden, Sremska Mitrovica. Med sin strategiska placering vid Savafloden hade staden under romarriket en mycket inflytelserik position och blev till och med kallad ”the glorious mother of all cities”.

Vi besöker också det närliggande naturreservatet Zasavica, som bland annat är känt för sitt bestånd av bävrar av samt rika fågelliv. Det är även i det här området som den lite mindre kända Balkan-åsnan bor. I mån av tid tar vi en titt förbi en gård som har specialiserat sig i produktion av den speciella pule-osten som är gjord på åsnemjölk. Efter några spännande upplevelser fortsätter mot gränsen till Bosnien-Hercegovina och kommer fram till vårt hotell tidigt på kvällen. 

Dag 4
Sarajevo, Bosnien-Hercegovina. Tunnelmuseum och stadsrundtur 30 km
Tunnelmuseum i Sarajevo

Sarajevo är en enda smältdegel av kultur, historia, krig och politik. De senaste 100 åren har Sarajevo tre gånger stått i skottgluggen för Europas och hela världens uppmärksamhet. År 1914 för mordet på den österrikisk-ungerske ärkehertigen Franz Ferdinand, år 1984 då staden stod värd för vinter-OS och under Balkankrigen mellan 1992 och 1995. Många har fortfarande bilderna av den sönderbombade marknadsplatsen, rapporterna om krypskyttar och en svältande befolkning under belägring färska i minnet.

Idag har staden återhämtat sig och välkomnar turister med öppna armar. Vi inleder dagens utflykt med att besöka stadens berömda tunnel som ligger vid flygplatsen. Tunneln blev en riktig livsådra under belägringen av Sarajevo, och byggdes av den bosniska armén sommaren 1993. Fram till dess hade Sarajevo varit avskuret från omvärlden av serberna, men med tunneln fick de möjlighet att transportera vapen, människor och nödproviant till den belägrade staden. Tunneln fungerar idag som museum över krigets fasor och är en både spännande och tänkvärd upplevelse.

Vi fortsätter in till den gamla delen av staden där vi ska se ikoniska Latin Bridge där mordet på ärkehertig Franz Ferdinand ägde rum år 1914. Vi passerar även stadens huvudtorg och basarområde, Bascarsija, och det imponerande höghuset Avaaz Twist Tower som har blivit en symbol för det nya Sarajevo. Kvällen är på egen hand. 

Dag 5
Sarajevo – Konjic - Mostar. Titos bunker i Konjic och stadsrundtur i Mostar 130 km
Den berömda bron Stari Most

Efter frukost lämnar vi Sarajevo och beger oss mot nästa höjdpunkt, nämligen Mostar.

Längs vägen besöker vi ett av de mest anmärkningsvärda byggnadsverken på hela Balkan, Titos bunker i Konjic.

Det forna Jugoslaviens moderna historia är starkt färgad av en man vid namn Josip Broz Tito. Född år 1892 och med en fattig uppväxt med en slovensk mamma och kroatisk pappa fanns det inget som tydde på att Tito skulle bli en av 1900-talets mest inflytelserika personligheter på Balkan. Tito utmärkte sig som partisan under andra världskriget och efter kriget avancerade han snabbt i det kommunistiska systemet och avslutade med presidentposten som han höll fast vid mellan 1953 och 1980.

Vid den mindre staden Konjic uppförde man under stort hemlighetsmakeri mellan åren 1953 och 1979 en bunker som skulle skydda den jugoslaviske ledaren vid ett atombombsangrepp. Bunkern har plats för över 350 personer och har en total yta på 6,4 kvadratkilometer. Detta gjorde den till Jugoslaviens tredje största investering under hela Titos regeringsperiod. Vi får en rundvisning i bunkern och lär oss mer om paranoian under det kalla kriget.

Tidig eftermiddag fortsätter vi den sista biten till den vackra staden Mostar. Mostar ligger vid Neretva-floden och med sina 113 000 invånare är det Bosnien-Hercegovinas femte största stad. Stadens historiska stadskärna som sprider ut sig på båda sidor om Neretvafloden uppfördes under den osmanska perioden.

Vi går runt i Mostar där vi tittar på den unika medeltida stadens intakta stadskärna. Självklart ska vi även se bron Stari-Most. Den gamla bron är själva symbolen för Mostar och är ett praktexempel på osmansk arkitektur. Mannen bakom det hela är arkitekten Sinan som även har ritat några av de viktigaste moskéerna i Istanbul. Nuvarande bro är en rekonstruktion av den ursprungliga bron som förstördes under Balkankriget på 1990-talet. Det UNESCO-bevarade historiska kvarteret runt bron är idag restaurerat och är en charmig stadsdel med många caféer och restauranger.

Dag 6
Mostar - Dubrovnik - Trebinje. Stadsrundtur i Dubrovnik och Trebinje inkl. vinprovning 170 km
Dubrovniks historia går helt tillbaka till 600-talet

I dag lämnar vi Bosnien och kör in i Kroatien, där vi ska uppleva en av landets vackraste städer, Dubrovnik.
Dubrovnik är legendarisk för sin skönhet och elegans. Åsynen av Stradun, den marmorbelagda huvudgatan och de många barockpalatsen samt stadsmuren fortsätter att imponera på alla besökare som kommer till Adriatiska havets vackraste stad. Dubrovniks historia går hela vägen tillbaka till 600-talet där de första husen uppfördes och den första stadsmuren byggdes på 800-talet. I slutet av 1100-talet hade Dubrovnik etablerat sig som en viktig handelsstad som fungerade som förbindelseled mellan Balkan och Medelhavet. År 1205 hamnade Dubrovnik under venetianskt styre. 1358 bröt staden sig loss från venetianerna och republiken Ragusa grundades. På 1400-talet sträckte Ragusa sig längs havet från Ston till Cavtat. 
 
Dubrovnik hade sin egen handelsflotta med förbindelser till Egypten, Mellanöstern, Sicilien, Frankrike, Spanien och Istanbul. År 1808 fick dock republiken sin dödsstöt när Napoleons marscherade in i staden. Mellan 1815 och 1918 ingick Dubrovnik i det österrikiska-ungerska riket för att därefter bli en del av kungadömet som senare skulle bli Jugoslavien. Dubrovnik känns på många sätt fortfarande som en självständig republik som frigjort sig från övriga Kroatien, både fysiskt och historiskt.
 
Ingången till staden går genom stadsporten Pile från 1537. På medeltiden stängdes staden varje kväll och nycklarna gavs till stadens härskare. Innanför muren hittar vi Stradun, stadens gamla handelsgata som sträcker sig hela vägen ner till den gamla marknadsplatsen Luza. Överallt i staden finns gamla kyrkor och palats och vi stiftar naturligtvis bekantskap med dessa under vår stadsvandring, då vi även besöker det imponerande franciskanerklostret.

Sent på eftermiddagen kör vi till Trebinje på den bosniska sidan av gränsen. Staden ligger vackert vid floden Trebisnjica, som förbinds via den imponerande Arslanagic-bron från  1700-talet. Området är berömt för deras vinproduktion och vi besöker det fina klostret  Tvrdos, där vi smakar på vinet som munkarna har producerat sedan 1400-talet.  

Dag 7
Trebinje - Kotor – Cetinje – Podgorica. Stadsvandring i Kotor, bergsutflykt till Nigusi och kungastaden Cetinje 175 km
I Montenegro

Efter frukost är det dags att stifta närmare bekantskap med ett nytt land, Montenegro. Vi kör längs kusten mot den vackra gamla hamnstaden Kotor som ligger vid Adriatiska havet. Staden är vackert belägen i Kotorviken, omgärdad av kalkstensberg. Kotors gamla stadsdel, stadens försvarsfästningar och den inre delen av Kotor-viken upptogs år 1979 på UNESCOs världsarvslista. När vi står mitt i staden är det lätt att förstå varför. Den gamla stadsdelen stammar från 1400-1500-talen och är ett unikt exempel på medeltida stadsplanering. De kullerstens- och marmorbelagda gatorna bildar en labyrint som då och då bryts av med vackra torg. Vid ett av torgen hittar vi stadens landmärke: Sankt Tryphon-kyrkan som byggdes i slutet av 1100-talet. Utspridda över staden hittar vi mindre kyrkor, trevliga caféer och bra restauranger. Under vår rundtur i Kotor fördjupar vi oss i stadens historia och tittar närmare på de många medeltida byggnadsverken.

Vi lämnar nu Kotor och beger oss mot en av Montenegros vackraste och historiskt mest betydelsefulla städer, Cetinje. Vi färdas längs en nyanlagd väg över bergen. Längs vägen stannar vi i den trevliga lilla orten Njigusi som är känd för sin torkade skinka som vi naturligtvis också ska smaka på.

Staden, som ligger vid foten av Lovcen-berget, grundades i slutet av 1400-talet och har varit landets huvudstad sedan 1878. Den montenegrinska kungafamiljen har satt sin tydliga prägel på staden och dess många vackra byggnader. Vi besöker kung Nikolas palats som idag har ombildats till museum. Kung Nikolas regerade i landet mellan 1860- och 1918 och är en av de viktigaste personerna i landets senare historia. Det lilla museet ger en god inblick i landets omskakande historia och bjuder dessutom på en trevlig trädgård som grundades år 1870.På kvällen kör vi in i Montenegros regeringsstad, Podgorica och inkvarteras på vårt hotell. Podgorica, tidigare känt som Titograd, är med sina cirka 200 000 invånare landets största stad och bjuder bland annat på vackra parker, stora boulevarder och att hav av trevliga caféer och restauranger. Ända sedan 1990-talet har staden dessutom fått uppleva en enorm byggboom med uppförandet av många offentliga byggnader och butiksområden.

Dag 8
Podgorica – Kolasin. Stadsrundtur, Niagara-fallet och tågresa till nationalparken vid Kolasin 95 km
Den vackra katedralen i Podgorica

Dagens stadsrundtur inleds med ett besök vid stadens landmärke, nämligen katedralen tillägnad Jesu återuppståndelse. Den serbisk-ortodoxa katedralen är byggd i modern stil som skiljer sig väsentligt från övriga nyare kyrkobyggnader, och framför allt de politiska motiven i några av de vackra freskerna skapade stor uppståndelse vid invigningen. Framför allt bilden på Tito, Engells och Marx som brinner i helvetet är tämligen provocerande för stora delar av befolkningen.

I stadens gamla del hittar vi det ursprungliga landmärket, Sahat Kula. Klocktornet uppfördes under det osmanska styret och kan härledas hela vägen tillbaka till år 1667. Tornet överlevde på ett mirakulöst sätt andra världskrigets bombningar och är ett av få osmanska byggnadsverk som finns kvar i huvudstaden. Strax intill ligger oansenliga Starodoganjska-moskén som även den är av osmanskt ursprung, även om det idag inte finns mycket kvar av den ursprungliga byggnaden.

Vi lämnar staden och stannar vid Niagara-fallet som, även om det är imponerande, inte kommer i närheten av sin amerikanska motsvarighet med samma namn. På sommaren är platsen ett favorittillhåll för lokalbefolkningen som älskar Moraca-flodens svalkande vatten. 

Om vattennivån skulle vara för låg besöker vi antingen en lokal skola eller kör till Shkodërsjön so bildar gräns mot Albanien. Shkodërsjön är den största på Balkan och bjuder på ett helt unikt fågelliv. Här upplever vi den vackra sjön och får tid att gå runt i den mysiga byn Virpazar. 

På eftermiddagen kör vi till Podgoricas järnvägsstation och hoppar på tåget till Kolasin. De 75 kilometer som tillryggaläggs på cirka en och en halv timme för oss genom något av den mest imponerande natur som Balkan har att erbjuda. Sträckan är en del av den järnväg som band ihop det stora jugoslaviska samfundet, från Belgrad i norr till Bar i söder. Sträckan är 500 kilometer lång och tog 20 år att bygga. Den högsta punkten ligger 1 032 meter över havet, vid staden Kolasin där vi stiger av. Om vattennivån skulle visa sig vara för låg åker vi istället till en lokal skula eller den närliggande sjö Skhodra, som bildar gräns mot Albanien. 

Skhodra är den största sjön på Balkan och bjuder på ett helt unikt fågelliv. Här upplever vi den vackra sjön och får tid att gå runt i den mysiga lilla byn Virpazar. 

Vi kör från stationen i Kolasin till vårt hotell som är vackert beläget i området runt Biogradska nationalpark. Vi njuter av den friska bergsluften med en efterföljande god.

Dag 9
Kolosin – Pristina, Kosovo. Avkoppling, Kosovo-minnesmärket och ankomst till Pristina 230 km
Nationalbiblioteket i Pristina

Efter en god natts sömn kopplar vi av under morgonen och njuter av den vackra naturen.  Mitt på förmiddagen lämnar vi vårt trevliga hotell och kör mot Kosovo. De 100 kilometrarna från Kolosin till gränsen till Kosovo leder oss genom bergrika och glesbefolkade Montenegro. Här har man levt livet på samma sätt i flera århundraden.

Under sen eftermiddag korsar vi gränsen till Europas yngsta nation, Kosovo. Kosovo hade under Titos år en hög grad av självständighet men lades efter Murens fall under Serbien. Spänningarna mellan serber och albaner i området ledde under perioden 1996-1999 till Kosovo-kriget.

Vår första anhalt i Kosovo är minnesmärket för Adem Jashari och hans familj. Adem Jashari var överbefälhavare i Kosovos befrielsearmé. Han var högt uppskattad av många kosovo-albaner för sitt arbete för Kosovos självständighet medan Serbien anklagade honom för terrorism. Han och hans familj mördades av serbisk militär år 1998.

Vi fortsätter härifrån till landets huvudstad Pristina som med sina 210 000 invånare står för över tio procent av landets totala befolkningsmängd. Staden verkar vid första anblick kanske något kaosartad, men artar sig väl när man väl börjar titta närmare på den.

Vi äter vid ankomst till hotellet en sen, men mycket välförtjänt middag. 

Dag 10
Pristina - Skopje. Gracanica-klostret och båttur vid Matka-ravinen 120 km
Härligt turkost vatten i Skopje

Vi startar dagen med en utflykt till det vackra Gracanica-klostret, som ligger lite utanför  Pristina. Det serbiskt-ortodoxa klostret som ursprungligen byggdes 1321 är med på UNESCO:s lista över världsarv. De nuvarande byggnaderna är av nyare datum, eftersom klostret förstördes flera gånger, senast under NATO-bombningarna 1998-99. Klostret i sig själv är vackert renoverat och berättar dessutom en spännande historia om det serbiska inflytandet i Kosovo.

Vi fortsätter nu till Nordmakedonien och dess imponerande huvudstad, Skopje. Före ankomst ser vi mer av den mäktiga Matkaravinen som ligger endast 20 km utanför huvudstaden. I området finns en del stora grottor som vi kan se från vår båt som tar oss genom det vackra landskapet.  

Vi kommer fram till Skopje sent under eftermiddagen och äter en välförtjänt middag på vårt hotell. 

Dag 11
Skopje. Byrundtur og tid på egen hånd. Avskedsmiddag 20 km
Mattor i den gamla bazaren

Den nordmakedonska huvudstaden har en lång och tumultartad historia som präglar staden än idag. En våldsam jordbävning ödelade 1963 stora delar av den gamla staden, och gav istället plats åt uppförandet av stora boulevarder och vackra palats. Överallt i staden hittar vi imponerande marmorskulpturer varav många naturligtvis föreställer landets mest berömda personlighet, Alexander den Store. Den nordmakedonske konungen (356 – 323 f.Kr.) blev endast 33 år gammal men efterlämnade ett arv som sträcker sig hela vägen in i modern tid, och som inte har blivit mindre aktuellt efter den senaste tidens munhuggande mellan den grekiska och nordmakedonska staten om användningen av hans namn.

Vi inleder dagen med att ta en titt på stadens största torg, Makedonia Square, där en 15 meter hög staty över just Alexander den Store blickar ut över staden. Från torget går det att korsa Stenbron som förbinder nya Skopje med den gamla stadsdelen. Längs de små och gemytliga gatorna månglas allt från lokalt konsthantverk till dammsugarpåsar ut och vi ska naturligtvis tittar närmare på vackra Kale Fort som ligger i samma område.

Resten av dagen är öronmärkt till upplevelser på egen hand innan vi möts på kvällen till en gemensam middag.

Dag 12
Skopje – Stockholm. Hemresa

Vår odyssé på Balkan har nått sitt slut och vi ska bege oss till flygplatsen. 

Prisinformation

Resans pris

Från 16 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
2 698:–
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm - Belgrad och Skopje - Stockholm, båda riktningar med mellanlandning
 • Boende på bra hotell i delat dubbelrum
 • Utflykter och transport se program
 • Halvpension: Frukost alla dagar, lunch dag 3-4,7 och 9,middag dag 1,3,5 och 8-11
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Tillägg för enkelrum
 • Övriga måltider och drycker
 • Dricks till lokalguide, chaufför med mera (räkna med 50 euro per person)
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid onlinebokning)
 • Personliga förnödenheter
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris. 

Hotell

Vi bor på hotell med vanliga bekvämligheter. Hotellen är valda efter sin belägenhet och trevliga atmosfär.  Vi bor på bra 3- och 4-stjärniga hotell som trots sin enkla standard är ytterst charmiga. Servicenivå och standard kan skilja sig något från det vi är vana vid i vår del av Europa. Oavsett standard har du alltid egen dusch och toalett på rummet. Slutgiltig hotellista skickas med avresebrevet sju dagar före avresa.

Valuta

Eftersom vi på denna resa kommer att komma i kontakt med flera olika sorters valutor rekommenderar vi att man tar med euro i mindre valörer till småinköp såsom vatten, vykort och souvenirer. 

Euro kan användas som betalningsmedel på de flesta turistmål och man ska då räkna med att få tillbaka växeln i den lokala valutan. 

Bankomater och mindre växlingsbutiker finns i alla stora städer och på de flesta hotellen. 

Lämpar sig inte för personer med rörelsehinder

Eftersom många av utflykterna företas till fots behöver resedeltagarna vara fullt rörliga och kunna röra sig utan hjälp.

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resdagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan. 

Ortodox påsk

Den ortodoxa påsken är en av de största helgdagarna i området och firas helgen 27 -28 april 2019. Festligheterna kan påverka programmet något under de dagarna, men vi försöker naturligtvis genomföra   alla besök som planerat. Om det inte skulle vara möjligt kommer vi att informera om ev. mindre ändringar i samband med att avresebreven skickas ut, senast 14 dagar före avresa.

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 5 out of 5 by from intressant mix av nytt-gammalt, lyx-skräp... Hade väl inte så stora förväntningar egentligen, men med vår eminente reseledare vid rodret och en albansk chaufför vid ratten så var såväl hårnålskurvor som ibland pikanta frågeställningar alltid i trygga händer. Gruppen bestod av ytterst resvana personer, kunniga, nyfikna o aldrig gnälliga, det gav resan extra krydda. Några av oss hade gärna haft tillfälle till en kväll med spa efter en jobbig dagstur, det fanns hotell med tillgång till det. Denna resan hade tur med vädret och tror jag, den vackraste tiden vad naturen beträffar - skir grönska, blommande fruktträd och temperaturer från nolllan till +25. .Summa summarum en pang-tur genom det forna Jugoslavien
Date published: 2019-05-14
Rated 4 out of 5 by from Mitt första möte med Balkanländerna En upplevelse utöver det vanliga. speciellt buss- och tågresorna på hisnande höjder och riktiga serpentinvägar. tur jag inte visste innan vad som väntade. Allt gick väldigt bra tack vare vår duktiga chaufför och lugna och trygga reseledare. Jag blev förvånad över de lokala guidernas inställning till det egna landet och till sina grannländer. För mycket om krigen som låg som ett tungt täcke över resan, helt förståeligt, men det hade varit intressant att få veta mer om det "vanliga" livet. Mer om natur och kultur hade heller inte suttit fel. Men en resa jag aldrig glömmer, lärt mig mycket.
Date published: 2019-06-16
Rated 4 out of 5 by from Intressant och vackert, men också smått oroväckande att resa på Balkan. Storstäderna dominerar resan och har också en hel del intressant att förmedla i sig själva. Lokalguiderna är tyvärr nationalistiskt skolade och det oroar. Vår reseledare försöker kompensera och förklara, men också peka på positiv utveckling bland folket. Hon är bra. Vi har haft kul och trevligt i högt tempo. I Sarajevo vill vi stanna längre tid. De stora krigsmonumenten är sorliga och tröttande att åse. Nog bör det finnas mer tid för naturen. Få stanna upp längre tid i Montenegros vackra berg till exempel, eller få något mer dopp i Adriatiska. Gärna mer tid för det lilla - det mysiga caféet, stund på torget, bara sitta och se på människor...Bussen höll inte måttet, men den albanske föraren var fantastisk. Vilken chaufför!
Date published: 2019-06-12
Rated 5 out of 5 by from En historisk resa genom Balkan med många intressanta stopp Lokalguiderna stal för mycket tid, för detaljerade beskrivningar samt att alla ville dra Balkans bakgrund. Vår reseledare, Valina, var duktig på att sammanfatta på svenska. Vi upplevde Valina som mycket positiv, kunnig, tydlig samt effektiv reseledare med ett personligt engagemang
Date published: 2019-05-06
Rated 5 out of 5 by from Mycket av Balkan på kort tid En genomtänkt och väl genomförd resa som gav en fin bild av Balkan och många av dess sevärdheter och mycket av dess historia. En prestation av den ambitiösa reseledaren Anna som lyckades få alla pusselbitar på plats, och som hela tiden var uppmuntrande och visade stort tålamod - betyg 10 av en skala på 1-10. Klart godkända hotell med några som dessutom var förstklassiga. Sista dagens tvingande utcheckning från hotell kl 0900!? var trist eftersom planet hem gick först kl 1500. Inte heller lyckat att under flera dagar byta ut halvpensionens middag mot lunch.
Date published: 2019-10-30
Rated 5 out of 5 by from Intressant och lärorikt Reseledaren Anna var fantastisk på alla sätt, trevlig, omhändertagande, organiserad, full koll på allt och alla, oerhört entusiastisk och positiv och förgyllde resan med trevliga överraskningar och bjöd på sig själv. Hon var helt suverän när det gällde att förklara utvecklingen i de olika länderna som verkligen inte är så lättbegriplig. Jag var särskilt imponerad av hur långt tillbaka i tiden hon gick för att få med alla händelser som lett fram till skeendena idag! Jag var väldigt imponerad och där var hon oöverträffad. Hon var oerhört kompetent på alla områden och får 5 stjärnor ++ Måste ge en eloge till busschauffören också som körde skickligt och var lugn i alla lägen. Bra hotell och många goda måltider (ej hotellmåltiderna).
Date published: 2019-10-01
Rated 4 out of 5 by from 6 länder på 11 dagar Spännande resa i forna Yugoslavien, en resa som ger en en insikt om konflikterna son fanns och finns. Skopje en stad man kommer ihåg och gärna åka tillbaka till för en Weekendresa. Kotor ett Dubrovnik i mindre format. Montenegro en upplevelse i stort format, 28 serpentiner med en mycket skicklig busschafförr vilken utsikt . Elias våran guide tog väl hand om oss och som alltid trevliga medresenärer.
Date published: 2019-05-11
Rated 4 out of 5 by from Lärorikt och välorganiserat Genom att resa runt fick vi en djupare kunskap om geografi, historia och inte minst de infekterade relationerna mellan människor med olika bakgrund. Det blev lite ont om egen tid beroende på gruppens vetgirighet, lokalguidernas detaljerade berättelser, tolkning till svenska etc. Mycket fokus på religion och motsättningar. Finns det inget som förenar folket på Balkan? Dans, musik, litteratur...
Date published: 2019-05-05
 • y_2021, m_9, d_24, h_20
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.19
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_4, tr_97
 • loc_sv_SE, sid_BARTR01, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor

22BARTR01DSE0809