Den stora Balkanresan

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

En historisk resa genom Bosnien-Hercegovina, Kroatien, Montenegro, Serbien och Nordmakedonien

På den här rundresan dyker vi ner i Balkans historia - från osmansk påverkan på 1500- och 1600-talen till brytningen med Sovjetunionen och det efterföljande inbördeskriget.  På vår resa genom fem länder lär vi känna lokalbefolkningen och den historia som är mer närvarande här än på många andra platser i världen.

Vi börjar i Bosnien-Hercegovina och staden Sarajevo, innan vi fortsätter till Mostar med dess tydliga osmanska prägel och Dubrovnik i Kroatien med den vackra och trevliga gamla stadsdelen, avrundat med stora upplevelser längs den montenegrinska kusten där vi färdas längs vackra Kotor-floden och går på stadsvandring bland Kotors små gator och gränder. Härifrån fortsätter vi inåt landet till dess berömda kungastad och den nya huvudstaden, Podgorica, innan vi fortsätter resan med tåg längs en av Balkans absolut vackraste sträckor.

Naturparken vid Kolasin bjuder på spektakulära naturupplevelser och står i stark kontrast till den flacka Solsorte-slätten i Kosovo med sin dystra historia. Vi ska naturligtvis även låta oss imponeras av den nordmakedonska huvudstadens ymnighetshorn av statyer och palats såväl som vackra ortodoxa kloster, och inte minst storstadsliv i den sjudande serbiska huvudstaden Belgrad.

Under hela resan bor vi på bra 3- och 4-stjärniga hotell, färdas i bekväma bussar och har halvpension med härliga mat- och vinupplevelser.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro, Mark, Denar, och Dinar

Dagsprogram 12 dagar
Dag 1
Köpenhamn – Sarajevo, Bosnien-Hercegovina. Tunnelmuseum och välkomstmiddag
Dag 2
Sarajevo – Konjic - Mostar. Stadsrundtur och Titos bunker i Konjic
Dag 3
Mostar – Blagaj - Trebinje. Stadsrundtur och utflykt till Blagaj, Tekke-klostret
Dag 4
Trebinje – Dubrovnik, Kroatien – Kotor-floden. Stadsrundtur i Dubrovnik inklusive franciskanerklostret och ankomst till Montenegro
Dag 5
Herceq Novi - Kotor – Podgorica - Kolasin. Stadsvandring i Kotor, bergsutflykt till Nigusi och tågresa till nationalparken vid Kolasin
Dag 6
Kolasin. Utflykt till Biogradska Gora Nationalpark och avkoppling i den vackra naturen
Dag 7
Kolasin – Pristina, Kosovo. Kosovo-minnesmärket och stadsrundtur i Pristina
Dag 8
Pristina - Skopje. Granica klosteret och båttur vid Matka-ravinen
Dag 9
Skopje. Stadsrundtur med den gamla muslimska stadsdelen och Macedonia Square
Dag 10
Skopje – Nis, Serbien – Belgrad. Vinprovning och Kranietornet i Nis
Dag 11
Belgrad. Stadsrundtur inklusive Kalemedan-fortet, Museum of Yugoslavia samt avskedsmiddag
Dag 12
Hemresa

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
20 998:–
Köpenhamn
Fullbokad
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
20 998:–
Stockholm
Fullbokad
19 898:–
Köpenhamn
Fullbokad
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
19 898:–
Stockholm
Fullbokad
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Köpenhamn – Sarajevo, Bosnien-Hercegovina. Tunnelmuseum och välkomstmiddag
Sarajevo – en mix av kultur, historia och politik

Vi flyger från Köpenhamn på morgonen och landar i Sarajevo på eftermiddagen.  

Sarajevo är en enda smältdegel av kultur, historia, krig och politik. De senaste 100 åren har Sarajevo tre gånger stått i skottgluggen för Europas och hela världens uppmärksamhet. År 1914 för mordet på den österrikisk-ungerske ärkehertigen Franz Ferdinand, år 1984 då staden stod värd för vinter-OS och under Balkankrigen mellan 1992 och 1995. Många har fortfarande bilderna av den sönderbombade marknadsplatsen, rapporterna om krypskyttar och en svältande befolkning under belägring färska i minnet.

Idag har staden återhämtat sig och välkomnar turister med öppna armar. Vi inleder dagens utflykt med att besöka stadens berömda tunnel som ligger vid flygplatsen. Tunneln blev en riktig livsådra under belägringen av Sarajevo, och byggdes av den bosniska armén sommaren 1993. Fram till dess hade Sarajevo varit avskuret från omvärlden av serberna, men med tunneln fick de möjlighet att transportera vapen, människor och nödproviant till den belägrade staden. Tunneln fungerar idag som museum över krigets fasor och är en både spännande och tänkvärd upplevelse.

Tidigt på kvällen checkar vi in på vårt hotell där vi äter en god middag.

Vid sen ankomst till Sarajevo skjuts besöket på Tunnelmuseet upp till dag 2 och middagen blir lunch dagen därpå.

Dag 2
Sarajevo – Konjic - Mostar. Stadsrundtur och Titos bunker i Konjic 130 kilometer

Idag ska vi uppleva den gamla delen av staden där vi ska se ikoniska Latin Bridge där mordet på ärkehertig Franz Ferdinand ägde rum år 1914. Vi passerar även stadens huvudtorg och basarområde, Bascarsija, och det imponerande höghuset Avaaz Twist Tower som har blivit en symbol för det nya Sarajevo.

Efter några spännande upplevelser i den historiska staden lämnar vi Sarajevo och beger oss mot nästa höjdpunkt, nämligen Mostar.

Längs vägen besöker vi ett av de mest anmärkningsvärda byggnadsverken på hela Balkan, Titos bunker i Konjic.

Det forna Jugoslaviens moderna historia är starkt färgad av en man vid namn Josip Broz Tito. Född år 1892 och med en fattig uppväxt med en slovensk mamma och kroatisk pappa fanns det inget som tydde på att Tito skulle bli en av 1900-talets mest inflytelserika personligheter på Balkan. Tito utmärkte sig som partisan under andra världskriget och efter kriget avancerade han snabbt i det kommunistiska systemet och avslutade med presidentposten som han höll fast vid mellan 1953 och 1980.

Vid den mindre staden Konjic uppförde man under stort hemlighetsmakeri mellan åren 1953 och 1979 en bunker som skulle skydda den jugoslaviske ledaren vid ett atombombsangrepp. Bunkern har plats för över 350 personer och har en total yta på 6,4 kvadratkilometer. Detta gjorde den till Jugoslaviens tredje största investering under hela Titos regeringsperiod. Vi får en rundvisning i bunkern och lär oss mer om paranoian under det kalla kriget.

Sent eftermiddag fortsätter vi den sista biten till den vackra staden Mostar. Mostar ligger vid Neretva-floden och med sina 113 000 invånare är det Bosnien-Hercegovinas femte största stad. Stadens historiska stadskärna som sprider ut sig på båda sidor om Neretvafloden uppfördes under den osmanska perioden.

Dag 3
Mostar – Blagaj - Trebinje. Stadsrundtur och utflykt till Blagaj, Tekke-klostret 120 kilometer
Den berömda bron i Mostar

Vi inleder dagen med runt i Mostar där vi tittar på den unika medeltida stadens intakta stadskärna. Självklart ska vi även se bron Stari-Most. Den gamla bron är själva symbolen för Mostar och är ett praktexempel på osmansk arkitektur. Mannen bakom det hela är arkitekten Sinan som även har ritat några av de viktigaste moskéerna i Istanbul. Nuvarande bro är en rekonstruktion av den ursprungliga bron som förstördes under Balkankriget på 1990-talet. Det UNESCO-bevarade historiska kvarteret runt bron är idag restaurerat och är en charmig stadsdel med många caféer och restauranger.

Vi fortsätter nu till närliggande Blagaj där vi tittar på en så kallad ”tekke” som var ett slags kloster för islamiska sufimystiker. Klostret är vackert beläget vid Bunaflodens mynning och har varit i bruk sedan mitten av 1600-talet. Under det kommunistiska styret var religion bannlyst och klostret tillhörde det jugoslaviska nationalmuseet. På 1990-talet förföll delar av komplexet men med hjälp av lokala muslimska organisationer byggdes klostret i början av 2010-talet upp igen och öppnades för allmänheten.

Den närbelägna staden Blagaj är en komplett osmansk stad med en helt annan arkitektonisk tradition än städerna längs Adriatiska havet. Vi äter en god lunch i staden och fortsätter därefter till staden Trebinje, som ligger vackert placerad vid floden Trebisnjica.

På kvällen går vi en tur i den mysiga gamla stadskärnan, där det finns en mängd bra restauranger och caféer. Reseledaren kan hjälpa till med rekommendationer, då kvällens måltid inte ingår i priset.

Dag 4
Trebinje – Dubrovnik, Kroatien – Kotor-floden. Stadsrundtur i Dubrovnik inklusive franciskanerklostret och ankomst till Montenegro 90 km
Gamla stadsdelen i Dubrovnik, Kroatien

Idag lämnar vi Bosnien och kör in i Kroatien där vi ska uppleva en av landets vackraste städer, nämligen Dubrovnik.

Dubrovnik är legendarisk för sin skönhet och elegans. Åsynen av Stradun, den marmorbelagda huvudgatan och de många barockpalatsen samt stadsmuren fortsätter att imponera på alla besökare som kommer till Adriatiska havets vackraste stad. Dubrovniks historia går hela vägen tillbaka till 600-talet där de första husen uppfördes och den första stadsmuren byggdes på 800-talet. I slutet av 1100-talet hade Dubrovnik etablerat sig som en viktig handelsstad som fungerade som förbindelseled mellan Balkan och Medelhavet. År 1205 hamnade Dubrovnik under venetianskt styre. 1358 bröt staden sig loss från venetianerna och republiken Ragusa grundades. På 1400-talet sträckte Ragusa sig längs havet från Ston till Cavtat.  

Dubrovnik hade sin egen handelsflotta med förbindelser till Egypten, Mellanöstern, Sicilien, Frankrike, Spanien och Istanbul. År 1808 fick dock republiken sin dödsstöt när Napoleons marscherade in i staden. Mellan 1815 och 1918 ingick Dubrovnik i det österrikiska-ungerska riket för att därefter bli en del av kungadömet som senare skulle bli Jugoslavien. Dubrovnik känns på många sätt fortfarande som en självständig republik som frigjort sig från övriga Kroatien, både fysiskt och historiskt.

Ingången till staden går genom stadsporten Pile från 1537. På medeltiden stängdes staden varje kväll och nycklarna gavs till stadens härskare. Innanför muren hittar vi Stradun, stadens gamla handelsgata som sträcker sig hela vägen ner till den gamla marknadsplatsen Luza. Överallt i staden finns gamla kyrkor och palats och vi stiftar naturligtvis bekantskap med dessa under vår stadsvandring, då vi även besöker det imponerande franciskanerklostret.

Sent på eftermiddagen kör vi mot gränsen till Montenegro. När vi har klarat av gränsformaliteterna fortsätter vi till vårt hotell som ligger utanför Herceq Novi, den första större staden vid Kotor-flodens utlopp. Vi checkar in på vårt hotell efter en lång och innehållsrik dag och äter middag på hotellet.

Dag 5
Herceq Novi - Kotor – Podgorica - Kolasin. Stadsvandring i Kotor, bergsutflykt till Nigusi och tågresa till nationalparken vid Kolasin 110 km
Kotor

Efter frukost är det dags att stifta närmare bekantskap med ett nytt land, Montenegro. Vi kör längs kusten mot den vackra gamla hamnstaden Kotor som ligger vid Adriatiska havet. Staden är vackert belägen i Kotorviken, omgärdad av kalkstensberg. Kotors gamla stadsdel, stadens försvarsfästningar och den inre delen av Kotor-viken upptogs år 1979 på UNESCOs världsarvslista. När vi står mitt i staden är det lätt att förstå varför. Den gamla stadsdelen stammar från 1400-1500-talen och är ett unikt exempel på medeltida stadsplanering. De kullerstens- och marmorbelagda gatorna bildar en labyrint som då och då bryts av med vackra torg. Vid ett av torgen hittar vi stadens landmärke: Sankt Tryphon-kyrkan som byggdes i slutet av 1100-talet. Utspridda över staden hittar vi mindre kyrkor, trevliga caféer och bra restauranger. Under vår rundtur i Kotor fördjupar vi oss i stadens historia och tittar närmare på de många medeltida byggnadsverken.

Vi lämnar nu Kotor och beger oss mot en av Montenegros tidigare huvudstad Podgorica. Vi färdas längs en nyanlagd väg över bergen. Längs vägen stannar vi i den trevliga lilla orten Njigusi som är känd för sin torkade skinka som vi naturligtvis också ska smaka på.

Podgorica, tidigare känt som Titograd är med sina cirka 200 000 invånare landets största stad och bjuder bland annat på vackra parker, stora boulevarder och att hav av trevliga caféer och restauranger. Ända sedan 1990-talet har staden dessutom fått uppleva en enorm byggboom med uppförandet av många offentliga byggnader och butiksområden.

I Podgorica besöker vi stadens lokala marknad, innan vi fortsätter mot Podgoricas järnvägsstation och hoppar på tåget till Kolasin. De 75 kilometer som tillryggaläggs på cirka en och en halv timme för oss genom något av den mest imponerande natur som Balkan har att erbjuda. Sträckan är en del av den järnväg som band ihop det stora jugoslaviska samfundet, från Belgrad i norr till Bar i söder. Sträckan är 500 kilometer lång och tog 20 år att bygga. Den högsta punkten ligger 1 032 meter över havet, vid staden Kolasin där vi stiger av.

Vi kör från stationen i Kolasin till vårt hotell som är vackert beläget i området runt Biogradska nationalpark. Vi njuter av den friska bergsluften med en efterföljande god middag på hotellet.

Dag 6
Kolasin. Utflykt till Biogradska Gora Nationalpark och avkoppling i den vackra naturen 40 km
Nationalparken vid Kolasin

Vi sover länge och njuter lugnet i de vackra naturomgivningarna. Vi befinner oss på nästan 1000 m höjd och kan vid kalrt väder skymta de 2000 meter höga bergstopparna som utgör den naturliga gränsen mot Serbien. Efter en lokal frukost åker vi på en liten utflykt till den vackra Biogradska-sjön, som ligger mitt i Nationalparken. Nationalparken är fredad av UNESCO, som ett av de kvarvarande områdena i Europa med ursprunglig regnskog. Det är möjligt att gå runt sjön, som är omgiven av skog och som bjuder på ett varierat fågelliv, samt inte minst en mängd vackra utsiktsplatser. Det går också att hyra en roddbåt om man föredrar att se skogen från mitten av sjön, och det finns en riktigt bra lunchrestaurang vid sjöns strandkant (ej inkluderat i prisen).
Vi återvänder till vår fina resort sent på eftermiddagen och njuter av en god middag.

Dag 7
Kolasin – Pristina, Kosovo. Kosovo-minnesmärket och stadsrundtur i Pristina 230 km
Nationalbiblioteket i Pristina

Efter en god natts sömn är vi redo att kasta oss över dagens program som för oss till Kosovo. De 100 kilometrarna från Kolosin till gränsen till Kosovo leder oss genom bergrika och glesbefolkade Montenegro. Här har man levt livet på samma sätt i flera århundraden.

Under sen eftermiddag korsar vi gränsen till Europas yngsta nation, Kosovo. Kosovo hade under Titos år en hög grad av självständighet men lades efter Murens fall under Serbien. Spänningarna mellan serber och albaner i området ledde under perioden 1996-1999 till Kosovo-kriget.

Vår första anhalt i Kosovo är minnesmärket för Adem Jashari och hans familj. Adem Jashari var överbefälhavare i Kosovos befrielsearmé. Han var högt uppskattad av många kosovo-albaner för sitt arbete för Kosovos självständighet medan Serbien anklagade honom för terrorism. Han och hans familj mördades av serbisk militär år 1998.

Vi fortsätter härifrån till landets huvudstad Pristina som med sina 210 000 invånare står för över tio procent av landets totala befolkningsmängd. Staden verkar vid en första anblick väldigt ful och kaosartad, men artar sig väl när man väl börjar titta närmare på den.

Vi äter en sen kvällsmat och övernattar i Europas yngsta huvudstad.

Dag 8
Pristina - Skopje. Granica klosteret och båttur vid Matka-ravinen 95 kilometer

Vi inleder dagen med en utflykt till det vackra Gracanica-klostret, som ligger lite utanför Pristina. Det serbiskortodoxa klostret blev ursprungligen uppfört 1321 och finns med på UNESCOs världsarvslista. Dagens byggnader är av nyare datum eftersom klostret blev ödelagt ett otal gånger, senast under NATO-bombningarna 1998-99. Klostret är vackert renoverat och berättar också en spännande historia om det serbiska inflytandet i Kosovo.

Vi fortsätter därefter till Nordmakedonien och dess imponerande huvudstad, Skopje. Innan vi kommer fram ser vi närmare på den imponerande Matka-ravinen som ligger 20 km utanför huvudstaden. I området finns ett antal imponerande grottor som vi kan se från vår båt som färdas genom det vackra landskapet. Vi ankänder till Skopje sent på eftermiddagen och äter en välförtjänt middag på vårt hotell.

Dag 9
Skopje. Stadsrundtur med den gamla muslimska stadsdelen och Macedonia Square

Den nordmakedonska huvudstaden har en lång och tumultartad historia som präglar staden än idag. En våldsam jordbävning ödelade 1963 stora delar av den gamla staden, och gav istället plats åt uppförandet av stora boulevarder och vackra palats. Överallt i staden hittar vi imponerande marmorskulpturer varav många naturligtvis föreställer landets mest berömda personlighet, Alexander den Store. Den makedonske konungen (356 – 323 f.Kr.) blev endast 33 år gammal men efterlämnade ett arv som sträcker sig hela vägen in i modern tid, och som inte har blivit mindre aktuellt efter den senaste tidens munhuggande mellan den grekiska och nordmakedonska staten om användningen av hans namn.

Vi inleder dagen med att svänga förbi stadens största torg, Makedonia Square, där en 15 meter hög staty över just Alexander den Store blickar ut över staden. Från torget går det att korsa Stenbron som förbinder nya Skopje med den gamla stadsdelen. Längs de små och gemytliga gatorna månglas allt från lokalt konsthantverk till dammsugarpåsar ut och vi ska naturligtvis tittar närmare på vackra Kale Fort som ligger i samma område.
Resten av dagen är avsatt åt upplevelser på egen hand.

Dag 10
Skopje – Nis, Serbien – Belgrad. Vinprovning och Kranietornet i Nis 430 km
Kranietornet i Nis med över 900 kranier från fallna soldater

Vi går upp tidigt på morgonen för att lämna den nordmakedonska huvudstaden. Efter cirka en timme anländer vi till gränsövergången till Serbien. När vi har klarat av gränsformaliteterna fortsätter vi mot Serbiens tredje största stad, Nis.  Längs vägen stannar vi till på en vingård där vi äter en lätt lunch och smakar på de lokala druvorna.
Nis, som är en av Balkans äldsta städer, har en lång och innehållsrik historia bakom sig. Vi besöker det berömda kranietornet som rymmer över 9 00 kranier från stupade krigare i kampen mot osmanerna i början av 1800-talet.

Tidig kväll anländer vi till den serbiska huvudstaden. Med sina cirka två miljoner invånare är Belgrad en av Sydeuropas största städer, och med en historia som sträcker sig flera tusen år tillbaka i tiden, är den även en av de äldsta. Belägenheten vid floderna Donau och Sava har gjort staden eftertraktad av skiftande herradömen – från romare till osmaner. Staden drabbades hårt under andra världskriget men blev efter det politiskt och kulturellt centrum i Jugoslavien. Idag är Belgrad den storstad i det forna Jugoslavien som utvecklats mest och har massor av spännande områden att utforska.

Dag 11
Belgrad. Stadsrundtur inklusive Kalemedan-fortet, Museum of Yugoslavia samt avskedsmiddag 20 km
Kalemegdanborgen i Belgrad

Idag ska vi stifta bekantskap med Belgrads största sevärdheter. Efter frukost beger vi oss till stadens centrala torg, Republiktorget, och strosar sedan längs huvudgatan Knez Mihailova som kantas av trevliga butiker, caféer och restauranger.

Naturligtvis ska vi även besöka Belgrads landmärke, Kalemedanfortet. Fortet har i flera hundra år fungerat som skyddsvärn för staden och dess olika härskare. Förutom lekplatser, ett litet zoo, museum och matställen och caféer bjuder området runt fortet även på en strålande utsikt över floderna Donau och Savas. Vi kör förbi landets parlament och vackra Slaviatorget innan vi stannar vid Saint Sava-kyrkan som är en av världens största ortodoxa kyrkor. Inte långt från Sava-kyrkan hittar vi Museum of Yugoslavia, som bland annat rymmer mausoleet över den forne jugoslaviske presidenten Josip Broz Tito. Mausoleet uppfördes år 1975, fem år före Titos död och fick det konstfärdiga namnet Blomsterhuset på grund av de många vackra blommorna i området. Idag är blommorna borta men serberna hyser fortfarande hög aktning för den forne presidenten.

På kvällen träffas vi för att gå ut och avnjuta vår sista gemensamma måltid.

Dag 12
Hemresa
Serbisk äppelkaka

Idag är förmiddagen avsatt åt egna upplevelser innan hemresan. Det gamla industriområdet nära floden Sava sjuder idag av liv med massor av små butiker och gallerier. Den som vill avnjuta en kopp förmiddagskaffe och titta på folklivet ska bege sig till området runt Knez Mihailova och dess många vackra palats.

Efter lunch samlas vi igen och beger oss mot flygplatsen, där vårt flyg väntar. På vissa avgångar är det tidigare hemresa, så möjligheten att ha tid på egen hand blir begränsad.

Prisinformation

Tillägg för enkelrum
2 898:–
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Köpenhamn – Sarajevo och Belgrad – Köpenhamn, båda riktningar med mellanlandning
 • Boende på bra hotell i delat dubbelrum
 • Utflykter och transport se program
 • Halvpension.
 • Skatter och avgifter
Prisen inkluderer ikke
 • Avbeställningsskydd, 7 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Tillägg för enkelrum
 • Övriga måltider och drycker
 • Dricks till lokalguide, chaufför med mera (räkna med 50 euro per person)
 • Personliga förnödenheter
 • Expeditionsavgift per faktura utgår med 130 kronor (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris. 

Hotell

Vi bor på hotell med vanliga bekvämligheter. Hotellen är valda efter sin belägenhet och trevliga atmosfär.  Vi bor på bra 3- och 4-stjärniga hotell som trots sin enkla standard är ytterst charmiga. Servicenivå och standard kan skilja sig något från det vi är vana vid i vår del av Europa. Oavsett standard har du alltid egen dusch och toalett på rummet. Slutgiltig hotellista skickas med avresebrevet sju dagar före avresa.

Valuta

Eftersom vi på denna resa kommer att komma i kontakt med flera olika sorters valutor rekommenderar vi att man tar med euro i mindre valörer till småinköp såsom vatten, vykort och souvenirer. 

Euro kan användas som betalningsmedel på de flesta turistmål och man ska då räkna med att få tillbaka växeln i den lokala valutan. 

Bankomater och mindre växlingsbutiker finns i alla stora städer och på de flesta hotellen. 

Lämpar sig inte för personer med rörelsehinder

Eftersom många av utflykterna företas till fots behöver resedeltagarna vara fullt rörliga och kunna röra sig utan hjälp.

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resdagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan. 

Ortodox påsk

Den ortodoxa påsken är en av de största helgdagarna i området. Festligheterna kan påverka programmet något under de dagarna, men vi försöker naturligtvis genomföra   alla besök som planerat. Om det inte skulle vara möjligt kommer vi att informera om ev. mindre ändringar i samband med att avresebreven skickas ut, senast 14 dagar före avresa.

Mer om dina resmål

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 2 out of 5 by from Balkanresa med magsjuka Tyvärr blev resan en besvikelse för oss då vi missade flera utflykter och resans sista dagar i Serbien, då vi båda drabbades magsjuka. Min sambo låg en vecka på sjukhus i Skopje. Reseledaren var kunnig och hjälpsam och chauffören var trevlig och körde bra och ansvarsfullt.
Date published: 2024-06-25
Rated 5 out of 5 by from En fantastisk resa ! Jag är mycket nöjd med denna resa till ett Öst Europa, som jag aldrig besökt tidigare . Så vackra länder med så intressant historia och med en inspirerande guide som under hela resan delgav oss de olika ländernas historia och särart .
Date published: 2024-06-13
Rated 4 out of 5 by from Historiskt intressant resa, många ”ny”a länder Mkt kunnig o bra reseledare. Bra jobbat med tanke på de många medresenärer som blev sjuka och flertal sjukhusbesök samt att alla kunde inte fortsätta och inte ens resa hem med gruppen. Några saker som inte alls var bra: Endast snabbstopp vid katedralen i Podgorica (5 min) och endast 2 pers i gruppen han springa in o se invändigt! Trots allt finns den ju med bild på en halvsida i programmet, mkt svagt! Hotell Parlament i Pristina serverade ankomst kvällen en kötträtt som stått uppvärmt länge så att köttskivorna torkat i hopp helt o inte ens gick att skära i med kniv o gaffel, ännu mindre att tugga! Sista hela dagen i Beograd var hotellet ABBA som log långt i från centrum (annars helt ok hotell), efter en lång dag i stan med program var budskapet att alla som ville stanna kvar i stan kunde göra detta o ta sig på egenhand o bekostnad med taxi tbx till hotellet. Efter påpekandet till reseledaren ändrades detta till att bussen trots allt skulle köra de som ville tbx till hotellet vilket resulterade att alla i gruppen åkte bussen tbx. Ska inte behövas påtalas till reseledaren att man faktiskt måste se till att man planerar från början utflykten så att man kan återkomma till hotellet från ett gemensamt dagsprogram. Annars mkt bra jobbbat av reseledaren under hela resan.
Date published: 2024-06-03
Rated 5 out of 5 by from En härlig resa och många upplevelser Det var en spännande resa och en påläst reseledare och en Trevlig duktig chaufför
Date published: 2024-06-01
Rated 5 out of 5 by from Häng på! Missa inte denna fantastiska rundresa i Balkan! En ambitiös reseledare, positiva medresenärer och en duktig busschaufför, vilka var och en på sitt sätt, bidrog till en fantastisk reseupplevelse.
Date published: 2024-05-29
Rated 4 out of 5 by from Intressant och innehållsrik Intressant att få ta del av kultur och politik i dessa länder
Date published: 2024-05-29
Rated 5 out of 5 by from Intressant resa i ett oläkt sår. Resan innehöll mycket intressant historia och nutid om detta stökiga hörn av Europa och reseledaren var mycket kunnig och presenterade det på ett pedagogiskt och kronologiskt sätt under resan. De lokala guiderna var mycket informativa och pratade bra engelska. Det är också många vackra vyer i bergen, vacker natur, små byar, större städer, kyrkor, tunnel, bunker, båttur, stadsvandringar, naturvandring m.m. Det hinns med väldigt mycket och schemat är späckat men ändå inte stressande. Samma buss nästan hela resan och ett par längre dagsetapper. Genomgående bra hotell med bra service. Varierande kvalité på frukostar medan de luncher och middagar som ingår överlag är bra.
Date published: 2024-05-29
Rated 4 out of 5 by from Intressant och välplanerad rundresa på Balkan Resan var välplanerad med ett varierat program. Kunnig reseledare som informerade om såväl platsernas kultur och historia som praktiska ting. Duktiga lokala guider kompletterade bilden. Tidpunkten för resan var väl vald; vårlig grönska, blommande fruktträd och behaglig värme. Hotellen var helt OK, med något undantag. Beträffande de måltider som ingick i resans pris fanns förbättringspotential. Ett par gånger fick vi utsökt färsk forell och måltiden den sista kvällen var utmärkt. Övriga måltider bestod alltför ofta av intetsägande kycklingbuljong, överstekt kycklingfile och sladdriga pommes frites. Och så var det bussens WC som var stängt - med förklaringen att det inte fanns möjligheter att tömma busstoaletter på Balkan... Men sammanfattningsvis var vi nöjda med resan.
Date published: 2024-05-11
 • y_2024, m_7, d_12, h_7
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.42
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_9, tr_165
 • loc_sv_SE, sid_BARTR01, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor